Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Verdens beste/Kvæfjordkake

#1

Susse sa for siden:

Dette har jeg fått i oppdrag å bake til konfirmasjonen til eldstemann sin bestekompis.
Har aldri bakt den før (liker den ikke!) men den ser absolutt svært så overkommelig ut å få til.
Det jeg lurer på er holdbarheten. Hvor lang tid før den skal serveres kan jeg montere den? Kan jeg bake bunnene dagen før konfirmasjonen?


#2

007 sa for siden:

Verdens Beste er best dagen derpå, så du kan fint bake den dagen før. Du kan montere hele kaka, bunnen blir kjempegod om kremen får trekke et døgn.


#3

Teofelia sa for siden:

:jupp:


#4

Susse sa for siden:

Takk damer, jeg skal (så klart) jobbe konfirmasjonshelgen, så det var supert! Da baker jeg og monterer etter jobb på lørdag. :)


#5

Nextlife sa for siden:

Det funker bra å lage den til dagen før, men pass for all del på at du ikke dekker den til, marengsen blir soggy da, og det er så trasig.


#6

millact sa for siden:

Liker du ikke denne kaken, Susse? Den er jo virkelig verdens beste.

Har tenkt å spørre en venninne om jeg skal bake til hennes sønn sin konfirmasjon i august. Kanskje jeg skal lage denne da.....om den ikke er så vanskelig å få til.


#7

liefje sa for siden:

Jeg ville bare bakt bunnene dage för og fylt dem paa konfirmasjonsdagen. Da kan du oppbevare bunnene i romtemperatur. Har du i kremen, maa den jo i kjöleskap, og da synes jeg hele kaken blir soggy. Den er veldig lett aa faa til og bakes i full fart.


#8

polarjenta sa for siden:

Den er ikke så vanskelig å få til, nei. Selv om jeg aldri kommer til å bake den flere ganger fordi alt som kan gå galt går galt når jeg skal bake den.:knegg:


#9

millact sa for siden:

Da vil nok det samme skje meg.


#10

Susse sa for siden:

Jeg skal lage en prøvekake helgen før. ;)

Nei, jeg liker den ikke. Blir rett og slett for søtt for min smak.

Nå kommer utfordringen med å skaffe et stort nok fat!


#11

millact sa for siden:

Firkantet er nok best.


#12

polarjenta sa for siden:

Neida, det er slettes ikke sikkert.:) Den er som sagt ikke vanskelig, men jeg opplevde at mixmasteren tok kveld mens jeg holdt ¨på, kaka festet seg i bakepapiret osv, osv.


#13

Susse sa for siden:

Min tanke også, men sånt har jeg ikke. Får høre om jeg kan låne av noen, det er fortsatt 3 uker til. :)

Ikke redd for å bake, det er jeg stort sett ganske god på,med unntak av langpannesjokoladekaker.

Dere som lager denne: Blander dere krem og vaniljekrem eller legger dere det i to lag? Bruker dere hakkede mandler eller ferdig flakmandler oppå?


#14

polarjenta sa for siden:

Jeg blandet vaniljekrem og kremen, og hadde hakkede mandler oppå.:)


#15

liefje sa for siden:

Apropos firkantet kakefat: Jeg har noen ganger kledd en langpanne med aluminiumsfolie og servert kaken oppaa der. Kommer jo litt an paa hvor pent og stivt besöket er, men det funker i alle fall bra.


#16

Fersken sa for siden:

Er det Verdens Beste eller Kvæfjordkake du skal lage? Det er noen små, men viktige forskjeller som har noe å si på smak. Verdens beste er pyntet med mandelflar og fyllet er en blanding av krem og vaniljekrem, mens Kvæfjordkaken har hakkete mandler og fyllet er av krem og romkrem.

Jeg synes Kvæfjordkaken er best.


#17

Dronningen sa for siden:

Jeg pisker alltid eggehvitene i 10 minutter (står bare og går for egen maskin), for å få den luftig/høy nok. Noen opplever at den ikke blir så høy som den skal, og det kommer kanskje av det?


#18

polarjenta sa for siden:

Min ble ikke så høy og jeg pisket eggehvitene leeeenge.


#19

polarjenta sa for siden:

Da lager jeg verdens beste kvæfjordkake, for jeg har hakkete mandler og krem/vaniljekrem.:knegg: Vi kaller den verdens beste da.:)


#20

emin sa for siden:

Den er best med romkrem. :nemlig:


#21

Dronningen sa for siden:

Samme gjør jeg. :jupp:


#22

Syrinx sa for siden:

Nå har jeg altså googla og lest, og finner ikke denne forskjellen definert noe sted. Kvæfjorkakas venner (kvaefjordkaka.no) skriver at man kan ha vanilje- eller romkrem. Og mandlene var nok opprinnelig hakka vil jeg tro, og de fine flakene blitt en enkel husmorsnarvei etterhvert. (Det siste der var altså min egen lille teori.)


#23

polarjenta sa for siden:

Jeg har heller aldri hørt om at det er noen forskjell.:)


#24

Acsa sa for siden:

Ja, jeg er også vant med at det i oppskrifter står at det er valgfritt om det er vanilje- eller romkrem. På begge typer kake. Det er bare Det søte liv som definerer denne forskjellen, tror jeg.


#25

Nextlife sa for siden:

Jeg tror også det er i hytt og pine alt etter hva bakeren liker å lage. Jeg har alltid hørt denne kaken med to navn; verdens beste og Kvæfjordkake, og der fyllet er etter smak og behag, og mandelhakket alt etter hva man har tilgjengelig.


#26

Tussa sa for siden:

På Sunnmøre, eller i alle fall i min familie :knegg: , kallast denne kaka Drømmen og blir laga med romfyll. Eg syns ikkje det er så godt men kanskje eg skal prøve lage den sjøl med Vanilje.


#27

Harriet Vane sa for siden:

Jeg liker egentlig ikke denne kaka, men Lise Finckenhagen har fått meg til å vurdere å forsøke den på nytt. Har du sett hennes nye koke/kakebok?


#28

Nextlife sa for siden:

Nei, men jeg har planer om å sjekke den ut etterhvert.

Jeg kan forøvrig anbefale å hive et par kurver frisk bringebær oppå fyllet, før den øverste bunnen legges på. det løfter kaken en million hakk, og gjør den frisk og god.


#29

Niobe sa for siden:

Jeg forstår ikke at folk synes den er så god, for jeg liker den virkelig ikke. :knegg:

Men den er ikke vanskelig å lage, nei.


#30

millact sa for siden:

Det går år og dag mellom hver gang jeg får den servert. Det er vel omtrent bare i konfirmasjoner.


#31

Annki sa for siden:

Dette er yndlingskaken til sambo, så den blir ihevertfall laget til hans bursdag hvert år! ;)
Jeg har vokst opp med at Verdens Beste er med vaniljekrem, mens Kvæfjordkaka er med romkrem...


#32

Myria sa for siden:

Jeg synes den er kjempegod. Fast 17. mai-kake hos oss, og når vi serverer den er det den kaken som blir først oppspist. Jeg forstår godt at den er kåret til Norges nasjonalkake. Og jeg lager den med mandelflak og romkrem. :)


#33

Tallulah sa for siden:

Jeg liker den heller ikke, men har bare fått den servert en gang, i Harstad. De skrøt så voldsomt av den, men det er noe av det verste jeg har smakt. Det smakte altfor mye egg. Jeg er sånn som syns det er pinlig at en så vond kake skal være vår nasjonalkake. :knegg: Men mulig det går an å gjøre den god?


#34

Madicken sa for siden:

Nydelig kake. Jeg bruker krem/vaniljekrem (romsmaken blir ofte litt "voksen" til ungene, som i hvert fall elsker denne kaken!), men jeg bruker alltid litt mindre sukker en det som står i oppskriften. Og så må mandelflakene være ristet. :jupp:


#35

mkj sa for siden:

Jeg synes den er veldig god, men har aldri laget den selv.


#36

polarjenta sa for siden:

Jeg skjønner heller ikke at den er nasjonalkake, men vond syns jeg ikke den er. Smaken er forskjellig.:)


#37

Tallulah sa for siden:

Ja, selvfølgelig. Jeg syns det bare er snodig at en kake med så sær smak og utseende digges av så mange.


#38

polarjenta sa for siden:

Sær smak? Jeg syns ikke den har spesielt sær smak. Jeg har forøvrig servert den til afrikanere med stor suksess, alle elsket den.:)


#39

Syrinx sa for siden:

Det kan vel ikke bli mindre sært enn dette vel? Lys kakebunn, marengs og krem. Det mest crazy man kan finne på er å bruke romkrem liksom.


#40

Syrinx sa for siden:

Jøje, så engasjert jeg skulle bli her da. :humre:


#41

Harriet Vane sa for siden:

Den er sær, ingen tvil. Romkrem? Get real!


#42

polarjenta sa for siden:

Jeg har aldri smakt den med romkrem. Men selv om du er så sær at du ikke liker ro krem så betyr jo ikke det at den er sær. :-)


#43

Nima sa for siden:

Næhei, never! :)
Jeg synes dette er en kake som sjelden kan bli helt feil, men nå har jo Møllerens kommet med en "rett i koppen" versjon. Lurer på hvordan den er.


#44

Tallulah sa for siden:

Jeg syns den er sær fordi den er lite pen, og inneholder lite jeg forbinder med en klassisk kake. Jeg var altså 35 før jeg i det hele tatt så en slik kake på ordentlig, så den er jo heller ikke veldig vanlig slik form-, marsipan-, bløt-, oste- eller sjokoladekake er.

I og med at den heter kvæfjordkake er den vel egentlig mer av et lokalt fenomen.


#45

Filifjonka sa for siden:

Her er endelig et punkt hvor mine og Tallulahs ytterst ulike kakepreferanser forenes. :knegg:


#46

Tallulah sa for siden:

:jippi:


#47

Hyacinth sa for siden:

Verdens beste/ verste er vond. Og hvor er Kvæfjord, egentlig?


#48

løve70 sa for siden:

Med romkrem (djevelens verk) er den vond :fysj: Med vaniljekrem er den helt grei, men langtfra noen favoritt og slettes ikke noe jeg gidder å bake.


#49

Candy Darling sa for siden:

Verdens beste er og har alltid vært en släger i vår familie, og jeg er ganske sikker på at vi bor evig langt fra Kvæfjord. Hvor det nå enn er.

Jeg liker verken marengs eller vaniljekrem (og romkrem? :skremt: ), og liker dermed ikke Verdens beste. Omtrent alle andre i familien elsker den, men de får den ikke av meg. Det går fint, for den er med på alle andre kakebord.


#50

Niobe sa for siden:

:nemlig:


#51

polarjenta sa for siden:

I Troms.


#52

polarjenta sa for siden:

Den er vel ganske kjent over det ganske land, så det var vel kanskje et lokalt fenomen, men jeg tror ikke den er det lengre.,


#53

Candy Darling sa for siden:

Ja, den har som sagt vært fast innslag på hvert eneste kakebord i hver enda konfirmasjon, dåp og bryllup på Vestlandet siden åttitallet, så den er omtrent like lokal som pinnekjøttet, i tilfelle.


#54

Puslingen sa for siden:

Standard 17. mai- og konfirmasjonskake her. Den er god (må vera med vaniljekrem), men ikkje fantastisk. Heilt grei. Men eg er såpass sær at eg foretrekker mi eiga kake, synest ikkje dei eg har fått servert er så gode. :humre:


#55

polarjenta sa for siden:

Man skulle nesten tro at verdens beste er favorittkaka mi, den er ikke det. Jeg bare syns det er merkelig å be folk skjerpe seg og syns at det er en sær kake.


#56

Nextlife sa for siden:

Jeg er veldig enig med deg, husk på at det er en "gammel" kake som sikker fremsto som veldig festlig da den kom, med sin marengs på toppen, og blant alle tradisjonelle bløtkaker, tropisk aroma, tigerkake og olympiakake. :knegg:


#57

Candy Darling sa for siden:

Jeg elsket tropisk aroma. :hjerter: Lurer på hvordan den smaker nå. :knegg:


#58

Candy Darling sa for siden:

Hah! Kanskje jeg skal bake den til åttitallsparty på lørdag? :hyper:


#59

Hyacinth sa for siden:

Jeg er sikkert helt blånn, men hva er tropisk aroma, tigerkake og olymipakake?


#60

Nextlife sa for siden:

Skikkelige 70-tallskaker.

Tropisk aroma er en sjokoladekake med krydder i, tigerkake er en eller annen mørk kake med noe lyst i, med melisglasur og tigerstriper på toppen, og olympiakake tror jeg var sjokobynn med mandler i og en merkelig smørkrem på.


#61

Niobe sa for siden:

Tropisk aroma er en litt krydret sjokoladekake, men de to andre har jeg aldri hørt om. Eller er tigerkake det samme som marmorkake, kanskje?


#62

Tallulah sa for siden:

Aldri møtt den på Sunnmøre. :niks:

Ja, det var voldsomt til forsvar for en kake. :humre: Jeg har ikke bedt noen skjerpe seg altså! Ikke kan jeg se noen andre gjøre det heller.


#63

Fersken sa for siden:

Rart at du ikke har truffet på den på Sunnmøre, jeg har fått den flere ganger der. Den er standard på alle festbord i resten av fylket. :nemlig:

Og så synes jeg at Kværfjordkaken med romkrem er best, men jeg liker jo Napoleonskaken med minst mulig krem også. :humre:


#64

polarjenta sa for siden:

Dette tolker jeg som at de som ikke syns den er sær må skjerpe seg.


#65

Tallulah sa for siden:

Tok du deg nær av den? Nå holdt jeg på å si skjerp deg, altså. :knegg: Jeg tror HV tulla. :nemlig:


#66

Niobe sa for siden:

:knegg: I tilfeller der man i fullt alvor ønsker at noen skal skjerpe seg, så tror jeg ikke "get real" er veien å gå. :knegg:


#67

Nextlife sa for siden:

Jeg kunne sagt akkurat det samme om oreokake, det må være verdens vondeste og mest oppskrytte kake. :knegg:


#68

Tallulah sa for siden:

Og jeg er temmelig sikker på at Filifjonja kunne sagt det om min tress-kake. :knegg:

Nå har jeg sett i Skjønberg Erken, statens lærerinneskole i husstell sin kokebok og Ingrid Espelids kaker til kaffen. Ingen nevner kaka. :niks:

Men Freias bakehefte fra førtitallet nevner Oslo-kaken og Yo-Yo-kaken! De ser dessverre ikke så gode ut. :skuffet:


#69

Nextlife sa for siden:

Wikipedia sier dette om kaka
Opprinnelsen til kaka er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet. Sammen med søsteren drev hun Café Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner. Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaka fikk så navnet kvæfjordkake.
så da er den nok gammel i Harstadtraktene i alle fall.


#70

polarjenta sa for siden:

Nei, vet du hva, jeg tok meg ikke nær av den, jeg tar meg faktisk ikke nær av noenting på nettet, hallo det er internett. Men jeg brukte det mer som et eksempel.


#71

millact sa for siden:

Absolutt!


#72

Filifjonka sa for siden:

Ja, der har du kaka som VIRKELIG burde skjerpet seg! :moahaha:


#73

Hyacinth sa for siden:

Tress-kake? :undrer: Føler meg virkelig ubevandret i kakeverdenen.

Oreokake er forresten ikke så voldsomt godt, men aller verst er de som selges på kafeer og sånt. De er sure, uten unntak. Og kjeksen er bløt og seig. Hjemmelagede er litt bedre. Ikke direkte vonde, men kvalme.


#74

Hyacinth sa for siden:

Og Oslo-kake og yo-yo-kake! Er sistnevnte en form for rappe-kake fra førtitallet?

Liste over kaker jeg ikke hadde hørt om før i ettermiddag:

Oslo-kake
Yo-yo-kake
Tress-kake
Tigerkake
Tropisk aroma
Olympiakake

Noe sier meg at jeg ikke har gått glipp av mye.


#75

Polyanna sa for siden:

Jeg kan ikke huske å ha sett denne kaken på noen kakebord på Vestlandet, hverken sør eller nord for Stadt, og hadde ikke hørt om den før den vant en eller annen kåring som Norges beste kake for noen år siden.

Men jeg kan jo godt ha sett den og ikke lagt merke til den, for det er ikke en kake jeg ville forsynt meg av, uten ved et uhell.


#76

Polyanna sa for siden:

Tropisk aroma har jeg nesten bare fått på Sunnmøre.


#77

Tallulah sa for siden:

Tropisk aroma høres ut som den kommer fra et sånt matkort.


#78

Filifjonka sa for siden:

Da jeg var liten var det en nabodame som pleide å lage Tropisk aroma. Hun var fra Sunnmøre! :) Men det var andre som lagde den også, u-sunnmøringer.


#79

Candy Darling sa for siden:

Vår oppskrift var i en gammel kakebok fra 60-70-tallet. Knallblå bakgrunn med en kake med masse krem og noe bær på. :gruble:


#80

Skilpadda sa for siden:

Mormoren min pleide å lage både tropisk aroma og Kvæfjordkake. Hun bodde i Kvæfjord, så akkurat det var kanskje ikke så overraskende. :knegg: Men det er en kake jeg er vokst opp med som selvsagt bidrag på kakebord siden jeg var liten. Tropisk aroma var ikke fullt så vanlig, men absolutt i mormors standardrepertoar.


#81

007 sa for siden:

Ikke hele Vestlandet, tror jeg, men veldig, veldig poppis i området her vi bor. Og vi skal selvsagt ha den på konfirmasjonskakebordet nå i mai.

Jeg synes ikke kaken er sær, marengs er vel noe av det mest vanlige søtkakeriene en kan få kjøpt på alle matbutikker? Sånn pose med rosa og hvite marengs? Jeg er ikke kakemenneske, jeg liker minimalt med kaker, men Verdens beste (med vanlijekrem blandet med krem) og Pavlova - de er gode! :nam:

Enig!


#82

Myria sa for siden:

Mannen min er fra vestlandet og der serveres Verdens Beste rett som det er, og er fast innslag til spesielle anledninger (dåp, konfirmasjon osv).


#83

rine sa for siden:

Verdens beste er høyt oppe på min liste, men bare den med vanlijekrem. :nemlig: Tror forresten også at jeg har sett den i hvert eneste bryllup og konfirmasjon jeg har vært i de siste tjue åra, ja. Tropisk aroma? Fysj og føi! :skremt:


#84

Myria sa for siden:

Enig. Den smaker helt forferdelig.


#85

Hyacinth sa for siden:

Nå må dere snart fortelle meg hva den er laget av, den der tropisk aroma. Jeg ser for meg noe med fruktcocktail i, men krydret sjokoladekake høres ikke SÅ ille ut. Mørk Lindt-sjokolade med chili er jo ganske godt.


#86

Myria sa for siden:

Det smaker som krydderkake med sjokoladeglasur, ikke noe chili, men kanel og muskat. Det passer overhodet ikke sammen.


#87

Hyacinth sa for siden:

Høres ikke godt ut. Men hvorfor heter den tropisk aroma? Jeg får ingen tropiske assosiasjoner av dette. Ananas og kokos, derimot..


#88

Candy Darling sa for siden:

Familien min er fra Sunn- og Nordfjord, så der var den i hvert fall en stor hit. :jupp:


#89

Susse sa for siden:

Måtte inn å se på tråden min. :lol: Fem sider! Det blir krem/vaniljekrem og mandelflak, det er slik konfirmanten vil ha den. :)


#90

Tallulah sa for siden:

Jeg liker ikke pavlova heller. :hehehe: Jeg syns i grunn marengs er fryktelig oppskytt og den ene gangen jeg har spist Kvæfjordkake smakte det så egg at man fikk sånn ekkel eggerap. :grøsser:

Det er godt mulig man får kjøpt pikekyss i butikker, men jeg vil påstå at sjokolade og kakao er mye mer vanlig altså. :nemlig: Jeg har aldri vært borti at pikekyss serveres i stor grad, jeg ser det bare på chabby chice interiørbilder på Instagram.


#91

Candy Darling sa for siden:

Pavlova er vel min absolutte ikke-favorittkake. :knegg: Sammen med sånn suksessterte. Og altså Verdens beste.


#92

Filifjonka sa for siden:

Pavlova er kjempegodt, og seige hjemmelagde marengs med vaniljekrem og rips er også veldig godt. Pikekyss med lime også.

Problemet med Kvæfjordkaka er ikke marengsen, men selve den eggete kakebunnen og hele kombinasjonen.


#93

Tallulah sa for siden:

Suksessterte kan jeg tvinge ned, men er ikke akkurat førstevalget på asjetten. Kvæfjordkake, sammen med bløtkake og marsipankake kommer jeg til å takke nei til forever and alltid, og pavlova må være absolutt eneste alternativ om jeg skal smake en liten bit.

Ja, det gjør det selvsagt verre når det er egg på egg på egg.

Jeg syns det er så ekkelt å tygge i marengs.


#94

Polyanna sa for siden:

Jeg elsker marengs og pavlova! :vilha: Men er ikke glad i krem eller nøtter eller mandler eller noe i den gata.


#95

Zulu sa for siden:

Krydder var eksåtisk den gang da. Tropisk aroma skal også være lys bunn, mørk bunn, lys bunn med sjokoladekrem mellom lagene.

Verdens beste er slett ikke det. :hehehe: Den forsyner jeg meg aldri av. Vanlig var den heller ikke i min oppvekst (Tropisk aroma var, derimot). Jeg tror ikke jeg smakte Verdens beste før jeg var voksen. Pavlova har jeg smakt én gang, det var en sjokoladevariant som var slett ikke så verst. Men ingen favoritt, akkurat. Suksessterte synes jeg er kjempegodt.


#96

Filifjonka sa for siden:

Jeg husker Tropisk aroma som ganske tørr. Og siden den hadde rykte som noe litt eksotisk og eksklusivt, var den skuffende vond.


#97

Tallulah sa for siden:

Jeg husker første gang jeg vant i et kakelotteri, så vant jeg en fyrstekake. Jeg må ha gått i barnehagen og besvimte nesten av glede av å vinne en så vakker kake. Jeg syns den så ut som en deilig tegneseriepai. SKUFFA! Også var den såååå vond!

Tropisk aroma fikk jeg lyst til å prøve. :knegg: Jeg husker i grunn bare sjokoladekaker, jeg. Siden det har alltid vært det jeg har valgt. Og pappas rullekake, og farmors tekake og delfiakake.


#98

Filifjonka sa for siden:

Tropisk aroma er en sjokoladekake.


#99

Tallulah sa for siden:

Jeg vet! :hyper: Jeg er egentlig ikke så glad i krydderkake, men det er Høvdingen og Hiawata så kanskje det kan funke. Jeg kan spise glasuren, og de resten.


#100

Candy Darling sa for siden:

Jeg tør nesten ikke si det, men jeg kunne bare spise flytende noen uker i forbindelse med en operasjon. På slutten var jeg så lei av suppe og yoghurt at jeg laget meg en batch av kakerøren til Tropisk aroma i smug, og drakk den med sugerør. :what: Da var jeg 17-18, altså!

Jeg klarte nokså lite før jeg ble kvalm. :knegg: Også tømte jeg ut resten, i stedet for å lage kake. Antagelig av ren hevngjerrighet overfor de som kunne spise sånt. :sparke:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.