Dette har jeg fått i oppdrag å bake til konfirmasjonen til eldstemann sin bestekompis.
Har aldri bakt den før (liker den ikke!) men den ser absolutt svært så overkommelig ut å få til.
Det jeg lurer på er holdbarheten. Hvor lang tid før den skal serveres kan jeg montere den? Kan jeg bake bunnene dagen før konfirmasjonen?
Liker du ikke denne kaken, Susse? Den er jo virkelig verdens beste.
Har tenkt å spørre en venninne om jeg skal bake til hennes sønn sin konfirmasjon i august. Kanskje jeg skal lage denne da.....om den ikke er så vanskelig å få til.
Jeg ville bare bakt bunnene dage för og fylt dem paa konfirmasjonsdagen. Da kan du oppbevare bunnene i romtemperatur. Har du i kremen, maa den jo i kjöleskap, og da synes jeg hele kaken blir soggy. Den er veldig lett aa faa til og bakes i full fart.
Den er ikke så vanskelig å få til, nei. Selv om jeg aldri kommer til å bake den flere ganger fordi alt som kan gå galt går galt når jeg skal bake den.:knegg:
Neida, det er slettes ikke sikkert.:) Den er som sagt ikke vanskelig, men jeg opplevde at mixmasteren tok kveld mens jeg holdt ¨på, kaka festet seg i bakepapiret osv, osv.
Apropos firkantet kakefat: Jeg har noen ganger kledd en langpanne med aluminiumsfolie og servert kaken oppaa der. Kommer jo litt an paa hvor pent og stivt besöket er, men det funker i alle fall bra.
Er det Verdens Beste eller Kvæfjordkake du skal lage? Det er noen små, men viktige forskjeller som har noe å si på smak. Verdens beste er pyntet med mandelflar og fyllet er en blanding av krem og vaniljekrem, mens Kvæfjordkaken har hakkete mandler og fyllet er av krem og romkrem.
Jeg pisker alltid eggehvitene i 10 minutter (står bare og går for egen maskin), for å få den luftig/høy nok. Noen opplever at den ikke blir så høy som den skal, og det kommer kanskje av det?
Nå har jeg altså googla og lest, og finner ikke denne forskjellen definert noe sted. Kvæfjorkakas venner (kvaefjordkaka.no) skriver at man kan ha vanilje- eller romkrem. Og mandlene var nok opprinnelig hakka vil jeg tro, og de fine flakene blitt en enkel husmorsnarvei etterhvert. (Det siste der var altså min egen lille teori.)
Ja, jeg er også vant med at det i oppskrifter står at det er valgfritt om det er vanilje- eller romkrem. På begge typer kake. Det er bare Det søte liv som definerer denne forskjellen, tror jeg.
Jeg tror også det er i hytt og pine alt etter hva bakeren liker å lage. Jeg har alltid hørt denne kaken med to navn; verdens beste og Kvæfjordkake, og der fyllet er etter smak og behag, og mandelhakket alt etter hva man har tilgjengelig.
På Sunnmøre, eller i alle fall i min familie :knegg: , kallast denne kaka Drømmen og blir laga med romfyll. Eg syns ikkje det er så godt men kanskje eg skal prøve lage den sjøl med Vanilje.
Nei, men jeg har planer om å sjekke den ut etterhvert.
Jeg kan forøvrig anbefale å hive et par kurver frisk bringebær oppå fyllet, før den øverste bunnen legges på. det løfter kaken en million hakk, og gjør den frisk og god.
Dette er yndlingskaken til sambo, så den blir ihevertfall laget til hans bursdag hvert år! ;)
Jeg har vokst opp med at Verdens Beste er med vaniljekrem, mens Kvæfjordkaka er med romkrem...
Jeg synes den er kjempegod. Fast 17. mai-kake hos oss, og når vi serverer den er det den kaken som blir først oppspist. Jeg forstår godt at den er kåret til Norges nasjonalkake. Og jeg lager den med mandelflak og romkrem. :)
Jeg liker den heller ikke, men har bare fått den servert en gang, i Harstad. De skrøt så voldsomt av den, men det er noe av det verste jeg har smakt. Det smakte altfor mye egg. Jeg er sånn som syns det er pinlig at en så vond kake skal være vår nasjonalkake. :knegg: Men mulig det går an å gjøre den god?
Nydelig kake. Jeg bruker krem/vaniljekrem (romsmaken blir ofte litt "voksen" til ungene, som i hvert fall elsker denne kaken!), men jeg bruker alltid litt mindre sukker en det som står i oppskriften. Og så må mandelflakene være ristet. :jupp:
Næhei, never! :)
Jeg synes dette er en kake som sjelden kan bli helt feil, men nå har jo Møllerens kommet med en "rett i koppen" versjon. Lurer på hvordan den er.
Jeg syns den er sær fordi den er lite pen, og inneholder lite jeg forbinder med en klassisk kake. Jeg var altså 35 før jeg i det hele tatt så en slik kake på ordentlig, så den er jo heller ikke veldig vanlig slik form-, marsipan-, bløt-, oste- eller sjokoladekake er.
I og med at den heter kvæfjordkake er den vel egentlig mer av et lokalt fenomen.
Verdens beste er og har alltid vært en släger i vår familie, og jeg er ganske sikker på at vi bor evig langt fra Kvæfjord. Hvor det nå enn er.
Jeg liker verken marengs eller vaniljekrem (og romkrem? :skremt: ), og liker dermed ikke Verdens beste. Omtrent alle andre i familien elsker den, men de får den ikke av meg. Det går fint, for den er med på alle andre kakebord.
Ja, den har som sagt vært fast innslag på hvert eneste kakebord i hver enda konfirmasjon, dåp og bryllup på Vestlandet siden åttitallet, så den er omtrent like lokal som pinnekjøttet, i tilfelle.
Standard 17. mai- og konfirmasjonskake her. Den er god (må vera med vaniljekrem), men ikkje fantastisk. Heilt grei. Men eg er såpass sær at eg foretrekker mi eiga kake, synest ikkje dei eg har fått servert er så gode. :humre:
Man skulle nesten tro at verdens beste er favorittkaka mi, den er ikke det. Jeg bare syns det er merkelig å be folk skjerpe seg og syns at det er en sær kake.
Jeg er veldig enig med deg, husk på at det er en "gammel" kake som sikker fremsto som veldig festlig da den kom, med sin marengs på toppen, og blant alle tradisjonelle bløtkaker, tropisk aroma, tigerkake og olympiakake. :knegg:
Tropisk aroma er en sjokoladekake med krydder i, tigerkake er en eller annen mørk kake med noe lyst i, med melisglasur og tigerstriper på toppen, og olympiakake tror jeg var sjokobynn med mandler i og en merkelig smørkrem på.
Wikipedia sier dette om kaka Opprinnelsen til kaka er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet. Sammen med søsteren drev hun Café Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner. Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaka fikk så navnet kvæfjordkake.
så da er den nok gammel i Harstadtraktene i alle fall.
Nei, vet du hva, jeg tok meg ikke nær av den, jeg tar meg faktisk ikke nær av noenting på nettet, hallo det er internett. Men jeg brukte det mer som et eksempel.
Tress-kake? :undrer: Føler meg virkelig ubevandret i kakeverdenen.
Oreokake er forresten ikke så voldsomt godt, men aller verst er de som selges på kafeer og sånt. De er sure, uten unntak. Og kjeksen er bløt og seig. Hjemmelagede er litt bedre. Ikke direkte vonde, men kvalme.
Jeg kan ikke huske å ha sett denne kaken på noen kakebord på Vestlandet, hverken sør eller nord for Stadt, og hadde ikke hørt om den før den vant en eller annen kåring som Norges beste kake for noen år siden.
Men jeg kan jo godt ha sett den og ikke lagt merke til den, for det er ikke en kake jeg ville forsynt meg av, uten ved et uhell.
Mormoren min pleide å lage både tropisk aroma og Kvæfjordkake. Hun bodde i Kvæfjord, så akkurat det var kanskje ikke så overraskende. :knegg: Men det er en kake jeg er vokst opp med som selvsagt bidrag på kakebord siden jeg var liten. Tropisk aroma var ikke fullt så vanlig, men absolutt i mormors standardrepertoar.
Ikke hele Vestlandet, tror jeg, men veldig, veldig poppis i området her vi bor. Og vi skal selvsagt ha den på konfirmasjonskakebordet nå i mai.
Jeg synes ikke kaken er sær, marengs er vel noe av det mest vanlige søtkakeriene en kan få kjøpt på alle matbutikker? Sånn pose med rosa og hvite marengs? Jeg er ikke kakemenneske, jeg liker minimalt med kaker, men Verdens beste (med vanlijekrem blandet med krem) og Pavlova - de er gode! :nam:
Verdens beste er høyt oppe på min liste, men bare den med vanlijekrem. :nemlig: Tror forresten også at jeg har sett den i hvert eneste bryllup og konfirmasjon jeg har vært i de siste tjue åra, ja. Tropisk aroma? Fysj og føi! :skremt:
Nå må dere snart fortelle meg hva den er laget av, den der tropisk aroma. Jeg ser for meg noe med fruktcocktail i, men krydret sjokoladekake høres ikke SÅ ille ut. Mørk Lindt-sjokolade med chili er jo ganske godt.
Jeg liker ikke pavlova heller. :hehehe: Jeg syns i grunn marengs er fryktelig oppskytt og den ene gangen jeg har spist Kvæfjordkake smakte det så egg at man fikk sånn ekkel eggerap. :grøsser:
Det er godt mulig man får kjøpt pikekyss i butikker, men jeg vil påstå at sjokolade og kakao er mye mer vanlig altså. :nemlig: Jeg har aldri vært borti at pikekyss serveres i stor grad, jeg ser det bare på chabby chice interiørbilder på Instagram.
Suksessterte kan jeg tvinge ned, men er ikke akkurat førstevalget på asjetten. Kvæfjordkake, sammen med bløtkake og marsipankake kommer jeg til å takke nei til forever and alltid, og pavlova må være absolutt eneste alternativ om jeg skal smake en liten bit.
Ja, det gjør det selvsagt verre når det er egg på egg på egg.
Krydder var eksåtisk den gang da. Tropisk aroma skal også være lys bunn, mørk bunn, lys bunn med sjokoladekrem mellom lagene.
Verdens beste er slett ikke det. :hehehe: Den forsyner jeg meg aldri av. Vanlig var den heller ikke i min oppvekst (Tropisk aroma var, derimot). Jeg tror ikke jeg smakte Verdens beste før jeg var voksen. Pavlova har jeg smakt én gang, det var en sjokoladevariant som var slett ikke så verst. Men ingen favoritt, akkurat. Suksessterte synes jeg er kjempegodt.
Jeg husker første gang jeg vant i et kakelotteri, så vant jeg en fyrstekake. Jeg må ha gått i barnehagen og besvimte nesten av glede av å vinne en så vakker kake. Jeg syns den så ut som en deilig tegneseriepai. SKUFFA! Også var den såååå vond!
Tropisk aroma fikk jeg lyst til å prøve. :knegg: Jeg husker i grunn bare sjokoladekaker, jeg. Siden det har alltid vært det jeg har valgt. Og pappas rullekake, og farmors tekake og delfiakake.
Jeg vet! :hyper: Jeg er egentlig ikke så glad i krydderkake, men det er Høvdingen og Hiawata så kanskje det kan funke. Jeg kan spise glasuren, og de resten.
Jeg tør nesten ikke si det, men jeg kunne bare spise flytende noen uker i forbindelse med en operasjon. På slutten var jeg så lei av suppe og yoghurt at jeg laget meg en batch av kakerøren til Tropisk aroma i smug, og drakk den med sugerør. :what: Da var jeg 17-18, altså!
Jeg klarte nokså lite før jeg ble kvalm. :knegg: Også tømte jeg ut resten, i stedet for å lage kake. Antagelig av ren hevngjerrighet overfor de som kunne spise sånt. :sparke:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.