Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor er taco regnet som usunn mat?

#1

lillemy01 sa for siden:

Hei vi spiste taco i går som vanlig og jeg og mannen satt og diuskuterte hvorfor dette i all verden skulle være usunn mat. Vår taco inneholdt tortia lefser, kyllingfilet, agurk, tomat, mais, avocado, løk, paprika, rømme litt taco saus, jalapenos (til meg) og bønner. Vi har alltid mass grønnsaker og forskjellig kjøtt alt fra kylling filet til fisk. Så hvorfor regnes det som usunnt?
Og en annen ting hvordan spiser du taco? Hva er deres vri og hva har dere oppi?


#2

Trulte sa for siden:

Min taco er ihvertfall ikke usunn. Jeg bruker yoghurt naturell istedetfor rømme og lefser og ikke skjell.


#3

Niobe sa for siden:

Hvem er det som hevder at taco er så usunt, da?


#4

Pelle sa for siden:

Skjellene er vel omtrent som potetgull tror jeg. Ellers så tror jeg taco er joe av det sunneste vi spiser her i huset, med tanke på grønnsakene.


#5

Kitty Bastard sa for siden:

Fordi det er godt. :nemlig:

Taco her er godt krydret kylling, så mye grønt jeg klarer å spa opp på tallerken (squash, paprika, avokado, salat, løk, bønner, mais), litt revet ost, litt rømme og litt salsa. Også en mais-tortilla.

... okay, vi skal ha taco på søndag.


#6

Toffskij sa for siden:

Jeg regner det ikke som usunt i det hele tatt, jeg. Masse grønnsaker, litt kjøtt, ost og rømme. Både tortillalefser og tacoskjell.


#7

Skremmern sa for siden:

For min del er det pitabrødet som trekker ned. Jeg har prøvd de grove pitabrødene, men de smakte bæsj.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Maaange. Jeg mener det er hva man gjør det til. Det finnes usunn taco og det finnes veldig sunn taco.
Når jeg spiser taco, går det i lefser, gjerne fullkorn, med hjemmelaget bønnestuing (kidneybønner, løk, hvitløk og krydder), hakket rå løk, hjemmelaget guacamole, mais og salat. Masse proteiner og gode grønnsaker. Ikke usunt i det hele tatt.


#9

Toffskij sa for siden:

Pitabrød? :skeptisk:


#10

Niobe sa for siden:

Det blir hva man gjør det til, ja. Jeg unngår ikke taco fordi det er usunt, men fordi jeg ikke synes det er så veldig godt.


#11

Teofelia sa for siden:

Vi bruker karbonadedeig, ost og masse grønnsaker i vår taco og regner det som sunn mat.

Hvis Blobben fikk det som hun ville, ville hun spist bare tortillalefser med smør og revet ost på, og da hopper det vel ganske effektivt inn i usunnkategorien, men det får hun altså ikke.



#13

Skremmern sa for siden:

:jupp:

Mannen bruker lefser eller skjell, jeg og ungene stapper alle godsakene inn i pitabrød. Det er utrolig velsmakende, det holder alt på plass og det er ekstra digg med all rømmen man får plass til. Var det noen som sa sunt? :gruble:


#14

Enhjørning sa for siden:

Men da er det jo ikke taco. Da er det fylt pita. :nemlig:


#15

Heilo sa for siden:

Tacokrydderposene inneholder mye salt og glutamaten. Det er ikke så veldig sunt, og jeg har egentlig tenkt på å lage taco med annet krydder i stedet. Da jeg skulle slanke meg byttet jeg ut revet ost og rømme med cottage cheese, det var faktisk vel så godt. Hvis man ikke teller kalorier regner jeg ikke ost og rømme som usunt.


#16

Liljekonvall sa for siden:

Deler du oppskriften på bønnestuingen din :blafre:.

Jeg og eldstejenta elsker taco, helst med litt jalapeno, chili og ekstra sterk tacosaus :nikker:. Vi ser ikke på dette som spesielt usunt, vi får jo iallefall i oss masse grønnsaker. Jeg selv, bruker minimalt med karbonadedeig og masse masse grønnsaker. Litt ost og bittelitt rømme.

Nam nam :nam:

I påsken reiser mannen og minstesnuppa, samt mannens unger på hytta. Jeg blir hjemme (klarer ikke å sitte 2 timer i bil med prolaps) og eldstejenta ville være hjemme. Gjett hva som blir påskemenyen vår da.....hehe...taco, enchiladas, nachos.....jupp, vi skal kose oss med mat vi liker, vi kan ikke fordra lam og annen tradisjonell påskemat ;).

Ikke bare sunn mat, men i Påsken er det vel lov å kose seg :ja:


#17

Skremmern sa for siden:

Jeg har ikke engang kjøtt i, så en meksikaner hadde trolig skutt meg. :knegg: Men mannen bruker skjell og taco-kjøtt, så selve måltidet kan betegnes som taco. :nemlig:


#18

Blondie sa for siden:

Jeg spiser taco uten lefser eller skjell, jeg bruker salat som base istedet. Med kyllingkjøttdeig og masse grønnsaker anser jeg det ikke som spesielt usunt. :niks: Mann og barn spiser fullkornslefser.


#19

Pebbles sa for siden:

Laget med kyllingfillet ellet karbonadedeig og masse grønnsaker, er selvfølgelig ikke taco usunt.

Det føyer seg vel inn i rekken av etablerte sannheter som ikke er sannheter, tenker jeg.

Det blir litt som med ostesmørbrød. Det er liksom ikke noe særlig bra. Men en brødskive med gulost og skinke, det er god, norsk, sikringskost. :humre:


#20

Interference sa for siden:

Poser? :blond:
Man lager da tacokrydderet selv, med lite salt og ingen glutamat?

Vi varierer veldig hva vi har til tacoen, men stort sett er det fullkornslefser, minitubs, kjøttdeig blandet med karbonadedeig, salat (ofte flere forskjellige), mais, tomat, agurk, rømme, ost, hjemmelaget guacamole, squash, bønner, kikerter, fersk ananas etc.
Jeg elsker taco. :hjerter:


#21

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg har ikke fått helt dreisen på det hjemmelagde tacokrydderet, må jeg innrømme, jeg syns det blir mer karri- enn tacosmak på de variantene jeg har funnet oppskrift på. Men, jeg har faktisk ikke funnet noen tacokrydderpose med glutamat, jeg. Er det slutt på det?


#22

Nip sa for siden:

Det kommer vel helt ann på...

Jeg lager lager tacoen selv med krydder, guacamole, karbonadekjøttdeig (eller kylling noen ganger) og masse salat også litt ost. Jeg bruker sjelden lefse til. Så for meg er taco sunn og fin mat.

Vetle gjør det samme, bare mer kjøtt og mindre salat og grov lefse, fortsatt sunn. :)

Men når man går over til å bare bruke kjøttdeig, salsa, mai og rømme i skjell eller vanlig lefse vil jeg vel ikke kalle den kjempe sunn lenger. I tillegg om det er uten guacamole og tacokrydder med masse salt.


#23

zeppelin sa for siden:

Hvordan lager du det?


#24

Liljekonvall sa for siden:

Er mais og salsa veldig usunt altså ??

Men altså, vi spiser stort sett Taco i forbindelse med helg, og da tenker vi ikke alltid på om maten er like sunn.


#25

Anuk sa for siden:

Næsj, det er en myte. Kommer selvføligelig hva man legger i "sunt" og hva man legger i tacoen...

Skjellene er det ganske mye fett i. Så hvis man spiser maaange, med kjøttdeig og rømme i - så er det klart at det i allefall blir ganske mye kalorier. Men begrenser man antall skjell, bytter ut til karbonadedeig, spiser masse grønnsaker og er forsiktig (eller dropper) rømmen - så vips så passer det til Grete Roede menyen...


#26

Plipp sa for siden:

Det er vel forskjell på "sunt"og "slankende". Jeg spiser ikke for å slanke meg, så det gjelder for meg ihvertfall.


#27

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes ikke taco er spesielt usunt. Men de der Santa Maria-pakkene er jo ikke akkurat sunne, med det pulverkrydderet som inneholder masse rart. Verken skjell eller lefser er spesielt sunt i mine øyne heller, men det er klart, en fullkornslefse er kanskje ikke av det verste. Fyller man opp med kvernet oksekjøtt, kylling, bønnestuing, masse grønnsaker (og jeg spiser også mye ost og rømme), samt guacamole, som ihvertfall er sunt, så blir det jo et sunt måltid. Jeg bruker forresten hjertesalatblader som skjell. Det er godt.


#28

Floksa sa for siden:

Ok, jeg har googlet glutamat....... :gal:


#29

Lisa sa for siden:

Lefsene er jo fulle av palmeolje og tacokrydder er jo stort sett bare salt. Begge deler er vel "usunt" er det ikke? (særlig palmeolje, håper det blir forbudt her også som i Danmark).


#30

Dixie Diner sa for siden:

Jepp, vi har laget krydderet selv en stund nå, i hvert fall på fast basis siden slutten av januar eller noe sånt og innimellom før det. Nå synes jeg tacoposene smaker høgg etter å ha blitt "avvent", det er rart med det.

Det er spisskummen som gir tacosmaken, så det er krydder nr. 1, så bare pøser man på med feks. litt chili, hvitløkspulver og løkpulver (jeg liker det godt), pepper og litt paprika om man vil ha det, rett og slett det man liker. Har man i en god dose spisskummen smaker det tacokrydder uansett, men mye bedre enn disse jallaposene.


#31

Hulda sa for siden:

Jeg blander kryddermiksen selv, og spiser ikke lefser eller skjell og hotsaus. Det som er usunt med taco.
Rømme og selvrevet ost er ikke usunt...


#32

Acino sa for siden:

Jeg regner ikke taco som usunt, men det blir fort kaloririkt. Vi bruker karbonadedeig, tacokrydder, tørka chili fra kvern, isbergsalat, rødløk, tomat, spiss-paprika og tortilla. Jeg har på en haug mais og han har på chilisaus. Ingen av oss bruker rømme eller ost til. Det hender jeg knuser noen tortilla-chips å strør over også.


#33

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg er altså ikke enig i det, jeg syns spisskummin smaker som indisk curry, ikke taco. :(


#34

Olive Oyl sa for siden:

Jeg ser ikke på taco som spesielt usunt, egentlig nesten uansett hvordan man lager det til. Det er vel mest fordi jeg tror få spiser det hver dag, og taco som fredagsmat gir ikke et usunt kosthold, synes jeg. Jeg synes kanskje det blir litt rart å snakke om sunt/usunt måltid (bortsett fra helt åpenbart usunn mat), og assosierer begrepet mer med kostholdet som helhet. Men det er slik jeg tenker.

Ellers vil jeg anbefale å bake lefsene selv - veldig godt og mettende!


#35

Nip sa for siden:

Nei, men da er det en middag uten grønnsaker. Jeg mener man burde ha grønnsaker til en middag. Mais er lite næringsrikt, lefser og skjellene vil jeg heller ikke kalle sunne.


#36

Nip sa for siden:

Hvordan lager man de selv? Det vil jeg gjerne teste, hadde vært fint om det falt i smak hos sønnen min og gjort taco enda sunnere :)


#37

Trulte sa for siden:

Hemmelig oppskrift påbønnestuing eller er detbare å prøve seg frem?


#38

Nooria sa for siden:

Slik jeg spiser Taco er det sunt.


#39

Turban Smukk sa for siden:

Sånn tenker jeg også (bortsett fra at jeg ikke baker lefser selv, da).


#40

Polyanna sa for siden:

Tradisjonell taco, med tacoskjell, rømme og ost (i tillegg til det sunne) er en skikkelig kaloribombe, og med masse fett fra fjøset og fra god knows where (skjellene).

Og posekrydderet, selvsagt.

Byttet man ut de usunne elementene med sunne så blir det selvsagt tilsvarende mye sunnere. Jeg vil dog anslå at 90% av tacomiddagene som spises i norske hjem er av den første, fettdryppende varianten.

Igjen, FP er ikke alltid representativt.


#41

Interference sa for siden:

Jeg bruker den oppskriften jeg fant her inne for leeenge siden, og modifiserer den/tilpasser den litt etter hva jeg har lyst på den dagen.
Grunnoppskriften er:

  • 1 teaspoon chili powder
  • 1/4 teaspoon garlic powder
  • 1/4 teaspoon onion powder
  • 1/4 teaspoon crushed red pepper flakes
  • 1/4 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1 1/2 teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon sea salt
  • 1 teaspoon black pepper

Og hvis du vil ha "saus" slik det blir av ferdigposene så kan du ha i litt maisena eller hvetemel.

Her er den Iset har lagt ut før. www.matpaabordet.com/2010/09/refried-beans.html


#42

Dixie Diner sa for siden:

Men da liker du altså ikke posekrydderet heller? For det smaker jo skikkelig av spisskummen.


#43

Polyanna sa for siden:

Sunt og sunt. Det er i hvert fall veldig, veldig kaloririkt, og det på mettet fett. Man skal leve veldig, veldig lavkarbo for å kunne gi blaffen i det på hyppig basis, altså.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Neida, jeg ble bare usikker på om jeg skulle legge ut link til bloggen min, men nå la Inter ut oppskriften over her, fra en annen blogg (det er den oppskriften jeg pleier å bruke, med små justeringer - jeg har ikke tomat i, samt mer hvitløk og veldig, veldig lite salt). Den er supergod, jeg lever på rester i et par dager etterpå, nam.


#45

Interference sa for siden:

Sorry det var ikke meningen å blande meg inn eller noe.


#46

007 sa for siden:

Her hos meg er ikke taco usunn mat, selv om vi bruker posekrydder. Det går enorme mengder grønsaker (salat, gul/rød/grøn paprika, mais, babymais, tomat, agurk, løk, purre) og ellers bruker vi kesam, karbonadedeig og ost. Tilbehør er fullkornlefser og skjell.


#47

Dixie Diner sa for siden:

Huh, nei det der var da ikke innblanding, du delte jo bare ut en oppskrift. :) Det er jo ikke min blogg du har linket til.


#48

Mrs. Longbottom sa for siden:

jo, jeg syns posen smaker taco og det hjemmelagede indisk. Jeg bruker økoposen, og tror ikke jeg dør av det. Ingen glutamat der. Ikke i de vanlige røde posene heller, faktisk, men de er ikke like gode.


#49

Katta sa for siden:

Det er vanskelig å diskutere hva som er sunt på fp fordi det er så utrolig mange ulike betydninger av ordet "sunt". Taco inneholder mye grønnsaker. Avhengig av ingrediensene også endel salt, hvitt mel og fett. Og kjøtt. Så kommer det an på hva man mener er sunt. Spesielt slankende skal det dog godt gjøres å få det.

Forresten - det hjemmelagede krydderet inneholder jo også en hel del salt. Og ikke alle kryddertypene man hiver oppi er nødvendigvis rene heller sånn sett. Det er vel ikke sikkert det er så veldig mye bedre enn posene? At det smaker bedre er en ting, men jeg ville ikke tatt for gitt at det er så mye sunnere.


#50

Inagh sa for siden:

Men godt er det, åkke som! :nemlig:


#51

Mrs. Longbottom sa for siden:

Enig. Jeg liker smaken på økoposen, men ikke på det hjemmelagede. Jeg gidder ikke spise taco jeg ikke liker, da kan jeg jo heller droppe det.

Dessuten, de fleste middager er jo sånn, da, man kan lage sunn eller usunn versjon, uansett.


#52

Hulda sa for siden:

Godt er taco åkke som ja. :D


#53

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes det er helt ok å bruke posene altså, det er jo bla. en smakssak og man spiser vel ikke posetaco hver dag heller. Jeg bare stusser over at du synes spisskummen smaker indisk mens tacoposen smaker taco for det er jo spisskummenet som er dominant i de posene og det både lukter og smaker jo taco. :hmm: Men jeg skal slutte å kverulere altså, jeg ble bare litt i stuss, hehe.


#54

Toffskij sa for siden:

Spisskummen er definitivt det dominante krydderet i tacoblanding, ja. Det er ikke noe å diskutere engang. Det er ganske lett å lage veldig godt tacokrydder selv helt uten glutamat og overdose salt.


#55

Mrs. Longbottom sa for siden:

Altså, jeg er fullstendig klar over at det er spisskummen som er krydderet, og at det er spisskummensmak på posetacoen Men det hjemmelagde krydderet jeg har laget syns jeg ikke ble noe godt, fordi jeg syns spisskummensmaken ble annerledes, mer som indisk mat da. Derfor gidder jeg ikke å styre så mye med det lenger, ettersom jeg har posekrydder uten glutamat, som jeg syns smaker godt.


#56

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker ikke den oppskriften, jeg bare tar spisskummen og så pøser jeg på med det jeg liker selv. Smaker meg til. Men om man liker posene så bruk i vei, altså.


#57

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg har prøvd flere oppskrifter. Og kjøpte ny spisskummen i frykt for at det var den men nei, det er bare mine smaksløker som er litt haywire :fnis:


#58

Dixie Diner sa for siden:

Det er de nok. :knegg: Men hver sin smak, vi er jo forskjellige. :D


#59

Olive Oyl sa for siden:

Akkurat nå finner jeg ikke igjen oppskriften, men her er en variant (tror kanskje det er denne jeg har brukt):

6,5 dl mel eller maismel
2 ss romtemperert smør
2,5 dl lunka vann
2 ts bakepulver
litt salt

Kna sammen til en god deig, og del i tolv boller. Dekk til og la hvile i et kvarter. Bak ut - de skal være så tynne som mulig (jeg bakte de bittelitt for tykke).

Stekes i jernstekepanne på høy varme i noen sekunder til de ser ferdige ut.

Om de er så supersunne er vel mulig å diskutere, men de ble ihvertfall innmari gode. :-)


#60

Susse sa for siden:

Økoposen med kryddermix er god og uten tullball, bruker den når jeg ikke gidder å lage selv. Hiver alltid oppi ekstra med rosepepper som vi digger her i huset.
Vi bruker karbonadedeig, mager kesam, masse grønnsaker. Ost har vi aldri hatt på. Fullkornslefser, og en gang i blandt nanchochips ved siden av.
Her i huset anser jeg i allefall ikke taco som usunnt,mens hos f.eks svigers hvor det er kjøttdeig, rømme,ost, tacoskjell osv. blir det noe annet.


#61

Katta sa for siden:

Men uansett sunt eller usunt er taco definitivt helgemat hos oss. Derfor synes jeg ikke det er helkrise om vi ikke har fullkornslefser (for det orker jeg ikke). Og med den mengden rømme og ost som forbrukes spiller det strengt tatt ikke så stor rolle om det er rømme eller kesam heller. På den andre siden - det er sjelden vi får i ungene så mye grønnsaker som når vi har taco.


#62

safran sa for siden:

I de ferdige posene er det ikke bare saltet som er problematisk. De inneholder jo både sukker og smaksforsterkere, så jeg tror uansett at hjemmelaget krydderblanding er å foretrekke. Jeg syns oppskriften over her er altfor salt, så jeg har mer enn halvert mengden.


#63

Mrs. Longbottom sa for siden:

Hverken den økologiske eller vanlige Santa Maria-tacokrydderet inneholder smaksforsterker.


#64

ingling sa for siden:

Her i huset lager vi taco med karbonadedeig, og bruker ikke ferdigposeblanding siden det inneholder en del jeg ikke skal ha. Vi steiker karbonadedeigen med fersk chili, hvitløk og løk og krydrer med litt mer chili, paprika, spisskummen og hva vi nå kommer på. Ikke noe særlig salt. Når dere sier "lage tacokrydder", mener dere da å mikse sammen kryddderet på forhånd og så ta det i som en gjør med posene? Posene er i hvert fall ikke savnet her, hverken av meg eller av mannen - og han brutke dem mye før.

Uansett, med mange grønnsaker, ost og guacamole til - rømme bruker vi ikke - synes jeg ikke det er så usunt, nei. Vi bruker stort sett skjell (vanskelig å finne tortillas uten noe hvete i), men det er jo ikke så mange skjell som blir spist, og ikke er det hver uke heller, så jeg tror neppe taco er det verste vi spiser hjemme.


#65

Dixie Diner sa for siden:

Jeg gjør ikke det, jeg heller bare over det jeg vil ha direkte i kjøttdeigen (soyafarse i mitt tilfelle) og tilsetter evt. litt vann. Gidder ikke stå og mikse sammen en krydderblanding først, det er jo bare mer tungvindt.


#66

kamp sa for siden:

Jeg har laget en boks som står i skapet med taco blanding ;)


#67

apan sa for siden:

Jeg har ikke lest hele tråden. Jeg synes ikke taco/fajitas er spesielt usunt, men det er jo litt omfattende, derfor stort sett helgemat her også.
Vi har kylling eller karbonadedeig, av og til bønnestuing, alltid lefser (ofte fullkorn) ikke skjell, mye grønnsaker og kesam, av og til guacomole.

Jeg lager ikke krydder selv, det er uaktuelt, men jeg tror ikke det er skrekkelig usunt likevel.


#68

ingling sa for siden:

Ja, det var jeg syntes. Men klart, en kan sikkert gjøre som kamp og ha en blanding stående altså. Jeg bare lager ikke mat sånn. Her er det mer splosj av dette og splosj av hint. :humre: Må vel lage en mer barnevennlig variant etterhvert, enn så lenge er det mye chili o.l. i. Soyafarse i taco / fajitas er forøvrig nammenam, det må vi huske oftere!


#69

Dixie Diner sa for siden:

Hvorfor det? Jeg synes selvsagt det er helt greit at folk bruker pose, jeg bare lurer på hvorfor det er uaktuelt å krydre selv, det er jo like enkelt (bare litt flere bokser). Hvis man sjelden bruker krydder og må gjøre masse innkjøp kun til tacoen skjønner jeg det jo. Her i huset er vi krydderjunkies og jeg har vel alt som kan tenkes i skapet til enhver tid. Jeg lager så mye forskjellig. :nam:

Det jeg syntes var litt creepy med de posene, var at først etter at jeg begynte å krydre tacoen selv og smakte posetaco etter lang tid, smakte posen kjemisk og rart. Fatter ikke at det ikke er smaksforsterkere i dem, for det smaker virkelig sånn.


#70

Lisa sa for siden:

Jeg er ganske sikker på at posepulveret har smaksforsterkere og annet dritt i seg. Har ikke sett den økologiske varianten, hvilke kjede selger den?


#71

Dixie Diner sa for siden:

Jeg tror i hvert fall Obs har den, og Meny. Jeg har sett den mange ganger. Den er fra Santa Maria og posen er grønn. Jeg har ikke sjekket innholdet på den da.


#72

emin sa for siden:

Vi lager ofte kryddermiksen selv. Da er det denne oppskriften vi bruker. Null sukker og null smaksforsterker.

2ts spisskummin
2ts salt
1/2 ts hvitløkspulver
1/2ts malt koriander
1/2ts chilipulver
1ts paprikakrydder
litt pepper

Bland det ut med litt vann og heller over stekt kjøttdeig!

Nam, nam
PS: dette holder kun til ca 200gram kjøttdeig - doble oppskriften, alt UTENOM saltet for en hel pakke


#73

Lavender sa for siden:

Jeg har ikke lest alt, men tror at pulveret er usunt, samtidig inneholder skjell og lomper opptil 20 vegetabilsk fett av billigste og dårligste variant.

Vi marinerer kyllingen i litt lake fra Jalapenosglasset og chilli pulver. Lager salsa og guacamole selv, og bruker Corn tortillas, de inneholder kun 6% fett. Begrenser rømme og ost. Og barna elsker brune salat bønner.


#74

apan sa for siden:

Vi har en del krydder, men ikke alt mulig til enhver tid nei.
Det er sikkert enkelt, men det er faktisk sånn at det er veldig mange ting i matlaging som er enkelt men som hver for seg tar noen minutter ekstra og som er litt ekstra pes. Jeg gjør noe av det, når jeg synes det er verdt det (feks lager jeg alltid potetmos fra grunnen), andre ting gjør jeg ikke. Vi prioriterer greit sunn mat, men setter ikke av særlig mye tid til å lage den, og det er veldig mye annet i livet mitt jeg heller bruker tid på enn matlaging akkurat nå.

Jeg er så crazy at jeg ikke tror hverken Toro eller slike poser er særlig farlig i begrensede mengder, og tror det stort sett bare er her inne det er en så stor majoritet som mener det.


#75

Hobbes sa for siden:

Det er ikke smaksforsterkere i Old El Paso-krydderet heller. Sjekket nettopp.


#76

Mrs. Longbottom sa for siden:

Den vanlige santa maria-posen har heller ikke smaksforsterker :gjentarmegselvtildetkjedsommelige:


#77

Lisa sa for siden:

Ok men modifisert stivelse, antiklumpinsmiddel og maltodextrin er mer en nok okk som synes jeg.


#78

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, altså, jeg har ikke påstått noe annet enn at den ikke inneholdt msg, jeg:ja:


#79

Hyacinth sa for siden:

Jeg er litt sånn :skeptisk: til hvitløkspulver.


#80

Fintdethei! sa for siden:

Den har det ser du: inneholder gjærekstrakt, som er en smaksforsterker.


#81

kamp sa for siden:

På nett står det at den inneholder gjær ekstrakt, og det oppfatter kroppen ganske likt som MSG.


#82

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker godt hvitløkspulver. Rent pulver vel og merke, ikke sånn hvitløkskrydder-greier fra feks. Alpnaering med alt slags dritt tilsatt. Jeg bruker ca. en halv til en hel fersk hvitløk til dagen hver dag, med få unntak, men til tacoen liker jeg best hvitløkspulver.



#84

Lavender sa for siden:

Det er mer enn jeg liker å tenker på. Minner meg om å bestille på restaurant på med våre amerikanske venner, uten ganske mange ting.


#85

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, der ser du. Jeg sjekket kun for msg.

Økoposen inneholder ikke gjærekstrakt heller.


#86

Mrs. Longbottom sa for siden:

men er det helt riktig at det er en smaksforsterker? det er et aromastoff, vel, med et visst naturlig innhold av glutaminsyre. Det er jo glutaminsyre i mye matvarer naturlig, iom at det er en aminosyre. Alt som inneholder proteiner vil jo potensielt inneholde større eller mindre mengder glutaminsyre som frigjøres når proteinet brytes ned.

ETA: ser det er litt forskjell rundt omkring hva det klassifiseres som. Jeg fortsetter med økoposen min, jeg.


#87

Dixie Diner sa for siden:

Er alle smaksforsterkere dårlige for kroppen? For noen tilsetningsstoffer er jo dårlige mens andre er finfine.


#88

Polyanna sa for siden:

Tomater inneholder vel masse smaksforsterkere?


#89

Fintdethei! sa for siden:

:nemlig: Det er mye som høres skummelt ut, som ikke er skummelt i det hele tatt.


#90

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det var akkurat det jeg tenkte på. Mange E-stoffer er jo helt naturlige og ufarlige.


#91

Nextlife sa for siden:

Jeg ser virkelig ikke på taco som et spesielt usunt måltid. Greit nok at vi lager egen krydderblanding og av og til egen lefser, men om man bruker av kjøpt type blir det uansett ikke store mengde av lefse, skjell og tacokrydder pr.pers.
Alle jeg har spist taco sammen med bruker så vesentlig mye mer grønnsaker og så lite av kjøtt at jeg tenker ikke på det som usunt.
Ost og rømme? Tja, i min verden er dette en nødvendighet i et balansert kosthold.


#92

Hobbes sa for siden:

I følge Forskeren så inneholder det meste mat ganske mye naturlige smaksforsterkere, som glutamat.


#93

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, det er overdosering av glutamat som er problematisk, ikke at det fins. Det er som sagt en aminosyre, så det fins i det meste av proteinholdige varer. Men som kunstig tilsetningsstoff brukes det gjerne i matvarer hovedsakelig basert på mel, for å gi inntrykk av at det inneholder protein.


#94

Malama sa for siden:

Jeg fikk i alle fall lyst på taco...

Vi lager krydderet selv (uten overdose på salt, har forøvrig i perioder også seltin, sikkert delte meninger om det også) og blander med svinekjøttdeig, men bruker kjøpelefser (stadig planer om å lage egne, men ikke gjort det enda) masse grønnsaker, ingen rømme eller sånn, men ost har vi.

Vi spiser det jo ikke for at det skal være sunnt (da hadde vi ikke drukket brus eller saft til heller...) men fordi det er godt, typsik fredagskveldskosemat. Og ingen av oss forsøker slanke oss uansett, så målsetningen er mer å få i oss grønnsaker, og unngå et for helseskadelig kosthold, men altså ikke et slankende et.

All den tid vi alle har forskjellige definisjoner på "sunnt", og forskjellige målsetninger, og helt ulike sammenesetninger av taco, er vel dette relativt vanskelig å diskutere konkret.

Men jeg fikk lyst på taco! (skal vel dog heller ha kylling og karbonaderester etter koldtbordet i går.)


#95

Mams sa for siden:

Jeg ser ikke på taco som usunt.
Vi bruker dog posekrydder (old el paso).
Stort sett er det kyllingkjøttdeig vi bruker og masse grønnsaker.
Rømme bruker mellomte, jeg er mer for rømmedressing på.


#96

Trulte sa for siden:

Nå sist hadde jeg glemt å kjøpe tacopulver. Tilsatt kun spisskummen og de synes det smakte bedre!


#97

Dixie Diner sa for siden:

Vi hadde taco i dag, og jeg hadde en gammel (altså ikke utgått på dato da, men lenge siden jeg kjøpte den) pose med krydder i skapet og brukte den i kjøttdeigen til de andre. Ungene nektet å spise, "det var noe galt med kjøttet". :knegg:


#98

Sure Eplet sa for siden:

Vi pleier å bruke piri piri om vi har kjøttdeig til tacoen, eller så marinerer vi kjøttet i sånn gugge fra jalapenosglass. Smakte posekrydret tacokjøttgreier her en dag, og det smakte jo helt forferdelig (merkelig, for jeg husker at det var godt før).

Og så har vi hjemmelaget salsa og guacamole til. Kjempegodt, og ikke så veeeeldig usunt tror jeg.


#99

Syrin sa for siden:

Taco er ikkje helgemat hos oss. Det kan godt bli servert ein onsdag. Og blir rekna som sunn.

Vi lagar krydderet sjølv (stort sett i alle fall). På grunn av cøliaki brukar vi skjell, og i solidaritet med jentungen blir det til at vi et skjell alle saman.


#100

Darth sa for siden:

Jeg liker ferdigblandet krydder jeg :knegg: .


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.