Vi skal ha reinsdyr til hovedrett på nyttårsaften, jeg trenger tips til forrett! (og egentlig til dessert også :sparke:)
So, enlighten me! Favorittmaten min nå om dagen er Monsoon sin salat med salmalaks, avocado, mango og koriander - kan det passe eller blir det rart med noe halvasiatisk til?
Det blir kanskje ikke rart med en slik forrett, men jeg tenker at det blir veldig mange karakteristiske smaker gjennom måltidet? :hmm:
Jeg tenker da spesielt på korianderen, men vet ikke hvor mye det skal være av den i retten.
Ellers får du jo sødme fra mango, noe du sikkkert henter opp i hovedretten i form av tyttebær eller liknende?
Reinsdyr er jo forholdsvis tung mat, så da passer det med en lettere dessert, f. eks en frisk sorbet av røde bær, kanskje med krumkaker dyppet i sjokolade til.
Eller en frisk moussè av noe slag. Eller en salat av ulike sitrusfrukter (i filèter) lagt i lake med kanelstang, vaniljestang og anisfrø?
Jeg aner virkelig ikke hvordan man setter sammen en forrett og hovedrett. :blånn: Salmalaks-salat er godt, og reinsdyr er godt. Hva er i så fall problemet? :p
:knegg: Kanina, det er slik jeg pleier å tenke også. (og det minner meg på: du har en plast-dings liggende her hos meg, den ligger trygt til jeg ser deg neste gang!)
En champagnemouseè kanskje? Frisk og god og passende både til hovedrett og dagen i seg selv :) www.matogdrikke.no/content/view/47/26/
I tillegg til garnering med limeskall kan du jo ha noen friske røde bær lett henlengt på (jepp, jeg er besatt av røde bær :D ).
Sorbet av røde bær er velsig enkelt, jeg kjører frossen rips og bringebær i foodprosessor, sper med litt sukkerlake til passe konsistens og smaker til med syre (lime, sitron e.l). Noen ganger slenger jeg i en halvpisket eggehvite også, men det er ikke noe must. Setter i fryser og rører i massen hver time til den er helt frossen.
Forretten til mauser hørtes ut som et godt forslag til forrett, eventuelt den du selv foreslo, men med bare et hint av koriander.
Jeg tror også jeg ville tenkt gravlaks. Ordentlig god gravlaks à la hjemmegravet. Gjerne med lite stæsj.
Til dessert er det helt latterlig godt med sitronsorbet overhelt med champagne (ok, det er godt med enhver anstendig musserende). Og veldig nyttårsaktig.
Ta en boks Snøfrisk. Bland inn din favorittsennep (gjerne en søt) til det smaker nok sennep. Bland så inn pepperrotkrem (fra tube) til det biter litt. Forsiktig, det er ikke så mye som skal til. Skrap sammen, stapp i en liten plastpose (til sprøyting).
Rett før servering: Legg et stykke flatbrød (eller toast, eller noe annet brødaktig) på hver asjett, legg et stykke gravlaks oppå (i en snurr hvis du føler deg kunstnerisk), topp med kremen. Eller legg kremen under laksen. Det blir godt okkesom. Og kanskje et lite persilledryss på toppen?
Rådyrsteik (ja uff, det var rådyr og ikke reinsdyr, hvordan kunne jeg bomme slik? :humre:) med sellerirot og søtpotetmos med trøffelolje, gulrot, rosenkål og fjellmandel