Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Julebukk

#1

Groover sa for siden:

Hei!

Jeg holder på å skrive en liten artikkel på nederlandsk om julefeiringen i Norge og har nettopp kommet over ordet "julebukk": "utkledd, maskert person (oftest barn) som i juletiden går fra hus til hus" sier ordboka. Jeg vet ikke om det er en utbredt tradisjonen i Norge. Er det noen som kan hjelpe meg?

Takk på forhånd

mvh

Groover


#2

Ine sa for siden:

Nesten utdødd vel?

Har aldri gått det, men husker en gang da jeg var lita, at noen i klassen til storebroren min kom med godteri, tror de var utkledd.

Men man går vel nyttårsbukk i Bergens-området?


#3

teamor sa for siden:

en tradisjon som lever i beste velgående i Bergen - men kun på nyttårsaften :nikker:


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har opplevd julebukk kanskje 2 ganger i mitt liv, sett bort fra den éne gangen jeg gikk det selv som barn, så her lever ikke skikken i beste velgående, tror jeg.


#5

Meissa sa for siden:

Jeg gjorde det da jeg var liten. Vi kledde oss ut som nisser gikk fra dør til dør og sang julesanger i romjula. Vi har ikke videreført tradisjonen ettersom det nesten er ingen som gjør det lenger. Litt trist egentlig.


#6

Nabojenta sa for siden:

Gikk mye julebukk da jeg var liten. Kledde oss i tøy vi hadde liggende (strømpebukser over hodet, mammas kåpe og bestefars hatt), og gikk fra dør til dør og sang julesanger i nabolaget. Da vi ble eldre (over 18 år) gikk vi ølbukk. Det kan vi plutselig finne på å gjøre nå også. Da er det alkohol vi forventer å få ved dørene, og ikke sjokolade eller mandariner. :knegg:

Dette foregikk/foregår i romjulen.


#7

Marlen sa for siden:

En fin tradisjon som lever i beste velgående her i bygda! Ungene her går 13.dag jul


#8

Kaija sa for siden:

Vi gikk julebukk i romjula da jeg var liten. Vi kledde oss ut, og gikk fra hus til hus og sang julesanger. Det var alltid fint å få litt godter i kurven, men det mest spennende var utkledningen, og å se hvor blide folk var når vi kom. -Vi elsket å opptre, tulle og tøyse, og julebukk var en fin anledning til å gjøre det.

Her dumper det en julebukk innom nå og da, og det er alltid koselig.


#9

SpetakkelRandi sa for siden:

Utdødd nei?

vi går julebukk hver nyttårsaften. Kler oss ut med barna og går rundt på dørene når det er blitt mørkt og synger julesanger og får julegodter..

Kommer alltid mange på dørene her også..

jeg gikk alltid når jeg var liten. Veldig koselig.


#10

Isolde sa for siden:

Vi gikk hver eneste nyttårsaften. Masse barn ute i gatene fra kl 16 og til kl 19ca. Synger en julesang og får litt snop.

Forsatt en tradisjon som lever her. Men er ferre enn for 10år siden.


#11

Malama sa for siden:

Vi gikk som barn.

I fjor "gikk" Knerten sammen med en del av sine tremenninger og et par av mine søskenbarn, men da gikk vi bare til hus med kjentfolk, stort sett besteforeldrene til de som gikk... og de har av uviss årsak en tendens til å kle seg som nisser, vi var mer "tulleutkledd" når vi var små.


#12

Karamell sa for siden:

Vi hver nyttårsaften som barn. Som ungdom gikk vi fyllebukker med glass natt til 1. nyttårsdag. :humre:

Bergen det også ja. Her jeg bor nå har jeg aldri opplevd julebukker.


#13

Tilde sa for siden:

Her hvor jeg er oppvokst gikk vi julebukk 12 desember, og den tradisjonen er her fremdeles.
Våre og andre sine barn kler seg ut 12 desember, ringer på dørene i nabolaget, og synger julesanger.
En flott tradisjon synes jeg.:)


#14

Tallulah sa for siden:

Den er vel mer eller mindre utdødd andre steder enn Bergen, og de går vel helst nyttårsbukk. Det har vært mest utbredt på landet, og jeg hadde ikke engang hørt om det før jeg flyttet fra det sentrale østlandet til Oppland på åttitallet. Det var ikke en utbredt tradisjon der heller, men kom kanskje et par stykker.


#15

Sola sa for siden:

Jeg er oppvokst i Bergen og vi gikk alltid julebukk på nyttårsaften. Vi kledde oss ut i rare klær, ofte store boblejakker og sjal, og så hadde vi en eller annen stygg maske på oss så ingen skulle se hvem vi var. Vi gikk fra dør til dør i blokkene der vi bodde, og sang 1 julesang og fikk snop. Som oftest sang vi "We wish you a merry christmas" eller "På låven sitter nissen".


#16

Frøy sa for siden:

Jeg må bo på samme plass som Tilde for her er 12.desember den store julebukkdagen, er kjempe førjulskos med syngende, blide og utkledde barn. Vet ikke hvordan det ble den dagen, har iallefall vært slik siden jeg var barn.


#17

kokosbolle sa for siden:

Vi gikk alltid julebukk i romjulen. Kledde oss ut som nisser, sang sanger og fikk julegodt.

Dette var på Østlandet.


#18

Lykketrollet sa for siden:

Her går man julebukk på nyttårsaften. Vi er alltid hos mine foreldre den dagen, så jeg vet ikke hva som er vanlig i borettslaget her vi bor nå.
Mine to pleier alltid å gå, sammen med søskenbarna. :)


#19

shute sa for siden:

"Alle" gikk og går julebukk der jeg vokste opp. Vestlandet, men langt nord for Bergen.


#20

Philippa sa for siden:

Her går vi julebukk alle mann alle! Eller, rettere sagt nyttårsbukk,da. (jepp, bor i Bergensområdet) Vi kler oss ut både voksne og barn og synger for mandariner og godterier. (ofte de ekle lakristwistene som ingen andre vil ha...)
De siste årene har vi derimot vært på hytten nær Voss, og i det området er det ikke vanlig å gå nyttårsbukk - der går de romjulsbukk. Så nå er det slik at alle "innfødte" i det området utmerket godt vet hvem som står utenfor døren om det ringer på midt på nyttårsaften: en gjeng gale bergensere som tigger snop! :D


#21

Pelle sa for siden:

Gikk alltid da jeg var barn - veldig koselig. Fikk godteri, epler og klementiner som takk. Nå (jeg bor urbant på Østlandet) har jeg inntrykk av at få går, Halloween har overtatt.


#22

Tallulah sa for siden:

Det var ikke julebukk urbant på østlandet på åttitallet heller, så det er ikke Halloween sin feil.


#23

rine sa for siden:

Her er det julebukk for alle penga, og det har det vært så lenge jeg kan huske.


#24

Bluen sa for siden:

Vi har titt og ofte hatt besøk av julebukker på Bjerke i Oslo, i alle fall, der vi bodde fram til i fjor. Jeg var også med og gikk julebukk flere ganger som barn, rett utenfor Oslo. Vi kledde oss ikke ut som nisser, men som hva som helst - gjerne hekser e.l., synes jeg å huske fra gamle bilder av oss fra rundt 1980. (Ikke ulikt Halloween, altså! :knegg: )


#25

Jessica sa for siden:

Jeg bor i Hedmark og her har det vært vanlig i mange år. Julebukk kan man gå i romjula. Barn og voksne kler seg ut, og går fra dør til dør. Barna får gjerne godteri, mens de voksne kan gjerne bli bedt inn på en dram eller to.

Jeg er opprinnelig nordlending, og det var litt sjokkartet for mine foreldre da vi hadde flyttet til Hedmark i 1977. Denne tradisjonen hadde de aldri vært borti og de visste ikke helt hva julebukkene forventet.


#26

Ivars_mamma sa for siden:

Vi gikk julebukk i romjulen da vi var små. Dette var på sørlandet. Vi kledde oss ut, gjerne med nissemaske eller røde kinn og tegnet fregner, nisselue etc og så gikk vi rundt til naboene og fikk godis og klementiner. Kun i romjula. Og så sang vi julesanger.

mimre mimre. :kneggnisse:


#27

Blå sa for siden:

I Bergen er gatene fulle av julebukker på nyttårsaften. Utkledd og synger julesanger og får godteri.


#28

Fibi sa for siden:

Vi gikk i hele romjula da jeg var liten, og det ringte på dørene i ett sett hele ettermiddagene. Men etter at jeg flyttet hjemmefra kan jeg ikke huske å ha fått noe særlig med julebukker på døra. Vi har alltid kledd oss ut som nisser, da.


#29

Syrin sa for siden:

Voks opp i ei bygd på Vestlandet. Der gjekk alle barna julebukk i romjula. Det var lov frå 3. juledag og utover, men slutt før nyttårsafta.

Mange vaksne gjekk også. Dei var meir utspekulert - gjekk då berre til folk dei kjende og inviterte seg sjølv inn meir eller mindre. Der kunne dei finne på tull og fjas - rote litt rundt og lage litt styr. I enkelte heimar fekk ein ein dram, før julebukken drog vidare til neste hus.


#30

Effie sa for siden:

Heime i bygda er julebukk ein velfungerande tradisjon, 2.-3. juledag. Det -må- komme julebukk til alle hus, og julebukken må bli traktert med nøtter, mandariner, sjokolade og brus, ellers blir huset forbanna med jul heile året. Nemlig.

Er stort sett unger mellom 5 og 12 som går julebukk, utkledd i nissemasker. Synger julesanger og blir invitert inn. Tenåringer har ein anna lokal tradisjon, og voksne går julebukk til venner seint på kveld og har gjerne med seg litt voksengodt på innerlomma.


#31

Slettet bruker sa for siden:

Her (Østlandet) kommer det julebukk hvert år. De er utrolig flinke til å synge også.


#32

Veronal sa for siden:

Jeg pleide å gå julebukk da jeg var liten. I voksen alder har jeg hatt besøk et par ganger etter her vi bor nå (rett utenfor Oslo), men det er ikke noe vi forventer å få på besøk.


#33

Lykken sa for siden:

Joda, det var det vel, jeg er oppvokst i Oslo nordøst. Vi gikk alltid julebukk i romjula, kledd ut som nissekoner og nisser og sang julesanger for å få godteri. Men det tradisjonen virker litt utdødd nå, men jeg vet at noen prøver å holde litt liv i det, min søster og flere bekjente med barn skal gå i jula.


#34

Pelle sa for siden:

Jeg vokste opp urbant på Østlandet, og der var det definitivt julebukk blant barna på 80/90-tallet. Så det varierer nok fra sted til sted. Og jeg har ikke sagt det er Halloween sin feil, men at det tydeligvis er der barna nedlegger innsatsen nå for tiden.


#35

Bertine sa for siden:

Jeg har bodd i Oslo hele livet, og har aldri vært borti julebukk. Det har aldri kommet noen på døra, og ingen jeg kjenner har gått. Så vil si at i alle fall i denne drabantbyen hvor jeg bor, er det helt dødt. Dessverre, det høres koselig ut.


#36

Tallulah sa for siden:

OK, da har det vært julebukk på Østlandet også, bare ikke på de 18 stedene i Oslo og omegn jeg har bodd. :knegg:

Jeg vil allikevel påstå at det er mye mer utbredt og vanlig i Hedmark/Oppland-traktene, enn i Oslo/Akershus.


#37

Neket sa for siden:

Vi gikk når jeg var liten (sentralt østland), men det har ikke vært noen her de siste åra, og ungene har ikke gått heller. Det var kjempekoselig husker jeg, alle ungene i nabolaget gjorde det når jeg var mindre. Det var vel i romjulen hvis jeg ikke husker feil.


#38

Røverdatter sa for siden:

Her (annet sted på østlandet) også. :jupp:


#39

steiholt sa for siden:

Julebukkane kom trettande dag jul og skulle vera med å jaga jula ut av huset. Dei skulle syngje julesangar (blei ofte Musevisa) og så ville dei ha noko godt oppi posane eller ryggsekkane. Fekk julekaker før, men etterkvart blei det godterier, twistbitar eller slikkepinnar, fox , nox og diverse småting. Har til tider vore ganske heftigt, når du bur i eit byggefelt med masse ungar i den rette alderen, kan besøket bli mange. Koseleg inntil ei grense. Det gjeld å førebu seg til slike kveldar med innkjøp av smågodt, for iallfall her eg bur er tradisjonen høgst oppegåande.


#40

Frøy sa for siden:

Kjenner at jeg elsker vår 12.desember tradisjon mer og mer. Kan nesten ikke vente til søndag med å få besøk av blide og syngende nisser.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.