Jeg er vokst opp med tomtebrygg til jul. Det er et (så godt som?) alkoholfritt "øl", litt søtt med mye kullsyre i. Lages av vann, sukker, gjær og humleekstrakt (tomtebryggkonsentrat som kjøpes på matvarebutikker).
Her på sunnmøre er ikke dette veldig vanlig, og mange er skeptiske til dette "ølet" som jeg lager, og eldstejenta kaller det bare "den ekle brusen som mamma lager, som STINKER". :knegg:
Flere som lager tomtebrygg eller brygger noe annet, eller er det en gammeldags "hobby"?
Jeg pleide å lage mjød.
Gadd ikke forrige jul siden jeg tross alt skulle føde i desember. I år så hadde jeg planer, men siden jeg er gravid så hopper jeg over det.
Vi har gitt opp. Vi får det rett og slett ikke godt. Har prøvd utallige oppskrifter og metoder, men det blir like udrikkelig. Det er merkelig. Vi har f.eks. prøvd samme oppskrift og framgangsmåte i forhold til gjæring osv som broren min bruker. Hans øl blir knallgodt, vårt blir udrikkelig. Jeg har bestemt meg at det er fordi vi har så mye kalk i vannet. Men om det virkelig er forklaringen, vet jeg ikke. Jeg savner godt tomtebrygg. Det hører med til julens middager. Hva skal vi ellers drikke? Det passer dårlig både med vann, vin og brus, synes jeg. Og vanlig øl liker jeg heller ikke.
mannen brygger noe. Det sa klunk klunk på vaskerommet en stund, og nå er det havnet på flasker. Usikker hva det er, tror det blir alkohyler i det. Han snakker om å gi det vekk til kompiser på skøy. Jeg er glad jeg er gravid og ikke kan smake :knegg:
Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har enda til gode å smake hjemmelaget øl eller vin som kan måle seg i smak med det som jeg kjøper i butikken, så jeg ser rett og slett ikke vitsen.