Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matservering (og alkohol?) til voksne i barnebursdag


#2

Inagh sa for siden:

Hva med å lage en pizza i stedet for pølser? Dette er jo noe både barn og voksne gjerne liker å spise?`Eller kanskje de voksne vil sette pris på om du smører noen smørbrød med litt godt pålegg på?

Jeg hadde nok ikke servert alkohol til de voksne i en barnebursdag, men så er jeg noe sær også, da. :knegg:

Lykke til med bursdagsfesten!


#3

Divine sa for siden:

Jeg ville servert pølser til de voksne også, jeg da. :enkel: Også ville jeg droppet rosévinen. Ikke at jeg ser for meg moralsk forfall, men fordi det er litt uegnet til pølser. :fnis: Pluss at jeg alltid regner med at de fleste voksne kjører.


#4

Møøse sa for siden:

Jeg er nok av den sære typen og synes ikke noe om å servere alkohol i barnebursdager. Synes ikke man skal servere alkohol på dagtid. Og når barn er tilstede og kan risikere å oppleve at de voksne forandrer seg (om enn bare bittelitt) som følge av alkoholen ... nei, jeg ville ikke gjort det. Men jeg vet at det er de som gjør det, og det er jo ikke noe farlig i det. Man velger jo selv om man ønsker å drikke.

Ellers foreslår jeg å servere salat til de voksne. En sikker vinner. Med loff eller rundstykker til eller noe sånt. Lykke til.


#5

DM sa for siden:

Jeg ville gått for pizzahorn, og jeg hadde ikke servert alkohol i et barneselskap. Hadde det vært en sommerfest med unger tilstede, så hadde det vært litt annerledes, men ikke i en barnebursdag.


#6

Kaija sa for siden:

Jeg hadde enten servert pølser eller pizza til alle, brus, vann, farris eller saft til alle, og så kaffe, te og en mer voksentypisk kake til foreldrene. Hadde ikke servert alkohol, og hadde nok også synes det var rart å bli servert alkohol i en barnebursdag.


#7

Møøse sa for siden:

:knegg:
Vel – det sier sikkert jeg også, men alkohol ville jeg ikke servert (men jeg drikker ikke selv og er vel heller ikke representativ, pga det...) Stol på deg selv, du :klemme:


#8

Koma sa for siden:

Noe enkel fingermat kanskje? Kjøttboller,scampi, ost på spyd supplert med noe bruschetta av ett eller annet slag?
Eller noen gode paier?

Jeg synes helt klart du kan servere rosévin. Jeg ville blitt veldig glad om jeg kom i barnebursdag og fikk nyte ett glass god vin:jupp:


#9

Honda sa for siden:

her i bursdager serverer vi rundstykker med god pålegg, til voksne.
og vi serverer ikke alkohol.


#10

5barnsmor sa for siden:

Her serveres heller ikke alkohol, men vi drikker ikke heller da....


#11

Pebbles sa for siden:

Pitabrød delt i to, fyllt med ost,skinke og salat, eller kylling og salat.
Rømmedip ved siden av, som kan helles oppi.

Trenger verken tallerken eller bestikk - og alle liker det! :)


#12

Fadese sa for siden:

Jeg er så kjedelig at også de voksne har fått pølser i bursdagene til Lillemor. Et annet alternativ kan kanskje være å lage en pai (quiche)?

Som flertallet her inne ville jeg droppet alkoholservering i en barnebursdag.


#13

Sitron sa for siden:

Jeg hadde uten tvil ikke servert alkohol i en barnebursdag og jeg hadde reagert negativt om noen hadde gjort det. Hadde neppe gått i bursdag der flere ganger.


#14

Miss Norway sa for siden:

Synes salat er digg (og greitt til alle på sommerslankeren :mumle: ) eventuelt også en pastasalat, grillspyd, kjøttboller, kyllingvinger, oliven, parmesanbiter... tapas er vel like greitt å kalle det kanskje?

Og ja, jeg blir SÅ glad når jeg får vin i barnebursdag jeg! Det er forskjell på å nyte god vin til maten og å gå på fylla.


#15

polarjenta sa for siden:

Vi serverte vårruller i lilles bursdag i fjor(hjemmelagede) og det var en slager. Vin skjønner jeg ikke helt poenget med, men det er nå meg da...


#16

him sa for siden:

Jeg hadde ikke servert alkohol i en barnebursdag. Flere grunner til det, men hovedsaklig at de fleste her kjører - da blir det litt poengløst med alkohol, men dere kjenner kanskje mange som bor rett i nærheten, eller uansett reiser kollektivt eller med taxi?

Mat; Jeg henger meg på Møøse og foreslår salat. Du kan ha i svinekjøtt, peanøtter, kruttonger, avocado og masse annet snadder. Eller pai, eller lasange (begge deler kan gjøres klart på forhånd og bare settes i ovnen). Eller helstekt kylling, spørs hvor stor ovn dere har, da ... til 13 personer må dere ha 3 kyllinger vil jeg tro. Eller spekemat, ølpinner og varm potetsalat. :nam: (da du ha øl til, men gjerne alkoholfri.) Eller smørbrødkake? Da må du absolutt ikke ha alkohol til, men te, masse te. Eller for å fortsette i den sjangeren: Hva med engelsk tea-time?



#18

Sitron sa for siden:

Nei. Jeg syns det er ille om det serveres i et selskap FOR barn.



#20

Koma sa for siden:

Hmm, ikke mange som ville ha vin, nei? Er det fordi det er barnebursdag, eller fordi det er barn til stede? Ville det stilt seg anderledes om det var en voksen som hadde bursdag, og man var invitert på brunsj eller lett servering på ettermiddagen og man var invitert med barn?

Jeg tror de fleste jeg kjenner kunne funnet på å sprette en flaske rosévin eller hvitvin for å tilby de voksne på en sommerdag, selv om det er barnebursdag. Det er jo ikke snakk om noe annet enn ett glass vin til maten?



#22

Sitron sa for siden:

Barneselskaper bør skje på barnas premisser. Så lenge du ikke ville servert barnet alkohol, er det heller ikke nødvendig å være så fin på det at du må gi de voksne alkohol.


#23

Miss Norway sa for siden:

Jamen det er forskjell på barn og voksne, og det vet jo barn godt. De vet at voksne liker vin og synes rødbrus er ekkelt. :skremt: Og at de selv slipper å spise dijon-sennep på pølsene selv om de voksne liker det.

Eller skal de voksne måtte spise helt identisk barnemeny også bare fordi det er et BARNE-selskap?



#25

Koma sa for siden:

Jeg vet ikke med Pascal, men Kristines franske fristelser som jo er i samme sjangeren har i hvertfall jordbærterter :) www.kristines.no/produkter.htm


#26

Sitron sa for siden:

Selvsagt. Et barneselskap betyr ikke at man serverer mat spesiallaget for barn.


#27

Miss Norway sa for siden:

Null dijon-sennep altså. Og langpannekake til alle, enten de vil eller ei.


#28

Sitron sa for siden:

Jeg lager sjelden langpannekake. Ostekake og gulrotkake blir ofte med, skikkelig gode er de også.

Om du ikke kan spise mat uten dijon-sennep, så er det vel litt synd på deg. Men du kan få litt æshkupp.


#29

Hyacinth sa for siden:

Jeg er ikke fra Oslo, men jeg hadde blitt glad for et glass rosévin, jeg. Jeg vet ikke om jeg hadde servert det selv, det har jeg i grunnen ikke reflektert over. Jeg ville ikke servert det til foreldre til barnehagevenner som bare var med barna sine, men dersom det var et selskap for våre venner og deres barn, stiller saken seg annerledes.


#30

him sa for siden:

Vel, da er ikke dette det som jeg betegner som en barnebursdag, heller. Uttrykket barnebursdag her hvor jeg bor er en betegnelse på at det er barna som er innvitert, dere har jo innvitert både voksne og barn - og da er det jo mer rimelig at dere også behandler de voksne som gjester.


#31

Koma sa for siden:

Det kan godt være det. Jeg ville ihvertfall ikke løftet ett øyebryn. Vi var i en uformell vennesammenkomst for ett par uker siden, hvor barn og voksne var invitert til middag kl. 17 på en helt alminnelig tirsdag. Det ble servert pasta til store og små, og de voksne som ikke kjørte eller var gravide drakk Chablis til maten. Hadde ikke falt meg inn at noen kunne reagert negativt på det, selv om anledningen hadde vært ett av barnas bursdag.



#33

liefje sa for siden:

Jeg har hatt voksenkaker og et glass med noe sprudlende i til mammaene som var med paa barnebursdagene da sönnen min ble 1, 2 og 3 aar. Da har vi skaalt for verdens beste mammaer (vi) og forövrig kost oss sammen med barna.

I aar var det skikkelig barnebesök uten mammaer. De fikk heller ingenting annet enn vann eller eplejuice da de kom for aa hente barna.



#35

liefje sa for siden:

Det var saanne bursdager da jeg tilböd champis som nevnt over.


#36

Maz sa for siden:

Jeg ser ikke noe problem med ett glass vin til maten, anser det ikke som fyll. Jeg drikker knapt selv, men serverte champagne i barnedåp uansett.

Hvorfor alkohol kun skal drikkes (med måte) i skjul og hviskes om har jeg aldri forstått.

Når besteforeldre osv kommer på bursdager serveres det vin her.


#37

jane sa for siden:

Jeg synes det ville vært hyggelig å få et glass vin i et selskap. Om det er i et barneselskap spiller ingen trille for meg.


#38

apan sa for siden:

Hva med en god salat til de voksne? Med godt brød til. Eller salat til alle, i ulike skåler så barna får plukke selv.

Jeg har havnet i flere diskusjoner her inne rundt bruk av alkohol i ikke-typiske settinger og regner meg selv som liberal på punktet, men jeg hadde droppet vinen i den settingen du beskriver her. Både fordi jeg synes en bursdag for små barn er en veldig "barne-setting" med barna i fokus (selv hadde jeg ikke hatt lyst på vin da en gang), fordi det blir tidlig på dagen for alkohol, fordi jeg synes måltidet i barnebursdager går fort og ikke åpner for å kose seg særlig med hverken mat eller vin og fordi jeg generelt føler det litt "malplassert". Ikke at jeg føler det er så skrekkelig galt eller noe, det bare virker feil for meg.


#39

apan sa for siden:

Jeg så dette litt sent. Dersom det er slik at det er de voksne som reelt sett er gjester slik at bursdagen like mye skal være for dem, synes jeg det er helt greit dersom du tror folk har lyst på det - gitt at du tenker at alle samles rundt bordet i en litt "langvarig" setting - jeg synes liksom ikke det er noe særlig hvis de voksne skvulper i seg vinen mens de samtidig veileder "halen på grisen".


#40

Agent Scully sa for siden:

Kan man servere kaffe kan man da servere et glass vin? Jeg hadde ikke reagert på vinservering. Jeg hadde takket nei om jeg var gravid, kjørte eller på slankekur, men bortsett fra det: :vilha:


#41

trøtt sa for siden:

Jeg hadde aldri servert alkohol i en bursdag for barn. Jeg syns det er ganske ille at alkoholen alltid må være med for at man skulle kose seg.


#42

Alfa sa for siden:

Eg hadde ikkje nølt med å servere god vin i ein slik setting. Då kjennerdu alle som kjem godt nok til å vite at du ikkje tråkkar på nokon ømme tær.

:nemlig:


#43

Alfa sa for siden:

Det er då vel ikkje snakk om at alkoholen MÅ vere med for at ein skal kose seg, men vin smakar godt - så kvifor ikkje? :vetikke:


#44

trøtt sa for siden:

Det er da mye annet som smaker godt også.


#45

Alfa sa for siden:

Sjølvsagt, men eg kosar meg (smaksmessig) mykje meir med eit glas vin enn med kaker.
Eg synes det er litt latterleg at det liksom skal vere både bra, fint og flott å proppe seg og ungane fulle av sukker i bursdagar, men eit glas vin...
...nei det er forkasteleg.


#46

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes det er et ikke-argument. Alkohol "må" ikke være med, like lite som kaffe "må" være med, men å servere et glass vin eller øl til voksne gjester synes jeg er like lite ille som å servere dem en kopp kaffe. Ungene får ingen av delene (og de vil neppe ha det heller).

Jeg har ingen problemer med å forstå at noen ikke ønsker å drikke alkohol i det hele tatt, eller så ungene ser det, eller om formiddagen, eller annet, men jeg blir irritert over antydninger om at man nærmest er avhengig av fyll dersom man ønsker å servere noe med alkohol.

Vi serverer ellers øl til maten når vi har selskap der både voksne venner og barn er invitert, men ville ikke gjort det i et rent barneselskap, der de voksne som er til stede ikke er venner av oss, men bare er med for å passe på sine egne barn. Det er to ganske forskjellige situasjoner, synes jeg. (Og vi "må" slett ikke ha alkohol for å kose oss, men vi liker øl til maten og ser ingen grunn til å la være.)


#47

Gaia sa for siden:

Jeg hadde satt pris på å få servert et glass rosévin, jeg. Og det ville jeg vel tro at de aller fleste av de voksne gjestene deres også ville satt pris på. Salat til de voksne og pølser til barna ville jeg ellers tro faller i smak. :)


#48

bina sa for siden:

Jeg ville da (sær som jeg er) ikke servert alkohol i et selskap hvor det var barn tilstede (ett eneste unntak: bryllup). Og jeg ville reagert SVÆRT negativt om jeg fikk servert alkohol i et selskap med mange barn. Dette gjelder for meg uavhengig av om selskapet er til ære for barna, eller for de voksne. Så lenge barna er tilstede skal det verken serveres eller nytes alkohol. For meg er dette like selvfølgelig som at det ikke røykes rundt barna.


#49

Mandino sa for siden:

Må si meg enig her.


#50

Skilpadda sa for siden:

Hvis du mener dette så sterkt, hvorfor synes du det er greit med alkohol i bryllup, selv om det er barn til stede? Er det OK å røyke i nærheten av barn i bryllup også, synes du?


#51

Maz sa for siden:

Farlige holdninger synes jeg.

Du bygger jo alkoholen opp til noe kjempespennende og skummelt som kommer frem når barna er borte. Snakk om å gjøre det attraktivt.

Jeg skjønner ikke hvorfor bryllup er noe unntak heller om du føler det så sterkt.

Nå synes jeg ikke fyll rundt barn er akseptabelt, heller ikke i bryllup. Men det er STOR forskjell på å drikke et glass vin eller to og fyll. Jeg er nærmest avholds selv, her går alkoholen ut på dato..... men det er tilgjengelig.

Jeg synes det er tragisk at folk tror at nytes det alkohol må man bli fulle, eller beruset. Eller at noen finner det vanskelig å begrense seg.

Tror nok skillet her kommer ut fra hvilket forhold en selv har til alkohol, om en er av de som må tømme en flaske uansett, så burde en kanskje ikke drikke overhode.

(minner meg på at jeg har en flaske hvitvin i kjøleskapet som må helles ut)


#52

bina sa for siden:

Alkohol i bryllup gjør jeg unntak for fordi at alkoholen der er svært nært knyttet opp til tradisjoner i bryllupet. Det skal skåles i champagne, og så videre. Røyking nær barn er aldri OK. Men brudeskål, det hører med.


#53

Skilpadda sa for siden:

Hvis du virkelig synes det er ille at folk drikker alkohol i f.eks. en fødselsdag med barn til stede, skjønner jeg ikke at du synes "tradisjon" er en god nok grunn til å tillate det i et bryllup.


#54

Alfa sa for siden:

Eg klarer framleis ikkje å sjå kvifor det er meir "ufarleg" med slkohol i bryllup enn elles? Fordi det er tradisjon? Gjer tradisjon farlege ting mindre farleg? Eg er ikkje heilt med på tankegangen din.


#55

bina sa for siden:

All forskning viser at selv ett eller to glass vin gjør at folk endrer atferd. Ofte så lite at de ikke merker deg selv, men nok til at barna merker det.

Jeg tror ikke det er "farlig" å holde alkohol unna barnas åsyn. Ei heller forklare at alkohol er for voksne, og kan være farlig. Derimot tror jeg at det er "farligere" for barna å vokse opp med holdninger om at alkohol er en del av hverdagen. Jeg tror nysgjerrigheten på alkohol blir større hos de barna som har sett folk drikke og bli beruset enn de som ikke har sett det.

Forøvrig syns jeg påstandene dine om at de som er i mot alkoholservering med barn tilstede har et problematisk forhold til alkohol er både urimelige og ikke minst unødvendige. Selvsagt har mange mennesker problematisk forhold til alkohol, men jeg tror ikke uten videre det er de som ønsker minst alkohol som har de største problemene.

Har du ikke sett kampanjene fra ett eller annet direktorat hvert år før jul? Om alkohol, fyll og barn? Og hvordan barna opplever å ha berusede (påvirket, ikke fulle) mennesker rundt seg? Og dessuten - om du er aldri så måteholden, hvis du serverer alkohol, hvilken garanti har du for at onkel Arne ikke drikker mer enn han burde? Ønsker du å la dine barn omgås folk som ruser seg?


#56

bina sa for siden:

Nei, men altså - hvor mange bryllup deltar i gjennomsnitt ett barn i, kontra bursdagsfeiringer? I et bryllup kan man forklare barnet at dette er et voksenselskap, og de fleste vil sende barna hjem før festen tar av.

Tankegangen min er rett og slett at alkohol og barn hører ikke sammen. Men i bryllup hører alkohol med, for de aller fleste, og jeg syns ikke det i seg selv bør være et hinder for å ha med barna. Bryllup er en spesiell begivenhet.

Jeg mener også at barn skal i seng om kvelden, men ser ikke noe problematisk i at de er oppe til over midnatt på nyttårsaften, og i tillegg får være ute og se på fyrverkeriet - midt på natta. Men alle andre dager i året er uteleken slutt lenge før midnatt.


#57

Alfa sa for siden:

Frå min eigen oppvekst finn eg absolutt grunn til å hevde at dei som aldri har sett folk kose seg med vin eller øl har større tendens til å bruke alkohol kun som rusmiddel. Det første møtet med alkohol blir for dei gjerne heime åleine-festar, druesprit og oppkast i krokane.

Eg har vakse opp med at fyll er tabu, og sjølv om foreldra mine drakk både øl og vin i vårt påsyn var dei aldri merkbart rusa.

Eg er heilt einig i at ein ikkje skal drikke slik at born vert utrygge. Dersom eg veit at "onkel Arne" brukar å drikke for mykje vil eg sjølvsagt ikkje ha alkohol tilgjengeleg. Eg er då ikkje ukritisk sjølv om eg kan finne på å drikke eit glas vin på ein måndag.


#58

bina sa for siden:

Man kan ikke bruke sin egen erfaring til å hevde at statistikk er feil. Statistikken viser nemlig at de barna som har fått alkohol hjemme drikker mer enn de som ikke får alkohol hjemme.


#59

Alfa sa for siden:

Eg ser at vi har heilt motsette haldningar til alkohol i grunnen. Eg vil ikkje at borna mine skal vekse opp med den holdninga at alkohol er fest, moro og tull. Eg vil at dei skal vekse opp med at det er noko vaksne drikk til maten, eller i staden for brus ein laurdagskveld. Koblinga til fest og moro vil nok komme seinare, men då vil eg at dei skal ha måteholds- og kos-haldninga i bakhovudet når dei gjer sine val.


#60

Alfa sa for siden:

Det er vel ingen som har sagt noko om at ungane skal få alkohol i denne debatten?


#61

Maz sa for siden:

Joda jeg har sett de kampanjene, og jeg har deler av min familie som ikke drikker overhode fordi de innser at de sliter med å begrense seg om de først drikker. "Norske alkoholvaner".

Det er mange barn som sliter med nære personer som selv mener de tar "ett glass" men som drikker langt mer. Problemet med slike kampanjer er at de må fokusere på det moderate forbruket disse menneskene innbiller seg at de har.

Man kan ikke skjerme barna helt mot rusbruk. Det er bare å ta seg en tur ut en lørdags ettermiddag.


#62

Skilpadda sa for siden:

På den ene feiringen av fireårsdagen til sønnen min var vi seks voksne og tre barn. Vi voksne drakk et glass øl eller to hver til middag, og barna fikk juice. "Festen" tok aldri av, og det var ingen grunn til å forklare noe som helst for barna, for det var ikke noe hverken uvant eller ubehagelig ved situasjonen. Jeg er ikke i stand til å se at denne situasjonen skulle være verre for noen av barna enn f.eks. et bryllup med vin og champagneskåling.

Hva med alkohol på nyttårsaften, mener du det er greit? Vi drikker alltid champagne ved midnatt (mens champagneskåling i bryllup ikke er noe "nødvendig" rituale for oss) - er denne tradisjonen grei å videreføre også når poden er stor nok til å være oppe til midnatt, synes du?


#63

Hyacinth sa for siden:

Hva med å skåle i champagne på nyttårsaften da?


#64

Hyacinth sa for siden:

Sorry, så at Padda allerde har spurt om det samme. :o


#65

Møøse sa for siden:

Jeg er i hovedsak enig med Skilpadda og Alfa her. Det eneste kloke jeg leser ut av binas innlegg er poenget med endret voksen-adferd. Det er et nokså vanskelig punkt. Selv er jeg veldig vâr overfor folks endrede adferd kanskje særlig når det er alkohol involvert (men min erfaring kan selvsagt ikke brukes til å bygge opp under statistikk ;) ). Jeg tenker at en del voksne ikke vet med sikkerhet akkurat hvor grensen går for om barna merker noe på dem eller ikke, og jeg er i tvil om jeg vil utsette barn for opplevelsen av endret adferd hos omsorgspersonene deres i barnabursdag-settingen. Jeg tror riktignok ikke sjansen er særlig stor for at dette vil skje (de fleste jeg kjenner er svært måteholdne). Men den er tilstede, så jeg tror derfor ikke jeg ville servert alkohol.
(En annen sak er at jeg antakelig ikke ville kommet på å anskaffe alkohol til et sånt selskap. Men det er vel mer dårlig-vertinne-problematikk enn fy-til-alkoholen-problematikk som ligger bak... Vi serverer jo alkohol i voksenselskap, middager og sammenkomster på kveldstid, men da er det mannen som pleier å ordne med det.)


#66

Alfa sa for siden:

Eg er 100 % einig i at det er eit viktig punkt. Men eg trur faktisk at eg endrar meir åtferd etter å ha ete ein sjokolade eller drukke sukkerbrus enn etter å ha drukke to glas vin. Har eg høgt blodsukkerkan eg hoppe og danse rundt på golvet i det eine øyeblikket - for så vere sur, uggen og grinete av lavt blodsukker det neste.


#67

Maz sa for siden:

Eller hva med depresjon. Eller premenstrualitet? Jeg har diskutert med mange og fått motbør for at jeg trekker meg tilbake når ting er for tøfft. Har en del eksterne faktorer som noen ganger blir for mye. Datteren min er var på at jeg er lei meg eller fortvilet. Det påvirker henne langt mere enn om jeg blir fnisete og litt rødvinsvarm.



#69

Møøse sa for siden:

Monsoon – server vinen. Hvis du pleier å gjøre det kommer vennene dine til å lure på hvorfor i all verden du plutselig ikke gjør det.
Det er noe annet hadde det vært hos oss. Våre venner er vant til at det ikke (alltid) blir servert vin, men vant til å få massevis av gode kaker. Gjør slik som du pleier, du. Hør på kloke Skilpadda og Alfa (og alle de andre kloke :knegg: )


#70

daffy sa for siden:

Når uttrykket "å drikke" brukes om å servere/ nyte et glass rosévin til en lunsj, så kan det ikke bli mer tydelig at vi her snakker om store drikkekulturforskjeller mellom folk.

For mange er det sikkert helt ubegripelig at man kan nyte et glass vin til maten fordi det smaker godt, ikke fordi man ønsker å bli full.


#71

Nabbe sa for siden:

Hva med de som faktisk ER totalavholds, og som snakker imot alkohol til barna? Her kommer det jo ikke fram noe når barna er borte, engang...


#72

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er helt OK med mulighet for et glass rosevin eller hvitvin. Så lenge man kjenner alle som kommer og man vet at ingen av dem er av typen som ikke greier å stoppe syns jeg det er helt greit.


#73

liefje sa for siden:

Hvis du selv har lyst til at det skal serveres vin, synes jeg du bör gjöre det. Hvis du skal droppe det, bör det vaere pga. barna (selv om jeg over hodet ikke skjönner at noen barn kan ta noen som helst skade av den type vindrikking det er snakk om her) og ikke pga. at eventuelle voksne kanskje synes det er upassende.



#75

Tallulah sa for siden:

Ang. mat. I en bursdag vi var i for litt siden ble det servert pølser, chili con carne, salat, fruktsalat, stangselleri og gulrøtter med dip, masse god frukt og kaker. Ingenting var forbeholdt barn eller voksne og man spiste det man hadde lyst til.


#76

Skilpadda sa for siden:

Jeg har aldri vært ute for at ungene ikke har fått alt som har blitt servert (med unntak av alkohol ;)). Vi sitter jo ved samme bord - poden min, og flere andre barn jeg vet om, vil sjelden spise stort annet enn pølse hvis det er pølse å få, men om han vil, så får han selvsagt alt det andre også.


#77

Irma sa for siden:

Jeg hopper over den store alkohol-i-barneselskap-diskusjonen, den har jeg deltatt i før. Jeg nøyer meg med å si at jeg ville droppet alkohol, og servert pølser til alle. Det har alltid vært stor suksess her i huset. Vi supplerer med mye tilbehør da. Eksempelvis chiliketchup, revet ost, agurkmix, rekesalat, forskjellige typer tørket løk, fersk løk osv.


#78

Blå sa for siden:

I "familieselskapet" til min seksåring serverte vi pølser, etter hennes ønske. Det var pølser og ulike stapper (potet, potet og selleri og kålerabi). Til dette kunne man drikke, brus, alkoholfritt øl, lettøl eller pils. Det var for meg helt naturlig når jeg hadde invitert voksne til middag, selv om begrunnelsen for invitasjonen var et barns fødselsdag.

I min familie har jeg aldri opplevd at noen har drukket seg påvirket, enten det var barn tilstede eller ikke.

Dersom det er snakk om et selskap der jeg i hovedsak hadde invitert barn, men noen voksne fulgte, ville jeg ikke servert alkohol.



#80

apan sa for siden:

:jupp:
Jeg føler egentlig at det er dette som blir greia hver eneste gang man diskuterer alkohol i en eller annen setting her. Noen ser overhode ikke for seg dette, mens for andre er det helt vanlig. Og sånn sett føler jeg at man egentlig debatterer fra helt ulike utgangspunkt.
At man tror det blir fyll av ett glass vin en ettermiddag til god mat synes jeg egentlig er litt trist. Dersom det hadde vært tilfelle ville jeg vært motstander av alkohol i de aller fleste settinger.


#81

Alfa sa for siden:

Eg hatar å miste kontrollen p.g.a. alkohol, og skammar meg ganske kraftig dagen derpå dersom eg har drukke meg veldig full. Heller 4x2 einheiter i veka enn 1x8 einheiter.


#82

Elisabet sa for siden:

Jeg hadde aldri servert alkohol i bursdagsfeiring som var for barnet, selv om det var mest voksne og familie til stede. Dette er en feiring for barnet, og der synes jeg ikke alkohol hører hjemme i det hele tatt. :) Greit at voksne folk kan kose seg med litt vin eller øl selv om barn er til stedet, men ikke i barnebursdag synes jeg.


#83

Møøse sa for siden:

:haha:
Nettopp – man vet jo gjerne best selv hva man reagerer på. I hvert fall vet mange dette best selv. Men så er det de som ikke vet det best selv da. Men for Monsoons vedkommende er neppe disse blant gjestene hennes.


#84

amo sa for siden:

Vi serverer heller ikke alkohol i bursdager/konfirmasjoner ol. tilstellninger med barn til stede,eller feiringer på dagtid.
Det har aldri vært et tema, og pga. at de fleste kjører til slike feiringer (lang reisevei) så har det ikke vært aktuellt.

Jeg hadde ikke reagert på om noen andre serverte alkoholholdig drikke i sine selskap.


#85

Slettet bruker sa for siden:

Hva med tapas? cocktailpølser, oliven, sterke kjøttboller m.v. Der er det sannsynlig at alle finner noe de liker, og det meste kan lages til i god tid på forhånd. Da kan også ungene, om de vil, forsyne seg med andre ting enn pølser.

Jeg ville satt frem både alkoholfritt og vin. Jeg ser ikke noe problem med å kunne ta et glass vin til maten, selv om det er en barnebursdag. Jeg ser på det som overveiende usannsynlig at noen kommer til å bælme innpå mengder.


#86

Pebbles sa for siden:

Om jeg hadde satt fram en flaske vin i et barneselskap, så hadde alle gjestene trodd det hadde klikka for meg - det er slett ikke vanlig her.

Men om det er vanlig i din familie/vennegjeng, er det jo fullstendig uproblematisk!

Jeg tar mer enn gjerne et glass vin med mannen eller venner på en hverdag - men da helst på et tidspunkt hvor de søte, små duracellbunniene sover. ( Ikke for deres skyld, altså - mamma blir slett ikke "rar" av et glass vin.;) - men for min egen del. Deilig sommerkveld, godt selskap eller god bok og vin - det er slett ikke å forakte! :D )


#87

polarjenta sa for siden:

Selv om jeg ikke ville servert alkohol i en barnebursdag så tror jeg ikke at jeg ville reagert om andre gjør det altså. Det handler vel litt om settingen tenker jeg, og hva som er normalt i den "gjengen" man vanker. I de barnebursdager jeg har vært i har det aldri vært alkohol og jeg tror ikke det kommer til å skje heller. Jeg drikker heller ikke når lille er våken, men nå for tiden er det rett og slett fordi han absolutt skal ha alt jeg har og da lar jeg heller være. Når han blir større vil det ikke være et problem å ta et glass vin dersom han er våken.


#88

Skilpadda sa for siden:

Jeg tror ikke det stort sett er "barneselskap" (der man primært inviterer barn) det er snakk om for de fleste som snakker om å servere alkohol, men mer en lunsj eller middag med voksne venner og barna deres.


#89

Chablis sa for siden:

Hva med gryterett?

Alkohol i barnebursdag hadde jeg ikke servert. Har ikke tenkt tanken engang.


#90

Gaia sa for siden:

Her kommer det frem mange interessant synspunkter, og jeg tror kanskje at mange av dere som reagerer på alkoholservering umiddelbart tenker på "drekke til man stuper" mentaliteten som kanskje henger litt vel mye igjen i nordiske hjem. (Jada, jada, jeg setter det litt på spissen her.) Min umiddelbare tanke var at dette var jo et særdeles "Middelhavsk" tiltak. Les: Barn og voksne som koser seg i fellesskap rundt stort, bugnende bord ute i en grønngrønn hage. Nordmenn har jo en egen evne til å se på alkohol som noe "skummelt" som innebærer mye rus og merkelig oppførsel, og ikke en del av det hverdagslige.

Jeg kommer fra et avholdshjem, og min introduksjon til "drikkekultur" var derfor stupfylla på bygdefestene med smuglersprit eller himkok. Sjempesjarmerende. Drikkekultur og det å nyte alkohol lærte jeg derimot først som 17-åring i Frankrike, der vertsmoren min serverte et glass eller to med rosévin til maten hver dag. Den holdt ikke mer enn 5 % maks og det jeg lærte var at vin kunne være kos og hygge, ikke bare fyll og faenskap.

Jeg kommer IKKE til å servere Snupp alkohol hjemme før han fyller 18 år. Fordi det faktisk ikke er lovlig. Men jeg kommer til å forsøke å lære ham at alkohol kan være hyggelig og ikke nødvendigvis behøver å innebære stupfylla. Hvordan lærer han det? Ved å se sine foreldre kunne kose seg med ett glass vin til god mat, og stoppe ved det ene glasset. Så ja, jeg kunne funnet på å servere vin i den type bursdag som Monsoon skal ha på sin sønns toårsdag. (Og nå er jeg nesten litt snurt på meg selv for at vi skal bort den helgen og ikke får vært med på feiringen. :mumle: ) Monsoon - kan jeg få vin på "etterpåfeiringen". :blafre:


#91

Pebbles sa for siden:

Ja, jeg skjønte settingen.

Det er likevel ingen i min vennegjeng/familie som gjør det.
Dette handler kun om ulike vaner i mine øyne - og har ingen motforestillinger mot at andre velger å gjøre det.


#92

Lykketrollet sa for siden:

Jeg synes ikke alkohol og barn hører sammen, uansett anledning.


#93

Pebbles sa for siden:

Jeg synes heller ikke det om det er fare for at det ene glasset blir flere.
Det skal ikke mange glass til før den voksne endrer oppførsel, og det er veldig utrygt og skummelt for barn.


#94

bina sa for siden:

Det er den antagelsen som er så meningsløs. Det at du tror at de som ikke ønsker alkoholservering med barn til stede lider av "stupfylla" og ikke greier å se for seg at ett glass vin er ett glass vin - det sporer diskusjonen av. Du tillegger andre meninger og motiver.

Det er mulig det er "middelhavsk" og det er mulig at det er blitt et ideal i Norge. Likevel - det "middelhavske" er ikke bare idyll det heller. Tradisjonelt har barn rundt det hyggelige middelhavske matbordet fått vin tynnet med vann. Og alle som har sett et middelhavsk middagsselskap vet at en god del forlater det middagsbordet ganske så ustø på beina.

En annen ting er at "middelhavsk" forhold til alkohol ikke utelukker den norske "stupfylla". Alkoholforbruket i Norge vokser, og mens folk blir mer "middelhavske" og syns at alkohol midt i uka er greit, så opprettholder mange samtidig helgefylla.

Mitt forhold til alkohol er avslappet. Jeg har vokst opp i et hjem hvor forholdet til alkohol var avslappet også. Joda, jeg har min kvote av ungdoms-stupfyll, som ikke egentlig har noen sammenheng med holdninger til alkohol, men snarere at man er uerfaren, ikke kjenner kroppens signaler, og tror at man tåler så mye mer enn man gjør. I dag kan jeg godt ta et glass vin til maten, og syns at det smaker godt - men full har jeg ikke vært på minst 15 år. Jeg drikker ikke alkohol spesielt ofte, men jeg har ingen problemer med å forholde meg til verken selv å drikke, eller at andre gjør det.

Det slår meg at flere av de som roper opp for "middelhavsk" drikkekultur forteller om en oppvekst i hjem hvor forholdet til alkohol var alt annet en avslappet - og med påfølgende stupfyll på bygdefester. Så kanskje er sannheten motsatt av hva du hevder? Kanskje er det dere som er oppvokst med strenge foreldre og påfølgende stupfyll som har et anstrengt forhold til alkohol? Og som tror at dere kan unngå stupfylla hvis dere heller drikker lite og ofte?

Alkohol er voksendrikk, og i moderate mengder er det ikke noe å utsette på at voksne mennesker tar ett glass vin eller tre. Men BARNA skal ikke utsettes for alkohol. Jeg vet ikke om det skyldes at jeg har vært sjåfør på mange tilstelninger, eller om jeg bare er spesielt observant - men min erfaring er at folks atferd gjerne endres allerede FØR man spretter korkene og begynner å drikke. Firmafester, julebord, venninnekvelder - bare forventningen om alkoholen får godt voksne folk til å oppføre seg direkte fjollete. Så får de ett glass innabords, eller kanskje to, og de fleste blir ikke fulle av det, men de kjenner det. Det varmer så godt og man føler seg litt friere. Praten går lettere, latteren sitter løst. Kroppsspråket endrer seg, og man snakker høyere enn til vanlig. De fleste tror at de er akkurat som de pleier - og at ingen kan se at de har drukket.

Barna oppdager raskt at de voksnes atferd endres. Det er ikke til å komme forbi at ikke alle endrer seg like sympatisk. Og det syns jeg rett og slett at barna skal skånes for. De bør slippe å se sine egne foreldre "på en snurr". Og da snakker jeg om BARN. Jeg syns fortsatt at en 16-åring bør slippe å se foreldrene fulle, men "på en snurr" tåler en 16-åring.

Poenget mitt er at man kan godt ha et helt avslappet forhold til alkohol, og likevel mene at barn ikke skal være tilstede når det drikkes.


#95

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er helt greit å ta et glass vin eller to i rolige former med barn til stede. Trenger ikke lempe ungene ut av huset og til barnevakt av den grunn. Det til tross for at jeg er vokst opp med stupfylla veldig nært innpå, altså med en alkoholikerfar.

Jeg syns ikke hverken barn eller 16-åringer skal se foreldrene på "en snurr", og syns ikke 16-åringer skal "tåle" noe mer enn treåringer i så måte. Men alkohol i de mengder som inntas hjemme hos oss tåler barna i alle aldre, og de har aldri opplevd noe skremmende eller ubehagelig i den forbindelse. Siden jeg har både voksne barn og tenåringer så har jeg selvfølgelig snakket med dem om dette, fortalt hvordan det var da jeg var liten osv. og om hvordan de ser på saken. De stiller seg helt uforstående til at det på noen måte skulle være skummelt eller ubehagelig for dem med de små mengdene de har opplevd at voksne har drukket hjemme.


#96

Sitron sa for siden:

Det syns jeg også. Men JEG gjør det ikke. Om andre vil ta et glass vin eller tre rundt mine barn, så gjør det meg absolutt ingenting. Det er helt irrelevant å sammenligne det at voksne kan drikke litt i en voksen setting, med at de må ha alkohol i en barnesetting.

Kanskje jeg er sær, men jeg har fått barn og alkohol altfor nærmt inn på livet via jobb og JEG personlig ønsker ikke å drikke når jeg har ansvaret for mine barn. Det har ingenting å gjøre med at jeg ikke kan drikke foran dem, for det kan jeg godt. Men da skal det være en 100% ansvarlig edru tilstede. Det fortjener mine unger.


#97

Gaia sa for siden:

Jeg tror ikke helt du tok poenget mitt, bina. Poenget mitt er at jeg ikke tror barn tar skade av at mor og far drikker ett glass vin eller ett glass øl, selvfølgelig under forutsetning at man klarer å holde seg til ett, maks to glass. I min vennekrets er det ingen som blir ”fjollete” bare fordi det blir servert et glass rosévin. Alkohol er i de fleste tilfeller forbundet med hygge og nytelse, og forventningene er ikke at man nødvendigvis skal bli ruset bare fordi det er alkohol tilgjengelig.

Jeg mener det er stor forskjell på å drikke for å bli beruset og å drikke et glass vin eller øl fordi man syns det smaker godt. Det finnes dessuten mange måter å forhindre at folk blir beruset – en av dem er å sørge for at det ikke renner frie strømmer av alkohol.

Det er stor forskjell på å drikke seg beruset med barn til stede og å drikke litt, for hyggens skyld. Jeg er heller ingen tilhenger av at barn skal måtte oppleve å se sine foreldre beruset. Og, tro det eller ei, jeg er faktisk ganske nøysom på alkoholfronten og kan godt finne på å kjøre på en fest uten at det setter noen demper på hvor gøy jeg har det.

Jeg ønsker at min sønn skal få et sunt og fornuftig forhold til alkohol, at han skal være klar over at det kan være forbundet med hygge i små mengder, men at det også kan være skadelig hvis det brukes i for store doser. Jeg tror at man kan lære barna sine mye ved å gå foran som gode eksempler. Og hvis du tror at barn ikke får med seg at voksne tar en real fest når de ikke er til stede, så er du temmelig naive. Jeg tror ikke man tjener noe på å gjøre alkohol til en ”spennende” voksengreie som bare kommer frem når barna ikke er til stede.

Jeg vil aldri, som jeg skriver over, verken kjøpe eller servere alkohol til barn før de er 18 år. Jeg har veldig stor respekt for alkokutt-kampanjen, og begrenser derfor alkoholserveringen i alle sammenhenger der barn er til stede. Men det betyr ikke at det ikke serveres alkohol i det hele tatt. I situasjoner hvor jeg vet at det vil kunne være voksne som ”går over grensen” og drikker for mye velger jeg som oftest å ikke drikke. Nettopp fordi jeg vet at barn kan syns det er veldig skummelt og ekkelt med synlig berusede voksne, og at de i slike sammenhenger har behov for at det er trygge voksenpersoner til stede som er helt edrue.

Når det er sagt så ser jeg det som hensiktsmessig å se an den enkelte situasjonen. Innimellom er det derfor helt greit med et glass vin eller øl med barn til stede, andre ganger er det like greit å ikke drikke, og heller dra tidlig hjem hvis situasjonen utvikler seg på en måte som jeg ikke er komfortabel med i forhold til min sønn.

Barnebursdagen til Monsoon er neppe en situasjon som ville medført noen form for utagerende festing. Jeg ville tippe at ca halvparten av gjestene ville tatt ett glass vin og syns det var hyggelig med det glasset.


#98

SmarteSmelt sa for siden:

Pizzasnurrer med forskjellig type fyll, gjerne litt mere avansert til voksne. Og helt klart ikke alkohol. (ikke fordi jeg tror man "drikker til man stuper" men fordi det er et barneselskap)


#99

bina sa for siden:

Gaia: Jeg er usikker på hvor mye alkohol som skal til for at man får promille. Vet du? Ett glass vin - kan du kjøre bil da? To glass?


#100

Gaia sa for siden:

Jeg ville nok ikke kjørt bil med to glass innabords.
Strengt tatt vet jeg ikke om jeg hadde kjørt med ett glass innabords, selv om alt jeg har lært om biologi og forbrenning av alkohol tilsier at jeg fint kunne satt meg i bilen en halv time etter å ha inntatt et glass rosévin.

I forhold til alkohol og bilkjøring forholder jeg meg til regelverket. Vi har en promillegrense på 0,2 i Norge, og siden jeg ikke er interessert i bot eller prikk på førerkortet holder jeg meg nok på den mer enn sikre siden i forhold til bilkjøring. En promillegrense på 0,5 innebærer at man kan drikke én alkoholenhet og sette seg i bilen umiddelbart.

Kjører jeg bil vil jeg nok i de aller fleste tilfeller takke nei til alkohol, muligens ville jeg nippet til et glass, men det er altså ikke sånn at jeg må ha alkohol. Jeg ser bare ikke noe galt i at andre tar seg et glass i den nevnte sammenhengen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.