Jeg har alltid vært nøye med at kniv og skjærefjøl vaskes etter å ha vært i kontakt med rå kylling - men må jeg begynne å bruke engangshansker også nå? :skeptisk:
Jeg har lest dette i dag, og tenker jeg kanskje bare skal slutte å spise kylling. :urk: Vi spiser ikke kylling så ofte, så det blir ikke noe stort tap, foruten om crispy chicken til tacoen ...
Jeg bruker engangshansker. Gjør det med nesten alt av kjøtt og fisk. På kylling er jeg nazi. Men det er mest fordi jeg synes det fort setter seg ting under neglene og det blir litt travelt å skrubbe med negelbørste underveis i matlagingen.
Ja, jeg tar i rå kylling - og så vasker jeg hendene ofte, også underveis om jeg må stoppe opp i eventuell kutting for å gjøre andre ting. Kniv og skjærfjøl blir vasket etterpå også, bruker selvsagt ikke dette til andre ting før det er vasket igjen. Jeg er muligens sjuske på rot i huset og hybelkaniner, men kjøkkenhygiene når det gjelder matlaging der er jeg godt opplært og "ordentelig".
Ja altså, jeg vasker hendene godt også. Vi spiser mye kylling - og jeg har akkurat funnet et par geniale, kjappe og populære oppskrifter - og tenkt at vi skulle spise det enda oftere.
Ja, jeg tar i kyllingen med hendene, og kjenner akkurat her går det en grense for hva slags bekymringer jeg orker å bry meg med, så ja - jeg kommer til å fortsette med det.
Tar i både rått kjøtt og fisk med hendene. :villoggal:
Jeg orker ikke å bekymre meg for alle mulige ting som kanskje kan være farlige ... Dessuten tror jeg ikke det er bra å være for renslig heller.
Dette synes jeg var en skikkelig tullete artikkel. Altså, går folk rundt og tror at det er farlig å få antibiotikaresistente bakterier på huden? Tror folk at antibiotikaresistente bakterier er mer hissige enn de som ikke er det?
Hva er greia? Jeg tar selvfølgelig i kylling med hendene, så lenge jeg ikke har sår på dem. Og i så måte er det ikke noe forskjell på Stangekylling eller den mest antibiotikamedisinerte kyllingen i verden. Har man sår, ikke ta i jord eller kjøtt. har man hel hud, no problemo.
Det er fôret det handler om er det ikke? Stangekylling spiser kun fôr basert på korn og mais. Vesentlig forskjell fra de fleste andre produsenter.
Det er hva jeg spiser som teller for meg. Jeg ser at det sikkert er like idiotisk å hause opp at det er farlig å ta på kylling som om man skulle få HIV av å klemme en HIV-positiv person.
Ja, jeg tar i rå kylling med bare hender, og kommer til å fortsette med det. Vasker hender og alt som har vært i kontakt med det rå kjøttet veldig godt, og helst i maskin (med unntak av knivene) og syns mannen min er tullete som bruker engangshansker når han håndterer kylling. Han får vel blod på tann nå, tenker jeg :knegg:
Vi spiser mye kylling, og ja jeg tar i rå kylling. Vasker fingrene hyppig underveis, og tar en ekstra runde under neglene om jeg har fått noe under der. Har egen kniv og fjøl til kylling, og disse skylles grundig før de går i oppvaskmaskina.
Ja, det gjør jeg, og vasker hender og redskaper etterpå. Unntaket er ved mye sprekker i huden som jeg har endel på grunn av eksem, da bruker jeg hansker eller overlater det hele til mannen.
Helst ikke, men det er ikke fordi jeg er redd for smitte men fordi jeg syns det er ekkelt.:knegg: På samme måte foretrekker jeg hansker når storebror vil ha røykalaks på maten.
Avslappet forhold til kylling. Bruker ikke fjøl og kniv til annet før det er vasket og har normal håndhygiene etterpå. Jeg har bevisst valgt å ikke lese artikkelen, men tror ikke den har medført innkjøp av engangshansker
Jeg tar i all mat med bare hender og uten hansker, herremin det er jo halve gleden med matlaging. :hjerter:
Som gammel kokk har jeg kjøkkenhygieneveldig inne og vasking av fjøler og utstyr gjør jeg uansett, og jeg er veldig bevisst på å ikke kryssforurense råvarer.
Når det gjelder hansker er det gjort en del undersøkelser (som jeg ikke har kilder på, men senest referert fra min kontakt i mattilsynet) som viser at kjøkkenhygiene slett ikke blir bedre ved bruk av hansker, de gir liksom en "falsk trygghet" og folk glemmer litt å bruke såpe og vann.
Må innrømme at akkurat anitbiotikaresistente bakterier er noe jeg er bekymret for på generell basis - tror ikke akkurat at jeg personlig kommer til å dø av det, men det er et kjempeproblem generelt sett. Og dette med at kylling har så mye resistente bakterier sier vel sitt om dyrevelferden ... For de som er spesielt interessert tror jeg innslagene starter med denne artikkelen.
Ja, jeg ser at de skriver det på hjemmesiden sin. Jeg også skal begynne å kjøpe bare Stangekylling (jeg har tenkt på det en stund - i noen år faktisk ... :flau: men har ikke fått sparket meg selv i gang)
Tanken er vel at hvis det er bakterier på kyllingen som er antiiotikaresistente så kan man bli virkelig syk av det. (Men man blir nok ikke lettere syk av antibiotikarestistente bakterier enn andre)
Når jeg lager ting av kylling er jeg enda litt mer nøye med å vaske skjærefjøl og kniv etter bruk. Men det er så langt jeg er villig til å strekke meg.
Vi er veldig nøye med rengjøring av redskaper (fjøla går i oppvaskmaskinen ol) når vi tilbereder kylling, men hansker bruker jeg bare i perioder jeg har mye sprekker i huden eller håndterer mat jeg er allergisk mot.
Dette føyer seg vel egentlig bare inn i rekken av hysteriske greier som blir blåst opp plutselig.
Det viktigste for oss her er at vi har en god kjøkkenhygiene generelt, men det er mest fordi vi har fagbakgrunn selv, og har det drillet inn i margen.
Alle middager med kyllingfilet er det mannen som tar seg av. Syns det er ufyselig å ta i og skjære i. Ikke glad i å spise det heller, byr meg litt i mot. Mannen bruker forøvrig ikke hansker.
Det er jo ikke i utgangspunktet farlig å få bakterier på hendene, men man får det da ofte på kniven, på krana, på vasken, på dtekespaden osv. om man ikke er veldig påpasselig med hygienen.
Jeg skyller alt kjøtt fordi etter st man gikk vekk fra slakter og over til mekaniske prosesser er det ofte knuste benrester, brusk, fettklumper og slikt utenpå kjøttet. Bare kjenn på kotelettene! De er ofte fulle av superskarpe beinsplinter.
Jeg tar i kyllingen med hendene ja :nemlig: Vasker hender, kniv og skjærebrett rett etterpå. Kommer ikke til å bruke hansker, men sannsynligvis kjøpe mer Stangekylling.
Jeg tar i maten jeg skal spise med hendene. Hvis jeg ikke kan ta i den så vil jeg heller ikke spise den, tror jeg.
Og jeg spiser kylling.
Har jeg sår på hendene dekkes disse før jeg lager mat, ikke så mye for at jeg er redd for å få mystiske saker fra maten i kroppen min, mer for at de andre som skal spise maten skal slippe å få meg i maten sin. :nemlig:
Jeg er og har alltid vært, mye mer nøye med hygienen når jeg håndterer kylling enn annen mat. Vasker alltid hendene grundig rett etter at jeg har håndtert den, og er nøye med å vaske kniv og fjøl med en gang.
Jeg er like forsiktig med Stangekylling som med annen kylling (vi spiser nesten bare Stangekylling). Jeg tror ikke de har noen bedre track record enn andre når det gjelder bakterier generelt.
Og hva mener artikkelen med at "mennesker kan utvikle antibiotikaresistens"? Det er da bakterier og ikke mennesker som blir resistente?
(Det er som folk som tror at DE blir antibiotikaresistente om de bruker for mye, ikke at de er med på å skape stammer av resistente bakterier).
Skyller ikke kylling men er nøye med egen fjøl til kylling og ellers annet kjøtt. Vasker kniven godt med Zalo og ny fjøl til løk og grønnsaker osv, som alltid skylles.
Har spist kylling i årevis og det har gått så fint så det fortsetter vi med.
Jeg har ikke spist kylling på mange, mange år så problemstillingen for meg er jo ikke aktuell. Men det er en av flere grunner til at vi har kuttet kylling fra kostholdet vårt.
Det er mye som er galt med kyllingproduksjon og antibiotikaresistens er en av de tingene.
Sånn jeg forsto innslaget når jeg hørte det i går, var det snakk om bakterier som finnes naturlig i bakteriefloraen til kyllinger som også kunne være uheldige både for dyrene og menneskene (nå er jeg på tynn is her, men sånn som streptokokker hos mennesker kanskje?). Nå var denne bakterien mer og mer resistent mot antibiotika. Så selv om det er bra at de ikke bruker antibiotika på Stangekyllingen, så må den håndteres på samme måte som annen kylling ved tilberedning, og den kan inneholde disse bakteriene i samme utstrekning som all annen kylling.
Jeg vasker hender og kniv før jeg kutter annet. Fjøla blir kastet i maskin. Dette fortsetter jeg med. Kylling er det kjøttet jeg har mest problemer med sånn produksjonsmessig så har kuttet ned på bruken.
Den dagen jeg må bruke hansker for å tilberede maten min, slutter jeg å spise de tingene.
Normalt god kjøkkenhygiene holder i massevis.
Jeg orker ikke spise bare vilt. Men ang kylling spiser vi en del stangekylling da. Kylling er godt. Bare så synd at folk skal ha den å inni hampen billig, slik at det går utover dyrevelferden.
Jeg ser at folk blir mer grisete når de har hansker enn bare hender. Har man bare hender husker man å vaske seg i større grad, det er jeg rimelig sikker på.
Jeg har lang erfaring fra restaurant/hotellbransjen og er nazi på kjøkken- og håndhygiene. Jeg tar i maten så lenge jeg har hel frisk hud. Jeg graver i jord, lager mat og holder på, men jeg bruker såpe, neglebørste og er veldig renslig.
Kylling vurderer jeg å kutte ut inntil jeg får mine egne.
Men er det noen grunn til å tro at Stangekylling har mindre av disse bakteriene? Det er mange gode grunner til å bruke Stange og Holtekylling altså, men i denne konkrete saken så er det vel ingen forskjell.
Og de har like mye av "annet" også. Ikke lenge siden jeg hørte noe om noe matforgiftning fra kylling fra en av de merkene. Så jeg behandler all ustekt kylling som om den skulle være giftig, sånn omtrent. Ellers slomser jeg litt, men ikke med kylling.
Det er mye som er problematisk med kyllingproduksjon, men snart er det jo ikke noe mer igjen som ikke er problematisk. Vi prøver å spise lite av rødt kjøtt, men det det jo nesten bare kylling som er hvitt kjøtt. Det er noe galt med oppdrettslaks også, og jeg nekter å bli vegetarianer.
Antibiotika brukes jo i dyreforet, men ikke det det foret som Stangekylling spiser. Dermed blir det jo en vesentlig forskjell på å spise Prior og Stangekylling?
Jeg er enig i at vi bør støtte oppunder dyrehold med mindre antibiotikabruk. Men her er det altså bakteriene som finnes i kylling, som allerede er resistente. Ikke bare bakteriene i kyllingen som har fått antibiotika.
Nei, det er ikke farlig å spise antibiotikaen. Det som er farlig, er at bruken av antibiotika fører til flere resistente bakterier. Og det er et problem på samfunnsnivå, samme hva man spiser - det er ikke et problem som bare gjelder dem som spiser den aktuelle kyllingen.
Så hvis man kjøper kylling som ikke får antibiotika, er man med på å påvirke markedet slik at det blir mer lønnsomt å produsere antibiotikafri kylling. Men de resistente bakteriene er jo der allerede uansett.
Jeg tror vi snakker om det samme, bare at jeg ikke klarer formulere meg. WHO har jo skrevet mye om farene for public health ved at dyreforet i større grad inneholder mye mer antibiotika en før. Det er ikke bra at vi mennesker spiser dyrekjøtt som er fullt av antibiotika, det er skadelig.
"Public health officials across the globe have warned that the misuse and overuse of antibiotics are causing more and more of the drugs to lose their effectiveness, meaning that even routine infections could become untreatable".
Akkurat samme misforståelse som folk har angående egen antibiotikabruk. "Jeg prøver å ikke bruke antibiotika, for jeg vil ikke bli resistent. :nemlig: "
Det er bakteriene som blir resistente, og de resistente bakteriene kan plage alle likt, både de som har brukt og de som ikke har brukt antibiotika.
(Men det er i og for seg helt ok at folk misforstår sånn, hvis det gjør dem mer restriktive. For de fleste er jo laget sånn at det er lettere å ta et valg som er bra for en selv enn et som er "bra for alle").
Ja, det er skadelig, men i dette tilfellet har skaden allerede skjedd. Så bakteriene som Stangekyllingen (og alle andre kyllinger har) er allerede resistente.
Som Skilpadda sier bør vi spise mindre kjøtt produsert med høyt antibiotikabruk, men som en signaleffekt, slik at vi får ned bruken av antibiotika og dermed sørger for at ikke flere bakterier blir resistente. I saken du linker til så er det ikke det at damen har spist mye antibiotikakjøtt som er grunnen til at antibiotikaen ikke virker.
Nå leste jeg ikke hele, men den artikkelen sier vel heller ikke at det er det at det er antibiotika i kjøttet som er problemet, men at dyrene får antibiotika mens de lever, og at det igjen gir stammer med antibiotikaresistente bakterier generelt.
Ja og Nei. Bakteriene blir resistente på grunn av antibiotikabruk, så hvis Stange ikke bruker antibiotika i sitt for vil det ikke oppstå antibiotikaresistente (kaller det for ar, heretter!) bakteristammer hos Stange. Og i tillegg vil de "vanlige bakteriene" kjempe om plassen med de ar-bakteriene, så selv om Stangekyllinger blir eksponert for ar-bakterier vil de ha en mindre forekomst enn "vanlig kylling". Det er også et håp om (selv m det ikke kan sies med 100% sikkerhet) at Stangekyllling ikke blir eksponert for ar-bakterier.
Fra artikkelen på forskning,no (som jeg lenket til tidligerer i tråden)
Ja, og jeg har, etter å ha sett programmer og lest artikler om kyllingindustrien, bestemt meg flere ganger for at nå er det nok kylling. Men jeg er ennå ikke konsekvent, selv om det har blitt betraktelig mindre kylling med tiden.
Jeg prøver meg på "alle monner drar". Jeg spiser Stangekylling. Vi spiser kjøtt, men ikke så mye til hvert måltid, har heller mye grønnsaker til maten. Vi spiser litt oppdrettsfisk og litt annen fisk. Vi kaster så lite mat som mulig.
Antibiotika resistens kan utvikles i bakterier som blir utsatt for antibiotika. De muterer slik at de får egenskaper som gjør at antibiotika ikke lenger dreper dem. Det vanlige er at en type antibiotika ikke lenger fungerer, men da kan man bruke en annen. Derfor utvikles det også nye typer antibiotika. Det store problemet er overforbruk av antibiotika som fører til multiresistende bakterier (bakterier som er resistete mot mange typer antibiotika).
Resistens er noe bakteriene utvikler, men resistente bakterier kan smitte mellom ulike besetninger.
I Norge er problemet størst hos kylling. Det brukes veldig lite antibiotika på husdyr i Norge, og derfor er også problemet mye mindre her enn i andre land. I Danmark er så og si alle svinebesetninger smittet med multiresistente bakterier, mens i Norge har man kontroll på det. Det er en klar måsetting å holde forbruket av antibiotika til dyr så lavt som mulig.
Det vil si at ESBL kan være et like stort problem i alle typer kyllingproduksjon i Norge. Det er ikke slik at det pøses på med antibiotika. Allikevel tenker jeg at det er greit som forbruker å sende et signal om hvilke type produksjon man foretrekker. Ikke minst er det viktig å sende et signal om at den strenge kontrollen vi har i Norge er å foretrekke.
Jeg spiser ikke BARE storfekjøtt, men jeg spiser kjøtt. Kjøtt i begrensede mengder er bra. Her er en linke til kreftforeningen. kreftforeningen.no/forebygging/kosthold/
500 gram kjøtt i uken er altså greit.
Ja, produksjon av kjøtt er ressurskrevende. Derfor skal vi ikke overspise det, men det inneholder mange ting kroppen vår trenger. Igjen, et balansert kosthold.
Alt med måte!
Det er også viktig at man tenker over at store deler av dyret faktisk kan spises. Det er ikke bærekraftig at vi bare spiser indrefilet. Vi må faktisk bruke hele dyret. En annen faktor er å spise kjøttet fra melkeproduserende dyr også, det er en mindre belastning på miljøet.
Så ja, kjøttforbruket må ned totalt sett, men det innebærer ikke at vi skal slutte å spise kjøtt. Hvis vi fulgte rådene for balansert kosthold ville faktisk mye vært gjort.
Jeg sier ikke at det er usunt, men jeg vil ikke selv spise rødt kjøtt hver dag. Svinekjøtt er også rødt kjøtt. Er det ikke 70 g i uka som anbefales? Det høres umiddelbart veldig lite ut, og jeg spiser ikke så lite, altså. Men jeg anser kylling og fisk som bedre alternativer.
Jeg spiser heller ikke rødt kjøtt hver dag, men jeg synes for øvrig ikke at man bør spise kjøtt hver dag. Heller ikke hvitt. Jeg unngår kylling pga produksjonen, og velger heller svin, storfe og fisk. I moderate mengder. Det hender til og med at jeg drikker vin. :vill og gal:
Nei, jeg tar ikke i kyllingen med hendene, men det går mer på at jeg ikke liker det enn noe annet :knegg: Så bruker gaffel og kniv når jeg skal dele opp, eller hele stykket i pannen e.l. Vi bruker MYE kylling i vårt kosthold av flere grunner.
Storfekjøtt er vel problematisk i forhold til miljøet, er det ikke?
(Jeg stiller tydeligvis samme spørsmål til alle :humre: ) Og da unngår du også kylling av type Stange? Og hva med kalkun? Er det noen som vet noe om produksjonen på kalkun, samme folkene som produserer kylling, eller?
Jo, det er det. Men selv om det er forurensende å kjøre bil og å fly så slutter jeg ikke med det. Jeg har et bevisst forhold til det og unngår unødvendig kjøring. Jeg spiser kjøtt, men jeg mesker meg ikke med indrefilet hver dag. Vi kjøper gjerne andre type kjøttstykker også spiser vi ikke kjøtt hver dag.
Jeg kjøper veldig lite kylling, også av typen Stange-kylling. Vet veldig (altfor) lite om kalkunproduksjonen.
Problemene er de samme for kalkun.
Stange er ut, Holtet er under lupen, men jeg tror den også havner utenfor. (her hos oss altså)
Nå er det ikke antibiotiksresistens som gujør at vi velger bort kylling, men mekanismene bak. Årsaken til at de må fôres med nasarin (som da noen mener egentlig er saltvann og andre mener er antibiotika, alt etter hvilken leir du spør.). Dyrevelferden. Det faktum at de vokser helt usannsynlig fort og fôres kun på kraftfôr.
Vi spiser storfe, småfe, svin og torsk.
Alt kjøtt vi spiser er hjemmelaget, også svin. Jeg spiser ikke svin kjøpt i butikk.
Tja. Jeg gjør det i alle fall sånn omtrent på denne måten:
Fisk 2-3 dager i uka
Vegetarisk 1-2 dager i uka
De resterende dagene bruker vi mye vilt og mye lammejøtt, pluss en del svin. En sjelden gang også oksekjøtt. Kylling en gang annenhver måned eller noe sånn, og da kjøper jeg som regel Stange eller Holte.
Holte har sine dyr gående ute på jordet i sommerhalvåret. Dyrene står fritt i å spise så mye gress de bare orker.
Jeg tar i rå kylling uten frykt for uhumskheter. Skjærefjøl blir vasket i oppvaskmaskin etter bruk, kniv i veldig varmt vann eller utøves vanlig hygiene.
Ja, men så har de også en så marginal del av kyllingmarkedet i Norge at noen stor forskjell er utgjør det ikke. Hadde all kylling hatt samme mulighet skulle jeg spist kylling 4 dager i uka :knegg:
Ikke misforstå, Holte er KJEMPE bra!! Men det er alt for få som gidder å bry seg nok til å faktisk prioritere velferd og langsiktig marvaretrygghet.
Jeg vet også at Holte har en marginal del av markedet. Det var en kommentar til at alle fores kun på kraftfor, og at det derfor finnes alternativer for de som er opptatt av dette.