Neket sa for siden:
Jeg skal bake i helgen - er det noen som har en favorittoppskrift? Uten safran er fint, det er jo grisedyrt, er det ikke? Er det gurkemeie man bruker i stedet?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Neket sa for siden:
Jeg skal bake i helgen - er det noen som har en favorittoppskrift? Uten safran er fint, det er jo grisedyrt, er det ikke? Er det gurkemeie man bruker i stedet?
Tjorven sa for siden:
Man bør virkelig unne seg safran. Det koster en femtilapp. Gurkemeie gir samme fine gule farge, men ingen smak. Safran smaker godt.
Ellers er jeg også mottakelig for gode lussekatteoppskrifter. I dag skal de jo i tillegg bakes på en søndag, så da blir det jo tid til slikt.
ElinM sa for siden:
Såå dyrt er ikke safran. Det er i alle fall verdt det, for det er det som gjør lussekattene, og gjør dem gode. Jeg brukte en oppskrift som jeg tror Nenne har lagt ut her, og de ble veldig gode.
Neket sa for siden:
50 kroner skal jeg nok kunne strekke meg til. Jeg trodde det var superdyrt, jeg. Hvor får jeg tak i sånt?
Hjertensfryd sa for siden:
Apoteket har eg pleid å kjøpa safran hjå.
Syrin sa for siden:
Styr unna gurkemeie ja! Det kan gi ein bitter smak i bollene. (men der finst folk som ikkje likar safransmaken altså). Ein boks på apoteket er 0,7 gram; i alle fall dei eg kjøpte.
Lussekattar blei diskutert for nokre dagar sidan, sjekk her.
Neket sa for siden:
Den hadde jeg visst gått glipp av! Takk, Syrin!
Slettet bruker sa for siden:
Søndag? Er det ikke på mandag?
Syrin sa for siden:
Uhm.. sorry... ser at "safran" er i rødt på grunn av søket mitt :D Men det får så vere, safran er viktig :D
Dixie Diner sa for siden:
Tror det er dyrest på apoteket? Jeg fant ganske rimelig safran på Mega nylig, røde safrantråder. Eller er det helt malt safran man skal ha?
Neket sa for siden:
Man kan jo bake dagen før? Da blir det søndag. :vetikke:
Syrin sa for siden:
Eg skal bake i dag og fryse ned. Eg skal bake lussekattar til ein heil skule og må starte i god tid. Men er berre 70 elevar da... likevelb - blir ein del brett! (og ein del dyr safran...)
ElinM sa for siden:
:nikker: Vi kommer nok til å bake dem dagen før, ja. Tror jeg. Eller kanskje ikke. De skal jo helst spises ferske, på luciadagen. Men det hadde vært kjekt å kunne spise lussekatter om morgenen. Hmm...
Neket sa for siden:
Jeg har forresten noen sånne safrantråder innerst i skapet innkjøpt av mor i Egypt anno 1994, sånn omtrent. Regner med at det ikke kan brukes?
Hjertensfryd sa for siden:
Syrin: Har du ei god glutenfri lusekatteoppskrift ? ( eller roter eg igjen no ? )
Tjorven sa for siden:
Jo, men hvis jeg skal servere dem mandags morgen, så må jeg nesten bake på søndag. Jeg står ikke opp kl 5 for å ha boller klare kl 7. Så "supermor" er jeg rett og slett ikke.
Neket sa for siden:
Jo du, det syns jeg virkelig du skal ta deg tid til :nemlig:
Litt må vi da ofre for de søte små.
Syrin sa for siden:
Veit ikkje om det er forskjell på malt eller heil safran. Eg har berre brukt heil safran.
Såg på Wikipedia (i den grad den er korrekt) at "lusse" kjem frå Lucifer, altså djevelen. Og at bollene skal jage bort vonde krefter, derfor også den gule fargen som skal symbolisere lyset.
Syrin sa for siden:
Her er den oppskrifta eg har brukt tidlegare år. Har fungert godt for oss i alle fall, både med vanlig mjøl og med glutenfritt mjøl (tilsetter då i tillegg 1 ss fiberhusk i smør/melkblandinga).
LUSSEKATTAR
50 gr. gjær
5 dl. melk
200 gr. smør
1 ts. salt
2 dl. sukker
1 egg (pluss eit til til å pensle med).
1-2 gr. safran (her tar eg eitpar-tre-fire-fem klyper) (2 gram gir kraftig safransmak)
15-18 dl. kveitemjøl, eller glutenfritt mjøl om det passar din familie betre
Støyt safranen saman med litt sukker. Smelt smøret og slå over melka. La det blir 37 grader. Ha i gjær (om den er fersk) og rør ut. Ha i salt, sukker, egg og safranblandinga. Ha deretter i mjøl (og gjær, om du brukar pulver), og arbeid deigen saman. Lenge og vel. La heve til dobbel size. Bak ut kattane. Legg på plate og la heve. Pensle med egg. Steik ved 250 grader i 7 minutt.
Hjertensfryd sa for siden:
Tusen takk Syrin. Må baka til mandag eg og. Guttungen må ha med på skulen.
Syrin sa for siden:
Med White Christmas og greier og greier :D
(Kilde: youtube.com)
Neket sa for siden:
Takk Syrin, det skal bakes i helgen!
Syrin sa for siden:
Kan jo også dele Nenne si oppskrift også, som eit alternativ:
Lussekatter (30) stykker
150 gram smør
5 dl helmelk
50 gram gjær
1 g safran
150 gram sukker
0,5 ts salt
2 ts kardmomme
13 dl hvetemel
1 egg
1 dl rosiner
Steketid 15 minutter, steketemp. 225 grader
Smelt smøret, tilsett melka, løs opp gjæren. Rør inn det tørre og la deigen heve til dobbel størrelse. Elt godt og form lussekatter. Etterhev i 15 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner.
Slettet bruker sa for siden:
Jeg tror jeg skal teste å sette deigen med kaldt og bare bake den ut på mandag jeg. :gruble:
Syrin sa for siden:
Da har eg og poden bak 2 brett lussekattar i dag (han er sjuk, men har da klart å pensle med egg i det minste). God deig å jobbe med. Eg bakte med gluten denne gongen, lenge sidan sist :) Brukte 1 pk. safran frå apoteket, dvs. 0,7 gram. Ga ein forsiktig safransmak, syns eg da, som elskar safran. Og ja, vi har prøvesmakt ;) Resten går i frysaren, og eg må steike fleire brett også.
Neket sa for siden:
:vilha: Det så godt ut - sulten nå.
Ru sa for siden:
:sikle:
:vilha:
Jeg tror jammen at jeg må bake lussekatter i år.
malou sa for siden:
Må innrømme at jeg aldri har bakt lussekatter før :o men har i et svakt øyeblikk lovet å bidra med 25 stk for skolen til sønnen på mandag. Det finnes et utall varianter på nett - er dette den riktige og "offisielle" fasongen på Lussekatter?
Benzo sa for siden:
Nå fikk jeg nesten lyst til å fiskedaske Syrin. Tenk å friste oss slik! :knegg:
Syrin sa for siden:
Malou: det er ein av dei klassiske formene ja. Trille ut pølse, surre til ein S
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.