Tenkte på det da jeg byttet ut timian med en annen urt i en oppskrift her om dagen - jeg klarer bare ikke sette pris på timiansmaken, og syns all mat er bedre uten enn med. Ellers har jeg et veldig variert krydderskap og bruker masse forskjellig både av tørket og friskt.
Jammenmeg, der hadde jeg ett til på lista. Kardemomme bruker jeg ikke i noe som helst, verken boller eller vafler eller hva det nå er en bruker det i, så det hadde jeg nesten glemt at fantes. :humre:
Jeg brukte 35 år på å sette pris på dill.
Muskatnøtt er oppskrytt, men går an.
Laurbærblad må jeg bruke i små doser etter å ha spist noe med kraftig laurbærbladsmak for en stund siden.
Kanel er ok, men har ingenting oppå cappuccino å gjøre.
Derimot elsker jeg både mynte, koriander (jeg måtte øve meg, koriander minner litt om oppvaskvann..), timian, rosmarin, estragon, persille og alt annet nevnt i tråden.
Jeg liker nok alle krydder i ren form. Blandingskrydder som karri må jeg være forsiktig med, men i små mengder er det ok. Jeg synes ikke gurkemeie er sånn all verden (mulig det er det som gjør at jeg begrenser karribruken også) også er jeg ikke sånn superfan av safran i mat utenom lussekattene.
Kanel kan godt være i kaffe, men da bare et hint i svart kaffe, ikke oppå cappucino. :niks: Men jeg liker jo kanel, det kommer bare an på hvordan det brukes. Jeg er ikke overvettes glad i kanel i middagsretter heller, men bittelitt går an. Vi bruker en del femkrydder, for eksempel.
Jeg klarer ikke dill, ellers er det meste godt. Jeg kan ikke fordra smaken av kanel i middagsretter, men i bakst er det nydelig. Jeg måtte også venne meg til frisk koriander, men nå elsker jeg det.
Jo, jeg kom på en ting til, jeg er ikke særlig glad i frisk basilikum.
Jeg liker visst ikke krydder når jeg ser hva folk ramser opp.:knegg: Jo, jeg liker pepper, kanel, spisskummen, oregano og basilikum. Avskyr dill og karri.
Det aller beste jeg får er koriander. Jeg kan spise blader rett av planten, det er helt fantastisk.
Men jeg kan styre min begeistring overfor dill. Blandingskrydder som grillkrydder er også lite godt. Noe jeg må ha i små mengder er basilikum, men jeg liker det som sagt i små mengder. Blir anis regnet som et krydder? I så tilfelle er det et av mine NEI-krydder.
Jeg tror egentlig jeg liker alt 'rent' krydder. Kan ihvertfall ikke komme på noe jeg ikke liker. Salte blandinger som piffi og grillkrydder styrer jeg unna.
Jeg sliter så med den knasingen av den pepperen. Det kommer fra da jeg var kvalm i første svangerskap og fikk servert kalkunkjøtt med Sichuanpepper på. Det er ennå traumatisk.
Det at noen syns koriander smaker såpe er visst genetisk, så jeg er overrasket over at noen har klart å øve seg opp til å like det. I min bekjentskapskrets er det en urt man enten elsker eller hater (jeg elsker det).
Jeg er ikke glad i anis, ellers bruker og liker jeg det meste av rene kryddersorter.
Jeg greide overhodet ikke koriander for kanskje sånn ti år siden. Men så begynte jeg å prøve meg med å ha det på indisk mat og litt forskjellig, og nå har jeg nesten alltid en krukke stående i vinduskarmen. Bruker det på toppen av brødskiver og knekkebrød og i salat og mye forskjellig, og blir lei meg hvis vi ikke har. Så der må jeg ha overvunnet genene eller noe. :)
Taco krydder. Sånne krydderposer som selges med taco. Det er noe der jeg blir skikkelig kvalm av, kjenner samme lukt av noen røde supper i kantinen. Jeg har hatt det slik siden første graviditet.
Ellers ja takk til alt jeg kan komme på, men på rett mat så klart.
Jeg kom på at jeg ikke er storfan av safran. Ikke norsk karri heller, men det er jo et blandingsprodukt, ikke et rent krydder. Rosépepper er heller ikke superdigg.
Jeg elsker kanel i epledesserter/kaker og på grøt men utover det så takler jeg det dårlig i varm mat, synes det rett og slett ødelegger selv om det egentlig aldri så mye hører hjemme fordi retten er indisk eller hva det nå er.
Har heller aldri vært begeistra for sitronpepper og etter en middag hos en venninne som hadde det på ALT så klarer jeg det bare ikke lengre; Hun lagde altså wok med masse grønnsaker, ostepølser(ja, pølser ja) osv og for hver eneste omgang med noe på steikepanna så hadde hun på drøssevis med sitronpepper - til og med på ostepølsene. Jeg sleit.
Karri, blandingen, tåler jeg ikke noe særlig og bruker derfor ikke. Lurer egentlig på hva jeg reagerer på; når noen lager mat med krydderet i så føles det ensten som at dampen i rommet er nok til at jeg får kraftig hodeverk og føler meg dårlig. Men da bruker jeg jo bare ikke karri og har følgelig heller ikke opplevd det som problem på veldig lenge.
Fersk timian og rosmarin er pføy. Fersk dill er nydelig til sitt behov (feks blandet i potetstappe :hjerter: ) Tørr karve er ekkelt, mens tørr kardemomme er nydelig.
Åja, jeg trodde kapers kanskje var krydder, jeg har egentlig bare smakt det èn gang og skal aldri smake det igjen. Var det ingefær som smakte grønnsåpe, tro? Lurer på om det var det jeg ikke klarte å identifisere som krydder, men at jeg trodde jeg drakk av grønnsåpeflaska. :knegg:
Samme her, men jeg har gjort det samme med timian. I barndommen smakte alltid ertesuppa skikkelig timian. Det har en særegen smak, men jeg setter stor pris på den nå.
Kanel har jeg et ambivalent forhold til. Det er jo et typisk barnevennlig krydder, og jeg har alltid likt det, men i de siste årene synes jeg at det ikke alltid er like godt. Det passer til sitt bruk (og aldeles ikke i kaffe!), men kanelstang i kjøttgryter blir veldig fort too much. Da må det være ørlite. Det er i grunnen bedre uten.
Sånn kinesisk femkrydder får jeg ikke til å fungere i min munn, minner meg om såpe. Schezuanpepper smaker godt, men jeg hater konsistensen. Er heller ikke begeistret for grillkrydder, piffi, aromat, gastromat osv. Smaker salt og toro-pose, æsj!
Koriander, er det sånn man har i hjemmelaget salsa? I såfall haaater jeg det. :ugg:
Dill sliter jeg med, men det går i små mengder.
Kanel passer til grøt, og INGENTING annet.
Jeg er nok litt rar da. Og veldig salthungrig. Jeg kan ta grillkrydder i hånda og sleike det i meg. :rødme:
Det er sånn jeg har det når noen sier at de ikke liker koriander. :knegg:
Selv om jeg kan forstå at det er 'annerledes'.
Men timian, det bruker jeg i nesten alt: sauser, gryteretter, pastaretter osv.
Koriander. Jeg har ennå ikke klart å lære meg at det ikke smaker oppvaskvann. Jeg spiser mat med koriander i om jeg får det servert, for all del, men jeg lager selv helst ikke mat der koriander inngår som hovedkrydder.
Basilikum er favoritten, det bruker jeg til "alt".