Jeg planlegger middagsselskap rundt jul, og jeg trenger idéer!
Julaften og 1. juledag er menyen grei, da må det gamle tradisjoner til. Nyttårsaften har blitt kalkundagen, det er min egen tradisjon fra jeg ble voksen selv.
Men hva med juledagene midt i? Hva pleier dere å spise av skikkelige middagsretter? Jeg var tidligere inngift i en svigerfamilie som gjerne gikk for ribbe fra julaften til femtedag, men nå står jeg i grunnen veldig fritt til å skape mine egne gode mattradisjoner.
Me pleier faktisk å droppa middag ein dag i julahelga, og ha buffet i staden. Eg blir tung i kroppen av mange, store middager, så eg synest det er herlig med ein dag med lettare mat.
Grandiosaen er borte, men pizza blir det helt sikkert en dag i romjula, fortrinnsvis en dag det ikke er selskap.
Helstekt ørret kom jeg på her. Det er jo veldig godt. En gang i hine hårde dager husker jeg en helstekt ørret med pepperrotkrem til, det var knakende godt. :nam:
Vi har typisk juleskinke - pinnekjøtt - ribbe - lutefisk... og så er vi lei julemat. Da følger ofte noen dager med spekemat, torsk, laks og så kommer kalkun på nyttårsaften.
Jeg er ikke så kjempeglad i julemat så jeg går gjerne for bayonneskinke med fløtegratinerte poteter en dag, og helst noe hverdagslig som pizza eller pasta en dag, og kalkunfilet på nyttårsaften. Første juledag er det sen lunsj med koldtbord, og det har vi gjerne minst en dag til i jula.
Ribbe, juleskinke, surstek, pinnekjøtt, svinekam og kalkun står alltid på menyen minst én dag hver i desember. Og i romjulen blir vi alltid lei tunge middager, og spiser pizza en dag.
Vi har alltid brukt å ha ribbe på selve juleaften. Men ovnsbakt laks, kveite og elgstek har alltid vært en del av julen i heimen min. Det blir litt lettere enn mye av den tunge julematen. :)
Litt kald eller varm julemat, noe av det tradisjonelle pålegget og kanskje litt mer sydeuropeisk fingermat i tillegg (hvis dere har gjester da, om dere er alene kan jo alt dette bli litt mye)
Hos oss står jule"frokostene" sentralt. Vi dekker opp ganske store brunchbord på buffèt-vis 2-3 dager i julen (inviterer naboer og familie) og sitter gjerne en time eller mer og spiser, så det er jo begrenset hva man ønsker seg til middag. Men noen tradisjoner har vi laget oss.
dag - skinkestek m/fløtepoteter og grønnsaker.
dag - torsk på ett eller annet vis m/godt tilbehør.
dag - Matlei... men sikkert invitert til ett eller annet middagsselskap..
dag - fremdeles matlei - helst noe enkelt og sånn går nå dagene frem til nyttårsaften og kalkunmiddagen.
Jeg er vant til fisk 1. juledag, synes det er deilig med avbrekk fra kjøtt. Som regel har vi kveite eller persetorsk. Ellers har vi ofte hatt and 2. juledag i min familie, det er supergodt. Jeg husker at vi en gang fikk indisk på 2. juledag hos søsteren min, det var fantastisk! Liker at en kan lage til litt som en vil også. Høres ikke dumt ut med en pizza eller noe sånt midt i det hele, i grunnen.
Det bruker vi også men da med salat, mandelpoteter og sennepssaus til. Vi inviterer alltid et vennepar på dette i mellomjulen.
Når vi har spist ribbe på julaften så er vi mette lenge. 1 juledag spiser vi rester, godt pålegg mm. 2 juledag har vi alltid kveite eller laks. Ellers i mellomjulen så inntar vi lett mat. Nyttårsaften er det alltid kalkun. Pinnekjøttet må ofte vente til utpå nyttår. Orker ikke spise så mye tung mat dag etter dag.
Det er torsk som er behandlet med salt og sukker før den kokes på et vis (må innrømme at jeg ikke kan detaljene helt), og serveres med poteter og hvit saus og sånt. Står litt om det her. Det er en vestlandsk / bergensk rett. Høres rart ut, men er veldig godt. :)