Jobber i barnehage, og det diskuteres kosthold - det er bra. Vi er egentlig flinke, men nå er brunosten opp til diskusjon. Den er, ifølge mine kolleger, alt fra helt nødvendig og sunn, til full sukker og karamell - og verre enn sjokopålegg.
Hvor ille er egentlig denne fløtemysosten som vi har på bordet ca hver dag?
Jeg tenker at det er en helt grei bestanddel av et vanlig norsk kosthold, så lenge man ikke spiser bare det. Den har kalsium, og det er nyttig. Den har sikkert en del sukker også - men for meg går det et naturlig skille mellom å smøre sjokolade på brødskiva (godteri) og brunost som jeg kaller et vanlig pålegg. Vi bruker brunost av og til, men ikke sjokopålegg.
38 % karbohydrater (melkesukker, mest, tenker jeg?), 27 % fett (16,6 av disse prosentene er mettet fett) og 11 % protein. Og 330 mg kalsium pr. 100 g, jeg vet ikke hvordan dette er i forhold til daglig kalsiumbehov. Alt dette ifølge www.næringsinnhold.no/brunost-fløtemysost.html.
Nei, den er ikkje sunn. Heldigvis likar ikkje vårt diabetesbarn brunost, og vil vil aldri finne på å overtale henne til å tilpasse seg denne delen av norsk tradisjon. Min mann utlendingen syns brunost er ekkelt - eg elskar det, og brukar det som eg brukar sjokoladepåleg, dvs. ikkje ofte. Poden har dessverre blitt opplært i barnehagen til at dette er vanlig, og vil gjerne ha det. Men han tåler det jo - har jo ikkje diabetes.
Prim er verre, er det ikke? Eller kanskje ikke? Ingen av mine spiser det, heldigvis, men i barnehagen serveres det hver dag på den ene avdelingen. Karamellprim, til og med.
Prim har mindre kalorier, mindre fett, men mer karbohydrater. Også prim er en god kilde til kalsium. Vår lillebror er glad i prim, og får det av og til.
Prim
kilokalorier kcal 316
Protein g 7
Fett g 8 (4,9 er mettet)
Karbohydrat g 54 hvorav 9 gram tilsatt sukker
Kostfiber g 0
Kalsium mg 310
Jern mg 0.3
Jupp. Men velger du nugatti Max isteden så er forskjellen i prinsippet veid opp av fordelen av sunnere fett. Dessuten er fløtemysosten hakket verre en G35.
Uansett - de fleste unger kan da fint spise ei skive med både brunost og nugatti innimellom. Det får være grenser for kostholdsregimer.
Jeg er helt sikker på at det fettet som kommer fra nøttene har en rimelig god forutsetning for å være sunt, ihvertfall. Også er jeg ganske sikker på at fettet i brunosten ikke er det.
Men for all del - de kan jo ha funnet på noe bøll med nøttene og drept fettsyrene altså. Jeg har ikke giddet å sjekke opp såpass grundig. :sparke:
Joda, men vi har ikke gått over osten før - bare det meste av annet pålegg og varmmat vi har (og hadde).
Er hjemme med sykt barn i dag, og har hverken brunost eller sjokopålegg i huset. Men skjønner nå at jeg kunne søkt opp varene på nettet...
Vi bruker ellers litt prim, når vi ikke har brunost, og da har vi den primen med tilsatt jern.
For meg så har vi aldri sjokoladepålegg, så her er syltetøy og brunost "kosepålegg" som vi har innimellom, men ikke hver helg engang. Jeg synes ikke noe om det som hverdagpålegg.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.