Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kadras uttalelser om å tolke Koranen på nytt (VG)


#2

5barnsmor sa for siden:

Kadra sier at kvinnens rolle i islam ikke tidligere er tatt opp, men det er et tema som er diskutert om igjen og om igjen. Uttalelsene til Sarwar forteller mer om han og hans holdninger til kvinnen enn det forteller om Islam.


#3

Lykken sa for siden:

Ja, det er jo ikke første gang selvfølgelig, men det er ikke så ofte muslimske kvinner uttaler seg såpass kraftig offentlig. Jeg er enig i at det sier mest om hans holdninger, det som er synd er at han og likesinnede har framtredende roller og som lyttes til av mange muslimer, og at han i tillegg nekter å gå i dialog om temaet.


#4

Rug sa for siden:

Ingen av partene kommer heldig ut her, og jeg er ikke sikker på hvem som taper mest. Joda, jeg er jo egentlig det, for Sarwars formulering er helt på jordet og hører ikke hjemme innenfor noen sammenhenger - verken religiøse eller selulære.

Det han egentlig sier har jeg dog forståelse for, dersom kvinnens rolle er såpass klart definert i Koranen (tar høyde for manglende kunnskap fra min side her), er det faktisk noe de bare må forholde seg til.

Det er derfor jeg er litt usikker på hvor heldig Kadras uttalelse er. Hun viser i alle fall liten forståelse for islams hellige skrifter, opprinnelse og autoritet.

Dersom vi sammenligner med Bibelen, er det (fremdeles hos de fleste kristne på verdensbasis) en rådende oppfattelse at Bibelen er gitt av Gud, som et gode for menneskene. Det er godt for menneskene å leve etter hans "retningslinjer", og tanken er at Gud hadde hele menneskeheten gjennom historien i tanken. Det innebærer at det i noen tilfeller blir meningsløst å si at "Vi kan ikke ha det slik i 2007". Merk: i tilfeller som ikke kun er basert på kultur og sedvane.


#5

Sitron sa for siden:

Jeg syns Kadra er en wannabe. Hun reiser fremdeles på bølgen om at hun var med på å avsløre slemmingene. Hun er egentlig ingen utad. Det er mulig hun jobber godt for folk innad hvor det nå enn er.

Sarwar, vel; han burde vel tenkt litt på hvor han er før han uttalte seg. Slike kommentarer hadde sikkert gått hjem fint i et land der mannfolka ruler, men ikke her.


#6

Nabbe sa for siden:

Jeg tiltet omtrent like mye på begge, men en smule mer på Sarwar. Snakker om å sette hjernen i gir før man åpner kjeften... Hva vet han om hvordan hun ser ut? Skal ikke han se ned? Skal ikke han bevare øynene sine fra øynenes zina (utenomekteskapelig sex)?

Kadra... Jaja. Jeg mistet all respekt for henne, etter en lite smart uttalelse og generalisering om konvertitter. Ikke fordi jeg følte meg truffet, men fordi hun bommer så fatalt, og generaliserer 4-5000 nordmenn i KK eller hvor det nå var. Er noen år sia nå.

Kvinnens rolle har blitt tatt opp i mange mange år. Det vi må forandre, og endre, er folks forhold til kultur. Muslimer må våkne, og vende seg vekk fra kultur, og vende seg til islam. Til den Islam som er beskrevet i Koranen og Hadith. Våre menn må ta Profeten som eksempel, han slo aldri en kvinne, og var alltid rettferdig. Menn i dag tar en settning her, en der, og bruker falske og fabrikerte hadith (fortellinger fra Profetens liv) i hytt og gevær for å undertrykke kvinner. Dette er ikke islam, men menns frykt for å miste sitt patriarkalske samfunn.

Sånn, en liten mini-8.mars-tale, ikke så lang som den jeg holdt i påsken.


#7

Line* sa for siden:

:applaus:

Men når Islamsk Råd sier dette som svar, blir jeg matt:


#8

Nabbe sa for siden:

Det er jeg faktisk enig i. Nå er ikke den nye lederen i Islamsk Råd min favoritt-imam, og han har en del krøkkete uttalelser, men vi skal ikke tenke sånn at vi skal modernisere islam for å passe inn i "Vesten". Vi skal ikke endre islam for å passe til vårt ego, vi skal endre vårt ego for å passe til islam.



#10

Nabbe sa for siden:

Det er jo helt uhørt, men kommer ikke som noen bombe...


#11

Nooria sa for siden:

Her synes jeg du bommer. Hvorvidt Kadra evt. er PR kåt eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, men hun er en modig ung kvinne som tør å stå i bresjen for veldig viktige kampsaker for muslimske kvinner, og vil nok derfor være viktig for fremtiden for gruppen hun representerer (uten at jeg dermed påstår at det vil skje endringer på kort sikt).


#12

bina sa for siden:

Jeg har aldri skjønt hvorfor folk som er misfornøyde med en organisasjon eller religion på død og liv skal forandre den, i stedet for å melde seg ut og finne noe som passer bedre for en selv.

Kan man ikke akseptere partiprogrammet til FrP, så bør man kanskje helder melde seg inn i et annet program. Kan man ikke akseptere kristendommens 10 bud, bør man heller finne seg en annen religion. Og det samme gjelder selvsagt islam. Kan man ikke akseptere religionen slik den står skrevet og slik den utøves, så er det på tide å melde seg ut og finne seg en ny religion.


#13

Nooria sa for siden:

På generelt grunnlag er jeg veldig enig med deg, men jeg tror ikke det er så lett for muslimske kvinner å "melde seg ut". Det er jo forsåvidt en del av pakka... den ufriheten og kontrollen mange av dem blir utsatt for.


#14

Nabojenta sa for siden:

Hun vil vel kanskje gjøre litt for de resterende kvinnene, som ikke har muligheten til å bestemme selv? Synes dine uttalelser her vitner om en ganske kynisk holdning.

#15

Nabbe sa for siden:

Jeg kan nå ikke si jeg føler Kadra er noen talskvinne for muslimske kvinner, all den tid hun ikke markedsfører seg som det. Hun jobber mest av alt, mot omskjæring, og det er ikke noe jeg vil definere som ett muslimsk problem. Det gjøres i mange land, uavhengig av religion. Klart at vi som muslimer kan bruke islam for å stoppe det, samme med tvangsekteskap, men alikevell er hun ikke noen talskvinne for oss. Tror svært få praktiserende muslimske kvinner føler de har noe felles med henne.


#16

My sa for siden:

Nei, du synes vel kristendommen bør praktiseres på samme måte nå som den ble i middelalderen, og at de som var imot heksebrenning heller burde funnet seg en annen religion heller enn å prøve å få slutt på det :rolleyes:

Det er vel ikke snakk om å forandre islam, bare om å endre de holdningene enkelte misbruker koranen for å underbygge, fordi det er moment i den som kan tolkes på flere måter.


#17

Nabbe sa for siden:

Ja, men det er jo ikke islam, fordet. Det vi må gjøre, er jo å få kvinnene til å selv lære om sine rettigheter som muslimske kvinner... Det jobbes ufattelig mye med dette, men mange får ikke lære, eller vil ikke lære.


#18

Nooria sa for siden:

Nei, det tror jeg nok langt på vei du har rett i, men hun er vel en representant for kvinner som kommer fra bl.a muslimske kulturer. Muligens mest kvinner som er mer sekulariserte. Uansett kan hun være med på å bidra til endringer som også får konsekvenser for kvinner som deg... dog kanskje ikke din generasjon.

Nå har jeg merket meg at du er opptatt av å skille islam og kultur, men der er jeg ikke med deg hele veien.


#19

Nabbe sa for siden:

Neivell, om du er med meg, eller ikke, er ikke så viktig, når majoriteten lærde mener det samme som meg ;)

Jeg ser jo ikke helt hvilke endringer hun skal kunne skape som kan få konsekvenser for kvinner som meg? Forbud mot omskjæring, noe jeg ikke praktiserer? Hva annet, liksom? Har du eksempler?


#20

Nooria sa for siden:

Det er mulig jeg uttrykte meg klønete, slik at du ikke helt forstod hva jeg mente... og jeg har sikkert noe å lære om dette. Jeg mener ikke å være frekk og "ignorant". Faktisk så respekterer jeg din overbevisning som muslim og forstår hva du mener i mange tilfeller. For å belyse dette vil jeg ta et eksempel.

Jeg er kristen og får ståpels på ryggen når jeg leser at Karita Bekkemellom (i bl.a artikler som er linket til fra denne tråden) identifiseres med kristendom. Jeg ser på ingen måte henne som talsmann for kristne kvinner.


#21

Nabbe sa for siden:

Joda, jeg skjønner. Jeg bare er opptatt av å skille islam og kultur fordi det er viktig i islam at man skiller islam og kultur. Klart, en viss kultur har man jo i islam, men alt det som kultur står for i dag, er ikke av islam.

Jeg er jo norsk muslim, og har jo den "norske kulturen" i meg, noe har jeg lagt fra meg, andre ting har jeg beholdt. På samme måte som en pakistaner må legge fra seg det i sin kultur som strider med islam, må jo jeg legge vekk det som strider med norsk kultur.

Ja, på samme måte som du får ståpels av at hun skal være en "talskvinne for kristne", får jeg det av Kadra som "talskvinne for muslimer"...


#22

bina sa for siden:

Nei, det synes jeg ikke. Men jeg synes at hvis man ikke trives med katolisisme må det da være bedre å gå over til en religion som passer bedre for en selv, enn å prøve å forandre religionen.

Jeg syns det har litt med respekt for de andre å gjøre. Hvis millioner av mennesker er fornøyd med religionen, og jeg ikke er det, bør da alle de andre forandre seg for å tilfredsstille meg? Eller bør jeg heller finne en religion som passer for meg?

Sånn som Nabbe, hvis jeg ikke har misforstått helt, som er vokst opp med kristendom, og har valgt å konvertere til islam. Det er da mye mer renhårig å gjøre det, enn å forlange at kristendommen og den norske kirke skal tilpasse seg til det akkurat hun tror på.


#23

bina sa for siden:

Mulig det bare er et uheldig ordvalg, men det du skriver her er på en måte at islam står over pakistansk kultur, men norsk kultur står over islam. Du mener vel at du må legge av deg det i norsk kultur som strider mot islam?


#24

Nooria sa for siden:

Ja jeg skjønner det. Jeg har feks ikke veldig sansen for Shabana Rehman... fordi hun har en respektløs adferd og totalt mangler evnen til å få i dialog de partene som er berørt i de problemstillingene hun til tider tar tak i (var den også veldig uklar tro?).


#25

Nabbe sa for siden:

Sto opp klokka fem i dag... Sorry. Det jeg mente er at jeg må legge vekk det i norsk kultur som strider med islam...


#26

Nabbe sa for siden:

Da er vi veldig på linje. :D


#27

Nooria sa for siden:

Ikke sant :D.


#28

bina sa for siden:

Var det jeg regnet med, men ble en viktig detalj. :)


#29

Nabbe sa for siden:

Det som er så trist, er jo at mange hører på det svada hun kommer med, og tror det er islam...

Litt av det samme (bortsett fra at jeg liker henne) blir det med dronning Rania av Jordan som tåkela hijab på ett Oprah-show, og nå får muslimske kvinner høre på jobben at "Jammen, dronningen av Jordan har ikke hijab, og mener det ikke er nødvendig, hvorfor må du ha det da" i USA nå...


#30

Line* sa for siden:

Nabbe: Du vet godt at du representerer en fllott måte å snakke om Islam på. Det har du alltid gjort, og er en god talskvinne for din religion.
Du vet også fryktelig godt at du hører til mindretallet? Ikke sant? Jeg har i hvertfall sjeldent sett dine "likekvinner/menn". Faktisk fler menn enn kvinner, når jeg tenker meg om.

Kan det ha sin årsak i at dette er noe du faktisk har valgt selv og ikke er født inn i?


#31

Nabbe sa for siden:

Det morsomme er at jeg føler meg ikke i mindretall, fordi de aller fleste jeg omgir meg med, enten i RL eller på nett, er på linje med meg selv... ;)


#32

Lykken sa for siden:

Du forenkler jo problemstillingen totalt. Så lenge religion ofte henger tett sammen kultur er det problemstillinger som alltid bør belyses, debatteres og gjøres noe med for at mange skal få det bedre. Det gjelder f.eks undertrykte kvinner i forskjellige religioner, fordi menn bruker religionen som et våpen for å beholde sitt mannsdominerte samfunn. De samfunnene regjererer både i smått og stort(altså innenfor nasjoner, men også små lokale samfunn og i familiene).
Jeg kjøper aldeles ikke din kyniske holdning om at man bare kan melde seg ut av det man ikke liker, det fungerer ikke slik i praksis. Mange har ikke den valgmuligheten reelt sett.


#33

Line* sa for siden:

Ok...Jeg har til gode å treffe noen, se at noen er som deg. Men er de du har rundt deg også "selvvalgte" muslimer, eller er det et miljø du oppholder deg i som er sunt og generelt oppegående? For det må det jo være?
Elementer som ødelegger for det dere står for, må da være like skremmende for dere som for oss?

:alltid like nysgjerrig på Islam:


#34

Line* sa for siden:

:nemlig:


#35

My sa for siden:

Dette henger nok mest sammen med hvilke land de muslimene du kjenner kommer fra (og dermed er vi tilbake til kulturen igjen). De fleste muslimene jeg kjenner kommer fra Sri Lanka, og de føler jeg er mye nærmere Nabbe i sine holdninger enn de pakistanerene jeg har møtt. Den ene familien jeg kjenner derfra kom hit til Norge fordi kona skulle få ta doktorgrad ved instituttet jeg jobber ved. Mannen hennes ble med for å være hjemme og passe barna imens. Jeg jobber også sammen med en muslimsk mann fra Bosnia, jeg kjenner heller ikke igjen han, kona eller datra hans i det som beskrives fra pakistansk eller somalisk kultur.

#36

My sa for siden:

Veldig enig.

Et godt eksempel er Martin Luther. Han var en dypt kristen mann som sluttet seg helt og fullt til det kristne budskapet i bibelen, og derfor ville det være utenkelig for ham å hoppe over til en annen religion, men han var imot den måten kirken og geisteligheten misbrukte religionen på for å undertrykke folket. Og han greide å gjøre noe med det, han greide til og med å reformere den katolske kirken. Uten å forandre religionen i seg selv.


#37

Line* sa for siden:

Ja, det høres veldig riktig ut. :nemlig:


#38

Nabbe sa for siden:

Jeg er mest sammen med konvertitter, eller muslimer som har bodd i Norge lenge, eller er født her. Noen av mine venner har ikke bodd her fullt så lenge, men vi har mye til felles fordet, mange av mine venner er "selvvalgte" muslimer, enten de er født muslimer eller ikke, om du skjønner.


#39

TBM sa for siden:

Jeg synes Kadra er en flott ung dame. Hun trenger ikke noen annen "legitimitet" i mine øyne enn at hun snakker for seg selv! Det er mulig at noen av hennes formuleringer blir spiss-formulerte, men da får andre grupperinger komme på banen.

Shabana Rehman er en annen person som kanskje er mer reflektert og bevisst enn Kadra, men også hun ble forsøkt stoppet med argumentet "du snakker ikke på vegne av noen". Vel, det gir heldigvis hun selv - og mange andre - en god dag i. Rehman har hatt mot til å ta opp mange av de negative sidene i de fremmedkulturelle miljøene.

Jeg er ganske sikker på at kvinnene som levde på 1800-tallet heller ikke støttet helgjertet opp rundt de få kvinnene som startet arbeidet for kvinnefrigjøringen. Men i ettertid er vi vel alle veldig fornøyde med at det ble en endring.

Kristendommen har endret seg mye - islam kan også endre seg. Det er når vi endrer kulturen (men ikke selve religionen) at vi kan komme noen vei. Det er mye som er kulturbasert og ikke religionsbasert.

De eneste som kan gjøre opprør mot kulturen man blir tvunget inn i er de unge muslimske jentene. At Kadra tørr - over lengre tid - er beundringsverdig.

Det er ren hersketeknikk - på sitt ekleste og jævligste - å påstå at hun "bare" er PR-kåt. Det spiller ingen rolle for meg - men Kadra har en soleklar rett til ytringsfrihet og jeg håper hennes mot gjør at flere unge kvinner benytter seg av ytringsfriheten til å kunne mene det se selv ønsker.

Og på sikt - leve det livet de selv ønsker.


#40

Milfrid sa for siden:

Fikk ikke prikket deg, så:

:tilber:


#41

Nabbe sa for siden:

Jeg er veldig for å ta opp det negative i mange miljøer, kjemper selv i organisasjoner både mot omskjæring av jenter og tvangsekteskap. Har vært direkte involvert i slike situasjoner som "mellommann" også, noen ganger.

Jeg har møtt Kadra, men ikke Shabana. Jeg liker Kadra som person, og hun er dyktig på det arbeid hun gjør, men jeg føler at jeg lettere kan relatere til Safia Abdi, enn til Kadra. Kanskje noe ligger i alder, noe i islam, jeg vet ikke, jeg har bedd vedsiden av Safia Abdi, mens Kadra vendte ryggen til.

Alikevell er det ingen av de unge innvandrerjenter jeg kjenner, som føler de vil ha hverken Kadra eller Shabana som sine talskvinner. De vil identifisere seg mer med sterke, unge muslimske jenter, som åpent praktiserer sin tro, og snakker imot patriarkalske styrer gjennom sin tro.

Kadra vet tydeligvis lite om hva som foregår i muslimske miljøer, da hadde hun visst at kvinnesak er på tema gang på gang på gang... Konferanse på konferanse... I Marokko har de nå fått en sharia-basert familielov som er den beste familieloven de har hatt noen sinne.


#42

Line* sa for siden:

Da var jeg ikke helt på jordet. :kånstaterer:

Hvordan kan en sharia-basert familielov være bra?
:confused:


#43

nolo sa for siden:

Fordi man sjelden er misfornøyd med hele pakken, men med deler av den. Når du tilhører et samfunn, og du er uenig i noe av det som skjer i det samfunnet er det naturlig, slik jeg ser det, å prøve å forbedre det du anser som galt.

Jeg flytter ikke fra byen min selvom jeg syns den er krøkkete drevet, jeg vil være med på å forandre den til det bedre. Jeg melder meg ikke ut av kirken, selvom jeg er uenig med øverste leder, jeg argumenterer heller for mitt syn.


#44

Nabbe sa for siden:

Fordi den er basert på Koranen og vårt lovverk gitt av Gud. ;)

Blandt annet har de fått bidragssystem satt i orden med ordentlig innkreving, kvinner har selvstendig rett til skilsmisse uten å ha det i kontrakten (i islam er ekteskapet like mye en forretningskontrakt som ett personlig anligende), en mann som vil ha en kone til, må ta med seg første kona til en lokal rett, og bevise at han kan forsørge to koner, og at første kona er okay med dette, de har fått lovfestet mors rett til å beholde barna etter skilsmisse...


#45

Line* sa for siden:

Huff, jeg grøsser en del av den sharialovgivningen. Den er grobunn for mye misbruk.


#46

Nabbe sa for siden:

Ja, når man tror at sharia-loven kun er steining, kapping av hender og sånt, så kan det jo virke skremmende, men det er ikke bare det. Fatwah er heller ikke bare dødsdommer ;)


#47

nolo sa for siden:

Du skriver at den ikke er bare det. Mener du da at steining og kapping av hender er en del av sharialovgiving? Og er da denne lovgivingen noe å trakte etter i så tilfelle, selv om den ikke er bare det?


#48

Go\jenta sa for siden:

Signerer dette innlegget i sin helhet!

Håper de som banket Kadra for at hun ytret seg,- får STRENG straff!!!:(


#49

Sitron sa for siden:

Jeg undres på om de kan straffes under rasismeparagrafen.


#50

Line* sa for siden:

Jepp, det er derfor jeg grøsser.


#51

Line* sa for siden:

For å svare deg også: Nei, jeg vet det ikke bare er sånn, men det er det også. Samt MYE mer.
jeg forstår at det er din Gud's lov, men den Guden er brutal. :nemlig:

Jeg synes det er skremmende at den loven faktisk er over det enkeltes lands lover, i en muslims hjerte og hode, der man ikke har innført det du kaller en god sharialov for familier. Jeg kan aldri forstå at sharia kan representere en god lov for noen, så lenge den fortsatt inneholder barbariske "dommer".

Fakta om Sharia:

www.overhalla.kommune.no/take_this/dok/obus810/Sharia.htm I tillegg:

www.forskning.no/Artikler/2006/desember/1165999803.14

Hvordan kan dette være en god familielovgivning, Nabbe?


#52

Nabbe sa for siden:

I de aller fleste land med muslimsk majoritet, har man i dag også verdslige lover. Det er vel, pr definisjon, ingen land med total sharia-styre, og ingen av de som påberoper seg det, som feks Waziristan i Pakistan, Nord-Nigeria og Islamske Khalifatet av Irak, som kan si de har 100% velfungerende sharialovgiving. I Waziristan er kvinnens side svekket i henhold til islam, og i Nigeria fungerer ikke kravene til vitner, ser man jo. Irak vet jeg ikke hvordan de styrer, men tviler på at det er velfungerende der heller.

I de resterende muslimske land, fra Indonesia og Malaysia til Marokko og Tyrkia har man verdslige lover, og liten eller mindre grad av innblanding av sharia-lovgivning. Ingen land, bortsett fra Saudi-Arabia og Iran (nå kan man jo diskutere om Iran i det hele tatt er muslimsk land, da majoriteten sunni-lærde mener shiaa ikke er muslimer (ikke alle sekter, men noen) i det hele tatt) praktiserer kaputasjoner av lemmer feks. I alle andre land har man fengsler og fengselsstraffer.

Her er en artikkel om rettspraksis i islam (IKKE i muslimske eller "muslimske" land, men hva islam sier om det) www.islam.no/newsite/content/default.asp?Action=Article&nTopPage=2&nPage=2&nATID=369#2

For meg er det ett fett om man velger en sharia-styrt stat, en semi-shariastat eller har lover basert på sharia, det får være opp til ett hvert enkelt land. Norske lover er jo tuftet på De ti bud, det blir jo noe av det samme.


#53

Line* sa for siden:

Vi finner tydeligvis forskjellige kilder. Vi finner de kildene som støtter vårt syn, som i denne saken er veldig forskjellige.
Som mennesker, alle mennesker gjør, når de argumenterer for "sin" sak.

Det er egentlig veldig betenkelig, og en god pekepinn på hvorfor mennesker ser ting så ulikt, hvorfor bibel og koran tolkes så forskjellig, og på hvorfor det faktisk blir så fryktelig mye elendighet ut av det.
Er du ikke enig, Nabbe?


#54

Nabbe sa for siden:

Den er god, og bedre enn det som var tidligere i Marokko. Før kunne menn gifte seg med flere kvinner over en lav sko, det kan de ikke nå. Før ble ikke menn stilt til ansvar etter skilsmisser, om kvinnen fikk bidrag eller ikke, var opp til mannens vilje, nå må han betale bidrag. Der kvinner før ble fratatt barna, blir de ikke det nå lenger, fordi nå følger de islamsk familielovgiving, fiqh-al-zawaj (ekteskapets lovgiving, lovtenkning), og gir kvinnen rett til barna ubegrenset, slik islam sier, fram til mor eventuelt gifter seg på nytt, og om far da ikke vil at barna skal vokse opp med en stefar, skal de gå til mors mor, eller mors søster, og dersom de ikke finnes, til mors andre levende slekt, og dersom mor ikke har noen slekt, skal de gå til en person i fars familie som er nøytral, og kan påse kontakt med mor. Før var det ikke slik. Hvordan kan dette være galt? Klart, det er en lang vei fram til det kommer på nivå med det "norske demokratiet" hvor mor ikke kan få mer samvær enn seks dager i mnd, dersom far ikke føler for det, men... Det kommer seg.

Omtrent resten av lovene i Marokko er verdslige, de har ikke avkapping av hender som straff, de har kun fengsler, og dødsstraff er vel kun for landsforæderi (det er nå faktisk også "lov" å kritisere kongen, imotsettning til tidligere) og grove kriminelle handlinger man kan få dødsstraff.


#55

Nabbe sa for siden:

Jeg tar mine kilder fra muslimer, og er generelt skeptisk til det som presenteres som "informasjon om islam" rundt på nett, både skrevet av muslimer eller ikkemuslimer for den del. Jeg støtter meg til de personer jeg har lest mye av, og de som jeg ser på som troverdige lærde, framfor anti-islamister som har som hobby å spy opp gulp om islam.

Det er jeg forsåvidt enig i. Men Gud har jo sagt at alle religioner skal deles i grupper, så det er jo ikke noe nytt... ;)


#56

Line* sa for siden:

Problemet er vel at det neppe fungerer slik som ønskelig? Og det er vel hele Kadras poeng. For å svare på hovedspørsmålet. ;)


#57

Line* sa for siden:

Nettopp. Guden du tror på er ikke samlende, ergo strides de såkalte lærde, og religionskrigene raser.
Det er trist, og bare trist.


#58

Nabbe sa for siden:

Problemet igjen, med hennes uttalelse, er jo at det hun etterlyser, finnes. På onsdag i påsken var jeg hjemme hos Basim Ghozlan og Lena Larsen, hun kom hjem fra Egypt den dagen, med en koffert full av bøker med kvinneliteratur. Mye av det er ijtihad, dvs, nytolkninger og nye fatwaer ut fra moderne teknologi, og ut fra hvordan verdensbildet ser ut i dag. Dersom Kadra skal snakke om islam, får hun i alle fall snakke riktig. Lena Larsen kom fra en kvinnekonferanse på Al-Azharuniversitetet i Kairo, verdens største islamske utdanningsinstitusjon. Skjærtorsdag var det ett møte i Rabita-moskeen i Oslo, hvor det var ett innlegg om kvinner, og diskusjon om kvinner, og hvordan vi muslimske kvinner kan få den forandringen vi vil. Selv mennene som var der, var fornøyde... :)


#59

Nabbe sa for siden:

Gud er samlende, men han vet også at mennesker kom til å krangle, og vet at vi ikke klarer holde sammen. Først ble jødedommen delt i 71 sekter, så ble kristendommen delt i 72 sekter, og så kom islam, og ble delt i 73. Det er vår prøvelse, og det skal være vår jihaad (bestrevelse, ikke "Hellig Krig" som noen tror) å få samlet alle muslimer til en Ummah (samfunn) av muslimer igjen.


#60

Nooria sa for siden:

Tror du at alle disse (muslimer, jøder og kristne) tror på samme Gud... og at det skal "gå godt for" alle disse til slutt?

Når du skriver "få samlet alle muslimer"... menes da de som kaller seg muslimer, eller innbefatter det også de kristne og jødene?


#61

Nabbe sa for siden:

Jeg tror, eller er forsåvidt sikker på, at vi tror på samme Gud. Vi tror på alle profetene, fra Abraham og Noah, til Moses og Jesus. Det skiller seg jo bare med småting. Vi tror i tillegg til alt dette, på den siste profeten, Mohammed, som også Jesus snakket om. Jødene tror ikke på Jesus. Selv om troen på profetene skiller oss, kan man jo tro på samme Gud.

Jeg mener de som tror på Guds Enhet. De som ikke assosierer partnere med Gud, og som ikke mener han har barn, foreldre eller noe annet. Enhetstroen er veldig sterk i islam.


#62

Nooria sa for siden:

Er det siste avsnittet et svar på det siste spørsmålet mitt... om hvem som er muslimer? Jeg vet ikke om jeg helt skjønner svaret ditt.

Så du tror at både du og jeg er på vei til Paradis?


#63

Nooria sa for siden:

Mener du at det står i Bibelen at Jesus snakket om Mohammed? I så fall hvor? Eller hva sa han?


#64

My sa for siden:

Jeg tror kanskje Kadra uttaler seg mer på bakgrunn av det somaliske miljøet spesielt (som er det hun har best kjennskap til), heller en islam i sin helhet. Det hun gikk ut mot først var jo imamer som oppfordret til omskjæring av jenter, og dette er jo først og fremst et problem i Somalia og andre land i Afrika, ikke i mesteparten av den muslimske verden. Jeg tror det hun nå går ut mot er hvordan koranen tolkes i hennes kultur. Det er helt klart nødvendig med en holdningsendring i det somaliske miljøet. Hendelsen i går kveld er et tydelig tegn på det.


#65

Nabbe sa for siden:

Det er jeg veldig enig i!


#66

Line* sa for siden:

Hvorfor mener du at Gud er samlende om han er allmektig og vet at mennesker ville krangle? Er det en prøvelse du tror han synes er tilfredstillende med tanke på hva som skjer med verden i dag, eller sier dere da som mange av de kristne til det samme spørsmålet: "Det er Satans verk". At det er "onde krefter" som opptrer slik, sånn at de "sanne troende" skal få prøvelser og vise sin sterke tro og standhaftighet?

Lille*My: Det er nok riktig. :nemlig:



#68

Nabbe sa for siden:

Det er ikke nødvendigvis onde krefter, eller Satan, men menneskets egen, frie vilje, som Gud har gitt oss... Noen legger det på Satan, andre på viljen.


#69

Line* sa for siden:

Men hva er poenget med disse prøvelsene? Hvorfor vil ikke din Gud ha fred og fordragelighet, la alle sameksistere i den samme harmoni og søke paradis sammen? Som en samlet flokk? Hva er meningen med splittelse og prøvelser om det kan unngås?
Kristendommen skylder jo på Eva. At hun fristet seg til å ta eplet, og det skal "vi" lide for.
Er det noen sammenligning der i Islam?


#70

Line* sa for siden:

Og hvorfor gir den Guden du tror på mer vilje til mannen i form av lover enn til kvinnen?


#71

Nabbe sa for siden:

Gud vil ha fred, det er ett av islams viktigeste budskap. Kun forsvarskrig er lov. (det er ulike tolkninger om dette, i know...)

Vi tror ikke på arvesynden, nei, vi tror ikke at det var en ond handling Eva gjorde.

Islam er jo ikke unik når det gjelder sekterisk uenighet da, forsåvidt, det eksisterer jo i kristendommen og jødedommen også. Gud er jo samme Gud, og om han ville at vi alle skulle være like, og om han ikke ville gi oss disse prøvelser, hadde han skapt oss alle som muslimer av en ensartet gruppe. Men mennesker har sin egen frie vilje, uansett.

Vilje til mannen? Hvilke lover er det du peker på her, og kom kun med referanser fra Koranen og Hadith, ikke referer til noen "jeg mener at" eller "jeg tror muslimer tror", det orker jeg ikke. Vis meg fatwaer som gir mer vilje til mannen, enn til kvinnen, og det kun fra troverdige lærde. Helst unngå de som blindt følger en lovskole.


#72

Lykken sa for siden:

Dette var ganske sterke uttalelser om Islamsk råd...
Jeg tror, når det gjelder økonomisk støtte, at det er altfor liten kontroll av hvordan slik støtte fra staten brukes. De gir jammen med økonomisk støtte til alt som kaller seg en eller annen religiøs retning, satt på spissen.

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=171203


#73

Nabbe sa for siden:

Jeg synes nå han var en smule unyansert. Kanskje i og med at han ikke er praktiserende (vil jeg tro) så føler han at IRN ikke representerer han? Jeg bare gjetter, altså.

Jeg selv har ikke noe spesielt med IRN å gjøre altså, men å karrakterisere alle som fundamentalister, Hamas-tilhengere og sånn, synes jeg blir litt feil.


#74

Esme sa for siden:

An-Nisa 34 (4 kapittel i Koranen)

I all rettferdighet må det sies at det er diskutert om det er riktig å tolke det som "å slå" eller om det betyr "å straffe".


#75

Pia sa for siden:

Veldig godt sagt.

Det er det at hun går forran som et godt eksempel som er det esensielle. Akkurat hva hun sier og mener er underordnet det at hun kan påvirke andre unge muslimske kvinner til å stå frem. Det at hun blir overfalt og utstøtt av det somaliske miljøet ødelegger dessverre noe av den effekten.

Det blir litt som at kvinnelige ledere kan være et forbilde for andre kvinner. Dess flere kvinnelige ledere det finnes, dess mer naturlig blir det for andre kvinner å satse på karriere. Det betyr ikke nødvendigvis at alle disse forbildene må være gode ledere, men det er underordnet.


#76

Lykken sa for siden:

Ja, jeg kjenner ikke godt nok til Islamsk råd til å vite hva som egentlig er sant, men regner med at han har noen poeng, samtidig som alle parter i slike debatter har en tendens til å bli unyanserte. Litt fordi det gås veldig i angrepsposisjon når de forskjellige skal uttale seg. Men jeg vil tro at en del imaner blir for konservative og noen for fundementalistiske for moderate eller ikke-praktiserende muslimer, slik som mange prester og pastorer blir for kristne eller såkalte "kristne". Men jeg synes det var en god ide å ha større kontroll på økonomisk støtte til ulike retninger.


#77

Line* sa for siden:

Jeg baserer meg på fakta:

Hvor er kvinnens frie vilje her?

Jeg kan ikke komme med noe fra Koranen eller fra muslimer. Det blir ikke objektivt.
Du bør jo også orke å forholde deg til kalde fakta, i denne formen, slik du mener vi skal forholde oss til din tro? Som er basert på kalde fakta fra skriften, kalde fakta fra de som praktiserer denne troen best, i følge deg, og andre troende.


#78

Line* sa for siden:

:tilber:


#79

Sitron sa for siden:

Og mens man trodde det ikke kunne komme mer piss fra din kant, så slår du jaggu til igjen.


#80

Nabbe sa for siden:

Her er klipp fra en mellomfagsoppgave i arabisk, som gikk ut på å påpeke en del feil og mangler i norske og en del engelske oversettelser:


#81

Nabbe sa for siden:

Jeg kan forholde meg til fakta, eller det andre kaller "fakta", men jeg trenger ikke godta de.

Som når Kadra sitter på Skavland og sier at guttene sa "Allahu Akbar" som betyr, ifølge henne, "I Guds navn". Skal hun snakke om islam, bør hun jo få med seg grunnskolepensum, i alle fall... Eller sånn som når glade anti-islamister kommer og påstår at Mohammed var sånn og sånn, eller at islam er sånn og sånn, så trenger ikke jeg godta noe som helst av fakta de føler at de kommer med. Jeg støtter meg på de som har studert islam i mange mange år, framfor noen som ikke er muslimer engang, som kun er drevet av hat.


#82

Pia sa for siden:

Nabbe: Helt ut på siden lurer jeg på hva du synes om Abid Q. Raja? Inntrykket jeg har av han er at han er litt på linje med deg, men jeg kan sikkert ta helt feil.


#83

Nabbe sa for siden:

Jeg er veldig på linje med han. Kanskje hakket mer konservativ på enkelte plan, jeg vet ikke, men vi har kommet godt overens når vi har snakket sammen.


#84

Line* sa for siden:

Jeg stiller spørsmålstegn og blir svart med harme, ikke noe konkret. Bortsett fra Sitron da, som kommer med sine sedvanlige uttrykk uten å innvolvere seg og/eller gidde å debattere.

Dette er debatt, men man skal visst ikke debattere dette, eller hva?
Nabbe har alltid vært en vennlig sjel når det gjelder å svare "folkelig" på spørsmål som dette. Men siden sist har jeg satt meg mer inn i dette, og er oppriktig interessert.
Og jeg oppfatter også Nabbe som mer "intens" i sin tro nå enn for 3 år siden. Uvisst av hvilken grunn...

At Sitron sier at jeg kommer med piss (hennes vokabular) og at Nabbe reagerer med harme, blir meg en smule uforståelig. (Nabbe altså, ikke Sitron)

Jeg debatterer, setter spørsmålstegn ved ting jeg lurer på, skryter av Nabbe som en god "talskvinne" for en utskjelt religion, etc, etc.
Også ender det sånn. Hm...Betenkelig...

Etter min mening bunner det i mangel av objektivitet og evne til å se ting fra flere sider enn sin egen.

Jeg har vokst opp i et strengt, puritansk, kristent hjem, der Helvete og Satan var skremselen, Gud var noe man skulle frykte.
Som 5-åring stilte jeg spørsmål til min egen bestefar ved hans tro. Jeg kunne ikke forstå, utfra det jeg leste selv, allerede da, at han faktisk var troende. Han gikk jo mot sin egen tro ved å dømme andre!!!
Jeg leste: " Gud alene skal dømme, intet menneske skal ta seg den rolle!"

Han dømte i hytt og gevær. I følge min "oppdragelse", "indoktrinering", betydde det at han, han jeg var så glad i, kom til helvete! Jeg var livredd, og prøvde å "redde" ham, Han ville aldri høre, ble bare harm!

Men jeg er likevel veldig opptatt av å tilegne meg kunnskap, noe en debatt kan gi meg, Og svar på mine konkrete spørsmål.

Denne debatten blir bærende for mye preg av "prestisje", så jeg velger å la det ligge.

Kanskje...Men jeg kommer aldri til å slutte å forundre meg over at tro kan overskygge reine, vitenskapelige fakta, samt rettferdiggjøre all den urett som begås i Guds navn. Over hele verden. Aldri!

Jeg er drevet av kunnskapshungrighet og nysgjerrighet. :nemlig:
Hva driver deg? Sånn egentlig, Nabbe?


#85

Nabbe sa for siden:

Grunnen til at jeg kanskje høres kvassere ut enn vanlig, er at jeg er vel sliten, og møkk lei. Jeg skulle egentlig sky disse debattene, fordi jeg har alt for mange av de, både i RL og på nett. Jeg er administrator på den største islam-siden i Norge, og vi blir til daglig bombadert med ulike spørsmål og krav om uttalelser fra alle og enhver.

Jeg leser om min tro, kun ut fra forfatteren. Det finnes så mye piss, unnskyld utrykket, skrevet om islam, både fra muslimer og ikke-muslimer. For å beskytte meg selv, og min tro, og for å ikke få hjerteinnfarkt av sinne, gidder jeg ikke lese bøker, artikler eller noe annet skrevet av mennesker som ikke har peil. Jeg kan godt lese om islam fra ikke-muslimer. Jeg har en flott bok som heter Islam, av John L. Esposito feks, mens Fadail e-Amal, som er en bok om islam skrevet av muslimer, rører jeg ikke med ildtang, fordi det er skrevet av en sekt.

Samme når jeg skal lete fatwaer. Det finnes sikkert 10 ulike sider som er store på dette. Jeg går ikke på askimam.com fordi den er veldig kulturell indo-pakistansk, jeg går ikke på sunnipath.com fordi de forherliger sufisme og er blindt følgere av lovskoler, jeg går i alle fall ikke på sistani.org fordi jeg er ikke shiaa, skjønner? Man må jo få velge de kilder man vil. Så lenge ikke kildene inneholder faktafeil, eller ikke vil/kan utfordres.

Og ja, jeg er også drevet av nysgjerrighet og tørst etter kunnskap. Derfor leser jeg på sidene, men tar ikke kunnskap fra de.


#86

Line* sa for siden:

Jeg forstår ikke hvorfor det er noe å bli sint for. Så lenge du er trygg i din tro.
Men jeg skal spare deg for å få hjerteinfarkt. ;)


#87

Nooria sa for siden:

Ja jeg lurte også på dette, i likhet med Line, hvorfor man blir så sint. Nå synes jeg det er generelt her inne, at man ofte ikke kan føre en diskusjon uten å hoppe på hverandre og spise hodet av hverandre. Og da sikter jeg IKKE til noen spesielle, men generell tone her inne.

At du er sliten Nabbe har jeg stor forståelse for :klem:. For øvrig synes jeg det er veldig interessant å lese det du skriver. Jeg har hatt muslimske venner opp gjennom årene, men jeg har aldri følt at de har "invitert til" å snakke åpent om troen.


#88

My sa for siden:

Har du lest Paulus? De eksemplene du tar fram som forkastelige i sharia-lovene er ikke et hakk værre enn de reglene man som kristen skal leve etter, i følge bibelen. Spørsmålet er bare hva man velger å gjøre ut av det.

#89

Nessie sa for siden:

Jeg er ikke akkurat aktiv i denne diskusjonen, mest fordi jeg føler jeg ikke kan nok om temaet. Men jeg synes det er veldig interessant og spennende! Og jeg skjønner godt at Nebbe kan bli harm jeg.. Tro blir jo veldig personlig, og det er slitsomt og hele tiden måtte forsvare seg selv og sin tro. Selv om man er trygg på det man tror på.

Jeg synes det er lærerrikt å lese iallefall.

Men overfallet på Kadra hjelper iallefall ikke til når det gjelder den oppfatning og det inntrykk "folk flest" har av muslimer. Dessverre. En slik sak ødelegger for mange.


#90

Line* sa for siden:

Jeg setter ikke kristendommen og Islam opp mot hverandre. Kristendom er, som du sier, ikke et hakk bedre.
Og ja, det spørs hva man gjør ut av det. Debatten gikk på nettopp det, og hva religion, her Nabbes religion, gir rom for.


#91

Line* sa for siden:

Det er jeg enig med deg i. Men når man aktivt er en "talskvinne" for noe, noe jeg absolutt mener Nabbe er, må man nesten regne med å bli stilt spørsmål. Særlig i en tråd som dette, synes du ikke? Det tror jeg bestemt Nabbe synes, selv om hun er sliten. Men jeg tror ikke jeg har slitt henne ut, for å s det sånn...
Jeg synes også det er lærerikt. Jeg spør jo for å få svar. ;)


#92

Nessie sa for siden:

Ja. Jeg tror Nabbe takler fint å bli stilt spm. Men jeg skjønner at det ikke er så en enkelt å forholde seg objektiv når det er en personlig tro. Og da kan fort litt harme skinne gjennom ;)


#93

Line* sa for siden:

Ja, det er jo akkurat det samme som jeg sier. :knegg:


#94

Nabbe sa for siden:

Jeg forsøker å ikke svelge noen hoder... Jeg har bare hørt det så mange ganger før :knegg:


#95

Line* sa for siden:

Hva har du hørt så mange ganger før? :undrer:


#96

Nabbe sa for siden:

Åh, du vet, sånn "muslimske kvinner har ikke rettigheter", "muslimske menn er sånn og sånn" og "sharia er bare kutting av hender, og fatwah er en dødsdom"... ;)


#97

Line* sa for siden:

Føler du at det er det som har blitt sagt her?


#98

Nabbe sa for siden:

Nei, ikke sagt, bare insinuert... ;)


#99

Line* sa for siden:

Jaha? Da håper jeg du ikke mener at jeg er den som insinuerer. Når det er sagt, var det du selv som innførte sharia som ord i denne debatten. ;)
Jeg pekte på det jeg ser på som en dårlig familielov, sharias familielov, så hvordan du kan mene at jeg har snakket om dette og insinuert, det kan jeg ikke forstå.


#100

Nabbe sa for siden:

Er ikke dette å insinuere/si direkte, at muslimske kvinner ikke har rettigheter eller har mindre rettigheter enn menn?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.