Ja, det er sant. Men leser noen steder på nett at man skal bruke vann? Mens de fleste steder står det eggehvite... Så jeg lurer på hva som smaker best, og hva som er mest holdbart.
Wow. Lage marsipanen selv!! Jeg kjöper ferdig raamarsipan fra en biologisk produsent og triller kuler, pynter og lager figurer. Det holder lenge for meg.
Jeg bruker eggehvite. Har en diger pose mandler her som jeg prøver å manne meg opp til å skolde.. Det finnes ikke noe bedre enn litt grov, hjemmelaget marsipan :elsker:
50/50 mandler (skåldede) og melis, mal mandlene på mandelkvern, bland med melisen (og kvern evt. en gang til), og ha i nok eggehvite til at det holder sammen. Skal du ha i f. eks. alkohol som smakstilsetting, ha i så lite eggehvite som mulig, så det ikke blir altfor klissent. Appelsinlikør (som Cointreau) er noe av det beste å ha i. :nam: Eller søk etter "svisker" og finn innlegget mitt fra et par dager siden.
Jeg baker veldig lite til jul, men marsipan lager jeg. Det er kanskje det beste som fins.
Skålding av mandler: Sleng mandler oppi vann i en kjele, kok opp og fjern kjelen fra platen. Når temperaturen er høvelig så kan du poppe mandlene ut av skallet.
Foodprocessor blir vel for grovt. Manuell mandelkvern er nesten gratis.
Vi lager også marsipan hvert år,- jeg lager lite julekaker, men marsipan må vi ha! Eneste som tar tid, er å skolde mandlene, ellers er det ganske greit å bare kjøre mandlene i foodprocessoren (den blir faktisk ganske fin-malt,- kjører den litt lenge), slenge oppi melisen og etterhvert eggehvitene:) Barna i huset liker ikke kjøpe-marsipan, men elsker hjemmelaget. Har ikke forsøkt varianten med cognac,- kanskje det er noe å prøve neste gang?
[LEFT]Jeg bor i et møblert hjem :nemlig:
I år ble marsipanen perfekt! Jeg skoldet nemlig mandlene for 2 uker siden og lot de ligge og tørke lenge-lenge. Marsipan blir ikke velklykket hvis ikke mandlene har fått tørke nok.
Brukte 500 g mandler, og 450 g melis. Brukte hviten fra et stort egg, og fra ett M/S egg, det ble helt passe.
Venninnen min, som jeg har fast marsipanlagetradisjon med, forsøkte å male mandler i foodprocessor et år, det ble ikke særlig vellykket, kornete og kjip marsipan. Håndkvern er best, og man må male minst 2 ganger.
[/LEFT]
MÅ man skolde mandlene? :blafre:
Jeg har lyst til å lage jeg, men har jo selvfølgelig ikke fått somlet meg til å fikse siden jeg har vært syk de siste dagene...
Den blir vel ikke like vakker å se på, men blir den like god om jeg ikke skolder mandlene?
Hvis du ikke skålder mandlene så får du kransekakemasse. Såh - vil du ha marsipan - eller vi du ha kransekakemasse? :retorisk:
(Det er super-duper-enkelt å skolde mandler (kok opp vann m/mandler, sett vekk til temperaturen er OK for å dyppe hendene oppi og popp ut mandler. Nødtørking av mandler i stekeovnen fungerer sikkert like bra som å la de ligge til tørk på kjøkkenbenken i 2 uker (vi pleier å gjøre det siste).
Eg nødtørker i steikovn, på 125 grader med døra på gløtt i ca. 1 time. Fungerer fin-fint det. Har akkurat prøvesmakt heimalaga Troika uten sukker, og innser at eg må laga ein ladning til. Ellers blir det ikkje mange bitane i den gaven. :flau:
I år også har jeg laget marsipan, og kvernet mandlene for hånd med multikvernen fra Tupperware. Jeg ELSKER den kverna :hjerter: Måtte faktisk bare kverne to ganger, men så liker jeg marsipanen en anelse grov.
Legg mandlene i et kjøkken håndkle etter å ha hatt de i det kokende vannet. Brett sammen og gni godt, så løsner skallet i en fei. Poden på 6 skoldet ca 200 gram mandlene her om dagen og det gikk i en fei. :)
Tror Odense også har en økologisk marsipan, om de fremdeles lager den. Jeg har et kilo mandler til tørk i en langpanne og skal kverne i morgen. I fjor var Grand Marnier en suksess i marspanen, nesten bedre enn Cognacen ; ) Kahula prøves ikke flere ganger.
Her i hippieland selger de ikke marsipan, og når jeg spør om noen av de økologiske prektige vegetarhippiehjemmeskolemødrene kan låne meg mandelkverna si ser de bare rart på meg og lurer på hva det er for noe. Så svigermor hadde med marsipan (som var bra), men kransekakemassen er fra Landlord, og jeg var så dum at jeg leste innholdsfortegnelsen. :dåne: Kan jeg bruke den eller må den bare "glemmes" og så hives?