Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tilbehør til nyttårskalkunen og saus

#1

Elin sa for siden:

Hvilke tilbehør har du til nyttårskalkunen? Hva slags saus lager du til?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Når jeg lager kalkun hjemme, har jeg Fibisaus (oppskrift her inne, den er fantastisk og et must til kalkun), rosenkål stekt sammen med bacon, kokte poteter (eller karamellpoteter), gulrøtter, tyttebærsyltetøy og ofte maisstuing.


#3

Mei sa for siden:

Vi skal ha stuffing on the side, ovnsstekte poteter, smørstekt rosenkål med bacon og valnøtter, coleslaw og en saus. Sausen skal Acsa lage, men jeg vet hun bruker portvin. :D


#4

Katta sa for siden:

Link til fibisaus?


#5

Elisabet sa for siden:

Waldorfsalat må jeg ha ved siden av kalkun. :nam: Og er det helstekt kalkun så må jeg ha fyll inni av loff og mye av innmaten og løk. Sikker noe mere i den oppskriften, men det er bestandig moren min som lager fyllet.


#6

Dixie Diner sa for siden:

www.foreldreportalen.no/forum/showpost.php?p=1182954&postcount=10

Jeg elsker denne sausen og må virkelig besinne meg for å ikke spise den som suppe før den skal serveres. :knegg:
Eddiken er veldig, veldig viktig! Jeg har oppi litt sukker også. Eddik setter en fantastisk spiss på de fleste sauser, det er vel nesten bare hvit saus jeg lager uten eddik nå.


#7

Kiwi sa for siden:

Waldorfsalat, rosenkål, aspargesbønner, gulrøtter, fløtesaus og kokte poteter.:jupp:


#8

Kiwi sa for siden:

Fibisausen så god ut, og må prøves ut snarest!


#9

Katta sa for siden:

Hm. Den så jo skremmende enkel ut? Er det brunost som i geitost eller som i annen brunost? vurderer å teste


#10

Blåbær sa for siden:

Waldorfsalat (med krem, rømme, litt edikk og sukker, ikke majones), mandelpotet, rosenkål steikt med bacon og litt fløte, dampa gulrot og brokkoli (mest for barnas del), kremet saus, stuffing (svigermor lager med medisterdeig, sopp og karbonadedeig) og rørte tyttebær (mest for å bruke opp rester :knegg: ). Når svigers er på besøk måååå flatbrød alltid stå på bordet.


#11

kamp sa for siden:

Jeg bruker nesten aldri poser sauser.
Som oftest tar jeg kraften fra nakken (som koker mens fuglen steker) og fettet fra kalkunen, steker litt løk tilsetter fløte og jevner med maisstivelse i vann.

Men noen ganger tar jeg en hurtig variant:
2 poser toro fløte saus
6 dl fløte
4 dl vann
12 skiver brunost

Den funker og veldig bra :) Tilberedes slik som på pakken og tilsetter brunosten til slutt.

H


#12

Arona sa for siden:

Bruker som regel fløtegratinerte poteter eller hjemmelaget (mandel)potetmos, rosenkål (heretter alltid med bacon/valnøtter) og saus? Tja, det blir sånn "tager hva man haver". Koker kraft på innmaten, i tillegg bruker jeg kraft fra selve stekingen, så tilsettes jevning, fond, fløte, krydder etter humør og skap. Iblant bruker jeg posesaus som basis, som regel fløtesaus.


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg har alltid brunost i brune sauser. Vi har bare gudbrandsdalsost i kjøleskapet, og det funker fint. Selv om ekte geitost sikkert er enda bedre.


#14

Nextlife sa for siden:

Jeg kjenner at jeg trenger å fornye tilbehøret til kalkunen, så her skal jeg følge med.

Tradisjonelt bruker jeg rosenkål surret med løk og bacon, waldorfsalat (minus nøtter og selleri), grillet paprika, og en helt standard saus av jevning, kraften og fløte, samt krydder.

Vi har bursdagsbarn på nyttårsaften, og hun får ønske noe av tilbehøret. I år har hun ønsket bearnaise, og det er greit,- hun får det, men jeg må virkelig lage en annen saus også :p


#15

Nextlife sa for siden:

Da tror jeg at jeg har bestemt meg for tilbehøret. Siden jeg har veldig god tid i morgen (NOT), og liker at alle får masse greier de liker blir det følgende:
Kalkun
Bearnaise
Saus av kraft, whisky, sjarlottløk og hva som enn måtte passe
Maispurè
Fennikel og eplesalat med waldorfliknende dressing
Rødbete,- og tomatpurè
Rosenkål surret med løk og bacon
Duxelletomater
Dampede mandelpoteter.
Mannen har dessuten er greie med at han må ha potegull med paprika til, så det skal han få.

Til dessert tenker jeg det blir sjokoladefondant med en kjerne av vaniljekrem og en saus av passerte bringebær og rips.


#16

Hondacrv sa for siden:

Blir det noe kraft fra en filet på 2,5 kg som man kan bruke til saus? Og hvordan får dere laget ovnssteikte poteter til? Kalkunen tar vel hele ovnen?


#17

Camomilla sa for siden:

Fløtemyseost kan det brukes i sausen?


#18

Frida sa for siden:

Vi har Waldorfsalat,poteter,rosenkål og deilig hjemmelaget fløtesaus.
Har som regel stuffing i kalkunen laget av medister, villris, eple og deilig krydder.


#19

Fibi sa for siden:

Fibisaus. :jupp: Og coleslaw, maisstuing, dampede grønnsaker og kokte poteter.


#20

Filifjonka sa for siden:

Jeg lager ofte saus som beskrevet i kalkuntråden (etter notater fra Jamies jul). Den blir veldig god, basert på kraft fra kalkunen og diverse grønnsaker i langpannen. Har også i litt fløte og portvin. Et hint av appelsin er det også i den sausen, siden kalkunen er gnidd inn med en blanding av smør og revet sitron- og appelsinskall.


#21

ingling sa for siden:

Jeg tenkte å prøve denne sausen som jeg fant link til her inne i går. Chili og appelsin høres fristende ut! :nam:

Utover det skal vi ha mandelpoteter, rosenkål og brokkoli, stekte epler og litt svisker.


#22

Guttemammis sa for siden:

Fløtegratinerte poteter, kjøper ferdig vakumpakket i sverige(den er suuupergod!)
Rosenkål, skal teste ut å steke i panne med bacon i år.
Lager saus noe lignende Fibis oppskrift


#23

Camomilla sa for siden:

De potetene er kjempegode Guttemammis. Kanskje jeg har en pakke i fryseren jeg kan ta i morgen.


#24

Katta sa for siden:

Lager dere kraft av innmaten eller bruker dere bare stekesjyen fra kalkunen?


#25

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker bare kraft fra kalkunen + grønnsaker i pannen. Har opplevd at kraft fra innmaten smaker litt stramt, og har mistet lysten til å bruke den.


#26

Kiwi sa for siden:

Helt enig!


#27

Note sa for siden:

I år blir det et helt sammensurium av tilbehør. Kalkunen fylles med bacon,stangselleri,røde epler,loff,smør og timian. Tar ut stuffingen den siste halvtimen og steker på siden.
Hjemmelaget potetstappe, salt"bakte" poteter, søtpoteter med brunt sukker, saus kokt på kalkunkraften, rosenkål surret i bacon, surkål, tranebærsyltetøy og tyttebærsyltetøy.

Og nå fikk jeg lyst til å lage en Waldorf også.


#28

Dixie Diner sa for siden:

Jeg brekker meg bare av tanken på å bruke innmaten (jeg er dessverre kresen på innmat), så jeg bruker sjyen fra kalkunen. Synes uansett det er mye bedre. Jeg har løk og gulrot i langpanna med kalkunen, og heller over smeltet smør med salt og pepper flere ganger under stekingen, samt har hele kalkunen fullstappet av appelsinbiter. Sjyen blir knakende god i saus.


#29

Katta sa for siden:

Det høres veldig bra ut. Akkurat slik jeg har planlagt det. Da går innmaten i søpla. :D


#30

Note sa for siden:

Jeg kokte innmaten til kattene. De ble veldig glade. :knegg:


#31

Katta sa for siden:

Primadonnapusen her i huset spiser bare tørrfor. Ikke alle typer tørrfor en gang. Rimelig enkelt, det er ikke noe poeng i å prøve å glede henne i matveien, det blir bare liggende. :knegg:


#32

veobra sa for siden:

Mandelpoteter, rosenkål med bacon og rasp og kanskje litt hvitløk, babygulrøtter og saus. Stuffingen er kjøttdeig med bacon, hvitløk, egg, eple og fløte (tror jeg) og muskat. Et lite hint av muskat er veldig godt.

Jeg har kokt kraft av innmaten i dag. ;)


#33

Merete sa for siden:

Hvordan lager man maisstuing?



#35

Fibi sa for siden:

Maisstuing er sna-ha-hadder! Og coleslaw!


#36

Albertine sa for siden:

Vi kjører skikkelig boring kalkun i år og steker den i stekepose med masse smør og krydder stappet innunder brystskinnet. Sjyen siles, reduseres, jevnes og krydres litt før fløte tilsettes. Serveres med rødkål, waldorfsalat, ananas, eple og potitter.


#37

Camomilla sa for siden:

:lykkelig: Det hadde vi.
Må ha mandelpoteter i tillegg, ikke sikkrt alle syns de er like gode som oss.

Nå må jeg slutte å lese denne tråden, fikk lyst å lage maisstuing også.


#38

Fadese sa for siden:

Waldorfsalat, kokte poteter og fløtesaus. Sausen lager jeg på kraft (sky og buljong/fond), matfløte, hvetemel, rognebærgele, litt tyttebærsyltetøy, balsamicoeddik, salt, pepper og eventuelt litt sukker.

I år hadde jeg også tenkt å lage appelsinsaus, men jeg vet ikke om jeg gjør det likevel, for vi blir bare hjemme på grunn av sykdom.


#39

Minty sa for siden:

Saltkokte poteter, hjemmelaget waldorf, gulrøtter, rosenkål og fløtesaus. I år er det muligens en som tar med en helt vanvittig appelsinsaus også. :D


#40

tinkadott sa for siden:

Hvordan steker dere rosenkål m bacon? Mye smør, steke, og hive på med bacon ??


#41

Dixie Diner sa for siden:

Jeg forveller/halvkoker rosenkålen litt først, så skjærer jeg den i fire og steker den sammen med bacnbiter, og også gjerne sopp i skiver (som er stekt på forhånd siden den trenger tid). I mye smør ja. Meierismør.


#42

Nextlife sa for siden:

Jeg steker bacon til det er ferdig og sprøtt (det avgir nok fett slik at man ikke trenger smør), tilsetter løken og steker litt til, og tilslutt hiver jeg rosenkålene i og legger lokk på panna, og lar det stå å dampe til det er ferdig.


#43

Elin sa for siden:

Nyttår er over. Det ble rosenkål, fløtesaus, stekt champignon/sjalottløk m.m.

Kalkun-kjøtt er forferdelig oppskrytt. Kylling smaker langt bedre finner jeg ut hver eneste gang jeg spiser kalkun....


#44

mocci sa for siden:

Noen som har "mål" på Fibi sausen? Vi blir 6 personer til middag og jeg aner ikke hvor mye saus jeg må lage? Jeg er heller ikke så bevandret i kokkelering slik at jeg må ha eksakte mål å forholde meg til, en slump kraft og fløte her og der sier meg ingenting.:o


#45

Isolde sa for siden:

Jeg har aldri likt kalkun. Tror jeg nesten bare fikk det servert hos Bestemor frem til for 1år siden når min bror laget det, og noen uker etterpå mamma. Nå synes jeg det er kjempegodt. De lager med stuffing med brød, pinnekjærner, valnøtter og en hel del annet. Og så er det rosenkål med bacon, en god saus, svisker og sikker litt mer tilbehør. Men tror det er stuffingen som har gjort måltidet til noe helt annet. Hadde aldri trodd jeg skulle si at jeg likte kalkun.


#46

Malama sa for siden:

Jeg liker kalkun veldig godt, og er vant til en veldig enkel sjysaus, sånn som jeg gjør til alle typer steik etc, sjyen, meljevning, evt potetkraft om det er lite/ble for mye jevning, litt sukkrekulør desom den da blir for bleik, en skvett følte om jeg har, og salt og krydder (samme type som brukt på kjøttet) dersom det er litt smakløst grunnet min evne til å ende med for mye jevning, derved en god del grønnsakskraft, og en litt for stor skvett fløte.

Jeg er ikke avhengig av så mye tilbehør heller jeg da, potet, gulrot og saus er egentlig nok for meg, men svisker setter en spiss på det.


#47

Fibi sa for siden:

Jeg bruker det jeg har tilgjengelig av kalkunkraft, og fyller på med vann til jeg får så mye saus som jeg ønsker. Jeg "fyller" jo på med kraftterninger også, så du kan lage så mye saus du vil. Når jeg lager saus blir det ganske mye, sikkert godt over en liter inkludert fløte og rømme. Du må rett og slett smake deg litt frem. Ha i ca halve kartongen med fløte, og så tilsetter du mer etter jevning om du føler det trengs.


#48

mocci sa for siden:

Tusen takk for svar! :) Jeg kommer ikke til å ha kalkunkraft da jeg skal ha marinert kalkunbryst, tror ikke jeg får noe kraft ut av den? Så da må jeg basere meg på kylling buljong eller fond? Det gjør ingenting med masse saus, vi blir flere sauselskere til bords. ;)


#49

Hyacinth sa for siden:

Jeg lager kalkun og tilbehør nøyaktig som Gordon Ramsay gjør på tv. Oppskrift kan sikkert googles. Aldri smakt bedre mat! Sausen er himmelsk! Tilbehøret også.


#50

Hyacinth sa for siden:

Det syntes jeg også til jeg gjorde det på Gordon-måten. Har aldri likt kalkun før det.


#51

Stjerneskuddet sa for siden:

Waldorfsalat, kokte grønnsaker (blomkål, rosenkål og gulerøtter, noen ganger broccoli) og fløtesaus. Og kokte poteter. Svigermor lager farsestuffing, men det gidder aldri jeg.


#52

Fibi sa for siden:

Kylling-/hønsebuljong, ja. :jupp: Jeg har også brukt Knorr Klar kjøttsuppe-terninger med stort hell.

Eventuelle sausrester er forresten fine å fryse også. Sausen passer egentlig til det meste. Jeg har brukt den både til kalkun, kylling, svinestek, viltkjøtt, oksestek osv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.