Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Verdens vaffeldag: Din beste oppskrift på (grove) vafler?

#1

noen sa for siden:

Siden det visstnok er den store vaffeldagen i dag, vil jeg lage vafler til middag.
Da trenger jeg tips til den perfekte oppskriften på grove, sunne vafler!

Når man bruker havregryn i røren, blir de "synlige" i vaflene? Ei jeg bor sammen med er prinsipielt imot "frø".

Det er selvfølgelig lov til å legge ut eller lenke til oppskrifter på andre gode vafler også. :raus:


#2

Bokormen sa for siden:

Jeg bruker gjerne stavmikseren i røra, da blir den mer "finkornet". Og så er det godt med en skvett kefir/cultura i om en har det i hus. Av en eller annen grunn synes jeg røra blir fin av det også. :)


#3

noen sa for siden:

Er det en avart av Doktor Proktors prompepulver? :barnslig:

Og takk for tips!


#4

GinaK sa for siden:

Hvilket grovt mel er lurest å bruke da?
Havremel, rugmel eller grovbakst osv? :confused:


#5

Tallulah sa for siden:

Er det dagens vaffeldag? Og jeg som ikke har vaffejern lenger! :what: Jeg lagde vafler så lite at jeg ga det til loppiset. :sparke:


#6

noen sa for siden:

:dakars:

Jeg pleier vanligvis ikke å kaste meg på sånne verdens whateverdager, men i dag står jeg uten middagsplaner, så da passet det så godt.


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg kan jo ikke akkurat kjøpe et nytt vaffeljern bare for i dag, for jeg kommer virkelig ikke til å lage mye vafler. Kanskje noen pannekaker kan duge?


#8

Toffskij sa for siden:

Jeg har alltid ganske mye havregryn i vaffelrøra, men de blir ikke grynete eller kornete, de blir tydeligvis såpass oppløst i røra og kokt under stekingen at de nesten forsvinner.


#9

noen sa for siden:

Men hvor blir det av oppskriften?! :ropert:


#10

Toffskij sa for siden:

Vi bruker ikke oppskrift når vi lager vafler, gjør vi vel? Vi slumper. :knegg:


#11

noen sa for siden:

Slumper! :what:

Men da kan det jo gå helt galt!


#12

gnuri sa for siden:

Jeg bruker hvetemel, havregryn og fibra-mel. Vaflene smaker like godt som normalt, men blir ikke liggende som en tung klump i magen. Slumper bare, så har dessverre ikke oppskrift.


#13

GinaK sa for siden:

Ok, da skal jeg prøve havregryn neste gang jeg lager vafler. Er det passe med 1dl havregryn av totalt 4dl mel eller bruker dere mer grovt?


#14

noen sa for siden:

Dere slumper ikke, dere sjusker. :mumle:


#15

gnuri sa for siden:

-vafler kan da ikke gå galt ??


#16

Toffskij sa for siden:

Det kan jo egentlig ikke gå galt, da, med vafler. :knegg: Jeg starter med fire–fem egg og litt sukker, fyller på med litt smeltet smør og en god haug havregryn og en ts bakepulver, og så justerer jeg opp til ønsket mengde og konsistens med melk og hvetemel. Det kan egentlig ikke gå feil. Jeg har vaniljesukker i også, forresten. (Dette er ikke ment som middag, da.)


#17

noen sa for siden:

Alt - inkludert vafler - kan gå galt, er min erfaring. :knegg:


#18

Xian sa for siden:

Jeg synes det er veldig godt å ha havregrøt i røren. Koker opp 1 dl gryn og 2,5 dl vann, og lar den avkjøle seg litt. Så slumper jeg i vei med mel og egg og melk, evt rømme. Både vaniljeis og vaniljesaus er godt, hvis man har det. Og så kardemomme. Masse. :nemlig:


#19

isola sa for siden:

Jeg testet denne oppskriften til bursdagsfrokostvafler, og de er veldig gode! Jeg la til en liten rømme-rest og en slump havregryn, det gikk ikke galt.


#20

Kirsebær sa for siden:

Uansett hva jeg har i røra, så smaker vaflene mine ingenting. :leppe:
Vi har begynt å ha i masse kanel, bare så en eller annen smak skal komme fram. :nemlig:


#21

noen sa for siden:

Ikke sant? Og her kommer folk og sier at ikke noe kan gå galt når man lager vafler. De tråkker på noen som ligger nede. I verdens rikeste land. Midt på selveste vaffeldagen. :hylgrine:


#22

noen sa for siden:

Se der ja! Den ser grei ut! Takk!


#23

Acino sa for siden:

Til grove vafler bruker jeg gjerne først lage eggedosis av egg, vaniljesukker og ca en ss sukker. Så har jeg i væske og mel; gjerne litt surmelk og eller bare vanlig melk. Av mel bruker jeg da grovbakstmel og havregryn. Smelter en klatt smør og har også i litt rapsolje, sånn istedenfor mer smør. Ved grov røre bruker jeg også litt bakepulver i, eller ved bruk av surmelk natron. Dette er det beste jeg får til av oppskrift, slumper som regel.


#24

Toffskij sa for siden:

Smør. Da smaker de noe. :nemlig:


#25

Kirsebær sa for siden:

De farer med løgn, Fru Toffskij. :fy:


#26

Kirsebær sa for siden:

Jeg har i alt som er godt her i verden, likevel smaker vaflene ingenting. :leppe:


#27

Kirsebær sa for siden:

Jeg tror jeg skal prøve med smeltet sjokolade neste gang. Det må da gi smak.



#29

isola sa for siden:

Smør og vaniljesukker. :nemlig: og så må røra få svelle.


#30

Pingis sa for siden:

Jeg bruker halvt om halvt med hvetemel og havregryn (og null smør! :what:), og synes de blir veldig gode. Man skal jo ha pålegg på også, så vaflene trenger jo ikke smake sååå mye! De er ikke supergrove, men grove nok for meg.


#31

nokon sa for siden:

Vaffelhjerne! :grineler:

Denne oppskrifta på mat-vafler virker. Kokosmelka gir både litt søtsmak og fett, slik at dei blir mettande.

8 plater:

2 dl Rugmel, siktet
1 ts Bakepulver
1 ts Kanel
0,5 ts Salt
2,5 dl Lettmelk
2 dl Kokosmelk
2 stk Egg
(2 ss Sukker kan sikkert droppast i middagsvafler)


#32

Toffskij sa for siden:

Vaffelhjernen! :hjerteøyne:


#33

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager vafler med egg, melk, rømmerester, cottage cheese, havregryn, litt salt, litt sukker, smeltet smør (eller rapsolje), fibra/hvetemel/fint sammalt hvetemel.

Jeg stavmikser, siden jeg ikke liker klumper av cottage cheese og andre ikke skal ha frø eller noe som helst som minner om klumper.


#34

Cuyahoga sa for siden:

:knegg:

Jeg har enda ikke blitt servert grove vafler som ikke smaker papp og høgg, og lager konsekvent bare vafler med siktet hvetemel, sukker og smør. :nemlig:


#35

Kirsebær sa for siden:

Vi lager grove vafler til måltider, og fine vafler til kos.
Man kan lage så kjipe grove vafler man bare vil, poden velger det framfor brød anytime. :nemlig:

Kokosmelk var et bra tips! Men hvilket pålegg passer på da? (Poden spiser ikke pålegg på vafler da, så kanskje derfor vi er mer opptatt av smaken på selve vaflene.)



#37

Kirsebær sa for siden:

Og skikkelig grove vafler er gode mens de er varme. Etterpå, not som much.


#38

Kirsebær sa for siden:

Honning er også bra å ha i røra.
Og (mager) vaniljekesam.


#39

Neket sa for siden:

:dulte:

Jeg og. Jeg skal jaggu lage vafler i dag jeg også. Med sukker og hvetemel. Men vi tar det etter middag, da er det vel greit.


#40

Kirsebær sa for siden:

Finvafler til kaffen er helt innafor. :hjerter:


#41

nokon sa for siden:

Eg pleier spise dei med Snøfrisk eller Norvegia. Brunost er og godt. Mannen putter på rømme og syltetøy.


#42

Blondie sa for siden:

Jeg drømmer om vafler i dag. :nam:


#43

Hjertensfryd sa for siden:

Grove vafler
5 dl sammalt rug
1ts bakepulver
3 ss rapsolje
8,5 dl melk
1 egg

Eventuelt ha i finrevet gulrot.
La røra svelle i ein halvtime. Kan frysast ned i porsjonsbeger.

Og eit tips til dei som steiker ein del vafler. Jernia har tilbod i dag på dobbelt jern til 150,-


#44

noen sa for siden:

Hvordan oppfører finrevet gulrot seg i vaflene? Gjør mye ut av seg eller forsvinner i mengden? Jeg har en gulrotskeptiker i hus også.


#45

Hjertensfryd sa for siden:

Litt farge, litt saftighet og litt søtning. Kjenner ikkje så masse til dei, med mindre du tar store mengder. Held med ei dersom du berre vil prøve det forsiktig ut.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Stavmiks finrevet gulrot inn i røra, da synes det ikke.


#47

Nada sa for siden:

Kardemomme må til for å få smak i vaflene.


#48

Hondacrv sa for siden:

Sånn lagar eg og ho. Utan sukkeret da. Men litt rømme eller creme fraiche gjer susen. Og egg. Alle skryt. Dei er knallgode.


#49

Lyppa sa for siden:

Middagsvafler? Og jeg trodde jeg var sjuskete som pleier å ha pannekaker til middag:o!


#50

mkj sa for siden:

Akkurat som jeg gjør det. Kanskje litt mindre egg. 3-4 på en raus porsjon vafler.

Mannen min var innbitt motstander av havregryn i vaflene, men han har fått det hver eneste gang og har nå sluttet å klage. Jeg får alltid mye skryt av vaflene. Det merkes ikke korn eller klumper i vaflene, men det blir på en måte litt mer mat i dem.


#51

Blondie sa for siden:

Sjuskete? Med grovt mel, gulrot og havregryn er det jo ikke spesielt usunt? Er det fordi det har form som vafler? Vi har altså ikke syltetøy og sukker på. (det skal sies at vi ikke har middagsvafler ofte og vi har aldri pannekaker, men spesielt rart og usunt synes jeg ikke det er).

Og nå er jeg mett! :glis:


#52

mkj sa for siden:

Det er viktig å ikke overdrive grovheten. Jeg pleier å droppe grovt mel, men ha i en god neve havregryn. Det gir liksom litt fasthet i røra på et vis.

Husker en gang jeg skulle lage vafler som var omtrent like sunne som grovbrød. Det krevde veldig godt syltetøy for å si det sånn.


#53

Input sa for siden:

Jeg synes middagsvafler høres ut som middagssjokolade eller middagsis. Det går ikke an, liksom. Og uansett hvor mye grovt mel man har i, kommer vafler aldri til å bli et fullverdig middagsmåltid hos oss. Ikke pannekaker heller, for den del. :knegg:

Jeg hadde tenkt å lage vafler til dessert i dag, men så kom jeg på at jeg bor sammen med en unge som ikke liker vafler. :dåne:


#54

Malama sa for siden:

Vi slumper.

Havregryn går fint. Havremel (oppmalt havregryn) er fint. Litt sammalt mel går fint, rug gjør dem litt grønne om det blir mye av det.

Godt med egg, bittelitt søtt, melk og mel av noe slag til passe konsistens, og fett selvsagt. Alt etter det man har og liker. Smør eller melange, havre eller hvete. alt ettersom.

Vi har det dog aldri som middag, det har jeg ikke tenkt over at er mulig engang. Vi har innimellom pannekaker, enten med bacon eller suppe, men det ikke noe vi lager hver mnd.

I dag skal vi lage vafler, men de serveres som kveldsmat for ungene, eller egentlig dessert. Og muligens til og med bittelitt is til. Hvor mye grove greier som havner i røra er uvisst, det avhenger av hva mannen finner, og humøret, typisk.


#55

Hyacinth sa for siden:

:sparke: Jeg heiv mitt i søpla...

Jeg virkelig misliker å rengjøre vaffeljern.


#56

Toffskij sa for siden:

Skal si det ble stor jubel i heimen da jeg annoserte at det var verdens vaffeldag i dag, og at vi derfor må ha vafler til kvelds! :knegg:


#57

noen sa for siden:

Jeg synes jeg lykkes veldig bra som vaffelprofet altså!

Vi har hatt grove vafler til middag, og jeg var vill, gal og kreisi og slumpet oppi både litt rømme og sukker. De slo veldig godt an. Ungene ser usedvanlig sunne og velfødde ut etter denne middagen. :nemlig:


#58

Input sa for siden:

Hva har dere som tilbehør når dere har vafler til middag?


#59

Tallulah sa for siden:

Jeg kjøpte et nytt vaffeljern. :sparke: Noen, dette er ikke bra for miljøet!


#60

noen sa for siden:

Jeg synes du skulle spikket deg et vaffeljern av kortreist drivved som varmes opp ved at du fester det til sykkelen din slik at det tar energi fra den når du sykler til og fra jobb eller ukeshandler. :belærende:


#61

Hjertensfryd sa for siden:

Eg kjøpte to :knegg:
Eit til meg og eit som bursdagspresang til broren min. Skal snart lage ost og skinke vafler til kvelds.


#62

Nextlife sa for siden:

:nemlig:

Det aller, aller verste er kardemomme i vaffelkakene. :skremt:


#63

Tallulah sa for siden:

Jeg vet! :hylgrine: Men det sto en eldre dame og stekte vafler i butikken og de solgte intet mindre enn tre vaffeljern på de fem minuttene jeg var der inne. Lettlurt, ja. Men vaflene i mitt nye Vilfa Hjerte Stor Piip ( :gal: ) blir veldig gode da.


#64

mkj sa for siden:

Word! Samme gjelder boller!


#65

Nextlife sa for siden:

Jepp, endelig en artsfelle. :hjerter:


#66

Tallulah sa for siden:

Jeg ELSKER kardemomme!


#67

Neket sa for siden:

Eldste har laget noen aldeles nydelige vafler til kvelds. Mer igjen til vennebesøk i kveld er det og.


#68

Toffskij sa for siden:

Nei, nei, nei, her må man være balansert! Det MÅ være kardemomme i boller, men for all del IKKE i vafler. I vafler bør det helst være litt vanilje. :nono:


#69

Nextlife sa for siden:

Jeg er med på vanilje i vafler, det går (men for all del ikke syntetisk vaniljesukker). Når det gjelder de kardemommebollene kan du og Tallulah bare ta de. :nemlig:


#70

Tallulah sa for siden:

Vanilje OG kardemomme! More is more! :hyper:


#71

noen sa for siden:

Jeg hadde kardemomme og juksevanilje i våre vafler. :stolt:

"Ta deg en kardemommebolle!" Er det det man må huske at man ikke skal skrive i kampens hete i en kostholdsdiskusjon?


#72

mkj sa for siden:

Ja, det kan bli det siste man gjør, man kan bli klistret til veggen med en superlimpistol for mindre enn det.


#73

Nextlife sa for siden:

Den ultimate hersketeknikk. :skremt:


#74

Acino sa for siden:

Helt fullstendig enig, det er bare grusomt i vafler

Boller derimot, der kan det knapt bli for mye kardemomme!! :glis:


#75

Lyppa sa for siden:

Enig, men andre må gjerne lage vafler til middag:).
Jeg lager gjerne pannekaker av og til, men da er det ertesuppe med ekstra potet og pølse oppi ved siden av:).


#76

Lyppa sa for siden:

Fasongen:jupp:. Men det er jo ikke akkurat som fine vafler med sukker og hvetemel:). Regner med det var mange som lagde vafler i går.


#77

Novla sa for siden:

:jupp: Samt gjerne fløte og/eller rømme :glis: (når vi har vafler er det som regel for å bruke opp rester av forannevnte). Men nå er vafler noe jeg betrakter som kake på linje med sjokoladekake eller hva det måtte være, ikke som hverdagsmat, så da skal det være godt når jeg først lager det.

#78

Tallulah sa for siden:

Det er vaffeldag igjen!


#79

Nextlife sa for siden:

Ja. Og brennevinsdag.
What to pick? :knegg:


#80

Filifjonka sa for siden:

Det må IKKE være kardemomme i NOE. Og det må heller ikke være vanilje i vafler.



#82

Tallulah sa for siden:

Why pick?

Jo! Kardemomme i ALT! Nesten. Hvertfall søte bakverk. Og kakao.


#83

Filifjonka sa for siden:

Nehei! Ikke i mine! :trasser:



#85

Nenne sa for siden:

Dette er visstnok sjømannskirkenes oppskrift og de påstås å være verdens beste. Jeg har ikke prøvd.

6 egg

4 små kopper sukker

2,5 l hvetemel

4 ts bakepulver

4 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

250 g smør

1 seterømme

2 l melk

Smelt smøret. Bland det tørre, tilsett det våte. Stek og nyt!


#86

Tallulah sa for siden:

Okeida. Du skal få slippe. HVordan stiller du deg til vanilje?


#87

Filifjonka sa for siden:

Vanilje er veldig godt i mye, men ikke i vafler. :) Jeg liker vafler med nøytral smak, som ikke er særlig søte. Så kan det heller være syltetøy oppå.


#88

Tjorven sa for siden:

Jeg har fått med meg at det er verdens vaffeldag, og kjøpte ekstra egg og melk på butikken. Så det blir vafler til kvelds hos oss.


#89

Hyacinth sa for siden:

Samme her. Dessuten misliker jeg intenst å rengjøre vaffeljern.

Du kan trøste deg med at det egentlig ikke er vaffeldag, men Vår Frue-dag. Det var i dag Maria ble gravid med Jesus. :nemlig:


#90

frukt sa for siden:

Bananvafler er godt. :jupp: Mos banan og bland i røra.


#91

frukt sa for siden:

Brennevinsvafler. :nemlig:


#92

Malama sa for siden:

Ja, så var vi der igjen

Og må lage vaffler uten egg. Masse egg er liksom basis for at vafler blir gode.

Ideelt sett skulle jeg og jentungen vært på butikken og kjøpt rømme. Det er visst en grei løsning for eggefrie vafler. Jeg er så trøtt og sliten, og hun insisterer på å bæres, at å gå bort dit ikke er aktuelt i måneskinn (gutta er på fotballtrening) og jeg er ikke sikker på om jeg bør kjøre heller, så vi går for en variant med eggeerstatningspulver og bakepulver i stedet.

gjerne vanilje, men slett ikke kardemomme. i noe.


#93

Filifjonka sa for siden:

Jeg har også laget vaffelrøre. Etter at jeg nevnte det med vaffeldagen var det ingen vei tilbake.


#94

Input sa for siden:

Jeg hadde planer om å lage vaffelrøre, men de har spist vafler i bhg i dag og poden synes det var teit å spise vafler to ganger på én dag, så da blir det ikke noe. :skuffet:


#95

Nextlife sa for siden:

Drittnærbutikken hadde ikke egg jeg tåler i dag, dermed ingen vafler. Da blir det brennevin da. :D


#96

rine sa for siden:

Tror jeg velger brennevin (eller jaffal vin) foran vafler i dag, jeg også. :tøff dag: Og så skjønner jeg egentlig ikke vitsen med grove vafler eller grove kaker, er ikke det bare å lure seg selv? Heller spise vafler og kaker i normale mengder og med normale intervaller. (Altså ikke daglig.) :vetikke:



#98

Input sa for siden:

Noen av oss synes grove vafler smaker bedre enn vanlige vafler. Jeg er (dessverre) ikke en av dem, men i bhg. til poden lager de grove vafler uten sukker og han liker de veldig mye bedre enn mine ikke-grove vafler. Han velger også grovt brød om han kan velge mellom det og loff.


#99

polarjenta sa for siden:

Jeg har ingen planer om å nevne vaffeldagen for ungene, vi er fri for melk og jeg gidder ikke dra ut å kjøpe melk.


#100

Filifjonka sa for siden:

Jeg har smakt sjømannskirkens vafler eller veldig tilsvarende, og de er ikke verdens beste for meg ihvertfall. Helt ville mengder både fett og sukker gjør dem ikke nødvendigvis bedre, spør du meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.