Myrsnipa sa for siden:
........
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Myrsnipa sa for siden:
........
Mex sa for siden:
Lager sunn mat som er litt mer fristende? Lettere sagt enn gjort kanskje..
Salat er noe av det kjipeste jeg vet, men fisk kan jeg fort klare å gjøre mer spennende og smakfull.
Teofelia sa for siden:
Legg mer innsats i den sunne maten slik at den smaker bedre?
Hvis jeg skulle spist mat bare med motivasjon at den "var sunn", hadde jeg også blitt småkvalm, tror jeg. Trikset er å etterstrebe å lage god mat, og å gjøre det ved hjelp av sunne ingredienser.
Jeg anbefaler å lese noen kokebøker (eller Mim-oppskrifter) og prøve å finne frem til mat som du virkelig liker, og som baserer seg på sunne råvarer. Når du kommer dit at den sunne maten først og fremst er god mat, vil du ønske å lage sunn mat helt av deg selv.
Mex sa for siden:
Men du .. "koke fisk"?? nei nei, fysj.
Har du tilgang på fersk fisk, så kan du trekke fisken til den akkurat slipper skinnet.
Har du evt lettsaltet, gjør du på samme måte og så serverer du sammen med hvit saus og bacon .. mmm..
Myrsnipa sa for siden:
.....
Skremmern sa for siden:
Hva med stekt eller ovnsbakt fiks? Det er dritgodt, mye bedre en kokt.
Myrsnipa sa for siden:
.....
Myrsnipa sa for siden:
.......
Mex sa for siden:
Det kan jeg forstå. Det er utrolig kjedelig å lage mat bare til seg selv. Men hva med å lage mat for 2 dager?
Feks en form av noe slag? Bytt ut spaghetti og kjøttdeig med feks fersk pasta og ferske grønnsaker? Lag hjemmelaget pizza?
Olympia sa for siden:
Liker du grønnsaker med dipp? På dager jeg ikke orker å lage mat skjærer jeg ofte bare opp paprika, gulrot og agurk, høvler meg noen osteskiver og spiser litt skinke ved siden av. Veldig enkelt, veldig godt, og ikke så verst sunt heller.
Myrsnipa sa for siden:
.....
Myrsnipa sa for siden:
......
Olympia sa for siden:
Ja det var jo rart... :eek:
Tjorven sa for siden:
Du må lære deg å lage god mat som også er sunn. Jeg har reklamert voldsomt for min "fiskegryte med solskinn" her på FP. Den har også slått an hos mange. Det er superenkelt, sunt og kjempegodt. Den er riktignok ikke ekstremt kalorifattig, men det er vel ikke det du legger i sunn mat?
Bergensis sa for siden:
Sliter med det same. Kostholdet har blitt verre og verre siste månadane, og no blir eg småkvalm av all familiemiddag. Barna er kresne og me er begrensa til ein rullerande meny av fiskepinnar, spagetti, fiskegrateng, pølser, fiskepudding/kaker, pannekaker, tomatsuppe. Me lagar også feks. steikt laks eller ovnsgratinert torsk når barna eter fiskepinnar i håp om å motivere dei til å utvide menyen. Poden er enkel sånn. Storesøster er eit kapittel for seg sjølv.
Me kan sjølvsagt lage to middagar, men mannen er greit fornøyd med menyen, og da er det berre meg igjen.
I mellomtida pirkar eg i middagane våre. Tvingar meg sjølv til å ete ein frukt kvar dag. Lagar smoothies av Biola og bær. Og sjølvmedisinerar med junk. Eg ser jo at det er ein ond og sjølvforskyldt sirkel som berre eg kan bryte. Men eg finner ganske enkelt ikkje motivasjonen. Eg håpar lysare, varmare og finare tider skal gi meg eit spark i rompa snart.
Katta sa for siden:
Har du familiekokeboken? Den har utvidet mitt matreportoar ganske mye.
For eksempel ørret med mandelflak. Ørret dyppes i mel, egg og mandelflak på den ene siden. Freses i panna i noen sekunder, etterstekes i 10-15 min i ovnen. Kan serveres med diverse tilbehør, knallgodt. Og det tar ca 20 min å tilberede.
Lille meg sa for siden:
Hjemmelaget pizza kan da lett gjøres ganske så sunt? Deig med grovt mel. Karbonadedeig, kyllingfilet eller annet kjøtt, løk, tomatsaus, hvitløk, ost. Høres ganske så sunt ut spør du meg.
Ellers er ovnsstekt fisk kjempegodt!
Hva angår salat, så jukser jeg det til. Vi har alt i separate skåler, og så tar folk det de vil ha. Isbergsalat, agurk i småbiter, cherrytomater, kyllingfilet i biter, stekt bacon i småbiter, ruccola, (rød)løk, mais, ost i terninger, oliven, etc. Og så har vi olivenolje, eddik og eventuelt en rømmedipp (gjerne Maaruds tatzikidipp :sparke:). NYDELIG. (Men kanskje ikke baaaare sunt ... ;))
Katta sa for siden:
Ellers kan de fleste sauser lages barnevennlige med en stavmikser. Ketchupkonsistens hjelper for å si det sånn. :knegg:
Myrsnipa sa for siden:
......
Niobe sa for siden:
Sunn mat finnes jo i like mange (flere) varianter som usunn. Prøv deg frem, noe liker du garantert. Jeg liker veldig få kokte grønnsaker, men kan spise mye av dem når de er woket. Jeg liker ikke så godt "vanlig" torsk, men jeg liker godt røkt. Osv. Og så er det helt ok å ikke spise så mye av alle middager, og heller ta noe annet sunt til kvelds.
kamp sa for siden:
Har du prøvd å lage taco fisk?
Enten denne:
www.tv2.no/gmn/wenche/oppskrifter/taco-laks-servert-med-potetmos-751196.html
Eller denne:
www.godfisk.no/Lokale-Oppskrifter/Norge/Tortilla-med-laks
Mex sa for siden:
Ja jeg tenkte det samme to dager på rad. Jeg gjorde det ofte før. Lagde en form eller gryte av noe slag. Eks fiskegrateng, lapskaus, lasagne etc.
Turban Smukk sa for siden:
Ratatouille er godt tilbehør både til kjøtt og fisk eller alene til pasta.
Ellers kommer det jo litt an på hva du mener med sunt? Mener du laget fra bunnen av, fettfattig, sukkerfattig, næringsrikt og/eller lavkarbo liksom. :knegg: Kan du ikke skrive opp de tingene du liker best/har mest lyst på da, så blir det lettere å foreslå alternativer?
For meg er det gjerne sånn at jeg kommer inn i en slags ond sirkel hvis jeg spiser for mye junk og ellers er sliten og lei. Junk avler junk, på en måte. Det har også hjulpet å generelt interessere seg mer for mat og alt det gode man kan lage, lese kokebøker og nettsurfe etter inspirasjon for så å eksperimentere mer på kjøkkenet. Jeg lager stort sett bare middag til meg og datter, så det er jo ikke alltid man ønsker å bruke mye tid eller krefter på det, men det finnes massevis av enkle retter som også er sunne og ikke minst gode! Og om ikke alle retter er like sunne/"sunne", jevner det seg ut i løpet av en uke dersom man varierer litt.
Turban Smukk sa for siden:
Det kan jo også fryses ned dersom man ikke har lyst på det samme to dager på rad.
kamp sa for siden:
Har du sett bøkene til thesneakychef.com ?
Mange gode oppskrifter der!
safran sa for siden:
Koke/trekke fisk smaker like ille, spør du meg. :knegg: Vi ovnsbaker med gode krydder oppå, eller spiser rå som sashimi. Og med all respekt å melde - fiskeboller, bacon og hvit saus er ikke sunt. Og i alle fall ikke godt! :hehehe:
Jeg tror du kunne hatt godt av å lese kokebøker/-hefter og få inspirasjon derfra. Har du prøvd å lete i oppskrifttråder her inne? Mange gode tips der.
Turban Smukk sa for siden:
Jepp! Mims ukemenyer og Irmas kokebok, for eksempel.
Jeg støtter safrans øvrige forslag også. Kjøp Salmalaks og server rå med wasabi, ingefær og soyasaus, eller ovnsbak den med sitron, salt og pepper (og kanskje en dæsj creme fraiche), eller lag urtelokk som du smører over før du steker den.
Jeg henter også inspirasjon fra diverse matblogger og abonnerer på oppskrifter fra diverse nettsteder. Det er masse digg mat som bare venter på å bli laget! :hyper:
Nefertiti sa for siden:
All honnør for at du faktisk lager sunn mat til barna da, selv om du ikke er entusiastisk selv. Men det blir jo sikkert kjedelig for deg i lengden, å spise ting du egentlig ikke liker så godt. Kan du lage deg en liten liste over de rettene du selv liker best, for så å tenke ut hvordan du kan gi de rettene en sunnere vri? Ikke supersunt kanskje, men hjelper muligens litt på apetitten? F.eks:
Joika sa for siden:
Er det lov å fnise litt? Syntes innlegget var litt herlig bare. :humre:
Mani sa for siden:
Begynn med å kjenne etter på hva slags sunn mat det er du liker og kunne tenke deg til å spise og så spiser du bare det. Etterhvert vil reporoaret utvide seg.
Usunn mat gjør noe med smaksløkene dine og får deg til å bare vil ha det. Om du spiser sunt en stund vil det forandre på seg, helt sikkert.
Mirasol sa for siden:
Vil bare si at jeg vet hvordan du har det til tider. :klemme:
D'Arcy sa for siden:
Jeg lurer også litt på hva du mener er sunt - hva må til?
Her blir det litt sånn hipp happ, men jeg skal innrømme at det på hektiske ukedager fort blir litt "barnebasert". Diplomatsei (sei i ovn med rømme og ost - søk og finn mer grunnleggende oppskrift her inne), kjøttdeig/pasta/pita/rå grønnsaker og kyllingfilét med pasta er schlägers her i gården. Og vips har man dekket 3 dager i en uke.
Men kom med hva som er basic'en din i hva du legger i sunt...
rajraj sa for siden:
:nemlig: Dette er min erfaring også. Hvis jeg for eksempel havner på fett-kjøret, så fyser jeg bare på feit mat, stekt mat, friterte saker. Og hvis jeg havner på sukkerkjøret, spiser fyser jeg på søtt snop, og orker nesten ikke tanken på grovbrød, for eksempel.
Stort sett holder jeg meg på en sunn linje, i hvert fall når det kommer til middag, som er familiens felles måltid. Om jeg er i en matlei periode og egentlig bare har lyst på snop, er seriøse pastasauser ofte veien tilbak for meg.
Godt krydret tomatsaus med masse gulrot, selleristang, løk, hvitløk og persillerot oppi, stavmikses for å kamuflere grønnsakene, serveres med stekt kjøttdeig oppi eller naturell, med pasta til. Kan også gjøres om til digg tomatsuppe ved å spe den ut med kyiingbuljong/kraft eller kokosmelk.
Etter en dag med dette (lag en megaporsjon og frys ned resten), pleier jeg å få litt smaken på god middag igjen. Da er det enkelt å ta seg i nakken med wokede grønnsaker og fiskebiter oppi dagen etter - og så er jeg i gang!
Slettet bruker sa for siden:
Smakspreferanser endrer seg ofte med insulinnivå. Er det en mulighet for at du har et kosthold med mye raske karbohydrater? Om du kutter ned på disse så opplever en del at de plutselig vil smake på reker, avocado og denslags og synes det er kjempegodt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.