Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lammelår - tips?

#1

-ea- sa for siden:

Jeg har kjøpt et lammelår, med bein og alt. Bortimot tre kilo. Håper det får plass i steikovnen. Tenkte at det kan etes i helga.

Nå har du sjansen, hvordan ville du tilberedt dette?

Tenkte på Skilpaddas colastek-tråd, det var en ny vri jeg aldri har hørt om før, kanskje dere har noen tilsvarende gode tips til lammelåret mitt?


#2

-ea- sa for siden:

Kom forresten på hva min tidl. svigerinne rullestolbrukeren svarte når jeg spurte om hun ville komme og spise lammestek hos oss:

  • Vi et itj' lam, vi som e det!

Nåvel, vi har ingen lamme som skal spise lam ilamme oss i helga.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bener alltid ut lammelår, instruksjonsvideo finner du her:peppernet

Når du har benet ut låret, legger du det flatt i en langpanne. Fyll kjøttet med masse hvitløk, hakket frisk rosmarin, hakket frisk timian, hakket persille, salt og pepper. Bind sammen steken med fargeløs bomullshyssing og gni steken inn med salt og pepper. Sett steken inn i ovnen på 175 C, stekes i ca to timer, til kjernetemperaturen er 65 C.

Kok kraft på bena, dvs legg bena i en stor kjele, ha i en skrellet løk delt i to, to skrelte hele gulrøtter, litt skrellet sellerirot, en kvast timian og en kvast rosmarin. Fyll opp med litt hvitvin og vann til det omtrent dekker bena. Sett på lokk og kok opp. Skum av, og la syde på svak varme mens steken koser seg i ovnen. Når du tar steken ut for å hvile, har du gjort klart en form med poteter som du fløtegratinerer mens du lager saus. Damp noen passende grønnsaker like før potetene er klare. Skjær opp steken. Server med en god rødvin, myntegele og/eller tyttebær.


#4

-ea- sa for siden:

Hmm, hadde ikke tenkt å beine den ut, da hadde jeg heller kjøpt en ferdig utbeina som lå ved siden av i kjøledisken på butikken.


#5

Michelle sa for siden:

En stor fordel å beine steken ut. Ikke så vanskelig å gjøre det. Mye bedre å skjære fine kjøttstykker og steiken blir også mye bedre på smak.


#6

Filifjonka sa for siden:

Hvorfor blir steken bedre på smak når man bener den ut?

Jeg pleier ofte å steke lammelåret helt, og jeg syns det smaker utrolig godt. Jeg bruker en Jamie-oppskrift med masse hvitløk, sitron og rosmarin. De gangene jeg har surret stek uten ben syns jeg ikke smaken er noe bedre.


#7

Michelle sa for siden:

Du får jo fyllt steken bedre med diverse urter. Og hvitløk må til og det masse.


#8

Jessica sa for siden:

mmmm............ jeg har vann i munnen.........

Jeg har akkurat kjøpt lammelår :D Må feire at studielånet endelig er på konto :D


#9

Senna sa for siden:

Når vi lager lammelår pleier jeg å lage sånne små "lommer" i låret og stikke inn hele hvitløksbåter. Så lager jeg en blanding av grov sennep, litt salt og pepper og rosmarin som jeg stryker over hele låret.
Inn i ovnen på lav temperatur med steketermometeret. Nam...nå ble jeg litt sulten.


#10

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bener ut for å få ben til kraft og ha mer kontroll over kjernetemperaturen. Også blir det lettere å skjære. Mer smak blir det ikke. Ikke mer lammesmak i hvertfall.


#11

Filifjonka sa for siden:

Den oppskriften jeg bruker mest er på et helt lår, og da skjærer jeg små biter av skinnet og stapper inn en blanding av knust hvitløk, rosmarinblader, maldonsalt og olivenolje mange steder. Det blir mye deilig smak. Men det er selvfølgelig litt mer tungvint å skjære. Syns likevel det er litt kult med det store låret.


#12

Estrella sa for siden:

Nå ble jeg jammen sulten av å lese om så mye godt. :p


#13

-ea- sa for siden:

Tror jeg følger Maximilla her, tenkte å sette det på steiking i natt. skynde seg å ta ut av kjøleskapet
Restene kan vi vel koke suppe på?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.