Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget smør med bi-smak

#1

Floksa sa for siden:

Jeg separere all melk som drikkes her hjemme og dermed har jeg et ganske heftig fløte overskudd ( vi drikker MYE melk :knegg:).
I et forsøk på å bruke denne fløten til noe konstruktivt så har jeg laget smør flere ganger, men jeg sliter med at smøret får en litt udefinert bi-smak/lukt.
Det gjør at smøret ikke er på langt nær så godt som jeg hadde håpet, dessuten blir bi-smaken sterkere av lagring...

Melka som brukes er helt vanlig ku-melk, men den er litt høy på celletall (antall hvite blodlegemer i melka) mellom 150 og 250 for de som kan om sånt. Jeg lurer på om dette kan være årsaken til bi-smaken?
Søpet/kjernemelka har samme bismak, men enda sterkere.

Jeg lager det på vanlig måte i kjøkkenmaskina mi og vasker det i kaldt vann etter på. Veksler mellom å tilsette salt under visping og under knaing.
Fløten er ekstremt tykk (som rømme) og det varierer hvor lenge den har stått siden separering.

Litt sært spørsmål men jeg håper noen vet litt om dette :blomst:


#2

Teofelia sa for siden:

:blånn:

Dette kan jeg ikke noe om i det hele tatt, men jeg kjenner at jeg har lyst til å følge diskusjonen likevel. Lage eget smør. Det er liksom noe litt magisk over det. :hyper:


#3

Observatøren sa for siden:

Merker du forskjell avhengig av for?


#4

Floksa sa for siden:

Nei, jeg synes ikke det, men jeg skal jammen tenke litt på det. I neste uke skal vi flytte hjem fra setra og da skal de over fra gress til silo. Skal prøve meg fram da og sammenligne.


#5

daffy sa for siden:

Eksotisk problemstilling :knegg:


#6

Polyanna sa for siden:

Har du riktig mengde salt? Jeg husker vi lagde smør en gang i tiden, men uten salt, og det smakte skikkelig FÆLT.


#7

lucifine sa for siden:

Kult!

hjelper detom smøret står kjølig? Vet at dersom smøret står lente på benken så vil det smake litt ymse etter en stund..?


#8

Maxine sa for siden:

Jeg tenkte først på saltet.

Men, melk med høyt celletall har jo også veldig ofte en bismak, som kanskje kan forverres under separeringen? Og som du sier, under lagring? Har du laget smør av melk med normalt celletall, og merket noen forskjell da?

Jeg lagde i min tid som gårdskjerring smør noen ganger, men da med "feilfri" melk, og fløten sto heller ikke lenge før vi brukte den videre... Hadde aldri problemer med smaken hvertfall.


#9

Floksa sa for siden:

I og med at vi har såpass celletall så har jeg aldri prøvd å lage av melk med lavere celletall nei. Og ja, blir celletallet høyt nok får man bi-smak, men skummetmelka har ikke denne bi-smaken, selv ikke etter lagring?
Men ja, jo jeg tror kanskje det ligger i celletallet alikevel?
Og at smaksfeilen sitter i fettet/fløten?
Kan lage en runde av helt fersk fløte og se om det hjelper noe?
(men ikke varmfersk for den skiller seg aldri :hehehe: :btdt: )


#10

Observatøren sa for siden:

Vi merket stor forskjell på gressmelk og silo/høy. :nemlig:


#11

Observatøren sa for siden:

Det kommer an på årsaken til høyt celletall også, mye av dette lagres jo i fettet.


#12

Floksa sa for siden:

Årsaken er gamle kyr med sie jur, noen få kronikere med høyt celletall uten bakterier og noe er mekansik på grunn av tomgangsmelking (budeia er sløv på å proppe :flau:)
3 gammelkyr skal utrangreres, budeia skal skjerpe seg og proppe mer og det er vel på tide med en runde med bortsetting av kronikere....


#13

Ine sa for siden:

Hva er proppe?


#14

Kitty Bastard sa for siden:

Dette er den beste tråden noensinne!


#15

Maverick sa for siden:

Bortsetting av kronikere? :leppe:


#16

Daisy sa for siden:

Jeg fikk akutt lyst på en ku!


#17

Candy Darling sa for siden:

:what:

Signerer Kitty. Det er så fascinerende når noen diskuterer selvsagte ting som er helt ukjente for meg.


#18

Adrienne sa for siden:

Tror det er ekvivalentet til forklaringen om at kjæledyr får et bedre hjem på landet, når de egentlig har vandret videre til en ny og bedre verden.


#19

Maverick sa for siden:

Skal kubåna med for høye celletall til de evige gressmarker? :hylgrine:


#20

Candy Darling sa for siden:

Hva mener du? Bonzo hos naboen dro til en gård da han var gammel, så klart, han fikk løpe med kaninene og sånn! :leppe:


#21

allium sa for siden:

Men hvordan vet du hva bier smaker, siden du kjenner igjen smaken i smøret?


#22

Maverick sa for siden:

:tralala:


#23

Floksa sa for siden:

Å sette inn en blindpropp i den ene ( eller flere) spenekoppen når den jurdelen er tom. Brukes når kuer melker mindre på en eller flere patter.

:D

Ja :hohahaha:

:værsågod:

Nei nei, det er å utrangere det. Å sette bort betyr at vi slutter å melke på den jurdelen ( kua har 4 jurdeler) som har høyt celletall. Helt ufarlig mao. Nesten da, for 3spentkyr har liksom tatt første steget på den siste reisen :knegg:

Det er jo det jeg ikke vet, udefinerbar bi-smak.

:knegg:


#24

Maverick sa for siden:

Jeg fniser høyt og støyende av detaljforklaringen "kua har fire jurdeler". :haha:


#25

Floksa sa for siden:

Og fire mager. Her er det en sammenheng, det er jeg sikker på!!

:happydance:


#26

Pøblis sa for siden:

Åh. Jeg er sånn naivtforelsket i livet-på-landet. :danse2: Det er så utrolig fjernt for meg. :hjerter: Og så uendelig eksotisk. :elsker:Jeg digger denne tråden og hele problemstillingen. :love: Og lurer på hva propping er. :gruble:


#27

Floksa sa for siden:

Obs, ny detaljert forklaring følger :knegg:

Når man melker ser det slik ut:

Men noen kyr melker bare på 3 patter eller har mindre melk i en av pattene.
Da bruker man en slik:

og setter inn i spenekoppen som ikke skal brukes.

:veldig pedagogisk med bilder og greier:


#28

m^2 sa for siden:

:skeptisk:
Jeg har IKKE to mager, sånn etter samme logikk :skeptisk:


#29

Floksa sa for siden:

Har du ikke dessert mage? :eek:


#30

m^2 sa for siden:

Jo sant nok, godt poeng.


#31

Salt sa for siden:

And this, ladies and gentlemen, is the very reason I love FP! :elsker:


#32

Bobbelur sa for siden:

Kul tråd!
Jeg bare lurer - hvordan finner du ut hvilken jurdel som har høyt celletall? Og hvordan vet du hvilke kyr som har høyt celletall? :totalt noldus på bondetekniske greier:


#33

Floksa sa for siden:

Klar for flere detaljer? :o
Jeg har et lite brett med 4 adskilte små kammere og har oppi en sprut fra hver patt(jurdel) også har jeg oppi en blå væske med et fryktelig vanskelig navn som blander seg med melka og gir en indikasjon på hvor celletallet ligger.
Seig eller klumpete væske=høyt celletall. Tyntflytende væske=lavt celletall.


#34

Observatøren sa for siden:

I disse nymotens dager finnes det mye fænsi i fjøset. Men man kan gjøre det mekanisk også, ved å bruke et "jurbrett", der man mekker ut av hver spene og tilsetter kontrast (husker ikke hva den lilla guffa heter lenger??).

Det er fire rom, en for hver spene.



#36

Floksa sa for siden:

:highfive:


#37

Adrienne sa for siden:

Men hva betyr egentlig å ha høyt celletall? Når vi først er i gang med å spørre om sånne kuting.


#38

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er litt skeptisk til å kjerne smør av melk som har høyt celletall. (Har dere mye klassemelk? ) Men jeg ville prøvd følgende: Jeg ville prøvd å syrne melken og kjernet rømme i stedet. Jeg ville prøvd med mer salt. Jeg ville kjernet til all væske var ute av smøret. Jeg ville kjernet ganske langsomt for at væsken skulle slippe.


#39

-ea- sa for siden:

Sikker på at du egentlig vil vite det? :cool:


#40

Harriet Vane sa for siden:

@Adrienne: Celletall handler om brystbetennelse, egentlig.

storfehelse.tine.no/7041.cms


#41

polarjenta sa for siden:

Jeg har ikke peiling på det du spør om, men jeg følte likevel et behov for å fortelle at i den forrige barnehagen jeg jobbet i så laget vi smør. Veldig kult og morsomt, og fasinerende for ungene :)


#42

jolie sa for siden:

Men. Hvordan kan man vite at den ene jurdelen (:skeptisk:) har mindre melk enn de andre?


#43

Floksa sa for siden:

Ja, vi har mye klassemelk (det er et forbannet problem og jeg fikk nettopp sms med siste analysen og der var det på 360, hvilket betyr at jeg må begynne med spannmelk, speneprøver osv. Selv om noe kan spores tilbake til to kyr med piggtrådskade, så må vi inn med ekstraordinære tiltak for å ikke få stopp. Faens dritt altså! )

Fløten min er tykk at jeg ikke får til å syrne den. I allefall ikke på noen måte jeg har prøvd? Og det er dumt, for rømme er anvenlig til mer enn fløte...

Det er en indikasjon på at juret prøver å reparere seg/ beskytte seg mot noe.
Da øker antall hvite blodlegemer i melka.
Det kan være alt fra en baktriell infeksjon, til at kua har ubalanse i vomma(magen) eller smerter i en fot. Som oftest betyr det bakterier, altså mastitt men man kan ha høyt celletall uten mastitt.


#44

Floksa sa for siden:

Man er synsk :kry:


#45

jolie sa for siden:

Jammen altså. DET er ikke et svar jeg uten videre kan godta. Faktisk. :fnise:


#46

era sa for siden:

Øyyyh! :snurt:


#47

era sa for siden:

Slutter aldri å fasineres over Hariets kunnskapsspekter!


#48

Malama sa for siden:

Signerer!


#49

Mani sa for siden:

Du må vel ned på celletallet uansett for å få levert elitemelk, du får sette inn støtet der. Kukontrollen og jodflaska neste?


#50

era sa for siden:

Kukontrollen:rofl:


#51

Floksa sa for siden:

100% elitemelk er det lenge siden vi har hatt (2009 sier tallene) og med 360 nå så rykket vi vel ned på 3.klasse. Rådgivertjenesten er selvfølgelig inne i bildet og jeg må vel ringe i morgen og få tatt ny prøve da, for å se om det faktisk er skadene ( 2 avrevne patter :hjelp:) som har gitt celletalls hoppet og for å få noen gode råd. Joddypping er jeg ingen fan av, med mindre det er påvist bakerieelt. Hos oss er det som regel andre ting som gir celletallet, hvilket er noe dritt, for diffust celletall er mye vanskeligere å gjøre noe med :sur:


#52

Floksa sa for siden:

Ikke le av kukontrollen, de har gjort mye bra med norsk kuhelse og kvaliteten på norsk melk (som er i verdensklasse)!

sådetså!


#53

polarjenta sa for siden:

Men altså(og tilgi meg dersom jeg ikke har lest alle de andre innleggene så nøye), hva betyr det med sånnne celletall? Får dere dårligere betalt for melka?


#54

Floksa sa for siden:

Ja, litt, men egentlig burde det vært mye mer prisdiffrensiert, men norsk landbrukspolitikk er WTO vennlig og diffrensierer ikke på kvalitet. Det skal ikke lønne seg å være dyktig må vite :sur:
Og der fikk jeg jammen inn litt politikk også :D


#55

Siritk sa for siden:

Ååh, av og til savner jeg gårdslivet altså. Jeg var villig til å gjøre hva som helst bare jeg fikk bruke jurbrettet, stappe propper og ha oversikten når kyrne skulle prøvemelkes. sukk

Smørlaging har jeg ikke gjort så mange ganger, så det kan jeg ikke hjelpe deg med. God rømme var jeg dog god på.


#56

Mani sa for siden:

Det gjorde iallefall nytten her. :klemme: Lykke til!


#57

Mani sa for siden:

Gøy å presentere seg med at man jobber i kukontrollen kan jeg tro. Du har liksom icebreakeren helt opp i dagen. :D


#58

Interference sa for siden:

Kan du få tak i soppkulturer for å syrne melken? Jeg vet farmor gjorde det mye når de hadde ku, eller kanskje det er for lenge siden til at det går lengre?


#59

Bobbelur sa for siden:

Dette er så kult! Jeg lærer de merkeligste ting her inne - og jeg digger det! :hjerter:
Så når jeg en gang flytter på småbruk med en ku og en geit og en sau eller to, da vet jeg hvor jeg skal spørre om ting jeg lurer på. :jupp:


#60

Adrienne sa for siden:

Jeg blir bare mer og mer fasinert over mengden og variasjonen det er på kunnskap her inne. :elsker:


#61

allium sa for siden:

Jeg har også laget smør!

(det var ikke meningen - jeg skulle egentlig piske krem til en bløtkake)


#62

Adrienne sa for siden:

:grineler:

:BTDT: :sparke:


#63

Karamell sa for siden:

Jeg har ristet fløte til smør. :lærer: :stolt:


#64

Irma sa for siden:

Ja, nei. Her må jeg følge med, skjønner jeg! Interessant. :jupp:


#65

noen sa for siden:

Denne tråden skriker etter emneord. :hyper:


#66

Pamina sa for siden:

Jeg elsker denne tråden. :love:


#67

Malama sa for siden:

Jeg har gjort det som elev.

Et glass med fløte som gikk på omgang i klasserommet, alle ristet litt hver.


#68

noen sa for siden:

Jeg får bare lage to! :hylgrine:


#69

Floksa sa for siden:

Direkte inne fra fjøset...


#70

Marit K sa for siden:

Lykken er lukten av fjøs, og smaken av iskald fersk melk. :hjerter:


#71

noen sa for siden:

Stille i fjøset, det er stille i fjøøset! :rairai:


#72

Balanse sa for siden:

Jeg bare lengter etter neste gang jeg er sosial og dette problemet kommer opp. Da skal jeg se ned via nesen og si:Bismak i smøret? Da har du nok for høyt celletall. Eeeer du flink nok til å proppe? :skeptisk:


#73

Interference sa for siden:

:haha:


#74

Høst sa for siden:

FP er rett og slett fantastisk. Rett og slett. :bøyer seg i støvet: Hvor mye kunnskap er det ikke samlet her inne?

(Sorry, jeg har null peiling på kyr og melking og sånn, men drikker melk, har pisket krem til smør (ikke godt!) og klødd noen kuer opp igjennom årene. Etter denne tråden har jeg mye mer respekt for både kuer, melk, bønder og jur. :jupp: )


#75

Harriet Vane sa for siden:

Man kjenner og ser om det er forskjell på melkemengde i spenene, altså. Da er det veldig viktig å ha noen propper i lomma, så man kan ta av et par av organene og tømmer resten av juret. Man må tømme ordentlig, ellers får de mastitt (jurbetennelse/brystbetennelse. Kuer er som damer)


#76

Malama sa for siden:

Men det er (heldigvis?) ikke vanlig å proppe damer?


#77

Harriet Vane sa for siden:

Her ser dere enern min som drar ned/spriter en ku og toern med en propp.


#78

Harriet Vane sa for siden:

Av og til ser jeg helt klart behov for å kunne ha med en propp eller to i lomma. Har du møtt min svigermor?


#79

Malama sa for siden:

Jeg har neppe møtt din svigermor, jeg tror ikke engang jeg har møtt deg?

men jo, jeg kunne trenge en propp eller to av og til jeg også, dog da ikke fordi det er TOMT der, mer tvert imot...


#80

Harriet Vane sa for siden:

Jo tommere i hodet, jo større proppebehov. :nemlig: Eller juret. Ett fett.


#81

Maverick sa for siden:

Vi mangler en kusmiley. Rett og slett.

MooooOOOOoooohh!


#82

Bobbelur sa for siden:

Dette kan jeg signere. Jeg har ikke vært borti tommere tønne enn svigerinnen min, og jeg har aldri hørt om noen som har fått problemer med stemmebåndene slik som hun - utenom operasangere og slike som bruker stemmen sin.
Det er så tomt, og flommen stopper likevel ikke.


#83

m^2 sa for siden:

Her er en proppesmiley, hvertfall :værsågod:

(eller egentlig en stick-a-sock-in-it-smiley)


#84

Milfrid sa for siden:

:rofl:

Jeg lurte på hvorfor en tråd om hjemmelaget smør med bismak var blitt så lang.

Fine FP! :hjerter:


#85

Floksa sa for siden:

Vil gjerne ha gode tips for å lage rømme, for jeg får ikke til å lage det jeg :mumle:

Takk for det, jeg vet ca hva vi har i vente :blæ:

Fine svigermor! Har hun noen gode tips for å få syrnet rømma? Jeg kan ikke stille hastigheten på separatoren, for den er elektrisk :måderne må vite :kry::

Sopp har jeg aldri hørt om, men bakteriekultur får man tak i ja, bare å bruke vanlig kulturmelk det.

:værsågod:

:fnis:

Jupp også rett strekk på slagen, så bakjuret får tømt seg godt. Er bortskjemt med avtaker hjemme, men på sætra har vi ikke det. Og det merkes at budeia er slapp.....


#86

Maxine sa for siden:

Eller som den kvinnelige inseminøren vi hadde en stund; hun sa at hun var far til flest i hele kommunen :knegg:

Men jeg skjønner eeeegentlig ikke at dette er en sååå fantastisk tråd, men jeg er vel litt for godt kjent med gårdslivet, og synes ikke kuer er såååå spennende. Altså - de er fascinerende dyr, men de stiller ikke på linje med romvesen, slik det nesten høres ut som her :knegg:


#87

m^2 sa for siden:

Jeg vil vel nærmest si det er omvendt...


#88

jolie sa for siden:

Hahaha! Priceless! Jeg vil være der! :knegg:

Nå propper man vel strengt tatt ikke kua. Proppen går i maskina.


#89

jolie sa for siden:

Hvorfor er inseminør et emneord her? Har det vært puling? :skeptisk:


#90

Interference sa for siden:

Det står om inseminør i Maxines innlegg.


#91

jolie sa for siden:

Jaggu! Jeg har lært om lesestrategier i dag, og det kommer vel ganske tydelig fram at jeg brukte feil strategi her. Sånn kan det gå.


#92

era sa for siden:

Med et dyslektisk blikk blir emneorda rimelig porrig etterhvert.


#93

jolie sa for siden:

Det trenger man ikke være dyslektiker for ... :knegg:


#94

Maverick sa for siden:

Haha, ikke skyld det på dysleksien, era! :knegg: :får til jeg også:


#95

era sa for siden:

Slasker, jeg er et uskyldig offer mens dere har skitten fantasi :snurt:


#96

jolie sa for siden:

:hehey:


#97

Kitty Bastard sa for siden:

Håh, det er ikke bare fantasien som er skitten. :hehey:


#98

Enhjørning sa for siden:

:iiik: AU! Dakar kua. :leppe:

Sånn ellers: Fine, fine tråden! :elsker:


#99

Malama sa for siden:

sant nok. Og noen unger, som er noe av det nærmeste jeg kommer melke Askim, kan man proppe. Ikke min da, hun avviser propp, også kjent som smokk, kategorisk.


#100

noen sa for siden:

iPadsk for melkemaskin? :gruble:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.