Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De forskjellige typene matolje

#1

Luvi sa for siden:

Jeg er rett og slett ganske grønn på matlaging, og lurer på om dere kan svare meg på en ting når det gjelder matolje. Det finnes jo så mange varianter, er det forskjell på hva de forskjellige bør brukes til eller er det kun smak og behag? :vetikke: :o


#2

konsulenten sa for siden:

Er ikke så veldig ekspert jeg heller, men svare gjør jeg likevel :rolleyes:. Når man velger olje til steking så må man ta hensyn til hvor høy temperatur oljen tåler (dette er ulikt og jeg har ingen fasit på stående fot). Jeg har ihvertfall fått med meg at om det ikke er galt så er det litt bortkastet å bruke extra virgin olivenolje (som er dyrere enn mange andre oljer) til steking. Den er fin til salatdressing og sånt (kaldt). Rapsolje mener jeg er grei til steking. Til kaldt bruk kan man la smaken avgjøre. Noen ganger ønsker man olje uten smak (da kan soyaolje være fint), andre ganger ønsker man med smak og da velger man rett og slett en man synes smaker godt :)



#4

Elastica sa for siden:

Jeg bruker solsikkeolje til majones og dersom jeg skal ha olje i kaker som skal være nøytral på smak.
Valnøttolje eller sesamolje kan også være godt i kaker, men da bare litt. Spesielt i gulrotkake synes jeg valnøttolje eller sesamolje passer fint. Sesamolje bruker jeg også når jeg skal lage dressing til asiatiske retter.
Jeg har alltid en veldig god olivenolje i hus som er god til dressinger og til å ha på toppen av focaccia. Dessuten har jeg en litt rimeligere olivenolje som jeg bruker til steking.
Rapsolje kan erstatte solsikkeolje, siden den også er nøytral.


#5

Snuppa sa for siden:

Stort sett alle planteoljer danner transfett under høy varme. Dette fettet er ikke sunt. cocosoljen tåler høy varme og siden molekylene er mer stabile blir det ikke transfett av den.


#6

kamp sa for siden:

Solsikke olje er veldig høyt i omega 6 i forhold til omega 3/9.
Med mindre dere spiser mye rød fisk eller på andre måter får i dere omega 3 og 9 så er det kanskje ikke så bra.

De aller fleste får i seg alt for mye omega 6 kontra 3/9 i dagens samfunn. Hovedkilden er oljer og margarin og lite fisk..


#7

konsulenten sa for siden:

Men bare til majones og enkelte kaker går det vel bra? Hvis hun ikke spiser kake med tykt lag majones på hver dag, da :knegg:

(Ikke at jeg trenger å blande meg inn her mer, jeg har vel forvirret folk nok tidligere i tråden :fnis:)


#8

Tallulah sa for siden:

Dette er feil. For å danne transfett på oljen gå igjennom en kjemisk herdingsprosess.

Fra kost og ernæringsforbundets hjemmesider:


#9

Snuppa sa for siden:

Da bør naturfagslæreren min ta seg en ny runde med læreboka i stede for å drive med feilinformasjon.


#10

konsulenten sa for siden:

Har forresten ikke tenkt på solsikkeolje til majones, det må jeg prøve. Jeg har brukt olivenolje til cæsarsalat (majonesbasert dressing) og det synes jeg funker. Men så skulle jeg prøve å lage majones til reker og da ble jeg skuffa. Den så kjempegod ut, men ... jeg tror rett og slett olivenoljen tok litt rotta på den delikate rekesmaken. Må prøve igjen med solsikkeolje. Kanskje hjemmelaget majones likevel er så godt som jeg innbilder meg at det må være :glis:


#11

mkj sa for siden:

Jeg sliter også med hjemmelaget majones, men det blir bedre om man ikke bruker bare olivenolje. Raps- eller solsikke synes jeg passer best. Men har enda ikke laget en majones som slår Mills sin i følge mannen, så nå gidder jeg ikke mer.


#12

mkj sa for siden:

Forøvrig er det fint å steke biff i en blanding av smør og olje.



#14

konsulenten sa for siden:

Å, takk! Den må jeg bokmerke, til neste gang :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.