Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Smør eller margarin?

Smør eller margarin?

  • Smør
    94 stemmer
  • Margarin
    17 stemmer
  • Baker ikke
    4 stemmer

#2

Karamell sa for siden:

Smør, selvsagt.


#3

Niobe sa for siden:

Smør. :nemlig:


#4

krystallklart sa for siden:

Jeg bruker definitivt smør, som ellers i året.


#5

Kirsebær sa for siden:

Jeg baker ikke noe særlig, og det varierer om jeg bruker smør eller margarin i matlaging.


#6

Kirsebær sa for siden:

Når man svarer sånn ønsker man oppfølgingsspørsmål.
Selvsagt fordi det er sunnere? Selvsagt fordi det smaker bedre?
Hvorfor er dette selvsagt for deg?


#7

Fibi sa for siden:

Jeg bruker smør hele året, og går ikke over til margarin i julen. :knegg:


#8

Fibi sa for siden:

Det er vel begge deler? I hvertfall er det det for meg. Ingen palmeolje, og masse god smak. :nam:


#9

Tjorven sa for siden:

Iset har overbevist oss. Nå bruker vi utelukkende smør i matlaging hjemme hos oss.


#10

Kirsebær sa for siden:

Du vet vel ikke hvorfor det er selvsagt for Karamell? :knegg:

Hvis noen hadde svart "margarin, selvsagt" så hadde jeg følt at de også måtte svare på hvorfor det er så selvsagt.


#11

Fibi sa for siden:

Nei, men siden hun ikke svarte så tok jeg på meg jobben. :generøs: :knegg:


#12

Chanett sa for siden:

Smør, selvsagt.


#13

Inagh sa for siden:

Jeg baker ikke. :knegg:

Men skulle jeg mot formodning få et eller annet rart over meg og stikke henda i en kakedeig, ja da hadde jeg brukt smør.
(Noe har man da lært av Iset og Harriet. :nemlig: )


#14

Dixie Diner sa for siden:

:humre:

Jeg utstår ikke margarin og skjønner ikke vitsen med å spise noe som skal LIGNE på smør når man like godt kan spise smør som både er mer naturlig og smaker bedre. Margarin er jo bare et ekkelt juksestoff som ikke trengs nå i dag. Æsj!

Sånn, det oppsummerte vel hva jeg mener om saken. :knegg:


#15

Smash sa for siden:

Smør er best. :nikker:

Bare et spørsmål som er i samme gaten. Er det den samme palmeoljen som er i juksekvitost også? Eller er det noe helt annet? Bruker man de samme argumentene der som i smør / margarin?


#16

Dixie Diner sa for siden:

Det er palmeolje i det også. Nå tror jeg ikke mettet fett er usunt så jeg er usikker på den der palmeoljen. De sier jo også at smør er farlig. :rolleyes: Men palmeolje er uansett en stor trussel mot regnskogen, så det er greit å holde seg unna.


#17

Hyacinth sa for siden:

Smør, selvsagt.

:knegg:



#19

Mei sa for siden:

Smør selvfølgelig. Vi kjøper aldri margarin.


#20

Hyacinth sa for siden:

Jeg vet om folk som gjør det.

Hvorfor bruker folk margarin i det hele tatt? Jeg er oppriktig nysgjerrig altså.


#21

Ina sa for siden:

Smør. Jeg kjøper ikke margarin i det hele tatt.


#22

Filifjonka sa for siden:

Baker bare med smør. Det smaker mye bedre.


#23

Skilpadda sa for siden:

Vi har aldri margarin i hus, bruker enten smør eller olje til alt det skal være fett i.


#24

Kirsebær sa for siden:

Jeg har ikke et veldig bevisst forhold til det. For meg er smør og margarin egentlig det samme, bare med smaksforskjell. Og det ene er ikke klart mye bedre påsmak enn det andre. Dermed varierer det litt hva jeg bruker.

Nå har jeg jo lest en del om Harriet og Isets sektholdning til margarin, og dermed blitt litt påvirket. Men mener at sist jeg var innom en smør/margarin-diskusjon så ble det dokumentert at de "farlige sakene" i margarin ikke var så farlige likevel, eller var ikke der i det hele tatt, elelr noe? (skikkelig god husk og fantastisk grunnlag for diskusjon. Jeg vet. :stolt:)


#25

Floksa sa for siden:

Det jeg har i kjøleskapet.... :nemlig:


#26

Neket sa for siden:

Iset har overbevist meg også, nå bruker jeg smør. Det nytter jo ikke å telle kalorier på kaker uansett, det er usunt uansett hva man bruker. Så da kan man jo like gjerne bruke "ekte vare" siden det smaker bedre.


#27

Hyacinth sa for siden:

Det kan jo hende at alle ikke er like ille, men jeg lurer egentlig på hvorfor margarin ble funnet opp i sin tid, all den tid man jo hadde smør? :undrer:


#28

Nera sa for siden:

Smør :hjerter: Jeg kunne spist min egen vekt i smør. Jeg liker ikke lukta av smør når man steker med uklaret smør, men løser det ved å steke i rapsolje, og heller tilsette litt smør for smakens skyld. :)


#29

Erica sa for siden:

Tror det er billigere å fremstille. Det er jo billigere i salg også nå, er det ikke?

Jeg bruker konsekvent smør, men ser at ganske mange i omgangskretsen vår inkl. foreldre bruker Pers margarin og Melange margarin.


#30

emm sa for siden:

Smør.


#31

Cuyahoga sa for siden:

Smør, smør og atter smør. Margarin kjøper jeg aldri og mannen har blitt hudflettet så mange ganger etter å ha kommet hjem med margarin når jeg vitterlig har sagt smør at han nå kommer hjem med nettopp smør. (Det tok bare 13 år.)


#32

mkj sa for siden:

Jeg baker med smør. Men på brødskiva har 'vi' brelett.

Jeg bruker ikke hverken smør eller margarin på brødskiva da, men mannen spiser det og ungene.


#33

Fløyel sa for siden:

Meierismør går til alt innen matlaging.


#34

Brutus_ sa for siden:

Margarin var jo stort i min barndom, sammen med skummet melk og tab extra skulle det gjøre folk til sunnere mennesker og slankere. Og så var det visst bra med det fettet for hjertene til folk:D Den tiden frossenpizza begynte sitt eventyr inn i hjemmene til folk.


#35

Fibi sa for siden:

Jeg mener det var i etterkrigstiden, eller var det under krigen, de begynte å produsere margarin i Norge. Det var lite smør å få tak i pga rasjonering, så da ble margarin (fremstilt av fiskeolje, om jeg ikke tar feil) en billigere løsning som var lettere å få tak i for hvermansen. Til tross for grusom lukt og voldsom osing. :tror jeg har sett noe på tv om dette:


#36

kamp sa for siden:

Smør eller margarin?

Jeg stoler mer på kua enn kjemifabrikken ;)

Så her går det i smør, skal aldri bruke mer margarin.


#37

tink sa for siden:

Jeg svarte smør, men egentlig må jeg nok svare "baker ikke".


#38

Input sa for siden:

Jeg får bli den første til å innrømme at jeg foretrekker margarin jeg da. Synes smør lukter og smaker så heslig at jeg får lyst å spy bare tanken.. :sparke:

Men det er ca to år siden jeg bakte sist, så det går sikkert bra med oss likevel..


#39

Brutus_ sa for siden:

Er det forresten noen ernæringsfysiologer her som kan greie ut om det fettet som er i bruk ved fremstilling av margarin i dag? Transfett?



#41

Karamell sa for siden:

For meg er det et smaksspørsmål. Det med sunnhet er det andre som forfekter bedre enn meg.


#42

Tove sa for siden:

Jeg er "folk som gjør det. Jeg klarer ikke ekte smør, det smaker så motbydelig at jeg brekker meg. Har traumer fra barndommen, da jeg var på besøk til min tante, og hun hadde så fristende lefser. Jeg gledet meg vilt til å smake, og da jeg tok den første biten, og kjente den vonde smørsmaken, så holdt jeg på å kaste opp.

Jeg bruker aldri smør, og kommer aldri til å gjøre det heller. Det går kjempefint å bake med margarin, og jeg har alltid fått veldig gode tilbakemeldinger på det jeg har laget, på tross av margarinen. Ser ingen grunn til å slutte med det.


#43

maribo sa for siden:

...trenger bare Bremykt :)

(eller hva de nå sier i reklamen)


#44

Effie sa for siden:

Eg brukte tidligare alltid margarin, gikk konsekvent etter rimeligaste pakke og margarinen er (var?) rimeligare. Likte egentlig aldri verken smør eller margarin, og brukte aldri på brødskiva, kun til litt baking/steiking etc.

Men no etter at eg byrja på lavkarbokjøret, kjøper eg masse smør, godt er det og. :riktig:


#45

Hulda sa for siden:

Grunnen til at jeg spør, er de tomme margarinhyllene jeg så på Obs på mandagsmorgen... :eek:

sykogkjederseg


#46

Dixie Diner sa for siden:

Oj, stakkars unger! :leppe:


#47

Ru sa for siden:

Så mange år på forum, og du har enda ikke fått det med deg? :skuffet:

Her brukes det stort sett margarin. Melkefritt sådan.

Jeg synes for øvrig ikke smør smaker godt, men jeg driver nå å tester det ut i baking. Jeg er så langt skeptisk, lussebollene smakte ikke godt - men jeg vet ikke om det er smøret eller kesamen sin skyld.


#48

Dixie Diner sa for siden:

Kesam i lussekatter? :skeptisk:


#49

Nenne sa for siden:

Smør selvfølgelig.


#50

Ru sa for siden:

Ja, det skulle visst være det. Det er første gang på 15 år at jeg har bakt lussekatter, så jeg fant en oppskrift på nettet og bakte i vei. :gal:


#51

Bloppy sa for siden:

Margarin, selvfølgelig.


#52

Kitty Bastard sa for siden:

Smør. Fordi margarin smaker høgg på en pinne.


#53

ingling sa for siden:

Melkefritt margarin eller ulike typer olje, avhengig av hva som skal bakes. Ikke tåler jeg smør noe særlig, og for å være helt ærlig liker jeg ikke smaken heller.


#54

Fakse sa for siden:

Jeg sverger selv til Kviteseidsmør i baking og på brødet (de få gangene jeg bruker det), og bruker ellers rapsolje eller olivenolje i matlaging. Valg er gjort både ut i fra smak og fordi jeg foretrekker mest mulig naturlige ingredienser i maten min.

Men gjennom jobb treffer jeg en del ernæringsfysiologer og andre som gir råd om kosthold, og i de kretser virker det som om margarin fortsatt er tingen. Hovedargumentet er å forebygge hjerteproblemer, unngå mettet fett og spise flerumettet fett i stede. Vita hjertegod anbefales gjerne spesielt. Jeg klarer ikke helt å tro på dette, og innbiller meg at rådene kommer til å bli endret etterhvert. Det kan umulig være så usunt med mettet fett som man skal ha det til, morsmelk er tross alt fult av det! Dessuten tenker jeg at jeg heller vil spise litt mindre smør og bruke ekte varer enn å bruke margarin alle veier.


#55

Lorien sa for siden:

Her brukes det smør i all baking og matlaging, året rundt.


#56

Bluen sa for siden:

Jeg brukte smør i serinakakene (som nok blir årets eneste julebakst her), men angret. Deigen er svært mye bedre med margarin. :nemlig:

Fordi det finnes en del folk som synes det smaker bedre, for eksempel. Helt sant.


#57

Manga sa for siden:

Som regel margarin fordi det smaker bedre.


#58

Bluen sa for siden:

Jeg også, bare i motsatt retning. :knegg:

Du husker riktig. :jupp:


#59

Meissa sa for siden:

Jeg mener jeg har lest her inne en plass at de framstilte margarin til soldatene som skulle i krigen fordi olje på glassflaske er upraktisk på tur.

Vi bruker nå bare smør her hjemme (etter å ha lest i diverse tråder her inne). :jupp:


#60

Mjau sa for siden:

Kun smør her i huset.


#61

Tangerine sa for siden:

Begge deler her i huset, så er man sikret. :D


#62

Zulu sa for siden:

Vi bruker smør fordi det smaker best og fordi ubearbeidet naturprodukt-argumentet gir meg en god følelse. Imidlertid synes jeg ikke at jeg har funnet tunge nok argumenter til å overbevise noen om at det er det sunneste. Selv etter å ha lest en del tråder her inne. Et diagram over produksjonsprosessen til margarin med kommentaren "Dette taler vel for seg selv", er ikke tilstrekkelig overbevisende, etter min mening. :niks:


#63

Kaija sa for siden:

Smør, i hvert fall når det skal være noe skikkelig godt.


#64

kamp sa for siden:

Hva spiste dem for 150 år siden?
Smør

Hva spiser dem for 100 år siden?
Smør

Hva spiste dem for 50 år siden?
Smør og snart margarin

Hvor mange hjerteinfarkt og hvor mange hadde diabetes for 100 år siden?
Ikke så mange..

Kurvene på antall hjerte infarkt og bruk av oljer ligner hverandre..

Jeg tenker at det menneske spiste for 150 år siden må være bra mat. Eller kanskje man må tenke 500 år før all stivelse kom inn i bilde.


#65

Zulu sa for siden:

Det vet vi ikke noe om.

Ja, hvis man beholder livsstilen til 1850-tallsmennesket, så kanskje. Hvem gjør det da?

Altså; fortsatt ikke overbevist. :niks:


#66

kokosbolle sa for siden:

Men her må man vel ta i betraktning at gjennomsnittlig levealder har gått betraktelig opp. Det er kanskje ikke bare margarinen som gjør at vi har flere hjerteinfarkt og flere tilfeller av diabetes nå?


#67

Input sa for siden:

Og hva brukte man dagene til for 150 år siden?
Stort sett fysisk hardt arbeid.

Hva brukte de dagene til for 100 år siden?
Stort sett fysisk hardt arbeid.

Hva brukte de dagene til for 50 år siden?
Veldig fote fysisk hardt arbeid da også.

Og de rike, som hadde råd til å ikke jobbe, de var veldig ofte overvektige.


#68

apan sa for siden:

Vi bruker noe margarin og noe smør. Og jeg synes det smaker helt likt i bakverk, og tror fremdeles litt på offisielle råd jeg da.


#69

Brutus_ sa for siden:

:d:d:d:d


#70

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet noen synes denne er teit, men jeg synes den er litt tøff jeg. :knegg:


#71

Brutus_ sa for siden:

Hahahaha. Synes den var heftig, Iset :D


#72

Optimist sa for siden:

Arne Brimi sa til meg en gang at margarin er framstilt av bl.a oljer som er så dårlige at vi ville ikke hatt dem på bilene våre engang. :knegg:
Så ja- jeg bruker smør; overbevist av Iset, Harriet Vane og Arne Brimi. :nemlig:


#73

Milfrid sa for siden:

Jeg tror ikke nødvendigvis alt som kommer fra kua er bra for en. Og så tror jeg at det er mye forskjellig på margaringfronten. Og at planteoljer er bedre enn melkefett. :nemlig:

Nå baker jeg særdeles lite, men når jeg steker, så steker jeg i olje, ikke smør. Jeg synes forøvrig smør smaker bedre på brød enn margarin, men sånn er det stort sett med mye av det jeg synes er godt - det er nødvendigvis ikke så sunt. :sukk:

Og jeg stoler i grunnen mer på offentlige kostholdråd og forskning jeg har sett på emnet, enn på Iset og Harrieth mht kosthold. :sorry:

Jeg tar ikke fantaisk avstand til smør da, selv om jeg tror det er mindre sunt. Jeg begrenser bare hvor mye jeg spiser av det.

Å få antall hjerteinnfarkt nå i forhold til før til å henge sammen med margarinbruk er riiiiiimelig søkt da. :knegg:


#74

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skjønner hva du mener, men det blir jo litt feil å si, det du sier er jo omtrent at vi har sittet og diktet opp dette og står bak det selv. Her gir du oss litt vel mye cred altså. SÅ smart er jeg faktisk ikke. :knegg:
Vi har jo lest forskning på emnet vi også, og det + sunn fornuft (for oss) har fått oss til å velge smør fremfor margarin. Men folk får velge det de vil for meg, altså.


#75

Miromurr sa for siden:

Jeg baker med smør og steiker i olje, og bruker helst bremykt på brødskiva. Mannen baker med margarin og steiker med margarin eller olje, har helst brelett på brødet men må ha usaltet smør til sausen. Jeg synes mannen er inkonsekvent, han synes jeg er vanskelig. :knegg:


#76

Milfrid sa for siden:

:knegg: De får velge hva de vil for meg også, altså.

Jeg vet at det er forskning som sier at smør er bedre enn margarin, så jeg tror ikke at dette er noe dere har sittet og kokt sammen på egenhånd, altså. :fnis: Jeg er bare så lite trivelig at jeg trekker i tvil kvaliteten på den forskingen som viser at dette (eller rettere sagt, det er ikke jeg som trekker i tvil den forskningen, men snarere den forskningen som viser det motsatte. Kostholdrådene (som er ganske like både for Norge og for de fleste andre land) baserer seg jo på summen av all (god) forskning som er gjort, og da nytter det i mine øyne ikke at det er enekeltstudier (flere) som viser det motsatte.

For meg.


#77

kamp sa for siden:

Er helt enig der.

Jeg sier at folk kan spise og drikke akkurat det de vil, men ikke kom å klag på livstil sykdomer og vondter til meg. Da får jeg noia når dem ikke vil høre.

Forøvrig er det riktig at det var mer fysisk arbeid for 150 år siden men kroppene våre bruker lang tid på å omstille seg.
Så mye som har skjedd i matveien de siste 50 årene har gått så fort at kroppene våre ikke henger med.

Ja til god mat med rene råvarer! :tilber::tilber::tilber:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.