Skal ha gjester på nyttårsaften og jeg har SÅ lyst til å lage Tapas.
Men....stort men..
Jeg har aldri selv spist Tapas og de som kommer er en skokk unger fra 12 til 0 år og noen voksene som nok er aller mest vant vanlig norsk husmannskost.....
Også bor jeg på et sted det utvalget av morsomme ting er noe begrenset. Dvs får man det ikke på Rema får jeg ikke tak i det....
Det er da mange småretter du kan lage ut av Rema-utvalg!
Om du gjør et FP-søk på "sjokoladeelg", så tror jeg du skal få opp et par nydelige oppskrifter fra noe Teomannen serverte da Teofelia inviterte til tapas hjemme hos seg. Når det gjelder den scampien, så har jeg imidlertid ikke kommet i nærheten av det han gjorde, til tross for flere forsøk. Og er det mange folk, ville jeg for øvrig vurdert ferdigkokt scampi, siden den er uten skall. Jeg synes ikke det blir så aller verst om jeg marinerer dem i olje tilsatt salt, chili og haugevis med hvitløk. Pass bare på at de varmes så vidt det er, slik at de ikke blir så alt for seige og tørre.
Og ellers:
Spekeskinke
Gode oster
Kyllinglår
Baconsurrede dadler (surr bacon rundt en dadlene, sett i trestick, stek i ovnen ca 200 grader i en halvtimes tid)
Potetbåter
Aioli
Foccacia
Hvitøksmarinert sopp (f.eks champignoner som stekes i olivenolje, salt, pepper og (mye) hvitløk
Spansk omelett
Kjøttboller
Foccacia
Marinert kjøtt på spyd (bruker gyroskrydder jeg kjøpte i hellas)
Kyllingklubber fra rema
Tortilla med kremost og spekeskinke eller røykelaks (eventuelt store potetlefser)
Scampi med hvitløksmarinade
Nachos (kjøttdeig på en rund chips og litt ost på)
Aioli
Tatziki
Salsa til kjøttbollene og nachos
Jeg pleier å lage hjemmelagede vårruller og. Veldig enkelt og godt, men man på som oftes på en innvandrer butikk for å få papirene.
Det er masse tapastips rundt om på forumet her ja.
Men for uvante ganer er jo saltbakte poteter og aioli som regel en hit da.
Kjøttboller med tomatsaus som er litt godt krydret er jo også godt.
Selv lager jeg noen lefser som er gode.Dvs selve lefsen er vestlandslefse da. Smører på philadelphia naturell, litt pepper, litt hakket gressløk, en asparges og spekeskinke av noe slag. RUll sammen, del opp og stikk tannpirker i for å holde det hele sammen.
Om du dropper aspargesen og skinken er det godt med røkelaks i også.
Det er utrolig godt med champinjong med smør blandet med fersk basilikum inni. Og så har jeg lært et triks, at om man pensler soppen med olje først, skrumper den ikke inn så voldsomt som den kan gjøre.
Dette er digg! Tortilla-lefser med grønn pesto i bunn, strandaskinke/parmaskinke/en annen skinke, parmesan i flak og litt ruccolasalat. Rull stramt sammen, fest med tannstikker (eller noe annet) og skjær opp.
Saltbakte poteter er et must, og kjempeenkelt! Kjøpte små mandelpoteter og maldonsalt på Rema i dag, de ble kjempegode. Lefser er enkelt og greit, samme med asparges med bacon eller spekeskinke. Mmmmmmmm....... Vi har kost oss med tapas og sushi i dag :D
Pai med ost og skinke kan godt være en del av et tapasbord. Det pleier å slå an hos ungene. Bruchetta med hakket tomtat, spekeskine med melon, asparges rullet i bacon eller serranoskinem, kjøttboller... Det trenger ikke være så veldig eksotisk
"Norske" tapasbord har en tendens til å kjøre overvekt på mektige ting som kjøtt i diverse utgaver og sauser/diper. Det er himla godt, men blir som sagt veldig mektig - dessuten er det med på å gjøre måltidet vesentlig dyrere enn det trenger å være. Hvis du sper på med noen grønnsaksretter blir det ofte billigere. Dessuten er det megadigg! :nam:
Forslag:
Aubergine: Skjær i 1 cm tynne skiver, legg de på kjøkkenpapir og salte de godt. La de ligge og svette i cirka 20 minutter. Tørk av dem, pensle med god krydderolje på begge sider (olivenolje med chili, hvitløk og sitron i) og stek på rist i ovnen. 200 grader i cirka 15 minutter. De skal bli gyldne. Smak på en før du tar de ut av ovnen. Når den er stekt nok, blir den rund og litt søtlig i smaken. Før det er den bitter. Hvis de ser ut til å bli brent før de er ferdig må du skru ned varmen, og legge et bakepapir over.
Tomatsalat: Tomater i tynne skiver spres utover en tallerken. Ringle over olivenolje, krydre med salt, pepper og frisk, hakket basilikum. Det er også godt med fetaost eller mozzarella til, men dette kan like gjerne være en egen skål på bordet.
Gode oliven: Hvis du kjøper Rema-oliven som ligger i saltlake, og lager en god krydderolje som du legger dem over i et par dager i forveien så blir det ganske godt! :jupp:
Brokkolisalat: Forvel små brokkolibukette og avkjøl. Lag en dressing av litt olje, sitronsaft og litt dijonsennep. Bland godt med brokkolien, slik at den dekker skikkelig. Skjær tomater i skiver, som du deler i to. Fjern frøene og bland tomatene med brokkolien.
Paprikasalat: Flå paprika ved å svi skinnet under grillelemtet i stekeovnen (del paprikaer i to og legg de på stekeplate med skinnsiden opp). Legg de i en lufttett boks et kvarters tid, og dra av skallet. Skjer paprikaen i tykke strimler og legg utover en tallerken. Salte, pepre, klem sitronsaft over og finhakket basilikum.
Lag tynn, tynn omelet av egg, litt vann (1 ss per egg), salt, pepper og paprika. Når omeletten er stivnet (ikke stek for lenge, da blir den tørr), har du over finhakket spinat (kjøpes frossen og ferdig hakket på Rema) som er frest kjapt i en panne med litt hakket hvitløk i. Skjer omeletten i bitesize-biter og dander på fat.
Kan noen fortelle meg hvordan en gjør det med med t-skje metoden? Jeg har en haug dadler nå som ingen spiser, så kanskje jeg skal teste dette nå. Har ikke klart å finne frem oppskriften på dette her inne forrige gang jeg skulle lage tapas og tenkte å teste bacondadler. Må en ta ut steinen inni også kanskje?
Du deler dem i to, evt lager et "hull" i dem. Legg inni litt blåmuggost, surr med bacon eller spekeskinke og fest med pinner dersom du gidder. Jeg gjør ikke. Stek i ovnen en liten stund.
Jeg har aldri prøvd med fyll før, kun med bacon rundt. Sto vel her et sted ca 30 min på 200 grader. Ikke stek dem for lenge, baconet kan bli ganske hardt av det og dadlene er nødvendigvis ikke veldig gode av samme grunn.
Jeg har heller aldri brukt fyll i. Det er nydelig uten også.
Jeg gjør sånn:
Klipper baconskiver i to eller tre. Tar en daddel (fjerner ikke steinen), surrer bacon rundt dadlen, stikker gjennom en trestick og setter det i en ildfast form.
Så steker jeg herligheten ved ca 200 grader i ca en halvtime, til jeg ser at baconet er ferdigstekt.
Jeg har brukt de store man får kjøpt til jul, ruller bacon rundt og inn i ovnen. Mmm, det er sinnsykt godt.
Noe som minner meg på at jeg må bestille tapas til festen, for jeg orker ikke lage mat til 20 stk selv. Men disse kan jeg lage og ha ved siden.
Hadde det vært fint med noe fisk? Hva med å kjøpe et brett med laks i aluform og bake den i ovn? Evt marinerte scampi. Rema har vel en fin pakke med det.