Ja, dette er kanskje både et vepsebol og et "hva koster en bil"-spørsmål, men vi har altså konfirmant om et halvt år og aner ikke hva vi skal gi i gave. Jeg vet det kommer an på mye, og det er jo vårt eget valg, men jeg har overhodet ingen idé engang. Hva er "normalt" å gi, og da mener jeg egentlig sum, altså, og det er jo her vepsebolet kommer inn, men det hadde vært så greit å vite hva en norsk konfirmant i gjennomsnitt får av sine foreldre, selv om det nok er helt individuelt og umulig å si noe om...
Bunad får hun av sine besteforeldre, så jeg tenker vel kanskje muligens en pengegave fra oss. Selskapet holdes også privat, men vi legger en betydelig sum i selve maten.
Vi ga ingen pengesum i det hele tatt. Konfirmanten fikk bunad, men det skulle hun ha fått likevel og brødrene får på et annet tidspunkt enn til konfirmasjonen, i tillegg til selskapet fikk hun en, synes jeg, flott gave. Et smykke til minne om dagen. Det kostet vel 3000 kroner og det synes jeg var nok.
Vi hadde konfirmant i fjor og da var rammen for gaven 10.000,-. Hun fikk en gave tilpasset hennes interesser + penger på konto opp til 10. Vi har konfirmant igjen til våren, da blir rammen det samme. Hva han skal få i gave er uvisst.
Vi kjøpte klær til konfirmanten og diverse annet (dresser, pensko) som andre i familien trengte til den store dagen, og betalte mat (catering til rundt 30 stykker, mineralvann og kjøpekake) for godt over 10.000 kr. I tillegg kom invitasjoner, pynt, duker og hundre andre småting som til sammen også beløp seg til noen tusenlapper. Jeg tror nok vi landet på godt over 20.000 jeg, med smått og stort til den store dagen, og vi endte opp med å gi konfirmanten 2000 kr. fra oss. Ikke fordi vi ikke hadde råd til mer, men vi sparer penger fast hver måned for å kunne bidra til sertifikat om få år, og i tillegg har han stor familie og ville komme opp i en ganske grei sum med penger uten at vi trengte å bidra med 10.000 kr. i tillegg, liksom. Det er mer enn nok pengemas og "konkurranse" blant de ungen når det gjelder denne dagen, og vi så det ikke som noe poeng å (kanskje) gjøre vårt barn til en av "vinnerne" i gjengen med å bidra med ekstra mye selv.
Vi ga 10000,-, i tillegg til selskap, dress etc. Han fikk tilbud om bunad, og at det ev. ville vært gaven. Det samme gjelder selvsagt også lillesøster om et par år. De fleste vi kjenner har enten gitt bunad, Mac, speilreflekskamera, språkreise eller ca 10 000,- til egne barn.
Vi gav 15000 og dress til eldste, og lovnad om bunad når han vil ha.
Mellomste får tur til New york, og valgfri bunad som nå er bestilt.
Minste får nok 15000 og arver bunad. Men noen år til hun skal konfirmeres så mye kan skje enda.
Selskapsmat, evnt lokale, utstyr til invitasjoner og fotografering kommer i tillegg.
Noen spørsmål:
Dere som gir 10.000 - 20.000 kr, er dette penger konfirmanten får bruke til hva han vil?
Og gitt at konfirmanten får tja- 30.000-40.000 i tillegg til deres pengegave, føler dere at han/hun trenger 15.000 til? Tenker dere at barnet må få ca. det samme som "alle andre" får for ikke å bli skuffet?
Det har jo vært mye skriverier i avisene om konfirmanter og pengepress, er dette noe dere som gir 10.000 + reflekterer over eller går det mer i "han er jo bare konfirmant en gang?" :undrer:
Av en eller annen grunn trodde jeg det var mest vanlig at selskap + klær var gave fra foreldre til konfirmant. Jeg innser at jeg må begynne å spare til 10'ern skal konfirmeres.
Her blir nok selskap og bunad gaven til jenta og selskap og løfte om bunad når de vil ha det gaven til gutta. Jeg blåser i om andre får mer eller mindre enn dem, og heldigvis gjør de det samme.
Ja, fordi alle andre får. Min unge har bare ett sett besteforeldre og ellers veldig liten familie. Så forskjellen vil antagelig være ganske stor uansett hva jeg gjør, med mindre jeg gir betraktelig mer enn 10.000 (justert for kursen i 2025), men det skjer ikke.
Hos oss som har en som har vært konfirmant, så fikk han kjøpe seg en ting av konfirmasjonspenger han øsnket seg. Resten står på sparekontoen. Han har spurt etter dem veldig mange ganger, men det er uaktuelt å få ta av dem til noe før han er myndig. Vi ønsker han sparer dem lengre enn det også...
Nå er det noen år til vesla skal, men hun får bunad og selskapet. Vi har bunadskonto der vi sparer 500.- hver mnd. Hvis hun når den tid kommer ikke vil ha bunad så får vi tenke litt, men hun får ikke pengene som da er spart opp.
Våre har fått bunad og 10 000 kr. Pengene ble satt på høyrentekonto, og kan ikke brukes til noe vi voksne ikke godkjenner. Det har gått knirkefritt hos oss. Eldste brukte penger på lettmotorsykkel, mellomste kjøpte Mac og iphone. Resten står fremdeles på konto.
De får førerkort av oss, men må evt kjøpe bil selv. Begge jobber ved siden av studier/skole og sparer på konto.
Vi hadde to konfirmanter i fjor. Sønnen vår fikk 10.000,-, dattera fikk bunad (sølvet fikk hun av besteforeldrene). Neste års konfirmant får også 10.000,-. I tillegg kommer selskap på hotell og dress.
Storesøster er konfirmant til våren. Bunad blir sydd om etter oldemor, sølv får hun fra samme sted, så der blir det bare sko og understakk. Jeg har vel tenkt gave fra meg (vi er skilt) for 4-5000, f.eks trafikalt grunnkurs, eller penger til å reise for (hun planlegger tur med venner), dvs. konkrete ting. Vi er en forholdsvis liten familie, og det er ikke tradisjon hos oss for enorme gaver.
Vår konfirmant fikk ca. 6 000 totalt og hun var fornøyd. Andre får noen vanvittige summer, men det MÅ ikke være sånn. Vi har også veldig liten familie.
Eldstemann her konfirmeres neste høst.
Jeg har spurt litt rundt og har vel landet på at vi kommer til å gi 10.000,- som settes inn på en høyrentekonto.
Gutta har snakket om at de skal bruke pengene på moped.
Konfirmanten i 2014 puttet alle pengene på høyrentekonto. Pengesummen fra oss har 'tilskudd til lappen'/'bolig' heftet ved seg. De får ikke cash. :niks: Totalsum til konfirmasjonen ble vel nærmere 50.000, men hun ville ikke ha bunad.
Jeg synes absolutt ikke det er nødvendig å gi egen konfirmant penger i tillegg til selskap, men vi valgte det fordi vi har mulighet. Selskapene har vi hjemme, for eksempel, det er noen penger spart.
Det er i hvertfall vanlig i min familie, og den kommer vi til å fortsette med tenker jeg. Hun får bunad av foreldrene mine, og selskap fra oss. Siden vi ikke betaler bunaden, får hun søljer av oss i stedet.
Frøkna vår fikk gitar, gitarstativ og gitarveske av oss, i tillegg til selskapet (gratis lokale på jobben min, og vi laget maten selv) og kjole (ville ikke ha bunad). Vi brukte mellom 3- og 4000 på gaven (mannen ordnet god avtale via kompis som jobber på musikkforretning). Totalt fikk hun 23000 i pengegaver, og var strålende fornøyd. Hun kjøpte nytt speilreflekskamera og har satt av penger til trafikalt grunnkurs og noen kjøretimer. Ingen tradisjon for vanvittige pengegaver hverken på min eller mannens side av slekta.
Vi har ikke konfirmant før om halvannet år, men jeg ser for meg at vi gir førerkort. Det er noe vi har tenkt å betale for uansett til begge ungene, så da kan det bli gaven fra oss. Da får de ikke noe mer.
Mine konfirmanter får tilbud om bunad til konfirmasjonen eller senere. De får selskapet og tilbud om en reise alene med en av oss voksne. Ingen pengegaver.
Jeg betalte 6.000,- da jeg tok lappen. Knirk.
Vi betalte lappen for stedatter, hun er nå 26 og fikk lappen det året hun var 19. Vi kom til 25.000,- og det har sikkert blitt enda dyrere..
Min gutt vil ha moped så kanskje vi skal binde opp penger til lappen på det. Det var jo lurt. :)
Broren min sin samboer hadde konfirmant nå og hun fikk 45.000,- Vet at foreldre skulle gi reise til NY. Vet ikke om noe av summen også var flyturen/hotell eller om alt var cash og til disp.
Vi har konfirmant til våren. Hun kommer IKKE til å få penger på konto av oss. Vi betaler selskapet, bunad får hun av besteforeldre. Det kommer sikkert en del pengegaver fra andre som hun kan spare eller bruke til ting hun ønsker seg hvis.
Hvis vi som foreldre skal gi henne egen gave kommer det til å bli noe hun kan ha lenge, enten et smykke, bildet eller noe liknende. Vi har også snakket om at vi kanskje skal gi henne en reise med enten oss begge eller bare én, men uten søsken.
Vi tenker som Java: penger på bok er ikke aktuelt. Hun skal få selskapet og en gave. Hun ønsker seg en reise, tror jeg, og det er ett mulig alternativ. Eller en ting som hun kan ha glede av lenge.
Vi ga 5000 kr, samt en ting ved siden av. Den eldste fikk en diamantring, den mellomste fikk Fotoshop. Forskjellige unger, forskjellige gaver. I tillegg holdt vi selskap så klart. Bunad fikk de av besteforeldrene sine.
Vi visste at han kom til å få lite penger i forhold til kompisene så vi dobblet summen med en tusenlapp i mnd. Så kunne han spare komf pengene og har ekstra lommepenger.(Og vi slapp unna en drøy engangssum)Han er veldig glad for det i etterkant og ble veldig glad på dagen. Han syntes ikke han hadde fått forlite heller da.
Vi har konfirmant neste år, og ser ikke for oss spesielt med gave utover selskap egentlig? Penger ser jeg ikke så mye vits med. Det har de ikke bruk for før de flytter ut egentlig. Vi hadde sett oss ut at hun skulle få instrument, men det måtte vi kjøpe i fjor, så da utgikk det. Bunad har hun arvet, men den må omsys, så det koster jo litt. En tur hadde vært en fin gave å gi, så skal vi gi noe, så tenker jeg det står ganske høyt på listen.
Jeg fikk bunad som min mor broderte og sølv av besteforeldre. Da var det ikke normalt å få gave av foreldre i tillegg til selskap. Tror ikke mange av vennene mine fikk det heller.
Nei, her er barna informert om at så og si alle pengene de kommer til å få til konfirmasjonen blir satt i banken, og skal ikke brukes før de er voksne (type flytte ut). Jeg blir helt rystet når jeg hører om at barn i den alderen går hen å sløser bort tusenvis av kroner.
Det er vel ikke snakk om at barna får alle de pengene til fri benyttelse? Det har jeg ikke hørt om heller. Men vet at her i området så vil enkelte av jentene bruke penger på å kjøpe en merkeveske. Da går det jo fort noen kroner..
Har ikke konfirmant riktig ennå, men hun skal få min gamle bunad som henger på kottet og selskapet. Det vet hun om.
Jeg syns selskapet er en mer enn fin nok gave alene fra foreldrene, bare så det er sagt. Har regnet litt på hva det kommer på for oss hvis vi har det på lokale og bestiller mat osv, og det blir da fort å brenne av 20 000 for en fest. Etter opptelling blir det ca 50 gjester. Det er viktig for konfirmanten av ulike årsaker at hun får et selskap hvor alle kommer og feirer henne, og det skal vi få til.
Store pengesummer hadde hun ikke fått, selv om besteforeldre hadde gitt bunad ( hadde ikke min gamle vært for liten for meg, kunne det fort vært alternativet at hun fikk bunad av besteforeldre).
Et annet barn i familien fikk besteforeldrebunad, den var kjøpt brukt og sydd om hos sydame. Det synes jeg er mer enn bra nok - de fleste bunader er så pent stelt med og så lite brukt.
Skulle jeg teoretisk gitt store pengesummer, ville det vært med klausul. Enten om barnet sparte til en stor ting ( moped, førerkort, utveksling i utlandet o.l. rimelig fornuftige ting - nei, ikke russebuss eller merkeveske), eller sperret konto til bolig. Hvis man ikke har flust med penger, tenker jeg det er noe konfirmanten godt vet om. En gave med stor nytte og framtidsvyer er medlemskap i OBOS eller lignende, om de ikke er medlemmer fra før.
Konfirmerer de seg i kirken, tenker jeg Bibel og salmebok er noe som foreldre eller faddere kan gi. Det bør være på gavebordet til alle konfirmanter som har bekjent seg til den evangelisk-lutherske tro.
:what: Jeg har tydeligvis ikke fulgt med i timen. Jeg synes summene som konfirmanter får er helt tullerusk. Men om de skal betale 30-40k for lappen, og ha bunad til 30k så er det kanskje ikke så tullete at de får disse enorme summene allikevel. Nå mener jeg ikke at lappen og bunad er basics som alle trenger. Men det har vel blitt noe folk flest har. Så da trenger man kanskje denne konfirmasjonen da, for å finansiere det hele.
Jeg har en plan/et håp om å kunne gi førerkort i 18-årsgave til poden. Da kommer jeg til å presse på rimelig hardt for at han skal ta i mot, fordi det er så urkjipt å være 30 år og ikke ha førerkort, og heller ikke ha råd til det...
Jeg har ingen intensjoner om å sponse lappen. Verken nå eller senere. Bunad, jo, ksnskje, men nå er konfirmanten så heldig at hun arver fullt utstyrt bunad av bestemor. Vi må kun kjøpe sko.
Vi har konfirmant om to år og hun får ikke noen gave av oss. Hun arver min bunad og sølv med ny bluse og sko, bunaden skal syes om og tilpasses. Bare der er vi oppe i 7-8 000, tipper jeg. I tillegg er vi en enorm familie bare med de nærmeste, så selskapet blir 30-40 000, hvis vi ikke holder det hjemme, og da blir det også ganske dyrt.
Vi kommer antagelig til å hjelpe henne med lappen, dersom det blir aktuelt. Hun har nok av alt og verdien av hennes andel av vårt hus og etterhvert hytte og andre eiendommer, blir betydelig mer enn noen tusenlapper på en høyrentekonto.
Det holder jo ikke med en konf. bibel. Man må ha en med skinnbind og navnet sitt i gull. Glemte jeg helt å understreke. :D En bibel er en bruksgjenstand, det er helt innenfor å ha et par stykker.:ja:
Vår nærmeste familie og faddere, samt må-be-gjester blir 53 stykker, i tillegg kommer diverse søskenbarn. Selv med utbygget hus har vi ikke plass. Det er hardt press på de lokale grendehusene, så jeg har booket et lokale i sentrum med gangavstand fra seremonilokalene og velger for en gangs skyld å la andre gjøre jobben for meg. Jeg skal jo ha helt fullt hus hjemme hele helgen og servere frokoster, lunsjer, kveldsmat og hva_har_du til et tyvetalls mennesker utenom. Det er midt i en heftig periode på jobb og det er mye arbeid å lage koldtbord til 60 mann, selv for meg, så nei. Jeg gidder ikke.
Å bestille koldtbord her omkring koster 270 p.p. og opp. I tillegg kommer mineralvann o.l., kaffe/ te, kaker, twist osv., servietter, lys, blomster....
Vi kommer muligens til å bestille selskapslokale, det koster rundt her fort en 4000 (da snakker vi pen tapet og sentral beliggenhet, ikke speiderhus o.l. som sikkert kan bli billigere).
Når jeg estimerer 20 000, tror jeg faktisk jeg er ganske nøktern. Men vi har mange gjester, og jeg lager ikke maten selv.
Du kan helt uten tvil gjøre det billigere selv hjemme og ved å lage maten selv. Men gratis er ikke det heller. Bare en side med røkelaks koster vel fort oppunder 300, og det er ikke nok til 30.
Lys
servietter
Evt kjøpte papirduker/stoff/leie av selskapsduker
Blomster
Evt låne eller kjøpe mer dekketøy
Mineralvann
Mat - kjøpe: 2-300 pr. pers og oppover avhengig av meny
Mat - lage 150 - 300 pr. pers og oppover avhengig av meny
Kaker - kjøpe: 10 -12 pers pr kake/sunnmøringer: 1 kake pr pers: 3-400 pr stk
Kaker - lage 100/stk og oppover etter råvarer og str.
Kaffe
Te
Det koster å lage selv eller ha det selv hjemme også.
Jeg skal ha kaffe og kaker hjemme, for der kan folk surre rundt og vi trenger ikke sitteplass til 60. Og så får alle sett tulipanene mine.
Eldste har forlengst bestemt seg, hun skal konfirmere seg borgerlig.
Sekretæren i HEF bor vegg i vegg med svigers og har hatt barn i samme barnehage som oss og jeg tvang henne mildt og kjærlig til å røpe dato. Det er bare vår her. Jeg skal ha et av de kuleste lokalene i byen og måtte komme i forkant av brudepar og andre konfirmanter.
Vi blir ca. 25 og selv med catering kan jeg ikke se at det blir mer enn 5-6000 for selskapet. Vi kommer ikke til å kalkulere inn full oppussing og nye gardiner og sånt heller.
Jeg vet forøvrig ikke hva vi skal gi i gave, men har inntrykk av at det blir konfirmasjon på eldste. Human-etisk sådan. Jeg hadde tenkt til å gi bunad, men så får hun arve av oldemor og oldemor ville gi hele bunaden med sølv + omsying som konfirmasjonsgave, så da får vi finne på noe annet.
Det skal ekstremt mye til for at jeg ikke hjelper ungene med førerkort. Det er noe jeg prioriterer veldig høyt kjenner jeg.
Nei, jeg tror heller ikke vi lander noe særlig høyere enn det, Røverdatter. Men det er selvsagt forskjell på under 30 og over 60, da. Det løper på kostnader når man skal leie lokale, duk og dekketøy, selvsagt.
Samme her. :humre: Det vil si, med mindre ting endrer seg kraftig, er jeg egentlig ganske sikker på at han ikke kommer til å ville konfirmere seg hverken her eller der. Og hvis han/vi likevel vil ha en familiefeiring, står vi jo da helt fritt ift. datoer og slikt.
Vi har konfirmant allerede til våren. Det eneste som er bestemt er at hun vil konfirmere seg borgerlig, så da er datoen satt. Vi har ikke bestemt lokale, men vi er uansett for sent ute til å leie de mest populære stedene.
Vi har heller ikke gjort annet enn å booke en fyr som kommer og lager mat. Skal ha det hjemme. Dvs ikke hos oss, men hos andre med plass. :knegg:
Datoen er klar, undervisningen starter i januar eller noe sånt. Stresser overhodet ikke.
Hvis ikke du assosierer deg med troen til kirken du konfirmerer deg i - hva er ellers vitsen? :vetikke: Statskirken sier selv at "I samsvar med oppdraget fra Kirkens Herre døper kirken barna når de som bringer dem til dåpen, vil at barna skal døpes og oppdras i den kristne forsakelse og tro. Opplæringen i konfirmasjonstiden er en viktig del av kirkens arbeid med å oppfylle sitt ansvar for dem som er døpt: Kirken vil be for de unge, undervise dem og hjelpe dem til å leve som kristne i forsakelse og tro, tilbedelse og tjeneste."
Konf. datoene her ligger tre år fram i tid, så jeg vet alt dagen i 2018.
Da regner du 200 kr pr. pers. Det er mulig prisene er annerledes der du bor, men her får man ikke alt inkl. til 200 kr/ pers på catering. Her kan du få en enkel middagsrett til den prisen (f.eks. en gryterett, eller kald roastbiff), men da er det kun maten. Ikke dessert, brus/ drikke til maten, kaffe, kaker, blomster og stæsj. Koldtbord koster fra 270-385. Kjenner jeg vet aaaaaltfor mye om detaljer med tanke på at konfen er i 2018..... :rødme:
Da har du veldig billig catering. Vi kan ikke finne grei konfirmasjonscatering her til et par hundre pr person. Og catering pleier heller ikke være inkludert drikke. I tillegg kommer jo pynt og stæsj som jeg regner med man uansett må kjøpe litt av.
Ja, jeg tolket det også dithen, men jeg skjønte det likevel ikke. Hvis det er noe å arve, tenker jeg at man jo fort kan bli 70 før man ser noe til det.
Hun kommer til å arve sin del og vi kan sikkert kausjonere for lån eller bidra litt. Men først og fremst kommer hun til å glede seg over å ha arvet et lyst hode og ha alle muligheter til å klare seg selv. Det gjelder mange her. :knegg:
Kirkelig konfirmasjon blir nok ikke aktuelt her slik det ser ut nå, men det kan jo selvsagt endre seg - et par år igjen enda.
Vi har liten familie, så det blir nok selskap hjemme. Om vi lager maten selv eller bestiller får vi bestemme når det nærmer seg. Uansett blir det overkommelig. Bunad får hun, noe av sølvet har hun allerede. Ser ikke for meg at vi gir henne noen pengegave, heller en reise til et eller annet sted hun ønsker å dra.
Vi lagde maten selv, lagde noen kaker selv, kjøpte en kake og fikk noen kaker av andre. Leide billig lokale (600kr) og selskapet kom på ca 8000. Ca 28 stk tror jeg vi var.
Jeg sjekket nå og ser at jeg får et koldtbord med 5-6 varme/kalde retter til 150 - 175 pr pers. Tilbehøret lager jeg da selv - det må jeg uansett. Lokaler trenger vi ikke. Da er det drikke og eventuelt en stor kake + servietter og lys. Blomster kan vi nok heller ikke ha noe særlig av - det blir i så fall helt enkelt. Kaker og serveringshjelp regner med at noen gjengjelder av dem jeg har hjulpet.
Jeg har ikke helt tenkt gjennom alt da det jo er lenge til for vår del, men jeg sammenlignet med 40-årslag for et par år siden der vi serverte spekemat og en god del alkohol.
Vi får ta det som det kommer. 30-40000 kan jeg vanskelig se blir aktuelt iallefall.
Her har jeg inntrykk av at det vanligste er at klærne (bunad el. dress) og selskapet er gaven fra foreldrene, og at de ikke får noe utenom dette.
Min niese som var konfirmert i vår vet jeg kjøpte en fiolin for konfirmasjonspengene sine. Men siden fiolinen var dyr, og familien liten, dekket ikke pengene hele fiolinen, så foreldrene dekket resten som gave. Hva fiolinen kostet, og hvor mye foreldrene dekket vet jeg egentlig ikke. Hun hadde i alle fall foreldrenes velsignelse til å kjøpe den, selv om det betyr at hun ikke har spart noe til førerkort eller andre ting. Men da hadde hun fått bunad fra bestemora.
Jeg vet ikke hva vi kommer til å gi, eller ikke gi. Det er noen år igjen, da. Han kommer nok enten til å ikke konfirmere seg, eller konfirmere seg i HEF, tenker jeg. Bunad ser jeg ikke for meg at han ønsker seg, lappen er ikke fullt så aktuelt i byen og vi sparer allerede i fond til ham. Om han ikke endrer seg nevneverdig vil jeg tro at en tur til comicon i San Diego kan være en aktuell gave. I og for seg en tur vi ville tatt nesten uansett, men det gjør jo ikke noe.
Selskap har jeg ikke tenkt over, men det blir nok en low key hippie-affære, kanskje med mat fra vår lokale indiske restaurant og hjemmelagede kaker.
Nåh, det er nok forskjellig fra hjem til hjem. :knegg: Ingen som bruker bibel til noe her, hvertfall.
Foreløpig har to av to konfirmanter valgt HEF også, så det har ikke vært noe tema. Forrige gang hadde vi selskap hjemme, det kom såvisst ikke på 20.000. :niks:
Ser noen synes 20 000 for et konfirmasjonsselskap er mye. Har telt opp at det er 50 gjester, dvs. 400 kr pr hode. Hvis vi går for koldtbord, er foreløpig billigste catering-koldtbord jeg har funnet 270 kr pr. pers. Hvis vi får lokale til 4000, er det 60 kr pr pers - da er vi oppe i 330 kr. Da er det 70 kr. per person til brus til maten, kaffe,te, servietter og blomster. Så det er ikke mer enn akkurat. Tvert i mot hadde det vært fint å knipe inn et ellerannetsted, og kaker er ikke med. Men satser på snill familie som tar med en. Det er heller ikke tatt høyde for en servitør, som jeg godt kan tenke meg. De tar 300 kr/ t gjennom firmaet. Jeg kunne sikkert spurt noen. Men de jeg kan spørre er folk jeg har lyst til skal sitte ved bordet, ikke stå på kjøkkenet.
Eldste fikk 3500 kr og festen i gave fra meg. Er alene og faren hans og jeg hadde hver vår fest for han. Så jeg hadde alle utgifter alene.
De to yngste blir annerledes da jeg og faren dems kommer til å ha festen sammen. Frøkna ønsker seg bunad. Så hun får det sv oss også får vel broren pengegave eller bunad om han ønsker det.
Jeg er usikker på hva vi gir i gave. Vi har liten familie og jeg ser at ganske mange gir summer på 10-20k i tillegg til evt bunad og selskap. Samtidig ønsker jeg ikke at de skal skille seg veldig ut. Jeg synes det er vanvittig. Å gi førerkort kan være et alternativ.
Jeg har ikke begynt å se etter lokale ennå. Ideelt sett finner jeg et sted med overnatting, men jeg har liksom ingen klare ideer. Jeg tror jeg vet datoen.
Og så måtte jeg jo sjekke catering-priser. Man kan få gryteretter ned i 130-140kr per person her i byen, koldtbord til under 200 kr, selskapsmeny til 3-400 kr.
Her tenker jeg at en slik tur (tilsvarende) vil komme i stedet for selskap, hvis de velger å ikke konfirmere seg, eller velger å bare følge konfirmasjonsundervisningen uten å ha selskap. Som en alternativ feiring. :nikker:
Hvis pengene skal settes i banken og ikke sløses bort, ser jeg ikke poenget med å gi alt til en femtenåring. Å gi en kjempestor sum penger til konfirmasjonen, bidrar utelukkende til å øke pengepresset rundt denne dagen. Vi snakker om en hel bråte fjortiser med dollartegn i øynene som snakker høyt og lenge om hvor mye de har fått, ikke om det mindretallet som holder kjeft og setter pengene i fond til de kan bruke dem på noe fornuftig. Selvsagt er det OK å hjelpe ungene sine økonomisk, men jeg synes absolutt det er et poeng å fordele hjelpen utover, ikke pøse ut alt til konfirmasjonen. Mitt inntrykk er at mange foreldre er litt redde for at ungene ikke skal få "nok" og ønsker at de skal ha fått en sum som tåler sammenligning i venneflokken. Lite reflektert, egoistisk og vitner om en skremmende stor saueflokkmentalitet blant dagens tenåringsforeldre, mener nå jeg.
Jeg liker familiesammenkomster, så jeg ser ingen grunn til å velge det bort. Jeg vil ihvertfall ikke tvinge ham til å velge, da nedskalerer vi heller ambisjonene for festen. Om han ikke vil ha fest er det selvsagt noe annet. :)
Hvis grunnen til at en gir barna pengegave er fordi man er redd den håpefulle ikke skal få nok, så er jeg til dels enig med deg.
Selv gir jeg fullstendig bæng i hva andre foreldre gjør, og i hva andre ungdommer får. Som jeg har sagt ørten ganger tidligere om samme tema: Noen sparer i fond til barna, noen sparer barnetrygden, noen vil hjelpe dem med boliglån og andre gir en pengegave til konfirmasjonen.
Her i området er det sjelden at barna får store pengesummer av foreldrene i konfirmasjonsgave, men vi gjorde det vi mente var rett for oss. Jeg driter rett og slett tretten null i hva andre måtte mene om saken.
Du nekter på å være en del av saueflokken, men plasserer deg godt inne i egoistgjengen, m.a. o?
Resultatet (altså pengepress) blir nå det samme om man gir store summer fordi "alle andre" gjør det, eller om man gjør det fordi "det passer best for oss å gi pengene 5. mai, og vi driter i hva andre synes."
Er man egoistisk om man gir gaver til barna sine! Og kamera er greit, men ikke penger?
Mener du at jeg skal la være å gi gave til barna mine fordi det kan skape et pengepress? Og hva med bunadspress: Burde mellomste egentlig konfirmert seg i en kjole fra Lindex? (For her ble ALLE konfirmert i bunad.) Moodsdress er vel også styggedom, for ikke å snakke om selskap på hotell: snobbepress uten like!
Hva med å spare penger på konto, da, er det også fyfy? Og skaper man et boligpress om man hjelper dem med lån?
Konfirmasjonen er (som det står) en forbønnshandling og en del av dåpsopplæringen. Den stiller ingen krav til noen bekjennelse. For noen gir konfirmasjonsforberedelsene sågar den refleksjonen de trenger for å lande på at de ikke bekjenner seg til kristendommen. Forbønnshandlingen er en gave uten krav.
Jeg mener at man bør la være å gi 10.000-20.000 til barna sine akkurat på konfirmasjonsdagen, ja.
Og ikke spill dum, bunadspress er ikke spesielt utbredd blant femtenåringer, på samme måte som det ikke er mange 25 åringer som legger ut "jeg fikk låne en halv mill. av pappa og kom meg inn på boligmarkedet i dag" på Facebook heller. Om de skulle gjøre det, så har en 25 åring langt mer ballast til å takle livets harde realiteter enn en sårbar fjortis. Jeg jobber med ungdom (gjør ikke du?) og ser og hører nok dritt til at jeg i alle fall ikke gidder å bidra til økt pengefokus. Når man velger å gi ungene halve arven akkurat den dagen/uken i livet deres der det er aller, aller mest fokus på hvem som fikk hvor mye, bidrar man til å forsterke en allerede negativ spiral. Ferdig snakka.
Hest :sukk: Aldri, ALDRI love noe til en hestegal 5-åring i den tro at a) hun glemmer, eller b) går lei av hobbyen sin.
I tillegg får hun selvsagt selskap, men det anser ikke jeg som gave. Det gjorde jeg ikke når hun ble døpt heller. Hun får bunad etter mormor, og vi betaler tilpasning og nødvendig tilbehør. Hun har en egen konto som vi setter inn diverse beløp på - men det gjør vi uansett ved fast trekk hver måned og ellers når det måtte være naturlig (type feriepenger til overs osv). Jeg vet det er mange som tenker at nedbetaling av huslån og tilsvarende er å regne som konfirmasjonsgave eller tilsvarer sparing til barna på egen konto/fond, men jeg er ikke helt der at jeg klarer å seg fremtidig arv som gave.
Kjenner jeg gruer meg litt.
Og er litt glad jeg har gutter som sikkert tar til takke med en dress til fornuftig pris,
selv om jeg synes bunad er fantastisk flott både til han og henne.
:haha:
Ferdig snakka? Fordi du ikke har rett?
Rart at vi bor så nær hverandre, ja til og med på samme planet. Og at vi begge jobber med ungdommer.
Her er det vel så mye motepress og "hvem har det finest"-press, som det er fokus på penger. Elevene mine ble konfirmert i fjor, og det store samtaleemnet var antrekk, antall gjester på festen og hvor festen skulle være. I ettertid var det fokus på overraskende gaver som reiser, båt og båtutstyr, hest/hesteutstyr og bidrag til moped - pengebeløp ble knapt nevnt. Og ellers har ungdommen jeg kjenner stort fokus på hva foreldrene gjør sammen med dem og hvor de tar dem med - ikke nødvendigvis hva de gir dem.
At foreldre skal la være å gi ungene de gavene de vil på konfirmasjonsdagen (og ikke på en vanlig onsdag samme år :rolleyes: ) eller på myndighetsdagen fordi andre kan bli piss-sur er rett og slett latterlig. Det daglige gavekjøret av merkeklær, merkesko og dyrt sportsutstyr skaper et mye større pengepress.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.