Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøttboller, scampi og sjokolademousse fra trøndertreffet hos Teofelia

#1

Teofelia sa for siden:

Oppskrift kjøttboller
1/2 kg biffdeig
1 egg
ca. 1 ts hel koriander (knuses)
ca. 1 ts spisskummin
(NB. Teskje som i "slik du har i skuffen". Med andre ord ikke riktig så mye som et teskjemål.)
malt chili etter smak (kan sløyfes)
salt og pepper etter smak
litt vann, slik at deigen blir passe myk å trille ut

Trill ut til små kuler (Ca. IKEA-kjøttbollestørrelse) og rull i mel. (Bare en liten mengde: rull for eksempel kulene med mel i hånden.)
Stekes i rikelig med olivenolje, ikke på sterk varme. (Brunes først og settes under lokk for videre steking på middels temp.)

Scampi i tandoori-krydder
1 kg rå, frosne scampi

1 stort beger (1/2 liter?) yoghurt naturell
2-3 ss garam masala-krydder (blandes i yoghurten)
ca. 1 ss tandoori masala-krydder (blandes i yoghurten)
saften fra en sitron (blandes i yoghurten)

Bland alt krydderet og sitronen i yoghurten. Hell tinte scampi i en plastpose. Tøm yoghurten i posen og bland godt slik at alle scampiene er godt dekket av yoghurt. La ligge i kjøleskap 2-3 timer (jo lenger, jo mer smak).

Fordel scampiene utover i en langpanne, godt smurt med olivenolje. (Tøm alt innholdet fra posen i langpanna.) Stekes på høyeste temp. i stekeovnen (helst grill) til de er ferdige. Tar 3-10 minutter, så de bør sjekkes ofte.

Sjokolademousse (sjokkoladeelg ;))
Til 6 porsjoner

4 eggeplommer
1 dl melis
200 g kokesjokolade
1/2 dl sterk kaffe
3 dl kremfløte
4 eggehviter
1 knivsodd salt
4 ss. likør evt. juice

Pisk eggedosis av eggeplommene og melisen. Tilsett sjokolade smeltet på lav varme i kaffe. Rør forsiktig inn pisket kremfløte og eggehviter som er pisket stive med en knivsodd salt. Smak til med likør, som vendes forsiktig inn i blandingen. Anrett moussen på et fat eller i posjonsskåler. Avkjøl minst 2 timer før servering.


#2

Fadese sa for siden:

Tænk ju! :suss:


#3

Tove sa for siden:

Jeg gleder meg til å prøve ut sjokoladeelgen ;)


#4

Fadese sa for siden:

Mulig å få oppskrift på den deilige sausen som ble servert sammen med kjøttbollene? :blafre:


#5

Teofelia sa for siden:

Helt sikkert. Skal høre med Teomannen når jeg kommer hjem. :)


#6

Fadese sa for siden:

:hyper:


#7

him sa for siden:

Herlig! Du er en knupp! :slengkyss:


#8

Katinka sa for siden:

Merci, merci, merci!


#9

Teofelia sa for siden:

Jeg har ikke glemt dere, men jeg har jobbet to kvelder, og i dag er Teomannen ute. Kommer plutselig tilbake med en oppskrift, så snart han og jeg klarer å tilbringe en kveld i samme hus. ;)


#10

Karamell sa for siden:

Må lage sjololadeelgen en gang!!


#11

Teofelia sa for siden:

Her er link til oppskriften på sausen. :)

Og her er oppskriften:

CRAIGS BARBECUESAUS
Craig lager den beste barbecuesausen jeg har vært borti. En god Oklahoma-variant på barbecuesaus er alltid tomatbasert, og har en sterkt krydret, sursøt smak. I noen barbecuesauser dukker det opp cola eller andre søtningsmidler. Her er det eplemos som gir den friske sødmen. Her gir chipotle-chilien litt god, sterk røyksmak. Får du ikke tak i chipotle-chili, bruk chilipulver eller røde chili.

Kan også brukes til pølser, burgere og grillet fisk.
Oppskriften er hentet fra Craigs bok «Far lukter svidd».

2 ss olje
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket
2 bokser tomater, med saften
1 dl sider-eddik
2 dl eplemos
1 ss Dijon-sennep
1/2 ss Worcestershire-saus
2 ss brunt sukker
1/2 ss paprikapulver
1-2 chipotle-chili fra boks
1 ss salt
2 ts kvernet svart pepper

Stek løken i oljen i ei gryte til den blir myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Reduser varmen til sausen så vidt småkoker og kok videre i om lag 1= time, til sausen begynner å tykne. Mos sausen i en foodprocessor for å få en fin konsistens. Tilsett litt vann hvis nødvendig.


#12

Fadese sa for siden:

:jubler:


#13

Fadese sa for siden:

Tusen takk, Teofelia! :tilber:

I dag har vi gomlet kjøttboller med bbq-saus.
Mannen min ble skeptisk da jeg fortalte at det var en bbq-saus, for han "liker ikke søte amerikanske sauser som serveres til kjøtt som flyter i fett."

Jeg fikk en telefon akkurat idet vi satte oss for å spise, men da jeg etter middagen spurte hva han syntes om sausen måtte han medgi at den var fantastisk god, faktisk helt perfekt. Han hadde prøvd å finne noe å sette fingeren på, men fant det ikke. :knegg:


#14

Teofelia sa for siden:

Så flott! Godt å høre at mannen din likte sausen også. :)


#15

Elisabet sa for siden:

På tapas jakt i kveld siden vi skal ha selskap neste helg. :D Lurer bare på om denne sausen kan kokes på forhånd? Skal den serveres kald eller varm? serveres den ved siden av kjøttbollene eller kjøttboller oppi?


#16

Fadese sa for siden:

Går fint, men du må kanskje spe med litt vann. Serveres varm, ja. :har spist godsausen: Hos Teo ble kjøttbollene servert i sausen, så jeg har gjort det når jeg har hatt den til kjøttboller. Og servert ved siden av til indrefilet av svin.


#17

Teofelia sa for siden:

Sausen kan fint lages ferdig på forhånd. Jeg skal hilse fra Teomannen og si at han i så fall anbefaler å kjøre den ny runde i hurtigmikseren etter at den er varmet opp, for å knuse de fettperlene som har dannet seg etter at den ble avkjølt.

Server sausen varm. Du kan velge selv om du vil servere den med kjøttbollen i eller ved siden, men jeg synes kjøttbollene er best når de serveres i sausen.


#18

Elisabet sa for siden:

Jeg drar opp denne tråden igjen jeg. :D For jeg fikk ikke prøvd sausen forrige gang, men nå i helga har jeg bestemt meg for å lage den til tapas bordet jeg skal lage da. Men hva i alle dager er 1-2 chipotle-chili fra boks? :undrer: Skriver handleliste, og hvor i alle dager finner man det, og hvordan ser det ut?


#19

Nessie sa for siden:

Sånt kanskje?

Tipper Ultra og Meny kan ha de?


#20

Fadese sa for siden:

Jeg har bare brukt vanlig chili, Elisabet. Har blitt knallgodt likevel. :)


#21

Elisabet sa for siden:

Du bare kutter opp en vanlig chili? Tror jeg bare tar en i tilfelle, for jeg liker det ikke for sterkt.


#22

Fadese sa for siden:

Ja. Jeg bruker urtehakker, men sausen skal jo kjøres i blender eller moses med stavmikser uansett, så det er vel ikke så nøye om den er veldig finhakket eller ikke.


#23

BB78 sa for siden:

namm! dette skal helt klart prøves :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.