Poden spiser 1 youghurt hver dag. Han får vanlig Tine Youghurt som vi blander med havregryn.
Noen Youghurter er det 8 % sukker i andre er det 5. Hva utgjør det?
Er det uvanlig mye å spise youghurt hver dag?
Forresten så er han litt rar i matveien... Han spiser alt av brød/knekkebrød med alt av pålegg. Han spiser frukt (eple, banan og apelsin og noen til), og av grønnsaker spiser han tomat, agurk og mais. Men middag spiser han ikke. Eller, det er vel varm mat han ikke vil ha. Han spiste rester fra lasagnen vi hadde en dag. Da hadde den stått i kjøleskapet i ett døgn (og var hard og ekkel...). Men generelt vil han ikke ha mat som er varm/lunken, og heller ikke mat som har vært varm, men som har kjølnet.
Hvorfor ikke?
Jeg pleier å servere han det vi spiser hver dag, og jeg lar han smake alt han vil. Jeg sier aldri "jeg tror ikke du liker dette" eller slike teite ting.
Hvordan er det mulig å ikke like middag da?! Det er jo det beste måltidet.:confused:
Han spiste slike middagsglass da han var mindre, og han har spist fiskekaker, pølse og slike ting før også.
Er det best å bare la det gå sin gang og håpe på at han blir mer interessert i middagen etter hvert? Poden er forresten litt over 1 1/2 år. (20 mnd)
Poden spiser yoghurt nesten hver eneste dag han også. (Tine eller Q-yoghurt. Ingen EU-yoghurt i mitt hus!)
Han har en boks med økogryn i barnehagen som de blander oppi når han vil det.
Sukkerinnholdet i yoghurtene er ikke noe jeg gidder å stresse med. Han får ikke særlig med sukker ellers.
Min spiser middag, men lite pålegg. Dvs. han spiser mye rart, men ikke når det er oppå skiven. :himle:
Frukt og grønnsaker og slikt går stort sett ned på høykant, bortsett fra sopp, druer og salat (også kalt gress ...).
Jeg tror nok du bare får fortsette som du gjør Kirsebær, det er sikkert bare et innfall han har fått som snart går over.
Det viktigste er jo at han får i seg mat, om den er varm eller kald spiller jo egentlig liten rolle.
Prinsen spiser også endel yoghurt. Det er mindre sukker i Litago'en enn i vanlig yoghurt. Her er det Biola som gjelder - den som er naturell er litt sukret og kjempegod! En ts er vel 5 gram, er den ikke? - så det er en ts sukker hver dag da (tror et beger er i overkant av 100 gram og da vil jo 5% være fem, sant?) - Er du bekymret, kan du jo gi naturellyoghurt og tilsette frukt da....
Min er et vandrende matvrak når det kommer til brød og grøt, men spiser mindre når det kommer til middag - noe er han veldig glad i (chicken tikka massala f.eks)
Poden din er som meg: Jeg kunne glatt ha levd på kald mat og foretrekker deg framfor middag.
Selvfølgelig er ikke for mye sukker bra, men dette er sukker som en "bivirkning" av at han får i seg mye bra også! Jeg gir også en yoghurt om dagen til Plutten, som er omtrent like gammel som gutten din og skikkelig vanskelig å få i mat om dagen.
Takker for tilbakemeldinger. Jeg så i en annen tråd at noen reagerte på at barna fikk yoghurt hver dag, så det var derefor jeg tenkte på det.
I forhold til middag så tror jeg nok bare jeg lar ting gå og satser på at det går seg til av seg selv. Jeg har i hvertfall ikke lyst til å bli sånn matmasemamma.
Det er ikke noe hyggelig.
Det er ikke hyggelig nei, og jeg tror faktisk det kan være direkte skadelig.
Moren min maste konstant på maten i vårt hus og det bidro til et veldig usunt forhold til mat for familien vår. :nikker:
Jeg synes det høres ut som at du gjør det du kan. Tilby han middag, men ikke mas om det blir liggende.
Han er veldig liten enda, det retter seg nok etterhvert.
Jeg bør kanskje ikke si så mye, siden yogurt kun er "lørdagsgodt" her; til datteren min som er på alder med poden din. Men det hører med til historien at hun spiser så og si alt hun blir tilbudt - bortsett fra salatblader. :knegg: Jeg tenker på at det er en del sukker i yogurt, og det er noe med vaner som etableres. Men hvem vet hva jeg hadde gjort hvis hun IKKE hadde spist så bra. :vetikke: De andre fikk mye mer yogurt da de var mindre, men da var det også mindre fokus rundt sukker.
Det er nettopp det. Mitt barn vil jo nesten ikke ha NOE. Så om en youghurt og et glass saft er det han får i seg av sukker hver dag, så bekymrer jeg meg ikke fordet. Bekymrer meg mer for alt han ikke spiser :nemlig:
Mine spiser også yoghurt nesten hver dag. En litago youghurt til kveldsmat. Det er mindre sukker i Litago enn i den andre Tine youghurten.
Ellers kjenner jeg meg igjen i dette med middagen. Det er helt klart det minst populære måltidet. Jeg vil ikke stresse med dette. Vi snakker ikke om å like eller ikke like mat, men de får velge hvor mye de har på tallerkenen og delvis hva. Nå er mine heldigvis glade i grønnsaker og spiser variert pålegg på skiver så jeg tror ikke at det er en fare for at de ikke får i seg det de trenger. Kalde kokte grønnsaker fra middagen er en populær kveldsmat.
Jeg bør kanskje ikke si så mye, siden yogurt kun er "lørdagsgodt" her; til datteren min som er på alder med poden din. Men det hører med til historien at hun spiser så og si alt hun blir tilbudt - bortsett fra salatblader. :knegg: Jeg tenker på at det er en del sukker i yogurt, og det er noe med vaner som etableres. Men hvem vet hva jeg hadde gjort hvis hun IKKE hadde spist så bra. :vetikke: De andre fikk mye mer yogurt da de var mindre, men da var det også mindre fokus rundt sukker.
Poden spiser jo bra han også, så det er liksom ikke derfor han får yoghurt. Det har vært litt for å variere, litt for at han syns det er godt, og litt fordi jeg egentlig ikke har tenkt over at det kan være usunt.
Ser at flere nevner at Litago har mindre sukker. :flau: Jeg har bevisst IKKE kjøpt slike barneyoghurter fordi jeg var sikker på at det var mye mer sukker i dem enn i alt annet... Da vet jeg det...
Mine får også yoghurt hver dag i perioder, men det går stort sett i naturellyoghurt. Ofte blander de med banan, kiwi eller skogsbær for å variere smaken litt.
Jeg mener å ha hørt at barn er mer følsomme for varme enn vi voksne. Det stemmer i alle fall på mine barn, de vil gjerne dusje i kaldere vann enn meg, spise kaldere mat etc
Iom at han spise kald lasanje er det vel mer temeraturen han reagerer på enn maten i seg selv?
Ztjerna spiser gjerne yoghurt flere ganger om dagen i de periodene han er brødlei (les: ofte). Da får han naturell yoghurt med usukret musli og tørket frukt oppi. Og innimellom et par spiseskjeer usukret eplemos eller annen fruktmos.
Jeg har gjort det til en vane å lese bakpå yoghurtpakken: der står det hvor mye sukker som er tilsatt. Det er alltid en noe melkesukker/fruktsukker i yoghurt/bær/fruktblanding.
Nå har nesten alle yoghurten nedsatt sukkermengde i forhold til tidligere. Vi skifter mellom litago, yoplait (med apekatt og elefant), og de sukkerreduserte variantene av de vanlige yoghurtene.
Jeg har også vært inne på tanken om dette er så farlig, eller ikke. Tinkeliten får ofte yoghurt med gryn og "rosiner" (rosiner eller annen tørket frukt) til kvelds. Det er lett og lettvint for både store og små mot slutten av en lang dag. Prøver å begrense det, men nå har denne gutten på 2,5 fått det for seg at dette er en fast rutine... Spør etter yoghurt etter barne tv, og jeg tvinger nedi noe havregryn for at det skal være litt mer mat i det. Ikke alltid like populært.
Johanne får ikke noe særlig med yoghurt, men det er mest fordi døgnet ikke har nok timer. Etter barnehagen er det middag (hun spiser faktisk bra med middag stort sett) og da bare et par timer til kveldsmat. Da får hun brødskive, det er hun veldig glad i. Men hun får det av og til i helgene. Gjerne med havregryn oppi.
Angående middag så tror jeg som andre her at det er snakk om en periode. Johanne har hatt perioder med middagsnekt, brødnekt, grøtnekt etc, men det går alltid over. Nå er det potetnekt her. Jeg får ikke i henne poteter i noen form (til nød litt stappe). Det hjelper ikke å kamuflere det med å mose i saus, rømme eller smør heller, med det samme hun får det i munnen kommer det rett ut igjen. Tror det er den melete konsistensen hun reagerer på. Jeg fortsetter med å legge på litt potet sammen med det andre de gangene vi har det, selv om jeg vet at hun ikke rører det (må organisere maten hennes i "avdelinger" på tallerkenen for de ulike ingrediensene, blander vi det sammen nekter hun å spise noe av det). Regner med at hun begynner å spise det før eller siden. I mellom forsøkene går det mye i pasta og ris.
:knegg: Nå syns jeg kanskje ikke at å spise kald lasagne en dag kvalifiserer til at han spiser middag bare den er kald da.
Men jeg skjønner hva du mener. Kanskje han har brent seg på noe mat eller noe en gang? Men han drikker gjerne varm kakao da.
:snåling:
Poden peker på havregryna når han vil ha yoghurt, for han har aldri fått bare vanlig yoghurt. :luremamman:
Fra å ha vært en gutt som spiser alt mulig av grønnsaker, potet, kjøtt osv, er vi nå enda inne i en periode der han til nød spiser makaroni, pølse og gulrøtter (for de har vi kalt kapteinsabeltann-gulrøtter, og da MÅ han jo spise de). Jeg synes det er grusomt slitsomt må jeg bare få si.
Hver eneste dag setter vi oss til middagsbordet og like ofte skyver han stolen bort og proklamerer: "mætt". Så sitter han der da, en halv meter fra bordet og dingler med beina og ser spørrende på oss mens vi spiser og han spør minst 10 ganger "fædi?" (for da kan han få gå fra bordet)
Mine er også fryktelig opptatt av om maten er varm, spesielt eldstemann, en periode ville han ikke spise selv om vi lovte at den ikke var varm. Vi har pleid å sette tallerknene med middag i kjøleskapet eller fryseren før servering...
Sneipen elsker yoghurt, og får 3-5 ganger i uken, tenker jeg. Vi velger vanligvis Biola-varianten, fordi den vel har mindre sukker (sa noen? Jeg har ikke sjekket, må jeg innrømme :godtroende: ). Jeg er ikke så fryktelig bekymret, han drikker ikke saft, spiser så og si aldri godteri og får syltetøy en sjelden gang i helgene. Det er summen som teller, tenker jeg.
Og Sneipen er heller ikke veldig glad i middag, selv om det begynner å hjelpe. Det er veldig viktig at den ikke er for varm, derfor legger jeg alltid på til ham før jeg dekker på til oss andre.
La ham sitte og fikle med det og spise det han vil, tenker jeg. :nemlig:
Snuppa spiser yoghurt hver dag, før fikk hun bare naturell, evnt. med frukt. Men når hun var nesten 2 så fikk hun "velsignelse", eller heller en anbefalling i grunn av ernæringsfysiologen og gastro legen om å spise en litago hver dag istedet, inntil to faktisk. Så sånn er det her.
Hun drikker de små flaskene med biola også.
Det er periodevis da.
Men hun spiser jo så og si ingenting, så hva hun nå enn faktisk putter i seg, er ok.
Hun spiser "aldri" middag.
Leste på NM at de under 4 år ikke skal ha Biola.
(med link som jeg ikke får tak i nå fordi det henger)
Jeg har hele tiden trodd at Biola var bedre enn annen yoghurt.:rolleyes:
(sporer litt av kanskje)
Det finnes ulike typer probiotika
En rekke forskjellige probiotiske produkter er på markedet. I Norge er de fleste i form av kapsler og tabletter, mens i andre europeiske land vil du finne et godt utvalg av probiotiske melkeprodukter. Melkesyrebakterier trives spesielt godt i melkeprodukter, og deler seg raskt slik at konsentrasjonen av gunstige bakterier vanligvis er svært mye høyere her enn det du finner i kapsler og tabletter. I TINEs Biola-produkter er det nå hele tre ulike probiotiske stammer: A og B, som du også finner i Cultura, og LGG, som er helt spesiell for Biola. LGG er i dag den probiotiske stammen som er best studert i kliniske studier. For å oppnå effekt anbefales det normalt at man får i seg cirka 10 milliarder bakterier per dag. Drikker du 1 dl Biola yoghurt/syrnet melk når du opp i denne mengden. For små barn er det trolig tilstrekkelig med et par skjeer om dagen. Biola er trygt, og det er ingenting som tyder på at et høyt inntak kan være negativt.
Og her fra melk.no; (www.melk.no/Article.aspx?artid=6921&mnu1id=&mnu2id=&mnu3id=&mnu4id=)
Norge er alle Biola-produktene syrnet med LGG-bakterier. Vitenskapskomitéen i Mattilsynet har anbefalt at produkter tilsatt LGG ikke bør brukes til syke og/eller friske sped- og småbarn før de er ett år gamle og at produkter tilsatt LGG kun bør brukes i begrensede mengder (en porsjon daglig) fra ett års alder. Større barn og voksne kan bruke LGG-produkter i frie mengder.
Og som sagt, vårt spiseteam har velsignet biolaen fra snuppa var rett over året var det vel. Ernæringsfysiologen vår er annerkjent og dyktig, og det samme er gastro legen vår, som også er overlege på gastro. seksjonen på barnesenteret.
Nusken spiser yoghurt 3-4 ganger i uka kanskje? Som regel vaniljeyoghurt mild- og lett. Tidligere gikk det som regel i naturellyoghurt med fruktmos fra beger/glass uten sukker. Tror jammen vi skal prøve det igjen.
Vi ble anbefalt å gi Biola sammen med antibiotika, og det var fra Barneklinikken. Ikke at jeg liker dem der opp noe særlig, men LITT peil har de vel ...
Jeg tar gjerne en link til diskusjonen også, jeg, men primært en "ordentlig" kilde, selvsagt! For hvis jeg har feilernært 2,5-åringen min, skal jeg saksøke Tine herifra til evigheten! :samurai:
Hva er det du henger deg opp i? Jeg sa bare at de sitatene hun kom med hørtes troverdige ut, mens en tråd på NM eller hvilket som helst annet forum med påstander fra brukere ikke er det samme. Men selvfølgelig, hvis tråden inneholder linker, så blir det annerledes. Jeg misforsto litt, jeg trodde det ble kun henvist til en bruker som påsto at barn under 4 år ikke skulle ha biola, det er jo litt tynt. Men nå ble det jo forklart at tråden inneholdt link, så da får vi vente å se hva som står. Men det har jo uansett kommer fram mye info her allerede.
Denne forskningsrapporten konkluderer med at det ikke foreligger nok data til å erklære at produkter tilsatt LGG er trygge i bruk for hverken barn under- eller over ett år, fordi langtidseffekten enda ikke er kjent.
Ja, det står vel egentlig det samme som de andre sitatene og linkene, trygt for de over 3-4 år, greit i små mengder etter 1 år og ikke anbefalbart til spebarn og de som ikke har begynt med fast føde. Det var nyttig info, vi gir en del Biola i løpet av uken, så da bør vi kanskje være mye mer varsomme med den minste fram til hun blir 3 år.
Dette er litt spennende. Jeg synes det er fint at det blir satt fokus på såkalt functional food. Jeg er enda ikke hellig overbevist om at det å føye ting til mat gjør den bedre. :skeptisk, skeptiske meg: Når det er sagt er jeg overbevist om at Biola med LGG ikke finnes farlig for små barn, men i morsmelkerstatning?
Minstegutten her i huset sleit veldig med magen når han var mindre (tidvis nå også) da ble vi anbefalt av legen hans (astma/allergi spesialist) å gi han Biola.
Da var han mellom 1 og 1,5 år tror jeg.. :gullfiskhjerne:
Og så over til hovedspørsmålet.
Etter hva jeg har erfart med ine 3 så kommer de fleste barn inn i en periode hvor de går fra å være alletende til lite lysten på mat, ofte er det middagsmaten som ikke er "kule" lengre.
De to eldste her i huset fikk det i 1,5 års alderen, mnsten derimot var litt treg der og fikk det først i 4 års alderen (er i den nå med andre ord).
Han liker mye av det han får servert, men vil rett og slett ikke ha det varmt.
SOom oftest somler han så mye at maten er pisslunka.
OK, men i den linken står det det samme som i Tines egne sider, nemlig at barn under 1 år ikke skal ha det, og at barn mellom 1 og 3-4 år bare skal ha det i begrensede mengder. Det er heldigvis ikke det samme som at barn under 4 år ikke skal ha det. Sneipen får det i svært begrensede mengder, så da er jeg beroliget.
Ellers deler jeg definitivt hims holdning til funksjonell mat, jeg har bare aldri sett på Biola som det.
Du og jag, Scarlett. :dulte: Biola er vel nesten det eneste functional food produktet vi har i Norge. Har sett en eller annen margarin som skal være spesielt bra for folk med hjerteproblemer. Her er litt om functional food.
Kirsebær: Jeg skjønner at det ble litt klønet formulert. :knegg: En episode er ikke akkurat noe å trekke slutninger av. Forresten er jeg også litt slik at det er mye annet en smak som gjør om jeg liker/misliker mat. Jeg liker ikke sushi ene og alene på grunn av konsistensen. Jeg får litt brekninger av det glatte og faste ... Spesielt kamskjell.
Man tolker forskjellig. Eller hører det man vil, alt ettersom. :nemlig:
Jeg tolker det som deg MR.
Jeg for min del har ikke peiling. Ga snuppa på 2 år litt biola nå i februar, fordi hun gikk på sin 3. antibiotikakur på kort tid. Har ingen dårlig samvittighet for det. Hun kommer aldri til å få det daglig eller hver måned uansett.
Og lil'c: I følge legene på sykehuset her var det ingenting vi kunne gi vår gutt for å regulere magen da han måtte gå på antibiotika i 1 år. Så helsepersonel, som alle andre, har forskjellig mening om ting.
I ditt tilfelle er det sikkert riktig å gi det du gjør, men syns det blir litt for bastant å si: Jeg fikk beskjed om det, ergo er alt annet tull! :rolleyes:
[size=1][/size]
Og så må jeg bare si at jeg blir litt forundret over reaksjonen din på at MR sier hun har lest at biola ikke skal gis til barn under 4 år. Jeg oppfattet ikke det som et angrep på deg liksom...
Ergo alt annet er tull for mitt barn har jeg nå ment da, det var vel opplagt, det var jo nettopp det jeg skrev, at mitt barn skal ha, uansett hva andre måtte mene.
Ikke jeg heller, som sagt tidligere her, jeg reagerte ikke noe spes. på det annet enn at jeg googlet, og trykte litt ctrl+c og ctrl+v. For morro skyld.
Til HI: Det går nok over, det viktigste er at de små spiser litt, ikke akkurat hva man spiser.
Ang biola: ups, når vi har biaola i hus så hiver to åringen i seg en halv liter på null komme niks. :flau: Har ikke tenkt på at det kan være "farlig".
Kan ikke kjøpe det mer jeg da. (Luringen henter selv i kjøleskapet, og jeg får ikke vite noe før han har sølt ut noe eller kommer stolt og forteller at det var godt med biola. :knegg: )
Det er da vel ikke bastant å fortelle at man har lest noe vel? Det er da vel bare en faktaopplysning! Hun hadde jo det. Ta med hele setningen du, hun påsto ikke at de under 4 ikke skulle ha biola, hun opplyste om at hun hadde lest det. Og opplyste videre at diskusjoen inneholdt en link som hun ikke fikk tak i. Og det stemte vel. Himmel.
Oppfattet jeg deg feil? :undrer: Jeg oppfattet at du synes at følgende setning er en bastant uttalelse:
Gjør du ikke det likevel?
Jeg synes i allefall ikke det er en bastant påstand, siden setningen ikke engang kommer med en påstand. Den forteller bare at Mamma Rosa har lest noe på NM. Noe hun sikkert også har gjort.
Men hvis jeg oppfattet deg feil så synes du det kanskje ikke likevel? Eller var det personen på NM som kom med en bastant påstand? Håper du gidder å forklare senere, for dette lurer jeg på.
Mener noen de har hørt/lest noe som kan berøre mitt barns helse og sier:
"Jeg har hørt/lest at barn får ødelagt magen sin av langvarig antibiotikabehandling"
Da tenker jeg: Hmmm...dette må jeg sjekke...
A. Enten ber jeg vedkommende om å refere til noe dokumentert/faglig.
B. Eller så sjekker jeg det opp selv, og gjør meg opp en mening.
Jeg sier da ikke: Det var jammen bastant du! Det stemte ikke.
Klipper og limer du i setningen min over blir den like bastant: "...barn får ødelagt magen sin av langvarig antibiotikabehandling". Men, det var jo faktisk ikke dette vedkommende sa.
I MR sitt tilfelle tidligere i denne diskusjonen oppfattet jeg det som at hun ville si at dette har hun lest, og hun ble faktisk overrasket selv (for hun trodde jo også at det var bra for barn). Virket ikke som om hun var ute etter å være verken bastant eller yppe opp til diskusjon.
Det var formuleringen SKAL IKKE HA jeg reagerte på. Ikke hvem som sa det hvor eller når. SKAL IKKE HA er langt unna at den "er trygg for barn over 3-4 år". SKAL IKKE HA er en bastant formulering.