Jeg tror vår primære veggisdag blir på onsdager. Mandag er restedag etter helgen, og fisk på tirsdag og torsdag.
Men må innrømme at både dette, samt hele konseptet med å spise mer kjøttfritt gikk åt skogen. Men jeg prøver igjen, samme modell! Bortsett fra at vi spiste restene etter helgen til kvelds i går, og må derfor finne på noe lurt i dag.
Så kom igjen med de deiligste vegetaroppskriftene deres! :vilha:
Vi spiser egentlig relativt ofte vegetarisk, det kan godt hende det er en gang i uka. Men jeg vil ikke ha noen fast dag, altså! :trasser: Jeg bidrar dog gjerne med oppskrifter. :jupp:
Enig med Toffskij; jeg synes det blir litt vanskelig å si at en bestemt dag skal være vegetarisk/kjøttfri - det kommer an på hva som passer best i praksis, hva som må spises i kjøleskapet o.s.v - men i praksis spiser vi vegetarmat minst én gang i uken, gjerne oftere. For noen år siden satte vi oss som mål å spise én vegetarmiddag hver uke, og da måtte vi være litt bevisste for å få det til, men etterhvert har vi funnet ut at vi rett og slett liker mye vegetarmat veldig godt, så nå kan vi plutselig oppdage at "hei, vi har faktisk spist tre vegetarmiddager denne uken!", uten at det har vært noe bevisst valg. :)
For eksempel kan jeg anbefale søtpotet- og ingefærsuppe igjen, den likte faktisk alle sammen (noen mer enn andre, men alle spiste, noe som forekommer ganske sjelden hos oss).
Jada, Meatfree monday er bare et begrep, dere henger dere så mye opp i detaljer om dagen! Først om man må rydde 21 dager på rad i ryddetråden, deretter om det må være en fast kjøttfri dag. Bruk fantasien! :skuffet:
Og siden dere allerede er way flinkere enn meg, så del oppskriftene deres!
1 gul løk og to fedd hvitløk finhakkes og surres i smør eller olje til blankt, men ikke brunt. En evt. 2 gulrot finhakkes eller rives og surres med løk og hvitløk. Ett uåpnet brett med dulcitatomater som er blitt bittelitt skrukkete, finhakkes og tas i pannen. Noen sorte oliven og kapers hakkes og has i. Smak til med salt og pepper.
Kok pasta, hell over i dørslag og tilbake i kjelen. Forsyn folk med pasta og grønnsaker, topp gjerne med parmesan eller annen revet ost eller litt revet sitronskall.
Værsågod! :værsågod:
Ukas planlagte veggismiddag er forresten pasta Norma, spagetti med deilig tomat- og auberginesaus. Jeg bruker en Jamie Oliver-oppskrift som er praktisk talt identisk med denne. Jeg veksler mellom å bruke ricotta og parmesan, begge deler er kjempegodt.
Det som er greit med en sånn saus er at jeg kan stavmikse den, og slippe kritiske små grøss fra husets yngste medlem angående auberginen. Den må jeg teste. Takk!
Vi har vel stort sett i hvert fall en vegetarisk middag i uken, så veldig greit med en sånn tråd for tips! I dag skal vi faktisk ha vegetarisk OG det er mandag, så da blir det jo Meatfree Monday. :kry:
Her blir det pasta med en slags marinarasaus, som egentlig bare er en god, langkokt tomatsaus med masse gode grønnsaker i. Lagde en stor porsjon sist, så nå kunne jeg bare fiske en boks opp av fryseren i formiddag og skal straks sette på pastavann og varme saus.
Den pasta Norma høres ut som noe jeg må prøve også. Jeg propper mest mulig grønnsaker i sauser og stavmikser dem, så blander jeg det godt med pastaen så frøken kresenpilt (1 1/2) får i seg noe saus. :humre:
Et lite tips, til små barn som kanskje ikke spiser så mye grønnsaker. Mine har alltid elsket frossen amerikansk blanding. De har fått det i små skåler som mellommåltid mens de har ventet på middag. Og har knasket i seg gulerøtter, erter og mais med godt humør. Når det er frossent er det nemlig mye mer spennende. :D
Pasta norma er fantastisk! Nam! Resten av gjengen her kan styre seg for aubergine (som er noe av det beste jeg får), men jeg gir ikke opp! I dag blir det fullkornspasta med diverse + salat. En god pesto, oliven, soltørkede tomater og ruccola.
Jeg sverger til Skilpaddas kikerttcurry. Veggisbloggen min er forresten blitt plukket ut til å levere oppskrifter til Kjøttfri Mandag på Framtiden i våre hender i januar. uhemmet selvskryt
I dag har vi hatt en knakende god middag! Grønnsaksfajitas.
Du trenger: 1-2 tortillas per person
3 paprika, gjerne i forskjellige farger, strimlet
2 løk, hakket
3 fedd hvitøk, raspet
5-6 store sjampinjonger
Krydder (paprika, spisskummen, chili, salt, pepper)
Hjemmelaget bønnestuing eller ferdigkjøpt (hjemmelaget er jo best da)
1 glass salsa
Revet ost (jeg brukte Daiya-ost men det er faktisk like godt uten ost)
Fremgangsmåte: Sett ovnen på 225 grader.
Stek grønnsakene til de er myke. Ha i krydder og evt litt vann og stek videre til alt er godt blandet og godt stekt.
Lag bønnemosen. Smør en ildfast form med litt olje. Ta en tortilla og legg en god stripe bønnemos på midten. Legg over stekte grønnsaker og topp med osten. Brett inn høyre og venstre side og rull så sammen. Legg tortillaen med skjøten ned i den ildfaste formen. Gjenta med alle tortillaene.
Til slutt heller du hele glasset med salsa over tortillaene og brer utover med en skje. Stek formen i ovnen i ca. 15-20 minutter.
Server med en god salat og guacamole. Nå skal jeg gå og finne meg rester!
Til dessert passer det jo fint med softis av banan, forresten. Det skal vi lage som kveldskos i dag. Skrell og del bananer i 2-3 biter. Frys ned. Kjør de frosne bananene i food processor, gjerne sammen med et par dadler (trengs ikke) og/eller litt vanilje. Kakaopulver eller en neve frosne bær funker også. Kjør til kremete softis, kan hende du må tilsette litt vann eller melk (bare LITT!), det får en helt sinnsykt bra konsistens og smaker knallgodt.
Heisann, vi har jo to veggisdager denne uka, ser jeg. Vi skal nemlig ha pastasalat med tomat og mozzarella en av de andre dagene. Det er en av gjengangerne våre, jeg synes det er kjempegodt, og så kan man justere proporsjonene opp og ned etter hvor sunt man vil ha det.
Lag dressing av
3 ss god olivenolje
en dugelig neve basilikum (fra en halv plante og oppover, man kan også ha litt gressløk)
et halvt fedd hvitløk
en klype salt
pepper
noen dråper balsamicoeddik
Kjøres til grønn guffe i blender/minihakker, blandes med
kokt, avkjølt fullkornspenne (vi pleier å bruke en hel 500 grams pakke, men det blir mye mat)
3 mozzarella i passelige terninger (jeg pleier å kjenne utenpå posene om den er myk og god)
2 pk gode cherrytomater (halvert eller mindre)
Jeg lagde en maissuppe basert på hva som befant seg i kjøleskapet og den ble veldig god.
Jeg garnerte med noen tiloversblevne potetkuler av mandelpotet fra helgen, og lagde brødstikker til.
Vi lager ofte pasta med ovnsbakte rotgrønnsaker, omtrent slik:
Stek rotgrønnsaker etter ønske (jeg bruker alltid gulrot, sellerirot og rødløk, og gjerne pastinakk eller persillerot) i ovnen 20-30 minutter på 225°. Kok pastaskruer eller penne (dette er ett av de få tilfellene jeg synes fullkornsvarianten passer like godt som vanlig pasta).
Når pasta og grønnsaker er ferdig blandes de (ha gjerne i litt olje så det ikke blir tørt), has i formen grønnsakene har stekt i og toppes med smuldret chèvre eller Snøfrisk og en neve (ristede) pinjekjerner. La stå til osten begynner å smelte, ta ut og drypp over litt god balsamico. Spis!
Jeg har noen ganger prøvd å lage stor porsjon mtp. lunsj dagen etter, men det blir sjelden rester, uansett hvor mye jeg lager. :sparke:
Her skal jeg henge litt. Jeg og storebror kunne gjerne hatt veggismiddager opptil flere ganger i uka, men farsematspiser sr og jr vil nok lage scene. Men mmmm.
For meg betyr begrepet kjøttfri dag kjøttfri middag. Nå spiser jeg sjelden kjøtt utenom middag uansett da, bortsett fra i salater til lunsj engang i blant.
Vi har gått over til stort sett kjøttfrie middager (ikke min avgjørelse) bortsett fra økologisk/
frittgående/snilt drept etc. Unntak gjøres for litt Salmalaks. :knegg: (Dette er ikke min avgjørelse, men jeg gidder ikke lage to middager). I går lagde datteren min en egenkomponert texmexinspirert bønnegryte som ble til tortillasfyll, gratinert med litt ost i stekeovnen. Vi spiste restene i dag med salat og avokadoskiver til.
Overgangen for meg er ikke så stor da vi spiste en del kjøttfritt tidligere også, men jeg er veldig glad for tips og skal bruke flere ideer fra denne tråden fremover!
Jeg spiser nesten ikke kjøtt utenom middag, kanskje are et par ganger i måneden, så jeg tror ikke jeg kommer til å passe ekstra på å ligge unna disse mandagene.
Jeg har spist veldig god vegetarmat i dag. Cherrytomater delt i to og bakt i ovnen med hvitløk og diverse urter. Så kjørt med stavmikser. Servert med pasta. Ved siden av ble det servert brød og hummus for å fylle på litt.
I dag prøvde jeg søtpotetstappe for første gang. Nydelig! Til denne laget jeg en "kjøttsaus" av soyafarse (frossen, smaker skremmende likt karbonadedeig), grønne linser, et par bokser tomat, en stor Tofutti smøreost naturell, litt tomatpure, gulrotbiter, løk, stangselleri i biter og masse krydder. Har gått og småspist på sausen i hele kveld. Hekkans godt.
Oppskrift-schmoppskrift... :knegg: Jeg slumper alltid. I denne finhakket jeg først masse gulrot, sellerirot, persillerot, paprika, hvitløk og ekstra mye løk (tar det jeg har), og lot det surre i olje på lav varme. Bønnene ble kokt halvmøre og grovhakket litt. Så hadde jeg i gode, hermetiske tomater (Coop sine økologiske, to bokser), tomatpuré, grønnsaksbuljong, litt hvetemel til jevning, litt soyasaus, litt chilipaste og en god dæsj hjemmelaget tacokrydder... Så lar jeg det putre og koke en god stund.
Siden vi spiser den som fyll i lefser, så lot jeg den koke seg ganske tykk.
I går testet jeg Chana Masala. Godt, men kikerter blir aldri en favoritt her. Men både poden og kompisen hans spiste en del. Minsten hadde en meltdown ved middagsbordet, og spiste vel ingenting. :himle:
Niobe: kikerter er nok ikke for alle, men jeg må bare spørre om du brukte boks, og i så fall hvilken? Jeg trodde ikke jeg likte kikerter før, men det var fordi jeg bare hadde smakt billigboksene, de er små og litt harde og ikke noe gode. Skal man bruke boks, bør det være SW sine, de er store og myke og så fantastisk gode at jeg faktisk kan sitte og spise en boks kikerter uten tilbehør. :nam:
Ellers er jo hjemmekokte gode, men SW sine er enda bedre, synes jeg. Chana masala er en av mine favorittretter, og jeg lager alltid pannestekt naan til, det er så utrolig godt.
I går laget jeg en kjapp bønnegryte med ris til. Hakket løk og hvitløk som jeg stekte i olje, så hadde jeg i en boks tomater og to bokser blandede chilibønner, og en boks grønne linser. Krydret med spisskummen, løk- og hvitløkspulver, salt, pepper og oregano, og hadde i 2 ss kremost naturell (Tofutti). Stekte marinerte soyachunks til (minner veldig om svinekjøtt). Ganske godt.
Jeg brukte fra boks, ja. Kjøpte dem på Mega, jeg kan ikke huske type. Men jeg synes de var små og harde. :jupp: Jeg liker kikertkarbonader, men da er jo ertene most... Jeg likte dem forsåvidt nå også, men ikke kjempegodt. Skal se etter de du anbefaler.
Planen var å lage nan i går, men jeg ble akutt dårlig og måtte legge meg i stedet. For en nedtur!
Små og harde ja, de er ikke gode. Ikke i det hele tatt. Prøv SW sine, de selges bla. på Meny og Rimi, så lover jeg deg en helt annen smaksopplevelse. Når jeg skyller av dem, har jeg plutselig spist halve boksen rett fra dørslaget. Så jeg må alltid kjøpe en ekstra boks i tilfelle. :knegg:
Ja, jeg fikk bare tak i de billige kikertene sist, og hadde et håp om at de skulle bli like myke og gode som SW om jeg kokte dem lenge nok. Jeg tror jeg endte opp med å koke dem i 40 minutter, allikevel var de forbanna ertene harde og ekle. Nei, aldri mer billigboksene. Grr. De gode kikertene er myke rett fra boksen, trenger ikke å kokes i det hele tatt (men de kan det, altså).
Jøss, det hadde jeg aldri trodd. Var skeeeptisk, men kjøpte med meg et par bokser på Rema sist. Du har helt rett, de er myke og så og si like SW sine, bare litt mindre salte. Jeg er i sjokk, her har jeg brukt 20 kr boksen når jeg kunne brukt 5! :trasser:
Det er Rema 1000 sitt eget merke, sorte bokser. Coop (merket) er en versting når det gjelder bønner, altså. Til og med tomatbønnene kjennes ut som om småsteiner. Så, no more Coop for me.
Prøvde pasta Norma på torsdag, og det ble ganske bra. Jeg synes det er litt vanskelig å få sånn komplett, fyldig smak på vegetariske retter, er det noen som har tips?
Mulig det krever litt tilvenning å spise nye retter uten kjøtt/fisk? Vi har ikke vært flinke der..
Hmm, det tror jeg er litt psykisk, og selvsagt litt avhengig av hva man lager. Jeg liker jo på kjøre å med tofu, soyakjøtt og lignende, men stekt, krydret sopp er også en uhyre god "kjøtterstatning" synes jeg. Jeg gikk fra big time kjøtteter (LCHF) til veganer over natta for 2 år siden, og det var aldri noe problem, så det ligger kanskje mest i psyken, jeg vet ikke. Jeg savner i hvert fall ikke noe, men så har jeg jo brukt mye tid på å veganisere alt det jeg spiste før jeg ble veganer, så jeg føler jo jeg nesten spiser som før allikevel.
Jeg henger meg på her. Skal ha en som er veganer til middag på tirsdag neste uke, så da er det naturlig at vi spiser vegansk den dagen. Tenkte å lage Kinamat-kaker. Også har jeg laget noen veganske vårruller i dag. Tenkte å servere med ris og salat ved siden av. Kan hende jeg lager noe annet smått om jeg får inspirasjon og tid til det også.
Jeg var på asiatisk matbutikk i dag, der fant jeg veganske Samosas i frysedisken, stor pose med 25 stk. Falafler hadde de og. Veldig greit å ha i fryseren og bare slenge i gryta eller ovnen når man ikke gidder å lage noe fra bunnen av. :nam:
Misunner dere som bor i Oslo. På Røtter, Kinsarvik og Sunkost Gunerius, har de ekstremt mye bra veggismat, i hvert fall for meg som spiser helt vegansk. Pølser, burgere, "skinkepålegg", snitsler, "kjøttboller", diverse oster, ja masse. Jeg bestiller over nett av og til da, bestilte myyye fra Tyskland i dag, så takk og lov for at jeg lever i internettets tid. :D
Jeg kan ha vært litt gjerrig på oljen, selv om jeg tilsatte en del mer mens jeg stekte auberginen, og når jeg tilsatte hvitløk og basilikum.
Mulig at tomatene også var litt for billige altså, fikk ikke tak i de jeg helst ville ha.
Det var for øvrig en mettende rett, så jeg følte absolutt at den sånn sett var fyldig. Men jeg synes ofte at jeg sliter litt med å få ordentlig god smak på tomatbaserte sauser som er helt fra bunnen.
Jeg liker å ha oppi en grønnsaksbuljongterning, vet ikke om det er skikkelig nono, men jeg synes alltid det gir det lille ekstra som jeg ellers synes mangler. Både i supper og sauser. Jeg bruker Knorr sine økoterninger, de kan bare smuldres rett nedi gryta.
I dag blir det sushi igjen. Får aldri nok. Lager det selv, da får jeg maaange flere biter, jeg og mannen spiser pinlig store mengder av dette. Jeg fyller dem med avokado, marinert (nydelig) tofu, mango og agurk, og av og til vårløk. Fantastisk godt.
Jepp. I dag ble det ganske enkelt, men så godt at jeg nok vil bruke den metoden heretter. Jeg prøver å ikke bruke for mye fett, så jeg ovnsbakte tofuen i stedet for å steke den i olje slik som før. Veldig viktig at du bruker fast tofu, ikke silketofu. Jeg skar den i lange, litt tykke strimler og la dem på papirkledd stekeplate. Så stekte jeg dem midt i ovnen på 200 grader i tja, 20 minutter? De skal være lysebrune utenpå, men ikke for mørke.
Så tok jeg dem ut og la dem i en form. I en liten bolle blandet jeg en god del (kanskje halvannen dl eller mer) god soyasaus, masse revet ingefær og hvitløk, litt paprikapulver og pepper, samt en dæsj hvitvinseddik og blandet godt sammen. Så helte jeg det over tofustrimlene og snudde litt på dem i formen. Lot det stå i en times tid, men snudde litt rundt på strimlene i ny og ne.
Synes det er bedre å marinere dem etter at jeg har ovnsbakt dem, ellers "forsvinner" liksom litt av marinaden under stekingen. Men det er sikkert en smakssak.
Tofuen blir jo hakket bedre om du sprøsteker den i masse olje på pannen, og feks. bruker Santa Maria BBQ-glaze (bare spruter masse over tofuen i panna), så det unner jeg meg av og til, men nå prøver jeg som sagt å kutte veldig ned på olje, så da blir det metoden over. Veldig godt allikevel. Vi er svært glade i tofu her i huset, ungene liker det også godt. Jeg lager ofte "bacon" av det.
Nydelig! Takk for tipset. Vi måtte tilpasse den litt ettersom vi bommet litt på ingrediensene, men den ble veldig god. Neste gang skal jeg prøve å lage den HELT etter oppskriften. :nam:
Jeg synes det er godt med litt sitronsaft i i tillegg. Alle thai-smakene kler litt syre også. (Jeg er ellers ikke mer veggis enn at jeg bruker kyllingfond i den i stedet for grønnsakskraft.)
Vi hadde ikke kraft, så vi brukte buljong (selv om jeg vet at det plutselig er veldig uhipt). Ingefæren var råtten, så vi brukte pulveringefær ( :forventer redselshyl: ). Og vi hadde ikke nok kikerter, så vi tok i mer søtpotet i stedet. Men godt ble det læll.
Apropos ingefær, jeg fryser den ned, da blir den aldri gammel. Holder seg i årevis, om man trenger det. Min blir selvsagt brukt opp fortere enn det. elsker ingefær
Skrell den og legg den i folie eller plast eller hva det måtte være, og legg hele greia i fryseren. Ta den ut når du skal bruke den og riv den fra frossen tilstand, og legg den tilbake i fryseren igjen. Alltid "frisk" ingefær for hånden. :)
Jeg bruker bare en skarp liten grønnsakskniv og skreller så forsiktig jeg kan. Går som regel fint det. Jeg prøver å kjøpe de som er mest mulig i én klump uten for mange greier som stikker ut.
Forbanna Rimien min har sluttet å selge søtpoteter. Var visstnok kun jeg som kjøpte dem. Folk er så kjipe!! :gaaah:
Så det blir gulrot- og ingefærsuppe i dag da. Spent.
Oi, det var supersmart! Jeg har en tendens til å kjøpe og så glemme å bruke den opp, så da skal jeg jommen følge tipset ditt. Det er jo så godt, men vi har mye mat det ikke passer i også.
Må bare tipse om at den søtpotet- og ingefærsuppa Toffskij la ut her i tråden, funker fantastisk med gulrøtter i stedet for søtpotet! Jeg fikk jo ikke tak i søtpoteter i dag så jeg brukte 1 kg gulrøtter i stedet. Og 2 poteter. Ellers var vel oppskriften nesten lik, bortsett fra at jeg hadde i kokosmelken fra begynnelsen av og hadde i mye mindre kraft, tilsatte heller litt etter at suppa var jevnet, liker tykk suppe. Nei jeg hadde en halv ts gurkemeie i også, ble DEN nydelige oransje suppa!
Jeg har seriøst forspist meg, jeg klarer ikke slutte. Har gått frem og tilbake i hele ettermiddag og funnet mer suppe, og jeg har spart rester til i kveld. Satan perkele for ei suppe, jeg har aldri smakt noe så godt! :hyper:
:knegg: Det avgjorde saken, den suppa står på neste ukes meny! Og veldig greit med gulrot, for sa slipper jeg å sende gubben ut etter bare søtpotet i helgen.
Jeg tror jeg må prøve den suppa jeg også nå. Denne ukas kjøttfrie alternativ blir grønnsakslasagna.
Jeg så forresten på Hellstrøm inviterer her en dag, hvor vegetarianeren Hanne Sørvaag kom med qorn og en enkel paprika. Hellstrøm var litt forundret over at hun ikke tok for seg i spennende grønnsaksretter i stedet. :humre:
Haha jeg så det. Hun kunne jo laget litt mer spennende mat da, men Hellstrøm har jo misforstått poenget med hvorfor mange er vegetarianere. Det er ikke fordi vi vil leve på grønnsaker., det tror jeg ikke han heller hadde hatt lyst til om han ble veggis. :knegg:
Joda, men jeg er enig med ham i at det er litt rart å bytte ut en vare med noe dårligere, når man heller kan velge veldig mange andre, gode, alternativer. De aller færreste veggisene jeg kjenner driver med sånne kjøtterstatninger. De spiser tofu, men da som tofu på lik linje som jeg spiser tofu.
Hvorfor sees det på som et dårlig alternativ? Jeg lager mat jeg synes er god. Om det er kjøtterstatninger eller tofu spiller liten rolle, jeg lager mat jeg liker. Jeg er bla. utrolig glad i soyafarse, den er skremmende lik karbonadedeig, som jeg spiste mye av før jeg ble veganer. Jeg er veldig glad for at det finnes, så jeg kan kose meg med de gode, gamle rettene jeg hadde før i tiden uten å måtte bruke dyreprodukter. Jeg er glad jeg kan spise julemiddag som ikke består av bare grønt. Jeg er ikke noe salatmenneske. Men greit at folk ser forskjellig på det. :)
Dixie, jeg tviler ikke på dine matlagingsevner, og du er en inspirasjon. Men jeg syns det må være lov til å være uenig i at erstatningsprodukter er superdupert. Det syns ikke jeg, og det syns i grunn ingen av veggisene jeg kjenner heller. Så får vi heller la det være med det.
Her har vi to kjøttfrie middager i uka. Tirsdag og torsdag. En av dagene er det suppe, den andre gjerne pai.
I dag var det hjemmelaget "sinna" tomatsuppe med chili og masse grønt, godt kamuflert med stavmixer. Nennes rundstykker ved siden av og egg til de som ville ha det.
Torsdag blir det pai med bunn av grovt mel og cottage cheese. Fylt med rød og gul løk,spinat, paprika, grønnsaksbuljong jevnet med mel og litt egg og dekket med tomatskiver på toppen.
Jeg synes gulrot- og ingefærsuppa ble tam i utgangspunktet. Jeg måtte til med mye mer currypaste og også litt chili for å få litt fres i den. Men da ble den bedre. Barna likte den også godt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.