Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Det verserer endel på nett for tiden om ungdom som har vesker til femsifra beløp på skolen. Jeg vil tror at de fleste av oss synes det er helt vanvittig. Er det virkelig vanlig eller er det storm i vannglass og noen ekstreme miljøer?
Nesten-femtenåringen her i huset og alle hennes venninner har vanlige skolesekker og jeg har aldrihørt knyst om noe annet. Det er storm i et vannglass basert på noen få stykker i Oslos beste strøk antakelig. Eller evt. Drammen da.
Den artikkelen er jo helt i tåka forresten. "Denne pengebruken skiller seg ikke fra annet forbruk" eller noe sånt, sa dama. Hallo? Hvilken verden lever hun i? Folk flest synes det er ørteit å bruke så mye penger på en ting.
Jeg hørte det på radioen forleden og tenkte at det høres ut som et høyst begrenset fenomen. Jeg sykler forbi en ungdomsskole og en videregående skole på vei til jobb, og jeg har aldri lagt merke til noen høy Gucci-faktor der akkurat.
Det er vel noen som har disse MK-veskene. Det er ikke uten grunn at jeg ikke har det. Jeg har ikke noe behov for å gå med det samme som elevene mine. De jeg har nå i 8. klasse har ikke dette, men de som gikk ut av 10. klasse i fjor hadde. Ikke mange, bare noen få. Skolen min ligger i et området med endel pengesterke foreldere.
CG-jakker så jeg litt av for første gang i vinter, men da hadde de jo kommet ned i en prisklasse hvor det kanskje gikk an å vurdere det som gave.
Er det de tenker på at slike trender har det med å spre seg tro? At selv om det nå er svært begrensa ser man for seg at det kan bre om seg over tid? :gruble:
Tja. Da vi skulle ha høytidelig klassefordeling på ungdomsskolen sist uke så gikk nabojenta forbi med mamman sin. Og de så helt like ut med lik veske, MKveske riktignok men den koster da litt den også, og kortkort klippet olashorts + dristig singlet.
Og jeg har hørt så mye om nå at når de begynner på Uskolen så MÅÅÅÅ de ha riktig klær sko og sekk for å ikke bli helt utenfor. Jeg fikk skikkelig innføring fra en jentemamma som har datter som nå går i 8.klasse om at gutten min burde ha en god del Ralp Lauren klær. Jau. Og urk. Så jeg lurer litt på hvem som egentlig hauser opp dette, jeg.. :confused:
Det bruker litt tid før noe sprer seg opp hit. Det er derfor jeg spør om omfanget andre steder. På U-skolene her ser jeg mest adidas, umbro og stormberg.
Jeg har en Marc by Marc Jacobs veske, men jeg har ikke sett helt purunge jenter med den veska. Jeg har dog forstått at det merket er meget vanlig i min aldersgruppe, type 40 pluss.
Jeg venter på bussen på samme stopp som KG elever og det er ikke fakes men ekte vare. Dyre vesker. Litt mer østover ser jeg mest jenter med MK-vesker.
Og, hvis man virkelig vil måpe er det bare å sette seg på Starbucks i Bogstadveien fra 14 og utover en ettermiddag. Der er det veldig unge jenter med slike vesker men når det er sagt, det er sikkert det ene stedet i Norge hvor det vil være høyest tetthet.
Jeg tror ikke det er marginalt men ganske utbredt på vgs i alle fall.
Jeg vet helt sikkert at storesøsteren til kompisen til sønnen fikk bruke mellom 5 og 7 tusen av konfirmasjonspengene sine for å kjøpe veske for. Aner ikke om det er normalt her men det er jo litt tragisk, dette.
Jeg vil jo tro at de unge mister helt begrep om penger når de går rundt med en så dyr veske. Og så er det jakker og tom. riktig kosedress som er svært viktig. Det var en spesiell kosedress, eller kanskje det bare var en kosebukse som skulle ha et spesielt merke.
Her (Oslo vest) ser jeg en del ungdomsskoleelever gå forbi hver dag. Jeg har aldri sett dyre designervesker. Noen har vesker, men de er ikke luksusmerker.
De fleste har dog sekker.
Jeg spurte eldste mi om hvordan det er på hennes skole. Hun påstod at noen få hadde dyre vesker, selv på åttende trinn. De var visst såpass redde for veskene sine at de gikk rundt med dem hele tiden. Jeg er vel ikke direkte overrasket over fenomenet finnes her.
Jeg tror Stavanger har høy designerveskefaktor ifbm. videregående skole skal man tro min niese som sparer for harde livet til en designerveske hun vil ha i 1. klasse til høsten. Hennes mor og jeg prøver iherdig å få henne til å velge annerledes og vi er neeeeesten i mål.
Jeg vet imidlertid at det er ganske stor variasjon i designbevissthet fra skole til skole her i byen også, jeg har venner som sliter litt med å ikke greie/ønske å henge på merkekjøret. Men jeg har ikke hørt om vesker i den prisklassen der.
Auda. Kjenner jeg er litt glad akkurat nå som ikke fikk plass til eldstemann på barneskolen som hører til denne kretsen som den omtalte ungdomsskolen ligger i. Men, ut fra det jeg ser i nærmiljøet, er jeg ikke overrasket. Det er mye parajumpers og dyre vesker. Mindre for guttene, hvertfall enn så lenge.
Det som er litt nytt er jo at det er "ekte" var de går med. Før var det masse LV og Michael kors fakes fra Thailand. Men nå er det helt tydelig ekte var.
Jeg synes også det ser veldig rart ut med voksenvesker på små barn. Særlig merker som Mulberry. Moden klassisk stil på små jenter, bare ser helt rart ut synes jeg uten at jeg egentlig klarer begrunne det noe bedre.
Jeg tror det er en helt annen status for unge jenter å ha voksne plagg og tilbehør nå enda vi vokste opp.
På vår skole ser jeg ikke noe til det, men det finnes helt klart clustere av slike vesker/forbruksmønster rundt om. Jeg tror ikke det nødvendigvis knytter seg til hele skoler, men heller mindre miljøer i klasser f.eks.
Drammen er for øvrig helt ram på svinedyre statusplagg.
Ja, mye logo og symbolbruk. Burberry til småbarn, f.eks. Jeg tror det er både nye og gamle penger, jeg tror begge kategorier kan være like glad i å flæsje. Men der er det sikkert også snakk om clustere, ikke hele Drammen samlet. De har jo også aktive undergrunnsmiljøer.
Har ikke lest artikkelen, men ungdomsskolen her er det slike vesker som gjelder, Canada Goose og PJS jakker og sikkert mye annet unødige greier. Verdier vi ikke ønsker at våre barn skal adaptere. Enig med Guava; "har du penger, har du lov" er rett og slett kvalmt når man ser lengre enn sin nesetipp. Man skjønner jo fort hvorfor unge idag sliter økonomisk, har gjeld etc. Slik tror jeg ikke eksisterte da vi var unge.
Jeg har ikke sett en eneste slik veske på ungdomsskolen eller vgs her. Jeg har ikke et spesielt trent øye heller, men 15-åringen fniste høyt av artikkelen hvertfall. :lettet: Faktisk er det veldig lite merke-kjør her i det store og hele, men det kan jo være at det ikke har spredt seg.
Jeg ser en haug av dem på vei til jobb (jeg outer ikke hvilken skole, det er jo så kleint det hele :knegg: ). Det gjelder ikke bare jentene, de unge guttene bruker Mulberry herrevesker. Jeg har hatt samme reisevei i fem år, og det har vært slik hele tiden, så det er ikke helt nytt.
Det er i hvertfall ikke vanlig på ungdomsskolen vår. I følge min 15-årige datter ville nesten ingen kjent igjen en designveske om noen hadde brukt det heller. Her bruker alle fornuftige sekker. Det finnes dog en rebell i a-klassen som følger sin egen stil og bruker en lerretsveske.:nemlig:
Jeg jogger forbi en ungdomsskole på Oslo vest på vei til jobb, og det er mange små mamma-kopier der, med marineblå blazer, hvite bukser og en veske som for mitt øye ser dyr ut, men hva vet jeg. :knegg:
Neste dag har de mikroshorts og bar mage, så de er nå fortsatt tenåringer med en del mer eller mindre vellykket kleseksperimentering foran seg. :knegg:
Vi bor i en bydel som nok har innslag av dette - men også her gjelder det et mindretall, et ganske lite mindretall. De fleste er hvermannsen, med sekker og rimelige klær og sko.
Her går mange konfirmanter og eldre i MK og Marc by Marc Jacobs, de veskene har blitt mainstream. Men de er ikke erstatning for skolesekken, veskene brukes på fritiden. Jeg vet mange har ønsket seg disse i konfirmasjonspresang.
Jeg har veske fra MK, men da en veske ungdommen ikke bruker. Det er gjerne MK Jetset travel tote de har.
Fun fact - Michael Kors er opprinnelig svensk og dåpsnavnet hans er Karl Anderson.
Her er ungdomsskole elever med 10.000,- pluss vesker et vanlig syn om morgenen. De reiser til Majorstuen, Nationaltheateret eller Vika. De foretrekker Mulberry, men også MK, Marc Jacobs, og noen skikkelig dyre logo vesker.
Men om det er mange ungdom pr 1000 som eier en titusen veske, eller om veskene er i familie eie, vet jeg ikke. Det som er historisk sikkert er at trendene starter her, og at mange unge ønsker seg slike vesker.
Er det flæsjing eller er det bare det at man liker looken og så har man såpass godt med penger at det på et vis er helt greit å kjøpe det? Hvis jeg nedskalerer litt for min egen del betyr det ikke så innmari mye om jeg kjøper noe til 200 eller 500 kr hvis jeg virkelig liker den til 500 kr bedre? :vetikke:
Går fjortiser i skjorter og blazere og hvite bukser? :knegg: Jaja. Men det var jo forskjell på hvor man kom fra da jeg begynte å studere i gamle dager også. Jeg husker vi så litt storøyd på disse oslojentene som kom i blazer eller vest, skjorte, pusete detaljer og perleøredobber. Klær vi forbant med bestemor.
Selvsagt er det flæshing. Man finner mange flotte, og ikke minst: svært like, vesker i en helt annen prisklasse. Når det bare er en håndfull merker som er "godkjent" i disse miljøene, så er det selvsagt ikke tilfeldig at de koster mellom 5-15.000,-
Hadde det vært større spredning i pris og merker kunne jeg godtatt "liker"-argumentet.
Jeg syns det er fullstendig idiotisk at barn bruker slike ting, uavhengig av om man har råd eller ikke. Det er rett og slett sløseri og et forbruksmønster som ikke likner grisen. Jeg syns foreldrene burde skjerpe seg, rett og slett.
Men kjøper de sånne vesker eller arver de? Jeg får meg liksom ikke helt til å fatte at man kjøper vesker i den prisklassen til ungdom. (Eller voksne for den saks skyld, men det tenker jeg er litt mer interesse og prioritering). Jeg forstår at man kan kjøpe dyre ting som har en funksjon som er dyr, men at man kjøper vesker som i grunnen ikke har bedre funksjonalitet enn noe til en brøkdel av prisen er for meg helt uforståelig.
Veldig enig. Det er jo helt hinsides. (jeg synes jo det er merkelig at voksne prioriterer dette også, men da betaler de vel gjerne i det minste for det selv med egen lønn).
Det står vel i artikkelen at de f.eks. ønsker seg penger til konfirmasjonen slik at de kan kjøpe en slik veske (eller var det en annen artikkel jeg leste om samme tema?). Jeg syns egentlig ikke arving er veldig mye bedre i dette tilfellet, for da har mor et forbruksmønster som ikke likner grisen. Det er helt koko å kjøpe noe i den prisklassen og gå lei. At voksne kjøper seg en slik veske og har den i 30 år er noe helt annet (selv om jeg personlig aldri hadde kjøpt en veske i den prisklassen). Jeg ser at disse jentene argumenterer på samme måte, men jeg kjøper den rett og slett ikke. De kommer til å gå lei av veskene lenge før de er utslitt.
Selvfølgelig er det hinsides. Samtidig har det jo skjedd en glidning slik at ting som var hinsides for endel år siden nå er mer normalt. På min skole var det levisbukser som noen valgte å prioritere mens de fleste måpte og himlet. Og det ble diskutert hvorvidt allværsjakker til unger var ekstravagant. Mine kusiner som bodde nærmere der trender skapes hadde for lengst akseptert at klær i den prisklassen var noe man hadde. Nå er klær i den prisklassen helt vanlig og vi diskuterer og himler over dyre vesker. Jeg lurer på om dette er noe som kommer til å bli tatt inn i varmen de fleste steder etterhvert eller om vi fortsatt himler om 5-10 år.
Jeg håper trender med mer fornuftig livsførsel og etisk forbruk etterhvert brer om seg. Det er jo ikke uten grunn at programmer som Luksusfellen kan eksistere, folk, i alle miljøer, bruker langt over evne. Og de som har evne, det finnes hav av mer fornuftige ting å bruke pengene sine på.
Tote vesken til MK koster fra 2.500,- -3.000,-. Samme med MbMJ. Jeg syntes det er greit at oppgir riktig pris på de varene man faktisk diskuterer, det blir litt for sensajsonsaktig å ha en utropspris på 5. - 10.000 når den faktiske prisen er under halvparten.
Jeg spurte altså fordi jeg oppriktig ikke har peiling, jeg har knappest hørt om merkene du refererer til her. (og jeg både har selv og jobber med ungdommer).
Klart det er en forskjell, men dette var jo i en tid hvor det var vanlig å ha én inntekt og hvor det var skyhøye boliglånsrenter og folk ikke hadde råd til biffmiddag. I hvertfall der jeg bodde. Så bukser til mange hundre kroner var ganske hinsides for mange den gangen også. Kanskje må ikke familiene forsake mer for å gi ungdommen ei sånn veske idag enn de måtte for bukser på 80- og 90-tallet. Poenget er uansett at det skjer en glidning der, og ting går fra å bli sett på som helt vanvittig til ganske normalt. At vi bør stå imot dette og håpe på helt andre trender er åpenbart.
Jeg synes jo at vesker til 2500-3000 kr er hinsides dyre også, men for voksne som er stødig i stilen har jeg ikke noe problem med å forsvare det. Heller det enn 10 vesker til 300 kr. For ungdom synes jeg man bør tenke seg om fordi man er med på å skape press i miljøet, det trenger man ikke å ta hensyn til for voksne.
Jeg tror ikke den økonomiske veksten kommer til å fortsette i samme tempo og ser kanskje for meg stadig økende klasseskille. Jeg tror ikke vesker til 10-30000 vil bli allemannseie med mindre pengegalloppen fortsetter. De som er fjortiser og studenter nå er barn av en generasjon som har funnet i lotto med tanke på prisøkning på boliger. De som har fjortiser om 10 år har vel neppe det samme? Jeg ser i alle fall at det er trangere blant nyetablerere nå og folk må handle mindre boliger nå enn for 10 år siden.
Vesken du nevnter koster det, ja. Men vi diskuterer vel ikke bare den ene vesken? Ene jenta i artikkelen har veske som koster 7500,-, ønsker seg en til 9000,-, har en grense på 15.000,- og har sett jenter med vesker opp til 30.000,-
Moschinoveskene i den størrelsen koster vel mellom 5-10.000,- og Campomaggi fra noen tusen og oppover, tror jeg.
For jenter med omskiftelig smak syns jeg 2-3000 er alt for mye også, men selvsagt ikke like ille som det dobbelte og oppover.
Jeg er jo imponert over at ungdom i det hele tatt er så orientert i veskemarkedet at de vet hva som koster hvor mye. :knegg: Fjernt interesseområde for meg. Men, men.
Og det er jeg helt enig med deg i. Men er en veske til 2.500,- verre enn en telefon til 5.000? For de fleste på trinnet til Frøkna har nemlig iPhone. Og telefoner blir ansett som forbruksvare, men d syntes greit å forsvare.
Jeg syns det er helt hinsides selv om min 11-åring også har iPhone. Jeg ville aldri gitt henne en så dyr telefon.
Jeg tenker også litt at telefonen fyller/skaper såpass mange behov at det ville vært dårlig gjort av meg å nekte henne en smartphone av noe slag. Det er viktig rent sosialt. Mulig det også kan overføres til vesker, men jeg ser ikke helt at det kan det egentlig.
Hvis man ser antall solgte enheter så tror jeg brorparten går med en veske fra MK og MbMJ, hvilket sorterer under designervesker, media ønsker sensasjoner og drar da frem de 1-2% som har de virkelig dyre designerveskene.
Jeg syntes det blir en lite nyansert diskusjon.
"Er det verre enn"-spørsmål/argumenter er også noe av det vanligste forsvar som finnes når det gjelder overdrevent forbruk.
Nei det er ikke verre at man kjøper en veske til 30.000 enn en rustholk av en bil til 30.000 isolert sett. Det er forholdet til omgivelsene som betyr noe og hvordan ens egne valg står i en større sammenheng.
Min straks femten år gamle datter bruker veske når hun skal på skolen, men den var absolutt ikke dyr da. Faktisk veldig langt i fra dyr. Flere av hennes venninner bruker også veske, men jeg tviler sterkt på at noen av dem er spesielt dyre.
Jeg synes det er teit å bruke veske til skolen, enten den er dyr eller ei. Jeg har så klart sagt det til min datter. Hun mener jeg er gammeldags. :o
Til Levis-diskusjonen; Mi første Levis fikk eg i 1986 (knirk) og den kosta svimlande 799,- huskar eg MEGET godt. Gjennomsnittslønna det året var 148 200,-, med andre ord ca 0,53% av brutto årsinntekt. Eg hadde heimeverende mor og sett i sammenheng med i dag der mine barn har foreldre med omtrent det dobbelte av dagens gjennomsnittsinntekt kvar av oss, ville ei MK-veske utgjort 0,15 % av den samla inntekta i vår familie, eller 0,31 % av mi inntekt aleine.
Jeg tror de fleste syns det er mest interessant med diskusjonen rundt designervesker og overforbruk generelt og ikke de enkelte merkene og hva de koster. Det er jo helt klart ikke et sunnhetstegn at man på enkelte skoler får et press om å eie dyre vesker.
På samme måte er det heller ikke et sunnhetstegn at det press om å eie dyre telefoner, men å eie en dyr telefon er noe som speiler tilstanden i samfunnet forøvrig og gjør ikke det å eie en dyr veske på samme måte (ennå). Jeg syns det er lettere å forstå og forklare iPhone-fenomenet enn designerveske-fenomenet og det tror jeg gjelder de fleste av oss.
Selvsagt er det de aller færreste som bruker vesker fra 10.000 og oppover, men at det er blitt relativt vanlig i enkelte miljøer med vesker opp mot 10.000 er det liten tvil om. At dette heldigvis ikke er veldig mange i hele Norge er jo superbra, men jeg ser ikke noe poeng i å tenke pyttsann! om de som gjør det. At nordmenn har et svært usunt og egoistisk forbruksmønster er det absolutt ingen tvil om, og jeg syns ikke noe om at luksusvaner sprer seg.
Tussa, så rart. På åttitallet kostet Levis 501 5-600,- overalt jeg så dem. Og det var jo heller ikke et plagg alle fikk, og motepresset med Isbasko og levis-bukser var jo heller ikke sunt.
Enig med deg i dette. Jeg har et par noe dyrere vesker nå, men det har tatt meg noen år å komme dit. Ikke minst har jeg bestemt meg for at jeg heller vil ha en 5-6 anvendelige vesker til ulike anledninger, som er klassiske og som holder i årevis, enn å ha ørten og fjørten ulike varianter som gjerne koster nok de også og ikke blir brukt som de bør.
Det er veldig mange ungjenter med dyre vesker og parkaser etc. her i byen, Kristiansand - veldig mange. Jeg synes det er helt sprøtt at ungjenter skal løpe rundt med vesker selv ikke jeg som en voksen som tjener over gjennomsnittet ikke har råd til (vesker til 5k ++). Personlig ønsker heller ikke jeg og min mann å legge til våre egne barn slike vaner og behov. En ting er at ungdommen selv ikke ser problemstillingene som kan oppstå ved alle "needs" de har og trendene de innfører, presset som oppstår, men da må de voksne gjøre det, og ikke være redd for å være sjef. Man er foresatt, ikke bestevenn, og da må man ta noen upopulære avgjørelser, det følger med foreldrerollen. I denne/disse sakene blir det minst like viktig å ta ansvar som voksen; til sist er det jo vi som eventuelt lar barna våre dalte og vralte. Hos oss kommer ikke barna til å få tilgang til store pengesummer før de er myndige, med mindre det viser seg å være til et avtalt (og et heller fornuftig) formål.
600,- var jo reneste formuen på den tiden, så også gryende 90-tall. Jeg husker forøvrig at Levis var veldig langt unna min virkelighet i mange år, og den ene (eller kanskje var det det to?) gangen(e) jeg fikk en slik bukse, svevde jeg jo i endiga. Men det var jo ikke før så sent som på videregående ultimo 90-tallet at drømmen om Levis faktisk gikk i oppfyllelse, etter at jeg hadde spart en god del penger selv.
Dyrare på bygda da kanskje. :humre: Eg huske det i alle fall veldig godt for pappa sa "Det går ikkje an å bruke 800 kroner på ei bukse!!!" og eg gaula tilbake "Den kostar ikkje 800 men 799!!!!!!" :lol:
Eg trur i alle fall det var fleire med Levis då enn med Mulberry no blant tenåringar altså.
Poenget mitt er egentlig ikkje om kva som er sunt eller ikkje, men å sette ting i perspektiv på inntekt.
Jeg lurer jo litt på hva slags bilde ungdom får av hva man skal ha råd til som voksen. :gruble: Hvis man er vant til en livsstil der man bærer rundt på 20-30000 kr til enhver tid (iphone, dyr veske, dyr parkas, fine sko, klær, klokke og øredobber), greier man da å nedskalere forbruket til å prioritere hus og mat først? Man gjør kanskje det?
Katta, for veldig mange er det et hardt slag i fjeset. Men det var jo det forsåvidt for oss også? Det gikk i alle fall lang tid før det gikk opp for meg kor dyrt det var å spise ute fleire gongar i veka og at eg måtte kjøpe kneipp istaden for godt brød då eg studerte. Men eg tok meg sammen og det blei både folk av meg og anstendig økonomi av det til slutt.
Jeg kom fra en familie med ganske lavt forbruk og fikk ikke noe slag i ansiktet sånn sett, jeg har aldri hatt så mye å bruke på meg selv som da jeg var student.
Jeg kjenner meg ikke igjen i dette. Jeg fikk god innsikt i økonomi før jeg flyttet hjemmefra, og lærte hvordan jeg skulle føre et husholdningsbudsjett. Jeg hadde god kontroll på hva jeg hadde råd til og ikke. Men jeg har heller aldri fått fri tilgang på siste mote, og var heldigvis i et miljø med stor aksept for variasjon.
At inkassosakene øker og mange fler unge slås personlig konkurs sier jo noe om en usunn samfunnsendring.
Samme her. Det var forøvrig noe min far skrøt av frem til det siste, hvor økonomisk jeg var/er blitt. Jeg har alltid hatt kontroll. Visst kan jeg sløse, visst kan jeg unne meg noe av og til, og visst kan jeg ønske meg dyre, fancy ting. Men jeg har aldri kunnet fråtse i rikdom eller ha fri tilgang til noe som helst, alt må jobbes for og spares til.
Det kan du si. Jeg husker godt jeg fikk en slags aha-opplevelse da jeg flyttet hjemmefra, for selv om jeg var nøkternt oppdradd og viste mye om økonomi, så tenkte jeg aldri på hvor f.eks tannpasta, toalettpapir og vaskepulver kom fra. Det er ting som koster penger det, og som faktisk er litt mer viktig enn vesker, sko og telefoner til 20k+. :knegg: De skal få seg en støkk vil jeg tro!
Teenage Boss og liknende programmer er ganske skremmende egentlig; jmf. det du skrev om at noen tror at 450k kan være en månedslønn, ikke en årslønn, Blondie. Det er helt utrolig hva mange unge tror man kan få ut av pengene som kommer inn - og at flere ungdommer etter en slik realitycheck programmet er ment å være fortsatt synes det er greit å f.eks kjøpe seg CG-jakke til 7 000,- kroner, "fordi jeg fortjener det" (!!), er jo bare trist.
Man ser det jo i forventninger til bolig også. Stadig kommer det artikler om unge, nyutdannede som skal kjøpe sin første bolig og blir utrolig fornærmet over at de ikke har råd til en treroms sentralt i Oslo, eller ikke får lån i 3-millionersklassen uten egenoppsparte midler. Eller studenter som står tårevåte på forsiden av avisen fordi de mener de ikke har fått studentbolig, når det de egentlig mener er at de ikke har fått studentbolig innenfor ring 2.
Og jeg har min klare formening om hvor en slik holdning kommer fra, kjenner jeg. Mange foreldre mener jo oppriktig at det ikke skaper press at deres barn har CG-jakke, h*n fikk den jo som betaling for gode karakterer! :snill:
Forbruksmønster og ønsket livsstil samsvarer muligens ikke med interessen for å jobbe. Det er en sur jobb å ansette unge mennesker til lavtlønnede yrker. Lønna er lav, og arbeidstidene lite attraktive. Så da ansettes det svensk ungdom som er svært glade for å få jobbe.
Og når jeg fordypet meg litt så ser jeg at menn på 41 år er de som er verstinger til å misligholde økonomien sin. Det er en aldersgruppe jeg kjenner vil jeg si, og jeg tror det lett.
Nja, dette er vel en litt tabloidisert versjon av sannheten riktignok. Veldig mange er interesserte i å fungere i jobb og få seg en utdannelse, problemet oppstår jo når det ikke er samsvar mellom forventningene og den faktisk jobben de må gjøre for å komme dit de vil. Jeg kjenner ingen ungdommer som "naver", faktisk.