Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Karamellpudding og eggeplommer

#1

Toffskij sa for siden:

Jeg har et egglogistisk problem. I dag skal jeg bake mandelmakroner som krever fire eggehviter, og dessuten lage karamellpudding som ifølge min hederskronte farmoroppskrift krever fem egg.

Det jeg lurer på, er om jeg skal ta sjansen på å bruke de fire eggeplommene jeg har til overs i karamellpuddingen, og så skjøte på med, tja, to hele egg eller så. Stivner den da, tro? I crème brûlée bruker jeg jo bare eggeplommer.


#2

Toffskij sa for siden:

Ingen? Jeg ser det er en del oppskrifter i omløp med både eggeplommer og hele egg, men ingen med bare eggeplommer. Det er sikkert et tegn på et eller annet, kan jeg tenke meg.


#3

Adrienne sa for siden:

Jeg ville prøvd, men så er jeg superoptimist når det gjelder sånt. Eventuelt kan du bruke eggeplommene til å lage en god eggerøre til lunsj.


#4

Skilpadda sa for siden:

Du kan lage én med ekstra eggeplommer og én etter farmors oppskrift, og så ha Den Store Karamellpuddingtesten i julen. :jupp:


#5

Toffskij sa for siden:

Veldig konstruktive forslag. :knegg:


#6

Filifjonka sa for siden:

Jeg vet ikke, men har du en god oppskrift å dele? Tror det var Hellstrøms jeg lagde i fjor, som ble litt skvipete. Men den smakte veldig godt da.


#7

Toffskij sa for siden:

Min vanlige oppskrift er sånn:

4 dl h-melk
2 dl kremfløte
5 egg
1 vaniljestang
60 g sukker
sukker til bruning (150 g?)

Kok opp melk og splittet vaniljestang, rør inn sukker. Pisk eggene godt sammen, rør dem inn i den lunkne melkeblandinga og sil blandingen. Brun sukker i formen, ha i eggeblandingen og ha i ovnen på ca. 130 grader i vannbad. Jeg er aldri sikker på hvor lang tid det tar, men en time-halvannen, ca.?


#8

Erica sa for siden:

Jeg ville ikke ha brukt så mange eggeplommer, for jeg tror konsistensen blir annerledes. Men stemmer i Skilpaddas forslag om et "vitenskapelig" forsøk med 2 forskjellige puddinger.

Min oppskrift, som forøvrig har gått i arv i 4 generasjoner er slik:

250 g sukker til glasering av formen

1 liter melk/fløteblanding (kan bruke bare h-melk, eller blande 2-3 dl kremfløte inn)
1 vaniljestang
100 g sukker
6 egg

Smelt sukker i en stekepanne, pass på så det ikke svir seg, da smaker det brent. Hell i en brødform som er oppvarmet litt, da blir ikke sukkeret kaldt så fort og du har god tid til å få dekt alle delene på formen med sukker. Bruk grytekluter på hendene, det er varmt! Vri formen slik at sukkeret dekker alle kanter. Sett til side mens du lager resten.

Sett en langpanne med 2 cm vann i bunn inn i ovnen på 110-115 grader.

Del vaniljestangen i 2, skrap ut korn og ha i melkeblandingen sammen med stanga. Varm opp melkeblandingen for å få smaken ut av vaniljestanga. Ikke koke, varm til det ryker, men ikke mer.

Ta av plata og avkjøl. Bland i sukker og rør til alt er oppløst.

Pisk sammen eggene i en bolle. Sil eggene opp i melkeblandingen. Rør godt.

Sil blandingen opp i brødformen. Sett den i vannbadet i ovnen. Pass på temperaturen på ovnen, vannet i vannbadet skal IKKE koke, da blir det "piper" i karamellpuddingen (luftbobler).

Stekes i minst et par timer. Gjerne litt lenger. Sjekk med en fuktet skje, legg baksiden av skjeen mot puddingen for å kjenne at den begynner å bli fast. Da er den ferdig.


#9

Mei sa for siden:

Hjemmelaget karamellpudding er bare det besteste i verden. Jeg tror ikke jeg ville prøvd ut noen nye vrier akkurat i dag.

:har morgendagens dessert i ovnen nå:


#10

Filifjonka sa for siden:

3barnsmor, det er noe rart med melk/fløtemengden i oppskriften din. Jeg skjønner ikke helt hva du mener? :)


#11

Mei sa for siden:

Det skal nok være 1 liter - for da blir det samme (fantastiske) oppskrift som jeg bruker.


#12

Tjorven sa for siden:

Hjemmelaget karamellpudding er det beste i verden. :nam:

I år skal vi bort og jeg tror vi for multekrem ... hvis det blir noen dessert i det hele tatt. Egentlig ikke så viktig for jeg pleier å være overmett etter middagen uansett.


#13

Erica sa for siden:

Ja, dl er visst ikke det samme som liter. :cool:

Endret nå.


#14

Mei sa for siden:

Desserten er det beste på hele julemiddagen for meg. Vi har opptil flere stykker. :nam:


#15

rajraj sa for siden:

Min svigerinne bruker en overvekt av eggeplommer i forhold til hvitter, og vikingmelk, i sin karamellpudding. Hun lager den besteste i hele verden. :nam:


#16

Toffskij sa for siden:

Jeg har sett de vikingmelkoppskriftene. :skeptisk:


#17

elg sa for siden:

For de som synes det er vanskelig / skummelt med bruning av sukker så kan man jukse med å spyle formen med karamellsaus fra flaske istedenfor. Man lar da sausen vandre rundt oppover vveggene i formen til det blir liggende et tykt lag på bunnen på ca 1 cm.

Resten av oppskriften er som følger:
4 egg piskes godt med 30 g (2 ss) sukker. Det skal ikke piskes til eggedosis, men til eggehviten er blitt skummende.

Varm opp 1/2 liter fløtemelk (1 del fløte og 4 deler melk) og 1 ts vaniljesukker til kokepunktet og hell i eggeblandingen.

Alt helles oppi formen og settes i vannbad midt i ovnen i 1 time på 175 grader.


#18

Toffskij sa for siden:

175 grader hørtes veldig mye ut, syntes jeg. Skulle tro du risikerte koking da?


#19

Toffskij sa for siden:

Jeg er vill og gal og går for fire eggeplommer og tre hele egg. Ingen for-sikkerhets-skyld-pudding heller.


#20

Skilpadda sa for siden:

Eksperimentering med juledesserten? :what: Du er helsprø, du!

(Du rapporterer etterpå om hvordan det gikk, ja?)


#21

Albertine sa for siden:

Jeg er dødsimponert over vågemotet du viser nå, Toffskij. :jupp:





#25

Toffskij sa for siden:

Den er ute av ovnen, og konsistensen virker grei så langt. Det blir spennende når vi skal hvelve den, da, teorien min er at den kommer til å bli litt mer kremete i strukturen enn vanlig (og det høres da ikke feil ut?).


#26

elg sa for siden:

Jeg har sjekket oppskriften en gang til, og det er 175 grader. Jeg har brukt denne oppskriften flere ganger med vellykket resultat.


#27

Nextlife sa for siden:

Nope, helt korrekt. Min oppskrift inneholder kun eggeplommer (samt fløte, vaniljestang og litt sukker) og den er skikkelig osteaktig på konsistens.
-og så utrolig god. 16 eggeplommer og 1 liter fløte er ikke feil :D


#28

Toffskij sa for siden:

Den ble aldeles nydelig, kremete og lekker. :nam: Siden makronene mine også ble veldig gode, tenker jeg vi sier at vi gjør det på denne måten neste år også.


#29

rajraj sa for siden:

:happydance: Ble det noen rester? :blafre:


#30

Nenne sa for siden:

Oppskrifter? :blafre:

#31

Toffskij sa for siden:

Makronene var Vanilla-Chocolate Macarons fra Det søte liv, og den reviderte karamellpuddingoppskriften er altså slik:

4 dl h-melk
2 dl kremfløte
3 egg
4 eggeplommer
1 vaniljestang
60 g sukker
sukker til bruning (150 g?)

Kok opp melk og splittet vaniljestang, rør inn sukker. Pisk eggene godt sammen, rør dem inn i den lunkne melkeblandinga og sil blandingen. Brun sukker i formen, ha i eggeblandingen og ha i ovnen på ca. 130 grader i vannbad. Jeg er aldri sikker på hvor lang tid det tar, men en time-halvannen, ca.?


#32

Nenne sa for siden:

Takk! :blomster:


#33

Meissa sa for siden:

Jeg har aldri laget karamellpudding før, men fikk plutselig lyst å lage til nyttårsaften, men når det står 150 gr sukker til å brune formen. Hva menes da?:blånn:


#34

Erica sa for siden:

Det betyr at du skal smelte 150 gram sukker og helle over i formen. Vri på formen før sukkeret stivner, slik at den blir dekt av sukker på alle kanter. Dette sukkeret vil smelte inn i puddingen når den steker, det er på denne måten det blir karamellpudding. ;)


#35

Meissa sa for siden:

Aha... Da skal jeg prøve det til uka. :D Takk for forklaring.


#36

Filifjonka sa for siden:

Jeg har et mulig idiotspørsmål her. Skal lage karamellpudding i dag (nå), og lurer på om jeg kan bruke lettmelk istedet for helmelk, og heller øke fløtemengden noe? Eller er det noe med lettmelken som gjør at det ikke funker?


#37

Toffskij sa for siden:

Jeg vil tro at det går helt greit å bruke lettmelk og øke fløtemengden.


#38

Filifjonka sa for siden:

Satser på det da. :) Har endel lettmelk og fløte som skulle vært brukt opp ganske fort, ingen bil hjemme og vil helst bære minst mulig hjem fra butikken.


#39

Filifjonka sa for siden:

Det gikk fint med mer fløte + lettmelk. Veldig god. Og jeg gikk for en mellomvariant med litt ekstra eggeplommer. :)


#40

Meissa sa for siden:

Jeg har nå karamellpuddingen i ovnen. :) Hvordan ser jeg om den er ferdig og ikke minst, hvordan får jeg den utav formen når den tid kommer?


#41

Nextlife sa for siden:

Når du rister lett i formen ser du at den er fast og fin.
Avkjøles og settes i kjøleskap. Når den skal serveres dypper du formen i varmt vann, lar karamellsausen renne over i en mugge, og hvelver den på et serveringsfat.


#42

Meissa sa for siden:

Tusen takk. spent :p


#43

Filifjonka sa for siden:

Etter nærmere testing så kommer jeg nok til å gå tilbake til originaloppskriften. Den med mer eggeplommer ble god, men kanskje litt mye eggesmak og gulfarge etter min smak.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.