Siden det visstnok er den store vaffeldagen i dag, vil jeg lage vafler til middag.
Da trenger jeg tips til den perfekte oppskriften på grove, sunne vafler!
Når man bruker havregryn i røren, blir de "synlige" i vaflene? Ei jeg bor sammen med er prinsipielt imot "frø".
Det er selvfølgelig lov til å legge ut eller lenke til oppskrifter på andre gode vafler også. :raus:
Jeg bruker gjerne stavmikseren i røra, da blir den mer "finkornet". Og så er det godt med en skvett kefir/cultura i om en har det i hus. Av en eller annen grunn synes jeg røra blir fin av det også. :)
Jeg har alltid ganske mye havregryn i vaffelrøra, men de blir ikke grynete eller kornete, de blir tydeligvis såpass oppløst i røra og kokt under stekingen at de nesten forsvinner.
Jeg bruker hvetemel, havregryn og fibra-mel. Vaflene smaker like godt som normalt, men blir ikke liggende som en tung klump i magen. Slumper bare, så har dessverre ikke oppskrift.
Det kan jo egentlig ikke gå galt, da, med vafler. :knegg: Jeg starter med fire–fem egg og litt sukker, fyller på med litt smeltet smør og en god haug havregryn og en ts bakepulver, og så justerer jeg opp til ønsket mengde og konsistens med melk og hvetemel. Det kan egentlig ikke gå feil. Jeg har vaniljesukker i også, forresten. (Dette er ikke ment som middag, da.)
Jeg synes det er veldig godt å ha havregrøt i røren. Koker opp 1 dl gryn og 2,5 dl vann, og lar den avkjøle seg litt. Så slumper jeg i vei med mel og egg og melk, evt rømme. Både vaniljeis og vaniljesaus er godt, hvis man har det. Og så kardemomme. Masse. :nemlig:
Jeg testet denne oppskriften til bursdagsfrokostvafler, og de er veldig gode! Jeg la til en liten rømme-rest og en slump havregryn, det gikk ikke galt.
Uansett hva jeg har i røra, så smaker vaflene mine ingenting. :leppe:
Vi har begynt å ha i masse kanel, bare så en eller annen smak skal komme fram. :nemlig:
Ikke sant? Og her kommer folk og sier at ikke noe kan gå galt når man lager vafler. De tråkker på noen som ligger nede. I verdens rikeste land. Midt på selveste vaffeldagen. :hylgrine:
Til grove vafler bruker jeg gjerne først lage eggedosis av egg, vaniljesukker og ca en ss sukker. Så har jeg i væske og mel; gjerne litt surmelk og eller bare vanlig melk. Av mel bruker jeg da grovbakstmel og havregryn. Smelter en klatt smør og har også i litt rapsolje, sånn istedenfor mer smør. Ved grov røre bruker jeg også litt bakepulver i, eller ved bruk av surmelk natron. Dette er det beste jeg får til av oppskrift, slumper som regel.
Jeg bruker halvt om halvt med hvetemel og havregryn (og null smør! :what:), og synes de blir veldig gode. Man skal jo ha pålegg på også, så vaflene trenger jo ikke smake sååå mye! De er ikke supergrove, men grove nok for meg.
Jeg har enda ikke blitt servert grove vafler som ikke smaker papp og høgg, og lager konsekvent bare vafler med siktet hvetemel, sukker og smør. :nemlig:
Vi lager grove vafler til måltider, og fine vafler til kos.
Man kan lage så kjipe grove vafler man bare vil, poden velger det framfor brød anytime. :nemlig:
Kokosmelk var et bra tips! Men hvilket pålegg passer på da? (Poden spiser ikke pålegg på vafler da, så kanskje derfor vi er mer opptatt av smaken på selve vaflene.)
Litt farge, litt saftighet og litt søtning. Kjenner ikkje så masse til dei, med mindre du tar store mengder. Held med ei dersom du berre vil prøve det forsiktig ut.
Akkurat som jeg gjør det. Kanskje litt mindre egg. 3-4 på en raus porsjon vafler.
Mannen min var innbitt motstander av havregryn i vaflene, men han har fått det hver eneste gang og har nå sluttet å klage. Jeg får alltid mye skryt av vaflene. Det merkes ikke korn eller klumper i vaflene, men det blir på en måte litt mer mat i dem.
Sjuskete? Med grovt mel, gulrot og havregryn er det jo ikke spesielt usunt? Er det fordi det har form som vafler? Vi har altså ikke syltetøy og sukker på. (det skal sies at vi ikke har middagsvafler ofte og vi har aldri pannekaker, men spesielt rart og usunt synes jeg ikke det er).
Jeg synes middagsvafler høres ut som middagssjokolade eller middagsis. Det går ikke an, liksom. Og uansett hvor mye grovt mel man har i, kommer vafler aldri til å bli et fullverdig middagsmåltid hos oss. Ikke pannekaker heller, for den del. :knegg:
Jeg hadde tenkt å lage vafler til dessert i dag, men så kom jeg på at jeg bor sammen med en unge som ikke liker vafler. :dåne:
Havregryn går fint. Havremel (oppmalt havregryn) er fint. Litt sammalt mel går fint, rug gjør dem litt grønne om det blir mye av det.
Godt med egg, bittelitt søtt, melk og mel av noe slag til passe konsistens, og fett selvsagt. Alt etter det man har og liker. Smør eller melange, havre eller hvete. alt ettersom.
Vi har det dog aldri som middag, det har jeg ikke tenkt over at er mulig engang. Vi har innimellom pannekaker, enten med bacon eller suppe, men det ikke noe vi lager hver mnd.
I dag skal vi lage vafler, men de serveres som kveldsmat for ungene, eller egentlig dessert. Og muligens til og med bittelitt is til. Hvor mye grove greier som havner i røra er uvisst, det avhenger av hva mannen finner, og humøret, typisk.
Jeg synes jeg lykkes veldig bra som vaffelprofet altså!
Vi har hatt grove vafler til middag, og jeg var vill, gal og kreisi og slumpet oppi både litt rømme og sukker. De slo veldig godt an. Ungene ser usedvanlig sunne og velfødde ut etter denne middagen. :nemlig:
Jeg synes du skulle spikket deg et vaffeljern av kortreist drivved som varmes opp ved at du fester det til sykkelen din slik at det tar energi fra den når du sykler til og fra jobb eller ukeshandler. :belærende:
Jeg vet! :hylgrine: Men det sto en eldre dame og stekte vafler i butikken og de solgte intet mindre enn tre vaffeljern på de fem minuttene jeg var der inne. Lettlurt, ja. Men vaflene i mitt nye Vilfa Hjerte Stor Piip ( :gal: ) blir veldig gode da.
Nei, nei, nei, her må man være balansert! Det MÅ være kardemomme i boller, men for all del IKKE i vafler. I vafler bør det helst være litt vanilje. :nono:
Jeg er med på vanilje i vafler, det går (men for all del ikke syntetisk vaniljesukker). Når det gjelder de kardemommebollene kan du og Tallulah bare ta de. :nemlig:
Enig, men andre må gjerne lage vafler til middag:).
Jeg lager gjerne pannekaker av og til, men da er det ertesuppe med ekstra potet og pølse oppi ved siden av:).
:jupp: Samt gjerne fløte og/eller rømme :glis: (når vi har vafler er det som regel for å bruke opp rester av forannevnte). Men nå er vafler noe jeg betrakter som kake på linje med sjokoladekake eller hva det måtte være, ikke som hverdagsmat, så da skal det være godt når jeg først lager det.
Og må lage vaffler uten egg. Masse egg er liksom basis for at vafler blir gode.
Ideelt sett skulle jeg og jentungen vært på butikken og kjøpt rømme. Det er visst en grei løsning for eggefrie vafler. Jeg er så trøtt og sliten, og hun insisterer på å bæres, at å gå bort dit ikke er aktuelt i måneskinn (gutta er på fotballtrening) og jeg er ikke sikker på om jeg bør kjøre heller, så vi går for en variant med eggeerstatningspulver og bakepulver i stedet.
Jeg hadde planer om å lage vaffelrøre, men de har spist vafler i bhg i dag og poden synes det var teit å spise vafler to ganger på én dag, så da blir det ikke noe. :skuffet:
Tror jeg velger brennevin (eller jaffal vin) foran vafler i dag, jeg også. :tøff dag: Og så skjønner jeg egentlig ikke vitsen med grove vafler eller grove kaker, er ikke det bare å lure seg selv? Heller spise vafler og kaker i normale mengder og med normale intervaller. (Altså ikke daglig.) :vetikke:
Noen av oss synes grove vafler smaker bedre enn vanlige vafler. Jeg er (dessverre) ikke en av dem, men i bhg. til poden lager de grove vafler uten sukker og han liker de veldig mye bedre enn mine ikke-grove vafler. Han velger også grovt brød om han kan velge mellom det og loff.
Jeg har smakt sjømannskirkens vafler eller veldig tilsvarende, og de er ikke verdens beste for meg ihvertfall. Helt ville mengder både fett og sukker gjør dem ikke nødvendigvis bedre, spør du meg.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.