Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mulig utviding av foreldrepermisjonen

#1

annemede sa for siden:

Jeg kjenner at jeg lar meg provosere, av de som mener at staten, som betaler for permisjonen ikke skal få legge føringer for hvordan man skal legge opp permisjonen.
Har vi for gode ordninger? Burde hele permisjonen heller blitt avkortet? Så slapp de stakkar mennene å være så lenge bore fra jobb?


#2

Callisto sa for siden:

Det er vel ikke en mulig utviding av permisjonen, dette kommer jo statsbudsjettet?


#3

annemede sa for siden:

Hva mener du?


#4

Callisto sa for siden:

Jeg tenker på overskriften din.

Dette er jo lekket fra statsbudsjettet og da antar jeg at det ikke er en mulig utviding av foreldrepermisjonen.
Mulig at du mener at den er valgfri da. For den kan bare tas ut av far.


#5

Meissa sa for siden:

Jeg synes det er dumt når regjeringens kamp for likestilling går utover barna. Det er urettferdig for ungene at permisjonen ramler bort om far ikke har mulighet til å ta ut permisjon. Jeg mener man heller må se på mennenes arbeidssituasjon. Det vitner jo om et problem når bare 18% tar ut permisjonen som de har krav på. Det vil ikke bli bedre om man utvider med to uker til.

Målet med foreldrepermisjonen må i hovedsak være at ungene skal få omsorg og slippe å starte i barnehagen når de er 9 måneder gamle fordi familiene ikke har andre muligheter.

I denne saken er jeg enig med frp og høyre. skamfull


#6

annemede sa for siden:

Så far er ikke forelder?


#7

annemede sa for siden:

Hvorfor er det så mye lettere for kvinner å ta permisjon enn menn da? Er det mennene som ikke ønsker permisjon? Skal staten sponse mødre til å ikke jobbe, og fremme menns allerede store fortrinn på arbeidsmarkedet?


#8

Éowyn sa for siden:

Jeg synes at det nå er på tide med selvstendig opptjeningsrett til far i stedet for 2 nye uker.


#9

annemede sa for siden:

Far har full mulighet til å ta hele permisjonen om ikke mor kvalifiserer til permisjonspenger. På den annen side kan man si at det er urettferdig all den tid far har rett til permisjonspenger uten å ha tjent det opp, så lenge mor har tjent opp.


#10

Nenne sa for siden:

Og jeg kjenner at jeg lar meg provosere av at staten skal bestemme hvordan den enkelte familie skal innrette seg.

Det er mulig at kvinner taper karrieremessig på å ta ut større del av permisjonen enn mannen, men hva så? Jeg er sikker på at de fleste kvinner er oppegående nok til å se at dette kan være en konsekvens og tar det med i betraktningen.

Jeg har selv både hatt størstedelen av permisjonene og jeg har jobbet redusert, 80 %, i en del år. Det er klart det har gått ut over for eksempel pensjonen min og se om jeg bryr meg! Det var verdt det.


#11

annemede sa for siden:

Permisjonslengden er betydelig utvidet fra det den var for bare 7 år siden, og at det legges føringer synes jeg er helt ok.


#12

ingling sa for siden:

Det er da allerede innført?


#13

Éowyn sa for siden:

Jeg reagerer på at far faktisk vil få enda større lovfestet rett enn det mor har. Mor har 9 uker, hvor 3 av disse er før babyen er ute.


#14

Mex sa for siden:

Vi lever i et land med høy andel selvstendig næringsdrivende, og et flertall av dem menn. Det er ikke bare bare å måtte stoppe all virksomhet for å ta ut permisjon.
Ellers er jeg enig med det eowyn nevner.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Nei, er det det? I så fall må det ha skjedd de siste par årene. Min mann fikk ingen permisjon i 2008, da jeg ikke hadde tjent opp rettigheter til egen permisjon.


#16

Nenne sa for siden:

Det skal du få lov til å synes. :raus:

Permisjonen var 52 uker med 80 % lønn i alle mine tre permisjoner. Så noen voldsom utviding har det ikke vært de siste syv årene.

Var for øvrig staten opptatt av at far og barn skulle få gode bindinger og at det skulle bli lettere for mor å dele likt med far, så hadde de lagt seks av fars uker til barseltida så foreldrene fikk være sammen. Det hadde vært supert både for førstegangsforeldre og for dem med barn, kanskje sjalu storesøsken, fra før. DET hadde vært et godt tiltak for familien, men det virker egenlig ikke som om staten er så opptatt av det. Det handler mest om å sikre mors karriere og den synes jeg jammen mor bør ta ansvar for selv.


#17

annemede sa for siden:

Det er veldig mange kvinner som også er selvstendig næringsdrivende, som helt utmerket klarer å få det til å gå opp.


#18

Meissa sa for siden:

Det er han nok, men om han ikke har mulighet til å ta ut permisjonen så er det barnet som taper på det. Familiene bør ha mulighet til å selv vurdere hva som er best for dem, i hvert fall til en viss grad og barnet bør ha rett på å ha en forelder sammen med seg i det som er satt til å være permisjonstida. Det er i utgangspunktet derfor man har foreldrepermisjon.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Hæ? Vi fikk i hvert fall beskjed om, av NAV, at siden jeg ikke hadde jobbet, hadde ikke mannen min krav på noe permisjon i det hele tatt.


#20

ingling sa for siden:

Det ble endret i 2010/2011. Her står det om reglende som gjelder nå for barn født etter 1. juli 2011.


#21

annemede sa for siden:

Han hadde ikke krav på fedrekvoten, han kunne ha tatt hele permisjonen.


#22

Meissa sa for siden:

:applaus:


#23

Éowyn sa for siden:

Det er fortsatt krav til hva mor gjør:


#24

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo fantastisk. På tide!


#25

Slettet bruker sa for siden:

Jeg synes det er helt supert at permisjonstida blir forlenget. At de ekstra ukene går til far er bare en bonus.


#26

annemede sa for siden:

Det er ingen som hindrer far å ta seks uker i starten av permisjonsperioden, så vidt meg bekjent.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Ikke i 2008? Det sa de ingenting om, de sa han ikke hadde krav på noe i det hele tatt siden jeg ikke hadde jobb.


#28

Matilda sa for siden:

Tøys. Alternativet er jo at ingen har de ekstra ukene, er det noe bedre da?

Jeg har forstått det som om den samlede permisjonsperioden utvides med to uker, og da synes jeg det er strålende. Jeg synes imidlertid ikke de trenger å ta flere uker av fellesdelen og øremerke far. Til tross for at jeg er veldig for fedrekvoten som et virkemiddel for å jevne ut tradisjonelle kjønnsrollemønstre, så vil jeg gjerne beholde muligheten kvinner har til å være hjemme med barna sine til de er ferdige med fullamming og godt over på fast føde. Min minste var temmelig treig der. Jeg synes ikke ammeargumentet er gyldig så veldig lenge, men litt så. Og så kommer man ikke unna at det er en påkjenning å gå gjennom svangerskap og fødsel, og seks uker etter fødsel var i alle fall ikke jeg brukandes til stort. :knegg:

Det at alle menn ikke tar ut fedrekvoten, er for meg et signal på at den fortsatt behøves. Jeg tror det er mye lettere for menn med kjipe arbeidsgivere å få aksept for å være hjemme med barn, når de permisjonsukene er et gode som faller bort om de ikke tar dem. Det tar tid å endre forventninger og fastgrodde holdninger til at det å ta seg av barn under året er en kvinneoppgave. (Jeg kjenner vitterlig folk på min egen alder som mener det!) Det er ikke gjort på en generasjon. Fedrekvoten trengs lenge ennå.


#29

annemede sa for siden:

Jeg synes en 7 ukers utvidelse med 100 % lønn er ikke ubetydelig jeg.


#30

Meissa sa for siden:

Jo, de første seks ukene er forbeholdt mor og begge kan ikke ha permisjon samtidig. Eller nå så har far krav på to uker ulønnet permisjon i forbindelse med fødselen.


#31

annemede sa for siden:

Jorda, det var slik i 2008, de har feilinformert dere. Eller, det var ihvertfall slik i 2006 og 2007.


#32

ingling sa for siden:

Men det er jo ikke akkurat urimelige krav, eller? Det dekker jo opptil flere varianter. Det dekker selvsagt ikke hvis mor vil være hjemme samtidig som far tar ut permisjonen, men det kan en kanskje ikke forlange?


#33

Éowyn sa for siden:

Var du hjemmeværende? For da stemmer det. Du måtte f.eks ha jobbet fulltid, studert fulltid, jobbet og studert tilsammen fulltid for at far kunne ta permisjon.


#34

annemede sa for siden:

Begge to kan ha permisjon samtidig, foreldrepengeperioden vil bare bli avkortet, etter det jeg har art å lese meg opp til.


#35

annemede sa for siden:

Men det er helt uproblematisk at far er hjemme samtidig med at mor er i lønnet permisjon.


#36

Dixie Diner sa for siden:

Ja jeg var hjemmeværende, så han hadde altså ikke krav på noe.


#37

Éowyn sa for siden:

Ingen fedrekvote samtidig med mor.

Det tolker jeg som at to permisjoner ikke kan avvikles samtidig.


#38

annemede sa for siden:

Man måtte ikke ha, man kunne være arbeidssøkende, studerende elns.


#39

annemede sa for siden:

Dette er for at mor ikke skal bli tvunget tilbake i jobb, men man kan ta det samtidig, men den totale tiden vil bli avkortet.


#40

ingling sa for siden:

Jada, men da forkortes jo perioden som du sier. Jeg er jo enig med deg da, jeg synes denne utvidelsen er bra. Jeg synes også det må være greit å ha noen krav til hva mor skal gjøre hvis far skal ta ut all permisjonen.


#41

annemede sa for siden:

Man kunne tidligere i 2006 ta de samtidig, men som tildligere sagt, den totale perioden man mottar penger vil bli tilsvarende avkortet.


#42

ingling sa for siden:

Ja, jeg kjenner påfallende mange kvinner som betrakter permisjonen som sin og at de gir bort av den til mannen. Jeg har fått mange reaksjoner på at min mann har tatt det dobbelte av det som var fedrekvoten før 1. juli i fjor, altså 20 uker, og slett ikke kun positive. Det er visst veldig rart at jeg vil gi fra meg 10 uker og begynne å jobbe så "tidlig"...


#43

Meissa sa for siden:

Ja, jeg synes faktisk det er urettferdig at de barna som er så heldige å ha fedre som har mulighet til å ta ut fedrekvoten skal få to uker ekstra, mens resterende ikke får det. Jeg lurer da på om ikke de pengene kan anvendes bedre på en annen måte. Jeg synes nennes forslag om å la foreldrene ha permisjon sammmen i starten er bedre.

Jeg er for fedrekvote, men ikke at den skal utvides ytterligere. Jeg synes igrunn det var greit når den var på 10 uker også. De familiene som har mulighet til det kan dele permisjonen mellom seg utover fedrekvote og mange gjør dette. De som ikke gjør det vil neppe gjøre det om permisjonen utvides heller. Dermed blir det barna som taper.


#44

Éowyn sa for siden:

Hvor står dette?


#45

Slettet bruker sa for siden:

Nettopp. Jeg kjeftet på NAV da de var uforskammede nok til å antyde i brevs form at jeg måtte ha dokumentasjon på at Mannen overtok MIN permisjon. MIN? sa jeg, det heter Foreldrepermisjon!. Uansett, yngstemann hadde mer permisjonstid sammen med sin far enn med meg. Det var veldig bra for dem begge. Og anbefales varmt.


#46

Éowyn sa for siden:

Studerende skrev jeg. Vel og merke kombi jobb-studier eller fulltidsstudier. Jeg kan ikke finne i rundskrivet om at det holder å være arbeidssøker.


#47

Erica sa for siden:

Jeg er helt enig med deg Annemede. Jeg mener det er nødvendig å presse familiene til å ha far i større andel av permisjonene. Det er en begredelig andel av fedrene som tar sin del av kvoten, men det er en mye større andel som tar ut fedrekvote nå enn for noen år siden, så det har virkning denne øremerkingen.

Det er mange mekanismer som gjør at mødrene tar veldig mye av permisjonen, og forventninger i samfunnet (av foreldrene selv, slekt og venner, ikke minst arbeidsgivere) er etter min mening en ikke ubetydelig grunn til dette. DET er en av hovedgrunnene til at fedrekvoten fortsatt må gjelde.

Og den over her som mener at mange kvinner tar bevisste valg når de velger å være den forelderen som setter seg i den dårligst økonomiske situasjonen, så er jeg ikke enig i det. Jeg tror mange ikke innser konsekvensene både for seg selv og for samfunnet av de valgene de tar.


#48

Meissa sa for siden:

Det er kjempebra at det funket så bra for dere. Vi delte også permisjonen på midten med mellomste. Det fungerte ikke for oss. Mannen min trives kjempegodt sammen med barna sine og bruker like mye tid med dem som jeg, men å gå hjemme i ukesvis passet ikke ham. I tillegg tapte vi veldig mye penger på det, både fordi jeg har fastlønn og det har ikke han og rett og slett fordi han ikke opptjente feriepenger i den tiden han var i permisjon. Jeg arbeider i kommunen og får dermed feriepenger av hele perioden. Det betyr mye for oss som ikke har kjempegod råd fra før av.

Denne gangen tar han 12 uker + 2 uker i forbindelse med fødselen. Ikke fordi jeg ikke vil gi fra meg "mine" uker, for slik tenker ikke jeg i det hele tatt, men fordi det passer best for vår familie.


#49

Irma sa for siden:

Jeg tror vi er ganske mange som er mer opptatt av barnas behov, deres (statistisk sett) fordel av en tilstedeværende og nær far tidlig i livet, i tillegg til mor.

Jeg er veldig engasjert i spørsmålene rundt foreldrepermisjon, og det er ikke primært mors karriere jeg er opptatt av, men altså barnas behov, og hva barna etter min mening tjener mest på. Positive bieffekter av en solid fedrekvote er at fedre, som jeg mener har blitt diskriminert så det holder i forhold til foreldrekompetanse for små barn, får flere rettigheter og muligheter, og at kvinner ikke blir like akterutseilt og diskriminert i arbeidslivet som tidligere. Bieffektene kommer nok også ofte barna til gode, til syvende og sist.


#50

Slettet bruker sa for siden:

Amen. Eller noe.


#51

ingling sa for siden:

Som så ofte før er jeg veldig enig med Irma.


#52

annemede sa for siden:

Stønadsperioden når bare du som far har rett til foreldrepenger
Du kan få foreldrepenger i opptil 38 uker med 100 prosent dekningsgrad og 48 uker med 80 prosent dekningsgrad ved fødsel og adopsjon. Dekningsgraden gjelder for hele perioden. Du har ikke rett til fedrekvote når mor ikke har rett til foreldrepenger
Du kan tidligst starte perioden med foreldrepenger seks uker etter fødselen. Når det gjelder foreldrepenger ved adopsjon, kan du starte perioden når du vil. *For å få benyttet alle ukene du har rett til, må du starte perioden med foreldrepenger seks uker etter fødselen eller adopsjonen.
Det stilles spesielle krav til mor når du skal ta ut foreldrepenger som ikke er fedrekvote. Se avsnittet lenger ned ”Hva gjør mor når du som far mottar foreldrepenger som ikke er fedrekvote”.
Når foreldrene bor sammen og mor mottar uførepensjon, kan far få foreldrepenger i 12 uker uten at det stilles spesielle krav til mor.

Dette over er fra NAV.no, det ser for meg ut til at det bare er begrensninger på når far kan starte permisjonen når mor ikke har opptjening rettigheter selv.


#53

Matilda sa for siden:

Men hele poenget er jo at man ønsker å endre holdningene i samfunnet, slik at enda flere fedre enn i dag skal få mulighet til å ta ut permisjon? De ekstra ukene er jo nettopp et virkemiddel for å motvirke urettferdighet!

Jeg skulle gjerne hatt mer tid sammen med mannen de første ukene når alt er nytt, man skal bli kjent med et nytt, lite menneske og man skal få på plass nye rutiner og sy sammen hverdagen sin på nytt. Men jeg synes det er mye, mye viktigere at menn har press på seg til å være aleine sammen med ungene sine. Min mann har en sånn jobb der det "egentlig ikke passer at han er borte". Han jobber i et internasjonalt selskap, med press fra utenlandske arbeidsgivere i tillegg. Nå har han vært nødt til å være hjemme fram til vi fikk barnehageplass og ta ansvar og avgjørelser sjøl, ikke bare rette seg etter rutiner som jeg har etablert. Mens han har vært hjemme, så har ungene forandra seg så mye at nye rutiner måtte på plass. Som han måtte finne ut av. Jeg ser at det har endra forholdet hans til ungene, til det bedre. Og jeg likte dårlig at han tok ut den første delen av fedrekvoten mens jeg hadde ferie, for da blei det til at mye fortsatt falt på meg. Hyggelig å være sammen alle sammen, for all del, men poenget blei jo litt borte. Og hos oss er vi enda ganske likestilte når det kommer til husarbeid og alt sånt der, vi kunne nok snakka oss fram til en deling av permisjonen uten en fastlagt fedrekvote også. Jeg kjenner fortsatt mange i 30-åra som ikke kunne det. Fedrekvoten må være så lang at det merkes at menn er hjemme med barn, de og.

Barna taper ikke. Alle som har tjent opp rett til permisjon, har fortsatt månedsvis sammen med barna sine. Det er mange barn som får ekstra tid med faren sin, samtidig som det er bra for samfunnet. Og det er snakk om å oppnå endring på lang sikt her. Det er lov å se litt lengre enn sin egen situasjon.


#54

annemede sa for siden:

Jeg leste, måtte ha vært studerende, men det holder at man starter på studier.


#55

gajamor sa for siden:

Det gikk ihvertfall ikke an i 2008. Min mann fikk ikke lov til å overta permisjonen uten at jeg studerte eller jobbet. Vi hadde planlagt å dele 50/50, og jeg ble rimelig forbanna over at vi ikke fikk lov til det.

Jeg forstår at man ønsker tvinge kvinnene ut i jobb, slik at far får alenetid med barnet. Men jeg tror ikke det fungerer. Det hadde vært mer enn nok å si at det bare er en av foreldrene som får statsstøtte for å være hjemme, og at den andre enten må gå uten inntekt eller finne seg en jobb. Hvis det er noen hjemme som passer ungen blir det også litt enklere å gå på jobbintervju. :rolleyes:


#56

Callisto sa for siden:

Skjønner ikke hva du mener her jeg.

Du har skrevet en overskrift: "Mulig utviding av foreldrepermisjonen". Jeg påpeker at den blir utvidet. Jeg har ikke uttalt meg noe om jeg er enig eller uenig!

Og ja far er en forelder.

Leste et sted (skal se om jeg finner det) at det bare er 18% som tar ut full pappakvote. Så sånn sett har man vel ikke helt lykkes?


#57

Slettet bruker sa for siden:

Det ER faktisk mulig å søke ute på arbeidsmarkedet mens du er i permisjon. Jeg tipper at det faktisk kan være et pre å gå på jobbintervju med en baby på slep, og fortelle at "pappaen overtar da og da, så jeg er faktisk tilgjengelig om kort tid" :synsk:


#58

annemede sa for siden:

Jeg forstod ikke hva du ville si. :sparke:


#59

annemede sa for siden:

Ah. Du påpeker at den blir utvidet, nå er jeg med. Men budsjettet skal jo vedtas først, foreløpig er det vel bare en lekkasje, så skal det behandles, så skal det vedtas?


#60

Slettet bruker sa for siden:

Callisto: Det er nettopp derfor jeg mener det er nødvendig med mild tvang, altså det at kun 18% tar ut full pappakvote. Det er jo egentlig en skandale.


#61

Callisto sa for siden:

Ja men har ikke regjeringen flertall da? Da blir det vel vedtatt tenker jeg.


#62

Njulaif sa for siden:

Det som er urimelig med de kravene er at, slik jeg forstår det, far ikke kan få ta ut foreldrepenger basert på sin egen lønn og arbeidstid/utdanningstid, men er avhengig av at mor tilfredsstiller et av disse kravene for å få det. Det er jo ikke veldig i tråd med likestilling. De er jo opptatt av det, i og med at de prøver å sikre fars rettigheter med å øremerke permisjonsuker. Da bør de også gjøre det ift foreldrepengene fullt ut.


#63

annemede sa for siden:

Det var der jeg ikke hang med. :sorry:


#64

Stellebord sa for siden:

Da vi fikk barn i -08 hadde mannen det meste av permisjonen, siden jeg studerte. Jeg tok noe ulønnet permisjon etterpå. For ressurssterke familier i fleksible, spennende jobber er jo dette en superdeal! To ekstra uker øremerket far. Er det ikke det vi ønsker? Utvidet persmisjon som gis til far.

For de unge familiene der ikke alt er helt på plass, skulle jeg ønske at disse to ukene var barnets, slik at de heller gikk til mor enn at de falt bort. Er det ikke egentlig barnets permisjon?


#65

gajamor sa for siden:

Men far kan ikke overta før mor har jobb. og det er ikke så enkelt for far å si til arbeidsgiver at "jeg går ut i perm straks kona får jobb. aner ikke når det blir, kanskje i norra, kanskje om to måneder. og forresten; vi må også søke nav."

Alt er veldig greit for folk med faste jobber og regelmessig arbeidstid. Men mange kvinner i den alderen går fra vikariat til vikariat, og har ingen jobb å gå tilbake til. I mange yrker er det forventet at man jobber deltid/midlertidig i flere år før man får fast jobb (f.eks. lærer/sykepleier). Da fungerer ikke systemet fremmende for likestilling, men stikker kjepper i hjulene.

Som lærer kunne jeg få vikartimer fra og med den dagen far overtok permisjonen. Men jeg kunne ikke få noen bekreftelse fra arbeidsgiver på hvor mye jeg fikk jobbe på forhånd, og dermed kunne ikke NAV godkjenne søknaden om permisjonsovertakelse.

I tillegg syns jeg det er prinsipielt fullstendig feil at far skal søke om å få overta permisjonen. Det burde vært delt 50/50 i utgangspunktet, og så kunne man etter søknad ha fordelt anderledes. Da må mor søke om å få overta fars permisjon, like ofte som omvendt, og far vil ha mulighet til å si nei.

Mine unger var ikke egnede til jobbintervjuer.


#66

Slettet bruker sa for siden:

Nei. Det er permisjon som skal sikre at barnet (så langt det er mulig) har to velfungerende omsorgspersoner.


#67

naima sa for siden:

Foreldrepengar kan tas ut inntil 3 år etter fødsel, og sidan fedre i større grad enn mødre tek permisjonen på deltid over fleire år tek det nokre år før ein kan seie kor mykje av fedrekvoten som faktisk blir brukt.

Frå 1. juli 2009 var fedrekvoten 10 veker, og statistikk frå i år viser at dei som vart far etter dette i snitt har teke 10 veker. Det er då sjølvsagt ein del som tek av fellesdelen (andelen menn som tek over 10 veker har ligget stabilt rundt 5-6% dei siste ti åra) og dermed ein del som tek mindre enn 10 veker. I 2012 er det ca 18 % av fedrene som tek 10 veker permisjon, men denne statistikken seier ingenting om når dei fekk barn og kor mange veker dei tek totalt.


#68

Callisto sa for siden:

Det går bra!

Prøver å finne igjen dette med at bare 18 % tar ut hele fedrekvoten men nå finner jeg det ikke. Må si jeg synes det er sjokkerende lave tall.


#69

Matilda sa for siden:

De der 18 % ser ikke ut til å stemme. Nærmere halvparten som fikk barn etter utvidelse til 10 uker fedrekvote, tar ut full kvote. Det er fortsatt ikke så høyt som man kunne ønske, kanskje, men som sagt - jeg synes det tyder på at vi trenger fedrekvoten mange år ennå.

Sakset fra artikkel på sidene til ssb:

Uthevingene er mine.


#70

Dixie Diner sa for siden:

Nettopp, det var dette jeg mente. Dette er altså uforandret den dag i dag? Det er jo helt vilt.


#71

ingling sa for siden:

Det stemmer ikke. Far får sin permisjon ut i fra sin egen inntekt og opptjening. Kravene som omtales gjelder når far skal ta ut permisjon utover kvoten - da må mor være i annen aktivitet, i motsetning til å "bare" være hjemme. Far får imidlertid ikke utbetalingene basert på noe annet enn sin egen inntekt lenger. Sånn var det før, og det var koko.


#72

Katta sa for siden:

Da jeg studerte var det slik at de mannlige studentene med jobbende koner fikk barn og studerte lykkelig videre med uendret lønn totalt i familien. Kvinnelige studenter som fikk barn måtte ta pause i studiene enten de ville eller ikke, fordi det var ingen mulighet for menn til å overta permisjonen hvis mor ikke hadde opptjent rettighet. Ikke fedrekvote, ingen permisjon, ingenting. Det var urettferdig. Det var 4 uker fedrekvote den gangen.

Da jeg fikk eldstemann hadde det kommet en mulighet for at far kunne få deler av fødselspermisjonen gitt at mor gikk ut i full jobb eller fulltids studier. Det var 4 ukers fedrekvote som var avhengig av mors opptjening. Der mor jobbet redusert fikk far avkortet permisjonen. Eldstemann er 10 år. Det er med andre ord ikke mye mer enn 10 år siden dette var en soleklar mammagreie og dette med menn og permisjon ikke var dagligdags. Ikke var det noen selvfølge å beholde jobben dersom man ble gravid heller. Det har endret seg ganske mye. Heldigvis. Men det er ikke så rart at holdningene ute i samfunnet henger endel igjen, det er langt fra alle som har kjent på frustrasjonen over manglende muligheter til å fullføre en utdanning fordi mannen ikke har permisjonsrettigheter.

Jeg skulle ønske det ikke var behov for å regulere så veldig. Den beste løsningen må være at hver familie velger for seg selv, gitt at det for samfunnet sett under ett blir en god fordeling mellom mor og far. Men jeg har ingen illusjoner om at det hadde skjedd om man hadde kuttet fedrekvoten idag. Utenfor fp står ikke pappapermisjon veldig sterkt, det blir fortsatt sett på som et pliktløp av mange. Men det er i endring. Heldigvis. Kanskje om 20 år kan man fjerne disse klausulene og la folk velge selv.

Jeg tror imidlertid vi lurer oss selv dersom vi tror at mer jevn fordeling mellom kjønnene nødvendigvis er god likestillingspolitikk. Bare husk hvordan det var tidligere da permisjonen var kortere. De mest karrierebevisste damene skaffet pass til babyen, mens de fleste kvinnene valgte en lengre ulønnet permisjon. Jeg tror at hvis man forkorter permisjonen som mor har mulighet til å ta mer enn at de fleste får være hjemme perioden med fullamming og til fast føde er godt etablert, vil vi igjen se at kvinner i større grad velger ulønnet pause fra arbeidslivet for å få barn og at det igjen blir et valg mellom jobb eller barn. Jeg tror det er det beste for både mor, barn og likestilling at fellespotten ikke blir så mye mindre nå. Men jeg heier på mer pappapermisjon som ekstra uker, så det synes jeg er en fin ting.

Imidlertid lurer jeg på om vi snart er i mål med permisjonslengde nå snart? Er det kanskje andre familievennlige tiltak som vil bety mer etterhvert? For eksempel at man kan få barnehageplass hvis man er født på høsten også?


#73

Callisto sa for siden:

Jeg skjønner jeg må ha lest dette i VG eller Dagbladet eller lignende :knegg:


#74

Slettet bruker sa for siden:

Hvilken alder? Førstegangsfødende er i snitt 28+. Det er ikke mange av dem som går i vikariater. De som får barn for andre eller tredje eller fjerde gang, er eldre. I snitt.


#75

Dixie Diner sa for siden:

Ah. Om jeg har forstått det riktig (jeg er litt treg); dersom jeg hadde vært hjemmeværende i noen år og fikk barn nå, og mannen min var i full jobb, hadde han da fått 12 ukers permisjon selv om jeg ikke hadde krav på noe permisjon selv? Slik at vi begge var hjemme samtidig disse 12 ukene?


#76

ingling sa for siden:

Ja, kvoten hadde han hatt rett på uansett, men ikke noe utover kvoten hvis du ikke fylte ett av kravene som ble sitert over her.


#77

Slettet bruker sa for siden:

Nei. Det er to viktige grunner til å ha det sånn. En er å få mor ut i produktivt arbeid, en annen er å få far inn i omsorgsrollen. Mor skal ikke være der samtidig som far har permisjon.


#78

gajamor sa for siden:

Jeg har ingen statistikk å vise til, men kjenner mange damer under tredve som forsatt bare har vikariater og midlertidige deltidsstillinger. Det er vanlig i skolen, helsevesenet, og ikke å forglemme på universitetene. Dessverre.


#79

ingling sa for siden:

Det stemmer ikke, under kvoten kan en gjøre hva en vil, men da er det far som får foreldrepenger. Hvis de da velger at begge er hjemme, får ikke mor noen utbetaling da.


#80

Slettet bruker sa for siden:

Ok, endrede regler da, Ingling, eller regler jeg skulle ønske var annerledes. Men jeg trodde at pappakvoten betinget at mor var ute av huset, eller tok ut ferie?


#81

ingling sa for siden:

Ja, jeg synes forsåvidt det er best om far tar ut hele kvoten uten at mor er hjemme. Mor kan jo velge å ikke være i jobb i den perioden, men da får hun jo hverken lønn eller foreldrepenger. Det mange gjør er vel å ta ut ferie i den perioden faren har permisjon, så de i hvert fall er hjemme 4-5 uker samtidig, men jeg vet også om flere som har vært hjemme uten inntekt samtidig som mannen tar ut kvoten - det kan jo ingen hindre dem i. Det er når far skal ha mer enn kvoten at det er aktivitetspllikt for mor.


#82

Dixie Diner sa for siden:

Ser at Ingling har svart, men sånn som det er nå så er det jo likestilling, da mannen kan være arbeidsledig og hjemme med mor og barn når mor har lønnet permisjon.


#83

Slettet bruker sa for siden:

Desto større grunn for å utvide pappakvoten, mao.


#84

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er for ordens skyld helt for utvidelse av pappakvoten. Det verste jeg hører, er når kvinner omtaler permisjonen sin sin egen og at mannen bør prise seg lykkelig over å få noe i det hele tatt.


#85

løve70 sa for siden:

Dette er jeg så enig i at jeg bare signerer :nemlig:
:lat:

Jeg håper også at vi en gang i fremtiden kommer dit at det ikke lengre er behov for å regulere dette, men dessverre tror jeg at det er lenge til:(


#86

Katta sa for siden:

Det er jo ikke likt ennå. Dvs man har vel fått bort det at fedrekvoten er avhenigig av mors opptjening hvis far tar hele permisjonen. Er det selvstendig opptjeningsrett til denne i sin helhet nå eller er det forsatt 50% hvis mor jobber halvt?

Hvis far er arbeidsledig eller trygdet eller hjemme av andre årsaker kan mor fortsatt få sine rettigheter og være hjemme med lønn selv om far er der og kunne tatt seg av barnet. Er det imidlertid mor som er trygdet eller arbeidsledig eller hjemmeværende faller fars rettigheter til permisjonen bort med mindre mor går tilbake i jobb. Dette understreker det gamle bildet av en mammapermisjon der dette med fars overtagelse av permisjonsuker kun var et tiltak for at mødrene skulle kunne jobbe eller studere, ikke en selvstendig rettighet til å være sammen med barnet. Jeg synes i grunnen at det holder at man sier at man bare får et gitt antall uker permisjon, og ikke ser så mye på hva den andre forelderen gjør. Hvis ikke må man nesten begynne å betrakte far som god nok omsorgsperson også i de tilfellene det er han som er hjemme av andre årsaker.


#87

Dixie Diner sa for siden:

:nemlig:


#88

Pelle sa for siden:

Her er jeg også. For øvrig synes jeg binding til far er helt ok. Det er samfunnets penger og samfunnets perspektiv man bør ha i bakhodet, ikke den enkelte.


#89

gajamor sa for siden:

Jeg fant litt oppdatert statistikk på midlertidige ansettelser. Av arbeidsaktive kvinner oppgir omtrent 10% at de har vikariat eller midlertidig ansettelse (figur 8). I tillegg kommer selvsagt problematikken rundt (ufrivillig) deltid, siden far ikke får overta permisjonen uten at mor jobber over 75%.
www.arbeidslivet.no/Documents/Arbeid/nr%2009_Det%20uvanlige%20som%20vanlig.pdf

De få som har ville hatt råd til å bli hjemme i 6 mnd sammen med far uten inntekt er etter min mening et mye mindre problem, enn alle dem som ikke får mulighet til å melde seg som tilkallingsvikar fordi de ikke har noen til å passe barna før de kan levere en arbeidsavtale til NAV, og den arbeidsavtalen kan de ikke få før de har noen til å passe barna.

FOF; jeg tror vi ser relativt forskjellig på det å kunne begynne raskt i en jobb. Når man melder seg som lærervikar betyr det at man kan få telefon neste morgen kl 0730, og må møte opp 0815. Hadde jeg sagt at jeg kunne komme om en måned hvis NAV sa det var greit, ville det vært totalt uinteressant.


#90

Katta sa for siden:

Snittalderen for å få fast jobb for leger er over 40 år. Det er ganske mange yrker man tenker på som trygge som også har vikarstafett i mange år før man faktisk har rettigheter som fast ansatt.


#91

Dronningen sa for siden:

Jeg tenker også litt slik. Jeg var helt klart veldig følelsesmessig bundet til barna på en annen måte enn mannen fram til passerte 9 mnd. Hadde jeg hatt mindre permisjon enn det, hadde vi løst det med ferie/ulønnet permisjon. Men fra da av var det også helt greit å bytte plass. Når babyboblen var litt passert, var det enklere.


#92

rine sa for siden:

Jeg synes permisjonen er mer enn lang nok, og tenker at vi har plenty av viktigere ting å bruke pengene på.


#93

Esme sa for siden:

Og kvinnelige leger står i stor fare for å miste vikariatet når de blir gravide.
:sidespor, jeg er bare så sur over de elendige arbeidsforholdene vi har:


#94

rine sa for siden:

Nå leste jeg HI. Bortsett fra at jeg synes lengre foreldreperm er unødvendig, ser jeg ikke noe galt i at de som faktisk donerer pengene, også får bestemme hvem som skal få dem. Det er jo bare å si neitakk hvis det ikke passer. :blafre:
Esme: Jeg har også gått glipp av en fast jobb fordi jeg var gravid. Hadde lengre ansiennitet, mer relevante fag, kontaktlærer-erfaring og tydelige signaler tidligere på året om at jeg var mest relevant for den faste stillingen. Da magen begynte å vise noen mnd. seinere, ble planene lagt litt om på slik at de uten å si den egentlige grunnen (at jeg var gravid) kunne gi den faste jobben til min yngre, mannlige kollega fordi det da plutselig sto om akkurat det ene faget han hadde som jeg ikke hadde. Tror sånt er ganske vanlig i mange yrker, egentlig.


#95

Nenne sa for siden:

Da er du ikke godt nok orientert. de første seks ukene er forbeholdt mor og foreldrene kan ikke ta permisjon samtidig.

#96

Chanett sa for siden:

Jeg var 35 før jeg fikk fast lærerjobb. I mellomtiden hadde jeg gått glipp av jobber på grunn av at jeg var gravid/i permisjon. Det var en helt annen situasjon å ha permisjon som fast ansatt. Virkelig!


#97

annemede sa for siden:

Da er det endret i forhold til det jeg fikk informasjon om fra NAV i 2004.


#98

Chanett sa for siden:

Mye har skjedd siden 2004.


#99

annemede sa for siden:

Ja, heldigvis.


#100

polarjenta sa for siden:

Jeg syns det er helt greit at deler av permisjonen er forbeholdt far, på samme måte som deler er forbeholdt mor.
Det jeg så når vi skulle ha nr 2 og far studerte var at det ikke var så lett for far å kunne ta permisjon som var det beste for familien. Den løsningen vi endte opp med syns ikke jeg var den beste, for vi endte opp med at han tok 2 uker når barnet var mellom 2 og 3 mnd, og resten tok han i forbindelse med jul, men da måtte han studere deler av tiden uansett, så det var jo jeg som måtte ta meg av barnet uansett(jeg avviklet ferie). Det skal også sies at NAV sa til oss at all permisjon måtte taes uten avbrudd. Hadde jeg visst at det holdt at han tok sin del av permisjonen før det var gått 3 år, hadde vi løst det på en annen måte. Så jeg følte egentlig at vi kastet bort endel permisjon pga dette.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.