Jeg bener alltid ut lammelår, instruksjonsvideo finner du her:peppernet
Når du har benet ut låret, legger du det flatt i en langpanne. Fyll kjøttet med masse hvitløk, hakket frisk rosmarin, hakket frisk timian, hakket persille, salt og pepper. Bind sammen steken med fargeløs bomullshyssing og gni steken inn med salt og pepper. Sett steken inn i ovnen på 175 C, stekes i ca to timer, til kjernetemperaturen er 65 C.
Kok kraft på bena, dvs legg bena i en stor kjele, ha i en skrellet løk delt i to, to skrelte hele gulrøtter, litt skrellet sellerirot, en kvast timian og en kvast rosmarin. Fyll opp med litt hvitvin og vann til det omtrent dekker bena. Sett på lokk og kok opp. Skum av, og la syde på svak varme mens steken koser seg i ovnen. Når du tar steken ut for å hvile, har du gjort klart en form med poteter som du fløtegratinerer mens du lager saus. Damp noen passende grønnsaker like før potetene er klare. Skjær opp steken. Server med en god rødvin, myntegele og/eller tyttebær.
Hvorfor blir steken bedre på smak når man bener den ut?
Jeg pleier ofte å steke lammelåret helt, og jeg syns det smaker utrolig godt. Jeg bruker en Jamie-oppskrift med masse hvitløk, sitron og rosmarin. De gangene jeg har surret stek uten ben syns jeg ikke smaken er noe bedre.
Når vi lager lammelår pleier jeg å lage sånne små "lommer" i låret og stikke inn hele hvitløksbåter. Så lager jeg en blanding av grov sennep, litt salt og pepper og rosmarin som jeg stryker over hele låret.
Inn i ovnen på lav temperatur med steketermometeret. Nam...nå ble jeg litt sulten.
Jeg bener ut for å få ben til kraft og ha mer kontroll over kjernetemperaturen. Også blir det lettere å skjære. Mer smak blir det ikke. Ikke mer lammesmak i hvertfall.
Den oppskriften jeg bruker mest er på et helt lår, og da skjærer jeg små biter av skinnet og stapper inn en blanding av knust hvitløk, rosmarinblader, maldonsalt og olivenolje mange steder. Det blir mye deilig smak. Men det er selvfølgelig litt mer tungvint å skjære. Syns likevel det er litt kult med det store låret.