Jeg tenkte jeg skulle lage brente mandler, men så ser jeg at det er et hav av oppskrifter der ute i verden, og at nesten alle er forskjellige! :dramaqueen:
Hvilke blir best? Med eller uten smør, med mye eller lite vann? (Jeg er på jakt etter slike single mandler, ikke med masse knekk rundt. )
Sikkert bombe at JEG mener det da, men jeg synes absolutt de er best med smør. Jeg har laget begge deler, og de med smør er desidert best. Det har de jeg har servert dem til også syntes. Jeg bruker oppskriften på det søte liv og den er veldig god.
Jeg koker 2 dl vann, 2 dl sukker, 2 dl mandler, til vannet er fordampet og sukkeret smelter. Tilsetter 2 ts smør, fortsetter å røre til det er passe brunt.
Det blir det vanskelig å få single mandler av. Det går an å få til en og en, men det tar så lang tid at resten stivner i en klump i mellomtiden.
Jeg har aldri kokt dem i halvannen time nei. Husker ikke hvor lenge, jeg har ikke laget dem siden i fjor jul, men det tok ikke så lang tid. Kanskje en halvtime? Jeg skal ikke si noe sikkert altså. Og de ble single ja, men noen ble sammenklistret, du må jobbe svært raskt og det er et sabla styr. Men de blir utrolig gode. Jeg dyppet noen i smeltet sjokolade også, når de var avkjølt. Håhå.
Her er mine, som er "verdens beste" og som kolleger og venner formelig tigger meg om å få hvert år:
150g sukker
0,5 dl vann
500 g mandler
1 ts smør
Vann og sukker kokes opp. Ha i mandler, rør kontinuerlig mens sukkerlaken først blir hvit, så brun. Rør i smør når det er ferdig, legg på plate smurt med olje.
Jeg bruker å ha full varme på plata. Det krever god lufting og at du rører absolutt hele tida og passer på som en hauk. Til gjengjeld går det fort. Lavere varme er safere, men tar mer tid.