Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor blir tomatsuppa sur?

#1

Rug sa for siden:

Ja, hvorfor? :leppe:

Jeg surret løk, hvitløk, gulrot og stangselleri, hadde oppi en boks økologiske tomater og noen ferske, og kokte i en times tid. Tilsatte god kyllingfond, salt, pepper og en klype sukker. Til tross for sukker, gulrot og langkoking får jeg altså bare sure tomatsupper, såpass at min nesten altetende sjuåring (som tross alt spiste opp) lurte på om jeg måtte ha litt mer salt i neste gang, kanskje? :humre:

Hva gjør jeg galt?


#2

Røverdatter sa for siden:

Den må kanskje koke lenger? Minst en time er min erfaring.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg koker min i kanskje et kvarter, men den blir ikke sur. :hmm:
Jeg bruker denne oppskriften. Vet ikke om du har i melk eller fløte, men jeg synes det demper litt av syrligheten i hvert fall.


#4

Fibi sa for siden:

Fløte gjør susen. :jupp:


#5

Toffskij sa for siden:

Ikke gode tomater? Ellers er mitt løsen når det gjelder tomater, alltid mer og bedre olivenolje.


#6

Rug sa for siden:

Foreløpig leder olivenojle som forklaring, jeg freste grønnsakene med bare en skvett olje. Hadde i en dæsj matfløte. Det er mulig den ikke kokte i fullt en time, skrudde ned da jeg gikk til barnehagen. Men mer olje, altså? :gruble:


#7

Dixie Diner sa for siden:

Tomatene er også viktige ja, selvsagt. Og noen av bokstomatene (jeg bruker stort sett det) smaker høgg.


#8

Rug sa for siden:

Jeg kan jo skylde på tomatene, ja. :gruble: Trodde jeg var safe ved å velge økologiske, men må nok holde meg til Coop sine, gitt.


#9

Toffskij sa for siden:

Mer (god) olje blir nesten alltid godt.


#10

Vianne Rocher sa for siden:

Min erfaring er at tomatene i billigboksene (hvis du bruker hermetisert) er surere og av dårligere kvalitet enn den dyrere varianten. Har god erfaring med blandt annet Mutti. Lengre koketid og mer olivenolje er også gode tips.
Jeg lager en liten jevning med hvetemel og h-melk og har i tomatsuppa. Det er gir en veldig rund smak.


#11

Rug sa for siden:

Jeg får forske mer, for jeg skal lage god tomatsuppe! Så mange ting jeg får til ganske ok, men at dette skulle være så vanskelig, da!


#12

Harriet Vane sa for siden:

Hva med å bruke passerte tomater, ikke hermetiske og litt mer salt og litt mer sukker, skikkelig olivenolje og litt fløte?

Jeg koker ikke min lenge og den blir rund og fin.


#13

AprilRyan sa for siden:

Når jeg har god tid putrer jeg løk, gulrot, tomat og olje helt til det nesten steker og oljen skiller seg fra tomatene. Da blir den ikke sur, men søt i smaken. Trenger ikke sukker.


#14

ingling sa for siden:

Jeg koker heller ikke lenge, og har oppi hvitløk, hermetiske tomater, ferske cherrytomater , vann og av og til gulrot. Freser hvitløken i olivenolje. Den blir søt og god, har ikke sukker i heller. Det er ikke stangsellerien som lager litt spesiell smak, da?


#15

Harriet Vane sa for siden:

Men det er jo pussig, for jeg bruker mye stangselleri og det gir ikke sur eller bitter smak.

Men jeg surrer gjerne grønnsakene så lenge jeg kan, ja. Det gir jo sødme.


#16

Fakse sa for siden:

Alt du gjør ellers høres egentlig fint ut, så jeg ville forsøkt med andre tomater og sett om det var noen forskjell.


#17

Røverdatter sa for siden:

Nå kom jeg på at jeg sluttet å kjøpe en type økologiske tomater på boks fordi de var gruelig sure.


#18

Hyacinth sa for siden:

Helt sant. Jeg synes det varierer mye. Er det noen du vil anbefale som alltid er gode?

Jeg har aldri fått tomatretter til å bli søtere kun ved å koke. Mitt stalltips er kun mer sukker. :knegg:


#19

Nera sa for siden:

Mutti har passerte tomater på flaske, og de har mer sødme enn billigtomatene. Stort sett er alt fra Mutti veldig bra.


#20

Koko sa for siden:

Jeg kan heller ikke skjønne at det er annet enn tomatene og anbefaler også Mutti sine. Jeg hamstrer alltid store mengder på harryhandel.


#21

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har ved en anledning jevnet tomatsuppa med melis i stedet for maisenna. Den suppa ble søt nok. :værsågod:


#22

Hyacinth sa for siden:

Mutti? Er det tysk hermetikk? :knegg:


#23

Koko sa for siden:

Mormor på boks! :giggle:


#24

Nera sa for siden:

:knegg: Nei, men italiensk.


#25

Skilpadda sa for siden:

Det kan jeg tro; det skal vel en del melis til før den tykner. :humre:


#26

Cuyahoga sa for siden:

Omskriving: jeg har ved en anledning forsøkt jevne tomatsuppa med melis. Helt til jeg begynte banne over at den aldri tyknet og så på eska. :knegg:


#27

Hyacinth sa for siden:

:trøster: Jeg har brukt sukkerkulør som sjokoladesaus.


#28

Dixie Diner sa for siden:

Mannen sier styr unna Coop sine, og de må være uten smak (de med smak, feks hvitløk, er fæle). Vi liker godt Gardner fra bla. Rimi. De er billige, men gode. Og italienske plommetomater på boks, husker ikke hvilke merker det er, men de fleste er gode, tror jeg. Men vi bruker mest Gardner.


#29

Hyacinth sa for siden:

Noterer Gardner.

Hva med Eldorado?



#31

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er litt usikker. Husker ikke helt hvordan de er. Jeg tror egentlig jeg har brukt det meste, og det har blitt godt hver gang. Mannen er mer kresen enn meg på sånt.


#32

Rug sa for siden:

Hm. Jeg har brukt stangselleri mange ganger før, jeg tror ikke det er det som gjør det. De vanlige Coop sine er ikke gode, men jeg har brukt Änglamark sine og fått godt resultat.

Jeg har nemlig fått det til før, men bare omtrent 30 prosent av gangene. Kanskje jeg har snakket litt for strengt til tomatene, slik at de ble sure? (Hoho, måtte bare...)

Når jeg tenker meg om, har jeg nok brukt passerte tomater noen av de vellykkede gangene. Men det burde vel ikke være avgjørende for smaken, så egentlig?


#33

Heddamor sa for siden:

Hadde tenkt å starte tråd med samme tema. Suppa mi blir også nesten alltid for sur og det irriterer meg grenseløst!


#34

Luvi sa for siden:

Hmm. Jeg bruker helt tilfeldige tomater på boks, og synes aldri suppa er særlig sur. Jeg bruker Dixie sin oppskrift og synes at raspet gulerot er nok til å gjøre den søt nok. Kanskje kan det være at jeg tar oppi for mye fløte? :humre: Eller at vi rett og slett er blitt vandt med den litt syrlige smaken og ikke vet at den faktisk kan smake langt bedre med riktige tomater? Tror jeg må lage tomatsuppe igjen en dag snart, vesla er veldig glad i den.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.