Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget lammerull

#1

Fakse sa for siden:

Lammerull

1 slagside av lam
1 bog, kjøttet skjæres fra bena, helst i lange strimler

Krydder, like mengder av følgende blandes:
salt
pepper
gelatinpulver
(ingefær, valgfritt)

Man kan dessuten ha i finhakket løk/purre/purreløk om man vil.

Legg slagsiden utover bordet og strø den med krydderblandingen og eventuelt løk. Legg på strimler av kjøtt i lengderetningen. Strø mellom kjøttstrimlene med krydderblanding og løk. Begynn å sy fra den ene kortsiden. Bruk tykk bomullstråd og grov spiss nål. Stapp etter med mer kjøtt om nødvendig. Rullen skal bli ganske stram i skinnet. Fest tråden i andre kortenden.

Legg rullen i en plastpose med rikelig med grovsalt og legg den i kjøleskapet. Snu den et par ganger om dagen. La den ligge i 1 til 2 uker. Trekk rullen i rikelig med vann i 2-3 timer. Det skal IKKE koke. Krafta kan bli veldig salt, så om man ønsker å bruke denne er det lurt å vanne ut rullen litt før den kokes.

Rullen legges i lett press over natta og skjæres i tynne skiver når den skal serveres. Jeg liker å bruke brødskjæremaskin til oppskjæring, da blir skivene pene.

Rullen kan fryses både rå og kokt. Om jeg fryser den kokt synes jeg det er greit å skjære ferdige skiver først.


#2

Acsa sa for siden:

Jeg kommer med et krydderinnspill, jeg! :) Jeg synes det er gøy å lage noen forskjellige, og variere krydringa litt.

F.eks:

  1. Hvitløk, rosmarin, salt, pepper, timian, paprika
  2. Allehånde, ingefær, nellik, salt, finhakket løk
  3. Hvitløk, malt chili, garam masala (godt med noe som ikke smaker så innmari jul hele tida!)

Og så "forsvinner" mye av krydderet, akkurat som med sylte. Ta mer enn du tror. :jupp:


#3

Fakse sa for siden:

Bra innspill, jeg er så kjedelig og tradisjonell når det kommer til krydder i rull :)


#4

Isolde sa for siden:

Er det forseint å begynne på dette nå?
Hvor kan jeg få tak i lammeside så nærmt jul?


#5

Acsa sa for siden:

Isolde, du kan også bare la rullen ligge til neste dag, og så la den trekke i godt saltet vann, og så legge i press noen dager. Det rekker du fint. :)


#6

Isolde sa for siden:

Får stikke innom noen butikker i morgen og se om jeg får tak i lammeside. Mamma mente jeg var alt for sent ute, men om jeg skulle få tak i det måtte det ihvertfall være på den lokale jokeren med kjøttdisk.


#7

Acsa sa for siden:

I Oslo får jeg stort sett kjøpt slagside av lam på innvandrerbutikker med kjøttdisk.


#8

Morella sa for siden:

Sikkert ingen som merker det om jeg låner brødskjæremaskinen på butikken? :hehehe:


#9

Fakse sa for siden:

Du kan jo prøve og se hva de sier :p

Men jeg tror nok resultatet blir bedre med en sånn en altså ;)


#10

Isolde sa for siden:

Jeg fikk kjøpt 2 små sider i går.. og så kjøpte jeg litt salt lammekjøtt i tillegg til å fylle opp med siden de var så små de sidene.

Bør jeg vannet ut saltkjøttet siden jeg ikke fikk tak i usaltet kjøtt igår?


#11

Fakse sa for siden:

Siden du ikke har tid til å salte rullen er det sikkert lurt å bruke salt kjøtt. Du kan jo smake på kjøttet og se om du vil ha det mindre salt eller ikke?


#12

Isolde sa for siden:

Nå ligger rullen i kjøleskapet. Har ligget 1 døgn i litt salt. Tenker jeg koker den i morgen uten salt i vannet. Blir sikkert bra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.