Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skikkelig gode småkaker til jul?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg pleier ikke å lage så mange julekaker, bortsett fra pepperkaker og Maryland Cookies. Jeg er ikke så glad i det heller. Men i år har jeg litt tid og jeg lurte på om jeg skulle prøve meg på noen få enkle (men gode!) småkaker og heller lage små porsjoner. De må altså både være enkle OG gode. Tenkte litt på biscotti med tørket frukt, og så ser brune pinner enkelt ut, men er det godt?

Forslag?


#2

Divine sa for siden:

Kolakaker

< --- peker på avataren.

Ingen over, ingen ved siden.


#3

Benzo sa for siden:

Kolakakene til Divine skal bakes i år. :nemlig:


#4

Hyacinth sa for siden:

Jeg har tenkt på kolakaker, men er litt skeptisk. Er de gode altså? Seige? Sprø? Tørre? Smaker karamell? Jeg får litt sånn vaniljekakeassosiasjoner, jeg gjør det. Men jeg kan gi det en sjanse?


#5

Divine sa for siden:

Skeptisk? :skingrestemme: Klart de er gode. De er seige, noen ganger bittelitt sprø utenpå og smaker karamell. De er himmelske!


#6

Ole Brumm sa for siden:

Anbefaler kolakakene til Divine, lagde de første gang i fjor, har allerede laget en porsjon i år, tror nok det blir en runde til når det nærmer seg jul. Og de er veldig enkle å lage. Jeg har lagd Cookies også etter oppskriften kokosbolle la ut, de var også veldig gode.


#7

Hyacinth sa for siden:

Ok, jeg skal gi dem en sjanse. ;) Setter i gang ASAP. Takk for oppskrift!


#8

Wix sa for siden:

Jeg skulle også foreslå kolakaker. :D


#9

mkj sa for siden:

kolakaker er sinnsykt godt, bakt med MYYYYYYYYE sirup. Litt sprø, litt seige. Nesten som dajm uten sjokolade, og ikke fullt så hard.

Biscotti er også godt. Men ikke SÅ godt altså som kolakaker. Kolakaker er nesten godteri, så godt er det.


#10

Hyacinth sa for siden:

Hjelp! ER på kjøkkenet, deigen blir jo helt tørr og smuldrete? Ingen annen vææseke enn smæør og siruP? Hadde 2/3 boks sirup i


#11

mkj sa for siden:

Det er riktig det. HVis den smuldrer for mye opp, så sett den kaldt litt. DU kan ikke kjevle, kun klappe den ut. Hvis den blir litt kaldere igjen så stivner smøret litt.


#12

Divine sa for siden:

Men du må bruke MYE sirup. Du bruker vel MIN oppskrift? :streng:


#13

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg bruker din og bare din oppskirft! Jeg halverte den ikke engang! Nå er den ikke smuldrete lenger, men en stor, lys klissete klump. Hva gjør jeg nå? Flate pølser? Har ikke pizzahjul. Kuler a la Iset?


#14

mkj sa for siden:

Du klapper det ut til en lang, flat 'stang' (ganske bred) hvis du ikke har pizzahjul bruker du bare en kniv


#15

Hyacinth sa for siden:

Takk. Hva skulle jeg gjort uten dere? :blomst:

Hilsen fra kjøkkenet og med sirup på laptopen.


#16

Divine sa for siden:

Jupp. :ja:


#17

Hyacinth sa for siden:

Smøre utover med slikkepott, tror jeg heller vi sier.


#18

Benzo sa for siden:

Noen som har forsøkt kolakaker med glutenfritt mel?


#19

Hyacinth sa for siden:

Done.

De skal ikke ha perlesukker på seg? For det har jeg ikke.


#20

mkj sa for siden:

jeg må ut og kjøpe smør etterpå, og sirup, for dette fikk jeg lyst på, så får BMI være BMI

Og så skal jeg bake disse biscottiene:


#21

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg er jo på lavkarbo. Skikkelig god kombo. Nå står de i ovnen. Tenk å lage julekaker online, mangler bare bilder av prosessen.


#22

Divine sa for siden:

Nei, er du gal!!!


#23

Honda sa for siden:

Synn det er sirup i den:/ og at turbo elsker de hadde han ikke likt de kunne jeg ha bakt de. Turbo tåler ikke fruktose og sukker :rolleyes:


#24

Hyacinth sa for siden:

:grineler: Meg og baking, altså. Nå flyter de ut til noe som faretruende begynner å ligne på en firkantet masse i ovnen. De har stått over halve tiden og de ser bare ut som vaffelrøre.


#25

Hyacinth sa for siden:

Det er jo sukker i de fleste julekaker også.


#26

Honda sa for siden:

Joda men der kan man bytte ut sukker med splenda eller druesukker. Men værre med de som det skal være sirup i og melis på toppen. For finnes ingen gode erstatninger for melis/melisglasur :(


#27

Divine sa for siden:

De flyter ofte utover, ja. Men vaffelrøre? Hmm, den var ny.


#28

Hyacinth sa for siden:

Ja, det skjønner jeg.

Druesukker går greit? Det er vel fruktose det og?


#29

Hyacinth sa for siden:

Nja, nå begynner det å ligne på noe som stivner. Og nå HAR de fløtet utover til en diger firkant. Men det lukter sinnsvakt godt. Niåringen sirkler rundt stekeovnen og snuser hele tiden.


#30

mkj sa for siden:

Disse kakene er ikke kjent fordi de er så utrolig pene, men fordi de er sinnsykt gode.


#31

Honda sa for siden:

Nei druesukker er det ikke et spor fruktose i, for kjemiske formelen er noe annet som jeg ikke husker i farta, er ikke hjemme så kan ikke gå å se på jukselappen min
Men et sukkerkorn består av 50% fruktose og 50% druesukker


#32

Hyacinth sa for siden:

Ja, de trenger ikke være pene for min del, men jeg håper de blir passe stekt når de flyter utover på den måten. Nå har det gått 15 minutter, klokka ringer as we speak, menjeg har en mistanke om at de er temmelig bløte inni.

Skal de skjæres i med en gang?


#33

mkj sa for siden:

Du trenger ikke skjære med EN gang, men innen få minutter bør du gjøre det i hvertfall.

At det er bløte inni gjør ikke så mye, det er det som blir seigt. Men om de er helt lyse, så kan de sikkert stå inne littegrann til.


#34

Divine sa for siden:

Ikke skjær med en gang, nei, for da frynser de seg så lett opp. Vent en liten stund, fem minutter kanskje. Men ikke vent så lenge at de har blitt stive.


#35

Hyacinth sa for siden:

De var rennende, unnattt på toppen. Må stå lenger. Nå ligner de et sukkerbrød av utseende. Og de er så brede at jeg nok må skjære begge to i to sånn at det blir fire stenger.


#36

Hyacinth sa for siden:

Jøss. Jge trodde fruktose var det samme som fruktsukker, og det er njo bare sukkeret i frukt, inkl druesukker.


#37

Divine sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor deigen din ble så flytende. Det er liksom ikke så mange steder man kan trå feil i oppskriften. Merkelig.

Og misforstå meg ikke, jeg sier ikke det på en hoven måte, altså. Jeg bare virkelig undres.


#38

Nin sa for siden:

Spennende det her. Lurer fælt på hvordan det ender. Tør jeg prøve meg på dette da? Ender vel på samme måte her..


#39

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Jeg er ikke noe kakebaker. Men middag kan jeg.


#40

Honda sa for siden:

fruktose og fruksukker er det samme men druesukker er ikke i den kategorien. Det er en kjemisk ting eller nå sånt. Er 1 år siden jeg var på kurs om dette å husker ikke formlene og sånt.

Men han kan spise kunstig søting og druesukker. Men vi bruker nesten bare kunstig søtning da han synnes druesukker smaker bæsj:rolleyes:


#41

Dixie Diner sa for siden:

Jeg baker alltid de kolakakene til jul. Men jeg gjør det enkelt og lager runde cookies av dem. Nei, Divine, formen har ingenting å si for verken meg eller de som spiser dem her. :knegg: MYE enklere, jeg bare lager runde kuler med hendene og legger dem rett på plata, og de blir såå fine og runde. Jeg gir dem bort i gave og alle spør etter oppskriften og blir helt himmelfalne!


#42

Divine sa for siden:

Jeg kan ikke se at det er enklere å lage cookiesfasong av dem i stedet for å trykke ut til stenger og så skjære, men hver sin smak.


#43

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes det er 100.000 ganger enklere, og så synes jeg de blir finere. Men ja, hver sin smak. De er i hvert fall fantastisk gode! Og det MÅ være din oppskrift ja. Jeg prøvde ut den originale med 1 patetisk spiseskje sirup i deigen, det var skuffende saker, gitt.


#44

Ole Brumm sa for siden:

Runde altså, det må jeg teste neste gang.


#45

Divine sa for siden:

:snurt:


#46

Dixie Diner sa for siden:

De blir skikkelig fine og flotte. :stolt:


#47

mkj sa for siden:

vurderer å prøve dette. Hvor store er kulene omtrent, og hvor store blir de til slutt?


#48

Dixie Diner sa for siden:

Jeg laget dem litt store sist, laget hver kule i sånn ca. liten plommestørrelse. De flyter ut endel, så ha god avstand. Tror jeg hadde 9 stk per plate, men denne gangen skal jeg lage dem litt mindre og ha 12 stk per plate.


#49

Ole Brumm sa for siden:

:dakars:

Det er nok enklere å gjøre som du gjør det kan jeg være med på, men mine ble ikke så veldig pene akkurat...


#50

Dixie Diner sa for siden:

De smaker jo det samme så formen er jo ikke så veldig viktig, akkurat, men jeg ville gjøre dem litt penere i fjor siden jeg skulle gi noen bort i gave, kjekkere å gi bort litt pene småkaker. Så da prøvde jeg det, og jeg syntes det var enklere enn å lage remser og skjære, men det er jo individuelt hva man synes. :)


#51

Wix sa for siden:

Jeg tror det er litt mye sirup i den oppskriften der. Jeg har i allefall ikke så mye i mine. Her er oppskriften jeg pleier å bruke: www.tine.no/7327.cms


#52

Dixie Diner sa for siden:

Wix: jeg har prøvd både den oppskriften og Divine sin. Jeg ble superskuffet over den Tine-oppskriften etter å ha prøvd Divine sin. Det er MYE bedre med mye sirup i, kan ikke beskrives hvor mye bedre det er. Men det er selvsagt en smakssak da.


#53

Hyacinth sa for siden:

De ble gode. :) Skikkelig dajmaktige, ja. Men jeg fikk nok etter få stykker, det holder liksom med en smak. :knegg: de VAR gode, altså, men jeg tror det er en type kake jeg fort kan bli lei av. Ungene likte dem også godt.

De ble særs lite pene, siden jeg endte opp med et sammenhengende gedigent rektangel som til og med bøyde seg oppover i kantene.

Jeg skal lage dem en gang til, steke dem kortere og lage dem runde. Tror de får bein å gå på.

Hvor lenge holder de seg i kakeboks?


#54

GydaG sa for siden:

Denne tråden gjorde at jeg måtte lage colakaker jeg og. Men jeg fikk visst vegg-til-vegg-kaker på brettet jeg også, men det lukter jo himmelsk her nå.
Går ut fra at de skal være litt gylne, og lar de stå bittelitt mer enn 15 minutter. Tror jeg.


#55

Divine sa for siden:

Vi har en ræva ovn, så mine står i nærmere 20, men de er alltid litt bløte når de kommer ut av ovnen, altså. Jeg har funnet ut at de er best å skjære i etter 10–15 min.


#56

Che sa for siden:

Kolakaker eller brune pinner (ganske likt) må lages i dobbel porsjon. 1,5 porsjon går ned før jul - sammen med iiiiskald melk.


#57

Elisabet sa for siden:

Gjør jo ikke noe om det blir vegg-til-vegg kake av dem. Kutter bare opp hele flata med pizzahjul etterpå før de er kalde. De skal laget hos oss i år også. Synes det er greit med pinnestørrelsen jeg, for da blir det store og kan stables som bordstabel på kakefatet. :D


#58

Nessie sa for siden:

Jeg laget kolakaker her en dag, de ble ganske feil. :snurt:
Kanskje jeg må prøve ut Divines oppskrift? :vetikke:

Ellers ser jeg frem til Sarah Bernhardt. :nam: Ingenting slår de.


#59

Divine sa for siden:

Hvordan ble de feil?

Og SELVSAGT skal du prøve min oppskrift!


#60

Dixie Diner sa for siden:

Hyler i kor med Divine; man lager IKKE kolakaker på vanligmåten, man bruker Divine sin oppskrift med syndige sirupmengder. Jeg har som sagt prøvd begge deler, og den med 1-2 ss sirup i er KJIIIP!


#61

Nessie sa for siden:

De ble ikke GODE rett og slett. :sur:
Aner ikke hva som ble feil, jeg har aldri bakt de før.

Mannen skal få smake på de når han kommer hjem i kveld, om han ikke liker de går de i søpla. :knegg:


#62

Nessie sa for siden:

Men jeg hadde jo forumspause! :snurt:
Jeg hadde ikke 1-2 ss sirup. Mener det var 2-3 dl.


#63

Dixie Diner sa for siden:

Og så må de ikke stekes for lenge, synes jeg. De skal være seige, blir de stekt for lenge kan de bli harde, og jeg liker dem skikkelig seige og gode. Karamellaktige.


#64

Nessie sa for siden:

Sleng ut oppskriften din da Divine?


#65

Divine sa for siden:

COLAKAKER

200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vaniljesukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.

185 grader i 15 minutter.

Skjæres i snipper mens de er varme.


#66

mina sa for siden:

Ser ut som at Divine har samme oppskrift som den jeg har fått av min mormor.
Må alltid ha Kolakaker til jul, og må alltid lage dobbel oppskrift!


#67

Carpe Diem sa for siden:

:jupp:
Fungerte fint det! Mener å huske at jeg brukte Toro kakemiks....


#68

GydaG sa for siden:

Ok, stekeovnen fant visst ut at den ikke trenger å funke som jeg vil lengre, fine greier midt i julebaksten. Disse stod inne i litt over 20 minutter, er gylne, seige og helt greie, men jeg lurer litt på om jeg kanskje ikke burde ha brukt vaniljeekstrakt. For de luktet jo himmelsk, men smaker rett og slett litt underlig.
Rører man smør og sukker hvitt, forresten, eller rører man det bare litt sammen?


#69

Hyacinth sa for siden:

Jeg gjorde en mellomting. :roll:


#70

Divine sa for siden:

Smakte underlig? Hvordan da?

Jeg rører smør og sukker hvitt, som regel.


#71

Filifjonka sa for siden:

Jeg prøvde også disse i fjor, og de var ikke noe for meg. Ble litt kvalm av dem rett og slett, de er jo veldig søte. Det er vel bare sånn at smaken er forskjellig. :)


#72

GydaG sa for siden:

Litt som om smøret ligger utenpå, og så er det litt rart at de smker noe helt annet enn de lukter. For de lukter fremdeles veldig godt, men det er altså veldig fett og rar konsistens her.
Men det kan godt hende det er komfyren min som ødelgger hele greia. Den har nok dødd.


#73

Dixie Diner sa for siden:

De er bittelitt fettete men de smaker akkurat som de lukter, synes jeg.


#74

Nin sa for siden:

Jeg husker ikke hva som er hva, men husker jeg riktig så flyter kakene totalt ut om man bare blander smør og sukker, mens det blir litt høyere fasong på dem om man rører hvitt.
Også husker jeg ikke helt om det er sånn eller motsatt og det blir alltid et problem når det ikke står i oppskriften om det skal røres, eller røres hvitt.

Da rører jeg hvitt her.
Tenkte å prøve meg på dem i kveld.


#75

Ine sa for siden:

Symes heller ikke Cola-kaker er noe særlig..


#76

Dixie Diner sa for siden:

Det heter Kolakaker. :nemlig:


#77

veobra sa for siden:

Hvis dere ble kvalme og synes de er for søte betyr det antagelig at det er akkurat disse kakene jeg skal lage i år. :slikkmunn:


#78

Hondacrv sa for siden:

Nei nå ble det negativ stemning her. Er ikke dette helst for oss som synes Kakene er kjempegode!


#79

mkj sa for siden:

jo, det er for oss godtemonser. De som bare spiser en rute mørkebrun sjokolade i måneden, de kan finne seg en annen tråd.


#80

ItsOnlyMe sa for siden:

Aha...spent på disse altså!

Hvordan gikk det Nin?


#81

Nin sa for siden:

Gikk og gikk. Jeg har kjøpt margarin i stedet for smør. :mad:
Må i butikken i morgen tidlig og handle smør så får jeg prøve de på formiddagen i morgen.


#82

Benzo sa for siden:

Så flott! Da blir det kolakaker til moder'n også.


#83

Left sa for siden:

Abonnere


#84

gnuri sa for siden:

Jeg lagde Kolakaker i dag, og du hellige jul de var farlig gode :nam:
De smakte som karameller som var sprø utenpå
Blir definitivt en favoritt. :riktig:


#85

Benzo sa for siden:

Enig, de var farlig gode. Neste gang skal steke litt kortere, mine ble harde som pepperkaker.


#86

GydaG sa for siden:

Nå er de kjempegode.
De ble meget bedre etter at de fikk steke bittelitt til, og ble kalde.
Men neste gang skal jeg piske hvitt, ikke bare en mellomting, og jeg skal bruke vaniljesukker, tror det er whisky-vaniljeekstrakten jeg kjenner et hint av og som kræsjer litt med sirupen.
Men mannen har allerede spist flere biter, og bikkjene holdt på å gå ut av sitt gode skinn. SÅ de er absolutt godkjent altså.


#87

Nessie sa for siden:

Ja, lurer på om det var det som skjedde med mine og ;)


#88

mkj sa for siden:

Har runde kolakaker i ovnen nå - er ikke helt sikker på om det blir 'det samme' - men godt blir det sikkert.

Meeeen, det aller beste er vel deigen...


#89

Robyn sa for siden:

Har stekt en ladning her nå, og spist sikkert en fjerdedel allerede rett av stekeplatene. :flau:

Men lurer på om de stekte litt lenge, de ble helt flate og ganske harde. Tok ut plate nr. 2 tidligere men de sank sammen allikevel. (De ser jo så luftige og fine ut når de står i ovnen.)

Uansett, de smakte farlig godt for en søtmoms som meg. Eldste syns de var altfor søte, helt greit for meg. Mer til mor. :D


#90

Dixie Diner sa for siden:

De blir ganske flate ja, så de bør tas ut mens de enda er omtrent flytende og lyse, ellers blir de for sprø.


#91

mkj sa for siden:

Jeg synes det var litt rart med rundinger, så jeg lagde resten som vanlige stenger.

Lagde biscottier også, mannen og svigermor elsker dem. De er med mandler, sjokolade og litt appelsinmarmelade (gir bare et hint av appelsinsmak - ikke mye)


#92

GydaG sa for siden:

Jeg må ha vært helt ute av meg i går, for i dag har disse kolakakene løpt ut av boksen. Min mor fikk smake til kaffen da hun var innom i kveld, og utbrøt (før hun hadde svelget første bit omtrent) at hun måtte ha oppskriften. Og hun pleier å være heller skeptisk til nye julekaker.
Jeg liker både de som ble seige, og de som ble mer knekk-ish, uansett er de farlig gode. Og så enkle at jeg skjønner godt de er favoritter mange steder.


#93

cecix sa for siden:

Jeg lagde også disse i går, og mine ble ganske pepperkakeaktige i konsistensen. Mer seige enn pepperkaker altså, men ganske harde. Vurderer å forsøke en gang til og steke de enda kortere? Fulgte oppskriften slavisk så jeg tror ikke det er der det ligger, mine er sikkert stekt litt for lenge. Kanskje en 10-12min holder?


#94

Nin sa for siden:

Hva brukte du?
Jeg må ha inn med teskje her.
Har ei venninne som så gjerne vil lage disse men sønnen tåler ikke gluten.
Hun har prøvd i dag med glutenfritt mel men det ble ikke vellykket.


#95

Nin sa for siden:

Ingen som vet hvordan jeg kan lage disse glutenfritt?


#96

Hyacinth sa for siden:

Jo. Du kjøper Toro lys melblanding, eller hva den heter, og bruker det i stedet for mel. Det var jo en som sa det over her også?


#97

hildeje sa for siden:

hmm... må prøves :)


#98

Nin sa for siden:

Ja jeg vet en sa det over her, men måtte bare høre. Jeg har aldri bakt glutenfritt, det er ei venninne som holder på. Blir denne melblandingen det samme som glutenfritt mel?
Hun har prøvd kakene med glutenfritt men sier at hun ikke finner riktig melmengde, at melmengden hvetemel ikke er det samme som melmengden glutenfritt. Kakene fløt helt ut for henne og ble skikkelig mørke etter bare ti minutter, de smakte ikke godt heller.
Hun er helt desperat, vil så gjerne finne noen gode kaker å bake til sønnen sin. Og så prøver jeg å hjelpe, men har null peiling.


#99

Hot Lips sa for siden:

Nin:
Jeg synes det enkleste og beste er å bake småkaker som er naturlig fri for gluten. Kokosmakroner, kransekakestenger, kokosboller, Sahra Bernhardt, sånne sjokoladeboller med puffet ris. Andre småkaker med glutenfritt mel synes jeg ofte er vanskelige å få til, eller de blir ikke så gode. (Men jeg er ikke så dreven, altså. Andre får det bedre til.) Helsekosten selger glutenfri pepperkakedeig. :)

Disse har jeg bakt med Toro lys melblanding, og de ble gode:

VANILJEDRØMMER

En stor, deilig porsjon tradisjonsrike småkaker som er greie å bake. Her er mye potetmel i deigen. Dette gjør dem til lette ”vaniljeskyer” som smelter på tungen.

250 g smør eller margarin
250g sukker
1 egg
500 g potetmel
125 g glutenfritt mel
2 ss vaniljesukker

Rør smør og sukker lett og lyst. Tilsett egget, så vaniljesukker og siktet mel begge sorter). Trill deigen ut til lange tykke pølser og del dem i små biter med en skarp kniv. Form bitene til små nøtter som settes på smurt eller papirkledd bakeplate. Stek drømmene i 200 C varm ovn, Det tar 7-8 minutter før de er gyldne.


#100

OlleVia sa for siden:

Tror jeg må teste ut disse Kolakakene en dag.:D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.