Jeg pleier å bake ganske mange typer småkaker, men i år ser jeg at tiden blir litt knappere enn vanlig. Jeg har latt familien velge en kaketype hver og vi ender da opp med pepperkaker, kolakaker (Divines oppskrift her inne fra), verdens dyreste cookies, serinakaker og krumkaker.
Krumkaker
Pepperkaker (ferdigdeig fra enten Meny eller Ikea)
Rice Krispie treats
Cookies med hvit sjokolade (Verdens dyreste fra her inne, men veeeeldig viktig å bruke Hershey's hvite sjokoladedråper :nemlig: )
Edit: Ååå, leste ikke ikke hele innlegget - skal legge ut oppskrifter på krumkaker og Rice Krispie treats om noen ønsker :nikker:
Jeg har fått helt dilla på strull, men jernet mitt er ødelagt så jeg får ikke lagd mer før jeg evt kjøper nytt jern. Oppskriften er stort sett lik overalt, brukte Det søte liv sin.
Har tenkt å prøve meg på Rice Krispie treats men har ikke funnet Rice Krispies i butikken.
Brune pinner må jeg også lage. Og snickerskonfekt (barnas favoritt).
Ja, vi skal bake til jul, men jeg vet ikke hva enda.
Ikke pepperkaker ihvertfall. Colakaker står på ønskelisten og marvposteier.
Søster'n og jeg har satt av en dag hvor vi baker, begge lager litt ulike deiger også samles vi for steking.
Erfaringsvis går det mest av ulike konfektbiter og brente mandler så jeg ser ingen vits i å lage for mange ulike slag.
Mulig jeg kjøper litt på ulike julemesser og heller konsentrerer meg om konfekt.
Marsipan, i alle fall, og sjokoladetrøfler og sikkert noe annen konfekt også. Og peanøttkuler med sjokolade på (basert på en oppskrift Dixie postet for et år eller to siden).
Og Sarah Bernhard-kaker, sånne fra krem.no med trøffelfyll i. :nam:
Ikkje mykje. Gode rundstykke, svenske pepperkaker, og vanlige pepperkaker. Eller kjøper me sjokolade, mamma baker julekake, og så baker eg vel ei krydderkake.
Jeg har tidligere prøvd meg på konfekt/godis men vi er bedre på tørre kaker. Vi spiser alltid opp julekakene.
Jeg lagde Rocky Roads for to helger siden men vi alle synes de ble veldig kvalmenes. Har lyst til å prøve myke karameller.
Vi får noe julekaker fra mamma og svigers + en delfiakake fra svgers så jeg pleier å lage havreflarn, kokosmakroner og en eller annen type cookies.
Og pepperkaker. Gutta pynter. Pluss å sette sammen et pepperkakehus med pynting.
Pepperkaker, aniskringler, ricekrispieboller, kokosmakroner, biscotti og"verdens dyreste cookies" i tre varianter. Det blir sikkert noe mer også, har lyst til å prøve et par nye oppskrifter jeg så i et bakeblad.
Berlinerkranser
Krumkaker
Brune pinner
chocolate chip cookies
havremakroner
pepperkaker
disse står uansett på planen. Det blir vel et slag eller to med småkaker i tillegg, og sikkert en del konfekt. Jeg er fullstendig all inn i forhold til jul.
Det blir garantert pepperkaker. Ikke at jeg syns det er så digg, men husets yngste medlem mener det skal med. Jeg prøvde meg på Melanges alternative oppskrifter i fjormed chili og appelsin, de var gode. Så vil jeg bake berlinerkranser og goro. Jeg har et gorojern jeg aldri har fått brukt etter at jeg fant ut at jeg måtte kjevle og skjære ut, men det har veldig pent mønster. Jitterbuggere skal jeg også lage.
Hva heter sånne gamle klassikere, runde kjeks med fyll som smaker rom?
Fryseboksen er full, må visst få spist unna litt der så det blir plass til rundstykker. I år har vi ganske tomme helger i desember, så baking blir det tid til.
150 gram smør, mykt, smuldres i. Jeg bruker ekte Tine smør.
100 gram sukker, tilsett
Lag små, runde kaker, trykk ned med en gaffel
Pensle med egg og strø over perlesukker og hakkede mandler
Stekes i ovn på 175 grader 10-12 minutter (12-14).
Denne er omtrent lik som Tine sin oppskrift ser jeg.
Serinakaker
Colapinner
Kokosmakroner
Risboller
Punsjeboller
Krumkaker
Kjeks(vet ikke hvilke ennå)
Pepperkaker(av ferdig deig), noen skal barna spise og noen skal bli store hjerter som henges i kjøkkenvinduet.
Mamma står for pepperkaker, pepperkakehus og hvite kakemenn.
Jeg har tenkt å lage
marsipan
gule bomber
vaniljefudge
brente mandler (de jeg har laget blir nok borte før vi har kommet til desember :sparke: )
kranskekakestenger
Alle disse er lavkarbo
Og sjokolade med masse godt i. En her inne la inn oppskrift, egentlig som påskegodt. Ikke lavkarbo akkurat. :knegg:
Jødekaker
Biscotti med aprikos og pistasjnøtter
Pepperkaker
Kakemenn
Sarah Bernhard med to typer fyll
Te-briks til 1.juledagsfrokosten
Vurderer å bake julebrød på egen hånd i år (tidligere har jeg bestilt fra Godt Brød) og kanskje lager jeg noe konfekt også, Rochermannen har veldig lyst til at vi skal lage marsipan, men det liker jeg ikke, så motivasjonen er ikke så stor :knegg:.
Da anbefaler jeg oppskriften som nevnes i første innlegg her. Jeg bakte julebrød for første gang i fjor, etter denne oppskriften, og de ble utrolig gode! :vilha:
Her blir det Ikeas pepperkaker fordi ungene bare må kjevle sånt for å få inn julestemningen. :hjerter:
Og vepsebol, med litt forskjellig fyll, omtrent denne basisoppskriften: www.detsoteliv.no/oppskrift/vepsebol
Karameller må kokes, selvsagt.
Og så må jeg finne noen melkefrie konfekter, vurderer å prøve meg på noen sånne baileyskuler-lignende greier for å se om det er mulig å få til.
Konfektkaker - vanlig julekakedeig tilsatt hakka mandler og kokesjokolade
Biscotti - noen med tranebær og mandler, noen med revet appelsinskall og hvit sjokolade
Fudge eller karameller
Brente mandler
Berlinerkranser
Appelsinlikør - den står på kjøkkenbenken og godgjør seg
I kalenderen min for desember (skrevet inn i januar): Bak mindre av alt!
I fjor fikk vi faktisk noe igjen av flere kakesorter. Så jeg må justere litt, etter mange år med fire barn/tenåringssønner + venner på besøk, som tømte kakeboksene fortere enn jeg fikk snudd meg. Nå er de fleste av dem voksne, og de er her ikke hele jula lenger på samme måte som før, de spiser ikke like hemningsløst av kakene heller. Jaja, lettere for meg med ltt mindre doser som skal bakes. :)
Cookies, en batch med nøtter og mørk sjokolade, en med melkesjokolade
Berlinerkranser
pepperkaker
Mozart-kuler
annen konfekt, Troika hørtes innmari digg ut, oppskrift? :vilha:
Pepperkaker, pepperkakehus, pepperkakehjerter til vinduene.
Hvite kakemenn.
Colakaker. Må bake to ganger, sikkert!
Ristopper, sånne med puffet ris og sjokolade...
Krumkaker.
Neiman-Marcus cookies.
Har lagd: Mørlefse og er halvveis i hjemmelaget Bounty. Mangler sjokoladedyppen.
Karameller.
Seig"menn" (Det blir stjerner siden de er enkle å stikke ut)
Jeg har lyst til å lage kokosmakroner til meg selv, siden jeg elsker kokos.
Og for å bruke opp alle eggeplommene fra melisglasuren, så har jeg lyst til å prøve denne: Fyrstekake fra Komnes bygdekvinnelag Ingredienser 250 g hvetemel[font=Arial][/font] 165 g margarin[font=Arial][/font] 1 ss fløte 1 stk egg[font=Arial][/font] 125 g sukker[font=Arial][/font] 2 ts Bakepulver
Fremgangsmåte Smuldre smøret i melet, tilsett eggeplommen, fløten og bakepulveret.Arbeid med deigen til den blir smidig. Settes gjerne kjølig et par timer. 2/3 av deigen has i en form på 26 cm. Resten skal brukes oppå kaka.[font=Arial][/font] Fyllet:[font=Arial][/font]
5 eggeplommer
250 g melis
300 g malte mandler
evnt 1/4 ts kanel og 1/4 ts kardemomme
Pisk eggeplommene og bland alt godt sammen. Blir fyllet litt fast, kan du gjerne tilsette 2-3 ss sherry. Det gjør den lille forskjellenen!
Ha fyllet i formen og ha resten av deigen oppå tilslutt. Lag det tradisjonelle rutemønsteret på toppen, eller lag ditt eget. Går også an å lage et helt lokk.
Stekes ved 180 grader i ca 1 time. Bedre at den er litt for lite, enn litt for mye stekt.
Kos dere!
Mvh
Komnes bygdekvinnelag
Hilde Jørnby Hyllseth
Vi er ikke spesielt glad i julekaker hos oss, men noe må vi jo bake for å få den gode lukten i huset. :knegg:
Krumkaker - beste julekakene!
Pepperkaker - det er det eneste i verden som er bedre i kjøpt form enn hjemmelaget, så det gidder jeg ikke bruke energi på å bake. Jeg tenker å gjøre som i fjor: kjøpe deig hos det beste bakeriet i byen, sånn at ungene får bake ut og grise med pynt.
Små konfekter med hasselnøtter, kokos, gelétopper, kaffe og sjokolade.
Kokosmakroner?
Og det er vel omtrent det, egentlig.
Edit: De vepsebolene noen nevnte tidligere så forresten veldig gode ut, marengs liker vi alle sammen, så det er kanskje noe å vurdere. :)
Julebrød i alle fall. Mormor sin oppskrift.
muligens grovbrød med rosiner også, det er en greie jeg har fra barndommen.
Kakebaksten blir lettere i år, snopelagingen tvert imot.
De siste årene har vi unngått egg, og det er ikke så lett, men nå tåler guttungen egg, så det er jo fint. Derimot tåler han ikke nøtter, så mannens hjemmelagede troika, knallgode som de er, utgår dessverre. Vi avventer barnelegen 17.12 for å få avklart om vi kan lage sjokoladetrøfler og denslags, ettersom det ikke er så lett å finne sjokolade uten spor av nøtter
Vi baker i alle fall julemenn (kakemenn) og pepperkaker, lager sjokolademakroner og sjokoladesprut (sjokolademarengs) i alle fall, og sikkert krumkaker. Oppskriftene er ikke på nett, men jeg kan muligens finne dem digitalt så jeg kan klippe og lime etterhvert.
Skal kjøpe pepperkaker og krumkaker, og så gleder jeg meg til kremtopper! Bakt pepperkaker og cookies før, men de blir jo bare liggende og man har lagt på seg 4 kg i mars.
Har pådratt meg svangerskapsdiabetes, så jeg tror det blir lite av det sukkerholdige. Men brente mandler må jeg nok lage, og Nigellas sjokoladefudge. Og så skal jeg saumfare lavkarboblogger etter noe jeg kanskje kan spise mer enn en av uten at blodsukkeret går i taket (les: noe med peanøttsmør og sukrin, antagelig).
Ellers er sild obligatorisk, jeg kjører mammas karrisild, oberstinnesild, islandsk sitronsild og kaaanskje sennepssild hvis jeg gidder. Eller baconsilda jeg testet i fjor, den ble veldig populær. Og leverpostei!
I år er det knapt med tid og andre ting som spiller inn så lista er lagt lavere enn ellers(ikke at den var så høy fra før). Det blir delfiakake(lages lillejulasften) med mye godt i, julemuffins(gammeldagse små med sitron og rosiner, supre i fryseren) og pepperkaker. Rundstykker dersom det skulle dukke opp tid. Har lyst på karamellkaker og havreflarn også men får se. Pappa har bestilt lokale lefser og sylteflesk fra der jeg er fra som han tar med når han kommer.
Ikke så mye, Paleo animal crackers ihvertfall.
Har også tenkt å bake litt kjeks til å gi bort, men vet ikke helt hva enda. Kanskje mochakjeksene jeg lagde til svigerfar.
Får se hva vi rekker, men i hvert fall pepperkaker, kanelpinner, sandnøtter og kokosmakroner. Alt glutenfritt utenom pepperkakene. Og så tror jeg vi må ha Sarah Bernhard igjen... eller ikke. :knegg: Farlig godt! Ja, også må vi ha litt aniskringler og rundstykker og slikt.
Jeg har allerede bakt rundstykker (Nennes i en litt grovere variant + langtidshevede surdeigsrundstykker), aniskringler, kanelboller og krydderkake. Trettenåringen skal bake "rengakake" (lokal bakst), vi skal bake pepperkaker også det vi gidder og rekker og får lyst på. Med en nyfødt liten kar i fanget vet vi ikke helt hvordan adventa blir, så vi gjør det vi får lyst til og legger få planer. Forresten, jeg holdt på å glemme at jeg skal bake lussekatter og noe mer med safran. Mange lussekatter, jeg elsker safranbakst!
Jeg skal bake det samme som alltid: Pepperkaker (av kjøpedeig) kokosmakroner, og havrekjeks. I tillegg pusler vi sammen et ferdigkjøpt pepperkakehus som vi pynter etter beste evne.
Mye pepperkaker, har verdens beste oppskrift med sirup og mye krydder.
Marsipan.
Cocosa konfekt.
Nennes rundstykker.
Aniskringler.
Brente mandler.
Biscotti med valnøtter, mandler og en skvett Amaretto.
Ja, jo, det er mulig at to-tre ting utgår. Det er jo planer.
Jeg må bruke eggeplommene til noe, for det går minst 4-5 eggeplommer til glasuren. Pepperkakehuset kneler under vekten av taket, og hjerter og stjerner tindrer av glasur, sølvkuler og Non-stop.
Det går lett unna en del sorter en lørdag eller søndag, eller jeg tar en sort her og der om ettermiddagene/kveldene. Jeg liker å bake da, så å bruke tid på det gir meg glede.
Jeg synes det er dumt å kaste mat, derfor baker vi bare ting vi liker og ikke flere sorter enn vi klarer å spise opp. Evt. tar vi bare med oss en boks når vi skal i juleselskap i romjulen. Tror egentlig ikke vi har kastet julekaker noen gang, med unntak av veldig støvete pepperkakehusrester og sånn. :gruble:
Karrisild
1 lite glass appetittsild
1/2 løk
3 egg
2 ts karri (bland ut med litt vann så krydderet blir fuktet litt)
1 boks seterrømme
1 pakke majones (kan bruke lettmayo)
Hakk løk, hardkok eggene, skrell dem og del dem på langs og tvers i eggedeler. Rør sammen rømme, majones og karri. Renn av sildebitene (men ikke skyll dem) og skjær dem i 3-4 deler. Bland sild, egg og løk inn i karrisausen og la stå over natten. Når denne er nylaget vil den alltid smake litt tamt. Hvis den fortsatt er tam dagen etter kan man ha i mer rå løk eller karri. Er holdbar omtrent like lenge som utløpsdatoen på rømmebegeret.
Jeg lager alltid dobbel porsjon av karrisilda. Da kan det lønne seg å ha i et ekstra glass med appetittsild siden folk alltid forsøker å få med seg mest mulig sild på skiva og med en stor porsjon kan man risikere å bare sitte igjen med egg og løk når de siste skal forsyne seg.
Islandsk sitronsild
4-6 spekesildfileter (frosne eller ferske, begge funker)
1 liten purre i tynne skiver
1 /2 liten løk i tynne ringer
1 gulrot i skiver
2 spiseskjeer frisk hakket dill
250 g sukker (jeg vet at dette virker som veldig mye sukker, men det går bra, altså)
2 dl ferskpresset sitronsaft
1-2 dl vann
Spekesilda vannes ut i vann eller melk i 3-4 timer. Skjær sild i 1-2 cm biter og del opp grønnsakene. Legg sild og grønnsaker lagvis i glass, strø grovkvernet pepper og dill mellom lagene. Bland sukker, sitronsaft og vann og hell over i glasset. La stå minst over natta; smaker best etter et par dager. Holdbar i ca. et par uker skulle jeg tro, den blir aldri gammel hos oss.
Oberstinnens sild
(jeg er klar over at denne oppskriften ser litt ekkel ut, med ketchup og så mye olje. Du får bare ta mitt ord for at den er kjempegod, oppskriften stammer fra Bent Stiansen og han vet hva han driver med. Smaker som en mild, krydret tomatsild).
5 kryddersild, vannet ut 3-4 timer minst
1 dl eddik
200 g sukker
10 hele nellikspiker
10 sorte pepperkorn som knuses
2 store løk
2 store, sure agurker – finhakkes
1 dl ketchup
1 dl matolje
Silden skjæres i en centimeter store biter og alle ingrediensene blandes.
Det hele legges på glass og bør oppbevares i en uke for å godgjøre seg før den spises. (Jeg har aldri klart å time det så den har stått mer enn et døgn før konsum. Det går bra, det også.)
Tidligere har jeg bakt smultringer, fattigmann, goro, sandkaker etc, men ingen andre enn jeg spiser det så det blir båret ut neste jul. I år får jeg en boks med assorterte julekaker fra mamma, bare til meg.
Jeg pleier å lage julebrød. kakemenn, pepperkaker, fløtekarameller, kokosmakroner, serinakaker, riskaker, lussekatter og konfekt (tørket mango/aprikos/svisker dyppet i smeltet (brun/hvit) sjokolade og evt kakestrø/hakka nøtter/non-stop på, marsipan (enten hjemmelaget eller kjøpe) dyppet i smeltet sjokolade med nonstop/kakestrø på, en eller annen Bounty-variant, mammas sjokoladetrøffler både med og uten nøtter, osv).
Så langt i år har vi laget pepperkaker (som snart er halvspist, hehe).
Tror jeg skal lage oreokuler. Og så skal vi selvsagt lage pepperkaker!
Ellers blir det ikke så mye. Mulig en konfekt.
Bor i et bygge/oppussingsprosjekt, så jula preges dessverre litt av det.
Jeg baker fordi jeg syns det er koselig, ikke fordi jeg må. Og bortsett fra berlinerkranser og krumkaker er alle de andre hurtig-kaker. Berlinerkranser og krumkaker baker jeg på sosial bakekveld med bestevenninnen min, dermed er det en sosial og hyggelig greie. :hjerter:
Eg bake ikkje så mykje men pepperkaker, julemenn, Berits brune pinner, Sarah Bernard og tørrvafler i tillegg til gjærbakst. Men eg har lyst bake cookies, gode seige cookies. Nokon som har ei god oppskrift?
Cookies, ca. 50 stykker
200 gram mykt smør
6 ¼ dl hvetemel
2 ½ dl brunt sukker
1 ¼ dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
5 dl hakket sjokolade (bland gjerne hvit, lys og mørk)
2 ½ dl hakkede valnøtter
Bruk helst kjøkkenmaskin til denne deigen, det kan bli litt tungt for en vanlig mikser.
Bland smøret med halvparten av melet. Ha deretter i brunt og hvitt sukker, egg, vaniljesukker og natron og bland godt. Bland deretter inn resten av melet, så sjokolade og valnøtter.
Sett deigen på stekeplate med skje. Stekes ved 190 grader i 8-10 minutter og oppbevares i fryseren for å beholde den myke kjernen.
Jeg fiksa om på Neiman-Marcus cookies oppskrifta. Den passer finfint til 4 brett med 16 cookies på hver. Superseige! Nam! Jeg har stekt 1 brett, og rullet resten av deigen til 3 pølser som ligger kaldt, innpakket i plast. Det går bare noen minutter å skjære rullen i skiver og så steke cookies. Farlig godt.
250 g hasselnøtter
250 - 300 g kokesjokolade
5 dl lettkokte havregryn
200 g smør el margarin
4 dl hvetemel
2 1/2 dl sukker
2 1/2 dl brunt sukker
2 egg
1 toppet ts bakepulver
1 toppet ts natron
1 toppet ss kakao
1 ts vaniljeekstrakt eller 1 ss vaniljesukker
(1/2 dl melk eller fløte)
Mal havregryn til fint mel med knivene på matmikser. Hakk nøtter og sjokolade, også med matmikser.
Smøret deles i terninger og smuldres med begge typene sukker. Kakao og hevemiddel blandes i melet og alt røres i hop. Jeg syntes deigen fungerte best med litt melk til slutt, for å samle den bedre. Den er tung og må ha en stor matmikser, eller så blandes for hånd i en større bolle etter at en har smuldret smør og sukker.
Deles i fire, hver rulles til en ca 30 cm lang pølse som skjæres i 16 biter. Dette gir ganske store cookies som flyter ut en del. På mine bakeplater rører kantene til noen av disse cookies akkurat hverandre. Stekes ved 200 grader i 10 minutter.
Har planer om å bake en runde eller to med brød og rundstykker. Så blir det helt sikker snickerskuler, bountykuler og en annen type snacks som kan minne om snickers, men som jeg lager i langpanne og deler i firkantede biter, skikkelige kaloribomer alt sammen!
Mamma baker mellom 20 og 25 slag av de tradisjonelle julekakene og sikkert nok til minst 3 familier, så det blir det helt sikkert nok av uansett, og det er dessuten ingen hos oss som er veldig bra i sånne tørre småkaker.
4 (snart 5) åringen er invitert på pepperkakebaking hos en kompis i dag, så det er mulig vi dropper det også. Jeg synes egentlig det er en veldig koselig aktivitet sammen med barna, men av erfaring så blir jeg stående alene med alt etter 5 min.. :knegg:
Dersom jeg får tid, så baker jeg julebrød og krydderkake etter bestemors oppskrift, men jeg kjenner at jeg ikke orker å legge lista så høyt i går, vil heller ha tid og ork til å kose meg med familien, ordne huset så det blir hyggelig til jul og bli ferdig med de siste julegavene uten altfor mye stress!
I stedet for løksild (som jeg ikke er sikker på hva er) brukte jeg en boks billigste type sursild. Gikk fint det, og jeg ble veldig populær på sildelaget.
Har laget en type lefser, Goro, Berlinerkranser og Snickerdoodles.
Skal lage enda en sort lefser, smultringer, to sorter rundstykker , pepperkaker, julemanna og noe godteri/konfekt. Tror jeg.
Vi har bakt pepperkaker.
Så pleier jeg å lage cookies og berlinerkranser, men vet ikke helt hva det blir til i år, vi skal være minimalt hjemme.
Pepperkakemuffins er godt da, men best ferske.
Minsten spurte etter sandkaker, vi får se.