Sønnen min spiser 100% melkefritt. I barnehagen lagde de tilpasset mat til han som lignet det de andre barna fikk.
På SFO får de mat hver dag, men de sier de ikke kan hjelpe oss med noe eget til han. Det gjelder varm-mat og brødmåltider. De kan bare bestille mat som finnes hos kjøpmannen de allerede handler fra.
De vil at jeg skal handle inn og tilpasse selv. Jeg synes det er for dårlig, men jeg kan kanskje ikke forvente noe mer?
Sønnen min har ikke SFO hver dag og mye pålegg må bare kastes.
Her må man handle inn selv, og jeg synes at det bare skulle mangle. Med de begrensede ressursene SFO har, kan man ikke forvente samme service i matveien som en hvilkensomhelst restaurant.
SFO hos oss tilrettelegger for allergier. En av snuppas beste venninner tåler ikke gluten, og får glutenfri kost på SFO. En kompis skal ikke ha melk, og får dermed mat tilpasset dette. Når det lages ekstrating som vafler til tur, så kan det hende at de ikke får vafler, men de får noe annet som er like stas (sikkert kjeks eller noe). De betaler vanlige kostpenger.
På vår SFO får ikke barna så mye som et kjøleskap til å matpakkene sine i. Mat og drikke får de ihvertfal ikke.
Jeg syns ikke man kan forvente at SFO-ansatte skal bruke tid på å lage til mat som ligner den de andre får. SFO har så få ansatte i utgangspunktet, at det blir feil ressursbruk, syns jeg.
Det skulle da bare mangle at alle barn på SFO får mat dersom SFO har en ordning der ungene ikke har med matpakke, men får mat som personalet tilbereder. Jeg har vanskelig for å tro at de i hele tatt har lov til å nekte å tilpasse kosten til barn med påviste allergier. De kan ikke nekte en rullestolbruker å bli med på tur heller bare fordi det blir ekstra arbeid for personalet. På samme måte mener jeg at de ikke kan nekte et barn med melkeallergi å få mat.
Det er forøvrig fullt mulig å handle inn mat til en melkeallergiker på en helt normal matbutikk. Jeg handler bare på Kiwi og Rema og har ingen problemer med å få tak i det vi trenger til vårt melkefrie barn iallfall. Det trengs bare bittelitt kunnskap og det kan du jo hjelpe dem med dersom de er usikre. Det finnes jo masse vanlig pålegg som er melkefritt og det er mye melkefritt brød å velge mellom i vanlig butikk også, så jeg skjønner ikke helt problemet.
Min melkefrie jente får like god service i forhold til tilpasset mat på skolen/SFO som i barnehagen. Det har aldri vært noe tema at hun ikke skal få mat og de strekker seg veldig langt for at hun skal få noenlunde det samme som de andre. De finner alternativer og er de usikre, så ringer de meg eller faren hennes for å forhøre seg.
Dette ville jeg sjekket ut med høyere instanser i kommunen og eventuelt med f.eks. NAAF før jeg tok det for god fisk.
Lillegutt har vært på 2 SFO-er med sin melkeallergi og cøliaki og begge steder har de vært villige og istand til å tilrettelegge :nemlig: Under mottoet "alle skal med" lsm.
Jeg synes du skal stå på krava - det er da ikke så vanskelig å få tak i matvarer eller alternativer som er melkefrie?! Det er noe enhver vanlig kjøpmann burde ha tilgang til.
Hvis de skaper seg med at dette er vanskelig kan det jo være de har lite kjennskap til denne allergien, kanskje det kunne være en god idé å ta et lite møte med dem for å informere?
Der lillegutt har jeg til nå sendt med mat til alle måltider pga svært streng diett, men nå skal vi gjøre det litt enklere og da sender jeg med brød (fordi det må være hjemmelagd og med helt spesielle ingredienser, ellers kunne de kjøpt f.eks glutenfritt selv). Også sender jeg med en liste med "disse påleggene kan xxx spise" som er av påleggstyper alle barn spiser og som ikke blir dårlige i kjøleskapet fordi det er spesielt innkjøpt allergibarnet. Syltetøy, skinke, salami, makrell i tomat, kaviar, osv.
Det er jo egentlig bare smør og melk de trenger å kjøpe inn spesielt hvis de holder et lite øye på innholdet i brødet.
Dette synes jeg var et litt for enkelt svar fra SFO. Hadde sikkert vært flott for de om du var en av de som godtok det uten å mukke.
Dette bunner nok i for lite kunnskap hos personalet. Ta et møte med de for å informere litt, så regner jeg med at det skal gå bra. Hvis ikke hadde jeg tatt det høyere i systemet tror jeg. Jeg har 12 års erfaring fra skole/SFO og barnehage, og har aldri vært med på at vi ikke har tilrettelagt for allergikere.
Jeg synes hvertfall at de skal klare å holde brømat. Hvor vanskelig er det å kjøpe inn makrell i tomat, skinke, gul leverpostei, kaviar, fårepølse og blå smør. Og brødet fra butikken er jo i 95% av tilfellene og melkefrie. Altså de må kjøpe inn et blått smør og lære seg hvilke pålegg de kan kjøpe inn som alle barna kan spise av.
Kjøpe blå melange så er jo mye av maten melkefri og. Tomatsuppe kan jo bli et problem for da må man kjøpe den for storkjøkken (Bestiller de mat sånn vi gjør på jobben er det dog ikke noe problem for der får man toro sin tomatsuppepasta). I verste fall kan de jo gi han en skive når det ikke er så lett å tilpasse.
Jeg synes det ikke er missbruk av ressurser og absolutt noe SFO bør gjøre.
Dersom problemet er at han ikke rekker å bruke opp f.eks. en pakke med Blå Soft, kan vel alle ungene spise Blå Soft? Det gjør de på avdelingen i barnehagen vår.
Unger i skolealder holder jo litt oversikt selv også. Ved brødmat så får de brød eller knekkebrød de kan spise og velger selv pålegg de tåler. Når det lages pasta, så kokes det en liten kjele med glutenfri pasta i tillegg. Ved salat er det jo bare å plukke de delene man selv tåler og liker (salat er en gjenganger på vår Sfo).
Det trenger slett ikke være så vanskelig, men krever bittelitt kunnskap hos den som lager maten. Vår Sfo har egen kokk.
Blå soft kan alle spise og det smaker helt greit. Det kan og stekes i.
Man kan jo eventuelt komme med noen kartonger havremelk som kan stå i et skap sånn at de har til eventuelt pannekaker/vaffler. Men de bør klare å røre sammen en liten røre av 1 egg og litt melk selv.
Men som allergimor selv er jeg sjokkert og irritert på barnehage ansatte som ikke gidder å gjøre en innsats for å inkludere alle sammen. Selv som barnehageansatt ser jeg det som en selvfølge å kjøpe inn pølser alle kan spise (Leiv vidar sine er jo geniale siden de er melke og glutenfrie i tilegg til å være bedre enn de fleste andre), koke grøt på kokosmelk til nissefesten osv. Men barnehagen jeg har ungene i synes ikke det er like stor selvfølge. Sist nissefest hadde jeg en 1porsjon med grøtris og en kokosmelk boks i vesken når jeg spurte de om morgenen hva de hadde planlagt til han den dagen. Nei han skulle få skive han. Sommefesten hvor alle skulle få mat både foreldre og barn hadde de heller ikke et eneste melkefritt alternativ. Hvor vanskelig er det å ha en pakke melkefrie pølser i frysen hvor man kan ta en og en av da?
Jeg synes i utgangspunktet at dette ikke bør være et problem, men etter å ha "samarbeidet" med barnehagen i ett år angående minstefrøknas melkeallergi så er det spørs om jeg hadde orket å styre med det på sfo også og heller bare sendt med matpakke. Særlig om de som jobber der er motvillige i utgangspunktet.
Brødmåltidene har vi fått greit til helt til frøkna kom hjem i sommer og forlangte (verbalt med ett ordforråd på ca 10 ord) at hun skulle ha gomme på brødskiva. Ungen hadde i tillegg diare i en hel uke før det kom fra en lavmelt assistent at de hadde gitt henne vanlig melk fordi ingen hadde bestilt havemelk. Da innså vi at det ikke er håp med sommerbarnehagen der det er en salig blanding av vikarer og sammenslåtte avdelinger så nå sender vi med matpakke.
Så får vi se til høsten. I barnehagen vår har de varmlunsj en dag i uka og da har vi sett det nødvendig å ta med egen lunsj til frøkna vår. Deres oppfatning av tilrettelegging var å plukke ut eventuelle pølsebiter av torosuppa eller osten på pizzaen etc.
Jeg misunner alle som har en barnehagen som satser litt på kosthold slik at kunnskapsnivået og motivasjonen blant personalet er høyere. :nikker:
Jeg tror det ofte dreier seg som kunnskapsmangel og at man tror det er vanskelig. I den forrige barnehagen vår var det veldig vanskelig for dem, helt til vi leverte en lang liste over ting han kunne spise.
Jeg har gitt dem en liste og informasjon og fortalt at de fint kan finne alt han trenger på Kiwi (som ligger rett ved). Brødet de bruker er helt melkefritt.
Det er det at han sin mat må tilberedes på kjøkkenet av de ansatte. De andre barna forsyner seg selv fra bordet og da kan lett hans pålegg bli tilgriset av noe han ikke tåler. Jeg får snakke litt mer med dem. Han skal ihvertfall ikke betale kostpenger hvis han ikke får mat!
Barnehagen har laget så mye god mat til han så jeg er skikkelig godt vant.
Vår sfo tilrettelegger for allergier, og for det meste har dette gått veldig fint. Det var en gang de skulle ha fiskepinner og potetmos, da hadde min gutt spist bare potetmos. (allergisk mot fisk). Da sa jeg ifra at de fikk da finne noe annet til han som han kunne spise, om det så var noen skinkeskiver i tillegg til mosen. Etter det har det ikke vært noen tilfeller.
Nå har vi allikevel vært relativt på tilbudssiden ift å ta med egen mat på spesielle dager, for vi opplever at det er enklere med samarbeid om vi også er litt flinke til å tilby å ha med når de skal ha spesielle ting som de kan syns det er vanskelig å tilrettelegge for.
Får de ikke mat på skolen deres, Daffy? Det er ikke voldsomt avanserte greier på skolen vår heller, men de får et skikkelig måltid rundt kl 14.30 hver dag. Vi er i det hele tatt veldig, veldig fornøyd med sfo på skolen vår.
Jeg tror ofte at manglende vilje til tilpasning handler om at man tror det er brysomt og dyrt. Selvsagt kan det være det i spesielle tilfeller, men de vanligste allergiene er ikke vanskelig å tilpasse. Jeg har ofte blitt spurt om spesialoppskrifter uten egg. De gangene jeg blir spurt om dette spør jeg først hvilke oppskrifter de vanligvis bruker. Ofte inneholder de ikke egg eller kan tilpasses enkelt. Ikke nødvendig å lage spesialmat bestandig.
SFO ringer og spør av og til og det er veldig bra.
Jeg har vært indignert ordentlig, en gang, da alle fikk vafler men ikke mi jente, om de ikke kan lage noe til alle får de a)gi beskjed så vi kan ta med til henne. b)la være å gi noe til noen.
Vi har sagt at vi gjerne tar med mat, men at vi må få beskjed senest ved henting dagen før for at vi skal rekke å tilberede.
Sfo til Guttungen tilbyr ikke mat, annet enn ved helt spesielle anledninger. (Og de er det ikke mange av. :knegg: )
Da Guttungen begynte, måtte vi opplyse om evt allergier som skulle tas hensyn til. Ungen var den gang laktoseintollerant, noe vi ga beskjed om. Vi oppdaget, ved en tilfeldighet, at vi har glemt å fortelle at han forlengst har vokst av seg dette, og at han ennå, samvittighetsfullt, får laktosefri mat ved disse sjeldne anledningene. :sparke:
Et av barna på sfo har ekstrem allergi mot egg, så på grunn av det er det totaleforbud mot egg av noe slag i matpakkene som skal på Sfo. Slikt er veldig greit å få skriftlig beskjed om, slik vi fikk, da dette barnet begynte.
Jeg har akkurat fått beskjed at SFO tilrettelegger ikke for mat til min jente med cøliaki som akkurat har startet. Jeg kunne ha vært vrang og sagt at de skulle, men jeg vet fra erfaring at da kunne jeg ikke være sikker på at hun får tilrettelagt kost. Jeg har fått tilbud om en måned gratis SFO mot at vi tar med det som skal.
Hun har en pakke glutenfri knekkebrød i skapet også får hun pålegg som de andre. Ellers har jeg tatt med Toro rett i koppen mexikansk tomatsuppe som hun får istedenfor den de lager på SFO. Samt en stor pakke glutenfri pasta så koker de egen til henne. Utover dette har vi også sendt med kjeks og noen kaker som ligger i tilfelle det blir laget boller eller vafler. Til nå har vi også sendt med ekstra matpakke sånn i tilfelle, men den siste uka har den blitt spist i bilen hjem. Det er en av de eldre SFO assistentene som har ta litt ansvar og hjulpet med å få ting på plass.
På vår SFO får de mat kun i ferier, men jeg vet ikke om de tilrettelegger.
Bhg vår er forresten utrolig flinke til å tilrettelegge og tar hensyn og inkluderer når det gjelder mat. Forleden hadde alle barna på stor avdeling spist lapper laget av spesielt mel slik at de to med cøliaki også kunne spise. De var skikkelig gode også (fikk smake da jeg hentet).
Dersom du skal handle inn matvarer selv så skal du ihvertfall ikke betale kostpenger!
Da jeg var yngre pleide jeg å dra på sommerleir og da pleide mamma å få menyen på forhånd slik at hun kunne lage det samme til meg. Til gjengjeld fikk hun reduksjon i prisen (det koster jo både tid og penger når en skal gjøre alt selv). Kan du snakke med rektor om dette?
Her tilrettelegger de for gluten- og melkeallergi - og sikkert andre ting også. Enig i at det sikkert er enklere om kan forteller hva de KAN spise, ikke bare hva de ikke kan spise.
Ellers må jeg jo si at maten på SFO er ikke så fantastisk - det er stort sett brødmat og havregrøt en gang i uka og så litt oppskåret frukt/ grønnsaker på ettermiddagen. Men vi får vel det vi betaler for, kostpengene vi betaler er heller ikke rare greiene.
Poden skal ikke ha så mye melk, noe det ble gitt beskjed om i forkant av oppstart på SFO. Det sto rismelk på bordet som tilbehør til havregryn fra dag 1, så det tilrettelegges. Vi betaler for kost, så det skulle bare mangle. Det samme ville jeg forsåvidt ment hvis vi ikke betalte for kosten.
Vi har mat på vår sfo, aktisk såpass bra mat at de vokse også har lyst å spise! :nam:
Ogja, jeg synes det er en selvfølge at de med allergi får tilpasset kost!! Jeg blir nokså ofrundret over de som mener at det ikke skal være en selvfølge.
Om ikke allergikernealltid fårakkurat det samme, så tror ikke jeg det trenger å være det største problemet. Hvis det spontant på morgensfo har blitt kokt kakao vet jeg at melkeallergikerne har fått tilbud om varm rød saft; toddy-variant. Ingen sure mekeallergikerunger av den grunn, for å si det sånn.
Jeg blir mer og mer fornøyd med vår sfo når jeg leser på FP. De får et måltid hver dag i 2-tiden (brødmat, salatbord, pasta med saus, sveler, tomatsuppe, havregrøt eller noe annet forsåvidt greit nok), og flere ganger i uka får de frukt når de skal gå hjem (typisk en halv banan, et halvt eple eller en klementin).
Det er da en veldig ignorant holdning?
At mat tilpasses til allergikere tar jeg som en selvfølge. Det noe ganske annet for de som ikke liker maten som serveres.
Nei, men de skal begynne med et smøremåltid i høst. I løpet av de fem årene vi har hatt Sfo-barn, har det ikke vært matservering overhodet. Vi har alltid med to matpakker. Den ene til skolen (kl 11) og den andre til Sfo (ca 14, tror jeg).
Hva med de som er allergiske mot melk på søndag og gluten på torsdag og der foreldrene prøver ut alskens dietter fordi poden hadde løs mage en gang i forrige uke? En allergiker er ikke det han en gang var, og SFO burde krevd legeattest før de smurte en eneste skive, spør du meg. :blir bare mer og mer "ignorant":
Det du beskriver er ikke allergi. En allergiker er selvsagt det en allergiker alltid har vært. Det er helt klare kriterier for hva som kan kalles allergi. Du kan ikke lage deg en idé om at ungen din er allergisk mot melk på søndager. Det passerer ikke kriteriene. :snill:
Barnehage og SFO kan kreve legeattest på allergiene. Det er de i sin fulle rett til. De kan også kreve opplæring på hvordan barn med slike behov skal behandles hvis et uhell skulle skje.
Jeg har aldri opplevd at foreldre krever at barnehage eller sfo skal tilrettelegge for kanskje-allergier. Og jeg blir på vegne av mitt ganske så allergiske barn litt indignert her. At det finnes folk som går og mistror at han er allergisk mot alt han er allergisk mot legger en ekstra sten på den byrden det allerede er å ha et så allergisk barn.
Ja det gjør det. Jeg har heldigvis ikke møtt på slike holdninger på skole eller i barnehage, men jeg har hørt fra "allmuen" at "folk er jo allergiske mot alt for tida".
Da bruker jeg å ta dem en lekse i hva allergi er og hvordan skille mellom allergi og tåpelige ideer. Jeg får unnskylde dem med at de er uopplyste rett og slett.
Jeg har møtt voksne som er slik, men jeg har ennå ikke opplevd noen som holder på slik med barna sine. Håper det ikke er for vanlig, og uansett syns jeg ikke det at noen få holder på slik skal gi slike holdninger overfor allergikere.
Jeg krevde at barnehagen skulle tilrettelegge for kanskje-melkeintolleranse, fordi det å se om symptomene forsvinner er en del av å diagnostisere. Men jeg tipper det ikke er det rine mente.
Jeg må si det er passe teit det du sier rine. Skal man la være å tilrettelegge for allergier fordi du mener mange later som?
Vår SFO har ofte servering, helst frukt og vafler/kaker (i tide og utide). Det blir tilrettelagt for jenta mi som har cøliaki, men kostnanden er det gjerne vi som tar sjølv. SFO er ikkje pålagt å kjøpe inn særskild mat for allergikerar. Skulen er det, i den grad dei har mat, fordi skulen er pålagt å følge prinsippet om at alle barn skal kunne gå der, ha likeverdige forhold, og det skal vere gratis for foreldra. SFO er noko heilt anna, er f.eks frivillig.
Vi betaler ikkje inn ekstra matpengar, men vi bidrar med litt her og der. Kakestykker til frysaren f.eks. Men dei skaffar ein del sjølv også. Når dei har tomatsuppe, kjøper dei rett-i-koppen pose til henne (den eine som finst som er utan gluten). Nå har eg hinta om at det er mulig å lage tomtasuppe frå boksetomater da, til alle, men den går ikkje heilt inn :knegg:
Hovedmåltidet på SFO er nistemat heimefra. (likvel betaler nesten 5000 i månaden for to barn)
Argumentet frå SFO si side er at det er feil at mitt barn sitt behov for glutenfritt kosthold skal gå på bekostning av dei andre barna. Ein pakke glutenfrie pølsebrød kostar svært mykje meir enn dei med gluten, og vil dermed "stjele" frå matbudsjettet til dei andre barna. Logikken er jo ganske klar og eg forstår prinsippet. Men eg skulle nok ønske at ein var litt meir opplyst om kosthold generelt ja. Da kunne dei f.eks både spart pengar, hatt litt sunnare mat, og lagd alt i ei gryte i staden for to.
Det er sånne holdninger som ødlegger for de virkelige allergikerne. Jeg er selv allergisk, mot hvete, og har opplevd den holdningen mange ganger desverre. Har også opplevd at folk som tror jeg bare er overhysterisk har servert meg mat som inneholder hvete, bare for å skjekke.... Jeg skulle gjerne delt mine smerter ved inntak av mat jeg ikke tåler til alle dere som mener vi allergikere er noen overhysteriske mennesker... Jeg er overlykkelig for at begge mine barn er så heldig å ikke vise tegn til noen som helst allergier enda. Jeg er voksen, og det går greit for meg å bare si nei takk til mat som blir servert som jeg ikke tåler. Jeg er vant med å se andre spise kaker, og de gangene folk har husket på meg blir jeg veldig rørt. Men jeg mener at det er viktig at barn med allergier får tilnærmet lik mat som de andre, for det er viktig at barn føler seg som en del av fellesskapet, som SFO er. Det er ikke fryktelig vanskelig å få til om man setter av tid til å lytte og ta lærdom fra foreldre!! Og en ting mange ikke allergikere kan lære seg er at det er ikke farlig å spise allergiker mat, det er helt trygt for alle ikke allergikere også ;)
Sikkasso: det minner meg om historien om jenta med cøliaki som overnatta hos veninna si. Pappaen som var heime tok det der allergiker-hysteriet med ei klype salt, og serverte pizza til cøliakeren, og sa at dette var glutenfritt. Han fekk ei travel natt med oppkast på barnet han hadde lånt - og fekk vel erfare at allergi i høgste grad er reelt ja ;)
Rine: du kan ikkje gå ut i frå at alle barn som skal ha tilpassa kost er basert på ein fiks ide. Der finst heilt sikkert gale mennesker der ute, men dei aller, aller fleste er fornuftige mennesker der barnet har fått ein diagnose.
Jeg vet ikke helt hva de gjør siden mitt barn ikke har allergier, men jeg regner med at de tilrettelegger.
Vi tilrettelegger i barnehagen, og han som har mye allergi har sitt eget pålegg og sitt eget smør. Det nytter ikke at alle i barnehagen bruker blå soft, det beste er at det kun er han. Grunnen er jo selvsagt at de andre barna kanskje har hatt prim på skiva og så putter kniven i smøret etterpå. Vi merker med navn,og det er veldig lite jobb å finne dette fram til barnet.
Kan ikke SFO gjøre dette? Merke pålegg og smør med navn, så får han det foran seg når han skal spise, da slipper jo sfo å smøre maten hans?
Når det gjelder varmmat så er det jo en kjennsgjerning at pølser uten melk/gluten gjerne er mye dyrere enn andre pølser, så hos oss får allergikeren slike pølser, mens de andre barna får andre pølser.
Jeg husker ikke helt hva vi gjorde på grøtfesten, men han fikk grøt av et eller annet slag. Det hadde vært helt uaktuelt å servere kun brødskive iallefall. Nå likte ikke barnet grøten så det endte med brødskive likevel.:knegg:
Det er helt utrolig hvor respektløse folk kan være. I tilfelle du forteller om så fikk han jo ihvertfall se konsekvensene, men tragisk at ett voksent menneske kan gjøre sånt mot ett barn!!
Jeg skjønner ikke at det skal være så stort problem for SFO. Vi har en liste i barnehagen der navnet på allergikerne står og hva det er de ikke tåler. De som har cøliaki har egne påleggsbokser slik at ikke de andre skal blande brødsmuler i deres mat. Det samme har de barna som ikke tåler melk. Egne bokser med pålegg de tåler og rismelk. Samme med de som spiser halal. Det koster meg ikke en kalori ekstra å plukke frem disse når jeg dekker på til de andre. Noen foreldre har stekt opp vafler og annet so ligger i fryseren som vi kan ta opp dersom vi har slikt, men som regel svinger vi i hop en liten bolle med alternative rører. Det hender at vi ikke klarer å lage akkurat de samme til allergibarna, men da prøver vi å gi dem andre fullgode alternativer. Hvor gøy er det å sitte å spise skive når resten av gruppa koser seg med nissegrøt?!?
Jeg tror mye handler om at folk er lite opplyste. De tror det skal være så vanskelig.
Gud bedre, så stygt gjort Sikkasso! :sjokk: Jeg var allergisk mot veldig mye som barn, og det ble mye tilrettelegginger for foreldrene mine som skulle holde meg unna alt fra dyr til bjørketrær og matvarer. Farmor og farfar trodde ikke på sånt tull, og røyket og dampet inne når jeg var der på tross av min astma- og allergi, og jeg minnes enda hvor dårlig jeg ble.
Jeg har muligens en sønn av typen som rine sikter til. Han har hatt plagsomme symtomer (gjerne i forrige uke, eller uka før der også :jupp: ) med påfølgende tilstander som også har vært vonde. Han har ikke fått diagnostisert melkeallergi eller intoleranse. Ergo kunne vi ikke gått til SFO med en slik bekreftelse. Jeg er veldig glad for at vi har en SFO som tar oss på ordet. (Når det er sagt så kom rådet om å kutte melk fra en overlege på barneavdeling, og det ga stor bedring. Vi hadde sikkert fått attest på anbefalingen om vi ba om det - men det finnes nada dokumentasjon på allergier allikevel.)
Som mor til et barn med hyperallergi (må ha med seg epi-penn) og et med cøliaki er jeg faktisk veldig enig i dette.
Rare og egenproduserte allergier som bhg og sfo skal følge opp uten at dietten er foreskrevet av lege gjør at mange tar lett på allergiene og at de med virkelig allergi ikke blir tatt like seriøst.
Jeg har selv jobbet i bhg, og har hatt flere slike tilfeller. F eks: et barn som vi var kjempenøye med, laget egen varmmat, kjøre flere mil for å handle spesialmat til etc for så å oppdage ved flere anledninger at barnet spiste vanlig mat hver bursdag han var i og også ved andre anledninger. I et annet tilfelle vi tok like seriøst hensyn til i tre år, barnet skulle slutte i bhg og mor sa tilfeldig at "allergi? Neeei, det hadde aldri fått beskjed av det fra legen, men hun synes det var greit barnet ikke spiste melk og lignende i bhg så slapp de være så strenge hjemme.... for han fikk jo litt dårlig mage hvis han spise mye rart...:dåne:
Når vesla begynnte i bhg som 1 1/2 åring, møtte vi på bagatellisering i forhold til allergiene hennes. Mange tenker at allergi er bare litt ubehag og plager, men det stemmer slettes ikke i alle tilfeller. I noen tilfeller kan det være dødelig. De tok ikke allergiene hennes alvorlig, med den følge at de gav henne melk. Hun fikk en særedeles kraftig allergisk reaskjon med full fart til lege m.m. Når hun ble frisk igjen og vi kom tilbake til barnehagen med henne noen dager senere, fikk jeg høre at personalet måtte ha ekstra møte på kvelden etter dette mat-uhellet for å snakke om det og bearbeide opplevelsen. Kort oppsummert så tok de allergien på alvor etter dette...
På min sfo tilrettelegger de barn med melkeallergier, eggintoleranse og nå er det begynt et barn med nøtteallergi.
Lederen sa det er en selvfølge at de barna får et like godt tilbud! De kan jo ikke noe for at de er allergisk.
Irma.. Har du bekreftelse fra behandler på at dere prøver ut diett med tanke på intoleranse så trenger du ikke positive allergisvar.
Det er forskjell på dietter og utprøvinger av kost i samråd med lege og de tullete foreldrene som får stadig nye ideer om kosthold og hva slags mat som er giftig for barn osv.
Heldigvis er det få av sistnevnte slag.
Jeg har vært borti et tilfelle hvor foreldrene krevde at barnet ikke skulle ha melk og ikke ha mel - for de mente at barn ikke hadde godt av det. Det toppet seg da de krevde at hun ikke skulle være i et rom hvor det fantes mel i det hele tatt. Da ble det lett å ha mat og helse.
Så jeg skjønner hva rine mener, og jeg mener at slike tilfeller (for de er det en god del av) ødelegger for dem som virkelig har allergi.
Stort sett løser det meste seg hvis man samarbeider godt med foreldrene.
Det hadde jeg ikke gjort om ikke det var helt umulig å tilpasse. Gleden ved å lage mat sammen med de andre og spise av det felles matbordet er utrolig viktig.
Nei nå tenkte jeg altså på de som har en kostholdsfilosofi en dag, og en annen den neste - som du selv sa "det er heldigvis få". de kan få lov å sende med mat hvis det er så viktig.
Ikke på vanlige, normale allergier og dietter som det faktisk er mulig å forutsi og tilrettelegge for.
Det finnes selvfølgelig noen som ikke er seriøse, men er det ikke bedre å tilrettelgge for en for mye enn en for lite?
Og det med å være i rom med mel er faktisk ikke så fryktlig unormalt. Mel har det med å fyke opp iluften og legge seg overalt, jeg har blitt syk av å puste inn hvetemel, så jeg holder meg unna så langt jeg kan.
Ville du forlangt at 55 elever skulle la være å lage noe som helst mat med mel fordi du ikke HADDE LYST TIL at barnet ditt skulle være i kontakt med mel. Uten spor av allergi. Og at jeg som lærer skulle bruke så mye tid på å tilpasse til ditt barn at det ble fint lite igjen til å planlegge god og riktig matlaging i timene?
Som mor til en cøliakiker - det finnes veldig mange ting å lage i matlagingstimer som ikke involver 55 elever som virvler og søler med mel også da. Sånn hvis man ønsket å møte melintorelansen eller hva det nå var på halvveien...
I tilfelle jeg ga et slikt inntrykk, så må jeg presisere at jeg vet at det finnes ekstreme foreldre når det kommer til kostholdsfronten. Som sier at barna ikke tåler gluten, og derfor heller gir brød av spelt og den typen ting. Men jeg tror ikke at de er så mange, og jeg synes heller ikke at noen få idioter skal få ta fra de barna som faktisk har behov for tilrettelegging dette tilbudet. Det blir som diskusjonen om NAV som dukker opp fra tid til annen. Ja, jeg tror at noen få misbruker systemet og tilliten. Nei, jeg synes ikke at vi skal mistenkeliggjøre på generelt grunnlag, og kjøre på med restriksjoner og krav som vil være urimelige og lite formålstjenelige til alle av den grunn.
Dersom noen kommer med hinsides krav til tilrettelegging, så er det ikke verre enn å be om dokumentasjon på problematikken. Eller bare avvise helt åpenbare urimelige krav?
Man er 16 elever i rommet samtidig - men det er greit at alle gruppene får lage det samme med tanke på forberedelser og sånt.
Jeg tilrettelegger GJERNE for dem med cøliaki. Jeg tilrettelegger IKKE GJERNE for dem hvor foreldrene har fått en fiks ide. Jeg synes i hvert fall ikke at det er noe gøy å begrense 55 andre elever i hva de kan lage pga en fiks ide hos enkeltforeldre.
Jeg har hatt en elev som ikke kunne være i rom med fisk. Da lagde vi selvsagt ikke noe med fisk det året - ikke noe problem. Dersom foreldrene derimot hadde sagt at han var så skjør at han ikke tålte å se fisk i død form på kjøkkenet og at vi derfor måtte la være å ha det, ville velviljen min vært atskillig mindre.
Jeg tror ikke helt du skjønner hvor mye bråk, plunder, heft og elendighet enkeltforeldre kan lage altså. Alt fra ryktespredning til andre foreldre til klager til skolesjefen i kommunen. Men selvsagt prøver vi å avvise urimelige krav - men av og til går det rett og slett ikke. Jobben med å håndtere foreldrene blir større enn jobben med å "tilrettelegge" og så velger vi det som gir minst jobb for å faktisk få tid til det vi egentlig skal gjøre også.
Selvfølgelig skjønner jeg at det kan være en del plunder og heft. Jeg er lærerdatter og har lærervenner, og har hørt skrekkhistorier. Og jeg har selv vært i jobber med mye plunder og heft og rare krav, lærere er ikke de eneste uheldige på den fronten, dessverre. Jeg skjønner at det kan være plagsomt, men jeg tror at det har litt å si hvordan man møter og håndterer den type ting også. Jeg nekter å tro at foreldre av typen som ikke vil at barna skal være i rom med mel helt grunnløst er så mange og krevende at det veier opp for at de få som trenger tilrettelegginger ikke får dette.
Til de som valgte å misforstå: Jeg har aldri sagt at allergi ikke finnes, jeg har f.eks folk med alvorlig glutenallergi i nær familie. Det som derimot også finnes, og som er en økende samfunnstrend, er hysteriske foreldre (Munchausen light, I presume?) som utelater melk den ene uken og sukker den andre pga. at de tolker helt naturlige småplager hos barna som allergi. Derav mitt forslag om legeattest før man kan kreve noen form for spesialtilpasning.
De som trenger tilrettelegginger, får da det hos meg i hvert fall. Jeg skulle bare ønske at jeg slapp å tilrettelegge for de som egentlig ikke trenger det også. Og at med mange "ulv, ulv"-historier kan det være at det er lettere å tro at kostholdsbegrensninger egentlig ikke er så nøye.
Jeg mener selvsagt at barn med cøliaki skal få ha Mat og Helse på lik linje med barn som ikke er allergiske mot hvetemel, det er jo en rett de har etter opplæringsloven, men jeg tenker at det må la seg løse uten å nekte de andre i klassen å lage noe med hvetemel. Helt eget utstyr og egen stekeovn- f.eks? :vetikke:
Jeg har hørt om denne samfunnstrenden på nett, men når jeg tenker etter er det kun en eneste person jeg konkret kan huske som er slik du beskriver. Henne kjenner jeg heller ikke, men har lest om på nett.
På trinnet til gutten vår er det snakk om 40 elever hvorav han + en til er allergiske mot et par ganske enkle matvarer.
På trinnet til eldstemann er de 50 stk og der vet jeg om en gutt som er laktoseintolerant.
Vi har aldri blitt avkrevd noen legeattest. Epipenn, nødprosedyrer og slike ting har holdt i massevis.
Jeg er enig i at det bør kunne kreves at dokumentasjon legges fram dersom man er i tvil om det faktisk dreier seg om sykdom. Det vil heller ikke allergikere ha vanskeligheter med å fremskaffe.
Ja, såklart! (Men regner med det ikke er helt kult om man gjør det som en regel å vise fram legeerklæring for å få tilrettelagt måltider. selv om det hadde fått bort de som ikke er reel!)
På vår sfo har vi fått en hel veske med medisin om et barn kommer i nærheten av nøtter, så der tviler jeg ikke på sannheten! :knegg:
Det er vel ingen som setter ungene på en diett uten at det er gjennomtenkt. Hva er vitsen med det, liksom? Skal det være kult, eller noe? Ønsker de å være zpezielle? :undrer:
Jeg liker ikke at mine barn får i seg aspartam, men jeg fatter jo at jeg kun kan regulere det hjemme og fortelle mitt barn at det ikke er bra. Men jeg ville ikke gå så langt å nekte mitt barn å få lightsaft på sfo en gang i blant.
Men jeg vet om flere som krever det.
Det er sikkert gjennomtenkt. Men det trenger ikke ha utspring i allergi. Spørsmålet er om offentlige instanser som skolen skal måtte ta hensyn til alle "innfall" foreldre kan få, eller om vi skal begrense oss til dem som må ha tilrettelegging pga intoleranse eller allergi.
Jeg mener at skattebetalernes penger (min tid) ikke bør brukes på å spesialtilpasse for elever som egentlig ikke trenger det - rent fysisk.
Nettopp. Og når den ene krever ingen aspartam,.. andre ikke skal ha svinekjøtt, andre ikke skal ha melk, andre ikke skal ha mel, andre ikke skal ha fisk, andre ikke skal ha for mye karbohydrater, osv - da blir det vanskelig altså. Jeg som egentlig elsker mat og helse-faget holdt på å kaste opp bare ved tanken et år for en stund siden. Det var nesten umulig å klare å lage noe som helst fordi listen med hensyn var latterlig lang. Gid vi bare hadde hatt dem med allergier å ta hensyn til, da hadde listen vært sånn passelig.
Men så bor jeg i Bærum da - kanskje foreldre er mer kravstore her enn ellers i landet.
Som sagt, Munchausen. :nemlig: Folk ønsker seg pinadø et barn med diagose. Ikke en alvorlig en, men en smule melallergi eller i det minste bittelittegranne ADHD må man nesten ha i dag skal man henge med.
Jeg blir sikkert rødprikket nå, så jeg bør vel nevne at jeg tror på ADHD og vet at mange lider fryktelig under det og får et nytt liv når de blir medisinerte, men jeg er også hellig overbevist om at mange unger med vanlige konsentrasjonsvansker (som alle barn har i større eller mindre grad) havner i den kategorien også. For ikke å snakke om alle tenåringene som ikke kommer seg opp om morgenen og plutselig får ME. Dont get me started....:gal:
(Uff, jeg blir så slem og krass av å begynne å jobbe igjen, merker jeg. :gruble: )
Men altså - eg forstår at du oslo78 har opplevd, og opplever slike foreldre, men eg trur ikkje det er så vanlig som enkelte vil ha det til. Slike foreldre finst og kan heilt sikkert vere fryktelig brysomme, men finst det slike i alle klassar? Eg kjenner ingen ved vår skule, men det er jo berre nok eit enkelt-eksempel.
Jo men det er der "selv" jeg, som har lillegutt på en sånn diett selv, ser at det kan bikke nærmest religion, og om det ikke er medisinsk fundert (skriv fra lege) eller bortimot ikke gjennomførbart, så må jo nesten foreldrene faktisk stå for maten selv.
Jeg kan jo ikke forvente at de på SFO skal klare å lage mat til lillegutt som er fri for gluten og melk (som han er allergisk mot, begge deler), og i tillegg fri for sukker, gjær, soya, ris, potet og en lang rekke tilsetningsstoffer. Da hadde de jo ikke fått gjort noe annet lsm.
Og jadda, jeg kunne fått skriv fra lege på at dette var en Fin Ting, men jeg velger å heller la dem få bruke tida si på andre ting og heller være behjelpelig med å framskaffe matvarene ferdiglagd så det skal være enkelt å la lillegutt delta i måltidene på lik linje med andre. Så er "motytelsen" at de gir meg beskjed i god tid om de andre skal steke vafler eller ha muffins eller feire noe med gele, så jeg får tenkt ut noe glupt så han også kan ta del. Lillegutt går i en klasse på 5 elever hvorav to med cøliaki, så det er heldigvis ikke så voldsomt mye.
Men hvis vi ganger opp til en klasse på 55 da, så blir det jo 22 med cøliaki og 11 på mystiske dietter. De skulle ikke fått gjort stort annet tror jeg :knegg:
Jeg måtte Google Munchhausen, men er disse folka så vanlige at detter et problem i skolen, altså?
Hvis vi antar at de fleste ikke har munchhausen, hvorfor vil de da dikte opp en diagnose? :undrer: Og hvis ungen har et konsentrasjonsproblem, er det da ikke logisk at de prøver ting som de tror kan hjelpe, feks kutte sukker etc?
Jeg har selv et barn med autisme. Hun går ikke på diett, men jeg skal ikke si at vi ikke har vurdert det. Det er himla vanskelig. Det er mange aspekter å ta hensyn til. Ett av dem er sånne folk som Rine.