I disse dager spres det flere lange kjedebrev på e-post med råd til alle mottagere om å lagre et eller flere telefonnummer til deres nærmeste pårørende på mobilen, merket som "ICE" i telefonboken.
Ideen om at alle burde lagre telefonnummeret til sine nærmeste pårørende i mobilen, merket som "ICE" (In case of Emergency – når uhellet er ute) i kontaktlisten, dukket opp i Storbritannia for flere år siden.
[size=3][/size][size=3][/size] Fra utlandet
Den opprinnelige ideen gikk ut på at folk burde ha et kort på seg, gjerne i lommeboken, som forteller hvem deres nærmeste pårørende er – slik at de kan kontaktes om man skulle bli akutt syk og ikke selv kan gjøre rede for seg.
[size=3][/size]
Nå er det flere som har med seg mobiltelefon, enn lommebok og klokke, derfor har ideen om å legge slik info inn i mobilen dukket opp. I Sverige har det for eksempel blitt veldig vanlig.
[size=3][/size][size=3][/size] Ikke behov
Folk må jo selvfølgelig gjerne legge inn slik informasjon på mobilen sin, men behovet i en akuttfase om de blir dårlige er minimal, sier informasjonsrådgiver Marit Stenbråten ved Ullevål Universitetssykehus til Forbruker.no.
[size=3][/size]
Når våre ambulansefolk er ute og skal hjelpe syke mennesker, konsentrerer de seg selvsagt om å redde liv og få satt i gang behandlingen. Varslingen av pårørende og slikt tar vi inne på sykehuset, sier Stenbråten.
Hun forteller at Ullevål sykehus har fått en mengde henvendelser om ICE de siste dagene, både fra presse og privatpersoner som ønsker å vite mer, etter å ha fått kjedemailene tilsendt.
Ambulansefolkene våre har ikke selv tid til å snakke med alle sammen, men avdelingssjefen for ambulansetjenesten, Bjørn Karr, har bedt oss videreformidle deres holdning, sier Stenbråten.
[size=3][/size] Ikke alle har mobil
Det er såpass mange pasienter som faktisk ikke har mobil i dag, eldre og andre som rett og slett ikke har råd til slikt, at dette er lite aktuelt for mange av våre pasienter, opplyser ambulansesjefen via sin informasjonsavdeling.
[size=3][/size]
Akuttmedarbeiderne på Ullevål avviser ikke at ICE kan bli et nyttig hjelpemiddel om noen år, men foreløpig er det lite aktuelt både å se etter det i en akuttfase og oppfordre folk til å lagre slike numre i håp om at dere pårørende automatisk blir varslet umiddelbart om noe skjer med dem.
[size=3][/size] Bare unntaksvis
Kjapp tilgang til pårørende, som lagring av telefonnummer i mobilen, skal være løsningen på et eventuelt problem - at ambulanse- og sykehuspersonell har behov for slik informasjon.
[size=3][/size]
Men det har vi altså svært sjelden, i hvert fall i akuttfasen, sier Stenbråten.
Det er bare helt unntaksvis at det blir behov for slike data, sier hun.
[size=3][/size] Tok av etter terrorbombene
Det er ambulansetjenesten i den britiske byen Norwich, East Anglian Ambulance, som først kom med ideen om å lagre nummeret til nærmeste pårørende i mobilen.
[size=3][/size]
Vi lanserte det i samarbeid med Vodafone i mars 2005, og fikk et kjempeløft på både bruken av og kjenneskapen til dette i forbindelse med terrorbombene i London i mars samme år, sier kommunikasjonssjef ved East Anglian Ambulance, Matthew Ware til Forbruker.no.
Han forteller også at etter at e-post-rundene og SMS-tipsene om ICE etter London-terroren avtok etter hvert, har oppmerksomheten rundt dette lagt seg.
[size=3][/size] Mangler sponsor
Vi har ikke midler til å spre budskapet om systemet og mangler sponsorer for å kjøre nye kampanjer sier Ware – som fortsatt har stor tro på at lagringen av numre til pårende i mobilen er både nyttig og viktig.
[size=3][/size]
Selvfølgelig konsentrerer ambulansefolkene seg om å redde liv når de kommer frem til et åsted eller et sykdomstilfelle, men er det andre folk tilstede – som for eksempel politi- eller brannfolk som har tid til å ringe de pårørende – kan vi få viktig informasjon om blant annet pasientens sykehistorie.
Ware legger også til at når man kommer opp i en situasjon der man må kontakte den skadede eller sykes pårørende, kan det være nyttig å finne frem til personen som pasienten selv har valgt som den første som kontaktes.
Denne kjedemailen er iallefall på plussiden av nyttighet, i motsetning til den jeg mottok nettopp (en gammel slager):
> Hei alle sammen! Sony Ericsson sender ut gratis telefon til de som
> sender
> denne mailen til åtte personer. Disse må sende mailen til
> [EMAIL="[email protected]"="[email protected]"][email protected][/EMAIL] som bekreftelse.
> Nokia har også denne servicen. Derfor dette tilbudet fra Ericsson.
Kanskje Anna Swelung har en "Bad Break-up" bak seg? :vetikke:
Jeg har bestemt meg for å IKKE legge inn noe slikt på min mobil; ambulansesjåførene sier jo at det svært sjelden er behov for det, og det siste jeg trenger er at en eller annen tilfeldig forbipasserende finner meg død eller i koma og finner ut at han skal ringe min mann eller mine foreldre og buse ut med nyheten til dem.
Nei, takke meg til å la fagpersoner gjøre jobben ordentlig.
Jeg har lagret det. Om de skulle komme til å lete på telefonlista vil jeg IKKE at de skal ringe mine foreldre.
De er ikke mine nærmeste.
Ser ikke at det er noe negativt. Om de sjelden har bruk for det spiller ingen rolle.
Det står nå der uansett.
Jeg limer inn svaret mitt fra en av de andre trådene om ICE:
Det som er så utrolig teit med slike kampanjer er at en eller annen tulling velger å slenge på et "hilsen legevakten" for å øke troverdigheten, noe som igjen skaper endel problemer, både for legevakten som aldri har kommet med en slik oppfordring og for dem som evt. tror at de har gjort det.
Jeg har ikke gjort det, av samme årsak som Teofelia. Det er sjelden så hast med å få tak i mine nærmeste at de ikke kan ta det fra sykehuset. Hadde jeg hatt en kompliserende sykdom, hadde jeg heller båret på meg informasjon om det enn at noen skulle ha en forvirret og hysterisk mor på telefonen som fortalte om det.
Dessuten har jeg sambo på 1Rhett, slik at han er superenkel å få sendt SMS til. :shallow:
Det er vel ikke det det er snakk om?
Det er vel hvis man blir funnet uten mulighet til å klare å snakke selv.
Hvis de ikke finner noe identifikasjon på deg og du havner på sykehus.
Jeg ser ikke problemet med å ha et slikt nummer lagret jeg. Det koster ingenting og ambulansepersonalet gjør vel fortsatt jobben sin som de skal. Men kanskje kan det lette jobben for de på akuttmottakene når de skal ringe dine pårørende og du er bevisstløs? Jeg vet ikke, men jeg ser ikke problemet med å ha et slikt nummer lagret.
Jeg prøvde å legge inn mannen min som ICE, men ble så irritert over at det da alltid stod ICE i displayet når han ringte (i stedet for bilde og navn), så jeg fjernet det igjen. De får heller more seg med å ringe nedover listen til de treffer på noen som vet hvem jeg er, hvis jeg nå mot formodning skulle befinne meg et sted i koma uten lommebok, men med mobiltelefon.
Skal man identifisere en bevisstløs person, for å få tak i livsviktig sykehistorie og vedkommende ikke bærer ID, er det absolutt til stor hjelp for helsepersonell å kunne oppspore ønsket person via mobilens ICE. Og når pasienten lagrer noen som ICE er det jo nærliggende å tro at dette er den personen de ønsker skal kontaktes.
Jeg er så fiendtlig innstilt og sterkt skeptisk til kjedemail at jeg fikk meg ikke til å legge inn dette nummeret. Det var endatil helsepersonell som sendte meg den første gang, men kjedemail er kjedemail - og jeg liker ikke kjedemail.
Jeg har lagt det inn. Hva skade kan det gjøre, liksom. Jeg har lagret helten øverst i telefonlisten min, selv om navnet hans ikke begynner på A. Det står A-Helten ICE1 foran hans nummer, og er da det som kommer opp når han ringer. Min mor og min søster står også oppført med ICE bak sitt navn.
Men, safran, er ikke vitsen litt borte hvis folk ikke finner dem på I for ICE? Det er derfor jeg ikke har giddet, I er liksom in the middle of nowhere.
Mulig dette er praktisk for akuttmottaket når man kommer dit. Da får jeg vel røpe at jeg jobber som ambulansepersonell og kan med stor sikkerhet si at jeg IKKE kommer til å ringe noe sånt nummer. Det får sykehuset ta seg av. Vi behandler uansett pasienten symptomatisk og dette skal ikke gå ut over livsviktig behandling. Jeg har aldri ringt noen pårørende i løpet av mine 10 år i tjenesten hvis ikke det har vært for å finne fram til pasienten, men det er jo en helt annen sak. Da vet de jo om det. :jupp:
Mailene jeg mottok, slettet jeg - typiske kjedemail tenkte jeg. Men etter at ambulansepersonell oppfordret til dette på Østlandssendingen lagret jeg mannes nr under ICE + navn.
Offentlig? Eller på privat initiativ? Jeg har til dags dato ikke sett noe offentlig informasjon på dette. Men jeg har sett intervjuer med ambulansepersonell (bl.a. i hovedinnlegg) som sier at de ikke bruker tid på å kontakte pårørende, det er det sykehuset som gjør. Sykehuset på sin side sier at de ikke har behov for et slikt system i dag.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.