Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skolearrangementer og foreldreinnsats

#1

Penelope sa for siden:

  1. mai feires i skolens regi. De fleste barn deltar, og mange foreldre tildeles oppgaver i anledning arrangementet.

Det finnes enkelte som av religiøse grunner ikke feirer 17. mai.
Er det da uproblematisk og fullt ut akseptabelt at foreldre ikke vil bidra i tildelte forberedende oppgaver på 16. mai? Er dette vanlig?


#2

Blå sa for siden:

Ja, jeg synes ikke at man kan tvinge mennesker som ikke feirer 17. mai til å delta på forberedelsene. Hos oss klarer vi ikke en gang å tvinge norske kirkemedlemmer, som beviselig feirer til å delta. :rolleyes:

Men så synes jeg at skolesyttendemaier er et grunnleggende kjedelig arrangement også.


#3

Carrera sa for siden:

Min erfaring er at folk gjør det meste for å slippe unna 17.mai jobbingen.

Jeg er foreldrekontakt i guttungens klasse i år, og hans trinn er ansvarlig for 17.mai deler av arrangementet på skolen. Vi har blant annet ansvar for all organisert lek, konkurranser, loddsalg, og innkjøp og organisering av premier til alt dette.

På foreldremøte som var nå nylig, så ga vi en ettertrykkelig oppfordring til samtlige foreldre på trinnet: At de som av ulike årsaker ikke kan bidra på selve dagen, de må yte en innsats i forkant. Enten i form av innsamling av premier, eller å møte opp den 16. mai for forberedelser til den 17.

Det ble mektig stille i lokalet da.

Og det har vist seg år etter år; folk stiller ikke opp. Og verst av alt er de som ikke sier i fra om at de ikke kommer på selve dagen. De blir satt opp på arbeidslistene, og så blir det bare kaos.


#4

Fadese sa for siden:

Jeg aner ikke hva som er vanlig, for jeg kjenner ikke problemstillingen, men strengt tatt kan vel ikke skolen pålegge noen noe som helst, kan de? Dersom noen av religiøs overbevisning ikke feirer 17-mai, så er det kanskje et poeng for dem å la feiringen være et ikke-tema, altså ingen forberedelser og ingen feiring? Jeg synes ikke det høres urimelig ut.


#5

-ea- sa for siden:

Jeg feirer ikke 17. mai, ergo kan jeg slippe unna?


#6

Blå sa for siden:

Det kommer jo forholdsvis mange mennesker på et slikt arrangement, så om det ikke er nok folk som sier at de kan får man sende ut en melding til alle hjemmene at dette klassetrinnet dessverre ikke klarer å gjennomføre det vanlige 17. mai arrangementet og "better luck next year". Forhåpentligvis vil det føre til nok skamfulle foreldre til at man klarer arrangementet likevel.


#7

Fadese sa for siden:

Rart at skolene tviholder på denne ordningen, egentlig, når oppslutningen er så laber. Her hvor vi bor foregår det så mye, med flere tog og opptil flere tivolier, at skolearrangement oppleves ganske unødvendig.


#8

Katta sa for siden:

Skole er obligatorisk. Frivillig innsats for arrangementer i nærmiljøet er frivillig. Jeg tror jeg hadde blitt litt trassig dersom jeg ble satt opp på ei arbeidsliste i forbindelse med 17. mai eller et annet arrangement uten å bli spurt, jeg står fritt til å reise bort den dagen om jeg vil. Har man sagt ja til å være foreldrekontakt eller sitte i en kommite blir det noe annet, men jeg er ikke "medlem i skolens 17.mai-feiring" fordi jeg har skolebarn. Så ja, jeg synes det er helt greit å ikke stille om man ikke deltar. Om man deltar har man vel et slags moralsk ansvar for å ta sin del.

Hos oss spør vi folk om de kan stille. Det er aldri problemer med å få folk.


#9

Fløyel sa for siden:

Her har de sluppet ja.


#10

Penelope sa for siden:

Det er klart at ingen kan tvinges. Men når nesten alle foreldrene i klassen tildeles oppgaver, og det er tatt hensyn ved å ikke tildele oppgaver på selve 17. mai-feiringen, ble jeg faktisk ganske overrasket.


#11

Teofelia sa for siden:

Selvsagt kan ikke skolen pålegge folk å jobbe for noe som helst. På hvilken måte skulle den tvangen foregå? :undrer:


#12

Teofelia sa for siden:

Og jeg synes det er helt opplagt at folk som ikke deltar i feiringen, ikke skal måtte jobbe med forberedelsene til den heller. Det skulle da jammen bare mangle.


#13

Penelope sa for siden:

Mange skoler har fastlagte rutiner for hvilke klassetrinn som har ansvar for ulike forhold. Dette gis det beskjed om i god tid. Så noen år er det mye å gjøre, noen år slipper man billigere unna ;)


#14

Katta sa for siden:

Like fullt er det ingenting skolen kan pålegge noen hvis de ikke er enige. Stort sett er det en slags enighet om at det er sånn man gjør det, men hvis det ikke er en slik enighet kan man ikke tvinge noen.


#15

Slettet bruker sa for siden:

Å, det går så fint så. Tvangen skjer med bygdedyr.


#16

Ina sa for siden:

Om det handler om folk som ikke feirer 17-mai kan jeg ikke skjønne at du skal bli overrasket over at de ikke ønsker å delta i forberedelsene. Forberedelser er jo på et vis en del av feiringa.


#17

Teofelia sa for siden:

Ah, sånne vet jeg ikke om vi har her. :humre:

#18

Slettet bruker sa for siden:

Bare vent, det kommer nok. :knegg:
Med kvite tænnissokka og bart. :rofl:


#19

Bloppy sa for siden:

Jeg synes ikke det er så rart at de ikke har lyst til å delta på det altså. Uavhengig av hvor mange andre som får tildelt oppgaver.

Det må nødvendigvis bli endel oppgaver på foreldre til skolebarna om skolen skal gjennomføre et slikt opplegg. Så er det opp til hver familie om de ønsker å delta eller ikke. Om man ikke ønsker å delta av diverse grunner, synes jeg også man har rett til å si nei til dugnad og oppgaver i forbindelse med gjennomføringen.


#20

Teofelia sa for siden:

Nei, nei, nei. Jeg bort i et dannet nabolag. :knegg:

#21

Slettet bruker sa for siden:

Enn så lenge, min venn. Enn så lenge. :humre:


#22

Katta sa for siden:

Og når man har med samvittighetsgrunner å gjøre er det i grunnen ganske innlysende at man ikke vil delta på forberedelsene til en feiring man ikke vil være med på. Bytt ut 17. mai med gudstjeneste, så ser du det ganske klart.


#23

Maz sa for siden:

Hos oss ligger mye av jobben på 6 trinn, og dit går mye av overskuddet til leirskole. Jeg synes ikke det er rimelig å ikke bidra og la andre dra det lasset. Det er måter å bidra på uten å være med på feiringen.

Det hadde for meg vært mer ok om en frivillig meldte seg til å hjelpe til med noe annet.

Man har ikke mulighet til å tvinge folk, men jeg synes det å alltid ha en unnskyldning blir feil, om en ikke selv tar ansvaret for å bidra på annet hold.


#24

Kitty Bastard sa for siden:

Åh, dette gir meg vidunderlige flashbacks til da en noe overivrig foreldrerepresentant forsøkte å dele ut julefest-oppgaver til Jehovas Vitner-foreldrene.
De var så søte og ville ikke være uhøflige mot den hyggelige damen, mens hun var så oppildnet at hun ikke helt skjønte hva de prøvde å si til henne. :humre:


#25

Penelope sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Men jeg synes det er synd at ikke dette er et arrangement alle kunne tenke seg å være med på. Da kunne det fungere som den ene samlingen / folkefesten i året hvor "alle" i nærområdet deltar.

Ja, jeg vet at det ikke er sånn lenger. Og jeg synes heller ikke nødvendigvis at det alltid er et veldig festlig arrangement. Jeg har selv feiret diverse alternative 17. mai'er på sykkeltur i skogen, og synes det er helt topp. Men jeg kan ikke huske at jeg synes 17. mai-arrangementet var kjedelig som barn....


#26

Teofelia sa for siden:

:grøss:

Jeg elsker 17. mai og blir skikkelig soft av bunader, nasjonalsangen og barnetog, men akkurat sånne "nå skal vi alle sammen gå sammen om å ha det superduperkosli', dere", det gir meg faktisk aldeles neller.

Jeg liker best å bestemme selv når og hvordan jeg skal sosialiseres med folk rundt meg. Særlig folk som jeg i utgangspunktet ikke har annet til felles med enn at vi lagde barn samtidig.


#27

Nelly Nickers sa for siden:

Arrangementet er i regi av FAU, ikke skolen.


#28

nokon sa for siden:

Nemlig.

Jehovas Vitner feire for eksempel ikkje 17.mai. Når skulen har "lille 17.mai" dagen før, sitt det ein gut og ser på dei andre som leiker, går i tog og spis pølser. Han syng ikkje sangene og deltek ikkje i moroa. Skal hans foreldre delta i førebuinga?

Viss det er snakk om at alle skal bidra til leirskulekassa, ville eg heller forslått at desse foreldra i større grad skulle gjere ein ekstrainnsats ved neste dugnadsarrangement.


#29

Teofelia sa for siden:

Spiller det en rolle for om man burde delta eller ikke? (Jeg tok det for øvrig for gitt at det var FAU. Skolen, som i lærene, arrangerer vel neppe 17. mai.)

#30

Tante Sofie sa for siden:

Men altså, religiøse grunner og 17. mai? Kva tid vart 17. mai ein religiøs dag? :forvirra:


#31

Maz sa for siden:

Det er det jo ikke, men Jehovas vitner er vel imot dagen.


#32

Teofelia sa for siden:

Religiøse grunner til å ikke feire 17. mai, var det vel snakk om. Ikke religiøs feiring av 17. mai.

#33

nokon sa for siden:

For Jehovas Vitner er det å feire noko anna enn Gud, avgudsdyrkelse. Det er derfor dei heller ikkje deltek i bursdagsfeiring.


#34

Drømmedama sa for siden:

Jehovas Vitner feirer ikke 17. mai.
Dermed synes jeg det er helt ok at foreldre fra den menigheten ikke deltar i 17.mai-forberedelsene på skolen også.


#35

løve70 sa for siden:

Jeg tenker at det å bidra i sånne sammenhenger er en del av det å ha barn. Om man ikke kan/vil være med på selve arrangementet, er det sikkert mulig å levere en kake/fruktkurv e.l.

Såvidt jeg vet er 17. mai det eneste arrangementet i året (i fau regi), der det forventes at alle foreldre bidrar på et eller annet vis.


#36

emm sa for siden:

Men det er vel ikke snakk om å sosialisere med de i klassen? Der vi bodde før var det slik at 5. trinn stod for 17. mai arrangementet på skolen, som var for hele skolen og nærmiljøet. Inntekten de fikk inn gikk til klassetur for trinnet. Og det var litt jobbing ifølge min bror, ikke så mye kosemose. :knegg: Vi andre drakk kaffe, tok lodd og skravlet med naboer og besteforeldre og hva har du.


#37

Penelope sa for siden:

Jeg ser at mange har forståelse for fritak fra forberedelser til et arrangement man selv ikke vil delta på. Jeg ser den.
Personlig klarer jeg likevel ikke helt å se hvor vanskelig det skal være å ta i mot kaker eller gevinster e.l. som andre foreldre leverer inn dagen før dagen.


#38

Teofelia sa for siden:

Det var en kommentar til dette sitatet:

#39

nokon sa for siden:

Fordi det også er å delta i feiringa av noko anna enn Gud. Det er ikkje betre å førebu eit arrangement som er avgudsdyrkelse, enn å delta i det.

Dersom 17.mai var eit religiøst fundamentert arrangement, ville det vore naturleg at dei som ikkje deltok fordi dei var ateistar, skulle bidra med dugnadsinnsats?


#40

Teofelia sa for siden:

Jeg synes Katta illustrerte det bra lenger opp: hva om det hadde vært et arrangement i regi av kirken/synagogen/Vigrid/Ottar (eventuelt stryk og sett inn det som måtte provosere mest). Ville det fortsatt være opplagt at man skulle delta på forberedelsene?

Disclaimer: Nei, jeg sammenligner ikke 17. mai-komiteens arbeid med Vigrid. Jeg sier heller ikke at det er like ille å delta i en gudstjeneste som å delta på Vigrids landsmøte. Jeg bare prøver å illustrere et poeng. Blablabla.


#41

Penelope sa for siden:

Problemet bunner nok i at det oppleves snodig at 17. mai kan ha noe med religion å gjøre.

Men saken reiser jo også noen andre mer generelle problemstillinger -
Er det akseptabelt å nekte en 16. mai-jobb, hvis du skal på hytta på 17. mai?? Fordi du ikke skal delta på arrangementet???


#42

Myria sa for siden:

Det lurer jeg også på. Hva om man ikke skal på hytta en gang? Hva om man bare ikke synes å stå opp tidlig for å være med i barnetog og delta i sekkeløp i skolegården er spesielt gøy og man heller vil sove lenge og grille i hagen hjemme? Er ikke det gyldig nok grunn til å ikke delta?


#43

nokon sa for siden:

Eg tenker dette er to forskjellige ting. Viss du skal på hytta, opplevest det ikkje som krenkande overfor den eine, viktige verdien som livet ditt dreier seg rundt. Eg trur ikkje grupper som JV finn på at dei ikkje skal feire 17.mai fordi dei vil slippe dugnad, eller at dei finn på at dei ikkje vil sende ungane i bursdag, fordi dei vil slippe å gi gaver. Dei har ei anna vekelegheitsforståing enn den gjennomsnittelege, humanistisk-kristne-folkereligiøse nordmann, og dei blr slippe å bli utsett for sosialt press når dei vel å ikkje delta i noko som opplevest som avgudsdyrking.


#44

Teofelia sa for siden:

Ja.


#45

-ea- sa for siden:

Har det noe å si hva annet man skal, eller om man skal gjøre noe i det hele tatt den dagen?

Men vi andre, vi som bare gjør ...ingenting på 17. mai, det er altså akseptabelt at vi blir utsatt for sosialt press?


#46

Myria sa for siden:

Nei, jeg vet ikke, det er det jeg lurer på. Det er frivillig, men om man bare ikke har lyst til å feire 17. mai på skolen og derfor heller ikke ønsker å gjøre noen innsats i forhold til feiringen lurer jeg bare på om man da blir en av de foreldrene de andre "tenker sitt" om? Ikke at jeg ville brydd meg, men interessant å vite om det er en slags uskreven regel for hva som er akseptert grunn til å ikke bidra.


#47

Teofelia sa for siden:

Jeg tenker at det spørs veldig på hva som er bakgrunnen for arrangementet. Hvis poenget er å bidra fordi man vil lage en flott 17. mai-feiring, så er det helt opplagt i mitt hode at de som har lyst (og skal delta) kan bidra og at de andre slipper.

Hvis poenget er å skaffe nok penger til at klassen min datter går i skal få reise på leirskole, som min datter skal være med på, så er det langt mer naturlig at jeg bidrar selv om jeg ikke skal delta på arrangementet. Og da hadde det vært mer naturlig å enten bidra 16. mai eller å bidra en annen gang. Men man kan jo uansett ikke tvinge noen. Det er jo til syvende og sist en frivillig sak, både om man vil være med å bidra og om man vil sende klassen på leirskole.


#48

Myria sa for siden:

Det er jeg enig i.


#49

emm sa for siden:

Aha, da forstår jeg. :o


#50

Madicken sa for siden:

Jeg er heller ikke voldsomt begeistret for arbeid med denne typen arrangementer, men jeg anser dugnadsarbeid og fellesskap i regi av blandt annet skolen nærmest som en obligatorisk del av "jobben" med det å ha barn.

Jeg er lite glad i å føle meg presset inn i situasjoner og aktiviteter, og jeg prøver så langt som mulig å legge fra meg mine flink-pike-tendenser, men når det gjelder barna og deres beste, og det å delta på slike arrangementer anser jeg som et gode for barna, svelger jeg gjerne mange kameler.


#51

Nelly Nickers sa for siden:

Ja, det synes jeg. Om skolen tvinger folk til å ha dugnad 17. mai, slik jeg mener å ha tolket noen tidligere i tråden, blir det noe annet enn at foreldregruppa (FAU) har tradisjon for å arrangere en felles sosial happening på sin lokale skole (altså bruke lokaler/uteområde). Om man er sterkt i mot bør man melde seg inn i FAU og jobbe aktivt for å kutte ut felles 17. mai-feiring. Det blir jo som en "bitteliten lokalpolitikk".

På mange skoler er det snakk om ett trinn som står for 17. mai-feiring, og da forventer man å stille opp - for barnas skyld, alle barnas, ikke bare sitt eget, og kanskje i mindre grad fordi man selv som voksen setter slik pris på arrangementet eller ikke (det gjør nemlig ikke jeg heller). Jeg er enig med Hattifnatten at det blir sært å overlate all jobben til andre. Og enig Madickens kamelsvelging.


#52

Michelle sa for siden:

Her er det stikk motsatt. Mulig det er fordi vi er en liten skole. Alle er svært positive. I år er det minstejentas klasse som skal arrangere 17 mai. Ellers har vi flere andre arrangementer som vi hjelper til med b.la kulturkvelder.


#53

nokon sa for siden:

Det er to vesensforskjellige ting, synest eg. Og i mine auge er det at folk ikkje ser denne forskjellen eit litt skremmande symptom på religionane sin stadig minkande status i samfunnet. Å likestille det å ekskludere seg frå fellesskapet av religiøse grunnar, med å ikkje ville delta fordi ein har meir lyst til å gjere ingenting, heng ikkje på greip og er eit uttrykk for manglande forståing for kva religion er og kva det betyr for dei som ser på dette som retningsgivande for livet sitt.


#54

Obelix sa for siden:

Akkurat i år skulle jeg pnske det var mulig å tvinge foreldre til å stille på 17.arr på skolen.
Hos oss er det 5.klasse som står for opplegget og i år er det vår tur og jeg er en ev klassekontaktene som har ansvar for å tromme sammen opplegget.
Jeg er stygt redd for at det blir jævlig mye jobbing for oss som stiller i år. Vi har hatt to møter og hvor kun 1/4 av foreldrene på trinnet har deltatt.
Jeg synes ikke dette er morsomt i det hele tatt og skulle virkelig ønske at man kunne klare å sette av denne ene dagen i ungenes barneskolekarriere og få til å lage en hyggelig feiring for ungene og nærmiljøet.

Jeg skal uansett ta opp med skolen/FAU og komme med forslag til andre måter å gjøre dette på, for å la ett trinn ha ansvar er rett og slett for mye jobb.


#55

Obelix sa for siden:

Og sånn for å svare på HI så tror jeg det er helt vanlig at foreldre ikke deltar og jeg er litt usikker på om jeg synes det er greit all den tid det hos oss er snakk om kun 5.klasse som har ansvar, og man har visst om dette siden 1.klasse.


#56

nokon sa for siden:

Å stille opp ekstra på andre arrangement, meiner eg høyrer med, når ein reserverer seg mot dugnadsarbeid.


#57

Divine sa for siden:

Mora til en kamerat av meg var med i avholdslaget, og sjenket konsekvent fulle kopper med kaffe. Festdeltakerne ble sure og tømte alltid halvparten demonstrativt ut på gulvet. Men hun blånekta å selge halve kopper kaffe. Kul dame!


#58

Floksa sa for siden:

Det er vel med 17 mai som med alle andre ting som krever frivillig insats i nærmiljøet.
Man (vi) blir den samme gjengen som man har jobbet frivillig med i alle år og sittet i styrer med i alle år.

Jeg kunne godt tenkt meg et mer aktivt og aggresivt bygdedyr slik at insatsen ble noe mer rettferdig fordelt......

Men det går jo ikke, for de andre har jo viktigeTM ting de skal gjøre.


#59

Darth sa for siden:

Jeg syns det er superegoistisk å ikke bidra til 17. mai-arrangementet det året det er "din tur". De fleste har ikke mer enn to-tre barn, så det ryker to-tre 17. maier for de fleste. (På mindre steder er det kanskje sånn at hele bygda bidrar til 17. mai uansett hvilken klasse barnet går i, men på større steder er det vanlig at 4. eller 5. trinn arrangerer) Helt klart - noen har gode grunner for å ikke kunne være med på 17. mai - det må man respektere, men man kan da bidra i forkant?

Hvis jeg skulle reise bort 17. mai hadde jeg tilbudt meg å gjøre andre ting. Skaffe gevinster til lotterier f.eks. Jeg kunne ha vært med og kostet skoleplassen et par dager før. Jeg kunne ha bakt. Jeg kunne egentlig ha bidratt med ganske mye. At jeg ikke skulle være med på 17. mai selv fordi vi skulle på hytta syns jeg er en dårlig unnskyldning for å lempe arbeid over på de andre familiene. Det er jo for ungenes - og nei, jeg tenker ikke bare på mine egne unger - skyld at man lager slike arrangementer.


#60

Darth sa for siden:

Kan jeg forresten skyte inn at jeg har vært med i den berømmelige 17. mai-komiteen - og det var ikke vanskelig å få folk. Men så spurte vi ikke heller. Vi plasserte folk på lister - de som vi visste var Jehovas Vitner, skulle på hytta etc. etc. gav vi alternative oppgaver som vi trodde ville passere nåløyet, og det var svært, svært få som ikke kom på sine vakter. Noen gav beskjed om at det ikke passet etc., og da fant vi løsninger på det.

Litt av greia med dugnader og sånn er jo at noen av disse folka som ofte er med i styre og stell ofte kjører skyldfølelsestrippen når de er på møter - og det er det veldig få som liker. Man må droppe den der moraliseringa og bare kjøre på med friskt mot - da tør ikke folk annet enn å komme på vakta si. :knegg:


#61

Madicken sa for siden:

Men i all verden, er ikke bygdedyret noe vi helst bare vil utrydde? :confused:


#62

Pøblis sa for siden:

Jeg er enig med alle som mener at slike ting er en del av det å ha barn. Hos oss er det FAU som arrangerer 17.mai, og det er den viktigste inntektskilden til FAU. Det kommer alle barn til gode og selv om jeg ikke synes det er toppen av lykke å rusle rundt i skolegården på formiddagen 17. mai, så synes pøbelprinsessen det er gøy, og det skaper tilhørighet til skolen og nærmiljøet. Hos oss er det slik at mange som ikke har skolebarn har som tradisjon å komme på skolen, gå i toget og høre på 17.mai-talene.

Jeg synes at folk som skal reise bort bør bidra med andre ting, for eksempel levere kaker eller være med på sjauing i forkant.
Vår pøbeprinsesse skal spille i korpset for første gang i år, og hun gleder seg veldig.


#63

-ea- sa for siden:

bai, jeg tror du misforsto meg. Jeg likestilte det å dra på hytta med min "jeg skal gjøre ingenting/jeg feirer ikke 17.mai". Jeg likestilte det ikke med å være f.eks. Jehovas Vitne og det å ikke delta i avgudsdyrkelse.

Hvorfor er det mer legitimt å slippe unna dersom man reiser bort, men ikke dersom man er hjemme?


#64

oslo78 sa for siden:

Jeg henger meg på Darth. Jeg synes 17. mai er skikkelig kjedelig, men ungene elsker det, og det kunne ikke falle meg inn i måneskinn å ikke stille opp de årene det er min tur. Her spørres ingen, alle settes opp på vakter (en i familien slik at den andre kan passe barn), aleneforeldre hensyntaes (får andre oppgaver i forkant) og Jehovas Vitner slipper enkelt og greit unna - jeg tror det er to familier blant 420 skolebarn det er snakk om.


#65

Neket sa for siden:

Jeg syns egentlig det er greit. Tror jeg. Spør meg etter 17 mai neste år, da skal jeg visst være leder for komiteen. :what:

Hos oss er det to klasser som deler ansvaret, og det er en såpass liten skole at alle kjenner alle. Det betyr at de som sannsynligvis ikke kommer til å dukke opp blir satt opp på arbeidsoppgaver der de egentlig ikke trengs. Vi legger til en ekstra på en gruppe for eksempel. På den måten er det bonus hvis de kommer, og ingen krise hvis de ikke kommer.

Det er ytterst få som ikke hjelper til tror jeg, stort sett et par familier som er Jehovas Vitner og ikke feirer 17 mai.

Og angående om 17 mai er en religiøs anledning: I et lokalsamfunn ikke så langt fra meg ble det månelyst når det lokale FAU nektet presten å holde tale. Full krig. :humre: Enden på visa var at han nå får holde tale, men han får ikke snakke om Gud. Tror jeg.


#66

Adrienne sa for siden:

Hvis man til vanlig benytter seg av arrangementet på skolen på 17. mai så synes jeg man bør stille opp på en eller annen form for dugnadsarbeid, selv om man tilfeldigvis ikke er til stede akkurat det året som man har unger på det trinnet som har ansvar for feiringen. Men om man stort sett aldri er med og feirer dagen på det arrangementet så har man all rett til å si at man ikke deltar, uansett hvilken årsak det er til at man ikke feirer der. Det er noe med at man gir og får, og det er i mine øyne ikke greit om man bare får men ikke er villig til å gi noe tilbake.


#67

vixen sa for siden:

Jeg er vokst opp på et lite sted og det var ikke så mange å dele oppgavene på rett og slett. Om ungene skulle få 17.mai-feiring så var man avhengig av at foreldrene bidro. Oftest så har vel de aller fleste mer lyst til å dra på hytta eller grille i hagen i stedet for å være på dugnad, men jeg synes det er en viktig del av det å være foreldre og bidra til et godt oppvekstmiljø for ungene. Tror barndommen min hadde blitt kjedelig uten 17.mai, korps, fotball, basarer og slikt. Alt var jo basert på foreldreinnsats. Ellers var jo bygda død.


#68

nokon sa for siden:

Det var beroligande. I og med at du siterte meg før svaret ditt, tolka eg det som at du likestilde "gjere ingenting/dra på hytta" (som i mine auge blir mykje av det same) med å vere Jehovas Vitne. Og det stussa eg litt over, for det er ikkje det same.


#69

Bloppy sa for siden:

Jeg skjønner ikke hva relegion har med saken å gjøre her jeg. :domm:

Mener du de som ikke stiller opp pga sin relegion feks JV? Eller mener du at at folk generelt er dårligere til å stille opp, og at det er skummelt for kristendommen? For relegion har jo egentlig ikke noe med 17.mai feiringen å gjøre. Vi feirer jo at vi er et fritt land. Det har vel ikke noe med Gud og Jesus å gjøre? Eller er det jeg som er helt ute nå? :trøtt i trynet i dag:


#70

Slettet bruker sa for siden:

Jepp. Pleier man normalt å delta så bør man prioritere å delta på dugnaden det ene året man skal stille der. Ellers syns jeg man snylter.


#71

nokon sa for siden:

Religion har ingenting med 17. mai å gjere, men religion har mykje med grunnen til at f.eks. Jehovas Vitne ikkje feirer 17.mai å gjere. Og når HI spør om det er greit at nokre foreldre reserverer seg mot å delta på grunn av religion, har dette i aller høgste grad noko med om "folk flest" respekterer mindretalet si religiøse overbevisning eller ikkje å gjere. For JV og andre einskildgrupper, blir dette ei form for avgudsdyrking. Dette er imidlertid ei (statistisk sett) så lita og spesiell gruppe, at eg kan ikkje skjønne at FAU si 17.mai- feiring skal stå og falle på denne gruppa. Eg ville heller lagt inn energien på dei som skal på hytta eller dei som skal vere heime og motivert dei til å delta. Og så ville eg vore imøtekommande mot desse religiøse minoritetene og forsøkt å finne ut om det er andre, ikkje-avgudsdyrkande arrangementer dei heller kan tenke seg å plassere innsatsen sin i.


#72

Slettet bruker sa for siden:

Det er ikke alle steder JV er en forsvinnende liten gruppe, bai.

Men om religion - nei, jeg har ikke respekt for enhver tilpasning en religion kan finne på å kreve. Det er et hav av ting folk påberoper seg i religionens navn som jeg hardhendt krever hundre prosent ignorert.


#73

Myria sa for siden:

Jeg ville heller lagt inn energien på de som faktisk benytter seg av arrangementet, det er da tross alt de som skaper behovet for et arrangement, ikke de som konsekvent feirer hjemme/på hytta/andre steder.


#74

Bloppy sa for siden:

Helt enig!

Det er jo her man må legge inn en innsats for å få folk til å delta på gjennomføringen. Hos de som har tenkt til å være med å feire dagen.

De som ønsker å være andre steder bør ikke presses til å være med på forberedelsene heller.


#75

nokon sa for siden:

Nei, det kam hende dei er større i nokre lokalmiljø, det er sant. I dei tilfella eg kjenner til, er det snakk om 3-4 elevar på ein heil skule, og då er det kanskje ikkje dei som er hovedproblemet.

Eg er einig i at ein skal vere kritisk til kva ein aksepterer i religionens namn (jfr. debatten rundt Mullah Krekar), men eg skjønner verkeleg ikkje problemet med å respektere at JV ikkje feirer 17.mai og bursdagar. Det er som sagt ikkje noko dei har komme på for å sleppe unna, men noko som er djupt forankra i verkelegheitsforståinga deira og som bør respekterast.


#76

veobra sa for siden:

Dette er jeg helt enig i. Overskuddet går hos oss til fellesskapet, så man er med å bidra til dette også. Man bidrar ikke bare til arrangementet.


#77

nokon sa for siden:

Godt poeng. Eg er einig.


#78

Skilpadda sa for siden:

Jeg kjenner flere i Oslo som har barn på skoler der det er tre klassetrinn som arrangerer - f.eks. 1., 3. og 5. klasse. Har man da to-tre barn som er skjevt fordelt i forhold til dette, risikerer man fort å måtte bidra hvert år i ganske mange år. Da skjønner jeg at man da kan bli temmelig lei (og så synes jeg jo også at da kan man ta til orde for et litt mindre omfattende arrangement, da).

Jeg har ikke noe forhold til felles 17. mai-opplegg på skolen, og Poden er i alle fall ikke interessert i det, men vi stiller opp de gangene det er vår klasses tur, det gjør vi jo. (Ett år med ansvar for lekene, og ett år med ansvar for maten.) Men aller helst kunne vi tenke oss å gjøre noe annet, hele familien, det innrømmer jeg gjerne.


#79

Elisabet sa for siden:

På vår skole er det ett klassetrinn som står for 17.maifeiringen (7.klasse) og da må alle stille opp. Greit nok at kanskje alle ikke feirer 17. mai eller ikke er hjemme den dagen, men da må de stille opp på ting som må ordnes i forkant. Overskuddet av denne dagen går direkte til klassetrinnet, så det er en dugnad for klassen. Dvs. en må gjøre det ett år for hver unge. De som ikke er hjemme eller ikke feirer får ikke noe fritak for å stille opp, men må da gjøre ting på forhånd siden det er mye som må organiseres og ordnes.


#80

løve70 sa for siden:

Jeg ser ærlig talt ikke problemet. Man kan vel alltids bidra med noe annet, som f.eks å levere en kake eller noe. Fleksibilitet må gå begge veier tenker jeg.


#81

Slettet bruker sa for siden:

Det finnes steder det er langt flere ja.

Jeg kan gjerne gi folk slækk fordi de trenger det og det passer meg. Slækken er da noe jeg velger å gi. Jeg velger å tilpasse meg et behov andre har. Om behovet er aldri så dypt forankret i dem - det er jeg som bør bestemme om jeg vil gi slækk eller ikke. Jeg har for eksempel hatt kunder med problematisk kvinnesyn ut fra religion. Blytungt forankret i dem. Respekt? Nei. Ikje en kvart millimeter heller.


#82

Slettet bruker sa for siden:

Jepp. Jeg kan faktisk lett mene at man er bra trassig eller fundamentalistisk om man får avguder inn i tre liter vaffelrøre.


#83

Skilpadda sa for siden:

Hvis selve feiringen strider mot noens religion kan jeg godt forstå om de heller ikke vil levere en kake til feiringen. (Og her er det dessuten snakk om familier som overhodet ikke deltar på feiringen selv og dermed ikke "får" noe fra arrangementet, så det er heller ikke snakk om noe "snylting".) Jeg synes dette er noe annet enn "skal på hytta" eller "har ikke lyst til å være med" - da kan man godt forlange/forvente at de leverer en kake eller samler inn gevinster til lotteri eller noe.


#84

Elisabet sa for siden:

Jeg synes det er snylting når barnet deres da vil være med på det som gjøres felles av klassen etterpå for de pengene som er samlet inn. Alle får delta. Akkurat 17. mai feiring, strider det i mot i så mange religioner da? Da får de la være å få fridag den dagen også da.


#85

nokon sa for siden:

Akkurat slik som alle som ikkje er truande kristne skal la vere å få fri i påska og pinsa?


#86

Skilpadda sa for siden:

Hvis det er innsamling til klassetur, så er det noe litt annet, og da kan man kanskje finne på en annen måte de kan bidra til dette. Det jeg snakket om, var at jeg ikke synes det er snylting å ikke bidra til et arrangement man ikke deltar på (mens det er snylting å delta på 17. mai-arrangementet, men nekte å være med på jobben).

Som flere har sagt, så feirer ikke Jehovas Vitner 17. mai (og heller ikke fødselsdager eller andre "ikkereligiøse" festdager). Og for noe tøys ang. fridag - det er da ikke noe krav at man er kristen for å få fri første juledag eller i påskehelgen, dette er offentlige fridager som alle i Norge får.


#87

nokon sa for siden:

Eg skjønner at det er mange som ikkje heilt ser problemet, og det skremmer meg litt.

Eskemplet med kvinnesyn over, blir annleis, for der handlar det om gjensidig respekt.


#88

Elisabet sa for siden:

Jeg kan respektere at noen ikke feirer 17. mai, men de får uansett stille opp når det gjøres en dugnadsjobb for klassen og goder til dem, selv om de ikke er med den dagen. :nemlig: Eller så får de finne på et annet arrangement selv sånn at det kan samles inn like mye penger.


#89

Røverdatter sa for siden:

Inderlig enig. Jeg er så hoppende glad for at FAU ikke legger føringer på hva jeg skal gjøre på 17. mai.


#90

Myria sa for siden:

Jeg er enig med bai her. Jeg synes det skulle bare mangle at man respekterer andres reservasjoner i forhold til deres religion. Hvis kravet går på tvers av gjensidig respekt, jfr eksempelet om kvinnesyn, er det en annen sak. Det er derimot ikke det minste respektløst å ikke bidra til 17. mai, eller et hvilket som helst annet arrangement, som man ikke engang deltar på fordi det går på tvers av ens religiøse overbevisning. Jeg er enig i at hvis arrangementet også har som formål å tjene penger til hele klassens gode må man prøve å finne løsninger som gjør at ikke noen ender opp som snyltere.
Jeg synes også det er litt skremmende at enkelte ikke ser problemet med å tro at de har rett til å bestemme om andres religion er akseptabel eller ikke.


#91

Darth sa for siden:

Barn av Jehovas Vitner står på sidelinjen utallige ganger i løpet av oppveksten - akkurat når det gjelder dem så kjenner jeg at jeg gjerne skåner de ungene litt ekstra ved å evt. la foreldrene slippe å bidra til 17. mai-feiring og så blir det evt. konflikter av det. Jeg kjenner ingen som systematisk må stå utenfor i så mange sammenhenger som disse barna.


#92

Røverdatter sa for siden:

Så rigid holdning vil jo til syvende og sist bare ramme barna, så jeg tror jeg hadde sett litt gjennom fingrene med den.



#94

løve70 sa for siden:

Jeg tenker rett og slett at det må gå en grense et sted på hvor mye hensyn og tilretteleggingen skal ta rett og slett. Så fremt man ikke forventer at f.eks et Jehovas Vitne skal være med og bidra på selve feiringen, men heller bidra i forkant, så mener jeg at man har tatt hensyn så langt det bør la seg gjøre.


#95

Darth sa for siden:

Jeg regner med at den praksisen gjelder for deg også den dagen du har fått sydenferie i gave av sjefen akkurat den helga skolekorpset har loppemarked? Klart ungen din ikke får bli med på korpstur da - dere har jo ikke bidratt.

Dette blir litt for mye øye for øye, tann for tann, etter min smak. Vi hadde samme diskusjon når det gjaldt klassekassa til minstemann. Det var flere foreldre som reagerte på at barna til de foreldrene som ikke betalte inn til klassekassa også fikk glede av pengene. Jeg ble rimelig satt ut. Jeg betaler vel ikke inn 200 kroner i året for at de 200 kronene skal være øremerket min sønn, da hadde man ikke trengt noen klassekasse. Da kan vi begynne med inngangspenger i stedet.


#96

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har ikke noen kjepphest på akkurat 17. mai jeg heller altså. :forsikrer:

Men jeg har en kjepphest som er rimelig stor i forhold til at religion som trumfkort er lite gyldig. Man kan få respekt for behov som utgår fra religion, men det er at et resultat av gjensidig tillt og respekt. Ikke av at religion utløser et krav som skal innfris som en trumf.


#97

Darth sa for siden:

Det er jeg enig med deg i. Men i situasjoner der ungene til de religiøse står igjen som de eneste taperne så spiser jeg kameler så det står etter.


#98

Røverdatter sa for siden:

Jeg slutter aldri å forundres over hvor lite rause enkelte er. Særlig i den typen saker hvor det er åpenbart at barna er de eneste som blir skadelidende til syvende og sist.


#99

Teofelia sa for siden:

Jeg hadde skjønt slik argumentasjon i sammenhenger der det var snakk om ting som betød noe: kjønnslemlestelse, kvinneundertrykking, flerkoneri, tvangsgifte og hva har du. Men her snakker vi om folk som ikke ønsker å delta på et frivillig arrangement, i regi av foreldrene ved en skole.

Selvsagt er det greit at folk lar være å bidra til et arrangement de aldri har deltatt på og ikke kommer til å delta på i fremtiden, fordi det strider mot deres overbevisning. Hvor er egentlig problemet i denne saken?


#100

Slettet bruker sa for siden:

Jeg gjør faktisk ikke det. Noen kameler, men ikke alle.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.