Jeg pleier ikke å lage så mange julekaker, bortsett fra pepperkaker og Maryland Cookies. Jeg er ikke så glad i det heller. Men i år har jeg litt tid og jeg lurte på om jeg skulle prøve meg på noen få enkle (men gode!) småkaker og heller lage små porsjoner. De må altså både være enkle OG gode. Tenkte litt på biscotti med tørket frukt, og så ser brune pinner enkelt ut, men er det godt?
Jeg har tenkt på kolakaker, men er litt skeptisk. Er de gode altså? Seige? Sprø? Tørre? Smaker karamell? Jeg får litt sånn vaniljekakeassosiasjoner, jeg gjør det. Men jeg kan gi det en sjanse?
Anbefaler kolakakene til Divine, lagde de første gang i fjor, har allerede laget en porsjon i år, tror nok det blir en runde til når det nærmer seg jul. Og de er veldig enkle å lage. Jeg har lagd Cookies også etter oppskriften kokosbolle la ut, de var også veldig gode.
Det er riktig det. HVis den smuldrer for mye opp, så sett den kaldt litt. DU kan ikke kjevle, kun klappe den ut. Hvis den blir litt kaldere igjen så stivner smøret litt.
Ja, jeg bruker din og bare din oppskirft! Jeg halverte den ikke engang! Nå er den ikke smuldrete lenger, men en stor, lys klissete klump. Hva gjør jeg nå? Flate pølser? Har ikke pizzahjul. Kuler a la Iset?
:grineler: Meg og baking, altså. Nå flyter de ut til noe som faretruende begynner å ligne på en firkantet masse i ovnen. De har stått over halve tiden og de ser bare ut som vaffelrøre.
Joda men der kan man bytte ut sukker med splenda eller druesukker. Men værre med de som det skal være sirup i og melis på toppen. For finnes ingen gode erstatninger for melis/melisglasur :(
Nja, nå begynner det å ligne på noe som stivner. Og nå HAR de fløtet utover til en diger firkant. Men det lukter sinnsvakt godt. Niåringen sirkler rundt stekeovnen og snuser hele tiden.
Nei druesukker er det ikke et spor fruktose i, for kjemiske formelen er noe annet som jeg ikke husker i farta, er ikke hjemme så kan ikke gå å se på jukselappen min
Men et sukkerkorn består av 50% fruktose og 50% druesukker
Ja, de trenger ikke være pene for min del, men jeg håper de blir passe stekt når de flyter utover på den måten. Nå har det gått 15 minutter, klokka ringer as we speak, menjeg har en mistanke om at de er temmelig bløte inni.
Ikke skjær med en gang, nei, for da frynser de seg så lett opp. Vent en liten stund, fem minutter kanskje. Men ikke vent så lenge at de har blitt stive.
De var rennende, unnattt på toppen. Må stå lenger. Nå ligner de et sukkerbrød av utseende. Og de er så brede at jeg nok må skjære begge to i to sånn at det blir fire stenger.
fruktose og fruksukker er det samme men druesukker er ikke i den kategorien. Det er en kjemisk ting eller nå sånt. Er 1 år siden jeg var på kurs om dette å husker ikke formlene og sånt.
Men han kan spise kunstig søting og druesukker. Men vi bruker nesten bare kunstig søtning da han synnes druesukker smaker bæsj:rolleyes:
Jeg baker alltid de kolakakene til jul. Men jeg gjør det enkelt og lager runde cookies av dem. Nei, Divine, formen har ingenting å si for verken meg eller de som spiser dem her. :knegg: MYE enklere, jeg bare lager runde kuler med hendene og legger dem rett på plata, og de blir såå fine og runde. Jeg gir dem bort i gave og alle spør etter oppskriften og blir helt himmelfalne!
Jeg synes det er 100.000 ganger enklere, og så synes jeg de blir finere. Men ja, hver sin smak. De er i hvert fall fantastisk gode! Og det MÅ være din oppskrift ja. Jeg prøvde ut den originale med 1 patetisk spiseskje sirup i deigen, det var skuffende saker, gitt.
Jeg laget dem litt store sist, laget hver kule i sånn ca. liten plommestørrelse. De flyter ut endel, så ha god avstand. Tror jeg hadde 9 stk per plate, men denne gangen skal jeg lage dem litt mindre og ha 12 stk per plate.
De smaker jo det samme så formen er jo ikke så veldig viktig, akkurat, men jeg ville gjøre dem litt penere i fjor siden jeg skulle gi noen bort i gave, kjekkere å gi bort litt pene småkaker. Så da prøvde jeg det, og jeg syntes det var enklere enn å lage remser og skjære, men det er jo individuelt hva man synes. :)
Jeg tror det er litt mye sirup i den oppskriften der. Jeg har i allefall ikke så mye i mine. Her er oppskriften jeg pleier å bruke: www.tine.no/7327.cms
Wix: jeg har prøvd både den oppskriften og Divine sin. Jeg ble superskuffet over den Tine-oppskriften etter å ha prøvd Divine sin. Det er MYE bedre med mye sirup i, kan ikke beskrives hvor mye bedre det er. Men det er selvsagt en smakssak da.
De ble gode. :) Skikkelig dajmaktige, ja. Men jeg fikk nok etter få stykker, det holder liksom med en smak. :knegg: de VAR gode, altså, men jeg tror det er en type kake jeg fort kan bli lei av. Ungene likte dem også godt.
De ble særs lite pene, siden jeg endte opp med et sammenhengende gedigent rektangel som til og med bøyde seg oppover i kantene.
Jeg skal lage dem en gang til, steke dem kortere og lage dem runde. Tror de får bein å gå på.
Denne tråden gjorde at jeg måtte lage colakaker jeg og. Men jeg fikk visst vegg-til-vegg-kaker på brettet jeg også, men det lukter jo himmelsk her nå.
Går ut fra at de skal være litt gylne, og lar de stå bittelitt mer enn 15 minutter. Tror jeg.
Vi har en ræva ovn, så mine står i nærmere 20, men de er alltid litt bløte når de kommer ut av ovnen, altså. Jeg har funnet ut at de er best å skjære i etter 10–15 min.
Gjør jo ikke noe om det blir vegg-til-vegg kake av dem. Kutter bare opp hele flata med pizzahjul etterpå før de er kalde. De skal laget hos oss i år også. Synes det er greit med pinnestørrelsen jeg, for da blir det store og kan stables som bordstabel på kakefatet. :D
Hyler i kor med Divine; man lager IKKE kolakaker på vanligmåten, man bruker Divine sin oppskrift med syndige sirupmengder. Jeg har som sagt prøvd begge deler, og den med 1-2 ss sirup i er KJIIIP!
Og så må de ikke stekes for lenge, synes jeg. De skal være seige, blir de stekt for lenge kan de bli harde, og jeg liker dem skikkelig seige og gode. Karamellaktige.
200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vaniljesukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.
Ok, stekeovnen fant visst ut at den ikke trenger å funke som jeg vil lengre, fine greier midt i julebaksten. Disse stod inne i litt over 20 minutter, er gylne, seige og helt greie, men jeg lurer litt på om jeg kanskje ikke burde ha brukt vaniljeekstrakt. For de luktet jo himmelsk, men smaker rett og slett litt underlig.
Rører man smør og sukker hvitt, forresten, eller rører man det bare litt sammen?
Jeg prøvde også disse i fjor, og de var ikke noe for meg. Ble litt kvalm av dem rett og slett, de er jo veldig søte. Det er vel bare sånn at smaken er forskjellig. :)
Litt som om smøret ligger utenpå, og så er det litt rart at de smker noe helt annet enn de lukter. For de lukter fremdeles veldig godt, men det er altså veldig fett og rar konsistens her.
Men det kan godt hende det er komfyren min som ødelgger hele greia. Den har nok dødd.
Jeg husker ikke hva som er hva, men husker jeg riktig så flyter kakene totalt ut om man bare blander smør og sukker, mens det blir litt høyere fasong på dem om man rører hvitt.
Også husker jeg ikke helt om det er sånn eller motsatt og det blir alltid et problem når det ikke står i oppskriften om det skal røres, eller røres hvitt.
Da rører jeg hvitt her.
Tenkte å prøve meg på dem i kveld.
Gikk og gikk. Jeg har kjøpt margarin i stedet for smør. :mad:
Må i butikken i morgen tidlig og handle smør så får jeg prøve de på formiddagen i morgen.
Jeg lagde Kolakaker i dag, og du hellige jul de var farlig gode :nam:
De smakte som karameller som var sprø utenpå
Blir definitivt en favoritt. :riktig:
Nå er de kjempegode.
De ble meget bedre etter at de fikk steke bittelitt til, og ble kalde.
Men neste gang skal jeg piske hvitt, ikke bare en mellomting, og jeg skal bruke vaniljesukker, tror det er whisky-vaniljeekstrakten jeg kjenner et hint av og som kræsjer litt med sirupen.
Men mannen har allerede spist flere biter, og bikkjene holdt på å gå ut av sitt gode skinn. SÅ de er absolutt godkjent altså.
Har stekt en ladning her nå, og spist sikkert en fjerdedel allerede rett av stekeplatene. :flau:
Men lurer på om de stekte litt lenge, de ble helt flate og ganske harde. Tok ut plate nr. 2 tidligere men de sank sammen allikevel. (De ser jo så luftige og fine ut når de står i ovnen.)
Uansett, de smakte farlig godt for en søtmoms som meg. Eldste syns de var altfor søte, helt greit for meg. Mer til mor. :D
Jeg synes det var litt rart med rundinger, så jeg lagde resten som vanlige stenger.
Lagde biscottier også, mannen og svigermor elsker dem. De er med mandler, sjokolade og litt appelsinmarmelade (gir bare et hint av appelsinsmak - ikke mye)
Jeg må ha vært helt ute av meg i går, for i dag har disse kolakakene løpt ut av boksen. Min mor fikk smake til kaffen da hun var innom i kveld, og utbrøt (før hun hadde svelget første bit omtrent) at hun måtte ha oppskriften. Og hun pleier å være heller skeptisk til nye julekaker.
Jeg liker både de som ble seige, og de som ble mer knekk-ish, uansett er de farlig gode. Og så enkle at jeg skjønner godt de er favoritter mange steder.
Jeg lagde også disse i går, og mine ble ganske pepperkakeaktige i konsistensen. Mer seige enn pepperkaker altså, men ganske harde. Vurderer å forsøke en gang til og steke de enda kortere? Fulgte oppskriften slavisk så jeg tror ikke det er der det ligger, mine er sikkert stekt litt for lenge. Kanskje en 10-12min holder?
Hva brukte du?
Jeg må ha inn med teskje her.
Har ei venninne som så gjerne vil lage disse men sønnen tåler ikke gluten.
Hun har prøvd i dag med glutenfritt mel men det ble ikke vellykket.
Ja jeg vet en sa det over her, men måtte bare høre. Jeg har aldri bakt glutenfritt, det er ei venninne som holder på. Blir denne melblandingen det samme som glutenfritt mel?
Hun har prøvd kakene med glutenfritt men sier at hun ikke finner riktig melmengde, at melmengden hvetemel ikke er det samme som melmengden glutenfritt. Kakene fløt helt ut for henne og ble skikkelig mørke etter bare ti minutter, de smakte ikke godt heller.
Hun er helt desperat, vil så gjerne finne noen gode kaker å bake til sønnen sin. Og så prøver jeg å hjelpe, men har null peiling.
Nin:
Jeg synes det enkleste og beste er å bake småkaker som er naturlig fri for gluten. Kokosmakroner, kransekakestenger, kokosboller, Sahra Bernhardt, sånne sjokoladeboller med puffet ris. Andre småkaker med glutenfritt mel synes jeg ofte er vanskelige å få til, eller de blir ikke så gode. (Men jeg er ikke så dreven, altså. Andre får det bedre til.) Helsekosten selger glutenfri pepperkakedeig. :)
Disse har jeg bakt med Toro lys melblanding, og de ble gode:
VANILJEDRØMMER
En stor, deilig porsjon tradisjonsrike småkaker som er greie å bake. Her er mye potetmel i deigen. Dette gjør dem til lette ”vaniljeskyer” som smelter på tungen.
250 g smør eller margarin
250g sukker
1 egg
500 g potetmel
125 g glutenfritt mel
2 ss vaniljesukker
Rør smør og sukker lett og lyst. Tilsett egget, så vaniljesukker og siktet mel begge sorter). Trill deigen ut til lange tykke pølser og del dem i små biter med en skarp kniv. Form bitene til små nøtter som settes på smurt eller papirkledd bakeplate. Stek drømmene i 200 C varm ovn, Det tar 7-8 minutter før de er gyldne.