Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
(Poll kun for dere som bor i Oslo og omegn, det er visst her dette skal være aktuelt)
Altså, i VG+ leser jeg en overskrift om at i Oslo så sender folk au pairen på foreldremøte. Jeg er så dritt lei av at diskusjonen om au pairer, arbeidsforholdene og sikkerheten deres blandes sammen med en "håh, se på de teite rikingene!"-retorikk, og ble utrolig oppgitt.
Jeg har etter 5 år på skole på Oslo Vest aldri sett en au pair på foreldremøte, aldri hørt om en au pair på foreldremøte, og aldri hørt om noen som ar hørt om en au pair på et foreldremøte. Det kan godt hende at det har skjedd en gang, på en skole, hva vet jeg, men å presentere det som et fenomen? :skeptisk:
Vi har bodd både syd-øst og nå nord-øst og har aldri sett noen aupair på foreldremøte . Hverken på skolen eller i bhg . Eldste gikk i bhg på Majorstua .
Midt i nedslagsfeltet, kjenner minst fem familier med au pair. Har ikke sett eller hørt om au pair på foreldremøte. Har en gang sett au pair som gikk tur med hunden til en av familiene.
Nå bor jo ikke jeg på den kanten av byen hvor der er aller flest au pairer. Men de få som er her har jeg aldri møtt på noe foreldremøte.
Men det er jo noen slike fordommer som vestkantfolk bekrefter helt selv. Karin Naphaug holdt et foredrag i vår barnehage i Oslo Indre Øst (jeg var svært uenig med henne, men det er en annen sak). Da klarer hun å lire av seg: "Snakker au pairene i denne barnehagen engelsk eller?" Vi lo ganske godt, og mumlet noe om at hun kanskje burde tenke litt over hvor hun befant seg. Det var ingen som hadde au pair i den barnehagen.
Aldri vært borti, aldri sett. Barnehage og skole på Oslo Vest, barnehage på Majorstua.
(det jeg derimot har sett er svært godt oppmøte av svært engasjerte foreldre, og at det før møtet starter alltid er noen som har meldt seg til FAU og som klassekontakter. Ingen har sendt advokaten sin heller, forresten. )
Jeg bor ikke i Oslo, men det er jo noen au-pairer her også. Og jeg kan med hånden på hjertet både si at jeg aldri har opplevd au-pairer på foreldremøter og at de jeg kjenner som har/har hatt au pair er noen av de mest engasjerte foreldrene som følger opp både skole og barn, sitter i FAU og er med på andre viktige prosjekter.
Bor i au-pair land. Ingen av de kommer på foreldremøtene. Levering og henting derimot....
På våre foreldremøter har vi et annet problem, nemlig tolking. Det er svært vanskelug å oppfatte det som sies når det tolkes mange samtidig. Hvordan er det på østkanten, tro?
Ikke hørt, ikke sett, barnehage og skole sentrumsnært Oslo vest. Ikke så mange som har/hadde au pair heller, så vidt jeg vet ingen i barnehagen og en på skolen i første klasse.
Ikke hørt, ikke sett på foreldremøte. MEN jeg har sett og opplevd au-pair på dugnad (les: sjauende på loppemarked en hel helg) og ja, jeg tenkte mitt.
Bor nord for Oslo.
Vi har heldigvis ingen servering på foreldremøte, de er lange nok om vi ikke skal forvandle de til kaffe-slaberas.
Ingen au pair på foreldremøte hverken i skole eller barnehage hos oss. Ingen au pair hverken i skole eller barnehage noen gang. Jeg kjenner faktisk ingen her som har au pair.
Bor i hva de omtaler som østkant på sterkt oppadgående :knegg: .
:hehehe: Det er både filipinske og thailandske folk på foreldremøtene i klassene til mine barn også. Men jeg ser ikke noe galt i at foreldrene til ungene faktisk møter på foreldremøtet.
Det sier seg jo selv at dette er en sånn sjeldenhet som garantert har skjedd en eller annen gang og som da ryktes utrolig fort nettopp fordi det er noe man bare ikke gjør hvis man vil beholde sitt gode navn og rykte som forelder. Men hver gang er det noen foreldre som ikke dukker opp. Hvis det er en sånn gang at man ikke har mulighet uansett, hvor galt er det egentlig å sende noen som kan gi referat? :gruble: På dugnad skjønner jeg virkelig ikke problemet.
Vet om flere som har au pair, men de sender da ikke au pairen på foreldremøte :niks: Her er foreldre svært så engasjerte; både i bhg og på skole. Oslo sør.
Si ikke det. Kanskje en VG-journalist satt i buskene og observerte, jeg mener gjorde research for artikkelen sin, og kom til Egne Konklusjoner? :hehehe:
Det tolkes ikke av noen som er der på offisielt oppdrag. Men det mange som spør sidekameraten hvis det er noe de ikke forstår. Det er tidvis irriterende, men det synes jeg at man får leve med. Heller det enn at folk ikke møter eller ikke skjønner det som blir sagt.
Det er mulig det er feil i forhold til stillingsinstruksen for au-pairen, men gitt at man ikke kan møte, men betaler au-pairen sin for å gjøre jobben ser jeg ikke problemet. Jobben blir gjort, ekstra penger til au-pairen, alle happy.
Da vi hadde loppis i høst, var det en av de nye mammaen som trodde at noen hadde sendt au pairen, men det var den nye konen til en av pappaene. :knegg: Fra Indonesia. Hun er den beste glass-selgeren vår, hun vasker og polerer absolutt alt. Det hjelper på prisen.
Jeg har vært lærer på vgs i au pair-land.
Ingen au pairer på foreldremøtene jeg holdt, men tenåringer er vel ikke i målgruppa... Men jeg har opplevd to advokater (i steden for foreldrene) og mange besteforeldre.
Min beste venninnes venninne som jeg har møtt flere ganger, forøvrig en veldig hyggelig jente, er vokst opp og har venner fra en, la oss si en smalere krets av bemidlede folk. Hun hadde en dag barselbesøk av ei venninne som helt oppriktig så tvilrådig på henne når datteren slo seg og gråt, for det pleide au pairen å ta seg av...Og på en middag for ikke lenge siden utbrøt en annen venninne at; herregud, dere må jo bare skaffe dere et stort hus og au pair! De bor i en leilighet Oslo vest som sikkert ikke er billig, men de har ikke råd til et stoooort hus...det tror jeg faktisk ikke falt den damen inn.
Tsk tsk, dere tre som har lest VG og Tenker Sitt, dere burde jo ha protestert og sagt at artikkelen stod i Dagbladet og ikke i VG!? (jeg måtte sjekke. Men gadd ikke betale for å lese den, gitt)
Det var skikkelig teit overskrift. Artikkelen inneholder forskningsresultater. Sier at det nå er 3000 au pairer i Norge. At det kun er Norge og fire andre europeiske land som fortsatt har ordningen. At 2500 av de 3000 er her for arbeidsinntekt, ikke kulturutveksling. At au pair ordningen er skalkeskjul for svart arbeid og billig arbeidskraft i hjemmet og bør avskaffes.
Nær halvparten av familiene i barnehagen har au pair. Har sett og hørt mye, men ingen på foreldremøter. Ikke at jeg har vært på så mange.
Jeg har faktisk VÆRT en au pair på foreldremøte. :nemlig:
Jeg var au pair i London på åttitallet, og foreldrene i huset jobbet ca døgnet rundt begge to.
Og med tre barn som skulle følges opp ble det yours truly som ble sendt på skolen når det var noe der, enten det var diverse typer opptredener eller foreldremøte.
Oslo Vest, og har heller ingen juicy historier å komme med. :niks: Verken au pairer eller advokater på foreldremøtene.
Vi hadde au pair tidligere, og jeg kunne glatt sendt dem til dugnader. Ser ikke noe gærent med det heller. Jobben er jo å avlaste foreldrene, og da må vel dugnad være midt i blinken? (Men vi hadde svenske au pairer. Jeg ville vært ALT for redd for stigmaet ved å sende en filippinsk au pair på dugnad. :knegg: )
Her jeg bor er det mange au pairer fra samme llille landsby på Filipinene - de er i slekt eller venner hjemlandet - det er en slags landsby away from home her. De går ofte turer mer hverandre her også. :ja:
Hva i all verden er vitsen med advokat på foreldremøte? På utviklingssamtaler kan jeg jo til en viss grad, om jeg legger ekstrem godvilje til, forstå det, men på foreldremøte? :gal:
Jeg klarer ikke med godvilje, ikke en gang ekstrem godvilje forstå hvorfor man skal ha med seg advokaten sin på utviklingssamtaler. Med mindre ektefellen/den andre forelderen er advokat.
Jeg kjenner noen som hadde med advokat på utviklingssamtale fordi barnet deres opplevde veldig grov mobbing og skolen ikke tok det på alvor. Selv om jeg kanskje ikke helt ser at var den rette måten å løse det på, kan jeg godt forstå dem.
Jeg kjører t-bane på vest og har aldri sett en au-pair på foreldremøte. :nemlig: De står derimot i flokk og følge på stasjonene langs linje 1 på ettermiddagene.
Har ikke lest VG (hverken om dette eller på lenge), bor midt i fordomsfull-land og har aldri opplevd en au pair på de foreldremøtene jeg har deltatt i de siste ni årene. Advokat, derimot. På hvert eneste møte.
Sogner til en av de vesteste av alle oslovestskoler, og har aldri sett en au pair på hverken foreldremøte, dugnad, skoleavslutning eller høstfest. (Dvs, den ene familien har ofte med seg au pair fordi hun vil, i tillegg - hun har vært som en av familien på ordentlig. Men aldri i stedet for. )
Kan ellers melde om høy deltagelse, gjerne med besteforeldre i tillegg på alt sosialt. Tid er mer status enn penger her.
Det er et poeng. Slik er det hos oss også. Alltid en del besteforeldre som er med på første skoledag, juleavslutninger, skolekorkonserter og hva-har-du. Enkelte ganger i stedet for foreldre, ofte i tillegg til.
Jeg blir litt sur av at enkelte deler av pressen synes det er greit å formidle fordommer på den måten som overskriften i Dagbladet i går. Selve artikkelen handlet om au-pair-veksten i Norge, men det sto faktisk i ingressen at "på enkelte skoler er det nå en egen rubrikk for å krysse av om det er au-pairen som kommer på foreldremøte" eller noe som liknet veldig. Jeg tror ikke et øyeblikk på at det er sant - og det er skikkelig uredelig å finne på et sjokkerende poeng for å få oppmerksomhet rundt saken sin, synes jeg.
Det er faktisk ikke slik at jo mer penger du har, jo slemmere og mer dust blir du. :nemlig:
Ikke fra Oslo, og bor heller ikke i et au-pair-tett nabolag. Derimot har vi en del filipinske mødre, og både mødre og fedre med ymse nasjonalitet. Og det er til og med noen i FAU! :tsktsk:
Jeg har en bror som er advokat. Han havner alltid opp i et eller annet verv. Oslo Vest. Mange au-pairer der, men vet ikke om de stiller opp på foreldremøte.
Det var bare så rørende å lese at hvis man bor nær foreldrene sine på en bestemt kant av byen, og de stiller opp på skoleavslutninger, viser det at tid betyr mer enn penger i dette nabolaget, men hvis man har det på samme vis andre steder, er man bondsk og bakstreversk.
Det er vel ingen tvil om at dette finnes i visse kretser, bare kanskje ikke i det omfang som avisen prøver å få det til å være. Ref mitt innlegg tidligere i tråden. Som østkantjente blir jeg mer opprørt over stigmatiseringen av hvordan folk er på østkanten, jeg får alltid veldig lyst til å fortelle at det faktisk finnes mange villastrøk, rike folk og mange som trener og bruker marka flittig.
Jeg tror at deltagere i denne tråden dekker alle de mest relevante skolene for denne problemstillingen (jeg sitter faktisk med kartet over skolekretsene opp, i en annen sammenheng, og jeg tror alle de mest au pair-tette skolekretsene er dekket i pollen).
Men du tror det finnes fordi du har møtt ufyselige rikinger? Eller nei, venninnen din hadde møtt ufyselige rikinger, var det sånn?
Selvfølgelig forstod jeg at det var morsomt ment, men jeg aner ikke hvilken annen tråd det skulle vise til, så det kom rett ut av løse lufta for min del (og føyde seg for så vidt pent inn i rekken av tidligere diskusjoner på feltet).
Eh, for det første tror jeg ikke avisen finner opp og tar det helt ut av løse luften. Men at de blåser det opp. Ja.
Mine eksempler er høyst virkelige og kan jo være nøyaktig samme bidrag som dere i tråden om at det faktisk finnes folk som bruker au-pair som erstatning for seg selv. At dette er i små kretser visse steder som egentlig ikke er et stort problem for massen er nok riktig.
Jeg skjønte ikke egentlig relevansen av kommentaren til Bluen, siden dette jo var en tråd som omhandlet fordommer til de fæle vestkantforeldrene som ikke gidder å følge opp barna sine i skolesammenheng. Jeg poengterte at dette ser ut til å være helt uten hold i min skolekrets.
Vi har jo hatt mange diskusjoner om emnet her inne, og jeg mener definitivt at fordommene og hva som er akseptabelt å si om andre bydeler går vel så mye denne veien som østover.
Er det ikke helt riktig å anta at kvinner med asiatisk utseende er au pair? Det er da ikke et mørkhudet barn på hele skolen, bortsett fra et par adopterte jenter fra Kina. Dumme meg snakket norsk til østeuropeisk kvinne. Tenkte meg ikke i at håndverkerene hadde barn i skolealder.
Klart alle vestkantforeldre kan møte opp for barna, ta verv og viktige prosjekter. De travle er avlastet med au pair til kjedelige oppgaver som å følge, hente, lage mat og vaske hjem. Svært billig er det også, koster ikke mer pr mnd enn to ganger SFO.
Kanskje noen skoler har møteplikt til foreldremøter, ikke at jeg har hørt om det heller. Kanskje advokater stiller når skolen ikke imøtekommer krav, som barn med spesielle behov.
Edit, må si at det er satt på spissen. For det er selvsagt svært mange hardtarbeidende som fikser alt.
Nå skjer det jo at folk ikke har lik hudfarge som ungene sine, da, Lavender.
Jeg kjenner en som stadig vekk blir tatt for å være au pairen til de blonde ungene sine (hun er halvt eller kvart eller noe asiatisk selv, og ser veldig asiatisk ut, men altså ikke ungene).
Jeg har ikke stemt, bor grisgrendt til og har kun hørt om au-pairer. Jeg hørte dog debatten på radioen i går og ble litt satt ut over hvor stereotype holdninger enkelte har. Det finnes liksom KUN øst- eller vestkantprofiler i Oslo, ingen som er helt vanlige mennesker. Det synes jeg er underlig.
På foreldremøtet i barnhagen her kom det forøvrig tre foreldre. Barnehage med 65 barn. :himler:
Med merkevesketråden i frisk minne og med røtter i Oslo Øst og lang botid i Bærum vil jeg bare si: Føkk alle dustefordommer og generaliseringer. :sukk:
Det blir som regel dypt urettferdig enten det sparkes hit eller dit.
Jeg står jo da på utsiden og ser inn og har aldri opplevd disse menneskene som omtales i VG spesielt. Jeg har tuslet rundt mye både på Bekkestua og på Stovner uten helt å merke den store forskjellen.
Men det ER kulturforskjeller. Folk er hyggelige for det. Det tar ikke så lang tid å komme inn i sjargongen når man flytter på seg. :knegg: Men det kan være lett å glemme at andre steder i landet kan normalen være litt annerledes enn der man bor.
Jepp. Vi har barnehage i vest med høyt utdannede foreldre der vi er av de med kortere utdannelse og skole i øst der vi er av de med lengre utdannelse. Klart folk er hyggelige begge steder og vil folk rundt seg godt. Men man kan godt ha ganske ulike diskusjoner og samtaleemner over kaffekoppene.
Jo, man kan le :nemlig:
Begge advokatene jeg har hatt på møter har sittet med læreplaner og opplæringsloven, og lett etter uttalelser fra lærere eller ledelse som kan gjøre det mulig å saksøke skolen. Begge ganger fordi den lille prinsen i familien de har representert stryker i et fag eller to, og det kan jo bare være skolens feil... (Kan ikke skyldes skulk eller dårlig innsats :niks: ). Jeg har blitt tilbudt 50 000 for en ståkarakter over 2, 100 000 for en sekser av en av familiene :humre: Sjefsargumentet fra et av foreldreparene var: "Jeg har jo doktorgrad i psykologi, og mannen min er kirurg. Du må jo SKJØNNE at det er feil at "gullegutt" ikke har 5'ere i alle fag? Du må jo gå i deg selv!" (Gullegutt var en slabbedask med masse fravær, attitude from hell og ingen innsats. Han hadde helt klart mer evner enn det han viste på skolen, ja).