Hei vi spiste taco i går som vanlig og jeg og mannen satt og diuskuterte hvorfor dette i all verden skulle være usunn mat. Vår taco inneholdt tortia lefser, kyllingfilet, agurk, tomat, mais, avocado, løk, paprika, rømme litt taco saus, jalapenos (til meg) og bønner. Vi har alltid mass grønnsaker og forskjellig kjøtt alt fra kylling filet til fisk. Så hvorfor regnes det som usunnt?
Og en annen ting hvordan spiser du taco? Hva er deres vri og hva har dere oppi?
Taco her er godt krydret kylling, så mye grønt jeg klarer å spa opp på tallerken (squash, paprika, avokado, salat, løk, bønner, mais), litt revet ost, litt rømme og litt salsa. Også en mais-tortilla.
Maaange. Jeg mener det er hva man gjør det til. Det finnes usunn taco og det finnes veldig sunn taco.
Når jeg spiser taco, går det i lefser, gjerne fullkorn, med hjemmelaget bønnestuing (kidneybønner, løk, hvitløk og krydder), hakket rå løk, hjemmelaget guacamole, mais og salat. Masse proteiner og gode grønnsaker. Ikke usunt i det hele tatt.
Vi bruker karbonadedeig, ost og masse grønnsaker i vår taco og regner det som sunn mat.
Hvis Blobben fikk det som hun ville, ville hun spist bare tortillalefser med smør og revet ost på, og da hopper det vel ganske effektivt inn i usunnkategorien, men det får hun altså ikke.
Mannen bruker lefser eller skjell, jeg og ungene stapper alle godsakene inn i pitabrød. Det er utrolig velsmakende, det holder alt på plass og det er ekstra digg med all rømmen man får plass til. Var det noen som sa sunt? :gruble:
Tacokrydderposene inneholder mye salt og glutamaten. Det er ikke så veldig sunt, og jeg har egentlig tenkt på å lage taco med annet krydder i stedet. Da jeg skulle slanke meg byttet jeg ut revet ost og rømme med cottage cheese, det var faktisk vel så godt. Hvis man ikke teller kalorier regner jeg ikke ost og rømme som usunt.
Deler du oppskriften på bønnestuingen din :blafre:.
Jeg og eldstejenta elsker taco, helst med litt jalapeno, chili og ekstra sterk tacosaus :nikker:. Vi ser ikke på dette som spesielt usunt, vi får jo iallefall i oss masse grønnsaker. Jeg selv, bruker minimalt med karbonadedeig og masse masse grønnsaker. Litt ost og bittelitt rømme.
Nam nam :nam:
I påsken reiser mannen og minstesnuppa, samt mannens unger på hytta. Jeg blir hjemme (klarer ikke å sitte 2 timer i bil med prolaps) og eldstejenta ville være hjemme. Gjett hva som blir påskemenyen vår da.....hehe...taco, enchiladas, nachos.....jupp, vi skal kose oss med mat vi liker, vi kan ikke fordra lam og annen tradisjonell påskemat ;).
Ikke bare sunn mat, men i Påsken er det vel lov å kose seg :ja:
Jeg har ikke engang kjøtt i, så en meksikaner hadde trolig skutt meg. :knegg: Men mannen bruker skjell og taco-kjøtt, så selve måltidet kan betegnes som taco. :nemlig:
Jeg spiser taco uten lefser eller skjell, jeg bruker salat som base istedet. Med kyllingkjøttdeig og masse grønnsaker anser jeg det ikke som spesielt usunt. :niks: Mann og barn spiser fullkornslefser.
Poser? :blond:
Man lager da tacokrydderet selv, med lite salt og ingen glutamat?
Vi varierer veldig hva vi har til tacoen, men stort sett er det fullkornslefser, minitubs, kjøttdeig blandet med karbonadedeig, salat (ofte flere forskjellige), mais, tomat, agurk, rømme, ost, hjemmelaget guacamole, squash, bønner, kikerter, fersk ananas etc.
Jeg elsker taco. :hjerter:
Jeg har ikke fått helt dreisen på det hjemmelagde tacokrydderet, må jeg innrømme, jeg syns det blir mer karri- enn tacosmak på de variantene jeg har funnet oppskrift på. Men, jeg har faktisk ikke funnet noen tacokrydderpose med glutamat, jeg. Er det slutt på det?
Jeg lager lager tacoen selv med krydder, guacamole, karbonadekjøttdeig (eller kylling noen ganger) og masse salat også litt ost. Jeg bruker sjelden lefse til. Så for meg er taco sunn og fin mat.
Vetle gjør det samme, bare mer kjøtt og mindre salat og grov lefse, fortsatt sunn. :)
Men når man går over til å bare bruke kjøttdeig, salsa, mai og rømme i skjell eller vanlig lefse vil jeg vel ikke kalle den kjempe sunn lenger. I tillegg om det er uten guacamole og tacokrydder med masse salt.
Næsj, det er en myte. Kommer selvføligelig hva man legger i "sunt" og hva man legger i tacoen...
Skjellene er det ganske mye fett i. Så hvis man spiser maaange, med kjøttdeig og rømme i - så er det klart at det i allefall blir ganske mye kalorier. Men begrenser man antall skjell, bytter ut til karbonadedeig, spiser masse grønnsaker og er forsiktig (eller dropper) rømmen - så vips så passer det til Grete Roede menyen...
Jeg synes ikke taco er spesielt usunt. Men de der Santa Maria-pakkene er jo ikke akkurat sunne, med det pulverkrydderet som inneholder masse rart. Verken skjell eller lefser er spesielt sunt i mine øyne heller, men det er klart, en fullkornslefse er kanskje ikke av det verste. Fyller man opp med kvernet oksekjøtt, kylling, bønnestuing, masse grønnsaker (og jeg spiser også mye ost og rømme), samt guacamole, som ihvertfall er sunt, så blir det jo et sunt måltid. Jeg bruker forresten hjertesalatblader som skjell. Det er godt.
Lefsene er jo fulle av palmeolje og tacokrydder er jo stort sett bare salt. Begge deler er vel "usunt" er det ikke? (særlig palmeolje, håper det blir forbudt her også som i Danmark).
Jepp, vi har laget krydderet selv en stund nå, i hvert fall på fast basis siden slutten av januar eller noe sånt og innimellom før det. Nå synes jeg tacoposene smaker høgg etter å ha blitt "avvent", det er rart med det.
Det er spisskummen som gir tacosmaken, så det er krydder nr. 1, så bare pøser man på med feks. litt chili, hvitløkspulver og løkpulver (jeg liker det godt), pepper og litt paprika om man vil ha det, rett og slett det man liker. Har man i en god dose spisskummen smaker det tacokrydder uansett, men mye bedre enn disse jallaposene.
Jeg regner ikke taco som usunt, men det blir fort kaloririkt. Vi bruker karbonadedeig, tacokrydder, tørka chili fra kvern, isbergsalat, rødløk, tomat, spiss-paprika og tortilla. Jeg har på en haug mais og han har på chilisaus. Ingen av oss bruker rømme eller ost til. Det hender jeg knuser noen tortilla-chips å strør over også.
Jeg ser ikke på taco som spesielt usunt, egentlig nesten uansett hvordan man lager det til. Det er vel mest fordi jeg tror få spiser det hver dag, og taco som fredagsmat gir ikke et usunt kosthold, synes jeg. Jeg synes kanskje det blir litt rart å snakke om sunt/usunt måltid (bortsett fra helt åpenbart usunn mat), og assosierer begrepet mer med kostholdet som helhet. Men det er slik jeg tenker.
Ellers vil jeg anbefale å bake lefsene selv - veldig godt og mettende!
Nei, men da er det en middag uten grønnsaker. Jeg mener man burde ha grønnsaker til en middag. Mais er lite næringsrikt, lefser og skjellene vil jeg heller ikke kalle sunne.
Tradisjonell taco, med tacoskjell, rømme og ost (i tillegg til det sunne) er en skikkelig kaloribombe, og med masse fett fra fjøset og fra god knows where (skjellene).
Og posekrydderet, selvsagt.
Byttet man ut de usunne elementene med sunne så blir det selvsagt tilsvarende mye sunnere. Jeg vil dog anslå at 90% av tacomiddagene som spises i norske hjem er av den første, fettdryppende varianten.
Jeg bruker den oppskriften jeg fant her inne for leeenge siden, og modifiserer den/tilpasser den litt etter hva jeg har lyst på den dagen.
Grunnoppskriften er:
1 teaspoon chili powder
1/4 teaspoon garlic powder
1/4 teaspoon onion powder
1/4 teaspoon crushed red pepper flakes
1/4 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon paprika
1 1/2 teaspoons ground cumin
1 teaspoon sea salt
1 teaspoon black pepper
Og hvis du vil ha "saus" slik det blir av ferdigposene så kan du ha i litt maisena eller hvetemel.
Sunt og sunt. Det er i hvert fall veldig, veldig kaloririkt, og det på mettet fett. Man skal leve veldig, veldig lavkarbo for å kunne gi blaffen i det på hyppig basis, altså.
Neida, jeg ble bare usikker på om jeg skulle legge ut link til bloggen min, men nå la Inter ut oppskriften over her, fra en annen blogg (det er den oppskriften jeg pleier å bruke, med små justeringer - jeg har ikke tomat i, samt mer hvitløk og veldig, veldig lite salt). Den er supergod, jeg lever på rester i et par dager etterpå, nam.
Her hos meg er ikke taco usunn mat, selv om vi bruker posekrydder. Det går enorme mengder grønsaker (salat, gul/rød/grøn paprika, mais, babymais, tomat, agurk, løk, purre) og ellers bruker vi kesam, karbonadedeig og ost. Tilbehør er fullkornlefser og skjell.
jo, jeg syns posen smaker taco og det hjemmelagede indisk. Jeg bruker økoposen, og tror ikke jeg dør av det. Ingen glutamat der. Ikke i de vanlige røde posene heller, faktisk, men de er ikke like gode.
Det er vanskelig å diskutere hva som er sunt på fp fordi det er så utrolig mange ulike betydninger av ordet "sunt". Taco inneholder mye grønnsaker. Avhengig av ingrediensene også endel salt, hvitt mel og fett. Og kjøtt. Så kommer det an på hva man mener er sunt. Spesielt slankende skal det dog godt gjøres å få det.
Forresten - det hjemmelagede krydderet inneholder jo også en hel del salt. Og ikke alle kryddertypene man hiver oppi er nødvendigvis rene heller sånn sett. Det er vel ikke sikkert det er så veldig mye bedre enn posene? At det smaker bedre er en ting, men jeg ville ikke tatt for gitt at det er så mye sunnere.
Jeg synes det er helt ok å bruke posene altså, det er jo bla. en smakssak og man spiser vel ikke posetaco hver dag heller. Jeg bare stusser over at du synes spisskummen smaker indisk mens tacoposen smaker taco for det er jo spisskummenet som er dominant i de posene og det både lukter og smaker jo taco. :hmm: Men jeg skal slutte å kverulere altså, jeg ble bare litt i stuss, hehe.
Spisskummen er definitivt det dominante krydderet i tacoblanding, ja. Det er ikke noe å diskutere engang. Det er ganske lett å lage veldig godt tacokrydder selv helt uten glutamat og overdose salt.
Altså, jeg er fullstendig klar over at det er spisskummen som er krydderet, og at det er spisskummensmak på posetacoen Men det hjemmelagde krydderet jeg har laget syns jeg ikke ble noe godt, fordi jeg syns spisskummensmaken ble annerledes, mer som indisk mat da. Derfor gidder jeg ikke å styre så mye med det lenger, ettersom jeg har posekrydder uten glutamat, som jeg syns smaker godt.
Jeg bruker ikke den oppskriften, jeg bare tar spisskummen og så pøser jeg på med det jeg liker selv. Smaker meg til. Men om man liker posene så bruk i vei, altså.
Akkurat nå finner jeg ikke igjen oppskriften, men her er en variant (tror kanskje det er denne jeg har brukt):
6,5 dl mel eller maismel
2 ss romtemperert smør
2,5 dl lunka vann
2 ts bakepulver
litt salt
Kna sammen til en god deig, og del i tolv boller. Dekk til og la hvile i et kvarter. Bak ut - de skal være så tynne som mulig (jeg bakte de bittelitt for tykke).
Stekes i jernstekepanne på høy varme i noen sekunder til de ser ferdige ut.
Om de er så supersunne er vel mulig å diskutere, men de ble ihvertfall innmari gode. :-)
Økoposen med kryddermix er god og uten tullball, bruker den når jeg ikke gidder å lage selv. Hiver alltid oppi ekstra med rosepepper som vi digger her i huset.
Vi bruker karbonadedeig, mager kesam, masse grønnsaker. Ost har vi aldri hatt på. Fullkornslefser, og en gang i blandt nanchochips ved siden av.
Her i huset anser jeg i allefall ikke taco som usunnt,mens hos f.eks svigers hvor det er kjøttdeig, rømme,ost, tacoskjell osv. blir det noe annet.
Men uansett sunt eller usunt er taco definitivt helgemat hos oss. Derfor synes jeg ikke det er helkrise om vi ikke har fullkornslefser (for det orker jeg ikke). Og med den mengden rømme og ost som forbrukes spiller det strengt tatt ikke så stor rolle om det er rømme eller kesam heller. På den andre siden - det er sjelden vi får i ungene så mye grønnsaker som når vi har taco.
I de ferdige posene er det ikke bare saltet som er problematisk. De inneholder jo både sukker og smaksforsterkere, så jeg tror uansett at hjemmelaget krydderblanding er å foretrekke. Jeg syns oppskriften over her er altfor salt, så jeg har mer enn halvert mengden.
Her i huset lager vi taco med karbonadedeig, og bruker ikke ferdigposeblanding siden det inneholder en del jeg ikke skal ha. Vi steiker karbonadedeigen med fersk chili, hvitløk og løk og krydrer med litt mer chili, paprika, spisskummen og hva vi nå kommer på. Ikke noe særlig salt. Når dere sier "lage tacokrydder", mener dere da å mikse sammen kryddderet på forhånd og så ta det i som en gjør med posene? Posene er i hvert fall ikke savnet her, hverken av meg eller av mannen - og han brutke dem mye før.
Uansett, med mange grønnsaker, ost og guacamole til - rømme bruker vi ikke - synes jeg ikke det er så usunt, nei. Vi bruker stort sett skjell (vanskelig å finne tortillas uten noe hvete i), men det er jo ikke så mange skjell som blir spist, og ikke er det hver uke heller, så jeg tror neppe taco er det verste vi spiser hjemme.
Jeg gjør ikke det, jeg heller bare over det jeg vil ha direkte i kjøttdeigen (soyafarse i mitt tilfelle) og tilsetter evt. litt vann. Gidder ikke stå og mikse sammen en krydderblanding først, det er jo bare mer tungvindt.
Jeg har ikke lest hele tråden. Jeg synes ikke taco/fajitas er spesielt usunt, men det er jo litt omfattende, derfor stort sett helgemat her også.
Vi har kylling eller karbonadedeig, av og til bønnestuing, alltid lefser (ofte fullkorn) ikke skjell, mye grønnsaker og kesam, av og til guacomole.
Jeg lager ikke krydder selv, det er uaktuelt, men jeg tror ikke det er skrekkelig usunt likevel.
Ja, det var jeg syntes. Men klart, en kan sikkert gjøre som kamp og ha en blanding stående altså. Jeg bare lager ikke mat sånn. Her er det mer splosj av dette og splosj av hint. :humre: Må vel lage en mer barnevennlig variant etterhvert, enn så lenge er det mye chili o.l. i. Soyafarse i taco / fajitas er forøvrig nammenam, det må vi huske oftere!
Hvorfor det? Jeg synes selvsagt det er helt greit at folk bruker pose, jeg bare lurer på hvorfor det er uaktuelt å krydre selv, det er jo like enkelt (bare litt flere bokser). Hvis man sjelden bruker krydder og må gjøre masse innkjøp kun til tacoen skjønner jeg det jo. Her i huset er vi krydderjunkies og jeg har vel alt som kan tenkes i skapet til enhver tid. Jeg lager så mye forskjellig. :nam:
Det jeg syntes var litt creepy med de posene, var at først etter at jeg begynte å krydre tacoen selv og smakte posetaco etter lang tid, smakte posen kjemisk og rart. Fatter ikke at det ikke er smaksforsterkere i dem, for det smaker virkelig sånn.
Jeg tror i hvert fall Obs har den, og Meny. Jeg har sett den mange ganger. Den er fra Santa Maria og posen er grønn. Jeg har ikke sjekket innholdet på den da.
Jeg har ikke lest alt, men tror at pulveret er usunt, samtidig inneholder skjell og lomper opptil 20 vegetabilsk fett av billigste og dårligste variant.
Vi marinerer kyllingen i litt lake fra Jalapenosglasset og chilli pulver. Lager salsa og guacamole selv, og bruker Corn tortillas, de inneholder kun 6% fett. Begrenser rømme og ost. Og barna elsker brune salat bønner.
Vi har en del krydder, men ikke alt mulig til enhver tid nei.
Det er sikkert enkelt, men det er faktisk sånn at det er veldig mange ting i matlaging som er enkelt men som hver for seg tar noen minutter ekstra og som er litt ekstra pes. Jeg gjør noe av det, når jeg synes det er verdt det (feks lager jeg alltid potetmos fra grunnen), andre ting gjør jeg ikke. Vi prioriterer greit sunn mat, men setter ikke av særlig mye tid til å lage den, og det er veldig mye annet i livet mitt jeg heller bruker tid på enn matlaging akkurat nå.
Jeg er så crazy at jeg ikke tror hverken Toro eller slike poser er særlig farlig i begrensede mengder, og tror det stort sett bare er her inne det er en så stor majoritet som mener det.
Jeg liker godt hvitløkspulver. Rent pulver vel og merke, ikke sånn hvitløkskrydder-greier fra feks. Alpnaering med alt slags dritt tilsatt. Jeg bruker ca. en halv til en hel fersk hvitløk til dagen hver dag, med få unntak, men til tacoen liker jeg best hvitløkspulver.
men er det helt riktig at det er en smaksforsterker? det er et aromastoff, vel, med et visst naturlig innhold av glutaminsyre. Det er jo glutaminsyre i mye matvarer naturlig, iom at det er en aminosyre. Alt som inneholder proteiner vil jo potensielt inneholde større eller mindre mengder glutaminsyre som frigjøres når proteinet brytes ned.
ETA: ser det er litt forskjell rundt omkring hva det klassifiseres som. Jeg fortsetter med økoposen min, jeg.
Jeg ser virkelig ikke på taco som et spesielt usunt måltid. Greit nok at vi lager egen krydderblanding og av og til egen lefser, men om man bruker av kjøpt type blir det uansett ikke store mengde av lefse, skjell og tacokrydder pr.pers.
Alle jeg har spist taco sammen med bruker så vesentlig mye mer grønnsaker og så lite av kjøtt at jeg tenker ikke på det som usunt.
Ost og rømme? Tja, i min verden er dette en nødvendighet i et balansert kosthold.
Ja, det er overdosering av glutamat som er problematisk, ikke at det fins. Det er som sagt en aminosyre, så det fins i det meste av proteinholdige varer. Men som kunstig tilsetningsstoff brukes det gjerne i matvarer hovedsakelig basert på mel, for å gi inntrykk av at det inneholder protein.
Vi lager krydderet selv (uten overdose på salt, har forøvrig i perioder også seltin, sikkert delte meninger om det også) og blander med svinekjøttdeig, men bruker kjøpelefser (stadig planer om å lage egne, men ikke gjort det enda) masse grønnsaker, ingen rømme eller sånn, men ost har vi.
Vi spiser det jo ikke for at det skal være sunnt (da hadde vi ikke drukket brus eller saft til heller...) men fordi det er godt, typsik fredagskveldskosemat. Og ingen av oss forsøker slanke oss uansett, så målsetningen er mer å få i oss grønnsaker, og unngå et for helseskadelig kosthold, men altså ikke et slankende et.
All den tid vi alle har forskjellige definisjoner på "sunnt", og forskjellige målsetninger, og helt ulike sammenesetninger av taco, er vel dette relativt vanskelig å diskutere konkret.
Men jeg fikk lyst på taco! (skal vel dog heller ha kylling og karbonaderester etter koldtbordet i går.)
Jeg ser ikke på taco som usunt.
Vi bruker dog posekrydder (old el paso).
Stort sett er det kyllingkjøttdeig vi bruker og masse grønnsaker.
Rømme bruker mellomte, jeg er mer for rømmedressing på.
Vi hadde taco i dag, og jeg hadde en gammel (altså ikke utgått på dato da, men lenge siden jeg kjøpte den) pose med krydder i skapet og brukte den i kjøttdeigen til de andre. Ungene nektet å spise, "det var noe galt med kjøttet". :knegg:
Vi pleier å bruke piri piri om vi har kjøttdeig til tacoen, eller så marinerer vi kjøttet i sånn gugge fra jalapenosglass. Smakte posekrydret tacokjøttgreier her en dag, og det smakte jo helt forferdelig (merkelig, for jeg husker at det var godt før).
Og så har vi hjemmelaget salsa og guacamole til. Kjempegodt, og ikke så veeeeldig usunt tror jeg.
Taco er ikkje helgemat hos oss. Det kan godt bli servert ein onsdag. Og blir rekna som sunn.
Vi lagar krydderet sjølv (stort sett i alle fall). På grunn av cøliaki brukar vi skjell, og i solidaritet med jentungen blir det til at vi et skjell alle saman.