Jeg er på leit etter selve Julaftensdesserten i mitt hjerte. Jeg er vokst opp med riskrem, men det er ingen höjdare, synes jeg. Karamellpudding er egentlig snaddergodt, men etterlater meg likevel ikke heelt tilfredsstilt. Det skal være en dessert med festpreg, men likevel en smak av tradisjon. Ikke for eksperimentelt, men ikke for enkelt heller.
Jeg er usikker på hva jeg skal lage i år. Vi er ikke dessertmennesker. Jeg liker hverken riskrem eller karamellpudding, og jeg er vokst opp med Dronning Mauds fromasj. Men jeg liker ikke å lage desserter med gelatin... Jeg kunne tenkt meg noe litt friskt, så jeg vurderer appelsinostekake på pepperkakebunn. Men jeg vet virkelig ikke. Håper inspirasjonen kommer til meg når det nærmer seg...
Vi har riskrem med hjemmelaget bringebærsaus. På nyttårsaften har vi karamellpudding.
Hva med fyrstekake (Sverre Sætre sin oppskrift er fantastisk) med pisket krem eller Dronning Maud-fromasj
Jeg er oppvokst med riskrem OG marsipankake.
Da jeg traff mannen vekslet vi mellom fruktsalat og riskrem i mange år. De siste årene, etter at gutta ble født har det blitt karamellpudding med krem på de voksne og is til barna.
Denne karamellpuddingen ser i alle fall fristende ut. :)
Vi har ribbe på julaften, og jeg syns ikke riskrem passer i det hele tatt etter den middagen. Jeg er vant med fruktsalat fra barndommen, og det er en av tradisjonene jeg har beholdt hjemmefra. Lager den av masse forskjellig frisk frukt, serveres sammen med krem og hakkede mandler som tilbehør til de som ønsker det. Friskt og godt etter en tung middag, og evt. behov for enda søtere saker blir dekket av et rikholdig kake- og godteribord, enten samtidig eller utover kvelden.
Riskrem lager jeg gjerne en av dagene i romjula, den lages med vaniljestang og serveres med kirsebær- og portvinssaus og hakkede mandler. Det er veldig godt! Vanlig rød saus til barn. Denne desserten har vi gjerne en dag det er fisk til middag.
Ellers er hjemmelaget karamellpudding også veldig godt, og det fins jo mange mer moderne desserter som også er gode i jula: Sjokoladefondant, creme brulee, en frisk ostekake med sitrus, ovnsbakt frukt med honning og julekrydder, for å nevne noe.
I fjor prøvde jeg Dronning Maud-fromasj for første gang, den falt ikke i smak her.
Vi lager ofte et dessertbord en stund etter middagen, litt avhengig av hvor vi feirer, selvsagt, og setter fram både riskrem, is, frukt, en vanlig kake og litt julebakst. Da får flere det de liker og vi slipper å spise dessert når alle er stappmette etter ribba. :nemlig:
Blir den stiv nok til det, altså? Jeg er tilbøyelig til å være litt kjip med gelatinen, og heller la den være litt flytende. Men da blir det nok bolleversjonen.
Riskrem med hjemmelaget bringebærsaus. Riktignok serveres dette 1. juledag, ettersom julaften blir hos svigermor. Men 1. juledag blir det en ny julekveld med mine foreldre.
Haha, jeg kunne skrevet alt dette selv! Bortsett fra at riskrem er helt ok, da. Men ikke mer. Karamellpudding er ikke spesielt godt. Og hva ER det med å lage gelatindesserter? Dronning Maud er jo godt, da.
Jeg vet ikke. Vi har liksom ikke funnet frem til en tradisjon for dessert:( I fjor hadde vi oreo-kake (bestilt av LilleVenn). Mulig at vi ender på Creme Bruleé, det liker alle utenom LilleVenn...
Jeg tror jeg har lyst til å lage appelsinsalat med krydret sukkerlake (anis og vaniljestang). Det er utrolig friskt og lett, og passer fint etter det tunge pinnekjøttmåltidet. Kanskje med is til.
Riskrem med bringebærsaus til dessert, og karamellpudding til kaffi. Dvs. som regel kjem desserten på kaffibordet, for alle er så mette etter middag. Me har ikkje kaker på julafta, berre kjeks, dessert og kanskje lefser. Riskrem er eit must på julafta, for det er ein av ytterst få desserter som storesøster likar.
Karamellpudding. Vi spiser alltid dessert rett etter hovedretten, fordi jeg insisteer på at så tunge måltid skal avsluttes med noe søtt, og da er det greit at det ikke er for tungt.
125 g sukker
5 dl kremfløte
5 dl Vikingmelk
6 eggeplommer
4 hele egg
1 vaniljestang
Bland sukker og vann i en kasserolle og smelt på høy varme. La koke til det har karamellisert og fått en fin brunfarge. Hell i en 2 liters form og snu litt på formen slik at sausen dekker bunn og sider av formen. Sausen vil stivne og bli hard.
Kok opp fløte, Vikingmelk, sukker og splittet vaniljestang. Visp eggeplommer og egg lett sammen i en bolle. Visp gradvis inn den varme fløteblandingen. Sil og ha i formen. Stek i vannbad ved 125 grader i 1½-2 timer. Avkjøl karamellpuddingen helt i formen (kan gjerne lages dagen før og avkjøles over natten) før den hvelves over på fat og serveres med pisket fløte.
Dere som ikke har riskrem, pleier dere å ha mandel? Altså, er dere vant til grøt med mandel i og sånt? I tilfelle når? Vi hadde aldri grøt med mandel i hjemme, kun i riskremen til dessert.
Jeg tror ungene synes at mandeljakten er hele vitsen med dessert. :knegg:
Ingen mandeljakt med nøtteallergiker i huset. Og ja, jeg vet at mandel ikke er definert som nøtt, men han er uansett allergisk med det. Vi har ikke overført tradisjonen til å bruke noe annet som "mandel".
Min familie har tradisjon for multer med fløte. Multer er verdens mest overvurderte bær. :skuffet: (Det er alltids litt småkaker og konfekt også, da. Det går nok bra i år også.)
Vi har ingen fast tradisjon, så vi får se hva vi ender på. Jeg vil ha det søtest mulig og med mest mulig sjokolade. :nam:
Hvis jeg fikk bestemme helt selv skulle vi hatt stratos dyppet i smeltet stratos. Med knust stratos strødd over. :nemlig:
Moltekrem og krumkaker - det har vi som regel på julafta. Eg likar det veldig godt!
Andre dessertar i jula blir riskrem med raud saus og petit pots (nydelig sjokoladegreier med krem på)
Vi har ikke dessert, for det er ingen som orker. Men en stund etter at pakker er åpnet og roen senker seg igjen så har vi kaffe og da kommer riskremen frem. Samt litt kaker og annet juleknask. Jeg lager supergod riskrem om jeg skal si det selv, med både krem og creme fraiche i. Kirsebærsaus og sprø mandelflak på toppen.
Vi har for så vidt ikke dessert vi heller, ikke sånn rett etter middagen. :niks:
Men jeg kaller alt dessert, uavhengig av om det inntas til kaffen eller etter mat.
Skulle akkurat til å skrive dette. Er det ingen av dere som har tradisjon med mandelen i riskremen?? Eller kanskje dere har det en annen dag enn julaften? Her MÅ vi ha riskrem nettopp pga. dette formålet, og alle er jo forsåvidt mette, men vi spiser alle en klatt med riskrem kun for mandel-leken. :knegg:
Det er hysterisk! Premien står innpakket på bordet og alle er like barnslige, later som om de finner mandelen, ingen vil si noe, og når mandelfinneren røper seg (eller blir røpt) er plutselig alle stappmette.
Tja, vi har på en måte tradisjon med mandel i grøten (i grøten som spises til julelunsj, ikke riskremen). Da vi var små var det den som fikk mandelen som delte ut gavene, og det var alltid stor stas (i allefall for barna). Marsipangris o.l. gave var det liksom ingen vits i, det manglet jo ikke på julesnop uansett.
Etter at vi begynte å feire jul i eget hus har vi ikke hatt noen mandel i grøten. Eller, vi hadde det i fjor. Broren min kjøpte en fin marsipangris og sa at i år måtte vi ha mandel i grøten. Som sagt så gjort, men julegrøten ble spist og ingen mandel funnet. Hvor den tok veien er det ingen som vet. Jeg tror ikke mandel i grøten blir noen tradisjon hos oss, det er i allefall ingen som ser ut til å brenne for det.
Vi, altså min familie, bruker å ha karamellpudding. Den tradisjonen kommer jeg til å fortsette når vi begynner å feire jul hjemme hos oss selv. I år skal vi feire hos søsteren min, så det blir karamellpudding i år også. Mannens familie bruker ikke å ha dessert. Det har hendt at de har hatt en iskake stående på lur, men den har ikke blitt satt fram, fordi "alle er så mette".
Den oppskriften på Trines matblogg ser ganske riktig ut, ja. (Jeg bruker forresten mandelmelk når jeg koker grøten, men det er fordi jeg ikke tåler melk så godt).
Vi har multekrem. Av en eller annen grunn, mest trolig pga unger som ikke vil spise multer, har vi riskrem også. I år blir det heggebærsaus til hørte jeg rykter om. Det er aller best.
Håper jeg får en djevel til jul, såpass jeg blir skremt til å springe en runde rundt fjorden. (Jaja, sånn sett så skal det vel være skremsel nok om jeg får en badevekt.)
Vi har pære med krem. Alltid vært sånn. Anbefales ikke. Hermetisk pære er godt, men da med is og varm sjokoladesaus. Riskrem på julaften er litt i overkant synes jeg, ungene har jo ofte fått risgrøt til lunsj. Riskremen kommer 1. juledag. Egentlig orker vi ikke dessert på julaften.
Jeg er ikke superbegeistret for riskrem, og orker det slett ikke etter en slik middag egengtlig. Men det er tradisjon, ungene elsker det, mannen verdsetter det, mamma sier at det er mitt hus og mine valg, men jeg ser ikke for meg å servere dem noe annet.
Mandelen har vi i julegrøten til lunsj, pinnekjøtt til middag og tradisjon tro riskrem til dessert, men den kommer ikke før utpå kvelden og da sammen med julekaker og frukt. Lurte litt på om jeg skulle lage en iskake istedet, for den kan jo lages god tid i forveien.
Jeg ser at mange tar desserten til kakebordet og det blir så utrolig feil for meg. Svigers gjør det, og jeg klarte bare såvidt skjule skuffelsen første jula der oppe. :knegg: For meg er det kjemperart å gå fra bordet etter "fin middag" uten dessert. Og kakebord er kakebord, det er noe ANNET. :nemlig:
Jeg er veldig glad i riskrem, men ingen andre i familien bryr seg. Så i år blir det Dronning Maud-pudding. Med mandel nedi et sted.
Tiltredes! Jeg glemmer aldri første jul med svigers, hvor de droppet desserten, "for nå er vi jo alle så mette allikevel". Pffft. Jeg spiser sånn passe med middag, og har MASSE plass til dessert! Det er jo det som er høydaren. Og kakebord er for kaker. Noe helt annet.
Helt enig! Til en så høytidsstemt og fin middag må man ha dessert. Spiser heller lite dersom jeg er mett.
Vi pleier å ha riskrem med mandel, men det liker jeg dessverre ikke. Noen ganger har vi derfor hatt to desserter, andre ganger tar jeg en porsjon bare for syns skyld.
Dessuten har man alltid plass til dessert. :nemlig:
"Det sklir innimjødlo (innimellom)" sa alltid mamma. Dessuten er vi jo biologisk utstyrt med dessertmage - når vi får litt søtt i munnen så utvides magesekken littegrann for å gi plass til en liten søtsak. (Det har jeg lest er bevist!!).
Vi pleier å ta riskremen når vi åpner pakker, men det er fordi vi har spist mer pinnekjøtt til dessert før vi går fra bordet. Vi pleier å være så mette at det ligger i alle fall et par-tre stykker strak ut på golvet, med tilhørende jamring. Ikke plass til noen søt dessert før litt seinere.
Dessert er alvorlig! Jeg regner med dere har pinnekjøtt på julaften. Da ville jeg også tatt desserten rett etter. Men etter ribbemiddagen føles det ofte helt greit med et lite mellomrom. Avanserte greier dette. :knegg:
Vi har mandel i risgrøten på lillejulaften. Jeg har trasset gjennom den tradisjonen til tross for at mannen hater grøt så inderlig. Han får slippe de 364 andre dagene, lissåm. :knegg: (han må ikke spise altså, men det er den ene dagen jeg ikke tar hensyn til at han ikke liker det, vi andre fire elsker nemlig risgrøt og kunne hatt det en gang i uka).
Dessert rett etter ribbemiddagen er en umulighet. Vi må ligge minst en halv time på sofaen og akke og stønne over hvor mette vi er. (guri, for noen ekle i-landsvaner vi har. :grøss: )
Jeg er enig med deg, Polyanna. Dessert er dessert og den skal spises umiddelbart etter middag. Ved middagsbordet. Kakene skal serveres til kaffen og det kan godt være etter en pause. :nemlig:
Jeg er ikke så glad i ribbe at jeg blir proppmett så jeg sparer meg alltid (med glede) til riskremen etterpå. Liker den best hos mamma, for hun serverer den med rørte jordbær. :nam:
Jeg er helt enig med Polyanna, dessert ved middagsbordet.
Vi spiser en utrolig god, men mektig karamellpudding. Den er laget på fløte og eggeplommer, og blir derfor mer kompakt enn de tradisjonelle puddingene.
Den serveres med karamellsausen fra formen, cognackrem og tuiles, og lages natt til julaften over en skikkelig kosestund med min mor (om vi feirer i lag), eventuelle døtre som er hjemme, rødvin og julemusikk :hjerter:
Karamellpudding skal jeg gå med på at "glir nedimellom", men riskem? Not at all, det er jo MAT det, mettende, og slett ikke egnet som dessert etter middag man har spist mer av enn man har godt av. Og pinnekjøtt er tusen ganger bedre enn riskrem, så ikke søren om jeg spiser mindre middag for å ha plass til den desserten.
Lite begeistret for tradisjonen
Vi spiser den som dessert da. til kakebordet har vi... kaker. Og rester av riskremen siden det alltid er for mye. Og frukt og snop. Og... siden vi egentlig av alt dette blir saltsugen: kalde middagsrester som vi spiser enda litt senere. Gjerne når ungene er i seng.
Mye god mat i jula, men riskremen er ikke min spesialitet, nei. Jeg skal nok lage det, men jeg gleder meg mye mer til å lage til middag og en FRISTENDE dessert når vi skal ha middagsgjester en gang i romjula. Og når jeg bare får litt juleerfaring og sånn, kommer jeg til å vurdere noe annet julaften også, mnen ungene kommer til å protestere... de elsker jo riskrem...
Jeg har faktisk aldri lyst på dessert etter middag, men det kan ha sammenheng med at jeg blir litt kvalm og svimmel av å spise pga. hjertesykdommen. Det begrenser seg hvor stort og hvor lenge et måltid kan vare.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.