ca 6-7 dl vann, varmes til 37-39 grader
ca 1,5 liter glutenfritt mel som man har for hånden, bør inneholde minst en halv liter bokhvetemel. F.eks. 1/3 fullkornsbokhvete, 1/3 quinoamel og 1/3 fullkornsrismel. Gjerne eksperimentere med amarantmel, teffmel, maismel, litt soyamel (for proteininnholdets skyld).
En ganske stor dæsj olje (evt creme fraice hvis man tåler melk)
Noen spiseskjeer sukker (for hevingen).
Evt knuste linfrø, solsikkekjerner, gresskarfrø og hva-har-du (altså hva du har).
Bland melet i en stor bakebolle, ha også oppi sukker og evt frø. Bland gjær og varmt vann. Ha oljen i melet, og deretter vann/gjær. Rør rundt med skje. Deigen bør bli nokså løs, bare akkurat så fast at den vil holde på formen på bakebrettet. Juster konsistensen med enten mer varmt vann eller mel.
La heve uendelig lenge, eller så lenge du har tid.
Sett ovnen på 225-230 grader. Ta en stor skje/serveringskje/sleiv, og klæsj deigen ut på bakepapiret i ønsket størrelse. Gjør minst mulig med deigen i prosessen, bare dytte sidene forsiktig sammen hvis det trengs. Strø f.eks. hirseflak oppå. Sett i ovnen, og stek i ca 20 minutter, eller til de er ganske gylne.
De man ikke spiser opp straks, puttes i fryseren. Perfekt til matpakka, og tiner på ca et minutt i mikroen.
Det eg har syns var vanskelig med glutenfrie rundstykker er å få dei mjuke og luftige. Brød har vore enklare faktisk. Noko har eg sjølvsagt gjort feil da :)
Jeg har stor effekt av å bruke litt johannesbrødkjernemel ift dette med luftigheten - virker som det binder og gir elastisitet på en måte :vetikke:
Jeg dasher det og en skje med bakepulver oppi det meste :nemlig: (nå bruker ikke jeg gjær da. Men det kan hende kombinasjonen gjør susen, også i tillegg til gjær?)
Meningen er jo at sukkeret blir borte i gjæringsposessen, da. Så om du bare har oppi en teskje så kan det jo hende at det er nok, samtidig som det ikke blir noe igjen til deg? :o Evt sett av halve dagen til heving.
Hvor luftige disse blir, er jo en sak for seg. Det har variert veldig, synes jeg. Ulempen ved å ikke ha en eksakt oppskrift, kanskje. Men de blir veldig saftige og myke inni, og sprø utenpå. Ordentlig mettende, uten å føles som murstein. Det er også viktig å ikke forme dem for mye når man setter dem på bakebrettet, bare minimalt for å jenve ut de verste kraterne. Det gjør ikke noe at de er litt flate, det gjør dem bare mer egnet til å ha under pålegg.