Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er moderatorer "brukere som alle andre"?

#1

-ea- sa for siden:

Ja, dere ser spørsmålet. Jeg har vært i en liten diskusjon med en moderator, som dere skjønner. Og får nå, som tidligere, slengt til meg at "moderatorer er brukere som alle andre".

Jeg mener altså at nei, når man er moderator har man et større ansvar enn andre brukere for å opptre fint og høflig og høvisk. Er man sur på en bruker for noe, så tar man det privat og direkte, og man lar f.eks. være å lage egen tråd om akkurat denne brukeren.

Hva mener dere andre?
Kjøyr debatt!


#2

Karamell sa for siden:

Jeg kan ikke huske at noen (nei ikke brukeren) har laget en tråd som har hengt ut andre medlemmer på denne måten, slik som det ble gjort i denne dagsaktuelle tråden. Verken av modder eller andre brukere. Og ja, modder bør ihvertfall vise mer folkeskikk!


#3

Blondie sa for siden:

Nei.

Jeg har vært modde på flere forum tidligere og har alltid hatt i bakhodet at man har en litt spesiell situasjon. Det betyr ikke at en modde ikke kan ha egne meninger, delta i diskusjoner og være uenig med andre brukere, men jeg synes så absolutt at de må være bevisste på at "refs" eller kjipe kommentarer kan oppleves sterkere fra dem. Selv om ikke de opptrer som en representant for forumet annet enn når det skrives "Med moderatisk hilsen" så vil det oppleves slik for mange.


#4

jolie sa for siden:

Jeg synes man skal ta det med den andre privat enten man er moderator eller vanlig bruker. Drittslenging og privat oppvask hører ikke hjemme der alle kan lese det.

Moderatorer må få lov til å være vanlige brukere, de også. Jeg synes de er flinke her inne til å presisere når moddehatten er på eller ikke. Siden det å være moderator er frivillig og ulønna, kan vi ikke forvente at de har en annen standard til oppførsel enn andre brukere - sånn utover normal folkeskikk.


#5

polarjenta sa for siden:

Jeg er enig med dere. Jeg er rystet over den tråden dette gjelder.


#6

safran sa for siden:

En moderator er i og for seg en "vanlig" bruker, men bør i det minste kunne oppføre seg normalt anstendig.


#7

Acsa sa for siden:

Det finnes både skrevne og uskrevne forumregler. De skrevne må vi alle forholde oss til, ellers kan det få konsekvenser. Så er det en del uskrevne forumregler - ikke ta konflikter i åpent forum, ikke lekke fra blogger/lukkede underfora, ikke oute ting som bare høyner konflikter osv. Her har jeg hatt noen forventninger om at moderatorene skal gå foran med et godt eksempel, og at admin når de plukker modder velger folk som nettopp bidrar til at forumet skal fungere så godt som mulig med så lavt konfliktnivå som mulig også gjennom sin væremåte og gjennom sine handlinger som "vanlig bruker". Jeg mener ikke at de ikke skal ha kontroversielle standpunkt, bare at man kan forvente at en moderator opptrer noenlunde ryddig, i litt større grad, fordi de har blitt gitt tillit. Og jeg synes de aller fleste moddene vi har her inne lever opp til disse forventningene.


#8

Bloppy sa for siden:

Nemlig! Men dagens tråd vitner ikke akkurat om dette. Veldig synd. :(


#9

Nessie sa for siden:

Jeg tenker sjelden over hvem som er modder eller ei. Altså ingen respekt for autoriteter. :knegg:

Nei, men seriøst. De har jo en rolle her inne, og det er nok greit å ha det i bakhodet tror jeg? :vetikke: Men personlig tenker jeg på «nickene»/personene, og ikke om de fungerer som modder.


#10

Blondie sa for siden:

Til vanlig nei, men hvis du blir rødprikket/pmet/outet eller utskjelt?


#11

Anne C sa for siden:

Jeg vet knapt hvem som er modder her inne, så det tenker jeg aldri på. Tråden det er snakk om her hadde jeg reagert på uansett hvem det er som hadde lagt den ut.


#12

Nessie sa for siden:

Kanskje. :nemlig: Men jeg er jo så kjedelig at jeg aldri får rødprikker. :uskyldig:


#13

Serafin sa for siden:

Jeg visste ikke at den personen var moderator, da jeg har null oversikt over sånt.

Men svir gjør det uansett.

Men nå er jo uansett den tråden slettet. :)


#14

Zulu sa for siden:

Dette synet deler jeg.


#15

Blondie sa for siden:

For ordens skyld, det hadde jeg også.


#16

Primrose sa for siden:

:nemlig: Sånn oppvask/uthenging hører ikke hjemme på åpent forum synes jeg.


#17

Guava sa for siden:

Nei moderatorer er ikke brukere som alle andre. De har tilgang til alt, kan irettesette andre og har veldig mye makt sammenlignet med andre brukere. Rollen funker best om brukerne har tillit og tillit er ikke noe man får uansett.

Jeg vet for ordens skyld ikke noe om tråden dere snakker om. Den må jeg ha gått glipp av.


#18

Toffskij sa for siden:

Når det gjelder konflikter og problemer med transaksjoner på markedsplassen, er det forumledelsens politikk å ikke ta stilling. Om sakene ikke får noen løsning gjennom gjentatte henvendelser på PM – og det altså ikke lot seg gjøre å løse saken privat og diskré – anbefaler vi alle brukere med problemer å ta opp saken i åpen tråd, og vi ville synes det var svært uheldig om moderatorer ble behandlet annerledes enn andre brukere i slike saker.

Når det er sagt, er jeg enig i at tonen var i skarpeste laget i denne tråden, og synes det er bra at tråden nå er slettet.

Toffskij, moderator


#19

Billa sa for siden:

Så ikke tråden, men mener bestemt at det er uakspetabelt å lage egne tråder som henger ut andre brukere på en negativ måte. Positive tråder er bare hyggelig.

Dette bør selvsagt moderatorer i enda større grad enn oss andre være obs på, og selv om hattene kan være mange, må de forstå at de ikke alltid oppfattes som helt vanlige brukere. Hvis DET er ønsket, antar jeg det er fullt mulig å si fra seg rollen.

I min bedrift har vi både tillitsvalgte og verneombud. Jeg hadde synes det var ekstrordinært underlig hvis ikke disse, gitt sine roller, hadde forstått at å henge ut kollegaer var feil. Likeså mine nærmeste medarbeidere.


#20

Heiko sa for siden:

Jeg er generelt begeistret for vanlig folkeskikk og ryddighet fra alle mennesker. I tillegg tror jeg at jeg har noen høyere forventninger her inne til moddene en jeg har til andre. De har jo, i mitt hode, blitt satt til å passe på at forumreglene overholdes, og således har en annet definisjonsmakt en resten av brukerne. Det krever større grad av ryddighet og refleksjon over egen rolle.


#21

Einhyrningur sa for siden:

Vanskelig å si når man ikke har sett tråden/vet hva saken handler om, men jeg tenker at moderatorer i større grad kanskje må være forsiktige med slikt da de er en del av selve forumet på en litt annen måte en vanlige brukere.

Synes uansett at offentlig bråk er dumt, man burde kunne rydde opp på privaten.


#22

Skilpadda sa for siden:

Uten å si noe om bakgrunnen for den spesifikke saken som utløste denne tråden, vil jeg bare si at dersom den man har et problem eller en konflikt med ikke svarer på PM, så er det jo ikke en mulighet å ta saken privat.


#23

Guava sa for siden:

Nei, men gjelder det også når moderatorer ikke svarer på PM?


#24

Nessie sa for siden:

Men da kan man jo bare droppe saken, ikke oute den for å henge ut vedkommende.


#25

Magica sa for siden:

Har ikke lest den omtalte tråden.

Er ellers enig med trådstarter, man har et annet ansvar.


#26

Einhyrningur sa for siden:

Det er helt klart og det var også derfor jeg skrev burde. Som jeg også skrev vet man jo ikke hva saken handler om så svarene blir på generelt grunnlag for mange av oss.


#27

Skilpadda sa for siden:

Uansett hvilken bruker som ikke svarer på PM så er det jo slik at man da ikke kan kommunisere privat med denne brukeren. Hva mener du?


#28

Guava sa for siden:

Jeg lar det ligge.


#29

era sa for siden:

Jeg vet ikke hva som er foranledningen til denne tråden og lar være å snuse før jeg skriver for å ikke bli preget av ev.dårlig modde oppførsel. Jeg mener en modde er en vanlig bruker og har rett til å bli sur og ufordragelig slik som alle andre i enkelt tilfeller MEN jeg mener at det er helt utelukket å bli sur og personlig eller krass med moddehatt.Altsa signert moderatorisk hilsen el. Pga den tilliten man som moderator har og tilgang til brukernes privat sfære vil jeg også mene at å være konfronterende og ufin i stor grad er uheldig. En moderator bør være en som bringer en diskusjon opp på et bedre nivå vanligvis heller en å være en som bryter forumet ned. En modde burde være litt mer bevist men samtidig ha rett til å bli forbanna og å si fra som privat person - men jeg vil foretrekke at de som kan lese pm ene mine er mennesker med god gammeldags folkeskikk. Det å lage tråder som henger ut andre brukere er helt på trynet og absolutt oppførsel jeg ikke ville forventet eller akseptert fra en moderator.


#30

Skilpadda sa for siden:

Hva var da poenget med å ta det frem her?


#31

jolie sa for siden:

Det er selvfølgelig sant. Men det er jo flere andre måter å ta kontakt på. Fx bumpe tråden, sende en prikk, skrive profilmelding, starte en "hallo, jeg har sendt deg pm-er"-tråd. Dessuten synes jeg det er en uting å tvinge en konflikt ut i offentligheten om det kanskje er slik at motparten helt bevisst har ignorert vedkommende (og dette er ikke basert på den nevnte tråden). Synes ledelsen her inne at det greit at man tar oppvask offentlig om man på forhånd har gjort det man kan for å få den andre i tale privat?

På markedsplassen skjer det både titt og ofte at kjøper trekker seg fra et kjøp. Det er da ikke verre enn å bumpe tråden eller starte en ny tråd med et litt mer nøytralt innhold a'la "kjøper trakk seg/har ikke latt høre fra seg, legger derfor disse ut på nytt".


#32

Guava sa for siden:

Ok hvis du absolutt vil vite så handler det om det at dere fra ledelsen oppfordrer til å ta ting på PM og da har jeg større forventninger til at dere svarer på PM enn jeg har fra andre brukere. :) Nå er det nevnt, men jeg vil ikke skrive mer om det nå.


#33

polarjenta sa for siden:

Jeg tenker at det er unødvendig all den tid tingene ikke var blitt sendt avgårde. Hadde de vært sendt avgårde, og de ikke ble betalt hadde det vært noe annet. I den omtalte tråden hadde det jo bare vært og lagt dem ut for salg på nytt uten å navngi. I tillegg syns jeg det ble patetisk når denne moderatoren valgte å rødprikke alle som svarte, og beskylde oss for å være sensasjonslysten og bedrive dobbeltmoral.


#34

Morella sa for siden:

Nå har jeg ingen anelse om hvilken tråd dette er, eller hvem det gjelder. Men om dette stemmer synes jeg ikke denne personen egner seg som modde. Bruker av forumet- ja, men ikke modde.


#35

Katta sa for siden:

Jeg tenker at en moderator er litt som en tillitsvalgt. Man kan selvfølgelig delta i tråder på eget initiativ og være seg selv, moderatorgjengen trenger ikke å ha en felles mening om alt og alle og jeg synes det er fint at moderatorer kan diskutere på linje med vanlige forummedlemmer og ikke bare være "crew". Ellers hadde det blitt kjedelig, for det er mange interessante mennesker i moderatorgruppen.

Men når det er sagt mener jeg at det følger et ekstra ansvar med å være så synlig som en moderator er, og å ha de tilgangene jeg skjønner at moderatorer har. Det finnes muligheter i forumprogramvaren til å regulere hvor mye tilgang moderatorer på ulike nivåer har, og hvis man har valgt å la alle moderatorer se og gjøre alt tenker jeg at da har man samtidig valgt at moderatorrollen innebærer et ansvar for å forvalte de opplysningene man har tilgang på riktig, og ikke skaffe seg informasjon man ikke har bruk for. Jeg synes også at man har et ekstra ansvar for å opptre i tråd med forumreglene og å telle til ti før man går til personangrep. Man trenger ikke å tåle mer enn andre medlemmer, men det finnes flere måter å svare på. Dette har med tillit å gjøre, vi som vet hva moderatorer har tilgang på trenger å være trygg på at de tenker før de handler.

Jeg har for ordens skyld ikke sett den aktuelle tråden.


#36

polarjenta sa for siden:

Jeg fikk en slik prikk ja, og det var flere som ble rødprikket. Jeg vil tro at innholdet i disse prikkene hadde noenlunde samme innholdet.


#37

era sa for siden:

En liten justering i mine påstander er vist på sin plass- valige modder kan vist ikke lese PMer det er admin greier. Og de har fortsatt lov å bli grinete som privatperson om moddehatten ikke taes på mener fortsatt jeg.


#38

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har vel fått beskjed om at brukerkontoen min vil stenges om jeg ikke passer kjeften, så jeg har dessverre ikke anledning til å diskutere her, føler jeg.

Jeg går attende til ordførertråden og venter spent på selskap der isteden. Han er bra teit den ordføreren!

Eller mat! Jeg lager mat i dag! Godt blir det også! Kjøttbollene smelter på tunga as we speak! Eller taster - det kan jo ikke være tilfeldig at taste passer inn på engelsk når man snakker - bare at man skriver - om mat? :gruble:

Ja, beklager at jeg ikke har så mye å bidra med utover en avsporing.


#39

Skilpadda sa for siden:

Vi kan heller ikke lese PM-er - eller rettere sagt: jeg kan ikke lese PM-er; HP har vel i prinsippet teknisk tilgang til innholdet, men denne tilgangen er ikke tilgjengelig, for å si det sånn.

Det er klart.


#40

Skilpadda sa for siden:

Fint at du ber om avklaring. Vi ønsker slett ikke at alle som ikke får svar på PM-er skal dra konflikten ut i det offentlige, nei - som du sier, kan man helt bevisst velge å ignorere noen, og det skal man ha lov til. Hvis man har problemer i forhold til en spesifikk bruker, og ikke ønsker å bare la det ligge, er det fint om man tar kontakt med forumledelsen så vi kan vurdere om det er noe vi skal håndtere.

Men akkurat når det gjelder markedsplassrelaterte konflikter (vi får jo inn noen slike innimellom), så har vi sagt helt klart fra om at forumledelsen ikke blander seg inn i slike og ikke tar noe ansvar for gjennomføring av handelen. Så da har vi sagt til dem som tar kontakt at det er helt greit om de tar saken ut i forumet dersom den andre parten ikke svarer. Dette har vært vår linje i årevis.

Skilpadda, admin


#41

rine sa for siden:

Selvsagt er de ikke helt vanlige brukere. De har mer ansvar og kjenner forumreglene bedre enn del fleste andre, f.eks. Sånn sett burde vel moderatoren som utløste denne tråden vært klar over at det hun gjorde ikke kom til å gå upåaktet hen. Jeg var ikke klar over at det var OK å gjøre det slik hvis folk man handler med ikke følger opp, (enten det nå er penger eller å sende ting) men synes forsåvidt det er en grei regel når brukere ikke svarer på PM. At det kunne vært gjort på en mye smidigere måte, er det vel derimot ingen tvil om.
Når det er sagt, moderatorer er jo mennesker som alle andre, og kan også gjøre feil. :diplomat:


#42

Guava sa for siden:

Så vi kan altså være trygg på at ingen leser PMer?


#43

rine sa for siden:

Ikke alle. :filer:

:stiller seg laglig till for hogg...eller rødprikk:
:knegg:


#44

Mirmell sa for siden:

Jeg tenker, uten å ha lest tråden det siktes til, at moderatorer har en litt annen rolle enn en helt vanlig bruker. Hvis ikke hadde vel ikke et forum hatt moderator(er)? Selvsagt kan en moderator delta på lik linje med andre brukere, men h*n har også en rolle i tillegg.


#45

Myria sa for siden:

Jeg er moderator på et forum og selv om ingenting har blitt sagt om dette med og både være moderator og bruker av forumet føler jeg selv at man skal tenke litt ekstra over hvordan man oppfører seg mot andre og at man følger forumreglene.



#47

jane sa for siden:

Jeg synes det er greit at hvem som helst tar oppvask i all offentlighet. Er altfor lite av den slags.


#48

Nessie sa for siden:

Er de? :skeptisk:
Helt sikker? :redd:


#49

-ea- sa for siden:

Jeg tenker akkurat som Billa og Heiko.

Jeg tror prikkene var skreddersydd hver enkelt mottaker. :knegg:


#50

Skilpadda sa for siden:

Var jeg så uklar? :undrer: Som sagt: Jeg kan ikke lese PM-er til andre og har dermed aldri gjort det, og det ligger per i dag ingen teknisk mulighet inne for å lese PM-er. Jeg har aldri hørt at noen andre adminer har lest PM-er og tror heller ingen har gjort det eller kommer til å gjøre det. Om du er trygg eller ikke får du nesten vurdere selv ut fra svaret.


#51

Guava sa for siden:

Jeg har hørt noe som har gjort meg usikker, derav spørsmålet.


#52

Blondie sa for siden:

Jeg synes forøvrig også at modder har et spesielt ansvar fordi vi ikke kan velge å utestenge dem fra lesing i private blogger. De kan ikke ha tilgang ja, men rent praktisk kan de lese likevel. Dette opplever jeg som et stort problem og merker at det demper muligheten til å være privat. De er jo derfor ikke vanlige brukere, det blir rart å påstå noe annet. (jeg antar at modder som ikke har tilgang til blogger ikke leser dem for å være sensasjonslystne, men det er en lite hyggelig tanke at de kan hvis de vil når man selv ikke ønsker å dele informasjonen).


#53

era sa for siden:

Jeg er litt usikker her jeg.... prøv å snu den. Man får vel ikke akkurat noen privilegier annet en tilgang til et rum der man utelukkende diskutere møkkkjedelig drift eller håndtering av kipe ting på forumet og man må fin lese små kjedelige tråder, ev. blogger om det er innrapportert regelbrudd ol.. Skal man da i tillegg kreve at man kan la andre tråkke over ens personlige grenser og at man ikke kan komme med et velrettet føkk deg uten modde hatt på fordi det ikke passer med modde rollen. I så fall er man villig til å betale disse brukerne for jobben siden de blir frarøvet retten til å delta på lik linje? Hva er det som gjør fp andeledes enn andre forum er ikke det nettopp denne lille avstanden mellom ledelse og bruker, at man har høy terskel for å gripe inn i diskusjoner og praktiserer høy grad av selvjustis -hvilket forum er det egentlig man vil ha? (seff setter jeg det på spissen og tar fortsatt det som en selvfølge at en i en modde rolle utviser normal folkeskikk og overholder forumets reglement med en litt større bevissthet en for en vanlig gjest)


#54

Skilpadda sa for siden:

Jeg er selvfølgelig enig i at dersom du skriver PM-er til noen i ledelsen (i egenskap av ledelse), så bør du få svar. :) Jeg vet det har hendt et par ganger at jeg har glemt eller oversett PM-er (f.eks. om nickbytte), som jeg så har fått ny PM om, eller som vedkommende så har skrevet en PM til en annen i forumledelsen om, og sånt skjer jo, selvsagt uten at det er ment som bevisst ignorering. Noen ganger hender det også at man får svar fra en annen i forumledelsen enn den man henvendte seg til, og at man sånn sett ikke får "direkte" svar på PM-en sin. Men hvis noen brukere helt har savnet svar på spesifikke henvendelser, så håper jeg de spør på nytt, evt. spør en annen modde/admin, for det er jo ikke meningen å ikke svare.

Som jeg sa til Jolie litt tidligere her, så vil vi jo ikke generelt at folk skal ta opp ting i tråder fordi de ikke får svar på PM-er, og det vil vi jo da heller ikke hvis det er en modde eller admin som ikke svarer. (I slike tilfeller vil jeg vel tenke at det greieste stort sett er å kontakte en annen modde/admin.) Markedsplassrelaterte problemer eller konflikter er derimot, som sagt, noe forumledelsen ikke tar noe juridisk ansvar for, og vi vil heller ikke gå inn og mene noe om hvem som snakker sant eller hvem som eventuelt skal få refs eller lignende. Derfor har vi sagt til folk som har problemet ift. en handel at de skal ta det med den det gjelder, uten at vi blander oss inn, og vi har sagt at dersom motparten ikke svarer, er det helt greit å ta det på forumet.


#55

Blondie sa for siden:

Jeg tror ikke det er noe moro å være modde, nei, det vil si all min erfaring tilsier at det er mye jobb og lite gøy. Det betyr jo ikke at man ikke kan utvise vanlig folkeskikk?


#56

Toffskij sa for siden:

Og som du sikkert så i min melding med moderatorisk underskrift lenger opp i tråden, er ledelsen enig i at tonen var for skarp og at det er bra at tråden er slettet.

Toffskij, moderator


#57

era sa for siden:

Hadde jeg ikke forventet folkeskikk fra alle parter og ikke minst retten til å si ifra når det mangler hadde jeg hengt :det andre stedet: .


#58

Esme sa for siden:

Hjertesukk:

Det er nettopp det, jeg synes det er en ganske dårlig deal å være modde her. Jeg bruker en god del tid på rutinearbeid helt gratis.

Men samtidig så kjenner jeg på at jeg kan ikke være en bruker som før, og det som jeg synes er veldig ekkelt, er at man kan få beskyldninger mot seg som en da helst ikke skal svare på.

Jeg har ikke vært sentrum for noen av de siste konfliktene, men kjenner på st det er en gruppe brukere som til stadighet pisker opp mistenksomhet og mistillit.
Jeg vurderer hardt for tiden om jeg gidder å være moderator og til stadighet få (som en del av ledelsen) hint om at det leses blogger og slarves, det er skikkelig ubehagelig og går på integriteten løs.

Jeg føler at som moderator er vi fritt vilt, og har ikke lov å forsvare oss.
Dette er ikke ment som en oppfordring til meninger om hva jeg skal lande på, men mer en personlig sukk om hvordan det oppleves. Og nei, det er ikke 'bare å slutte som moderator' om vi gjør det hele gjengen, det hadde ødelagt forumet.

Sånn på siden: enten får man nesten bestemme seg om man har tillit til ledelsen, og de andre brukereneeller så lar man være å skrive private ting her.


#59

polarjenta sa for siden:

Jeg skal være så ærlig å si at jeg har egentlig ikke peiling på hvem som er moderatorer her, det betyr ikke så mye for min del. Så da jeg svarte i den aktuelle tråden så viste jeg ikke at vedkommende var moderator. Men jeg syns likevel at de som er moderatorer gjerne kan tenke seg en gang eller to om før de trykker send, særlig når det kommer til å henge ut folk. Jeg syns selvsagt moderatorer skal få ha egne meninger og få uttrykke disse som alle andre her på forumet.


#60

Fløyel sa for siden:

Dette syntes jeg er litt av kjernen i spørsmålet her og en situasjon jeg virkelig kan kjenne meg igjen i.

Man stiller opp som frivillig dugnadspersonel fordi ingen andre har "kapasitet" og vips er "rettighetene" dine som deltaker fjernet, du er ikke lenger på linje med øvrige deltakere, men det forventes at man gjør en jobb slik at tannhjulet skal gå smidig og fint.

Og da kan man jo stille seg spørsmålet, hvor lenge gidder man å stå i skuddlinjen når man må gjøre jobben gratis, jobben ingen andre ser at du gjør, men har forventninger til som går på deg som person?

Som moderator/dugnadsarbeider føler jeg ofte man er strippset rundt hender og føtter, med gaffa-teip rund munnen. Du får pent motta, men ikke gi.

Folkeskikk forventes det at alle parter innehar i mine øyne uavhengig av hvilken "rolle" man innehar.
Å skille mellom person/sak og person/rolle er en god egenskap.

Dersom man signerer som moderator signerer man for en gruppe personer, signerer man som enkelt person får den enkelte stå for sin mening, er min personlige mening.


#61

Fløyel sa for siden:

Personlig syntes jeg det gjelder for alle deltakere.


#62

polarjenta sa for siden:

Ehh, ja, det syns jo egentlig jeg også selvsagt. Jeg syns at å henge ut folk er unødvendig uansett. Og som sagt jeg reagerte på den aktuelle tråden uavhengig av om vedkommende er modde eller ei.

Jeg har aldri brukt en modde til noe som helst, tror jeg, og syns at stort sett så funker ting her greit.


#63

Chablis sa for siden:

Nei det er det ikke. Nå har jeg ikke lest den tråden det er snakk om, men jeg mener at man må tenke seg litt ekstra om før man poster ting som moderator.


#64

Fløyel sa for siden:

Da bør man kanskje se på muligheten om at dette skal være en rullerende oppgave?
Som moderator/dugnadsarbeider så sitter du i max 2 år, så må andre ta over oppgaven etter deg. Slik at ikke de samme personene hele tiden får belastningen.


#65

Katta sa for siden:

Men jeg synes helt ærlig at en moderator også må ha lov til å bli kjempesint og bli urimelig på lik linje som alle andre. Grensa går hvis denne moderatoren bruker det han eller hun har tilgang til som ikke andre har tilgang til for å skade en annen bruker. Moderatorer bør kanskje ikke ofte være sentrum av personkonflikter på et forum heller, det vil ikke akkurat skape tillit, men man kan ikke kreve av en moderator at man skal være en krysning mellom en vaktmester og moder Theresa.

Imidlertid må man selv være tydelig på hvem man er i diskusjonen tror jeg. Det blir vanskelig å diskutere med en moderator som selv er urimelig for så å dra moderatorkortet når det utarter for mye etterpå. Men det synes jeg ikke er noe problem her i grunnen. Stort sett ikke i hvertfall.

Ellers kjenner jeg meg godt igjen i bundet-på-hender-og-føtter-beskrivelsen til fløyel. :knegg:


#66

emm sa for siden:

Jeg er egentlig fristet til å bare svare ja, de er vanlige brukere. Tenker dere på det når dere er her inne, hun er modde og han er modde? Jeg gjør ikke det selv, og kan vel telle på en hånd de gangene jeg har lest moderatisk hilsen, eller hva det står, og da tenker jeg at det er melding fra moddene i fellesskap. Men ellers? Nope. Jeg vil tro det er litt forskjellige personligheter blandt moddene også, som gjenspeiler forumbrukerene forøvrig. Noe annet ville vel vært rart.


#67

Tante Sofie sa for siden:

Folkeskikk er folkeskikk. Har ikkje lest denne tråden som det vert referert til, men på eit generelt plan tenker eg at modder også må få lov å ha kjensler (!!!), og ikkje minst, må dei også få trampe litt i salaten i ny og ne, og få tyn for det. Syns ikkje det skal vere sånn at ein moderatortittel automagisk skal medføre skyhøge forventingar til Moder Theresa-aktig framferd. Alle her er vaksne og jamnt over opplyste folk, og bør oppføre seg deretter.


#68

kie sa for siden:

Jeg kjenner ikke til den aktuelle tråden så jeg svarer generelt. Jeg forventer stort sett at moderatorer overholder regler de har påtatt seg å passe på at andre overholder. På samme måte som jeg forventer at spesielt politifolk følger loven. Det vil ikke si at jeg mener de er de eneste som skal være lovlydige. Eller at det er utilgivelig om noen trår feil.

Jeg ser noen snakker om at man må bestemme seg for om man har tillit til ledelse og andre brukere. Og det er riktig. Samtidig er det veldig lett for oss som famler litt i blinde på utsiden av et eller annet man ikke helt får tak i å tolke eventuell knebling o.l. som manglende tillit til at vi i forumet tåler det som ikke skal sies.

Jeg må si at det nå om dagen noen ganger føles som om man kommer inn i et rom der folk har kranglet. Ingen sier noe, men man senser at det skjer noe i gruppedynamikken her som man ikke får tak i. Det føles som om jeg snubler rundt på et minefelt med bind foran øynene akkurat nå vet jeg ikke helt om jeg tør å si noe om det engang, men jeg kan i alle fall si at jeg håper ting kan bli ok igjen.


#69

Nessie sa for siden:

Jeg kan ikke se for meg at det er aktuelt, siden moderatorer får tilgang til alt her på FP, og det vil jeg tro ikke er ønskelig? :vetikke:


#70

kie sa for siden:

Jeg vil forresten nevne at jeg er veldig takknemlig for at vi har folk som tar dette "dugnadsarbeidet". Det er kanskje mer ris enn ros noen ganger, mye fordi det er i kulissene arbeidet skjer og man ikke like lett får øye på arbeidet som ligger bak når ting går smidig, men jeg er ganske sikker på at jeg ikke er alene om å være takknemlig for at noen gidder å trå til så vi kan bruke denne tjenesten helt gratis.


#71

MammaHeksa sa for siden:

Aner ikke hva som er stridens eple denne gangen, men svarer likevel. :)

Det er vanskelig å være modde! Man får alskens klager, mange man ikke kan gjøre noe med. Man skal navigere i et ustabilt minefelt av forumfolkenes følelser, samtidig som man skal være upartisk og saklig.

Man må regne med å bli verbalt angrepet - både i åpent forum og på PM. En klassisk situasjon er den der moderator har "irettesatt" en forumbruker, og får sinnamail av vedkommendes venner. Gnnn. De mest fornuftige og ålreite forumistene kan åpenbare et overraskende stort spekter av drama dersom de føler seg urettferdig behandlet. Det blir aldri pent.

Jeg er så glad det ikke er meg ;)

De aller aller fleste moderatorer gjør en knakende fin jobb, og jeg syns iallfall vi får ha dem tilgitt dersom overflatehøfligheten skulle briste iblant. de er bare mennesker.


#72

Nessie sa for siden:

:jupp:


#73

him sa for siden:

Det kommer nok litt an på hvordan man oppfatter moderatorrollen. Den kan man jo oppleve både som en "vaktmester rolle" og en "leder rolle", og svarene vil nok gjerne avhenge av det.

Personlig mener jeg at moderatorer har et større ansvar enn andre brukere for å opptre ryddig i forhold til hvilken rolle de uttaler seg som. Jeg mener også at moderatorer har et større ansvar enn andre brukere for å faktisk følge forumreglene. Dette mener jeg helt uavhengig av hvilken rolle man oppfatter moderatorrollen som.

Men om de har et større ansvar enn andre brukere for å "opptre fint og høflig og høvisk."? Tja ... Kanskje? Jeg personlig, mener det, men da tenker jeg at de som er moderatorer og administratorere på mange måter "setter tonen" i et forum, men det er kanskje feil? :vetikke:

Enkelte ting holder vi (siden det er så mange som ikke vet som er moderatorere, må jeg vel nesten opplyse om at jeg er det :humre: ) oss unna. Markedsplassen er en av dem, det har vi alltid gjort, og grunnen er veldig enkel: Vi kan ikke skjekke hva som er tilfelle eller ikke, så det blir en umulig oppgave å følge opp hva som skjer.


#74

safran sa for siden:

Men selv om moderatorene ikke går inn og sjekker hva som foregår på Markedsplassen må man vel kunne forvente at moderatorene selv holder god takt og tone når de oppholder seg der, eller?


#75

him sa for siden:

Jeg forventer meg at moderatorene opptrer som andre brukere når de kjøper og selger ting. Vi har fått innrapporteringer tidligere på kjøp/salg på markedsplassen hvor vi har oppfordret brukere til å oute manglende innbetaling etc

#76

Karamell sa for siden:

Ja, og det svarte vel moderatoren Toffskij på.


#77

Mjau sa for siden:

Men dette var jo ikke det som skjedde her?
Så lenge varen ikke er sendt blir outing bare ufint og ugreit syns jeg. Uansett hvem som outer.


#78

safran sa for siden:

Det har jeg fått med meg, men him formulerte seg på en måte som gjorde at jeg hadde lyst til å stille henne dette spørsmålet.


#79

noen sa for siden:

Dette oppsummerer godt det jeg tenker. Jeg setter veldig stor pris på den jobben moderatorene gjør på FP. De er med og gjør dette til et bra forum å henge på. At moderatorer kan glippe av og til, har jeg forståelse for. Men det er som Katta skriver ikke så greit om en moderator ofte er sentrum for personkonflikter eller er i gråsonen i forhold til forumregler.

Jeg har ikke lest tråden det refereres til i HI, så dette er altså bare en generell kommentar.


#80

him sa for siden:

Ja, og da blir vel det irrelevant i forhold til denne tråden? :) Hvis man mener det er feil det som ble gjort i den tråden okke som, så mener man jo det. Da har jeg i såfall misforstått HI her, fordi jeg oppfattet spørsmålet som om det som ble gjort var spesielt fordi den som gjorde det var moderator.

#81

polarjenta sa for siden:

Jeg er helt enig i dette. Hadde varen vært sendt, og betaling ikke mottatt, selv etter flere purringer, så hadde iallefall ikke jeg reagert på at brukeren ble outet. Men når varen fortsatt er i eiers hender, så er det jo bare å legge det som slal selges ut på nytt.


#82

Mjau sa for siden:

Det er sant at det ikke har betydning for tråden. Følte bare for å kommentere for å "renvaske" den som ble outet tidligere, siden personen i mine øyne ikke hadde gjort noen voldsom feil som det ville være å ikke gjøre opp for seg. :jupp:


#83

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har spurt om dette med hvem som kan lese pm tidligere.
Her er svarene:
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=141717

Kortversjon - HP kan lese hva han vil, det kan alle admin. De har muligheten teknisk, de sier at de ikke pleier å gjøre det, men den tekniske muligheten er soleklart tilstede. Det ser ut for meg som om det påstås i denne tråden at det ikke er mulig, derfor presiseringen.


#84

him sa for siden:

Ja, OK. Enig i at eksemplet mitt ble dårlig i forhold til den konkrete saken, beklager det.

På generell basis, kan jeg si at vi ønsker å presisere at salg og kjøp på markedsplassen, er en privat avtale mellom kjøper og selger. Vi oppfordrer også til å ta ting i PM, men hvis folk ikke svarer på PM, så har vi sagt at det er lov å ta uklarheter opp i tråder på forumet. På samme måte som det er lov å oute prikker på FP. Dette er jo noe som vi regner som spesielt i forhold til markedsplassen.


#85

Skilpadda sa for siden:

Det HP svarte i den tråden var

som er ganske nær akkurat det jeg svarte i denne tråden. Jeg selv kan ikke lese PM-er, med det mener jeg at jeg ikke har anelse om hva jeg skulle gjøre for å få det til. Naturligvis er teknisk sett alt i FP i samme database, og som sådan er det teoretisk mulig å også få tak i PM-er, men vi har ikke noe grensesnitt for å gjøre det. Grunnen til at jeg skrev "ingen teknisk mulighet" og ikke "ikke noe grensesnitt" var at jeg tidligere har erfart at ikke alle forstår hva "ikke noe grensesnitt" betyr i praksis - det var ikke noe forsøk på å lure noen, og jeg beklager hvis det kunne misforstås. I praksis gjør det ingen forskjell som svar på det Hattifnatten spurte om.


#86

Milfrid sa for siden:

Hva er det som skjer på FP får tiden??

Jeg for min del tenker at modder er modder når de har signerer med moderator, og at ut over det er de brukere. Det er jo ikke akkurat en bedrift og lønnede jobber vi snakker om, det et vel bare noen som frivillig tar ansvaret for er diskusjonsforum på nett. Jeg forstår hva Esmen sier.

Og jeg har null peiling på hva det dreier seg om, har vært avlogget FP hele helgen.


#87

him sa for siden:

Det har aldri blitt lest noen PM-er her på forumet, jeg vil jo si det er noe annet enn "de sier de ikke pleier å gjøre det".

Men ja, det stemmer at man på rent teknisk grunnlag har muligheten. Jeg vil også presisere at dette også gjelder de som sitter på ren operativsystemdrift av serveren. Det at det er mange som har tilgang og mulighet til å få innsyn i data som ligger på internett (eller intranett, for den del) er en kjennsgjerning i forhold til IT. (Og hver gang denne vinklingen kommer opp kjenner jeg en brennende trang til å diskutere akkurat det, men det er jo fordi jeg arbeider med data, heller enn at det er så FP relevant).


#88

Slettet bruker sa for siden:

Skilpadda - Jeg vet at du ikke kan SQL, dermed skjønte jeg at du mente at du ikke har kunnskapen som skal til. (Det er sjelden man kan si om deg. :sjokk:) Men det kan se ut som du mener at du ikke har rettighetene på svaret ditt. Rettighetene har du, men du får ikke til fordi du ikke kan skrive den spørringen som skal til.


#89

Skilpadda sa for siden:

Joda. Det er klart "jeg kan ikke gjøre dette" kan tolkes som enten "jeg har ikke tilgang til å gjøre dette" eller "jeg har ikke kompetanse til å gjøre dette". Men hovedpoenget mitt var i grunnen det jeg har uthevet ovenfor, og i forhold til det spiller det knapt noen rolle om akkurat hvilken tolkning av "jeg kan ikke" man velger.


#90

Slettet bruker sa for siden:

Det spilte en rolle for meg, dermed tok jeg med den bagatellen. Du får bære over at jeg er pirkete.


#91

kie sa for siden:

Med mindre man installerer moduler som gjør PM-er tilgjengelig i moderatorpanelet så er det vel kun de som har passordet til databasen som har tilgang på PM-er. Det er mulig å ha fått admintilganger på forumet uten å ha passordet til databasen.


#92

Note sa for siden:

Jeg aner ikke noe om uthenging, tråder som er slettet og sånt, men jeg synes moddene her inne er fine og reale og jeg tenker aldri over at det er vanskelig å skille mellom når de har de forskjellige hattene på.

På den annen side bruker jeg forumet som om absolutt alle moddene er hakkende gale og leser pm-er, prikker og scanner hjernen din om du ikke passer på. brent barn


#93

Hondacrv sa for siden:

Dette stemmer , jeg fikk det samme. Moden som skulle selge hadde ikke sendt av sted noe. Hun munne sagt at selger ikke hadde meldt seg, at hun valgte å legge det ut til andre.
Det var noe med måten ting ble gjort på her som jeg reagerte på, den uthengingen med navn, og måten det ble skrevet på. Det var gjort på en svært ufin måte. Ville man ha etterlyst den kjøperen i et åpen forum kunne man gjort det på en fin måte. Dette var bare ufin uthenging og helt unødvendig.


#94

zinatara sa for siden:

Jeg har er/har vært admin på et par forum og modder har jo en ulønnet jobb. Så tenker man ikke helt kan forvente det samme av dem som eierene av forumet. Samtidig har jeg vel sagt til moderatorer at det de sier kan bli tatt som et offisielt syn fra forumledelsen og at de dermed bør være litt forsiktige. Så har vi heller åpnet for at de kan klage litt seg i mellom der brukerene ikke kan lese.

Nå aner jeg ikke hva denne saken handler om, men jeg forventer vel at moderatorer følger forumregler og har normal folkeskikk.


#95

shute sa for siden:

:nemlig:
(Uten å ha noen tanke om hvem som er i konflikt med hvem og om hva og alt det der, egentlig).


#96

Blondie sa for siden:

Mens jeg tenker at å antyde at det finnes grupperinger i opprør ikke akkurat gjør underverker for miljøet på forumet. Kan man ikke stille spørsmål ved gjeldende praksis og hva slags prioriteringer som gjøres uten å fremme mistillit?


#97

Nextlife sa for siden:

Litt utenfor dette teamet, men:
Dulter på Esme, Kie og Shute.
Det er en underlig stemning i forumet om dagen, det hintes stadig på rommet om greier som for de fleste andre i forumet er fullstendig uforståelig.
Jeg foreslår at de som har underliggende konflikter tar disse i egne tråder eller skværer opp seg i mellom og driter i å forsure forumet med snurting og hinting.


#98

Frøy sa for siden:

Enig med Next, det er noe uggent her om dagen. Kanskje noen burde ha tatt en oppvask og renset luften slik at det ikke blir så innestengt.


#99

Skilpadda sa for siden:

Pirkete er mellomnavnet mitt, så det har jeg stor overbærendehet (overbærelse?) med. Men nå ble jeg jo nysgjerrig selv, så jeg sjekket med HP, og jeg har faktisk ikke engang i teorien mulighet til å skrive SQL-spørringer til databasen.


#100

Appelsin sa for siden:

Jeg legger vanligvis ikke merke til hvorvidt det er en moderator eller en "vanlig bruker" som svarer i tråder eller lager tråder. Men hvis det er noe veldig spesielt eller ubehagelig på et vis, ville jeg nok ha blitt overrasket om en moderator stod for det. Rett og slett fordi jeg har så stor tiltro til de personene som er moderatorer her på FP (og ikke til moderatorer generelt).
Jeg gikk glipp av tråden i dag, og sitter igjen med en følelse av at hagearbeid var en riktig prioritering.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.