Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Handlekurven din, har du noen prinsipper?

#1

Floksa sa for siden:

Det er mange her som er opptatt av helse, miljø, etikk og rettferdighet.
Og da lurte jeg på hvilke valg, og hvorfor, gjør dere i hverdagen?

Altså når handlekurven fylles på Dagligvarebutikken.

Har du noen kjøreregler for hva du handler, og ikke minste for hva du ikke handler?


#2

løve70 sa for siden:

Nja...Kjøper mest mulig rene produkter og velger også som regel økologisk der det er tilgjengelig.


#3

Nima sa for siden:

Sånn praktisk prøver jeg å huske å se på datomerkingen på ferskvarer. Og så kjøper jeg ofte norske merker. Ikke alltid like lett å gjennomføre på frukt og grønt, men når det gjelder kjøtt og fisk velger jeg norsk der det går an.


#4

Floksa sa for siden:

For min egen del begynner dagligvarehandelen å bli litt komplisert :knegg:

Jeg kjøper, så sant jeg kan velge det bort, aldri EMV, altså butikkens egne merkevarer, fordi dette på sikt vil føre til et mye dårligere utvalg i butikken. Men jeg går ikke i en annen butikk dersom jeg ikke får kjøpt den varen jeg skal ha uten å kjøpe EMV. Men jeg irriterer meg grenseløst over butikker som ikke har andre alternativer.

Jeg kjøper bare produkter fra samvirke organisasjonene (TINE og Gilde) fordi det er det nærmeste jeg kommer rettferdig handel på norske produkter.
Frukt og grønt skal være produsert i Norge, så sant det er praktisk mulig.

Jeg har et vingleforhold til økologiske produkter :knegg: og veksler mellom å kjøpe dem og den konvensjonelle varianten.
Kaffe er vi i ferd med å la fairtrade ta over. Men utvalget på lokalbutikken er heller dårlig, så det blir til at jeg kjøper med meg når vi er andre steder.

Vi spiser ikke kylling og kjøper dermed heller ikke produkter av kylling.
Vi har egne høner, men om jeg må kjøpe egg er de økologiske. Det er ikke mulig å kjøpe egg fra høner som har vært ute, der jeg bor, så i realiteten har jeg ikke kjøpt egg på tre år.....

Jeg innbiller meg at handlekurven min er i overkant politisk korrekt, og den er i allefall ikke billigst og innimellom er det litt kinki å få tak i det jeg skal ha :lol:
Men det føles godt da, om ikke annet.


#5

Toffskij sa for siden:

Jeg kjøper alltid økologiske egg, kjøper ofte økologiske grønnsaker når det er et alternativ, prøver å (stort sett) velge sesongvarer, velger (stort sett) kortreist framfor langreist, og har en god del produsenter jeg dropper fordi jeg misliker eller ikke stoler på dem.


#6

Divine sa for siden:

Jeg kjøper økologiske egg og boikotter Norsk Kylling. Ellers har jeg ikke så mange beinharde prinsipper.


#7

annemede sa for siden:

Unngår mest mulig EMV.


#8

Tallulah sa for siden:

Min første prioritet er at det er fairtrade. Etter det prøver jeg å velge sesongvarer (både lokale og import) og økologisk. Egg er alltid økologisk.

Vi lager mest mulig fra bunnen av, og jeg sjekker alt av ferdigsauser og halvfabrikata for glutamat. Jeg prøver å kjøpe kjøtt fra produsenter med dyrevelferd i fokus så langt det er mulig.

Jeg prøver å kjøpe mest mulig av frukt og grønt i løsvekt, ikke ferdigpakkede plastpakker.


#9

Katta sa for siden:

Få prinsipper,bortsett fra at jeg tenker meg på helse enn på penger når jeg velger mat. Kortreist mat prioriteres, økologisk prioriterer jeg ikke. Egg kjøper jeg helst av noen på jobb som har høner, men kjøper jeg i butikken er det nok pris som teller mest er jeg redd. Fordi prisen på 30 egg gir meg åndenød hvis jeg skal kjøpe de små pakkene med økologiske egg. Der jeg kan velge mellom to greie alternativer velger jeg det billigste uavhengig av merke. Og så velger jeg gjerne små, lokale produsenter fremfor store produsenter som Gilde og Tine der jeg kan.


#10

Palmen sa for siden:

Tallulah og jeg kan handle for hverandre når som helst ser jeg. :jupp: Det er samme tankegang som jeg har.


#11

Bille sa for siden:

Sesongvarer, ja. Økologiske egg. Økologiske grønnsaker er vi ikke så gode på da utvalget i nærbutikken er skammelig dårlig. Vi bruker mest rene råvarer, lite hel- og halvfabrikata. Minst mulig salt og tilsatt sukker. Ikke E211, natriumbenzoat.

Hadde vi ikke forresten en egen tråd om sesongvarer? Tallulah, var det du som startet en for en tid tilbake? Nå på vinterhalvåret er det jo vesentlig vanskeligere å velge sesongvarer i Norge, så tips hadde vært gull.
Hvilke E er glutamat forresten, er det E250?

Og dette med EMV har jeg forresten aldri tenkt over. :flau: Men det er jo helt logisk.


#12

Divine sa for siden:

Ah, ja, det punktet glemte jeg å nevne. Det er noe jeg også etterstreber.


#13

Bille sa for siden:

Der kan jeg skjerpe meg og bli mer bevisst, når jeg tenker meg om.

#14

Lavender sa for siden:

Jepp, men jeg er en utypisk norsk forbruker.

Kjøtt fra Gilde, Coop eller lokalmat. Pølser med minst 78% kjøtt.
Frosset økologisk fisk, eller fisk fra ferskvaren.
Økologiske egg, rømme, gulerøtter, kalamataolivner, av og til bananer og appelsiner. Fordi de varene oppleves som bedre en fra konvensjonellt landbruk, ikke mye prinsipp.
Stange kylling, dessverre REMA vare, men vil ikke ha kylling marinert i salt og vann. Eller kylling med ben som ikke knekker, men bøyes lydløst.
Hermetikk, eller kartong fra Go Green eller Mutti.
Tror ikke vi kjøper hel eller halvfabrikata fast, kun whole wheat fajitas.

Prøver å unngå Nederlandske drivhustomater uten lukt og lite smak. Foretrekker Granny Smith fra Süd Tyrol, ikke Argentina. Leter etter kortreist mat, men innser at mango, avocado og kiwi neppe blir dyrket i Norge. Unngår det meste av EMV.

Ønsker meg en Coop Extra nær meg.


#15

Fløyel sa for siden:

Spør av uvitenhet..
Hva er galt med Finsbraaten, Q-meierier og Synnøve?


#16

Lavender sa for siden:

Kaffe er kinkig. Fikk tilsendt økologisk fair trade kaffe fra USA, men det er litt upraktisk, og pinlig lite kortreist med reiserute Sør Amerika, California, Norge. Smart Club førte de røde og grønne posene fra Starbucks, men nå er det slutt for Smart Club. Coop har nesten god kaffe.


#17

Lavender sa for siden:

Eierstrukturen for min del.


#18

Røverdatter sa for siden:

Jeg unngår prior-kylling, mest fordi den er full av vann og smaker gummi, men også av hensyn til dyrevelferd. Og så etterstreber jeg norske råvarer i størst mulig grad, men jeg gjør av og til unntak på ting som ost, skinke og mat som er spesielt mye bedre når den er importert. Frukt og grønt i løsvekt praktiserer jeg også. Og jeg velger i størst mulig grad rene råvarer.

Det med EMV tar jeg også hensyn til, fordi jeg syns kvaliteten er variabel og at det av og til er ullent å finne ut hvor varene kommer fra. At jeg da i tillegg er med på å oppretteholde utvalget er jo bare gledelig.

Jeg handler forresten i en dagligvare med veldig stort utvalg og unngår butikker som bare har en viss mengde varer og ikke tilbyr alternativer innenfor en varegruppe. Handler feks. aldri på Rema. Jeg syns det er gull med butikker som har godt utvalg. "Min" Meny har for eksempel både gode, norske grøntvarer og norsk kjøtt OG et godt utvalg i utenlandsk ost.


#19

Bille sa for siden:

På hvilken måte da? :teskje:

#20

løve70 sa for siden:

Det lurer jeg også på :vetikke: Jeg velger ofte varer fra de små meieriene, tenker at Tine har godt av litt konkurranse....


#21

Floksa sa for siden:

Det er ikke noe galt, men jeg vil at når jeg kjøper et produkt, skal så mye som mulig av prisen, gå tilbake til den som produserte råvaren.
Altså bøndene. Og når TINE går med overskudd så etterbetales dette til bøndene. Når Q-meieriet (Kavli) går med overskudd blir eierene rikere.
Og sist TINE etterbetalte bøndene, var sjefen i Kavli rasende, for da "måtte" de også betale ekstra til sine bønder......
Nortura etterstreber at bonden skal få best mulig betalt for sitt slakt.
De ikke samvirkeiede bedriftene har en litt annen målsetting. Nemlig mest mulig til eierene.

Synnøve Finden er en litt annen greie, da de ikke kjøper melk av bonden, men av TINE. Denne melka kjøper de til kostpris med en svært gunstig avtale. Og lell så syter og klager de over slemmeTINE. Dessuten er osten dems vondt :lol:


#22

him sa for siden:

Nei, vil ikke si det. Jeg har noen ting jeg prioriterer, men det går mest på praktiske ting heller enn prinsipper. Jeg prøver å leve sunt, så det er det som styrer valgene mine heller enn dyrevelferd og/eller politiske grunner. Jeg trodde feks at jeg var safe som alltid kjøper økologiske egg, men ut fra denne tråden er jeg litt tvilende?

Jeg kjøper mest mulig rene produkter og lite farse. Kjøper nå kun økologiske egg (men da jeg hadde lite penger gjorde jeg ikke det). Kjøper mest mulig fersk mat og minst mulig fra dypfryseren (middager). Mye frukt og grønt. Prøver å holde meg til sesongmat, men der er jeg ikke så flink.

Prioriterer ikke fairtrade eller økologisk mat.


#23

Xian sa for siden:

Skriver under på denne. Og så aldri scampi mer. Det er tidvis et savn, men. :leppe:


#24

Floksa sa for siden:

Det er en god tanke, særlig om de velger de som faktisk er små.
Som Den blinde ku, Smak av Valdres osv.


#25

Neket sa for siden:

Jeg er som vanlig dårlig på prinsipper, og kjøper stort sett det som står nærmest.

Jeg kjøper norsk hvis jeg kan. Unntatt gulost (sorry Floksa), der kjøper jeg stort sett Cheddar. Men når jeg bodde i UK kjøpte jeg stort sett Jarlsberg. Jeje.


#26

løve70 sa for siden:

Det har du veldig rett i, den smaker virkelig ikke godt:(


#27

Lavender sa for siden:

Interessene, pengene ligger hos Kavli og de store kjedene. Det går mindre tilbake til bønder og tjenestene som landbruket tilbyr. Som sysselsetting lengst nord, vest, øst. Skolemelk ordningen, og henting av melk der ingen skulle tro at nokon kunne bo.


#28

Nima sa for siden:

Lurer litt på argumentet for frukt og grønt i løsvekt. Er det andre grunner enn mer søppel eller at man kan velge selv?


#29

Tallulah sa for siden:

Jo, stemmer det. Skal se om jeg finner den igjen.

Jeg vet. Men det går ikke an å kjøpe scampi. :niks:

Begge deler, egentlig. Jeg liker ikke at det er så mye plast, og jeg liker å kunne velge selv.


#30

Harriet Vane sa for siden:

Jeg velger økologisk, fairtrade, dyrevelferd, løsvekt, kortreist, minst mulig tilsetningsstoffer og norsk så sant jeg kan. Dessuten har jeg svært gode erfaringer emd å spørre butikksjefen om de kan ta inn ting til meg. Jeg har fått bestilt lammeskanker, norske levende sjøkreps til selskap og fått dem til å ta inn flere typer rotgrønnsaker bare ved å spørre. Det er dessuten blitt et uvanlig stort utvalg av kortreist ost og kjøttprodukter i en egen hylle i butikken vår, som er en monster-kjedebutikk. Så be om, så kan man få!

Jeg kan ikke si jeg synes Kavli er den verste, det er mye godt som kommer ut av Kavlifondet!


#31

Røverdatter sa for siden:

Jeg gjør det fordi det som regel er en ganske stor prisforskjell. Dobbel pris på løk i strømpe i min butikk.


#32

Harriet Vane sa for siden:

Jeg prøver å unngå ekstra emballasje og plastpakkede grønnsaker pga prisforskjell og søppel.


#33

Floksa sa for siden:

Kavlifondet er kjempebra. Men det er ikke til å stikke under en stol at eierene i Kavli tjener noe mer enn den gjennomsnittlige melkebonden.....


#34

annemede sa for siden:

Jeg regner med at direktørene i TINE tjener noe mer enn den gjennomsnittlige melkebonden også.


#35

millact sa for siden:

Sånn tenker jeg og.


#36

millact sa for siden:

Ingen prinsipper tror jeg. Hender jeg kjøper økologiske egg, men ikke alltid.


#37

Maverick sa for siden:

Så kortreist som mogleg, så fairtrade som mogleg, så økologisk som mogleg.


#38

Meiose sa for siden:

Bor omtrent 150 mil fra nærmeste Meny, så jeg må stort sett gå etter hva som er tilgjengelig. Har mine nykker, jeg kjøper sjeldent eller aldri halvfabrikata, kjøper fisk på fiskebruk, maser ukentlig på de ansatte på nærbutikken etter ting jeg savner og prioriterer kortreist og fairtrade foran økologisk der jeg har valget. Noe jeg egentlig sjeldent har, dessverre.


#39

Eia sa for siden:

Kortreist, økologisk, fairtrade, i den prioriteringen. Ut over det spiser vi grønnsaker fra andelsgård og kjøper kjøtt direkte fra produsent. Oppdrettsfisk har vi kuttet ned på, men ikke kuttet helt - enda.


#40

Guava sa for siden:

Vi handler det aller meste på nærbutikken. Det er et bevisst valg. Vi handler ofte kjøtt på det lokale slakteriet og synes det ofte har bedre kvalitet enn gilde. Egg og poteter handles hos bønder i nærheten.


#41

star sa for siden:

Ikke Rema nei, der handler vel jeg aller mest. Ukeshandle på Meny går ikke.
Frukt og grønt i løsvekt og helst lokalt. Økologiske egg, helst kortreist der også.
Er nok dessverre stor synder på kylling. Går bare/mest i Tine når det gjelder ost og melk tror jeg. EMV styrer jeg unna.


#42

frukt sa for siden:

Jeg har mange prinsipper, men ikke råd til å følge dem desverre ... :( Så det blir til at jeg velger etter pris stort sett.


#43

-ea- sa for siden:

Jeg kjører som oftest forbi Rema og videre til Eurospar som er veldig bra her. Kjøper mye lokalprodusert mat der. Men noe prinsipp er det ikke, bare bedre mat, synes jeg.
Nå er vi bare halvannen person i husholdningen, hadde jeg driftet en stor familie hadde jeg sannsynligvis måttet se litt mer på pris enn jeg gjør nå.


#44

Ole Brumm sa for siden:

Jeg har egentlig ingen prinsipper, men jeg prioriterer økologisk og norsk mat.


#45

Nextlife sa for siden:

Min første prioritet er at maten skal være trygg for oss to som er allergikere. Det betyr at jeg bruker rene råvarer der jeg også må kunne spore fòret dyret har spist, og evt genmanipulering.
Deretter kommer kortreist/fairtrade/økologisk som prioritet, litt ymse hva jeg får tak i på de trasige butikkene jeg har i nærheten.
Jeg har heldigvis en økologisk bonde jeg kjøper kylling fra, samt en småskalaprodusent av kjøtt og kjøttprodukter.
Når jeg kjøper grønnsaker prøver jeg å kjøpe etter sesong, og aller helst norske der det er mulig.
Fisk/skalldyr bruker vi ikke, og meierivarer bruker vi enten Tine eller små lokale produsenter.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Mest mulig økologisk, og jeg støtter aldri mat som er produsert på dyrelidelse siden jeg unngår alt animalsk. Økologiske egg er ikke så mye bedre for hanekyllingene enn konvensjonelle egg.
Synes det er bra at økotilbudet øker. Skulle ønske flere valgte økologisk slik at tilbudet ble enda bedre. Det er jo en opplevelse å gå og handle i endel andre land, selv i nabolandet Danmark. Økologisk overalt, og det er ofte billigere enn den vanlige maten.


#47

Callisto sa for siden:

Jeg kjøper mye fra Q-meieriene nettopp pga Kavlifondet og at selskapet er eid av en stiftelse:

www.kavli.com/no/about-kavli-group/Sider/default.aspx

kavlifondet.no/


#48

Callisto sa for siden:

Ellers har jeg ikke så mange prinsipper men unngår EMV og prøver å kjøpe økologisk om mulig.


#49

Mamari sa for siden:

Tenker pris - grønnsaker- frukt og gode,enkle råvarer. Kjøper svært sjelden Toro, aldri ferdigmat/pizza.


#50

Einhyrningur sa for siden:

Vi kjøper ikke Tine der vi kan unngå det (mannens prinsipp), eggene skal ha vært frittgånde og kyllingen likeså (i den grad man klarer å passe på det), frukten må ikke være fra Israel, mest mulig Norsk og minst mulig halvfabrikata.


#51

Candy Darling sa for siden:

Egentlig ikke. Jeg tenker først og fremst på helsefaktoren; altså fett, sukker, grovhetsgrad, kjøtt- og fiskeandel osv.

Så har jeg en del produsenter jeg liker, fordi jeg har en oppfatning om at de leverer kvalitet og helst er etiske. Det siste poenget synes jeg er ekstremt komplekst, fordi det er så mange faktorer. Jeg boikotter generelt ikke, av samme grunn, men jeg velger gjerne å bruke pengene mine på det jeg oppfatter som gode produsenter. Eksempler på det siste er Stange, Smedstuen, Den Blinde Ku osv.

Jeg prioriterer ikke økologisk på annet enn egg, og det er fordi jeg har fått for meg at dyrevelferden er bedre der.


#52

vixen sa for siden:

Jeg kjøper stort sett samvirkeprodukter eller småskala på ost/melk/kjøtt. Jeg handler norske grønnsaker om jeg kan. Prøver å unngå for mye embalasje. Velger ofte økologisk. Når det gjelder egg kjøper jeg helst fra så frittgående som mulig med økologisk som prioritet to. Jeg kjøper ikke israelske varer.


#53

Katta sa for siden:

Jeg greier ikke å se fordelen med økologiske grønnsaker fra fjernere strøk fremfor vanlige kortreiste.


#54

era sa for siden:

Burhøns og Israel og pels.


#55

Guava sa for siden:

Innebærer isralboikott bare dagligvarer eller også bildeler, diamanter, data og farmasi?


#56

Veslemøya sa for siden:

Jeg kjøper refill der jeg kan. Og prøver stort sett å unngå mye emballasje der jeg kan.


#57

Lavender sa for siden:

Ett prinsipp på pris. Jeg kjøper ikke nye smarte størrelser og former. Eksempel makrell i tomat, 170 grams på bunnhylla er mye billigere enn 110 grams pr kg. Vi spiser det uansett. Jeg kjøper ikke Seigmenn formet som nisser 50% dyrerer enn orginalen. Unntak er til pynt.


#58

Gaia sa for siden:

Jeg kjøper ikke EMV. Ellers velger jeg norsk/kortreist og økologisk i den rekkefølgen. Glass fremfor hermetikk, alltid det groveste brødet på brødskalaen. Alltid økologiske egg, helst kortreist. Og jeg handler gjerne fra småskalaprodusenter og på bondens marked, om mulig. Jeg foretrekker dessuten Tine og Gilde, uten at jeg egentlig har tenkt over hvorfor. Jeg kjøper ikke scampi og prøver å holde meg oppdatert på hvilke produkter som er kjipest for dyrene. Det innebærer blant annet at jeg forsøker å få tak i kylling som er "ren" og har levd godt. Og at jeg spiser mye lam i lammesesongen.


#59

frukt sa for siden:

Jeg er en løgner ... :flau:
Smak og helse er viktig så jeg kjøpe gluten- og melkefritt, og så kjøper jeg ikke billig mat som ikke smaker godt. Økologiske egg kjøper jeg forresten og.


#60

frukt sa for siden:

Såvidt jeg har forståt det er kortreist bedre enn økologisk langveisfra. Og kortreist kan jo godt være økologisk selvom det ikke er sertifisert.


#61

Susse sa for siden:

Her kommer pris først, dessverre.
I en annen økonomisk situasjon ville jeg prioritert fair-trade og kortreist mat.


#62

Daisy sa for siden:

Hvis jeg ser det står "made in israel" kjøper jeg det ikke, men jeg sjekket ikke hvor bildelen jeg kjøpte i går kom fra da.


#63

Candy Darling sa for siden:

Det finnes flere viktige medisiner som produseres av israelske legemiddelfirma. :) Er det mange som vil si til legen sin at de ikke vil ta (eller gi til barna) den medisinen h*n anbefaler fordi hovedkontoret er i Tel Aviv?

Slike eksempler er bare én av årsakene til at jeg ikke boikotter. Det er noe helt annet å bruke forbrukermakten til å velge positive leverandører, mener jeg.


#64

Guava sa for siden:

Hvis du skal gjøre noe som monner dropper du blant annet Teva for legemidler, sjekker ut hver gang det står Intel på et produkt og sjekker ut om Mac inneholder deler som er produsert i Israel. Det er på farmasi og teknologi Israel har store deler av sin eksport. Frukt er bare småtteri.

Det som er med boikott er at det er kjipt å boikotte når det koster oss noe. Jeg synes det er enkelt å kutte ett appelsinmerke når jeg kan velge et annet. Når jeg må droppe de beste prosessorene og det beste datautstyret er det mer trasig å boikotte selv om det er slike ting det monner av.
Å ikke velge det bilmerket man har mest lyst på er også noe som koster.

Men men.. Jeg boikotter ikke noe særlig, selv om jeg ser poenget man markerer ved boikott og jeg velger heller ikke israelske appelsiner eller vin (noe som er ekstremt enkelt å unngå).


#65

Polyanna sa for siden:

Økologiske egg.

Stangekylling.

Og så velger jeg Q-meieriene fordi Tine har og har hatt godt av konkurranse. Det er mye de kan konkurrere på selv om de får råvarene fra Tine.


#66

Tallulah sa for siden:

Jeg har alltid vært en boikotter, og har vokst opp i en familie som er det. Men FP har egentlig opplyst meg om hvor vanskelig det er å være konsekvent i slike spørsmål. Så jeg er ikke like kategorisk. Jeg greier fremdeles ikke å kjøpe appelsiner fra Israel, har kvaler mot å reise til Tyrkia og unngår Nestlé så langt det går, men skjønner at jeg ikke er særlig konsekvent når jeg reiser til USA, og hadde også reist til Kina om muligheten bød seg.


#67

Floksa sa for siden:

Nå er det Synnøve Finden som får råvarene sine fra TINE. :knegg:
Men jeg er helt enig i at det hadde vært fint med konkuranse, men det hadde vært stilig om de hadde brydd seg om råvareprodusentene sine også.
Vinn vinn vinn liksom.


#68

Myria sa for siden:

Vi har få prinsipper når det gjelder handlekurven. Smaken er det som teller mest for oss egentlig.


#69

Plipp sa for siden:

Jeg har prinsipper, men det er vanskelig å være kategorisk. Både på grunn av tilgang og pris.

Og apropos økologisk og frukt/ grønt i løsvekt: her i min lille by er det nærmest umulig å få til begge deler, siden så og si all økologisk frukt og grønt som selges er plastpakket! Helt hårreisende, spør du meg.
Jeg prøvde kolonihagen en stund, men der var halvparten råtnet før det ankom meg.


#70

Polyanna sa for siden:

:svimmel:

Jeg har sånn orden på ting! :stolt:


#71

Guava sa for siden:

Ja definitivt.

Går melka deres til Finden nå? Jeg lurer på om ikke svigermelk blir levert dit.


#72

Floksa sa for siden:

Ja, melka vår går stort sett dit og blir til ost.
Bortsett fra i jule, påske og fellesferien da, da stenger de ned og så må TINE bare løse problemet med den melken som vanligvis går dit :gal:

Ja, jeg synes ordningen er ganske urettferdig :o


#73

Katta sa for siden:

Jeg synes du tar feil mann. Det er Tine som har gått med på den avtalen. Jeg regner ikke med det sto mange i kø for å selge melk til dem på de premissene. Tine burde egentlig kunne fått frem en bedre avtale det.

Og hvis Tine og Gilde er eid av bøndene og gir utbyttet til bøndene, er det faktisk eierne som får utbyttet der også. Det er lurt av bøndene å eie egne selskap, men jeg synes ikke nødvnedigvis det blir edlere av å gi utbytte til disse eierne enn til andre aksjonærer.


#74

Floksa sa for siden:

Tja. Det er jo noe av poenget med fairtrade...
(uten at jeg med det sier at TINE og Gilde er fairtrade altså, men det er nærmere enn SF og Q)
Joda, TINE er markedsregulator "frivillig".
Og det er den rollen som gir dem leveringsplikt. Men jeg synes den er urettferdig fordeom :o


#75

annemede sa for siden:

Tine bestemmer hvor mye melk Finden skal få, de kan jo ikke bare bestille liksom ...
bøndene som leverer til q-meieriene, de leverer vel dit på helligdager også, eller gjør de ikke det?


#76

Polyanna sa for siden:

Det er vel myndighetene som har regulert at Tine skal selge til andre?


#77

Katta sa for siden:

Tine har jo ikke monopol for å være snille. Og fairtrade er vel å gi en fair pris til råvareprodusentene, ikke å pløye overskuddet tilbake dit?


#78

Lisa sa for siden:

Ja, jeg har en del prinsipper men jeg blir stadig forvirret (jo mer jeg leser!) og er ikke helt sikkert på hvor konsekvent jeg er, eller burde være. :o

Økologisk mat: dette var jeg mer opptatt av tidligere merker jeg. I et globalt perspektiv er jo ikke dette særlig bærekraftig er det? Stor matmangel, få ressurser osv. Overordnet bør være matproduksjon som kan gi mat til flest mennesker men her i rike land kan vi sikkert fint produsere økologisk uten at det betyr at færre folk får mat ....
Dyrevelferd: ja, det ønsker jeg i alle fall å ta hensyn til. Jeg kjøper ikke lenger Prior kylling men kun Stange. Siden vi ikke har Rema i nærheten har dette ført til betydelig mindre kylling i kostholdet vårt men det går helt fint.
Fairtrade betaler jeg gjerne ekstra for.

Ellers prioriterer jeg kvalitet fremfor kortreist og jeg er ikke nødvendigvis opptatt av at det jeg kjøper er norsk. Jeg synes ikke Tine eller Synnøve vanlig gulost smaker noe som helst og kunne ikke falle meg inn å kjøpe Gilde kokt skinke som man nærmest må legge i sil for at vannet skal renne av før en kan spise.

Ellers har jeg etter å ha lest mye av det Floksa har skrevet helt sluttet å kjøpe kjeders egenproduserte varer.

Floksa - du nevner stadig at du aldri spiser kylling. Det handler om dyrevelferd regner jeg med? Og hvis så, er alt av fjærkreproduksjon like ille altså? Er det "bedre" å kjøpe Stangekylling en Prior i forhold til det etiske i selve produksjonen?


#79

Floksa sa for siden:

Jo, Finden kan bare bestille. TINE har mottaks og leveringsplikt, det er en del av dealen når de er markedsregulatorer. TINE må hente melk hos de som leverer melk, uavhengig av hvor de holder til. Det er henteplikten og helt avgjørende for at vi skal ha et landbruk over hele landet, ikke bare der det er praktisk å hente. De skal også gi samme pris til produsenten, uavhengig av hvor de holder til og av hvor mye de leverer. De har også leveringsplikt, slik at bedrifter som trenger melk, bestiller fra TINE og TINE er pliktige å levere den mengden melk, uavhengig av om de har nok selv eller ikke. Den melka skal selges til kostpris.
Nortura (Gilde) har de samme pliktene.

Q-meieriene har sine egne bønder ja, og henter selvfølgelig hos disse. Men de henter ikke hvorsomhelst. Vi kan feks ikke slutte å levere til TINE og begynne å levere til Q fordi Q gidder ikke hente melk der jeg bor....

Ja, de har markedsregulatorrollen. De har ansvaret for at det er passe med melk i markedet til enhver tid.

HOY!! TINE har IKKE monopol!
Markedsregulatorrollen har noen positive sider, men jaggu følger det med en del plikter også. Det ville, på kort sikt, vært bedre for TINEå ikke ha rollen. Ny regjering ønsker å skille markedsregulatorrollen fra samvirket. De bare vet ikke hvordan de skal løse det....

Samvirket har som sitt overodnede mål å betale råvareprodusenten en høyest mulig pris. Det samme kan man ikke akkurat si om de private. (som i at de ikke er samvirkeeid, ikke som i at Staten eier samvirket)
Der er målet en lavest mulig råvarepris. Dette er de helt åpne om, så det er ikke noe jeg finnes på fordi jeg er hjernevasket altså :knegg:

Vi har levert slakt privat i mange, mange år. Med det følger også Kjøttbransjen, fagbladet til de private slakteriene. Og det var vel mye det som stadig ble skrevet på lederplass der, om at råvareprisen måtte NED NED NED som gjorde at vi valgte å gå tilbake til samvirket.

Fikk vist vann på mølla :lol:


#80

Lavender sa for siden:

All melk fra gårder blir håndtert av TINE Råvare som er et eget selskap med regnskapsplikt for følgende områder.

  • Kjøpe melken av bonden og betale for den
  • Kontrollere kvaliteten på melken
  • Leie ut gårdtanker og tilby service.
  • Transportere melken fra gården og til industrianlegg.
  • Rådgiving til bøndene
  • Organisasjonsarbeid
  • Selge melken til ulike industriaktører
    Synnøve Finden kan stenge mottak om sommeren, men TINE Råvare må håndtere melken. Det er store overskudd av melk som blir lagret som melkepulver og fryst smør. Lagrene er store, og det er et problem å få anvendt alt.

Norge er for lite land til å ha helt uavhengig Råvare bedrift. Det er Statens Landbruksforvaltning som har ansvaret for overvåkning TINE Råvare.


#81

Moia sa for siden:

Interessant tråd!

Jeg kjøper ingredientser på glassbeholder eller papp - om det er et alternativ til hermetikk. Dette siden hermetikk avgir mye bisfenol A. Utålmodig på at bisphenol A skal totalforbys i matemballasje.
www.nrk.no/livsstil/hermetikkdiett-gav-hoye-bpa-verdier-1.10979699

Av egne merkevarer syns jeg ICA og COOP har gode produkter. First Price og Landlord holder jeg meg unna. Ser andre kommenterer at det er grunner til at en bør unngå alt av EMV - skal lese meg opp på det - takk for tips!

Nestle kjøper jeg ikke med mindre det ikke finnes alternativ. Morsmelkerstatnings-pushing og monopolisering av grunnvann i u-land gjør at jeg ikke vil sponse dem.

Kjøper gjerne svanemerkede produkter der det er mulig.

Nøkkelhullmerket når produktet smaker like godt som alternativet..

Fersk, hel Stange-kylling er fantastisk mye bedre enn alt annet kylling-ræl.

Jeg liker å kjøpe lammekjøtt fordi jeg har en idé om at sauer har ålreit dyrevelferd - og at sauer spiser mer "naturlig" fôr enn f.eks. høns og gris - men det er mulig at bequerellene/ mettet fett gjør det til en ikke-så-lur ting likevel.. Lam smaker uansett godt. :p

Unngår parabener så godt jeg kan.


#82

Røverdatter sa for siden:

Selges forresten Stangekylling bare i Rema-butikker nå? Jeg finner det sjelden i andre butikker og har gått over til andre alternativer.


#83

Tallulah sa for siden:

Stangekylling har blitt kjøpt opp av Rema. :mumle: Men finner det på ICA.


#84

Røverdatter sa for siden:

Ja, det visste jeg, men det er jo trist om de ikke lenger leverer til andre butikker. Ica har jeg sjekket, men takk for tips.

Og så lurer jeg på hva det betyr for produksjonen og dyrenes velferd at de er kjøpt opp av Rema? Noen som vet?


#85

Tallulah sa for siden:

:vetikke: De sier selv at det ikke skulle ha noe å si.


#86

Floksa sa for siden:

Det er en trend som ikke er godt altså.
Som oftest presser da kjeden produsenten så mye på pris at de selger bortimot med tap, når firmaet er på randen av konkurs, kjøpes det opp av kjeden for en billig penge og kjeden bygger raskt oppigjen det som var et annerkjent merke.

Dette har vært gjort flere ganger, men jeg vet ikke om det er tilfelle med Stangekylling altså.

Kyllingene går ikke ute og hjemmesiden var forbausende fri for bilder fra produksjonen. Det er ikke et godt tegn.....


#87

Lisa sa for siden:

Men Floksa, er det dyrevelferd som er din begrunnelse for ikke å spise kylling i det hele tatt?

:veldig nyskjerrig og beklager hvis du har svart på dette tidligere!:


#88

Floksa sa for siden:

Ja.
Jeg vil påstå at kyllinger og høner i Norge har det mye verre enn pelsdyr.
Men de er kanskje ikke så søte og vekker derfor ikke noe særlig sympati?
Jeg vet ikke...
(som en digresjon til alt oppstyret rundt pels)


#89

Lisa sa for siden:

Takk. Jeg har ingen problemer overhode med å tro at du har rett. :(

Det var en veldig flott serie i Morgenbladet for et par år siden med flere essays rundt hvordan akkurat fjærkreproduksjon skiller seg ut og er så langt fra noe som kan gå under betegnelsen "humant" eller etisk som overhode mulig.

Og i bunn og grunn handler det om en etterspørsel? At folk nå spiser sunnere og fjærkreproduksjon har økt med flere hundre prosent de siste tyve årene?



#91

Skremmern sa for siden:

:nikker: Det var vel 9 av 10 kyllingfarmer som strøk, mener jeg å huske?

Jeg spiser ikke kylling. Men familien elsker det, så jeg kjøper og tilbereder det til dem.


#92

Lavender sa for siden:

Henriettes Sauser ble kopiert av Coop og NG, og Henriettes gikk konkurs. United Bakeries spesialutviklet brød og boller for Meny, nå har Meny nesten all produksjon selv. Nordfjordeid er lik REMA, Grans er lik REMA, Norgesgruppen og REMA er eiere i BAMA, som igjen er produsent av BaRe juicen. Synnøve Finden er til salgs.....


#93

Lisa sa for siden:

Ja det var helt grusom lesning og resultatet var nedslående.

Så du er også konsekvent på dette? Du lager kylling til familien men spiser ikke selv fordi du personlig synes fjærkreproduksjon er for drøy?

Kjenner jeg går litt i meg selv her og prinsippene mine. Jeg elsker kyllling da jeg ikke spiser særlig med rødt kjøtt men kraist, det burde jo være fullt mulig å bare kutte det ut rett og slett.


#94

Skremmern sa for siden:

Ja. :sukk: Jeg brude kanskje oppfordre familien til å følge meg, men foreløpig (i veldig mange år, I might add) har jeg vært alene med prinsippene mine.


#95

Lisa sa for siden:

Jeg skjønner hva du mener men synes det er helt greit å ha prinsipper "alene", synes det står stor respekt av det.


#96

Guava sa for siden:

Jeg synes det er litt vanskelig å vurdere hva som er bra dyrevelferd i mange tilfeller.

Jeg hører en del om fjærkre og har sett moderne kalkunfjøs med mangfoldige tusen frittgående kalkuner. De lever tett, noen blir hakket i hjel, men jeg klarte ikke helt å se at de har det fælt. Hva tenker vi er bra for kalkuner? Er det bare lykkelige kalkuner på gårdstunet som er etisk bra eller kan det finnes produksjon i storskala som vi tenker er OK?

Jeg vet at mange får hetta av å se moderne fjøs med 80 kyr hvor kyrne står i kø foran roboten til melking. Er det dyrevennlig? Har de det bra evt. bedre enn man hadde i et lite båsfjøs?

Jeg synes ikke det er så lett og aner ikke hvor jeg mener grensene går.


#97

Tallulah sa for siden:

Stangekyllingen går inne på grunn av frykt for sykdom, men får ikke antibiotika og vekstfremmende stoffer. De sier de har god plass (men ingenting om hva de definerer som god plass), men jeg skulle ønsket meg mer detaljert informasjon.

Holtekylling har bedre informasjon, og er også økologisk. Der beiter fjørfeet utendørs, ser det ut til, og de oppgir antall kvadratmeter hvert dyr har. 7 kyllinger pr kvaratmeter, framfor 23 (!) i vanlig drift, samt over dobbelt så lang framforingsperiode. Ingen atibiotika.


#98

Røverdatter sa for siden:

Holtekylling er en av de jeg har erstattet Stangekyllingen med. Jeg bruker også en som heter Liveche-kylling fra Jacobs. Jeg er egentlig ikke spesielt prinsippfast, men jeg syns ikke Prior smaker godt, og når de da i tillegg behandler kyllingen dårlig så går vi heller ned i mengde og opp i kvalitet.


#99

Java sa for siden:

Et av problemene ved fjørfe er at vi ikke har avl på fjørfe i Norge. Eller, det største problemet i den sammenheng så og si bare finnes et selskap, skotske Aviagen. All kyllingproduksjon i Norge er basert på import fra dem. Det er derfor bare produksjonsforholdene som skiller de ulike produsentene i Norge.

Når det gjelder antibiotika er ikke det utbredt i norsk kyllingproduksjon generelt, men heldigvis er bransjen opptatt av problematikken.

medlem.nortura.no/nyheter/nortura-med-omfattende-esbl-tiltakspakke-article35484-11885.html


#100

Tallulah sa for siden:

Jeg finner ikke noe info om denne, bortsett fra at det er Nortura. Vet du noe om oppdrettsvilkårene?

Vil det si at man importerer alle små kyllinger? Også vokser de opp på ulike kyllingfarmer her før de blir slaktet? Hvordan er det med disse skottene, bruker de masse antibiotika og greier?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.