Jeg kan alt for lite om fiskeoppdrett vs. villfisk, kjenner jeg, og syns det er interessant det han snakker om her. Men det er jo også et problem med overfiske.
Hvilken fisk er trygg å spise, ut i fra miljøhensyn?
Jeg fant en fin oversikt for lenge siden, må vri hjernen min litt før jeg kommer kommer på det. Jeg husker at scampi og noen typer tunfisk ikke er ok. Men det var mer, skal prøve å finne link om litt. Det er vel påkrevet med merking av fisk i fiskedisk nå (hvor den er fanget osv), jeg mener det skal gå an å skjønne om det er greit å spise den eller ikke. Ut på leting!
Øh, jeg er ikke så god til å lese altså. Du sa ut fra miljøhensyn. WWF driver jo ikke først og fremst med miljø. Men de har også gode, om enn andre, argumenter for hvilken fisk man bør velge. :knegg:
Jeg kan alt for lite jeg også, men det at mais er sundt å spise for fisken må da være noe stort tull? (Svaret fra produsenten av Salma) De tyller i dyra mais fordi det er billig, høner og kyr, alle får mais. Det er slettes ikke bra for noen av dem.
Noe av problemet med oppdrettslaks (og sikkert annen oppdrettsfisk) er at fôret også gjerne produseres av småfisk fanget i trål. Produsentene kan ikke garantere at det ikke er matfisk i trålen, dermed har du enda et bidrag til overfisket. Å fange fisk som kan spises som den er, for å lage pellets til fiskefôr er ihvertfall ikke særlig bærekraftig.
Torsken er visst i ferd med å bli utryddet, så om jeg spiste fisk hadde jeg ikke rørt den, i hvert fall. Og hold dere for all del unna haifinner, det drives ekstremt overfiske på hai kun for finnenes skyld, haien ligger og dør uten finnene på havbunnen. Grotesk.
Ikke jeg heller, men jeg trenger ikke sette meg så mye inn i det heller da.
Leste for en stund siden at sushi-boomen har vært en stor bidragsyter til overfiske og dårlig havmiljø.
Grønn: Det finnes nå MSC-miljømerket torsk, og dette gir også en garanti for at torsken som kjøpes er lovlig fanget. Torsk fra Barentshavet er et av de absolutt beste valgene i fiskedisken!
Gul: Oppdrettstorsk kan også være et alternativ, men på grunn av miljøeffektene av torskeoppdrett anbefaler vi heller viltfanget torsk fra Barentshavet.
Rød: Kysttorsk og torsk fra Nordsjøen er overfisket og trenger noen år uten fiske. Styr unna!
Æsj. Av "vanlig" fisk så er torsk det jeg liker best. Hva med eget fiske? Da mener jeg i veldig liten skala. Sånn ut med båten på sommeren på hytta. Er det ok?
Man bløgger fisk før man sløyer den, men hele prosessen ble i hvert fall omtalt som «slakting» av folka på fiskeindustrien der jeg jobbet en sommer for mange herrens år siden.
Og for noen år siden var jeg i kontakt med noen lakseoppdrettere i jobbsammenheng, og de snakket også om at «fisken ble sultet før slakting» og sånn.
Uff, matproduksjon er 99 % deprimerende greier å lære mer om. :sukk: Nesten umulig å finne ut av hva som er bra og ikke. Og produsentene har funnet ut at forbrukerene i større og større grad setter seg inn i dette, og da kjøpe de store multinasjonale selskapene opp økpologiske merker i stor skala for å sikre seg den delen av kaka også. Hvem kan man stole på tilslutt?
Kanskje vi endelig får et skikkelig fokus på hva oppdrettsnæringen har å si for miljøet. En dansk dokumentar prøvde å si noe om dette for et år eller to siden også. Ikke bare er det kjipt med overfiske her og i andre land, men etter at de byttet foret i oppdrettsfisk fra fisk til soya og mais har næringsverdien endret seg også. Hvor sunn er egentlig den fisken vi spiser i dag?
Når jeg jobbet i oppdrettsnæringen for over 20 år siden ( :sjokk: ) så ble dette gjort for å fjerne evt forsmak i fiskekjøttet. For mange år siden så krevdes det over 2 kg for pr kg produsert fisk/laks, dette tallet tror jeg er mye lavere nå, fordi foret er mer effektivt nå.
Deretter ble fisken slaktet, bløgget, vasket og puttet i isoporesker og kjørt avgårde til Europa.
Jeg tror det er viktig å huske at villfisken også spiser annen fisk for å vokse, slik at dette er ikke et nullsum spill. Jeg er ikke så oppdatert på oppdrett lenger, men jeg tror dette er veldig effektiv matproduksjon sammenlignet med mye annet, og så må man selvfølgelig sikre at dette ikke skaper usunne havmiljøer i områder med oppdrett.
De sulter oppdrettslaksen før slakting pga. av at de ønsker å redusere fettprosenten og giftinnholdet i fisken. Den er jo nær blottet for næringsverdi og inneholder f.eks. nesten ikke Omega 3.
Jeg er ikke overrasket over Maemosjefens dom over Salmalaksen. Jeg har aldri forstått hvorfor den, som også er oppdrettslaks, skulle være så spesielt bra. God merkevarebygging, kaller man vel slikt.
Jeg spiser ikke oppdrettslaks, men på sommeren får man tak i villaks på fiskebutikkene (iallefall her i byen), og det spiser jeg gjerne.
En digresjon i denne diskusjonen, men det er vanlig å sulte f.eks. torsk før slakting også. "Gå seg rein" pleier pappa å si. Stort sett gadd ikke vi å sette torsken i merd før vi spiste den, men hvis den skulle være spesielt god, da fikk den en runde i merden før slakting. Og her snakker vi altså ikke om oppdrett - men villfisk.
Er forøvrig ikke overrasket over at salma ikke er villaks - hadde det vært det hadde nok det vært en tydelig del av markedsføringen.
Miljøhensyn er vanskelig, fordi det er mange hensyn. Jeg reagerte på listen til Grønn hverdag. Kongekrabbe er helt sikkert bærekraftig, men den er også et skadedyr og det er har i mange år vært diskutert om den skal utryddes i Norge, for den er ikke en naturlig del av den norske faunaen. F.eks her:
Jeg er veldig glad i både Salma og de andre Salmavariantene, og syns de er helt på høyde med villaks. Villaks kan være så mangt. Det man fisker i elvene ut på høsten, er ofte utsultet fisk, for laksen spiser ikke når den skal gyte. Og mesteparten dør også etter gytingen.
Jeg synes jo generelt det er litt tøysete (tabloid) å single ut ett produkt på den måten – skal man være skeptisk, er det vel til oppdrettsfisk over hele fjøla. Jeg hører gjerne fornuftige argumenter om skadevirkninger og evt. problemer med næringsinnhold, men sånn Nå Må Vi Slutte Med Salma, Vondt Er Det Også! blir jeg litt fnisete av.
Salmalaksen skiller seg hovedsakelig fra annen oppdrettslaks pga slaktemetoden, som er mye mer skånsom.
Men jeg syns dette er verdt å merke seg:
Oppdrettslaksen er det norske husdyret som bruker minst medisiner.
Havbruksforskning har fått til veldig mye (på relativt lite ressurser, om man sammenligner med landbruk) mtp medisinering, for og miljø. Medisinbruken er redusert til nesten ingenting.
Både etisk og miljømessig er jeg langt, langt mer skeptisk til kylling.
Er det? Bruker de ikke tonn på tonn av lusemiddel da? :confused:
Ellers er jeg uenig i at salmalaks er totalt blottet for næringsverdi, for det er den da vitterlig ikke. Selv om de er svømmende grønnsaker fettsyremessig, dessverre, omega-3 fettsyrene er ikke lange nok fordi fisken får fettsyrene sine fra vegetabilsk for og ikke alger (produserer EPA og DHA, de marine fettsyrene) som villfisk.
For å svare på overskriften, så skryter derimot Eivind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovig den opp i skyene. Jeg leste kokebok om livrettene deres i går faktisk og la merke til dette.
Det er sikkert ikke bare roser og solskinn å være oppdrettslaks, for all del, men dette var da litt voldsomt.
Jeg skjønner derimot godt at Maaemo ikke vil bruke salma i kjøkkenet sitt, det strider selvfølgelig mot alle prinsippene deres om økologisk, kortreist mat fra små dedikerte produsenter. Og jeg er enig i at tilbudet man får av fisk i norske butikker er traurig; det er jo ganske kjipt at i de aller fleste supermarkeder er salmalaksen den beste fiskeråvaren de har. Norske butikkfiskedisker er jo jevnt over en katastrofe.
Eivind Hellstrøm og Salma/Tine har en avtale. De har blant annet laget en kokebok sammen og han promoterer Salma ganske heftig. Så spesielt objektiv er han vel ikke.
Stemmer dette? Laks er jo i gruppen fet fisk, som er veldig sunt, og nesten all laks i butikken er jo oppdrettslaks. Har det blitt slik pga utvikling av nytt for? Syns nesten det burde opplyses bedre, anbefalingen er vel fet fisk et par ganger i uken, og da er jo egentlig ikke laks i den gruppen lenger?
Skreien du får i butikkene i disse dager er villfanget, torskefilet er ofte villfanget og sei også. Ellers er steinbitfilet villfanget og sjøfrosset, dvs den du får i fiskedisken har vært frosset.
Jeg hørte nylig et foredrag av Harald Arnesen, han viste data på at det nesten ikke er noe igjen av de marine fettsyrene igjen i laksen vi spiser her til lands. Det har med foret å gjøre ja.
Jeg regner med at de mener at skreien er barnetshavtorsk, mens vanlig er kysttorsk? Skreien kommer jo fra barnetshavet, før den går inn til kysten og ned fra nord og helt til møre. Regner ikke med den blir mindre bærekraftig på veien....
FBI testen sier ingenting om hva som var normalnivå før, da. Men klart, dette er interessant ifht kostholdsrådene. Og laks er jo blitt rimelig mat, foruten om Salma. :knegg: Og begynner mange nok å spise kveite til 250,- kg så er jo den utryddningstruet i løpet av kun kort tid.
Mannen sier at dette er for å redusere stress hos laksen. De gjør det samme før flytting av fisk eller vaksinering. Og stress hos fisken rett før slakting gjør at holdbarheten på fisken blir dårligere. Derfor har de merder utenfor slakteriet slik at fisken ikke kommer rett fra leveringsbåtene fra oppdrettsannlegget og til slakteriet.
Mange oppdrettarar brukar store ressursar på forskning på fôr, miljø og helsa til laksen. Dess bedre fisken har det, dess bedre smakar det, og det er jo det dei vil. Seriøse oppdrettarar ynskjer ei bærekraftig oppdrett uten bruk av kjemikalier, og ein held på med å jobba seg fram til ei løysing. Ein ser t.d. at landbaserte anlegg har null lus, og minimalt med utslipp.
Det er framleis eit godt stykke igjen før ein er i mål, og dessverre finnes det ein god del useriøse aktørar der ute.
Salma er eit godt og reint produkt, men det er og blir oppdrettsfisk. I mine auge vil aldri fisk eller kjøtt frå oppdrett kome opp på lik linje med "naturleg" mat, men det er ikkje mogeleg heller. Vilt frå naturen vil alltid smaka best, men eg synest oppdrett er eit godt alternativ. Ein kan ikkje basera alt på vilt heller, for då vil ein før eller seinare oppleva utrydding av mange fleire fiske- og dyreslag enn i dag. Eg spiser nå Salma, uansett kva ein eller anna gourmetkokk måtte tenkja.
Økologisk mangfold. Her er oppdrettsfisk en god del bedre enn villfiske, pga beskattning
Dyrevelferd. Tja, fisk er på god tur til å bli bedre, før var det jo ingen lover som omfattet "tamfisk" og dyreholdet var deretter: Noen var kjempeflinke, andre var det ikke. Nå er fisk så vidt jeg vet omfattet av samme lovverket som andre husdyr.
Utslipp i havet, miljøforurensning (innkludert rømte fisk). Det har vært et problem tidligere. Både med medisiner, for og rømming. Mener dette er blitt betydelig bedre.
Kvaliteten på fisken. Som Storm poengterer så ligger mye i foringen. Troooor ikke det finnes restriksjoner på for? Heller ikke kanibalisme er det problemer med? (Det er vel forbudt på en god del andre dyr, blant annet på grunn av kugalskap og CJD. Artikkel om denne type sykdommer her.)
Tror heller ikke det er krav til merking?
Jeg har lite problemer med at fisken blir sultet før den blir slaktet. Fisk er vel neppe dyr som har regulære måltider, det er det generelt sett bare plantespisere som har. (Når storm snakker om alger og laks blir jeg usikker, jeg mener at laks er rovdyr som livnærer seg av annen fisk? Men fant ikke noe på det i farten)
Men salma er bedre enn annen oppdrettslaks, i betydningen «annen oppdrettslaks du faktisk får på nærbutikken». Salmastykkene er nøye utplukket, pent behandlet og nennsomt skåret. Frossen laksefilet er typisk lotteri – det kan være fine biter av god laks, eller det kan være en sammenkrøllet klump tranelendighet. Oppdrettslaks i supermarkedfiskedisken er også nesten alltid dårligere enn salmaen (selv om den kanskje kunne vært like god), fordi butikkene behandler fisken for dårlig og lar den ligge for lenge.
Jeg er 100 % enig i at Maaemo ikke skal servere noen form for oppdrettslaks, men jeg betaler gladelig litt ekstra for et fiskeprodukt som har jevn og forutsigbar kvalitet, såpass at den kan spises rå, på min lokale Rema. Til onsdagsmiddagen min.
Det er enorm forskjell på produksjonen av salma og annen laks, altså. En venninne som driver med havforskning hadde vært på et foredrag der en av forskjellene ble illustrert, nemlig hvordan laksen blir "sugd opp" av merden og behandlet videre, ved å kjøre en vannmelon gjennom hvert av systemene. Ordninær behandling: Melonmos. Salma: Hel og fin melon.
Det går 1 time frå laksen vert tatt opp frå sjøen, til Salma ligg ferdig pakka på kjøla. Få anna oppdrettsfisk har så kort produksjon. Salmaen vert køyrd ut same dag, og ligg i kjøledisken neste morgon. I går svømte den rundt, i dag er den sushi. :jupp:
For 20 år siden var oppdrettslaks eksklusivt og eksotisk. Fiskebutikkene hadde i alle år kunnet levere viil laks fra tradisjonelt drivgarnfiske. Det er en type fiske som har vært drevet kysten rundt og helt opp i Bottenviken. Dette fisket er nå på vei til å fases ut med begrunnelse i bestandsnedgang. Som igjen er forårsaket av lusproblematikk fra oppdrettsindustrien.
Det er et dillemma når Maemo går ut mot oppdrettslaks. På den ene siden korumperes kvaliteten på denne fisken mer og mer på grunn av kjemikalibruk og industrifór av soya. Næringsmessig vil det være mye bedre å spise vill fisk. Som det fremdeles er en del å få tak i om man velger andre arter. Problemet er at lakseindustrien har bygd opp et enormt marked verden over som det under ingen omstendigheter er mulig å få til å bli bærekraftig gjennom villfanget fisk eller industrifisk fóret opp i "økologiske" rammer med fiskebasert fór. Dessuten er trenden med rå fisk uforenlig med fiske og distribusjon av vill laks.
Konklusjon, salmalaks er industrimat, den lever på de samme ingrediensene du finner i ferdigmat fra Mc Donalds og det man gir kylinger og burhøns. Men skal den vestlige verden spise seg slankere på fisk er det eneste mulige farbare vei.
Mm. Og så er det helt sporbart: du vet når den er slaktet og produsert!
I motsetning til fersk fisk i fiskedisken, som ofte er ren bingo. De har altfor dårlig kontroll på verdikjeden sin, og den som står i disken aner ikke hvordan fisken har vært behandlet på veien.
Salma har gjort mye bra for å øke standarden for logistikk og merking av fersk fisk!
Kvaliteten avhenger av hva fisken spiser og hva slags miljø den lever i. Salmalaks er som Voss flaskevann. Branding og markedsføring. Salmalaks ligger også i samme type lake man finner i ny emballering av kjøtt og fjærfe. Hva den inneholder er ikke godt å vite. Folk som driver med fisk kjøper hel vare og skjærer opp i butikk. Slaktern serverer heller ikke ferdig pakka kjøtt i saltlake, det overlates til Rema 1000.
Det er jo generelt en skandale hvordan vi mishandler all den gode fisken vår her i Norge. Da blir det jo litt kårni å angripe et av de få nokså anstendige produktene.
Jeg er på linje med toffskij og flere. Jeg synes det er pussig om folk har trodd atbdetbfantes så mye villaks igjen at det kunne skaffes i alle slags butikker til en hver tid. Og salmalaks er bedre enn annen oppdrettslaks.
Salma er ryggstøkket på laksen, såkalt loins. Hva tror du skjer med resten? Tror du de har egne rene anlegg med økologisk drift der man slepper ut levende forfisk, reker og krabber? Det hjelper lite at fisken er merket, det er det samme materialet man får servert hvs enten den ligger i lake eller hel på is i kasser.
De pakker raskt, men fisken ligger vakumpakka i lake. Det gir et innbydende ytre. Resten av fisken foredles og distribueres på andre måter, men er fra samme dyret.
Alfa omega for kvaliteten av fisken er hvordan den behandles fra den kommer over havoverflaten og det viktigste av alt er kjølekjeden. Fiskekjøttet må holdes kaldt slik at ikke nedbrytningen av fisken starter, mens den behandles. En fisk som holdes kald (under +4) kan beholde rigor mortis helt til butikken, opptil 48 timer, og da forlenges perioden som den fisken kan selges som fersk. I nord Norge solgte vi (oppdretts)laks som fersk i en uke, her sørpå ser jeg fisk i fiskebutikken som er eldre enn det (eller dårligere behandlet). Men jeg ser også mye bra fisk i butikkene. :jupp:
For å dra en parallell til torsk, så tilbys samme produktet, der kaller de det "Strøm" og ser herlig ut. Dette er oppdrettstorsk som spiser soyapellets. Det geniale med produktet er at det ser eksklusivt ut og derfor kan dra en skyhøy kilopris. Men næringsinnholdet er, p.g.a. det ensidige fóret, lavere enn frysetorsk fra Findus, selv om man tar med den tvilsomme innsprøytingen av "vann" denne får i Kina.
Det sier seg selv at det er lett å kontrollere dette når materialet forsegles i lake bare timer etter slakting. Men kvalitet på mat handler om mer enn hermetisering, branding og innbydende emballasje. Det er vel det Maemo-sjefen vil fram til.
At ryggstøkkene på laks fra utvalgte oppdrettere vakumpakkes og blir "eksklusiv" vare mens sidestøkkene henholdsvis skjæres i biter og frysepakkes/porsjonspakkes til hverdagsmarkedet? Og resten av avskjæret går til pålegg?
Berre så det er sagt så ligg ikkje Salma i lake. Ingen produsent med respekt for seg sjølv, ville funnet på å øydeleggja eit så godt produkt med lake. Væska i salmapakkane er enkelt og greit kjøttsaft frå fisken. Som dei fleste veit, inneheld fisken jo ein del vatn, og kjøttet vil "sleppe" dette vatnet. Det er det same med deg, dess eldre du blir, dess tørrare blir du.
Fordelen med måten Salma er pakka på er at det får kjøttet til å sleppa mindre væska.
Salma vert skoren på fisk på ca. 5 kg, for det gjev dei beste loins, og minst avskjer. Avskjeret etter Salma er så pass lite at det går som fiskeavfall. Dette vert vidare nytta til produksjon av fiskeolje og fiskefôr. Minst mogeleg skal gå til spille.
Kor i all verden tar du dette frå? Eg jobba på laboratoriet til eit av Norges største oppdrettsselskap for 11 år sidan. Innholdet av omega3 både i fôr og fisk var ein av dei mange tinga vi kontrollerte nøye for å vere sikker på at fisken hadde god kvalitet. Etter at det blei introdusert planteoljer i fôret gjekk omega3- innholdet ned, det er sant. Men det er fremdeles masse sunne omega3-fettsyrer i norsk oppdrettslaks:
Fiskefóret dyrkes på land, der det før stod skog. Den samme skogen norske myndigheter bruker enorme summer på å bevare, er de samtidig med på å avvirke ved å promotere laksenæringa.
Jeg forstår ikke hvorfor det er et problem å spise et skadedyr. Om man skal utrydde den, hva skal man gjøre med den dersom man ikke spiser den?
Ellers tenker jeg at det viktigste man kan gjøre er å fylle fatet med mer grønnsaker og mindre fisk, passe på at maten spises opp i stede for å bli kasta, og sørge for at hele råvaren blir utnytta. Ja til fiskekraft, farsemat og supper av det som ikke blir filet.
Jeg har observert at mye av fisken i dag merkes med hvor og når den er fanget dersom man kjøper den i skikkelig fiskedisk eller fiskebutikk. Og om man dessuten etterspør bærekraftig fisk, så viser man at det finnes forbrukere som er interessert, selv om det skulle vise seg at de bak disken ikke kan svare. Se bare på palmeoljen, når plutselig alle ble interessert så skjedde det endringer i hele bransjen. Jeg er sikker på det samme kan skje i fiske-bransjen om alle begynner å kjøpe fersk fis over disk og spørre etter den som er bærekraftig.
To middager i uka dekker ikke ukesbehovet, er vel nivået. Men enig, laksen er ikke totalt blottet for næringsverdi. Fisk har jo også mange andre gode næringsstoffer utover de marine fettsyrene.
Nå var vel poenget fra min side at det har vært en endring, og ganske drastisk på få år. Nær på halvert, det synes jeg er rart at man ikke skal reagere på. Det er jo kun kjøpernes reaksjon og tilbakemelding som kan gi endring.