Hiawata vil ha fiskeboller. Det er noe av det beste han vet, og som han sier selv; "Jeg har prøvd å spise mye av det når vi fikk det i barnehagen og nå på AKS, siden vi aldri har det hjemme". :flau:
Så nå har jeg gått med på å lage skikkelig fiskebollemiddag, og han skal lage det sammen med meg. "Jeg vet hvordan jeg gjør alt mamma, bortsett fra den hvite sausen".
Så for en som ikke har spist fiskeboller på godt over 20 år, er det Bjellands som er greia? Eller finnes det andre, bedre? Jeg skal ikke lage fiskebollene selv, altså. Det får evt. bli en annen gang.
Tror ikke jeg ville smakt forskjell på Bjellands og Vesterålen, det er vel de to valgene vi har i butikken hos oss. Det eneste jeg bruker å se på er hvilken som inneholder mest fisk (og om jeg husker rett, er ikke forskjellen så stor).
Vi spiser tidvis fiskeboller. Ikke fordi jeg synes det er så godt, men fordi ungene elsker det samtidig som jeg får det ned (i motsetning til fiskepinner som jeg synes er helt avskyelig). Jeg kjøper den første jeg finner på butikken. Det er godt mulig at det er forskjell, men jeg har ikke tenkt over det.
Jeg aner ikke hva slags fiskebolleprodusent vi bruker her i huset.
Men jeg er så utrolig dårlig på å lage hvit saus, at det som oftest blir fiskeboller i brun saus i stedet for.
Kan noen lære meg å lage fiskbollesaus uten en sinnsyk fiskekraftsmak?
Eg kjøper Bjellands eller Vesterålen, men tippar at andelen fisk ikkje er heilt optimal. Eg burde ikkje, men må likevel innrømme: eg likar fiskeboller. Ungane likar fiskeboller. Mannen hatar det.
Eg lagar kvit saus basert på mjøl, smør, melk og ca. halvparten av krafta i boksen. Det er godt med karri i også, men ungane vil ha minst mulig av det.
De sjeldne gangene jeg har kjøpt det så har jeg ikke valgt fra boks, men de som ligger i lake og finnes i disken med Fiskemannen-produkter og den slags. Husker ikke hva de heter, men jeg har tatt de med høyest andel fisk.
Syns fiskeboller i karrisaus er skikkelig godt, jeg. :D
Åh, er det små små? Min farmor i Ålesund pleide å lage terteskjell andre juledag med noen sånne bittesmå fiskeboller som vi dro til fabrikken for å kjøpe i medbragt spann. :hjerter:
Ikke sant. :grøsser: Men det er omtrent det eneste Hiawata spiser av fisk, det og fiskegrateng, så vi har det relativt ofte. Jeg prøver å få laget om en batch selv og fryser ned, men det er ikke alltid jeg rekker det. Jeg pleier å spise ovnsbakt laks når han spiser fiskepinner.
Jeg tror jeg kjøpte fiskeboller og lagde en gang etter jeg flyttet hjemmeifra for 20 år siden, men jeg har aldri laget det etter at Høvdingen og jeg ble sammen. Siden jeg ikke tåler melk så er det i grunn ikke så rart.
De hadde forresten små fiskeboller i ferdig saus, så jeg i går.
Vi har fiskeboller fra tid til annen - alle liker det, og det er enkelt å lage. Ville tar gjerne restene til aftensmat.
Jeg lager hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel, spe med melk (og da sikkert også fiskebollekraft i fiskebolletilfeller) og smake til med salt, hvit pepper og muskat. Jeg syns av og til hvit saus kan bli litt emmen i smaken, og liker å balansere den med litt syre i form av saft fra en sitron eller lime.
De små heter selskapsboller. Vi har vanlige fiskeboller, men ser levende for meg at små, nusselige festfiskeboller kunne sust opp som festmiddag for femåringen her.
Hiawata vl drysse karrien over, ikke lage det ferdig i sausen. Helt greit for meg, norsk fiskebollekarri er djevelens verk.
Syrinx sa:
De små heter selskapsboller. Vi har vanlige fiskeboller, men ser levende for meg at små, nusselige festfiskeboller kunne sust opp som festmiddag for femåringen her.
Åh! :hjerter: Nå kom jeg på en fantastisk illustrasjon til den sangen som nevøen min lagde i Paint da han var seks-syv år gammel. Han hadde misforstått den siste linjen, "der den kan boltre seg i tang", og skrev i stedet "der den kan bolte seg i tang" - og på bildet så man en lykkelig fiskebolle godt surret fast til bunnen med tang. :knegg:
Ah muskat har jeg ikke prøvd. Tar du hel nøtt og rasper litt eller er det ferdig revet?
Ja jeg syns også det ofte smaker emment. Kan kansje prøve litt sitron neste gang.
Si det... som sagt så førte OBS Volda fiskemat inntil vi flyttet i 2008 iallfall. Jeg er av den formening at alt som kommer fra Møre og Romsdal bør være å få kjøpt i Oslobygda. :nemlig:
Jeg bruker nesten bare melk og bare litt fiskebollekraft. Jeg har uansett såpass mye karri i at det dreper det meste av annen smak. :blunke:
Ungene mine spiser alt av fisk. Så vi er heldige sånn sett (det er grønnsakene vi sliter med). Ungene mine får fiskepinner når mannen og jeg spiser sushi.
Jeg lager egne fiskepinner, og de smaker helt ålreit. Da blander jeg revet parmesan, sesamfrø og griljermel med salt og pepper i det ytterste laget. Fiskebitene er også betydelig større. Da spiser både store og små med stor appetitt.
Fiskebollene fra Lofoten har mest fisk av de jeg får tak i. Prisen er også deretter...Men de er knallgode.
Vakumpakket hvit boks til forveksling lik tilsvarende produkt fra Fiskemannen.
Emmen hvit saus ... Er det melsmaken dere mener? Jeg har nemlig lært at melbasert saus må koke leeeenge for å få vekk melsmaken. Hvor lenge husker jeg ikke, men det ble altså lært da jeg tok mine vekttall i heimkunnskap. :knegg:
Hvis du spør om man kan lage det på lettmelk så er mitt svar ja. :knegg: Jeg kjøper aldri inn helmelk med mindre det er en spesifikk oppskrift jeg trenger det til og lager alle sauser på lettmelk og ekstra lett melk. Vil jeg ha mer fett tar jeg heller en skvett matfløte.
Fiskeboller er godt, og fiskebollesaus er den eneste sausen Kosegrisen spiser. :fnise: Vi bruker Bjellands eller Vesterålen, alt ettersom hva de har der vi handler. Det er sikkert mye som er bedre, men det er liksom den smaken vi er oppvokst med, da.. :sparke:
Ikke Bjellands! Det er Vesterålens som er tingen hvis det skal være hermetikk. En himmelvid forskjell. Dette er jeg ekspert på, nemlig - dette var livretten min i yngre år og jeg har fått tilsendt vesterålens fiskeboller både til Japan og Israel. :knegg:
Jeg pleier å ha purre (utgår hvis mine barn skal ha), karri og sennep i min hvite saus. Jeg bruker kraften i boksen og helmelk.
Så utrolig mye nyttig man kan lære på FP. 65 % fisk er jo ikke så verst. Da skal jeg begynne å kjøpe disse (gitt at de er tilgjengelig på en butikk nær meg).
Pussig. Hvit saus er jo superlett men brun saus er jeg dårlig på. Fatter ikke hvordan man får den god ved å smelte smør og ha mel oppi.... :cool: Jeg må øve meg på det. Brun saus laget på kraft går fint da.
Bjellands påstår den eldre generasjonen, for vi diskuterte dette i romjula. Jeg aner ikke for vi har hatt det kun en gang, helt på impuls fordi vi hadde to bokser i skapet etter å ha kjøpt det til en syk hund. Ungene bare grein på nesa, men jeg synes det er godt med hvit saus, ispedd litt kraft fra boksen. Og karrri, makaroni og raspet gulerøtter til. Jeg mener jeg sjekket boksene den gang og det var like mye hvit fisk i de billige som i de dyre?? Men er det forskjell på kvaliteten på fisk da tro? For jeg prøver å ha en del fiskekaker til middag og Xtra eller Coop sine har like mye fisk som de dyrere merkene.
Jeg tenker at det er et poeng at det er lokal fisk, og ikke en eller annen obskur fiskeart fra andre siden av verden som har blitt fisket ett sted, renset et annet sted og produsert et tredje.
Vi får se, han påsto hvertfall det selv. Men han mente også at vi måtte steke fiskebollene før vi la dem i sausen. :gruble: Mulig han tror vi skal lage fiskebollene også.
Aldri høyrt om bacon til fiskeboller, men det må vere godt!
Sjølv hender det eg snik meg til å ha litt ketchup oppå, men det er etter at ungane har forlatt bordet, for sånt vil eg ikkje dei skal sjå. Moste fiskeboller, poteter og saus, med litt ketchup her og der. Den vesle gourmeten i meg slår sprekker.,....
De fra Lofoten er slik at til og med jeg kan få dem ned. De smaker fisk og er ganske faste i konsistensen. Begge ungene liker fiskeboller veldig godt, så vi slipper ikke unna.
Vi bruker den som er i plastboks, men papp utenpå. Hva heter merket igjen da? God fisk? Den har 60% fisk i alle fall.
Jeg smelter smør og har i mel og sper med væsken ballene ligger i og melk. Salt, pepper og litt karri er et must i sausen. Og poteter, gulrøtter og brokkoli til. Nam!!
Jeg lurer på om det var disse vi kjøpte på Rema en gang og at de var fryktelig salte? De likte ikke jeg, og ungene har ikke godt av alt saltet.
Vesterålens fiskeboller er kjempegode og har kommet ut på topp i flere tester jeg har sett. De inneholder 56 % fisk. Så forskjellen på innholdet av fisk mellom dem og de du får i fansy plastikk er ikke så stor.
Jeg er veldig var på salt mat, og kan ikke si jeg har reagert på det. Men jeg moser da, selv om det er fyfy her inne, så mulig det jevner ut det hele da jeg ikke salter sausen mer en minimalt. :vetikke:
Men skal se på saltmengden neste gang jeg kjøper fiskeboller. :jupp:
Jeg skulle inn og anbefale de fra Lofoten, selv om jeg ikke har smakt dem. :knegg: Men fordi at stort sett alt annet av fisk fra dem er veldig godt. Fiskekakene med hyse og røkt laks/ørret. Og fordi noen gutter + en kokk, jeg kjente for 100 år siden startet dette selskapet helt fra scratch!
Ja, ikke bruk kraft - bare melk som væske. Vil ha minst mulig fiskesmak selv - fisk får meg generelt til å brekke meg, så ja, takk, minst mulig smak og lukt :sparke:
Akkurat samme som her ;) Vi har fiskeboller når mannen ikke kommer hjem til middag. Bruker heller ikke karri i sausen, men har det oppå siden ungene ikke liker det.
Prøver å finne de fiskebollene med høyest fiskeinnhold. Nå derimot prøver vi å finne fiskeboller uten melk. Det er ikke enkelt :sukk:
Jeg må visst begynne å kjøpe ferske fiskeboller, skjønner jeg. Eller i det minste de som er vakumpakket..
Har hittil kun brukt boksefiskeboller, og vi synes de er helt greie de få gangene vi spiser dette.