Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sias nyeste musikkvideo får pedofilikritikk - hva mener du?

#1

Maverick sa for siden:

Her er saken i NRK: p3.no/musikk/sia-beklager-pedofili-anklager/

Jeg synes videoen er sjelden vakker og sterk, og lurer på hvor vanvittig seksualisert samfunnet egentlig har blitt hvis dette ses på som pedofili. :gruble: Hadde reaksjonene blitt de samme om det hadde vært en ung gutt og en voksen kvinne?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg prøvde å se på den med peoderedselblikk og greier ikke se en eneste liten millimeter eller hint av seksualitet. Jeg syns de hudfargede draktene er med på å fjerne seksualitet, heller enn å legge det til. De understreker ingenting, og får begge skuespillerne til å fremstå som noe annet enn menneskelig.


#3

Ru sa for siden:

Jeg skjønner heller ingenting av det. Jeg klarer ikke se noe seksualitet i det. :niks:


#4

Bokormen sa for siden:

Det har vært en god del oppstuss rundt videoen til Chandelier også. Den er hypnotiserende vakker, og jeg er knallimponert over tilstedeværelsen til Maddie som danser i begge videoene. Jeg ser ikke noe galt eller støtende i noen av disse videoene.


#5

kokosbolle sa for siden:

Jeg skjønner ikke videoen, men jeg ser ikke noe pedofili i den.


#6

Hannamoren sa for siden:

Jeg kunne heller ikke se den delen, og jeg erganske var på sånt. Så nei, det skjønner jeg ikke. Men jeg må spørre, den jenten som danser, hvor gammel er hun? Hun var jo usedvanlig flink! Fasinerende å se på henne.


#7

Maverick sa for siden:

Hun er 12, og ja, veldig, veldig flink. :jupp:


#8

Bluen sa for siden:

Samme her - den ga virkelig nada mening for meg. Elsker Chandelier-sangen, men er tydeligvis vaksinert mot å forstå alt som kan minne om dans. :flau:


#9

Hannamoren sa for siden:

Wow!!


#10

Tallulah sa for siden:

Men må dere forstå så innmari mye da? Kan dere ikke bare se morsmomme/vakre/såre/whatever utrykk og bevegelser?


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg er mest satt ut av at hun kan danse sånn når hun bare er 12 år. Wow!


#12

Bluen sa for siden:

Det er det som er problemet - det blir bare rart, og ikke sjelden ufrivillig komisk. Såre bevegelser? :niks: Jeg tror jeg har store brister i inntaket av både auditive og visuelle inntrykk. :flau: F.eks. klarer jeg ikke engang å fatte at hun er spesielt flink; jeg er helt ute av stand til å vurdere det. (Og så håper jeg intenst at jeg klarer å få styrt ungene unna det nye danseprogrammet på TV2 i kveld. :knegg: )


#13

Pelle sa for siden:

Jeg syntes (ufrivillig) at det skurrer med så tett samkvem mellom en mann og en jente, med så lite klær og avanserte/voksne bevegelser. Men så leste jeg en som skrev om at hun tolket det som far/datter og oppvekst - og da ser jeg mer meningen. At det ikke er ment å tolkes slik har jeg full tro på, og jeg er selv en person som ikke ser pedofili i alt rundt oss.

Chandelier synes jeg er helt utrolig fascinerende nydelig, jeg kan se den igjen og igjen.

www.youtube.com/watch?v=2vjPBrBU-TM

Hvor avanserte bevegelsene er, får man et inntrykk av her, hehe:

www.youtube.com/watch?v=8_adn38MFNk


#14

Maverick sa for siden:

Jeg er nysgjerrig på hvordan du hadde reagert om det hadde vært en ung gutt og en voksen kvinne?


#15

Mei sa for siden:

Liker dere Maddie Ziegler kommer hun mye mer til sin rett på Chandelier synes jeg.

Jeg ser heller ikke et snev av pedofili i denne. Jeg synes maktkamp var en dekkende beskrivelse. Dersom man absolutt må "forstå" den og ha den til å handle om forholdet mellom et barn og en voksen synes jeg mer den beskriver forholdet mellom en voksen/forelder og et barn (og jeg ser da et barn med utfordringer - men det er fordi jeg er påvirket av det jeg jobber med.)


#16

Bergensis sa for siden:

12-åringen her følger Maddie i Dancemoms, og er så fengsla av henne. Eg har ikkje skjønt at det er same jenta før no.

Eg ser ikkje noko seksualisert i denne videoen, men kan forstå at den kan sjå anleis ut om du har erfaringar du ikkje skulle hatt.


#17

Pelle sa for siden:

Det vet jeg jo ikke, siden jeg ikke har sett det og det blir en hypotetisk problemstilling. I tillegg er 12 år gamle jenter mer utsatt for typisk seksualiserende kvinneliggjøring enn det 12 år gamle gutter er utsatt for. Jeg mener ikke at hun er seksualisert i videoen, men tankemøstre (ihvertfall hos meg) blir sikkert påvirket av slikt.

Jeg så videoen før jeg leste om kritikken, og ble litt overrasket over egne tanker siden jeg normalt ikke tenker i de baner. Men jeg er ikke opprørt eller mener den ikke skulle blitt laget eller noe slikt, kun at det skurret litt i hodet mitt. Men det kan jo vel så mye være mitt hode som pga videoen.


#18

Tallulah sa for siden:

I den første delen tolker jeg dem knapt som mennesker, det er jo heller noe dyrisk over det, og alder og kjønn ligger jo ikke til grunn for noen av bevegelsene eller samspillet.


#19

Pebbles sa for siden:

Jeg tolket den umiddelbart som et uttrykk for far-datter forhold, med hele spekteret av følelser og avstand/nærhet det medfører. Men jeg har ikke lyttet godt til teksten, og vet ikke om det er slik det er ment.

Uansett - jeg tolker det heller ikke seksuelt og jeg blir så imponert over bevegelsene!


#20

Che sa for siden:

Jeg har et lidenskapelig forhold til Sia sånn generelt sett. (Jeg ble solgt da jeg hørte Healing is Difficult-CD'en i sikkert 2002 eller noe sånn)

Jeg synes påkledningen gjør at de blir veldig "kjønnsløse" på noe vis. Jeg liker videoen godt jeg. - med det der løvebruet og sånn, blir det liksom ikke mennesker heller, om jeg tenker jeg om.

Pedofilitanken streifer meg ikke en gang. (men det gjør den vel sjelden sånn generelt sett)


#21

Maverick sa for siden:

Men klarer du ikke forestille deg om du hadde reagert annerledes om kjønnene hadde vært byttet om eller ikke? :gruble:


#22

Pelle sa for siden:

Nei. Det kan godt hende jeg hadde tenkt (reagert blir litt overdrivelse) annerledes, basert på samfunnet som sådann, som jeg beskrev, men det vet jeg jo ikke. Da jeg så videoen ante jeg ikke hva jeg skulle se. Det er alltid vanskelig å "se" ting i retrospekt eller når ideer alt er plantet i hodet.


#23

Tjorven sa for siden:

Siden hun danset så godt, så ble jeg veldig forvirret over at hun hadde barnslig kropp og ansikt. Og jeg skjønte ikke helt hva jeg egentlig så først.

Jeg så for øvrig ikke noe pedofilt heller, da. Jeg er ikke den første til å reagere på sånt.


#24

Input sa for siden:

Enig. Den traff noe i meg, uten at jeg gidder å gjøre rede for det for meg selv så veldig grundig. Jeg synes den var veldig fin, og jeg ser ikke noe seksuelt i den.


#25

Pelle sa for siden:

ja, jeg googlet henne etter å ha sett Chandelier, fordi hun var så flink og jeg ble forvirret. Trodde det var en voksen dame basert på bevegelsene, dansere er jo ofte petite og tynne. Fikk sjokk da jeg så hun var 11!


#26

Bokormen sa for siden:

Uten at jeg egentlig kan noe som helst om temaet, så har jeg lest og hørt flere ganger at det beviselig skal mer til før en kvinne mistenkeliggjøres da det gjelder nærhet med barn og ungdom. At ting lettere plasseres som omsorg, og at det kan slå ut feil begge veier.


#27

Mjau sa for siden:

Jeg fikk ikke noe følelse av at dette var en video med pedofile vibber i det hele tatt.

Syns hun Maddie danser helt alldeles nydelig, og blir helt rørt av både Chandelier og denne.
Når jeg så denne fikk jeg mer følelse av at han prøver å få hennes tillitt, og må gjøre seg fortjent til det. slik det også er i det virkelige liv. Man ser jo vel av bevegelsene hans at han har respekt for jenta? I alle fall syns jeg at jeg ser det.

Jeg syns verden har blitt syk, syk, syk, når en slik video skaper sånne diskusjoner.


#28

Lisa sa for siden:

Enig. Jeg ser ikke på denne dansen som to karakterer med "menneskerolle".


#29

Inagh sa for siden:

Oh yes!

Jeg syns videoen er helt rå, dansemessig, og kan ikke begripe at det går an å se noe pedofilt i dette. Jeg syns ikke det er spesielt seksualisert i det heletatt.


#30

Inagh sa for siden:

Jeg håper med hele meg at ting er endret nå, men i 1995/96 studerte jeg med en gjeng britiske pedagoger. De mannlige lærerne kunne fortelle at dersom en elev gråt, eller om en elev falt og slo seg og trengte trøst, hadde de, som menn, ikke lov å berøre eleven, men de måtte hente en kvinne dersom barnet trengte holdes rundt - nettopp fordi det var en frykt for at de ville kunne bli beskylt for å ha seksuelle baktanker dersom de rørte fysisk ved barna.

Jeg kjenner og en god del menn som jobber i barnehage, og fler av dem har gitt uttrykk for at de ikke er komfortable med å skifte bleier på barn, spesielt jentebarn, dersom de har fått avføring rundt kjønnsorganene og må vaskes der - de føler seg rett og slett mistenkeliggjort.

Jeg syns det er både trist og skremmende at det er slik. :sukk:


#31

Lisa sa for siden:

Vi må vel huske på at vi ikke helt har samme "mindset" her oppe på berget som de har de fleste andre land i verden hva angår barn og kjønnsroller.

Det er når oppegående normale folk (at least on paper) gisper i sjokk over hvor uansvarlig jeg var som sendte datteren min i barnehage med mannlig ansatte man får slike "realitychecks" innimellom. (Ofte etterfulgt av spørsmål om de mannlige ansatte fikk lov til å bytte bleier på barna).

Dette er sant. Og ikke skjedd meg bare en gang.

Det er en fantastisk fin egenskap å ikke automatisk se det seksuelle i samspill mellom voksene og barn, kunst eller ikke.


#32

Tjorven sa for siden:

Jeg håper at en del har skjedd på de siste 20 årene. Begge mine unger har hatt mange mannlige ansatte i barnehagene de har gått, og jeg har virkelig ikke streifet tanken på at det skal være feil på noe vis. Jeg har bare jublet fordi det har vært så god kjønnsfordelingen.


#33

Inagh sa for siden:

Mye har skjedd, heldigvis, i hvertfall her på berget, som Lisa nevner. Men noen forstokka holdninger sitter fremdeles igjen, og det også, skremmende nok, fra barnehageansatte. En av mine tidligere kollegaer, en mann, hadde i sin forrige jobb fått høre det rett fram, fra en kvinnelig kollega, at hun ikke syntes om at menn jobbet i barnehage, for menn er ikke i stand til å vise omsorg.

:skremt:


#34

Lisa sa for siden:

Og det er jo faktisk en like ille og hårreisende tanke som briter som spekulerer i hvorfor en mann skulle ønske å jobbe i en barnehage om han ikke var pedofil.

:(


#35

Inagh sa for siden:

Ikke sant det er. :sukk:


#36

Blå sa for siden:

Nå har jeg sett begge videoene, og jeg kan ikke forstå kritikken. Jenten fremstår på ingen måte seksualisert så vidt jeg kan se. Og ja, fantastisk danser.


#37

LilleLeo sa for siden:

Jeg ser virkelig ingen seksuelle undertoner what so ever. Jeg ser jeg følger Tallulah sin tankegang.

Maddie er helt, helt fantastisk! Tenk for en karriere hun kan få.


#38

Niobe sa for siden:

Om ikke noen pedofile undertoner, så blir jeg litt sånn :skeptisk: av hele videoen. Det er nok på tide å lufte Shia utfor det buret. :nemlig:


#39

Teflona sa for siden:

Jeg har vært Sia- fan i mange år, mulig det gjør meg lite objektiv, men jeg liker virkelig videoen og oppfattet den som en nydelig beskrivelse av forholdet mellom far og datter.


#40

Tallulah sa for siden:

HVa er det du reagerer på, Niobe?


#41

Niobe sa for siden:

Jeg oppfatter mye av dansen som bare rar. Jeg får assosiasjoner til atferd hos dyr som har vært lenge i bur. Mulig det er nettopp meningen, men det ser rart ut.


#42

Input sa for siden:

Dette har jeg opplevd også. Det var en gruppe amerikanere som synes det var helt rart at jeg var positiv til at 50% av de ansatte på podens avdeling er menn, for det betydde jo antagelig at de (mennene) noen ganger var alene med barna. :eek:


#43

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns videoen er skikkelig ubehagelig, det er noe med buret og de skitne nakendraktene som gir meg en dårlig følelse. Jeg syns overhodet ikke det er rart eller tyder på noen spesielt seksualisert tankegang om noen får pedofili-assosiasjoner av denne. Det betyr ikke at jeg tror det er hensikten med filmen.


#44

Bluen sa for siden:

Enig - og også i innlegget til Fjonka.


#45

Pelle sa for siden:

Nei, jeg er enig, spesielt med den parykken (som jo skal likne på Sia) og med sminke i fjeset. Uten at jeg tror det er hensikten eller at jeg mener videoen burde sensureres. Men jeg registrerer at Inagh skriver man må ha stygg fantasi og andre mener at samfunnet er skikkelig sykt for at man skal tenke i de baner. Så da så.


#46

Niobe sa for siden:

Ja, og akkurat Inaghs utsagn er faktisk veldig sårende, for jeg vet at denne videoen hadde plaget meg på en annen måte før. Uten at jeg hadde stygg fantasi eller var syk. Jeg var traumatisert.


#47

Inagh sa for siden:

Oy, jeg mente ikke såre noen, altså - beklager, jeg trekker akkurat det utsagnet om stygg fantasi! :sorry:

Men jeg mener fremdeles at det et et trist og skremmende trekk ved samfunnet at menn skal uglesees og mistenkeliggjøres fordi de velger å jobbe med små barn.


#48

Tallulah sa for siden:

Ja, det er jeg enig i. Og det vil jeg vil tro er meningen. Men jeg greier ikke for mitt bare liv å lese noe seksualisert inn i det.


#49

Niobe sa for siden:

Jeg synes heller ikke videoen er spesielt seksualisert, særlig ikke sammenlignet med hva popverdenen ellers begår. Det jeg tror hadde gjort meg mest uvel før er elementet av "maktkamp" mellom dem.


#50

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns egentlig det er litt rart å overhodet ikke kunne se at noe kan oppfattes som seksualisert her. En voksen mann og en liten jente i drakter som gjør at de skal fremstå som nakne og skitne, innestengt i et bur? Og jenta har parykk og voksen sminke? Jeg kan lett assosiere det både med Natascha Kampusch, synlige og usynlige bur som overgripere bygger rundt ofrene sine og litt av hvert. Selv om jeg antar at det ikke er hensikten.

At det skulle bety at jeg har stygg fantasi og at det er noe galt med meg er en påstand jeg ikke gidder å forholde meg til engang.


#51

Niobe sa for siden:

Jo, jeg er enig i at flere elementer i videoen er egnet til å gi slike assosiasjoner. Men selve dansen er hovedsaklig såpass rar at om du hadde tatt begge to ut av kulissene og plassert dem på en strand, så hadde de sett ut som far og datter i ukledelig badetøy og med en plagsom insektsverm rundt seg.


#52

Tallulah sa for siden:

Jeg oppfatter ikke draktene som at de skal fremstå som nakne. Heller umenneskelige eller helt aseksuelle. Jeg så heller ikke at jenta var sminket. Jeg mener ikke at assosiasjonene andre gjør er feil, men på samme måte som det er uforståelig for andre at jeg ikke ser noe seksuelt er det uforståelig for meg at andre gjør det.


#53

Inagh sa for siden:

Jeg ser en form for "tillitskamp" i denne dansen - jeg veit ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men jeg får assosiasjoner til å være redd og ikke stole helt på vedkommende, gå i angrep, for det er det beste forsvar, for så underveis gradvis nærme seg og våge stole på, når man skjønner personen er ufarlig og at man er fri til å forlate relasjonen om man vil...

Jeg syns det framstår som en veldig sår greie.


#54

Filifjonka sa for siden:

Det er veldig mye annet enn hudfarget drakt de kunne brukt hvis hensikten var å fremstå umenneskelige eller ikke nakne. Nakne mennesker har nettopp den fargen, og fravær av klær utenpå.


#55

Tallulah sa for siden:

Joda. Men syns du man skal unngå det, bare fordi noen kan få assosiasjonen?


#56

Maverick sa for siden:

Men jeg synes det er viktig at man kan bruke nakenhet som virkemiddel uten at det skal være seksualisert av den grunn. Denne typen drakter brukes i nesten all samtidsdans jeg har sett, og det gir fokus på bevegelsene, ikke kostymene.

Edit: Jeg mener ikke nakenhet som virkemiddel, egentlig. Jeg mener at det må være mulig at man ser en naken kropp uten at det fokuseres på sex.


#57

Filifjonka sa for siden:

Det er jeg ikke sikker på. Jeg tror ihvertfall ikke den kunstneriske kvaliteten hadde trengt å bli dårligere, om de hadde brukt en annen type drakter som ikke ga den typen assosiasjoner. Jeg syns det er underlig om alle involverte i prosessen har vært helt fremmede for at endel mennesker faktisk ville få de assosiasjonene.


#58

Filifjonka sa for siden:

Ja, men da mener du jo i motsetning til Tallulah at de faktisk fremstår som nakne. Naken mann og naken liten jente i et bur - vel, for meg er det bare dømt til å gi ekle assosiasjoner.


#59

Maverick sa for siden:

Tja, jeg mener at de er kropper/vesener/mennesker. Og det at de ikke har kostymer gjør at det, som jeg skriver, blir mer fokus på hva de uttrykker og bevegelsene, enn hva de har på seg. Burde bli, i hvert fall.


#60

Niobe sa for siden:

Jeg synes helt klart videoen beveger seg i grenseland, og det er nok meningen også. De var jo forberedt på pedofili-reaksjoner. Hvorvidt draktene er nødvendige, hvorvidt det er nødvendig at hun er mye yngre enn ham, det er jo vanskelig å si noe om når man ikke helt vet hva videoen er ment å fremstille.


#61

Tallulah sa for siden:

Nakenhet i moderne dans er ganske vanlig, og det er veldig lite seksualisert. Det er mer skulpturert, og kan ønske å skape assosiasjoner til sårbarhet.


#62

Filifjonka sa for siden:

Det bør jo ihvertfall være lov å fortelle hva slags ubehagelige assosiasjoner en får, uten å bli sett på som sykelig sexfokusert eller tilbakestående når det gjelder kunstneriske og visuelle uttrykk.


#63

Filifjonka sa for siden:

Ja, det vet da vel jeg også. Men du kan vel se at det kan oppfattes på en litt annet måte når det er en voksen og et barn i et bur, enn om det er tre voksne menn og fire voksne damer på en scene?


#64

Tallulah sa for siden:

Nå har jeg ikke påstått at du ikke vet det. Det var bare en enkel kommentar. Jeg har heller ikke påstått at det er helt umulig eller feil å oppfatte denne videoen anderledes enn meg. Men jeg syns det er synd at man skal lese pedofili inn i kunstneriske utrykk bare fordi de består av voksne (menn) og barn, eller har på seg noe noen mener får dem til å fremstå nakne.


#65

Filifjonka sa for siden:

Det er jo ikke BARE disse enkeltelementene som gjør det, det er totalen. Som sagt. Summen av det de uttrykker med kostymer, rekvisitter, makeup osv.


#66

Tallulah sa for siden:

Ja, og du står helt fritt til å tolke det slik. Jeg har da virkelig ikke sagt noe annet? Jeg tolker det ikke slik. Summen min blir ikke det samme som din.


#67

him sa for siden:

(Har ikke lest hele tråden)

Oppfatter ikke videoen som pedifili eller seksuelt rettet, men jeg oppfatter dansen som et uttrykk for en relasjon mellom mannen og jenta. Og jeg oppfatter det ikke som et voksen-barn forhold (det er blant annet hun som prøver å hjelpe ham ut på slutten av videoen. Skal ikke den voksne hjelpe barnet i en "normal" releasjon?) Jeg tenker mer i retning av en far-datter forhold hvor han "svikter" som voksen og trenger hennes hjelp.

Tror jeg hadde oppfattet filmen likt om kjønnene hadde vært byttet om.


#68

Filifjonka sa for siden:

Kunstneriske uttrykk er vel nettopp ment å oppleves forskjellig fra menneske til menneske. Det er ikke noe godt utgangspunkt for de som skaper dem å skulle sitte med fasiten på hvordan opplevelsen skal være. Det er veldig sjelden jeg får pedo-assosiasjoner, jeg syns for eksempel det er helt uproblematisk om små jenter uten pupper ønsker seg bikini, jeg ser null seksualisering i det. Men at det skulle være så helt totalt fremmed og fjernt at noen kan få overgrepsassosiasjoner av den filmen, syns jeg er vanskelig å forstå. Samme gjelder det med å oppfatte dem som nakne.


#69

Filifjonka sa for siden:

"Kort tid etter gikk den australske popstjernen ut på Twitter og sa at reaksjonene var forventet. – Jeg var forberedt på anklagene." (Hentet fra linken i hovedinnlegget).

Det betyr jo at hun selv har hatt eller sett disse assosiasjonene, det er ikke noe bare vi med pedobriller har kokt i hop fordi vi ikke forstår kunsten.


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke det trenger å bety det. Det kan bety st vi som samfunn veldig ofte ser noe feil med en form for forhold mellom barn og voksne menn, og ved å bruke en liten jente og en voksen mann, så toucher hun innom det. Å kunne forutsi en reaksjon er ikke det samme som å få samme assosiasjoner selv.


#71

him sa for siden:

Nå har jeg lest hele diskusjonen og jeg oppfatter det ikke som rart å lese inn pedofili i uttrykket. Jenta virker ikke fremstilt som et barn, grunnen til at jeg ikke leser inn pedofili for å si det slik, er at jeg oppfatter uttrykket som null seksualisert overhode: Ansiktsuttrykkene er sinte, glade, fortvilete, triste, men ikke "lystent" (er det siste overhode et ord?)


#72

Filifjonka sa for siden:

Hun kunne brukt liten jente og voksen mann på en helt annen måte enn hudfarget drakt, skitne og i bur isåfall.


#73

Teflona sa for siden:

Sangen er vel skrevet til Hunger Games, men har vel kanskje ikke noe med at hun har valgt ei så ung jente til videoen, for hun var jo med i Chandelier.


#74

Pelle sa for siden:

Jeg synes ikke det er uforståelig at folk ikke ser noe seksuelt. Jeg ser ikke noe seksuelt selv. Bare litt sånn guffent-skurring i hodet som jeg ble litt usikker på hva var, uten å konkludere.


#75

Eia sa for siden:

Wow. Jeg må si jeg ble veldig berørt av dansen. Faktisk så ble jeg rørt. Og mange tanker fløy gjennom hodet, mest om relasjonsbygging. Men ikke en eneste om seksuell undertone.


#76

Niobe sa for siden:

Seriøst, mennesk. I seksualiserte forhold mellom voksne og barn (pedofile, hebefile, eller ikke), tror du det nødvendigvis er "lystent" som er det dominerende ansiktsuttrykket? Det er vel nettopp derfor videoen treffer en nerve hos mange, fordi usunne forhold mellom barn og voksne omfatter mye mer enn det som havner på bilder og kalles barnepornografi.


#77

him sa for siden:

Nei, det tror jeg ikke? Blir litt overrasket, da jeg ikke oppfattet at jeg har uttrykt det heller?

Jeg opplever at filmen skal uttrykke en relasjon, men jeg opplever ikke relasjonen som seksuelt ladet. Jeg synes også at uttrykket "lystig" ble feil, poenget var at følelsene som ble uttrykt like gjerne kunne høre hjemme i andre typer relasjoner


#78

Niobe sa for siden:

Du skriver at du oppfatter uttrykket som null seksualisert, fordi ansiktsuttrykkene er sinte, glade, fortvilte, triste, men ikke "lystne". Det ene utelukker ikke det andre. Ingen trenger å se "lystne" ut for at det skal være uttrykkt noe seksualisert mellom barn og voksne. Eller mellom to voksne, for den saks skyld.


#79

Maverick sa for siden:

Jeg tror at om det hadde vært en annen sammensetning - mann/mann, mann/gutt, kvinne/gutt, kvinne/mann, kvinne/kvinne, hadde man ikke tenkt i de baner i det hele tatt, selv ikke med samme visuelle valg mtp. kostymer, bur og sminke.


#80

him sa for siden:

Diskutere fra Mobil er alltid noe knot... Selv om jeg ikke tror et virkelig pedofilt forhold er synlig, tror jeg at et symbolsk pedofilt forhold er det. (ellers blir det litt snålt)

#81

Niobe sa for siden:

:skeptisk:


#82

Filifjonka sa for siden:

Nei, det kan hende - men er det så rart? Mann/jente er vel kanskje den vanligste overgrepssituasjonen. Jeg hadde reagert på samme måte om barnet var en gutt.


#83

him sa for siden:

oppfatter du noe seksualisert I videoen?

#84

Niobe sa for siden:

Nei, som jeg har sagt flere ganger, så oppfatter den i grenseland, men jeg ser helt klart at den kan reageres på. Ansiktsuttrykkene deres er hvertfall ikke egnet til å utelukke seksualisert innhold med, for det er jo helt irrelevant.


#85

Maverick sa for siden:

Ja, men da er det jo kombinasjon mann/jente man reagerer på, og ikke det kunstneriske konseptet i seg selv. Det synes jeg er fryktelig trist, betyr det at man ikke kan bruke mann/jente-kombinasjonen i kunstformer uten at det kan bli sett på som fremstilling av pedofili? Det må da være ganske forferdelig for alle onkler, fedre og storebrødre til småjenter, at deres relasjon, fin eller vanskelig, ikke kan portretteres uten disse assosiasjonene?


#86

Niobe sa for siden:

Jeg hadde hatt samme inntrykket av videoen om det var en voksen kvinne og et barn, eller en voksen mann og en gutt. Altså, at den er i grenseland. Og rar.


#87

Filifjonka sa for siden:

Nei, nei, nei. Er det ingen som skjønner hva jeg sier da? :gaah: Herregud, jeg går ikke rundt og mistenker alle menn for å være pedofile!

Her er det hele settingen med de skitne nakendraktene, buret, parykken og noe av bevegelsene som gir meg overgrepsassosiasjoner. Det er IKKE bare det at det er en jente og en mann.

Men jeg trekker meg ut av denne diskusjonen, når "skal ikke en pappa kunne gi datteren sin en klem-kortet" kommer opp.


#88

Maverick sa for siden:

Døh, det var jaggu ikke det kortet jeg trakk opp, dette er ufin argumentasjonsteknikk, slikt skal jeg ikke ha på meg.


#89

him sa for siden:

:confused: Må innrømme at jeg ikke helt greier å skjønne hva du mener. Jeg prøver å forklare en gang til (nå fra PC!):

Hvis jeg lever i et voldelig forhold i virkeligheten, så vil jo forholdet være voldelig hele tiden, også når det ikke går an å observere det eller i perioder hvor det ikke er vold. Jeg er jo i et voldelig forhold også hvis jeg er på jobb og ikke blir slått.

I kunstnerisk beskrivelse av et voldelig forhold (en bok, en film, et dansestykke) må det eksistere vold (eller symboler/representasjoner på det). Det må være synlig. Når jeg da tolker videoen ut fra hva som er synlig i videoen så synes jeg det helt kurrant og rimelig.


#90

Filifjonka sa for siden:

Neivel, hva har onkler og storebrødre ellers med saken å gjøre? De pleier vel ikke herje rundt nakne i bur?


#91

Pelle sa for siden:

...men det kan man vel?!!


#92

Maverick sa for siden:

Jeg skrev om kunstnerisk portrettering av familiære forhold mellom voksne menn og unge jenter.


#93

Filifjonka sa for siden:

Ja, det kan de jo. På veldig mange kunstneriske måter som ikke gir sånne assosiasjoner i det hele tatt.


#94

Maverick sa for siden:

Hvis du hadde quotet hele innlegget mitt hadde du kanskje skjønt hva jeg mente. :)


#95

Pelle sa for siden:

...men det kan man vel?!!


#96

Maverick sa for siden:

Ikke på samme måte som enhver annen konstellasjon. Åpenbart. Siden jeg hele veien her har skrevet at jeg er overbevist om at man ville reagert annerledes om det hadde vært noe annet enn et mann/jente-forhold som var portrettert - men med den samme scenografien.


#97

Niobe sa for siden:

Selvsagt bør man kunne fremstille forhold mellom barn og voksne kunsterisk, men jeg synes også det bør gjøres med omhu. Og når man da velger å plassere en voksen og et barn i et bur, med veldig lite klær og i følelsesladet dans, da tenker jeg man vet at man beveger seg nær et minefelt. Og det er jo ikke dermed sagt at det er ugreit å lage noe som er i grenseland, men i og med at folks grenser er forskjellige, så vil man jo da også tråkke over for noen. Det oppfatter jeg at de som står bak videoen har tatt høyde for at de kom til å gjøre.


#98

Filifjonka sa for siden:

Hvis det var to voksne ville det selvfølelig oppfattes helt annerledes.


#99

Maverick sa for siden:

... og det er pokkern så langt unna "kan ikke en pappa klemme barnet sitt lenger"-argumentasjonen jeg ble tillagt. :mad:


#100

Filifjonka sa for siden:

Ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.