Coop kjørte tilbud på kalkun og jeg klarte ikke motstå, tilbud er tilbud og, den minste jeg fant, en kalkun på rundt 4kg ble dermed med hjem. Det blir ikke selveste julemiddagen men en av de andre dagene i jula. Vi er bare tre, voksne, i jula så stuffing trengs ikke, blir vel nok av rester uansett - sikkert fint å fryse til senere.
Så; noen som har gode, velprøvde oppskrifter og fremgangsmåter?
Tilbehør?
Er ikke glad i rene fløtesauser eller sauser basert på vin, finnes der likevel en saus som kan fungere til? Kan sikkert være litt fløte i.
Tilbehør: Første som poppa opp i hodet mitt var rosenkål med bacon, sånn som jeg har sett på ørten engelske matprogram. Hva mer? Og hva slags type poteter? Ovnsstekte halve som er gode og sprø utenpå og myke inni? Det blir kanskje ikke plass i ovnen....?
Eller kanskje noe helt annet? Krydder?
Denne tråden er helt knall. Selv pleier jeg å legge kalkunen rett i langpannen med væske, ikke på rist. Da synes jeg den blir saftigere. Og så blander jeg smeltet smør, salt og pepper i en stor kopp og heller over med jevne mellomrom. Og så har jeg et par appelsiner stappet inn "der du vet" på kalkunen, i stedet for stuffing. Langtidssteking på lav varme er helmaks (skrur opp temperaturen mot slutten, det er viktig)!
Jeg lager ikke saus på innmaten men av sjyen fra langpannen. Men det er en saus basert på fløte, brunost, tyttebær osv da, vet ikke om det er i din gate. Det er denne. Verdens beste! Eddiken gjør underverker i faktisk de fleste sauser.
Tråden som Iset nevner reddet meg i fjor. Jeg stekte verdens beste kalkun til nyttår, - det er ikke tull en gang! :humre: :kry: Den ble så mør at den smeltet på tungen!
Jeg tror det var takket være Mims råd om å pensle med en blanding av smør, salt, pepper og appelsinsaft (var det noe mer?) (Takk, Mim! :kos: ) I tillegg var nok ikke kalkunen helt tint når vi måtte sette den i ovnen (litt kald inni når jeg stuffet den) , og den fikk hvile en god stund før vi skar den opp. Tør nesten ikke lage kalkun en gang til, for det kan jo ikke bli like bra...
Jeg anbefaler fortsatt langtidssteking på lav temperatur. 80 - 90 grader, i mange timer, 5-6 timer eller noe slikt. Da blir den så saftig og fin som bare det.
Åh, åh, jeg har det besteste tipset! :hyper: Legg en sånn tynn gassklut over kalkunen, sånn at den holder på vesken du heller over bedre. Legg kalkunen rett på brettet og hell en blanding med smør og krydder over, gjør det jevnlig. Gasskluten skal ligge på (den er fuktig hele tiden, så ingen fare for svidd klut) helt til ca 30 min før den er ferdig.
Seriøst, kalkunen min blir mørere enn min far sin. Han er engelsk og kokk, så det sier litt faktisk. :kry:
Vi pleier å ha stuffing (en selvfølge!), rosenkål med bacon, gulrøtter, hjemmelaget potetmos (med mye klumper i) og brun saus laget på sjyen.
Takk for gode tips og råd, den store kalkuntråden skal nøye leses!
Er litt skeptisk til appelsin...men lurer på om jeg skal hoppe i det å like godt prøve noe nytt når jeg likevel aldri har lagd det før. Eller; bacon og sopp er vanvittig godt, men så var det det om jeg strengt tatt trenger noe fyll.:confused: Det gir jo god smak da. Er ikke vinglete, ikke i det hele tatt.:humre:
Å pensle med smør, salt og pepper skal jeg definitivt gjøre, det skjønner selv jeg er smart. :)
Iset: er nok litt for kresen på saus, tror ikke det blir den; verken brunost i saus eller tyttebær er noe for meg. Hjelp, nå hører jeg selv jeg er både kresen og vanskelig.:rolleyes:
Tar gjerne i mot flere tips og råd!
Kan den forresten tines i kjølig kjeller eller det litt risky? Vet ikke om jeg får plass i kjøleskapet og ute er det nok minusgrader...Må kanskje bare gjøre plass.
Jeg tiner den i kjelleren, har ikke plass noe annet sted så da blir det det. Gjorde det i fjor. Året før hadde vi ikke kjeller, men da stod den i vinterstua, sånn innglasset terrassegeie.
Jeg har lært å steke kalkun av GydaG og GydaGmannen. Og det er virkelig verdens beste!
Tar opp kalkunen 4 dager før og lar den stå i kjøleskap i 2 dager. Dag 3 salter og pepprer jeg den, legger på ett tynt lag med smeltet meierismør, skjærer tynne skiver av appelsin og pakker inn hele kalkunen med det. Tar ett par appelsiner som jeg deler i 2 og klemmer saften ut av disse inni kalkunen - restene fra de ihjelklemte appelsinene legger jeg inni skroget.
Pakker den inn i alu.folie og inn i kjøleskapet igjen i 1 døgn. Dagen jeg skal steke kalkunen setter jeg ovnen på 120 grader og lar den stå og steke hele dagen. (appelsinskivene er da fjernet). Smører inn kalkunen med smeltet smør ca hver 2. time.
Og til dette serverer jeg en gooood fløytesaus m/brunost i, eple og løk-kompott, waldrofsalat, ripsgele, grønnsaker og poteter. JUMMI!
Den store kalkuntråden er det linket til i innlegg 2.
Her er foreløpig tilbehør tenkt til rosenkål med bacon, saus på kraft og litt fløte ++, og ovnsstekte poteter er nå erstatta med litt grov hjemmelagd potetstapp med noe hvitløk eller sånt i. Må ha noe mer grønnsaker da en ikke liker rosenkål, men waldorfsalat utgår; det spiser jeg ikke selv. :humre:
Stuffing får man ikke tak i, det lager man; like mange ulike oppskrifter som meninger! Men tror vi dropper stuffing, skal få den saftig på annet vis. Iallfall smør og krydder. Gleder meg!
Vi kjøper alltid den største kalkunen vi finner. Jo større, jo saftigere. Ta ut lykkebeinet (kragebinet), da blir det så mye enklere å skjære den opp. Stek den i stekepose. Kalkunen blir saftig og det er enkelt å få tak i skyen til sausen. Vi stuffer også alltid kalkunen, da det gjør den saftigere. Som fyll bruker vi en blanding av kjøttdeig, innmaten av kalkunen, daggammel loff (uten skorpe), knuste einebær, litt buljong, oregano m.m Sausen er basert på sky og fløte. Som tilbehør har vi poteter, brokkoli, soppstuing, saus og baconterninger til å strø over sausen.
Etter tips og råd herfra, fra Gordon Ramsay og etter egne påfunn ble det deilig god kalkunmiddag igår.
Lagde smørblanding med salt, pepper, olivenolje, en halv ferskpressa sitron, tre moste fedd hvitløk og det jeg hadde av urter; litt tiamin, litt rosmarin og litt provance. Dette stappa jeg innunder skinnet på brystkassa, hadde en liten klatt inni og resten gnidd utover hele. Inni la jeg i tillegg en gulerot delt i to, en løk delt i to og en neve bacon. Satte i ovnen, øste den innimellom. Hadde så på lange skiver bacon. Fortsatte å øse. Fikk hvile mens jeg lagde tilbehøret: Saus med det fra langpanna pluss litt hønsebuljong, jevning og fløte. Potetmos på mandelpoteter, smør, salt og pepper og melk/fløte. Pannestekte rosenkål med bacon.
Vellykka, saftig og godt, alt passa sammen - i min gane, min kjære og i min brors også, etter det de sa iallfall.;)