Oppskrift kjøttboller
1/2 kg biffdeig
1 egg
ca. 1 ts hel koriander (knuses)
ca. 1 ts spisskummin
(NB. Teskje som i "slik du har i skuffen". Med andre ord ikke riktig så mye som et teskjemål.)
malt chili etter smak (kan sløyfes)
salt og pepper etter smak
litt vann, slik at deigen blir passe myk å trille ut
Trill ut til små kuler (Ca. IKEA-kjøttbollestørrelse) og rull i mel. (Bare en liten mengde: rull for eksempel kulene med mel i hånden.)
Stekes i rikelig med olivenolje, ikke på sterk varme. (Brunes først og settes under lokk for videre steking på middels temp.)
Scampi i tandoori-krydder
1 kg rå, frosne scampi
1 stort beger (1/2 liter?) yoghurt naturell
2-3 ss garam masala-krydder (blandes i yoghurten)
ca. 1 ss tandoori masala-krydder (blandes i yoghurten)
saften fra en sitron (blandes i yoghurten)
Bland alt krydderet og sitronen i yoghurten. Hell tinte scampi i en plastpose. Tøm yoghurten i posen og bland godt slik at alle scampiene er godt dekket av yoghurt. La ligge i kjøleskap 2-3 timer (jo lenger, jo mer smak).
Fordel scampiene utover i en langpanne, godt smurt med olivenolje. (Tøm alt innholdet fra posen i langpanna.) Stekes på høyeste temp. i stekeovnen (helst grill) til de er ferdige. Tar 3-10 minutter, så de bør sjekkes ofte.
Sjokolademousse (sjokkoladeelg ;))
Til 6 porsjoner
4 eggeplommer
1 dl melis
200 g kokesjokolade
1/2 dl sterk kaffe
3 dl kremfløte
4 eggehviter
1 knivsodd salt
4 ss. likør evt. juice
Pisk eggedosis av eggeplommene og melisen. Tilsett sjokolade smeltet på lav varme i kaffe. Rør forsiktig inn pisket kremfløte og eggehviter som er pisket stive med en knivsodd salt. Smak til med likør, som vendes forsiktig inn i blandingen. Anrett moussen på et fat eller i posjonsskåler. Avkjøl minst 2 timer før servering.
Jeg har ikke glemt dere, men jeg har jobbet to kvelder, og i dag er Teomannen ute. Kommer plutselig tilbake med en oppskrift, så snart han og jeg klarer å tilbringe en kveld i samme hus. ;)
CRAIGS BARBECUESAUS
Craig lager den beste barbecuesausen jeg har vært borti. En god Oklahoma-variant på barbecuesaus er alltid tomatbasert, og har en sterkt krydret, sursøt smak. I noen barbecuesauser dukker det opp cola eller andre søtningsmidler. Her er det eplemos som gir den friske sødmen. Her gir chipotle-chilien litt god, sterk røyksmak. Får du ikke tak i chipotle-chili, bruk chilipulver eller røde chili.
Kan også brukes til pølser, burgere og grillet fisk.
Oppskriften er hentet fra Craigs bok «Far lukter svidd».
2 ss olje
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket
2 bokser tomater, med saften
1 dl sider-eddik
2 dl eplemos
1 ss Dijon-sennep
1/2 ss Worcestershire-saus
2 ss brunt sukker
1/2 ss paprikapulver
1-2 chipotle-chili fra boks
1 ss salt
2 ts kvernet svart pepper
Stek løken i oljen i ei gryte til den blir myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Reduser varmen til sausen så vidt småkoker og kok videre i om lag 1= time, til sausen begynner å tykne. Mos sausen i en foodprocessor for å få en fin konsistens. Tilsett litt vann hvis nødvendig.
I dag har vi gomlet kjøttboller med bbq-saus.
Mannen min ble skeptisk da jeg fortalte at det var en bbq-saus, for han "liker ikke søte amerikanske sauser som serveres til kjøtt som flyter i fett."
Jeg fikk en telefon akkurat idet vi satte oss for å spise, men da jeg etter middagen spurte hva han syntes om sausen måtte han medgi at den var fantastisk god, faktisk helt perfekt. Han hadde prøvd å finne noe å sette fingeren på, men fant det ikke. :knegg:
På tapas jakt i kveld siden vi skal ha selskap neste helg. :D Lurer bare på om denne sausen kan kokes på forhånd? Skal den serveres kald eller varm? serveres den ved siden av kjøttbollene eller kjøttboller oppi?
Går fint, men du må kanskje spe med litt vann. Serveres varm, ja. :har spist godsausen: Hos Teo ble kjøttbollene servert i sausen, så jeg har gjort det når jeg har hatt den til kjøttboller. Og servert ved siden av til indrefilet av svin.
Sausen kan fint lages ferdig på forhånd. Jeg skal hilse fra Teomannen og si at han i så fall anbefaler å kjøre den ny runde i hurtigmikseren etter at den er varmet opp, for å knuse de fettperlene som har dannet seg etter at den ble avkjølt.
Server sausen varm. Du kan velge selv om du vil servere den med kjøttbollen i eller ved siden, men jeg synes kjøttbollene er best når de serveres i sausen.
Jeg drar opp denne tråden igjen jeg. :D For jeg fikk ikke prøvd sausen forrige gang, men nå i helga har jeg bestemt meg for å lage den til tapas bordet jeg skal lage da. Men hva i alle dager er 1-2 chipotle-chili fra boks? :undrer: Skriver handleliste, og hvor i alle dager finner man det, og hvordan ser det ut?
Ja. Jeg bruker urtehakker, men sausen skal jo kjøres i blender eller moses med stavmikser uansett, så det er vel ikke så nøye om den er veldig finhakket eller ikke.