Ja, her i heimen har vi nå hatt sjukdom siden søndag og det er typisk at det skjer nå som mannen er borte. Han er nemlig å fikser vannlekasje i den leiligheten vi prøver å få solgt. På søndag får minstemor plutselig høy feber. Hun hadde høy feber på mandag og tirsdag og så kom prikkene på beina og armene og i bleieområdet. Ja, mest sannsynlig en av disse barnesykdommene med andre ord. Natt til onsdag begynner eldstefrøkna å kaste opp og jeg må atter en gang ringe en lite blid sjef å fortelle at jeg må bli hjemme.
I går ettermiddag får jeg mail om at jeg nå har brukt tre syktbarn dager og at jeg nå må ha legeerklæring. Jaha, tenker jeg. Litt merkelig å skulle plage overarbeida leger med sånt, men er det regler så er det regler. Jeg ringte legen og de har ikke kapasitet til å ta oss inn. "Ta oss inn!?" sier jeg. "Nei det vil jeg ikke uansett, ungen spyr, jeg går ingen steder. Jeg treger jo bare en legeerklæring, jeg." :blånn:
Legen stiller seg uforstående til sjefens anmodning og sier det ikke burde være vanskelig å skjønne at man må være hjemme med sjuke unger. Jeg kan jo bruke egemelding, sier han. Å, kan jeg bruke egenmelding når jeg ikke er syk? Ikke egentlig, men jeg kan jo ta med sjuke unger på jobb og se om sjefen liker det bedre?!
Jaja, lege med humoristisk sans. Hurra!
Nå krysser jeg bare fingrene for at ikke minstemor også begynner å kaste opp. I så fall ringer jeg på jobb og forteller at jeg er syk. Jeg kan nemlig være borte i 8 dager i følge legen. Så det gir både meg og babyen god tid til å kaste opp å bli frisk igjen.
Åja, jeg tror jeg også blir syk. Vaska oppkast i ett døgn. I'm doomed! :neglebit:
Da eldste måtte være hjemme ifm. fugleinfluensaen som gikk så var jeg hjemme en hel uke og tok 3 egenmeldingsdager på meg selv og resten syke-barn dager. Det gikk så fint så. Jeg er aldri syk selv og ingen på jobben sa noe på det, verken sjefen eller personalavd.
FUGLEinfluensa? Jeg håper det var SVINEinfluensa du mener?
I alle fall, lite smidig sjef ja, syke unger er jo syke, og de kommer ofte på rekke og rad. Takket være at jeg er i permisjon i år har vi ikke fått noe særlig med sykedager, men huttemegtu som det kunne ha blitt det dersom ting hadde vært timet litt annerledes, ettersom faktisk hele familien fikk omgangssyke, en etter en, i vår, men det var i tillegg i påskeferien. Og Knerten var jo hjemme grunnet feber (og kraftig forkjølt) noe som deretter medførte at Mikro ble innlagt på sykehsuet med RS. Og jeg sammen med henne. To ganger på ei uke, da vi visst ikke var helt ferdig med det likevel, slik legen først trodde... (Men slike inneggelser skjer jo stort sett med små babyer, og da går ikke mødrene på jobb uansett)
Men altså, man kan jo ikke helt planlegge syke unger da!
Det er jo teknisk riktig det han sier da, sjefen din. Selv om det virker lite smidig, så her er det nok legen som er på bærtur.... Du skal kunne fortsette med sykt barn dager hvis legen skriver en erklæring.
Dette står i trygdeloven: § 9-7. Dokumentasjon av sykdom
For at arbeidstakeren skal få rett til omsorgspenger fra arbeidsgiveren, må barnets eller barnepasserens sykdom dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring.
Med egenmelding menes det at arbeidstakeren uten å legge fram legeerklæring melder fra til arbeidsgiveren om at fraværet skyldes sykt barn eller syk barnepasser. Arbeidstakeren kan gi skriftlig eller muntlig egenmelding for de første tre kalenderdagene i hvert enkelt tilfelle. Fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag. Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at barnets eller barnepasserens sykdom blir dokumentert med legeerklæring.
Er dere ikke IA-bedrift kan det jo være veldig knotete å ta egenmelding (altså den for egen sykdom) også. Men også fordi det legen oppfordrer til er misbruk av egenmelding (den som gjelder for egen sykdom), da.
Men altså, sjefen følger trygdeloven, han... (det står kan kreve erklæring fra lege da, men dog). Så det er legen som er på bærtur her.
Det samme gjelder jo hvis en voksen person er syk også. Man får lov å egenmelde seg i tre dager på rad, så må man til lege etter sykemelding. (jeg kan ikke nok om IA til å vite hvordan det funker for de som er IA-bedrift)
Det er jo heller ikke mulig å ta over tre dager egenmelding om man ikke er IA-bedrift, så den legen der kan bare ikke reglene når han sier du kan ta åtte dager med egenmelding når det egentlig er ungene som er syke.
Ikke vet jeg, men vi er en IA bedrift og jeg jobber i kommunen. Hva skal en stakkar gjøre da når en ikke får en legeerklæring? Minste har jo bare noen prikker igjen på armene og bena og eldste har ikke kasta opp siden i natt så det er ikke slik at han kan konstatere at de har vært syke om vi ikke får komme inn idag?
Sjefen mente at jeg burde få erklæring over telefonen, men det nekta legen å gjøre.
Greit nok at arbeidsgiver KAN kreve, men når det er unge nummer to som har sykdom, og det er omgangssyke"karrens" så synes jeg det er litt lite smidig å ikke avvente det kravet med en dag eller så.
Her er det legen som er på tur, sjefen har sitt på det tørre. Egenmeldingsdager går på tillit, hvis man skalter og valter med dem, kan man bli fratatt retten til å bruke egenmelding og må levere sykmelding hver gang (nå blir ikke den regelen brukt ofte - kanskje burde den brukes oftere!, men jeg tenker at hvis man liker muligheten til å bruke egenmelding må man også være lojal og følge reglene og ikke mikse dager når det ikke er sant. ) Hvis legen ikke kan ta inn til time, er jo det legens greie. Hos min lege er det slik at hvis jeg ringer f.eks. mandag blir det notert, og får jeg ikke time før tirs. eller ons. hindrer ikke det at jeg kan få legeerklæring fra mandag, når det var da jeg ringte (forutsatt naturligvis at legen konstaterer at det jeg sa da var riktig). Normalt kommer vi inn samme dag med syke barn, barn blir prioritert ved akutt sykdom.
Legen er absolutt på bærtur ja. Men arbeidsgiver er etter min mening likevel en liten anelse lite smidig om ikke "legen gir ikke bekreftelse over telefon, og har ikke tid til oss i dag, men ungene er nok friske i morgen" aksepteres (en slik bekreftelse er jo absolutt ikke verd fem flate øre uansett, jeg mener, hvordan skal legen vite om ungene er syke om legen ikke ser dem?)
Hvis de to første dagene var for den ene barnet og så var det det andre barnet den tredje dagen, må man da fortsatt ha legeerklæring? Det syns jeg ikke står klart i loven. Det står for de tre første dagene i hvert enkelt tilfelle. Her kan man jo egentlig tolke det som to tilfeller, eller kan man ikke det?
Legen foreslo at jeg kanskje kunne la noen tanter eller onkler passe barna. Jeg måtte le. Vi har ikke akkurat lang kø av mennesker som står utenfor og vil passe dem og når de i tillegg har omgangssyke...:hehehe:
Det var da han foreslo at jeg kunne bruke egenmeldingsdager. Kan han ha ment at jeg kunne bruke dem for at jeg ikke hadde barnepasser? Til vanlig går de jo i barnehage og på skolen så jeg kan ikke krysse av på "barnepasser syk" akkurat.
Fra 4. sykt barn-dag, så skal det leveres legeerklæring. Selv om det er to unger som er syke på skift. Du har ikke lov til å ta ut egenmeldingsdager hvis du ikke er syk. Legen skal bare bekrefte at ungene dine faktisk er syke.
Jeg synes ikke man kan klage på en sjef som følger reglene.
Ja, hva er det med dette kortet noen arbeidsgivere tar om at kan ikke tante/onkel/bestemor/nabo passe barnet, dah?
Tror virkelig folk at alle har en bataljon med slekt og venner rundt seg som til enhver tid kan steppe inn og passe et sykt barn på en hverdag i arbeidstiden? :vetikke:
Men dette med at legen skal gi erklæring på at man har en syk unge er jo helt fjernt egentlig. På den ene siden skjønner jeg at legen ikke vil gi ut erklæringer på telefon uten å ha sett det selv. Men man kan jo ikke ta med en spyende unge på venterommet bare fordi at legen skal se spyet?
Det er det samme med at man må ha legeerklæring på at man fortsatt ammer slik at arbeidsgiver kan gi ammefri. Min lege skrev noe sånt som at "Mor sier hun fortsatt ammer" i sin erklæring, og hva slags erklæring er det egentlig?
Jeg fikk min sånne fra helsesøster, der har jeg jo i det minste gått nesten månedlig og svart på at "jada, h*n fullammes" det første halvåret , og deretter "jada, vi har begynt med fast føde slik og sånn, og ammer i tillegg sånn og slik". Men for all del, jeg kunne jo glatt ha løyet da.
dog gidder jeg ikke lyve i månedsvis for å få ammefri, og helsesøster srkev uten å mukke et skriv på at jeg fortsatt ammet førstemann etter 9 mnd (min arbeidgiver krever nemlig det dersom man vil ha ammefri etter at barnet er 9 mnd. Og ja, mine barn ammes absolutt lenger enn de er 9 mnd, jeg hadde ammefri til han var et år sist), og det forventer jeg at den nye Hs gjør denne gangen også, vi skal på kontroll neste uke, da tenker jeg å be om den, siden jeg ellers ikke skal tilbake før ungen er ti mnd.
Men, ja, hva er verdien av at en fastlege som ikke aner om jeg ammer, skriver at jeg ammer? Skal jeg presse ut litt melk så legen får se at jeg har melk? Og tilsvarende er jo verdien av en telefonbasert "ungen er syk"-greie, og det er jo som det påpekes idioti at spysyke unger skal spy på venterommet (hodet mitt fikk fingrene først til å skrive "smitterommet" ;) ) for at legen skal skrive at de er syke... Muligens er det litt mer rett å si at SYSTEMET er lite smidig da, ikke arbeidsgiver i seg selv. Men man vet jo at det engang er slik, særlig for de med flere unger, at ting gjerne kommer litt på løpende bånd...
Men atte dere, dere klager over at en lege må attestere på at ungen er syk på ordentlig så dere skal få MER enn 3 dager BETALT fri for å være hjemme med sykt barn?? Hallo??? Selvsagt må arbeidsgiver kunne sikre seg mot at dette misbrukes!! Og da må reglene gjelde alle, sånn er det bare.
Vi lever i et velferdssamfunn her i Norge med enorme mengder goder og puter sydd oppunder armene på oss, da er de små "negative" kontrollgreiene som er sydd inn i prosessen jammen ikke store greiene for å gjøre at det holder seg slik.
Alternativet ville jo faktisk være at det blir slik som i, vel, de aller fleste land kanskje. At man pent må klare seg uten lønn slike dager, eller ta en feriedag, eller hoste opp en fjern onkel eller nabo. (eller la være å jobbe når man har flere barn, slik det jo gjerne og dessverre blir i mange land nettopp fordi det ikke er tilrettelagt for slike fravær vi her snakker om).
(jeg har forresten jobbet for et firma i frankrike der man måtte ha legeerklæring fra første dag, selv om man skulle ta egenmeldingsdager, om man ville ha betalt. Altså ikke sykemelding som sådan, det var først påkrevd etter 3 dager der også. Men kom man seg ikke til lege for å få sykeerklæring fikk man ikke betalt for fravær. Og legene hadde relativt høy terskel for å godta hva som helst som sykdom man ikke kunne gå på jobben med også. Der var det jaggu endel småhanglete folk på jobb! Men det var jaggu lite sykefravær også...)
Det synes ikke jeg heller. Jeg synes ikke det skal bli en forventning om at arbeidsgiver skal være så smidig som mulig, men heller at arbeidstaker skal være takknemlig når arbeidsgiver er smidig.
Jeg synes det er greit at legen skal attestere, men hvordan gjøre det i praksis? Å dra med seg en dausjuk unge som bare spyr og spyr, ned til legen, høres veldig vondt ut for barnet og noen ganger nesten umulig å få til. Jeg synes jeg SER at jeg hadde fått åtteåringen min ut i bilen i slik situasjon. Da hadde jeg måttet bære han, og det tror jeg ikke jeg hadde klart ned og opp trapper og sånt.
Jeg synes dette virker litt lite smidig fra arbeidsgiver. Hvis en arbeidsgiver har tillit til sin arbeidstaker som sier at det er omgangssyke i heimen kan jeg ikke skjønne hvorfor det blir forventet at det dras et sykt barn med til et legekontor for at legen skal måtte skrive at barnet spyr. Greit at regelverket er som det er, men særlig smidig av arbeidsgiver synes jeg ikke det er.
Min arbeidsgiver er heldigvis grei sånn. Om det er omgangssyke og vi må være hjemme 4 dager pga. karantene slipper vi å dra smittefarlige unger ned blant sjuke folk for at legen skal skrive ned at ungen spyr. Hvordan kan forresten legen dokumentere barnets sykdom? Er det snakk om et barn som har fått en stikkpille paracet må vel barnet spy hos legen for at legen skal ha bevis for at barnet er sykt.
At det skal være mer verd med en lapp hvor mor forteller at barnet har spydd enn at mor ringer direkte og sier at barnet spyr kan jeg ikke helt skjønne. Altså formaliteten og regelverket skjønner jeg, men jeg tenker at det må være rom for litt skjønn.
Skal jeg til legen med sykt barn er kanskje sjefen min den nærmeste jeg kan be om barnevakt i mellomtiden. Det vet han og kanskje derfor synes han det er like greit å tro meg når jeg sier at ungene spyr. :knegg:
Divine: Man ringer legen, forklarer situasjonen og symptomene, og får en attest som man kan hente ut dagen etter/ved anledning/sendes i posten eller som kan fakses til arbeidsgiver :jupp: :btdt:
Det er langt på nær de fleste unger som er dævvsjuke og rundspyr på 4. dagen da, og er de det er det kanskje på tide med et legetilsyn uansett, så da ville det jo muligens vært naturlig for legen å be en komme ned en tur også.
Og har man ikke tonen med fastlegen at det går an å ringe å be om slikt når det virkelig trengs, og slippe å ta turen nedom når man sier ungen er for sliten bør man kanskje vurdere å bytte lege. (der jeg bodde før kom legen på døra i slike tilfeller. Det var gull, det).
Ja, jeg tenkte å nevne det også, men glemte det. Jeg har for eksempel nesten aldri feber, tror det er 14 år siden sist. Men når jeg har det, skal det bare bittelitt feber til, før jeg er helt utslått og ikke kan stå oppreist, men må ha støtte til å gå over et golv. Så jeg tenker at har jeg feber eller omgangssyke, så aner ikke jeg hvordan jeg skal komme meg til lege. Mannen har jo bilen på jobb, og ikke vet jeg om jeg hadde klart å kjøre heller. Og jeg kunne jo ringt etter taxi, men er det noe særlig da hvis man sliter med oppkast og/eller diaré?
Men hvis man kan ringe legen og forklare symptomene, så kan man jo like gjerne lyge til legen som å lyge til arbeidsgiver. Jeg kan ikke forstå hvordan en arbeidsgiver kan ha noen nytte av at noen ringer til en lege og hevder at barnet er sykt.
Vanligvis går jo omgangssyke over på 3 dager da. Men om man så er voksen eller barn har feber og omgangssyke på 4. dagen er det jo noe man har visst om på et vis, det er jo ikke utav det blå... så det lar seg faktisk planlegge å komme seg til legen.
Fastlegen min hadde nok gjort det og sukket litt. Jeg kan ikke helt skjønne logikken i at arbeidsgiver skal ha større tillit til en lapp som legen skriver etter en telefonsamtale med meg enn en samtale med meg direkte. Bortkastet bruk av legens tid i mine øyne. Veldig bortkastet.
Ved omgangssyke trenger man ikke alltid gå til legen selv om det går 4 omsorgsdager. Har man som nevnt tidligere to barn så får barna det gjerne i tur og orden. Det er gjerne heftig i et par dager, men det blir sammenhengende mer ved 2-3 barn. Å dra barn nummer to til lege midt i spyinga virker helt meningsløst med mindre det er snakk om dehydrering.
Ja, det kan man. Men terskelen er ofte høyere, pluss at det er mer etterprøvbart i at legen kan si "jammen da får du ta deg turen ned da, så jeg får se på ungen".
Den etterprøvbarheten har ikke arbeidsgiver.
Nå trenger man faktisk å være hjemme litt ekstra med omgangssyke også. Om man har bare ett barn og barnet har omgangssyke så trenger ikke barnet være usedvanlig og legetrengende syk for at det skal gå 4 omsorgsdager. Karantenetid etter siste diare og oppkast gjør at dagene fort kan gå uten at det er snakk om noe alvorlig.
Men likevel så lurer jeg på det praktiske opp i det hele. Hvordan faktisk FÅ med seg barnet til lege? Og stakkars barn som kanskje sliter med diaré og oppkast, og som kanskje må vente leeenge på et venterom. Det må være rimelig fælt.
:humre: Jeg gir meg!
Jeg synes personlig det er bra at det ligger inne mekanismer som gjør at ikke de enorme godene vi har i tilrettelegging av arbeidsliv for foreldre kan misbrukes, hvertfall vil disse mekanismene medføre at de misbrukes mindre - mener nå jeg.
At det går utover folk som "er til å stole på" og gjør ting praktisk vanskelig er nå så, men det er tross alt snakk om et anseelig antall dager betalt fri fra jobb, det her.
Jeg har f.eks 40 dager sykt-barn per år å ta av. Skulle jeg begynt å bruke alle dem er jeg egentlig litt glad for at det finnes en mekanisme som gjør at andre ikke behøver å Tenke Sitt om hva jeg bruker dem til...
(jeg kan godt komme med praktiske råd om hvordan få en spysjuk unge til lege altså, jeg har tross alt hatt et kraftig reflukssykt barn i åresvis som har vært ørtibørti ganger hos lege, legevakt og sykehus midt oppi sine verste spysjuke og tildels feberridde perioder. Det går greit når man må. Men det har ikke vært pga av legeerklæring altså, det har vært pga nødvendig legetilsyn. Erklæring har jeg alltid fått per telefon. Og en unge som spyr ned venteværelset sitter ikke lenge altså :knegg: Men rent praktisk: man dekker innsiden av bilen med håndklær, får/b@rer ungen inn i bilen, dekker ungen med håndklær (eller sånne ukladder) og kjører til legen, og bærer ungen inn/går inn. Gir beskjed om at man er kommet inn og blir da gjerne geiledet inn på et "indre" undersøkelsesrom av noe slag hvor en av de ansatte gjerne gir en hauger av papir, kladder, bøtter og kluter. Så venter man på legen som da gjerne innfinner seg ganske kjapt for å få f#$%%& ut av legekontoret igjen.
Det hjelper også å bruke store bokstaver. (bortsett fra på Bærum legevakt :mumle: ) )
M^2.. Du kan gjerne komme med praktiske råd, men kan du gi meg et praktisk råd for hvordan jeg skulle taklet dette? I vinter hadde jeg 3 spysyke unger parallellt. Jeg ser for meg hvordan det hadde vært å dra dem med meg til legekontoret. ;skremt:
Jeg ser for meg flere bøtter, regnklær og å dekke hele bilen, samt at det ikke hadde vært særlig populært at legekontorets ene toalett hadde vært okkupert absolutt hele tiden mens vi ventet. Bare det å få til logistikken her hjemme med ett toalett i den tiden var vanskelig nok.
Du hadde sikkert klart det, men jeg hadde nok taklet det veldig dårlig. Jeg syntes det var vanskelig nok å takle det å ha en unge som oppholdt seg i dusjen, en over bøtta og en over do om ikke jeg skulle dra dem i bil til legevakt i tillegg. :grøsser:
Legen har ringt tilbake og jeg kan komme å hente legeerklæringen i morgen. Dette er kun en papirmølle og ikke noen forsikring om at folk ikke lyver eller misbruker ordninger. Jeg har fortalt legen at ungene er syke og legen skriver en erklæring om hva jeg har sagt.
Jeg mener det er å kaste bort legens tid og krefter. En legeerklæring gitt over telefon er ikke mer verdt en en egenmelding direkte til arbeidsgiver.
(legger til at ungen ikke har spydd i fire dager til ende, jeg har to barn som er eller har vært syke med hvert sitt. Frøkna har spydd siden natt til onsdag. Hun har ikke kastet opp idag (enda) så hva skal legen se etter når vi kommer til han da?
Eller skal jeg vise fram prikkene på beina til minstemor og si: "se hun har vært syk, jeg lyver ikke!" Har ikke legene viktigere saker og ting å henge fingrene i?
Ja, jeg synes regelverket er merkelig og dette gjelder ikke egenmeldingsdager. Når jeg er syk kan jeg være hjemme i 8 dager før jeg trenger erklæring fra legen. Vi har ti syktbarndager dager i året, etter det må en ta ut ulønna permisjon så hvis det er en ordning det virkelig ikke lønner seg å tukle med så må det være denne.
Jeg klarer ikke å tørke spy engang, så det hadde vært helt uaktuelt å tatt med ungene i bilen. Har heldigvis en lege som en helt sikkert kunne forklart ting over telefon og ordnet opp i ettertid om han måtte sett ungen. Jeg hadde aldri i livet dratt ut en spysjuk unge. Da måtte det vært i karantenedagene etterpå, men det er jo utrolig dumt og utsette mange andre for smitte.
Skjønner jo at arbeidsgiver vil ha lege erklæring etter 3 dager, men har en f.eks. 3 unger som blir syke på rekke og rad så må det være rom for å få ordnet ting over telefon eller i ettertid. Såpass smidig bør både lege og arbeidsgiver være i en unntakstilstand. For dette skjer jo ikke akkurat hver måned.
Jo det husker jeg godt. Vi ungene lå på hver vår sofa med halsbetennelse og legen gikk fra sofa til sofa og kikket i hals og ører og etterlot seg en flaske med tykk rosa penicillin.
Jeg har aldri opplevd at legen har krevd personlig oppmøte med spyende barn for å få skrevet ut legeerklæring eller til og med sykmelding om jeg selv har vært veldig syk. Som regel gir de uttrykk for at smittsomme barn og voksne er uønsket på legekontoret om det er kjent sykdom. Jeg kan heller ikke tenke meg at det finnes veldig mange leger som krever at man kommer ned med spyende barn, så den delen av diskusjonen blir mer teoretisk enn realistisk for meg.
Bra det ordnet seg og at du fikk forklart legen hva han skulle gjøre. :)
Men det er vel ikke noen vits å bli spiss med meg? Som andre her skriver er jo dette vanligvis problemfritt, ordner seg for det meste per tlf.
De gangene jeg har vært inne med spysjuk unge har det ikke vært smittsomt men andre grunner til legetilsyn. Og gudskjeliv har jeg bare ett barn og aldri måttet håndtere det problemet x3 og heller ikke hatt noen grunn til å løse akkurat det problemet.
Men du skriver jo at dette gjøres for å forsikre at ingen misbruker ordningene og tuller med putene under armene våre, men det gjør jo ikke det når man bare ringer legen og ber om å få en erklæring og får det.
Er ordet mitt til legen mer verdt enn det jeg sier til min arbeidsgiver?
Til syvende og sist går det på tillit til meg som arbeidstaker. Det er derfor jeg mener ordningen er tullete.
Det må være et paradoks at man kan ta ut 8 egenmeldingsdager i slengen uten legeerklæring og kun tre syktbarndager? Eller det at jeg som enkeltperson kan være syk 24 dager i året mens ungene har 20 på deling?
Jeg har aldri måttet skaffe legeerklæring om jeg har vært mer enn 3 dager borte, men det skjer jo sjelden da.
Jeg er på en måte enig i at det er noe merkelig at det er annerledes når det gjelder barn enn seg selv(i IAbedrifter), og iallefall dersom løsningen er å ta en tlf til legen der vedkommende skriver en bekreftelse uten å ha sett ungen. Men når reglene er slik så må man jo følge dem.
Det der er vanskelig. På en side er det jo forståelig at arbeidsgiver vil sikre seg at dette ikke misbrukes. På den andre siden er det misbruk av akuttimer på legekontoret. Og det er ikke lov å skrive en erklæring eller en sykmelding på en pasient man ikke har sett, det er det som virkelig ikke går her egentlig. Selv om jeg vet det gjøres fordi systemet er som det er og umulig å håndtere på annen måte uten at det blir uforholdsmessig ille for barnets foreldre.
Men kan ikke det være samme regelen på barn som på voksne? Iallefall i IAbedrifter, jeg klarer ikke helt å se den store forskjellen på om jeg må være hjemme selv i 5-6 dager eller om ungene må være hjemme såpass lenge.
Som arbeidsgiver er det viktigste for meg å behandle folk likt og forutsigbart.
Av den grunn håndheves reglene for velferdspermisjoner på samme måte for alle ansatte, slik at det ikke blir forskjellige dokumentasjonskrav for de som muligens utnytter systemene og de jeg med sikkerhet vet ikke gjør det. Et misbruk av ordningen medfører at jeg tar vekk denne fordelen for en periode. Å bruke EGNE sykedager når ungene er syke, fremfor å ta ulønnet fri, skaffe legeerklæring eller få far på banen, hadde sannsynligvis gjort at jeg ikke lenger følte at det var tillit nok mellom arbeidsgiver og arbeidstaker til at en egenmeldingsordning var riktig å fortsette med.
Jeg forundres over den enorme problematiseringen som gjøres over vanlige sykdommer, og at det nærmest er umulig å ta med seg barn med omgangssyke ut av huset i løpet av de 3 dagene man vitterlig kan være hjemme med egenmeldt fravær. Det er godt mulig at de som har svart i tråden ikke har en medforelder som også kan bidra, for i svarene som er gitt er det ikke noe sted tatt høyde for at det er to voksne som kan avhjelpe hverandre når barna er syke.
Hva mener du med "i løpet av de tre dagene man er hjemme"? Man drar jo ikke ungen med til legen dag 2, bare sånn i tilfelle rottefelle man skulle trenge en legeattest dag 4?
Jeg har ikke en medforelder, men jeg hadde vel fått noen til å hjelpe meg om det var nødvendig. Nå er jeg i den situasjonen at min arbeidsgiver ikke har krevd noen legeerklæring. Det har vel skjedd en gang at lillebror var syk mer enn 3 dager og da skrev jeg bare vanlig egenmelding på barns sykdom.
Men jeg tenker at dersom legen bare skriver en erklæring utenå ha sett barnet så er det jo egentlig bare tull med hele erklæringen.
jeg tenker slik at dersom man ringer til legen for å få en legeerklæring, så er nok terskelen høyere for å lure enn om man kun ringer inn til arbeidsgiver. :confused:
noen regler er firkantet, men slik er det nå. Forstod dette var en spesiell situasjon for HI da mannen var på reise denne uken. Det er vel normalt å dele opp sykedager over flere dager når det er mulighet for det.
Klart man klarer å ta med ungen(e) ut om man bare må! Men kan man unngå så gjør man jo det.
Ok, men når man VET at det er en sykdom som krever tid før man igjen kan levere ungene på skolen eller i barnehagen, og man VET at hver forelder kun har 3 dager som de kan være hjemme (sammenhengende), da er det naturlig å ha en plan for hvordan man skal løse problemstillingen. Hvis legeerklæring er greia man lander på, så bør det kunne la seg gjør å være i forkant og benytte en av dagene. Som arbeidsgiver hadde jeg også godtatt en erklæring skrevet på dag 4.
Jeg synes det blir vel tilbakelent og nevermind å ikke planlegge for ulike scenarier når man benytter velferdsgoder i arbeidslivet. Tilfelle rottefelle er bare bra, og man burde ha plenty av tid til å tenke litt fremover når man allikevel er hjemme.
Hvis barn 1 er syk i 3 dager, og så er barn 2 syk i tre dager, hvordan skulle man liksom ha planlagt dette? Og ja, såklart godtar du en legeerklæring skrevet på dag 4, det er jo hele poenget med legeerklæring etter de 3 egenmeldingsdagene. Det er ikke spesielt snillt eller fleksibelt av deg, altså.
Og har du egentlig hatt barn med omgangssyke? Som du har dratt med deg i en bil, innpakket i håndklær og plastposer? :hehehe:
Jeg har veldig stor forståelse for at det kan være vanskelig når man er alene, men det blir enten alle eller ingen. Når ville noen som helst synes det er OK at ikke alle underlegges samme krav til dokumentasjon for egenmeldte fravær?
Poenget er vel kanskje at - det har de færreste, vel? Det er jo ikke noen nytt, dette regelverket, heller...
Det blir litt oppkonstruert å sette det slik på spissen at en legeerklæring ikke kan gjennomføres fordi man ikke kan dra unger med omgangssyke på 4. dagen, eller barn nummer 2 eller 3 eller 16 med omgangssyke ut av huset.
Hvor ofte skjer det egentlig at det er nødvendlig, liksom?
(og skjer det ofte nok til at det er "hyppig" skjønner jeg forsåvidt godt at arbeidsgiver ber om legeerklæring, jeg da :humre: )
Og når det altså skjer så utrolig sjelden, hvorfor er det da et problem for arbeidsgivere å være fleksible i slike situasjoner?
Jeg har selv vært pliktoppfyllende og reist til legen for å få sykemelding pga omgangssyke innenfor perioden etter nyansettelse. Det føltes jo ganske teit å troppe opp på legekontoret full av smitte, men jeg gjorde nå det, da.
Vel, mulig vi er forskjellige, men når det går svært smittsomme sykdommer i familien så kreves det ikke legelisens for å forstå at mer enn ett barn kan smittes. Jeg mener forsatt at 4 dager for å skaffe en legeerklæring er tilstrekkelig. Jeg har ikke sagt at jeg er hverken fleksibel eller grei, har jeg?
Jeg har barn som har vært igjennom alle sykdommer, også omgangssyke. min mann og jeg har delt på moroa, så mer enn 3 dager egenmeldte fravær har ikke vært nødvendig. Men ja, så klart vi har hatt barn med oss i bil selvom de har vært syke.
Du skrev at du godtar legeerklæring på dag 4, og det hørtes ut som at det var snillt ment. :knegg: Men jeg ser at jeg feiltolket deg.
I HI var det jo et veldig spesielt tilfelle, da. Barn 1 blir syk med sykdom A, og barn 2 blir syk med sykdom B.
Jeg er ellers helt enig i at velferdsgoder er nettopp goder, og ikke en menneskerett alltid. Men jeg synes likevel det er nokså samfunnsøkonomisk feil å gjenomføre det så rigid at man risikerer at allerede syke folk på et venteværelse hos legen blir smittet. Men det er klart at man som arbeidsgiver har rett til å være så rigid, på samme måte som man har rett til å vise fleksibilitet hvis man vil.
Men blir det det da?
Og arbeidsgiver kan være rigid, det er jo penger ut av lomma på dem - men det er vel opp til legen hva som skal skje på venteværelset, ikke arbeidgiveren.
Jeg jobber i staten, der - hos oss hvertfall - er det ikke noe spørsmål om skjønn engang. Legeerklæring må til, punktum. Nå har jeg ofte fått pleiepenger istedet da, det hjelper jo litt på "innstillingen" på jobb. Men hadde jeg vært min arbeidsgiver hadde jeg jaggu også stilt spørsmål med mine hyppige fravær, uansett hvor røddig jeg måtte framstå. I perioder har jeg vært sinnsykt mye borte. Lillegutt lå f.eks strak ut med svineinfluensa + karantene ca. 3 uker. Da er det fint å kunne følge regelverket også, faktisk, for meg. Og at "alle" som evt. måtte kunne slarve om mine fravær vet at vi på jobb er strikte om det, for alle.
Ja, det er det jeg sier. Det er såklart opp til arbeidsgiver. Men de har altså lov til å tenke på samfunnet rundt seg, altså. På samme måte som arbeidstakere har lov til å tenke på hvorden måten de bruker slike systemer kan påvirke samfunnet også. Altså rent moralsk. Det er lov å ha litt moral, selv om man har et lovverk som støtter at man ikke er det.
Nå skrev jeg vel ikke at det var vanskelig? Jeg har alltids noen som kan stille opp om jeg trenger det, men om mitt barn må til lege så får jeg det til selv altså ;)
Mitt spørsmål er vel egentlig hvorfor ikke reglene er like for egenmeldt fravær og barns sykdom.
Samfunnet som helhet taper i hvert fall på at man drar med seg en skokk spysjuke unger på et legekontor hvor andre syke mennesker oppholder seg fordi arbeidsgiver er rigid og ikke har tillit til at ungene har spysjuke når foreldrene forteller det.
Er det snakk om dag 4 på tredje omgangssyken i løpet av kort tid så skjønner jeg at arbeidsgiver vil ha litt dokumentasjon, men jeg synes arbeidsgiver som krever legemelding på dag 4 for omgangssyke er virkelig rigide og dem som gjør det tenker jeg har lite tillit til arbeidstakeren.
Noen prosjekter som går på sykefravær viser at nettopp tillit bidrar til å redusere fravær og misbruk.
Om barnet har vært syk i 3 dager og stopper å spy så bør det være hjemme ett døgn til. Da må man ta et noenlunde oppgående barn til legen og prøve å overbevise legen om at barnet har vært dårlig og få en erklæring på det.
Jeg synes det er lange nok køer på legekontor og synes det er virkelig misbruk av akutte timer å kikke på en unge som hadde omgangssyke dagen før... hvis vi snakker om samfunnsøkonomi og misbruk.
Jeg hadde blitt sur om sjefen min hadde krevd erklæring på omgangssyke for ungene. Heldigvis er han ikke så dum.. Sterkt uttrykk, men jeg synes det er dumskap å kreve at folk skal ta unger med til legekontor unødvendig når de og samfunnet rundt har best av at ungen er hjemme.
Billa.. Om man er to foreldre kan det tenkes at man av andre årsaker vil fordele omsorgsdagene på annen måte enn annenhver dag. I min jobb er det temmelig dumt både for ledelse og meg selv å ta enkeltdager innimellom fri. Det samme gjelder for mannen.
Og det er forsåvidt greit nok. Men all den tid man krever at samfunnet, og i dette tilfellet jobben, betaler full lønn for at man tar seg den ekstra dagen fri synes jeg det må være greit at man kan bli avkrevd en form for bevis for at det faktisk eksisterer et sykt barn.
Hvordan beviser man sykdom?
Man kan bevise at man har vært hos legen, men både sykmeldinger og legeerklæringer baserer seg i stor grad på hva pasienten forteller. At et barn hadde omgangssyke og hadde oppkast og diare fram til klokka 5 om natta er det vnskelig for legen å se tegn til når pasienten kommer fri å få erklæringen. Som bevis synes jeg hele greia er veldig tynn. Beviset ligger vel i at man har snakket med legen om det. Samfunnet betaler også fullt for at legen skal gjøre den meningsløse jobben og den betaler lønn for dem som evt blir smittet om man drar barnet med seg.
Hvis arbeidsgiver skal ha bevis er det vel best at enten legen eller arbeidsgiveren står ved spybøtta og kikker. Det er vanskelig å bevise noe skikkelig på annen måte.
Men man har altså et veldig begrenset antall sykt-barn-dager, går man utover disse, får man vel ikke nødvendigvis flere dager selv med legeerklæring, med mindre barnet er kronisk sykt? Så misbrukspotensialet er jo veldig begrenset, sammenlignet med fordelene for arbeidsgiver med å ha arbeidende foreldre i arbeidsstokken (i den grad man ser de fordelene, da, hvilket man i mange situasjoner burde).
Ja det gjør det.
Det er ikke så lett for en lege å bevise at en pasient er syk. Ergo vil jeg ikke kalle legeerklæringer for bevis i det hele tatt med mindre det er objektive kriterier tilstede.
Sykmeldingssystemet må derfor også baseres på tillit til at det pasienten forteller legen stemmer.
En pasient kan fint dikte opp en langvarig depresjon. I tilfeller med langvarig sykdom har man nå et system med kontaktmøter og hvor også legen involveres i prosessen når det gjelder sykmeldte. Selv da må arbeidsgiver og lege ha tillit til at pasienten snakker sant og ikke bare lurer seg til et gode.
En person i IA slipper å fremskaffe såkalt bevis på dag 4 hvis det er omgangssyke hos seg selv (eller kanskje på dag 1 hvis man skal sammenligne med det man kan kreve for barns sykdom).
Aner ikke :blånn: tror de dagene som overstiger 20 er offentlige. Men jeg tror ikke NAV er noe mer interessert enn arbeidsgiver i å betale for juks + arbeidsgiver betaler jo det overskytende fra 6G og opp til min lønn uansett.
Jeg er enig i at fleksibilitet er viktig, men jeg synes faktisk at forutsigbarhet og rettferdig behandling i alle slike spørsmål er vel så viktig. Hvordan kan det forklares at ikke alle får like mye slækk? Er det kun for noen sykdommer dette skal gjelde? Hva med øreverk, lungebetennelse, astma?
Arbeidstakere plikter å selv sette seg inn i reglene som gjelder, og hvis man har gjort det så undres man ikke over legeerklæringen på dag 4 med syke barn, eller det faktum at det må gå 1 måned i ny jobb (eller f.eks retur etter
permisjon) i før man har krav på å være hjemme med sykt barn på arbeidsgivers regning.
Romslighet kan vises på veldig mange områder. Sykefravær og gjennomtrekk gjenspeiler ofte miljøet og om ledelsen er god eller dårlig. Det er i hvertfall parametere som jeg synes er viktige. Betalt fri for å gå Fysioterapi eller ergoterapeut, eller mulighet til å være noen dager hjemme (betalt) med barn over 12 år, kan hende trumfer de få gangene det er nødvendig for småbarnsforeldre å be om legeerklæring fordi man er hjemme mer enn tre dager med sykt barn...
Jeg er enig at min situasjon ikke nødvendigvis er representativ. Som regel er vi to som deler på å være hjemme med syke barn og har derfor ikke vært borti denne problemstillingen tidligere. Barnet mitt begynte også å kaste opp når jeg allerede hadde vært hjemme med lillesøstra i to dager. Dette er dog ikke enestående. Det vil vel kunne skje at ungene avløser hverandre med å være syke.
Idag var det slik for oss at legen faktisk ikke hadde kapasitet til å ta i mot oss og dette er vel ikke en ukjent situasjon. Det er ofte fullt på legekontoret og lang ventetid. Er det ikke da litt dumt at legene skal bruke av sine ressurser og tid på å kontrollere om folk lyver? Jeg mener, skal det være sånn at man må ta med seg syke unger som egentlig kun trenger å hvile og få i seg væske ut av huset og ned på legekontoret for at legen skal konstatere at de virkelig er syke? Jeg mener ikke bare når det gjelder omgangsyke, men forkjølelse og influensa and what not? Er ikke legene der for å kunne gi hjelp til de som er syke og trenger det?
Vi har ti dager hver i året vi kan være hjemme med syke barn. Dette er ikke mye når man har to unger. Som sagt i en annen tråd her. Små unger kan ha opptil sju forkjølelser på ett år. Så kommer barnesykdommer, omgangssyke, influensa osv i tillegg. Det er vel de færreste som gambler med disse dagene. Har man ikke flere dager igjen så må man allikevel være hjemme med ungene om de blir syke og betale selv.
Velferdssystemet vårt beror på tillit til arbeidstakerne. Det er vi som bærer vitnesbyrd om hvor sjuke vi er og vår arbeidsevne. Jeg fikk for første gang sykemelding da jeg gikk gravid med minstemor pga bekkenløsning og ble helt forjamsa da legen spurte om hvor mye sykemeldt jeg trengte å være?! Han forklarte da at det var jo jeg som kjente min kropp og kunne avgjøre det. Så det er jeg som må være tilliten verdig og det er nærmest umulig å etterprøve det. Jeg husker at det var kjempevanskelig og ønsket egentlig at legen skulle bestemme det så jeg slapp og å ha ansvaret selv. Jeg tror de fleste er samvittighetsfulle og ærlige. Det finnes nok noen som ikke er det, men da tror jeg også at problemet stikker dypere og at den lave arbeidsmoralen skinner igjennom på andre områder i tillegg. Derfor burde dette kunne tas tak i på en annen måte enn å tvinge alle inn i skjærsilden hver gang de trenger å benytte seg av et samfunnsgode.
Det å trekke hele sykmeldingsordningen i tvil er en ganske annen debatt. Mye av grunnen til at det stadig endres på oppfølgingskrav både for lege og arbeidsgiver, er jo nettopp at dette systemet som nærmest kun baserer seg på objektive synsinger fra pasient, ikke fanger opp hva som er fleip eller fakta.
Som abeidsgiver gjennom 10 år sier det seg selv at det sykmeldinger jeg kunne tenkt meg å nektet å godta (arbeidsgiver kan bestride sykmeldinger), men nettopp på grunn av dette tillitsaspektet mellom lege og pasient, så har jeg selvfølgelig ikke gjort det. Det er en grunn til at det kreves en legeuttalelse når det gjelder tilfeller som krever langvarig fravær fra arbeidet. Så får man heller finne løsninger på hvordan denne dokumentasjonen kan kvalitetssikres i større grad enn det som gis inntrykk av i dag.
Billa..Noen går motsatt vei og gir de ansatte tillit. Forsøkene med tillitsprosjekt har også vist til gode resultater selv om jeg personlig ikke er imponert over det forsøket jeg kjenner til.
Jeg har sjef som stoler på meg og det er flottings. :nemlig:
Jeg tror jeg gjør en mye bedre jobb da enn om jeg hadde blitt møtt med mistillit midt i omgangssyke hjemme. Det har lite med rettferdighet å gjøre, men om litt gangsyn.
Jeg trodde du satte spørsmålstegn ved hvorfor man som arbeidstager hadde flere dager å egenmelde seg på, enn man hadde hvis barna var syke? Det er jo arbeidstager som er arbeidsgivers primære ansvar, og da er det jo naturlig at vekten av velferdsgodene tillegges han eller henne, og ikke deres barn.
Det var da bare satt på spissen og en skrivemåte. Mente ikke å støte noen.
Det er frustrerende å møte mistillit når man gjør sitt beste på jobb. Det er ubehagelig og trist synes jeg. Selv om det er regler er regler og må følges.
(det kan også hende jeg er litt farget av tilsvarende episoder den siste tiden. Jeg har vært gjennom en lang diskusjon om amming rett etter sommeren og vi har også fått en lang tirade om at fraværet på jobb har økt siden i fjor og at folk må skjerpe seg).
Men da høres det jo ikke ut som mistillit til deg personlig, men mer et grep, kanskje, for å få ned unødvendig fravær? Kanskje de er redde for at det er noen som misbruker det f.eks? :trøste:
Nei, det var ikke helt det jeg mente. At man "bare" har ti dager er en helt annen diskusjon, men det jeg mente var rett og slett at jeg ikke helt skjønner hvorfor jeg som arbeidstaker kan melde meg syk 8 dager i strekk uten legeerklæring, mens jeg må skaffe det etter bare 3 dager om barnet er sykt.
Det kan jo hende, men det er ikke arbeidsgivere som har kjempet fram disse godene egentlig da.
Jeg tenker også at det kan være til arbeidsgivers beste å være fleksible ovenfor småbarnsforeldre. Det er tross alt snakk om en relativt kort fase når man ser på et langt yrkesliv. Det kan jo være verdt det å investere litt i arbeidstakerne sine og på den måten øke deres trivsel, lojalitet og moral på arbeidsplassen. Det vil vel igjen kunne øke produktiviteten og kanskje til og med bidra til yrkesstolthet.
Når du skriver det siste der, så skjønner jeg GODT at du reagerer! Sånn skal det jo ikke være, og krav til å følge regler går selvsagt begge veier. Og å tilrettelegge for ammefri er en del av det å være inkluderende etter mitt skjønn. Det høres ut som du generelt har en litt dårlig ledelse? Har du en tillitsvalgt som det er tak i? verneombud?
Det å redusere fravær gjøres ikke ved å starte ut negativt hvertfall. Jeg tror fullt og fast på at hvis man har en god tone, og fokus på det som tross alt er positivt, vil man få mye mer igjen fra staben sin. Da kan man som arbeidsgiver også be om dokumentasjon der det trengs uten at noen hever et øyelokk eller synes det er annet enn rett og rimelig (erfart).
Skjønner. Det med 8 dager gjelder kun IA-bedrifter, alle andre må ha sykmelding på dag 4. Inkluderende arbeidsliv rommer naturlig nok ikke sykdom hos barn av de ansatte, men gir mulighet for ansatte selv til å bruke en dag eller to ekstra på å komme til hektene. IA er ment for å få ned sykefraværet hos arbeidstagere.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.