Jeg må tilstå at jeg faktisk ble overrasket over at skinken på Grandiosa er lite kjøtt og mest soyaprotein. Jeg antok jo at det ikke akkurat var indrefilet av svin, men tenkte vel at det var et blandingsprodukt i stil med mekanisk utbenet kyllingkjøtt eller noe.
Er det andre produkter dere kan liste opp som inneholder helt andre ting enn man skulle tro? Noen nevnte saltvannsoppblåste kyllingfileeter. Hvilket merke, hvordan og hvor mye?
Er karbonadedeig fra Gilde oppmalt kjøtt eller noe helt annet?
Er det noen som har vært flinke til å lese og undersøke og kan fortelle om oppdagelser de har blitt overrasket av? Så kan jeg få alle overraskelsene nå og ikke om flere år. :p
Disse kyllingfiletene med innsprøytet saltvann har jeg så langt bare sett på Rema. Mener det er er egenprodusert merke.
Når det gjelder karbonadedeig tror jeg at det er et 'beskyttet' navn og at det dermed er gitte rentingslinjer for hva det kan inneholde. Rema har nemlig begynt å selge noe som likner, men som ikke heter karbonadedeig.
Jeg har også bare sett de kyllingfileter på Rema.
De har vel også denne familiedeigen som vel også inneholder mye vann.
Jegvsyns det er vanskelig å skille de forskjellige kjøttdeigene for tiden. Så utrolig mange forskjellige navn og beskrivelser, og man skal virkelig holde tungen rett i munnen om Manila enkelt penkelt bare velger karbonadedeig.
Ja, vanlig bacon er sprøytet med vann. Det er derfor det spruter så mye. Jeg kjøper hos Idsøe. Den er heller ikke penslet med røyksmak, slik noen varianter er.
Så frosen kyllingfilet på COOP (mener det var av merket Xtra), som var tilsatt vann og salt.
Men kyllingfileten fra First Price er vel kun kyllingfilet? Kyllingfilet er faktisk noe av de få First Price-tingene jeg kjøper, og jeg synes den er helt grei.
Bra tråd. Jeg kan så lite om dette og er nok for godtroende om mat jeg kjøper i Norge.
Det var en tråd herinne for en god stund siden om kyllingkjøttdeigen som består av kvernet brusk og divers... :(
Det er ikke ofte jeg har kjøpt den men REMA har en 700g forpakning og det passer fint til taco når vi har kompiser på middag.
Så det er "tegnet" altså, om baconet spruter så er det tilsatt mye vann.
Den orange frossne Frist Price kyllingfileten kjøper jeg også. Godt at den er sånn nogenlunde ren da.
Jeg synes det er så snedig at noen skulle bli overrasket over dette, men det er kanskje annerledes når man er oppvokst på gård og faktisk vet hva det koster å fø opp en gris på skikkelig fôr, mens bonden skal ha et par kroner for jobben og hva den da vil koste oppdelt og klar i butikken pr. kilo.
Det er denne merkelige norske ideen om at mat ikke skal koste noe, om at bønder ikke skal ha lønn (er noen klar over hva en bonde får pr. liter melk? Og kyrne skal stelles, avles frem, melkes, fôres, luftes i et fjøs som skal vedlikeholdes) og at billig er det viktigste, ikke smak, kvalitet, dyrevelferd eller miljøhensyn.
Til høsten skal jeg kjøpe et par hele dyr av min far, så jeg kan vite nøyaktig hva jeg spiser og ha fryseren full. Jeg er veldig glad i de bitene man ikke så lett får tak i, bein, haler og sånn som gir god kraft, gode supper og gode gryter. I tillegg synes jeg vi skal kutte ned på kjøttspisingen.
Enig med deg der Harriet. Men så er det slik at trenden er så vanskelig å snu, for ettersom både klær og mat har blitt så latterlig billig, så har forbruksmønsteret i samfunnet ellers snudd. Vi har 10 ganger så mye boliggjeld som mine foreldre hadde på samme alder, uten å mukke. Og vi tjener på ingen måte ti ganger så mye. Og de var i besteforeldregenerasjonens øyne fullstendig nedynget i gjeld. :knegg:
Vi bruker veldig mye på å bo, enda vi ikke bor så sentralt, og vi har blitt vant med å kunne kjøpe mye mer til enhver tid. Samtidig så koster en kg kjøttdeig en brøkdel omregnet i dagens penger. En kg kjøttdeig kostet i 1973 24,- kr!
Men hvordan skal man snu denne trenden og få alle til å omprioritere?
Kjempenyttig innlegg, java. Er det noe jeg gjerne betaler penger for, er det å støtte matproduksjon i Norge. Jeg tenker med gru på hvordan vi ville takle en situasjon hvor matleveransene til landet av en eller annen grunn stoppet opp.
Jeg er enig. Jeg skjønner ikke at folk ikke visste at det er saltvann i kyllingfileter og i bacon og skinke, og at kyllingkjøttdeig ikke bare består av kyllingfileter og slike ting. Det står på ingredienslisten, det er bare å lese. At det er hestekjøtt i burgere er noe helt annet, det er jo umerkede ingredienser.
Det Harriet sa. Fokuset på at maten først og fremst skal være billig har fått frem noen produksjonsmetoder i matbransjen som er helt hinsides. At folk blir overrasket over snarveiene når man får kjøpt kjøtt og fisk til en slikk og ingenting, overrasker meg også.
Rochermannen driver med jakt, så vi har fryseren full av hjort og litt rådyr. De er jo både økologiske og kortreist og så får man lære seg litt om hva man kan bruke de ulike delene av dyret til.
Har de? Der er jo virkelig nitrist. Som om det vi trengte nå var enda færre aktører i markedet.
Signerer HV.
Min søster og mannen tok over gården for en del år siden. De har begge høyere utdanning og bra inntekt tilsammen. De byttet da liv til mye mer arbeid og ekstremt lavere inntekt. Ikke akkurat fem ukers ferie og gode vikarordninger ved sykdom eller syke barn i den bransjen. Ingen av oss andre i søskenflokken krevde noe da de overtok fordi vi anså at videre drift har stor verdi i seg selv. Jeg liker at mine barn kan komme på besøk og kjøre for til kyrne, se på lammene, boltre seg ute, sitte på traktor og lære seg hvor maten kommer fra og hva som ligger. bak.
Jeg har tatt over odelsgården men har ikke råd til å drive den selv, forpakter og leier ut melkekvote og jord. Selv som statlig ansatt har jeg en mye bedre lønn enn om jeg skulle hatt mitt daglige virke som bonde.
Men jeg må spørre om baconet igjen - er det sprøytet med røksmak og vann eller bare fylt med vann? Tenker spesiellt på "Godt kjøp" baconet - da ifører jeg meg nesten rustning hvis vi en sjelden gang kjøper og steker det.
Fy-lurt igjen.Men jeg gir ikke opp. Prøver så langt det er mulig å kjøpe så ublanda og rene produkter som mulig.Kun Rema og en annen kjedebutikk her hvor jeg bor.
Den politiske diskusjonen her er viktig og interessant og harselleringen med de naive er sikkert morsom nok, men det hadde vært mer nyttig og kontruktivt, for min del, med konkrete tips om akkurat hvilke matretter dere vet om som ikke er hva de gir seg ut for, og hvordan. Sånn sett er vann og saltvann irriterende, men ikke akkurat "farlig" lureri (og nyttig å vite pga det), men når produktene rett og slett inneholder noe annet, eller "smak av" i stedet for det man tror, da begynner jeg å bli virkelig irritert! Det at "røkte" produkter ikke er røkt men sprayet med røyksmak, for eksempel! :what:
Veldig mye vanilje er ikke det, men vanillin. I is og sauser f.eks. Samme med krokan. Jeg lurer på om forbrukerinspektørene hadde er program om det for en tid tilbake.
I utgangspunktet skal det stå på hva ting inneholder. Så det er egentlig bare å lese. Men ok, jeg er redd for å undervurdere deg her, men heter noe som er greit å vite:
Juice: Ren fruktsaft som ikke er tilsatt noe. I utlandet er det imidlertid annerledes, vær klar over det.
Nektar: Juice med ekstra vann og sukker.
Drikk: Lurer ofte folk til å tro det er juice. Les på pakken.
Glad jeg slipper å bekymre meg over kjøttgreier.
Vanillin er grusomt, etter at jeg gikk over til ekte vaniljesukker, malt vaniljestang og økologisk vaniljeekstrakt, og så prøvde Freia sitt vaniljesukker en dag da jeg ikke fant noe annet, holdt jeg på å brekke meg bare av lukta. At jeg ikke kjente det før! Det både lukter og smaker aldeles kunstig. Ørk!
Jeg leste bak på baconpakken før frokost i dag, Gildes stjernebacon. Ingrediens nr. 2 (jeg mener det er liste prioritert etter mengde, jf forskrifter om dette) er vann. :mumle:
Det sikreste er å lese ingredienslisten nøye, her er det ikke lov å merke med noe annet enn hva produktet inneholder. Det er heller ikke lov å markedsføre produktet som noe annet enn hva det er, såkalt villedende merking men dette er det noen produsenter som har tatt vel lett på. I etterkant av forbrukerrådets rapport i høst så er det økt fokus på tilsyn med merking, Mattilsynet har dette på agendaen.
Fordi det er billigere å høste grønne oliven(som egentlig bare er en mer umoden utgave av de sorte, så vidt jeg vet) og tilsette farge, fremfor å vente på at de skal modnes av seg selv der ute i olivenlunden under solen.
Jeg husker da dette var en mediesak for noen måneder siden, og infosjefen i Eldorado eller noe sånt ble intervjuet. Hun virket nesten litt snurt for at dette ble en greie, og mente at dette var helt renhårig og sånn hadde det alltid vært og var ikke noen hemmelighet og i det hele tatt. Fnutt. :snurt:
Det er fordi vanlig wasabi er ekstremt vanskelig å dyrke, og dermed veldig dyrt. Til og med i Japan er det kun de virkelig dyre restaurantene som har ekte wasabi. Jeg vil for øvrig ikke kalle det "smakstilsetninger" i det vi kaller wasabi, det kan fint være rene ingredienser som pepperrot og sennepsfrø. Ordentlig wasabi er ikke like sterkt, og med en mer parfymert smak, visstnok. Det hender du får kjøpt det frossent på japantorget.
Visste du ikke at det gikk, eller syns du det er ekkelt? Alle gode grønnsaksbutikker har det i løsvekt.
Vita er helt greit, og jeg senket mitt eget kolesterol med å bytte ut smør på skiva med vita.
Jeg har forøvrig gjort avtale med min far bonden om å kjøpe en hel gris og en hel oksekalv (og en fryser til :knegg: ) og det tjener vi på begge. Hvis jeg betaler ham det dobbelte av det han vanligvis får vil jeg spare 50 % og få økokjøtt fra lykkelige dyr som har hatt det supert.
Inntil det er slaktetid så blir det MUK hest fra Rema. Jeg kjøper en del kjøtt hos slakter, særlig haler, knoker, skanker og grytekjøtt med bein. Men logistikken tillater ikke alltid å handle i spesialbutikker. Jeg har også seriøst vurdert å ta jegerprøve.
Jeg kjøpte sånne "Godt kjøp"-kyllingfileter her om dagen. Er det egentlig så farlig om det er litt vann i dem, så lenge mesteparten er ren kylling? :domm:
Jeg blir så glad når jeg leser ting på nett som er i den tonen og på den måten som det står her. Jeg blir stolt og ikke så rent lite motivert for å fortsette med den jobben jeg gjør. Nesten litt motsatt av hva jeg føler etter å ha lest kommentarfeltene i nettavisene :knegg:
Jeg synes de er gode. Og jeg vet jo hva jeg kjøper, det står klart og tydelig på pakkenat det er sprøytet inn vann i filetene så jeg føler meg ikke lurt akkurat.
Har lest et eller annet sted at Proaktiv margarin ikke skal spises av barn, gravide og ammende. I så fall er det jo ikke bra for hvem som helst. Svenske Becel lager også Proaktiv margarin og fikk ikke lov av EMSA/EFSA/hvaheterdetnå (matinstans i EU) å reklamere med at dette forebygger hjertesykdom, for det er visstnok ikke dokumentert. De fikk reklamere med at det reduserer kolesterol og at det kan forebygge hjeresykdom. Hvis norsk margarin er dokumentert hjertego mens svensk bare kan være det, så betyr det vel at dokumentasjonen som foreligger kan tolkes på flere måter...
Hvis jeg blir bedt bort på middag og fått servert saltvannskylling, uten å ha blitt informert om det på forånd, hadde jeg jaggu "tenkt mitt" altså. :eek:
Proaktiv står svært tydelig merket med at det kun er for deg som ønsker å redusere kolesterolet, og at det er "mindre egnet" for gravide og barn. Her i huset er det kun mannen som spiser Proaktiv.
Pakken er for øvrig ikke merket med at den reduserer hjertesykdom, bare at den reduserer kolesterolet. Nå er det temmelig godt dokumentert at redusert hyperkolesterolemi reduserer hjertesykdom, men å påstå direkte at man reduserer hjertesykdom mener jeg også er en legemiddelpåstand som krever dokumentasjon.
Nå har jeg tittet mer på det, og det ser faktisk ikke ut til at de påstår det, heller. De hevder å være hjertevennlige, og godt for hjertet, og det er nok godkjente påstander fra Mattilsynet (og SLV har helt sikkert sett dette og ansett det som innenfor regelverket - eller rettere sagt fremdeles utenfor deres mandat som er legemidler). I tillegg påstår de at det er sammenheng mellom kolesterol og hjertesykdom, og det er i seg selv godt dokumentert. Men altså litt tvilsomt i og med at de reklamerer for noe som ikke er legemidler.
Jeg er helt sikker på at dette er sjekket godt mot regelverket, siden det balanserer såpass nærme, men de har faktisk da ikke legemiddelpåstander så vidt jeg kan se.
Det at det står litt ulike ting i Norge og Sverige er nok bare fordi regelverket er litt forskjelig, ikke at dokumentasjonen er usikker.
For de spesielt interesserte, så er dette definisjonen på et legemiddel, i følge forskriften:
Det er derfor veldig vanskelig for kosttilskudd å hevde "medisinske" egenskaper, fordi de da pr. def. skal være legemidler og selges gjennom apotek, med eller uten resept (eller være med i LUA). Det er ikke lov å hevde at det gir mindre leddsmerter, holder deg frisk, forebygger diaré eller lignende - det må kun være temmelig vage eller forhåndsgodkjente påstander.
Remas kylling med innsprøytet saltvann er priset deretter, så jeg tror ikke det blir dyrere enn den rene kyllingfileten. Men jeg ser poenget med saltinnholdet, den inneholder 1,2% salt. Er det mye?
Jo, det er mye.
Anbefalt dagsinntak på salt er vel 5-6 gram, så ved å spise en vanlig porsjon kylling vil man bare ved tilsatt salt få i seg 1/3 av dagsbehovet, og det er mye.
Jeg lager mer eller mindre alle middager fra bunnen av og bruker lite salt i maten. Med gjennomsnittlig 1,5 kyllingmiddager i uken så tror jeg det går fint.
Jeg synes ikke det er så ille. Saltvann med ca én prosent salt, og det finnes i bare ti prosent av kyllingen? Altså, det er mye vann, men synes ikke saltet er avskrekkende. Dessuten trodde jeg anbefalt dagsinntak var ti gram.
Nei, det skjønner jeg all den tid du trodde at 10 gram var anbefalt.
Vet du hvor lite 5 gram egentlig er? Det er en knap teskje. Med de mengdene salt som finnes i all verdens mat, det vi krydrer med, og tilsetter selv er 1.2 g i en "ren" og ubehandlet matvare mye.
Det er knyttet store helseproblemer til vårt høye forbruk av salt, og myndighetene er bekymert over det høye forbruket vi har. Da burde det være unødvendig å tilsette saltvann i kyllingfilèt.
Prøv å finne matvarer som ikke inneholder glukose :gal:
Det er jaggu meg glukose (druesukker) i usannsynlig mye mat. Selv dem vi tenker på som "rene råvarer".
Mitt poeng var at jeg antar at det ikke er 1,2 % av KYLLINGEN som er salt, men at den er sprøytet inn med en oppløsning med 1,2 vol% salt. Hvis det da er sprøytet si 10 ml saltvann, er det ikke mye salt egentlig.
Jeg har aldri kjøpt slik, så jeg aner ikke hva som står på pakken men regner med at dersom det står 1.2 % salt pr. 100 g vare så er det faktisk det, ikke i oppløsningen, men jeg kan godt ta feil her. :vetikke:
Ja, jeg aner ikke, heller, men det er stor forskjell på "inneholder 1,2 % salt" og "har blitt innsprøytet med løsning med 1,2 % salt". Utfra det hun sa, hørtes det ut som det første, men logisk sett tror og håper jeg på det siste. Vi får vente på fasiten.