Jeg har et egglogistisk problem. I dag skal jeg bake mandelmakroner som krever fire eggehviter, og dessuten lage karamellpudding som ifølge min hederskronte farmoroppskrift krever fem egg.
Det jeg lurer på, er om jeg skal ta sjansen på å bruke de fire eggeplommene jeg har til overs i karamellpuddingen, og så skjøte på med, tja, to hele egg eller så. Stivner den da, tro? I crème brûlée bruker jeg jo bare eggeplommer.
Ingen? Jeg ser det er en del oppskrifter i omløp med både eggeplommer og hele egg, men ingen med bare eggeplommer. Det er sikkert et tegn på et eller annet, kan jeg tenke meg.
4 dl h-melk
2 dl kremfløte
5 egg
1 vaniljestang
60 g sukker
sukker til bruning (150 g?)
Kok opp melk og splittet vaniljestang, rør inn sukker. Pisk eggene godt sammen, rør dem inn i den lunkne melkeblandinga og sil blandingen. Brun sukker i formen, ha i eggeblandingen og ha i ovnen på ca. 130 grader i vannbad. Jeg er aldri sikker på hvor lang tid det tar, men en time-halvannen, ca.?
Jeg ville ikke ha brukt så mange eggeplommer, for jeg tror konsistensen blir annerledes. Men stemmer i Skilpaddas forslag om et "vitenskapelig" forsøk med 2 forskjellige puddinger.
Min oppskrift, som forøvrig har gått i arv i 4 generasjoner er slik:
250 g sukker til glasering av formen
1 liter melk/fløteblanding (kan bruke bare h-melk, eller blande 2-3 dl kremfløte inn)
1 vaniljestang
100 g sukker
6 egg
Smelt sukker i en stekepanne, pass på så det ikke svir seg, da smaker det brent. Hell i en brødform som er oppvarmet litt, da blir ikke sukkeret kaldt så fort og du har god tid til å få dekt alle delene på formen med sukker. Bruk grytekluter på hendene, det er varmt! Vri formen slik at sukkeret dekker alle kanter. Sett til side mens du lager resten.
Sett en langpanne med 2 cm vann i bunn inn i ovnen på 110-115 grader.
Del vaniljestangen i 2, skrap ut korn og ha i melkeblandingen sammen med stanga. Varm opp melkeblandingen for å få smaken ut av vaniljestanga. Ikke koke, varm til det ryker, men ikke mer.
Ta av plata og avkjøl. Bland i sukker og rør til alt er oppløst.
Pisk sammen eggene i en bolle. Sil eggene opp i melkeblandingen. Rør godt.
Sil blandingen opp i brødformen. Sett den i vannbadet i ovnen. Pass på temperaturen på ovnen, vannet i vannbadet skal IKKE koke, da blir det "piper" i karamellpuddingen (luftbobler).
Stekes i minst et par timer. Gjerne litt lenger. Sjekk med en fuktet skje, legg baksiden av skjeen mot puddingen for å kjenne at den begynner å bli fast. Da er den ferdig.
Hjemmelaget karamellpudding er det beste i verden. :nam:
I år skal vi bort og jeg tror vi for multekrem ... hvis det blir noen dessert i det hele tatt. Egentlig ikke så viktig for jeg pleier å være overmett etter middagen uansett.
Min svigerinne bruker en overvekt av eggeplommer i forhold til hvitter, og vikingmelk, i sin karamellpudding. Hun lager den besteste i hele verden. :nam:
For de som synes det er vanskelig / skummelt med bruning av sukker så kan man jukse med å spyle formen med karamellsaus fra flaske istedenfor. Man lar da sausen vandre rundt oppover vveggene i formen til det blir liggende et tykt lag på bunnen på ca 1 cm.
Resten av oppskriften er som følger:
4 egg piskes godt med 30 g (2 ss) sukker. Det skal ikke piskes til eggedosis, men til eggehviten er blitt skummende.
Varm opp 1/2 liter fløtemelk (1 del fløte og 4 deler melk) og 1 ts vaniljesukker til kokepunktet og hell i eggeblandingen.
Alt helles oppi formen og settes i vannbad midt i ovnen i 1 time på 175 grader.
Den er ute av ovnen, og konsistensen virker grei så langt. Det blir spennende når vi skal hvelve den, da, teorien min er at den kommer til å bli litt mer kremete i strukturen enn vanlig (og det høres da ikke feil ut?).
Nope, helt korrekt. Min oppskrift inneholder kun eggeplommer (samt fløte, vaniljestang og litt sukker) og den er skikkelig osteaktig på konsistens.
-og så utrolig god. 16 eggeplommer og 1 liter fløte er ikke feil :D
Den ble aldeles nydelig, kremete og lekker. :nam: Siden makronene mine også ble veldig gode, tenker jeg vi sier at vi gjør det på denne måten neste år også.
Makronene var Vanilla-Chocolate Macarons fra Det søte liv, og den reviderte karamellpuddingoppskriften er altså slik:
4 dl h-melk
2 dl kremfløte
3 egg
4 eggeplommer
1 vaniljestang
60 g sukker
sukker til bruning (150 g?)
Kok opp melk og splittet vaniljestang, rør inn sukker. Pisk eggene godt sammen, rør dem inn i den lunkne melkeblandinga og sil blandingen. Brun sukker i formen, ha i eggeblandingen og ha i ovnen på ca. 130 grader i vannbad. Jeg er aldri sikker på hvor lang tid det tar, men en time-halvannen, ca.?
Jeg har aldri laget karamellpudding før, men fikk plutselig lyst å lage til nyttårsaften, men når det står 150 gr sukker til å brune formen. Hva menes da?:blånn:
Det betyr at du skal smelte 150 gram sukker og helle over i formen. Vri på formen før sukkeret stivner, slik at den blir dekt av sukker på alle kanter. Dette sukkeret vil smelte inn i puddingen når den steker, det er på denne måten det blir karamellpudding. ;)
Jeg har et mulig idiotspørsmål her. Skal lage karamellpudding i dag (nå), og lurer på om jeg kan bruke lettmelk istedet for helmelk, og heller øke fløtemengden noe? Eller er det noe med lettmelken som gjør at det ikke funker?
Satser på det da. :) Har endel lettmelk og fløte som skulle vært brukt opp ganske fort, ingen bil hjemme og vil helst bære minst mulig hjem fra butikken.
Når du rister lett i formen ser du at den er fast og fin.
Avkjøles og settes i kjøleskap. Når den skal serveres dypper du formen i varmt vann, lar karamellsausen renne over i en mugge, og hvelver den på et serveringsfat.
Etter nærmere testing så kommer jeg nok til å gå tilbake til originaloppskriften. Den med mer eggeplommer ble god, men kanskje litt mye eggesmak og gulfarge etter min smak.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.