Jeg skal ha noen venninner på taco, og det er et poeng at det er nettopp taco som skal serveres. Det er jo ikke akkurat festmat nummer en og derfor trenger jeg gode tips til hvordan fredagstacoen kan løftes opp til nye høyder.
Finnes det noen lefser som kan kjøpes som er bedre en de vanlige man finner i butikken? Eventuelt er det noen som lager sine egne?
Hva er din beste guacamoleoppskrift?
Hjemmelaget salsa?
Hvilke grønnsaker bruker du?
Er det noe man får kjøpt ferdig som rocker opp tacoen?
Hva har jeg ikke tenkt på?
Guacamole: Jeg moser to modne avokadoer, har i saft fra kanskje en halv sitron (lime er også godt!) og omtrent en halv presset hvitløksbåt, og smaker til med salt. Har evt. i mer sitron/hvitløk etter tilsmaking. Koriander er egentlig autentisk tilsetning her, men jeg har så å si aldri fersk koriander i hus, så det blir sjelden til det.
Jeg lager alltid bønnestuing, bruker Dixie Diner sin oppskrift på www.veganeren.com/2012/11/refried-beans.html som utgangspunkt. Hvis jeg skulle valgt bare én ingrediens i taco, hadde det vært dette. :jupp:
Jeg lager salsa ved å flå tomater (skjær et kryss i toppen, bare såvidt gjennom skinnet, og legg i kokende vann noen minutter, avkjøl i kaldt vann og dra av skinnet), fjerne frøene og finhakke dem. Så blander jeg med finhakket rødløk, presset hvitløk, finhakket rød chili, salt, pepper, litt sukker, litt sitronsaft og hakket frisk koriander. Jeg liker min salsa litt grov, men om du vil ha den mer sausete kan ingrediensene hakket i blender, food processor e.l.
Vi bruker ellers ikke kjøttdeig, men steker kylling i biter (helst lårkjøtt, når jeg finner det) og krydrer med en tacokrydderblanding jeg kopierte fra FP for lenge siden, men jeg husker ikke hvem som postet den:
Vesla har laget lefser mange ganger. Tror ikke det er så biggie egentlig, og de smaker vanvittig mye bedre enn vanlige flislefser. Eller så er maislefsene ganske gode.
Jeg har fått cheddarsaus til taco noen ganger og elsket det. Jeg er dog veldig, veldig glad i den typen ost. HAr ikke oppskrift dessverre.
1 mango, i terninger
1 rødløk, i små terninger
ca. 1/2 rød chili, finhakket
ca. 1/2 lime, saften
salt og pepper
frisk koriander, finhakket
Bland sammen alle ingrediensene. La gjerne salsaen stå og trekke litt før servering, slik at alle de gode smakene får satt seg. Smak til med salt, pepper og frisk koriander.
Jeg lager mine egne lefser, og det er så utrolig godt, både de med maismel og de med hvete. Men det tar noe tid å kjevle og steke dersom man er mange.
Jeg har hørt skryt av Buer sine ferske lefser, men ikke smakt de selv.
Taco er jo på toppen av trendbølgen om dagen! Du finner massevis av deilige oppsrkifter på nett, f.eks. med langtidskokt kjøtt, masse ulike hjemmelagede sauser, og selvfølgelig; fish tacos.
Jeg synes det er godt å rocke opp tacoen med spicy og knasende sprø mandelbiter-
2 dl mandler - grovhakkes
1 eggehvite - vispes til den blir hvit (trenger ikke bli stiv)
1 ts sukker
2 ts cumin
1 ts chili
Evt. annet krydder du liker (paprika er f.eks godt)
Bland hakkede mandler og krydder i eggehviten. Spre dem utover et stekebrett/ildfast form. Stek 10 minutter (eller like lenge som lefser/skjell) i ovnen. De skal få litt farge!
Bare et tips: I frysedisken finnes hakket koriander i små bokser. Det funker supert å ha i guacamole, marinader, supper osv. :jupp: Vi har et helt batteri av hakkede krydderurter i fryseren, for jeg klarer aldri å holde liv i krydderplantene. :hehehe:
Pico de gallo må du ha.
(tomat, rødløk, chili og lime)
Jeg synes at lime aldri må undervurderes når det kommer til taco.
Om du legger kjøtt og ost inn i små tortillaser, bretter de dobbel og steker de raskt i panna slik at osten smelter - har i pico de gallo og guacamole (her liker jeg den best helt fintmost) - skiser over lime - og voila. Enkelpenkelt og godt.
Jeg har fått "flautas" på restaurant, det var godt og litt artig.
Det var en slags blanding mellom quesedilla og vårruller. De har en slags marmeladeaktig salsa til, mangochutney-aktig. Og en slags chilimajones. Her må du nok Google oppskrifter.
Verdens beste salsa, Pico de Gallo:
ca 5 godt modne tomater
1 salatløk (det er de hvite, vanlig kan brukes men bruk da litt mindre)
chili etter smak (får du tak i serrano peppers, er det det beste)
lime
salt
koriander (tonnevis)
Kutt tomater og løk i biter (løken finkuttes), bland.
Tilsett finkuttet chili.
Skvis over lime (juicen fra en halv pleier å holde) og tilsett litt salt (en pinch).
Riv MINST en bunt koriander, og bland i.
La det stå minst en time, blir enda bedre om du lager det kvelden før du skal ha det.
Madam Mim sine oppskrifter på ulike dipper er veldig gode! Ligger inne på oppskriftssiden (skal prøve å finne).
Her er den jeg liker best: Ostesausen:
2 fess hvitløk, 1 hakket løk, 2 bokser hermetiske tomater kokes opp. Ha i 1-2 ts spisskummin, 1 hakket chili uten frø, litt salt, 1 ss sukker, litt pepper og kok inn i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og rør inn 1 boks philadelphia og 200 g revet cheddar. ha i en neve hakket koriander, og la gryten stå på svak varme. Viktig med slipp-belegg i kjelen!
Etter et besøk på Taco Republica, lager vi alltid tacomiddagen med guacamole, omtrent som Skilpadda beskriver, hjemmelaget krydder og pico de gallo. Masse-masse lime, koriander og chili. Fersk koriander er et must. Planen er å lage tortillaene selv også, men jeg har ikke kommet så langt
Jeg synes også at Taco er god festmat når man gjør litt ekstra ut av salsaer og tilbehør.
Her er en salsa jeg har bokmerket men ikke prøvd ennå.
(jeg lager ikke sånt etter oppskrifter, men bruker de til inspirasjon i større eller mindre grad)
Hellstrømtacoen som står i kokeboka for ungdom er veldig god! Chili con carne med bønner, maisstuing, to ulike salsaer med mango/line/koriander osv, guacamole... :nam: Vi bruker maistortillas og nachochips, fordi vi liker det best. Det er litt jobb å lage alt sammen, så jeg forenkler ofte litt. Men maisstuing og mangosalsa med koriander må med. Har ikke sjekket om oppskriften ligger på nett.
Vi var på en mexicansk restaurant i Berlin for et par år siden, og fikk sjokk da vi så tacoen! Spesielt Hassel, som er særspist. Han ble jo ikke akkurat lite skuffet da det viste seg at de verken serverte agurk eller mais, og kjøttet var helt kjøtt (men veldig mørt og strimlete, litt som pulled pork, kanskje?) og ikke kjøttdeig med taco-krydder. :knegg: Jeg husker dessverre ikke hva det litt vel eksotiske tilbehøret var, men man kan kanskje google mexican taco eller noe sånt for oppskrifter og inspirasjon?
Kjør en svineskulder (med ben i dersom du får tak i det) eller svinenakke i trykkoker med en god barbeque-saus. Kjør en times tid eller så til kjøttet detter fra hverandre når du tar i det med to gafler. Du kan også kjøre det i en vanlig kasserolle på lav varme, men da må du regne mange timer før det er mørt nok.
Jeg skulle SÅ ønske jeg kunne lage egne tortillas... Men jeg tror at jeg er historiens dårligste til å kjevle hva som helst. Det ender alltid opp med forbannelse og skrik og tenners gnissel og alt det der. Sist gang jeg prøvde meg (potetlefser) ble jeg så sur at jeg kastet kjevlet i gulvet, trampet på soverommet og slamret igjen døra. :nemlig: :rolleyes: Det er jo så pinlig at jeg kan ikke fatte at jeg skriver det offentlig en gang. Mannen kom luskende og tok over kjevlinga uten et ord. Han har bodd sammen med meg lenge nok til å vite hva han skal gjøre i slike tilfeller ja. :knegg:
Oh! Dette kan være noe for oss. Jeg klarer jo å ta livet av plastblomster...
Rømme i guacamolen??! :skuffet: Som en pasjonert rømmehater er jeg sterk mostander av å ha rømme blandet oppi sånt tilbehør, og jeg får fnatt av at alle norske texmex-restauranter dynger rømme over all maten sin ukritisk. Og halvparten av gangene glemmer de også at jeg bad om å få uten rømme. :snurt: Blir dog proposjonalt glad av å bestille texmex i texmex-land, da jeg har opplevd at rømme er så godt som fraværende (i de rettene jeg har bestilt så langt i alle fall). :hjerter:
Ellers så leste jeg et tips på nett her for en stund siden når det gjelder å lage sin egen salsa. Man må (selvsagt) ha pico de gallo om man lager selv, for det er jo kjempegodt, men om man bruke samme oppskrift bare at man river tomatene i stedet for å hakke de så får man en salsa med en helt annen konsistens i tillegg. I alle fall jeg liker en litt sausaktig salsa på tacoen min, så dette har jeg tenkt å prøve neste gang jeg gidder å lage salsa selv kjenner jeg.
Njulaif: Et genialt kjevletips er å kjefle ut på et bakepapir med plastfolie oppå det som skal kjevles. Jeg gjør det med alt fra marsipan til pizzabunn. Funker sikkert på tortillaer også. Evt masse mel.
Jeg lager en guacemole med sitron, salt, pepper, paprikakrydder og chili m.m, den synes jeg blir mye bedre. Blir litt futt i den i motsetning til den vanlige. Kan se om jeg finner oppskriften igjen, nå slumper jeg bare.
Det jeg har spist av tacos i Mexico har alltid hatt kjøtt, ikke farseprodukt, som hovedingrediens i tortillaen. Det er godt. Oksekjøtt tror jeg, google "taco de bistec."
Jeg har i det siste pleid å bruke en boks kidneybønner og en boks sorte bønner, det blir enda bedre! Sist brukte jeg en boks bønnemix (Coop sin boks med forskjellige bønner oppi) og det var kjempegodt. Bønnestuing rocks!
Jeg laget også hjemmelagde tortillas, skrev det i middagstråden for en stund siden. Brukte Hellstrøm sin oppskrift. De ble supergode. Lette å lage, men tok litt tid, så det er lurt å lage maaaange (jeg doblet oppskriften) og fryse ned. Jeg brukte dem som pizzabunn også en gang, kjemperask og digg pizza! Det samme gjør meg med hjemmebakte naanbrød.
Og så bruker jeg aldri de FÆLE tacokrydderposene, de smaker jo bare salt og syntetisk. Jeg lager heller ikke egen ferdig kryddermix, men hiver oppi stekepanna mens jeg steker "kjøttet". Spisskummen er jo viktigst, det gir hele tacosmaken. Og hvitløkspulver, løkpulver, chilipulver (gjerne røkt), paprikapulver, pepper, litt salt/Vegetakrydder, tørket koriander og gjerne litt presset lime over.
Ehhh... Helt utrolig at jeg tør å si dette offentlig, men det hender at jeg har potetmos som tilbehør til tacoen. :sparke: Hvis vi tilfeldigvis har rester etter middagen dagen før eller noe sånt. Så har jeg litt potetmos inni wrapen min, eller som en del av fyllet i skjellet. Leste om det på nett et sted for LENGE siden, og siden jeg elsker potetmos måtte jeg prøve. Det var faktisk overraskende godt. MEn det må være GOD potetmos altså. Og ikke for mye. :o
Jeg har laget den salsaen jeg la ut link til, og den var veldig god. Jeg skalerte ned, og tilpasset det jeg hadde i skapet.
brukte
1 pakke klasetomater (1/2 kg omtrent)
1 gul løk
1/2 rød lok
5-6 fedd hvitløk
2 chili (uten frø)
Delte tomater i to, løk og chili i grove biter
rislet over litt olivenolje
Bakes i ovnen på 190 grader til løken er litt blank, må ikke bli brent.
la det avkjøles litt.
Ha i persille eller koriander (jeg brukte tørket persille, det var det jeg hadde) Kjør til ganske glatt i blenderen.
Jeg håper du lager carnitas. Bare ring meg om du trenger hjelp.
Du trenger
4 kilo nakkekoteletter, som du skjærer i store biter.
1 liter cola
1 liter ananas juice
1 potte koriander
1/2 hvitløk
2 løk
2- 3 chipotle chili, gjerne røkte eller vanlige chili
2-3 lime i båter
2-3 dl soyasaus
spisskummin, paprikapulver og oregano, et par ss av hver.
Mariner over natten, fisk ut kjøttet, stek, ha over marinaden og kok i fillebiter. Smak til med salt. Ferdig!
Lefsene: du trenger 3-4 pr. pers. Jeg vet ikke om jeg hadde styrt med akkurat det om jeg ikke hadde kjempegod tid, men jeg har en god oppskrift hjemme om du trenger.
Til carnitasen bruker jeg guacamole, ostesaus og mangosalsa.
Det er et inaktivt gjærpulver som smaker ost (inneholder masse B-vitaminer osv). Jeg bruker det i stedet for ost og for å få god smak på diverse ting, men du kan sløyfe det eller bruke noe tilsvarende. Jeg er næringsgjærjunkie så jeg bruker det i omtrent alt, men i ditt tilfelle kan du bare skippe det altså.
Kanskje den som ligger i Madam Mims gamle ukemenyer? Tråden er klistret og oppskriften er en av de første. Jeg har laget den flere ganger, den er veldig god, men jeg har kommet frem til at jeg foretrekker den med bortimot halvparten av ostemengden. :sparke:
Jeg pleier å lage en melkefri "ostesaus" som smaker veldig cheddar-ish. Alle jeg har servert den til har syntes den var kjempegod og ostete. Sånn hvis noen ikke tåler eller vil ha melk men allikevel kunne tenke seg ostesaus. Den funker fint på pizza og. Deilig å dyppe nachochips nedi, jeg forspiser meg hver gang.
Jeg lager denne nå i kveld, og er veldig spent. Jeg har bare fått den servert, aldri laget den.... venninna mi kommer på kosekveld, så da skal vi ha salsa roja.
Nei ikke så stor porsjon! Jeg lager med 5 relativt store tomater, 3 chili,fikk ikke tak i serano peppers ( ja det heter serano chili på norsk) så det blir vanlig grønn og rød, 4 hvitløksfedd og en løk. Pluss MYE koriander, for det er det beste jeg vet! Og så bruker jeg salatløk i stedet for vanlig gul løk. Men det er bare fordi jeg liker bedre smaken på den.
Jeg tok utgangspunkt i oppskriften og "forbedret" den litt.
Jeg brukte 5 store tomater, 1 salatløk (den hvite), 4 hvitløksfedd, 2 grønne og en rød vanlig chili (fikk ikke tak i seranopeppers i dag, og neste gang tar jeg litt mer chili), MASSE koriander (2 pk fra Vikingurt + en bunt), minst en ts salt og presset lime (ca en halv).
Å hildrende du, men det var godt!
Min favorittsalsa noensinne. Venninna mi og jeg tok knekken på en STOR skål i kveld.
Eneste forbedringen jeg skal gjøre til neste gang er mer chili.
På de butikkene jeg har vært har det bare vært en type chili, så da har jeg tatt den.
Jeg brukte en pakke klasetomater. 1-2 løk, 4-5 fedd hvitløk og 2 røde chilier. Tok ut frøene. Hadde over litt olivenolje før det gikk i ovnen. Og så hadde jeg i litt tørket persille for å få litt grønt i (før blender, men etter ovnen) Ble veldig godt, sterk og god, men ikke helt hinsides. Skal lage en ny porsjon i morgen. Dette er jo veldig sunt.
Vi har veldig godt utvalg i forskjellig type chili på flere av butikkene her, men den jeg var i i dag var selvsagt tom for serano. Jeg er veldig glad i sterk mat, så jeg tar ikke frøene ut. Og for min del var 3 chili litt i minste laget. Fikk ikke nok kick. :knegg: Og koriander er et must for meg, ellers får det ikke den rette smaken (det er selvsagt smak og behag).
Ca 180 grader og til chilien var litt brent og løken var blank.
Jeg hadde det i food processor etterpå. Tilsatte mengder av koriander, litt salt og lime.