Annethvert år er vi bare tre på julaften, og i år har jeg tenkt å lage en ny desserttradisjon. Vanligvis har vi deilig frisk fruktsalat med hakkede mandler og litt krem, men siden den eneste "frukten" åtteåringen spiser er gulrotstaver og sukkererter har jeg lyst til å finne på noe som vi alle tre kan spise. (Han har pleid å få is og julekaker og julegodter istedet for fruktsalat, så han har ikke lidd noen nød).
Når en bare skal lage til tre så går det jo an å tenke litt annerledes enn når det er til en hel gjeng. Noe smått og lekkert. Vi har ribbe til middag, så for min del er egentlig fruktsalat det perfekte. Men nå utgår jo alt frukt/bær-basert og alt som inneholder nøtter og mandler. (Som han er allergisk mot). Han er også allergisk mot rått egg. Riskrem og moltekrem vil jeg ikke ha den dagen, det blir for heavy for meg. (Dette begynte nesten å høres ut som Knertens julaftenstråd, men jeg regner med det fins noen desserter som oppfyller kriteriene). :knegg:
Jeg har masse kokebøker, men vil gjerne ha forslag fra dere også. :)
Hva med en frisk sitronsorbet (eller bringebærsorbet, det er så godt!) og noen gode kjeks/småkaker? Kan rånes opp med litt vaniljeis også, og frisk frukt til de som vil ha.
Litt ja takk begge deler kunne kanskje være tingen - litt "restaurantanrettet" bringebærsorbet og en liten sjokolademousse og en bitteliten kakebit av ett eller annet slag (og litt bær og frukt for de som liker det).
Av en eller annen grunn så syns jeg ikke varme bær på is er helt tingen. Og med bær som en hovedbestanddel i desserten så ødelegger jeg prinsippet om at alle skal ha det samme, siden minsten ikke spiser bær av noe slag.
Hva med små porsjons-ostekaker? Jeg synes frisk ostekake er kjempegodt etter julemiddager. For å få julevri på den så kan du bruke peppekaker i bunnen.
Brownies laget i store muffinsformer så de blir fine og runde porsjonsbiter med
vaniljeis/krem og varme bjørnebær eller bringebær.
Ellers er en jordbærsaus jeg fant oppskriften på her inne veldig god på vaniljeis eller
riskrem, den er laget på frosnejordbær med saften av en lime(eller to) og smaket til
med melis. Man koker opp jordbær og limesaft og bruker stavmikseren og moser
jordbærene til en tykk saus og smaker til med melis til man får en passe sæt/syrlig smak :nam:
Sausen er god litt lun på is og kald på riskrem.
Da synes jeg du kan ha med et stykke god sjokoladekake, type brownie. En bringebærsorbet (eller annen type fruktig sorbet) Så noen som hadde laget noe bittesmå marengs en gang, litt større enn sånne sjokoladedråper, det var lekkert.
Har du små ildfaste former kan du lage creme brule (se bort fra manglende apostrofer og tødler og gud vet hva, jeg aner ikke hvor de skal være) Det er jo mektig, så det bør jo ikke være mer enn en liten smak til hver.
Ja, han kan spise marengs. Han var veldig allergisk mot egg da han var liten, men tåler det nå, både i mat og som kokt/stekt. Siste test slo ikke ut på egg i det hele tatt. Jeg har bare ikke tatt sjansen på egg i rå form ennå, men det kan god hende han tåler det også. (Velger uansett ikke julaften til å teste det, da). :)
Så bra! Jeg er allergisk mot egg på papiret (altså på blodprøver), men det skjer ikke noe når jeg spiser egg. Jeg har også vært allergisk mot melkeprotein, men er det ikke nå lenger. Merkelig at det kan forsvinne sånn. :undrer:
Det er ganske vanlig at små barn er allergiske mot egg de første årene, veldig mange tåler det fra ca. skolealder. Heldigvis var det sånn det var med gutten vår. Det gjør bursdager og andre feiringer mye lettere. :)