Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Marsipan

#1

Pegasus sa for siden:

Jeg holder på å kverne mandler her, og skal lage marsipan. Jeg har fått med meg at det skal være 50/50 mandler/melis.

Men er litt forvirret- skal det være eggehvite i, eller skal det ikke? Har evt eggehvite noe å si for holdbarheten (kortere med eggehvite?) ?


#2

jolie sa for siden:

Du må jo ha noe vått som binder det tørre. Ellers blir det marsipan i pulverform.


#3

Pegasus sa for siden:

Ja, det er sant. Men leser noen steder på nett at man skal bruke vann? Mens de fleste steder står det eggehvite... Så jeg lurer på hva som smaker best, og hva som er mest holdbart.


#4

Pegasus sa for siden:

Nå har jeg lagd marsipanen ferdig- valgte til slutt å bruke eggehvite. Tenkte at det kanskje "binder" marsipanen bedre.

Så i morgen skal det lages marsipankonfekt her, skal ha fiken og dadler inni marsipanen, og sjokolade utenpå. :hjerter:


#5

Veronal sa for siden:

Eggehvite, ja! Jeg har aldri sett noen oppskrifter med vann? :gruble:


#6

liefje sa for siden:

Wow. Lage marsipanen selv!! Jeg kjöper ferdig raamarsipan fra en biologisk produsent og triller kuler, pynter og lager figurer. Det holder lenge for meg.


#7

Chanett sa for siden:

Vi har nettopp laget ferdig og det er eggehvite, konjakk og melis i vår. Den smaker himelsk allerede før den dyppes i sjokolade. :hjerter:


#8

Che sa for siden:

Jeg skal lage mozartkuler. med hjemmelaget marsipan, selvfølgelig:)


#9

Neket sa for siden:

Jeg bruker eggehvite. Har en diger pose mandler her som jeg prøver å manne meg opp til å skolde.. Det finnes ikke noe bedre enn litt grov, hjemmelaget marsipan :elsker:


#10

Fadese sa for siden:

Skrytepaver! :snurt:


#11

Pegasus sa for siden:

Pøh- du har bare lyst på. :fnise:


#12

Veronal sa for siden:

Alle møblerte hjem lager da sin egen marsipan?! :tsktsk:


#13

Mjau sa for siden:

Oppskrift da? :blafre:


#14

Mjau sa for siden:

gjerne på den med cognac....


#15

Skilpadda sa for siden:

50/50 mandler (skåldede) og melis, mal mandlene på mandelkvern, bland med melisen (og kvern evt. en gang til), og ha i nok eggehvite til at det holder sammen. Skal du ha i f. eks. alkohol som smakstilsetting, ha i så lite eggehvite som mulig, så det ikke blir altfor klissent. Appelsinlikør (som Cointreau) er noe av det beste å ha i. :nam: Eller søk etter "svisker" og finn innlegget mitt fra et par dager siden.

Jeg baker veldig lite til jul, men marsipan lager jeg. Det er kanskje det beste som fins.


#16

Mjau sa for siden:

Vi har en god cognac som kanskje egner seg?
Må lage marsipan tror jeg.


#17

Fibi sa for siden:

Hvordan skolder man en halvkilo mandler? Og kan man bruke foodprosessor? :har ikke kvern:


#18

Veronal sa for siden:

Skålding av mandler: Sleng mandler oppi vann i en kjele, kok opp og fjern kjelen fra platen. Når temperaturen er høvelig så kan du poppe mandlene ut av skallet.

Foodprocessor blir vel for grovt. Manuell mandelkvern er nesten gratis.


#19

jolie sa for siden:

bor plutselig ikke i et møblert hjem

Likevel husker ungene mine marsipankulerullesjokoladedyppingen fra førjulstida i fjor. Og den var med billigste sort av både marsipan og sjokolade.

I det minste får ungene fine miner fra en god barndom selv om jeg ikke snurrer så mye på kjøkkenet.


#20

Fadese sa for siden:

Nå er dere snobbete også. :nemlig:
Odense-marsipan inneholder over 50 % mandler den også, og er så god atte!


#21

Neket sa for siden:

Går fint med foodprosessor også - den blir bare ekstra grov. Men veldig god, også skjønner alle at den er hjemmelaget uten at man trenger å skryte;)


#22

sologmåne sa for siden:

Vi lager også marsipan hvert år,- jeg lager lite julekaker, men marsipan må vi ha! Eneste som tar tid, er å skolde mandlene, ellers er det ganske greit å bare kjøre mandlene i foodprocessoren (den blir faktisk ganske fin-malt,- kjører den litt lenge), slenge oppi melisen og etterhvert eggehvitene:) Barna i huset liker ikke kjøpe-marsipan, men elsker hjemmelaget. Har ikke forsøkt varianten med cognac,- kanskje det er noe å prøve neste gang?


#23

Acino sa for siden:

Har helt vann i munnen her. Aldri tenkt over at det kan være så enkelt å lage marsipan selv. Det er notert bak øret for fremtidig tradisjons-laging.


#24

Flubby sa for siden:

[LEFT]Jeg bor i et møblert hjem :nemlig:
I år ble marsipanen perfekt! Jeg skoldet nemlig mandlene for 2 uker siden og lot de ligge og tørke lenge-lenge. Marsipan blir ikke velklykket hvis ikke mandlene har fått tørke nok.
Brukte 500 g mandler, og 450 g melis. Brukte hviten fra et stort egg, og fra ett M/S egg, det ble helt passe.
Venninnen min, som jeg har fast marsipanlagetradisjon med, forsøkte å male mandler i foodprocessor et år, det ble ikke særlig vellykket, kornete og kjip marsipan. Håndkvern er best, og man må male minst 2 ganger.
[/LEFT]


#25

Acino sa for siden:

Nå hørtes det plutselig litt mer komplisert ut. :humre:
Har odense i skapet til figurer og dypping, det får klare seg i år.:nemlig:


#26

Mjau sa for siden:

MÅ man skolde mandlene? :blafre:
Jeg har lyst til å lage jeg, men har jo selvfølgelig ikke fått somlet meg til å fikse siden jeg har vært syk de siste dagene...

Den blir vel ikke like vakker å se på, men blir den like god om jeg ikke skolder mandlene?


#27

Pegasus sa for siden:

Vet ikke om men MÅ skolde? Men vil tro det blir kjempegodt det også? Fortell oss gjerne om resultatet hvis du prøver. :blafre:


#28

Veronal sa for siden:

Hvis du ikke skålder mandlene så får du kransekakemasse. Såh - vil du ha marsipan - eller vi du ha kransekakemasse? :retorisk:

(Det er super-duper-enkelt å skolde mandler (kok opp vann m/mandler, sett vekk til temperaturen er OK for å dyppe hendene oppi og popp ut mandler. Nødtørking av mandler i stekeovnen fungerer sikkert like bra som å la de ligge til tørk på kjøkkenbenken i 2 uker (vi pleier å gjøre det siste).


#29

Mjau sa for siden:

Kransekakemasse. :hehehe:

Hm, det er jo så kjeeeedelig å skolde mandler. :sutre:
Kanskje det får bli til neste år, eller evt påske...


#30

Puslingen sa for siden:

Eg nødtørker i steikovn, på 125 grader med døra på gløtt i ca. 1 time. Fungerer fin-fint det. Har akkurat prøvesmakt heimalaga Troika uten sukker, og innser at eg må laga ein ladning til. Ellers blir det ikkje mange bitane i den gaven. :flau:


#31

Mjau sa for siden:

Jeg har laget marsipan nå. Nydelig!
Lagde med en skvett brandy, og det kan anbefales ja.


#32

Flubby sa for siden:

I år også har jeg laget marsipan, og kvernet mandlene for hånd med multikvernen fra Tupperware. Jeg ELSKER den kverna :hjerter: Måtte faktisk bare kverne to ganger, men så liker jeg marsipanen en anelse grov.


#33

Skytte sa for siden:

Legg mandlene i et kjøkken håndkle etter å ha hatt de i det kokende vannet. Brett sammen og gni godt, så løsner skallet i en fei. Poden på 6 skoldet ca 200 gram mandlene her om dagen og det gikk i en fei. :)


#34

arrow sa for siden:

Tror Odense også har en økologisk marsipan, om de fremdeles lager den. Jeg har et kilo mandler til tørk i en langpanne og skal kverne i morgen. I fjor var Grand Marnier en suksess i marspanen, nesten bedre enn Cognacen ; ) Kahula prøves ikke flere ganger.


#35

Acsa sa for siden:

Her i hippieland selger de ikke marsipan, og når jeg spør om noen av de økologiske prektige vegetarhippiehjemmeskolemødrene kan låne meg mandelkverna si ser de bare rart på meg og lurer på hva det er for noe. Så svigermor hadde med marsipan (som var bra), men kransekakemassen er fra Landlord, og jeg var så dum at jeg leste innholdsfortegnelsen. :dåne: Kan jeg bruke den eller må den bare "glemmes" og så hives?


#36

Macky sa for siden:

Vel Acsa,ei venninne hadde laget kransekakestenger av landlord sin,hun kastet de-så de smakte forferdelig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.