Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor er de fornuftige hen?

#1

Esme sa for siden:

Jeg er så sint og så oppskjørtet.

Jeg er sint over skjebnen til alle de som er flyktninger og som trenger et trygt stedsvære og alle de som ikke vil at vi skal ta inn noen på grunn av hat og total mangel på empati og som hater alle som er noe annet enn en hvit mann. Jeg vil ikke ha dem i landet mitt! Jeg vil ikke at de skal være noen steder for de er et jævla problem!

Jeg er like sint over de flyktingene/immigrantene som nå driver med gruppeovergrep og som virkelig står for en ræva kvinnehatende kultur. Jeg vil ikke ha dem i landet mitt! Jeg vil ikke at de skal være noen stedet for de er et jævla problem!

Og jeg er sint over at man ikke kan innse at man ta inn en del flyktninger i anstendighetens navn. Og jeg er sint over at man ikke kan innse at man kan ikke ta i mot fler enn hva samfunnet vårt tåler.

Hvorfor kan man ikke kjøre en fornuftig politikk som er tuftet på det som er pragmatisk og fornuftig? La vær å ta inn asylsøkere som i alt for stor grad dreier seg om unge menn som er fra en kultur hvor man blir styrt i stor grad av foreldre/slekt/religiøse overhodet og som gjenger seg opp uten moralsk kompass og går amok.

Jeg er så lei av at debatten er så polarisert!

Ta inn kvoteflyktninger istedet, de kan taes inn fra problemområdene, da kan man ta inn familier og kvinner og enslige jenter som ellers ikke tør den farlige reisen. Det er disse folka som trenger beskyttelse. Det er disse folka som sannsynligvis setter oppriktig pris på et samfunn som er nokså likestilt.

Sørg for kjønnsbalansert immigrasjon! Sørg for å ta inn de Bra Folka!

De Bra Folka er de som er for demokrati, for religionsfrihet, men nulltoleranse for diskriminering fra religiøse, for likestilling for velferd, men for at folk må få krav om å bidra. Og Bra Folk finnes det overalt. Men vi må ha guts nok til å plukke dem ut. Jeg mener det er helt greit, det skal være lønnsomt å være tolerant og demokratisk enn en religiøs og kvinnehatsk tulling.

Takk. Det hjalp å få det ut.


#2

Milfrid sa for siden:

Takk! Det hjalp å lese det.

Jeg fatter ikke hva som skjer i verden når 1000 + menn kan begå organisert overgrep. Og jeg griner blod over at det vil gjøre det vanskelig for alle de skikkelige menneskene som virkelig trenger hjelp.


#3

Gaia sa for siden:

Jepp. Enig. Helt enig. Så lett, men samtidig så uendelig vanskelig å få til.


#4

oslo78 sa for siden:

Jeg blir så provosert av slikt som skjer i Køln og store deler av meg har bare lyst til å kaste de ut med umiddelbar virkning.

Ja til flere kvoteflyktninger - helt enig!



#6

him sa for siden:

Jeg har toppet nyhetene med å lese om 1 verdenskrig med eldste (prøve på skolen), kjenner godt at det er ubehagelig å lese om sterk nasjonalisme før 1 verdenskrig og så lese om valget i Polen I aftenposten etterpå. Når det gjelder flyktninger er det blitt voldsomt polarisert I media - og listhaug (helt uavhengig av meningene sine) er definitivt ikke noen samlende diplomat.


#7

Pebbles sa for siden:

Jeg kan ikke huske å ha opplevd en så tabloid og polarisert debatt som det siste halve året. Det er akkurat som om samfunnet kollektivt har mistet 10 IQ poeng. Er det noe i vannet? Lufta? Hvor er de kloke folka?


#8

frukt sa for siden:

Det lurer jeg og på, hver eneste dag.


#9

Billa sa for siden:

Enig, Esme. Hendelsene i blant annet Køln, Helsinki og i Stockholm (?) gjorde sitt til at tanken på at Europas flyktningstrøm primært har foregått etter Darwinistiske prinsipper (den sterkestes rett) fikk ytterligere rotfeste hos meg. Når jeg i tillegg leste i en britisk avis, at middelklassesyrere betaler seg trygt over den engelske kanalen, kjente jeg at det ikke føles OK i det hele tatt.

Enig med de som ønsker et større fokus på kvoteflyktninger!


#10

Blåbær sa for siden:

Så enig!

Vi skulle heller reist dit å hentet de som trenger det. Da hadde vi kuttet ut ett fryktelig fælt mellomledd på veien til Norge også, nemlig menneskesmuglerene.

Jeg er dritt lei av at kritiske tanker skal likestilles med rasisme. Man må da greie å ha flere tanker i hodet samtidig her! De kritiske og reflekterende tankene handler jo ikke om at jeg ikke vil hjelpe. Det handler om å greie å være litt pragmatisk å tenke over hvordan man kan hjelpe på best mulig måte.

Også mener jeg at man må kunne stille krav til folk. Man kan stille noen krav til de som kommer hit også!


#11

Esme sa for siden:

Ikke sant? Man kan bli anklaget for rasisme på den ene siden dersom man ønsker å ta en debatt som i bunn og grunn ikke går på at man åpner grensene fullstendig.
Men siden man ønsker å ta i mot flyktninger, så blir man anklaget for å være en venstrevingtulling som kan ha det så godt når man blir voldtatt av en gjeng muslimer. :gal:


#12

Polyanna sa for siden:

Men altså, det er jo ikke sånn at asylantstrømmen (med mange unge menn, fordi de har ressurser, krefter og det er trygt nok for dem) vil avta selv om vi tar mange, mange flere kvoteflyktninger? Noe jeg absolutt mener vi burde ta. Masse. Gjøre som USA, med grundige bakgrunnssjekker og vurderinger av integrasjonsvilje og så rett på flyet. Men de andre kommer jo, og asylinstittuet er jo som det er, vi kan ikke droppe å vurdere Hussain på 18 år fordi Ahmed på 19 voldtok noen i Köln?


#13

Timar sa for siden:

Så enig, så enig, Esme!

Dessverre så føler jeg at den enorme tilstrømmingen av flyktninger og immigranter har ødelagt for dem som virkelig trenger hjelp. Og mange av dem kommer seg aldri ut av Syria. Bildene fra Madaya viser jo den forferdelige virkeligheten som mange flykter fra.

Historier som dagens artikkel i Aftenposten om irakeren som forlot en jobb i et irakisk departement for å dra over Middelhavet, for så å synes at standarden og tilbudet var så dårlig at han reiste hjem, illustrerer veldig godt at vi sløser med ressursene og ikke minst oppmerksomheten, på folk som ikke trenger det.

Vet dere om disse 7-10.000 kvoteflyktningene forsatt skal hentes til Norge? De har ikke blitt fortrengt av immigrantene håper jeg?


#14

Candy Darling sa for siden:

Også er det jo så dustete misforstått å underslå sånne overgrep - det bare fyrer jo opp under a) de crazybananas konspirasjonsteoriene i Folkedypet og b) den livsfarlige oppfatningen som åpenbart eksisterer i noen miljøer om at de kan gjøre hva faen de vil og komme unna med det. Tenk litt, for helvete, ikke bare i overskrifter! :gaah:


#15

løve70 sa for siden:

Takk og amen Esme :tilber:


#16

Billa sa for siden:

Nei, men kanskje vil strømmen stoppe noe når man raskere sender ut de som IKKE har behov for beskyttelse eller trenger hjelp. Vi ser jo at enkelte også returnerer frivillig fordi tingenes tilstand ikke helt var som de hadde tenkt dit de kom.

Jeg er helt enig i at man ikke skal dra alle under en kam, selvsagt ikke, men problemstillingen med integrasjon blir mer reell og kommer mer frem når slike gjengtrakasseringer og slike gruppevoldtektsforsøk skjer. Vi MÅ snakke om det, vi må TØRRE å snakke om det. Integrasjon er ikke det samme assimilering, eller som at alle skal være like oss, men det handler om å respektere noen av de grunnleggende verdiene som våre samfunn er tuftet på og som vi har kjempet med nebb og klør for å få til.


#17

Polyanna sa for siden:

Men hvordan i alle dager skal det å ta i mot flere flyktinger gjøre apparatet i stand til å vurdere asylsøknader enda raskere? De jobber jo det remmer og tøy holder allerede. Og tross at regjeringen (gudsjelov) hadde økt utsendelseskapasiteten dramatisk før flyktningekrisen så er man ikke i nærheten av å kunne transportere ut dem som får avslag heller.

Men ja, selvsagt skal man vurdere fort og effektivt, og jeg tror nok at noen av de innstramningene i for eksempel familiegjenforening er helt nødvendige - også fordi apparatet der også er helt sprengt. Det har jo blitt omtrent klin umulig for nordmenn i alle kulører å gifte seg med folk fra utenfor eu, fordi godkjenningsprosessen er rene kafkamarerittet. Det er utopisk at de skal klare å få unna noe særlig familiegjenforening for flyktninger de neste 5 årene, minst.


#18

Pamina sa for siden:

Takk, der sa du i grunnen det jeg tenker i denne sammenhengen.


#19

Billa sa for siden:

Har de gjort behandlingen av åpenbart grunnløse søknader raskere? Hence russisktalende flyktninger i retur på sykkel over Storskog.


#20

MissS sa for siden:

Hvor er liker-knappen?


#21

Polyanna sa for siden:

Det som butter er kapasiteten, ikke viljen, for å si det sånn. Svært mange syrere har vel allerede fått utvisningsvedtak tilbake til et Russland som ganske sannsynlig skipper dem videre "hjemover". Men jeg tror utsendelseskapasiteten begrenser mye.


#22

Nenne sa for siden:

Dette. :nemlig: Det er vel akkurat det han har snakket om UDI-direktør også.


#23

Pappalille sa for siden:

Du stakk hull på en mental ballong for meg der, Esme. Jeg har vært forferdelig frustrert en lang periode nå, der jeg har prøvd å formulere det jeg vet jeg kjenner på. Du gjorde det for meg. Puh.


#24

Huldra sa for siden:

Akkurat hva jeg også har tenkt! Bra skrevet.


#25

Billa sa for siden:

Hørte i dag på Alltid Nyheter. Der var det en debatt om familiegjenforening og de nye reglene som Stortinget har blitt enige om. Hvor ER alle de fornuftige hen, indeed....


#26

Harriet Vane sa for siden:

Vi er godt synket som alltid. Jeg lå våken i flere timer i natt og tenkte på dette. Skal spre det til alle mine politiske bekjentskaper, for dette er jo rett og slett en veldig god ide.
Jeg er så utrolig sint på Køln og på at mine døtre kan risikere å bli utsatt for organisert masseovergrep når de er på festival eller folkefest. Jeg blir helt kvalm av å tenke på det.


#27

amo sa for siden:

Jeg ønsker å dele hovedinnlegget på facebook, er det mulig Esme?


#28

Harriet Vane sa for siden:

Skriv ditt eget, Amo. Dine egne ord og tanker er bedre og gir større påvirkning i ditt eget miljø. Pluss at alle er ikke så begeistret for kobling av ytringer på et anonymt forum med ikke-anonyme Facebook.

Nå svarer jeg for Esme, altså, det har jeg ikke noe med, men jeg sier hva jeg hadde likt selv.


#29

rine sa for siden:

Dette har jeg også tenkt på, men problemet her i landet er jo at det er vanskelig å formulere noe som helst i retning "bør vi virkelig ta imot så mange?" uten å bli stemplet som innvandringsfiendtlig, eller til og med rasistisk. Og jeg er fryktelig skeptisk til de "sinte unge mennene" som vi virkelig har mer enn nok av her i landet fra før. Enn så lenge er asylbarna, som i all hovedsak er unge menn mellom 14 og 19 (men det er litt mindre skummelt å kalle dem barn, så klart) nyankomne gjester som prøver å lære norsk og å finne sin plass. Men hva skjer om noen år når de merker at de står bakerst i køen til arbeidsmarkedet, og det forjettede land ikke lenger framstår som et land med uante muligheter for alle. For all fornuft tilsier vel at det som har skjedd i Frankrike og Tyskland også kommer til å skje i Norge hvis vi fortsetter å ta inn "bare" unge gutter.


#30

Tallulah sa for siden:

Klassekampen har et fokus på nettopp dette i dag, både med et intervju med Hadia Tajik og Jøran Kallmyr om overgrepene i Stockholm og Køln, samt to kronikker. En om hva den store tilstrømmingen av unge menn til Europa kan gjøre med kjønnsbalansen, og en om kvinnesyn i arabiske kulturer. Artiklene ligger dessverre ikke på nett.


#31

Milfrid sa for siden:

Jeg blir litt provosert når aftenbladet skriver en sak om köln-overgrepene og en islamekspert skriver at muslimske menn kan misforstå et smil og en klem. Det var jo ikke det som skjedde. Det var jo snakk om planlagte overgrep fra 1000 menn på tilfeldige kvinner.

Det skremmer meg at sånn kan skje og det skremmer meg at man forsøker å dekke over det. Man må jo ikke feie dette under teppet, men se at man har et reelt problem som man må gjøre noe med! For ellers får man bare enda mer av det man ikke vil ha mht sånne vemmelige kommentarfelt - mennesker og sånne som forgriper seg på uskyldige.

Alt det Esme sier.


#32

Pøblis sa for siden:

Alt det Esme sier. Jeg har blitt helt motløs de siste månedene. Folk er jo helt gale. :redd: Og så synes jeg det er helt sinnsykt rart at ingen av jentene som var utsatt for masseovergrep i Stockholm har sagt noe om dette. Hvordan KAN man holde lokk på slik å våre dager? :sjokk:

For øvrig tenker jeg at som typisk ressurssterk middelklasserepresentant nok hadde prøvd å kjøpe meg trygg passasje ut ved hjelp av alle midler jeg hadde tilgang på hvis mitt land hadde vær sønderskutt av borgerkrig. Og jeg håper at det hadde vært mulig å finne tilflukt og fred og mulighet til å starte igjen, selv om jeg eide mer enn klærne jeg står og går i.


#33

Maverick sa for siden:

Jeg tenker at de som er nitten år gamle menn fra Syria har levd med en rekordsprengende grusom krig siden de var, tja, fjorten? Og før det levde de under en dikator med et voldelig grep om befolkningen, tortur av ungdommer etcetera.

Selvfølgelig skal det ikke på noe vis godtas eller unnskyldes overgrep. Jeg har ikke sett at noen har ment det heller, utenom alle disse i kommentarfeltene som sier at hvis man er for at flyktninger skal få komme inn i landet, er man samtidig for at "årdentlie nårske damer blir voldtatt og trakkasert bare døm viser seg på gatan".

Jeg er dog usikker på om den beste måten å gå frem på er å kollektivt avvise de det er størst fare for skal radikaliseres i flyktningeleirer, i ruinene, i teltleirene i Calais og på gatene i Tyrkia.

Ellers vil jeg anbefale for alle som er bekymret for hvordan det skal gå med integreringen av flyktningene, å delta i integreringsarbeidet selv. Det gir stor glede og tar lite tid, i forhold til hva man får igjen for det.


#34

Tallulah sa for siden:

Jupp.


#35

Esme sa for siden:

Jeg tenker at det viktigste er ikke å avvise de sinte unge mennene, men sørge for at det er nok familier og kvinner til å balansere de.


#36

Maverick sa for siden:

Yes. Helt enig. Og så er det SUPEREKSTREMTVIKTIG at mennene kommer på banen i integreringen. Flyktningeguider, norsktrenere, besøk på asylmottakene, ut på tur. Det trengs gode forbilder! Direkte opplæring i "slik skal du oppføre deg!"


#37

Snipp sa for siden:

Veldig enig med deg. Problemet er hvordan dette eventuelt skal løses praktisk.

Tyskland tok i mot 1,1 millioner flyktinger i 2015. Hvis 70 % av disse var unge menn, så er det ikke sånn at disse flytter tilbake frivillig hvis landet bestemmer seg for å hente 700 000 kvoteflyktinger med fly fra flyktingeleire i stedet. Svært mange av de som får avslag på søknaden blir likevel værende ulovlig i landet.


#38

Tallulah sa for siden:

Ja! Det er noe jeg blir skikkelig SINT over, at integreringsarbeidet i stor grad er overlatt til frivillige kvinner.


#39

Harriet Vane sa for siden:

Men da må vi ordne det. Praktiske problemer har veldig ofte praktiske løsninger.



#41

Polyanna sa for siden:

Ja. Og hvis jeg satt som enke med ungene mine i en flyktningeleir uten håp om å kunne komme derfra og klarte å skrape sammen bare litt penger, ja, da ville antagelig det være en utvei å sende eldste sønn på en smuglerrute til et land med muligheter for familiegjenforening. Og håpe at han ble møtt og behandlet som en sårbar ungdom, ikke enn livsfarlig UNG MANN, som man jo får inntrykk av er nærmest en gruppe monstre alle sammen.


#42

Billa sa for siden:

Selvsagt, det ville vi vel alle. Gjøre det vi kan for å komme oss i sikkerhet. Skrape sammen penger til en enkeltbillett, eller kjøre med cabincruiser fra Calais til Dover. Poenget er at det uansett vil være noen som ikke har råd eller mulighet, det vil alltid være noen som blir igjen. Og det er kanskje ofte DE som trenger hjelpen mest.


#43

Billa sa for siden:

Jentene sa fra, det er Stockholmspolitiet som har lagt lokk på saken. Det har visstnok skjedd ved flere anledninger (festivaler) de siste 2-3 årene. Guttegjenger med flyktningeungdom som har antastet unge jenter og politiet som ikke har sagt noe fordi de var redde for at det kunne bli tatt til inntekt for det mørkeblå Sverige. Skikkelig lurt trekk.
[url]www.vg.no/nyheter/utenriks/sverige/svensk-politi-tiet-om-overgrep-paa-festival-i-stockholm/a/23593811/[/url]


#44

Maverick sa for siden:

Ja. Takk.


#45

Lille meg sa for siden:

Dette kan jeg rett og slett ikke nok om, men har ikke Norge visse internasjonale forpliktelser? Altså at vi er forpliktet til å hjelpe alle som klarer å ta seg til Norge og som har rett på beskyttelse?


#46

Pøblis sa for siden:

Jeg skjønte det at politiet hadde lagt lokk på, jeg skjønte ikke hvorfor ikke dette er blitt kjent likevel, via sosiale medier og fordi disse jentene jo må ha snakket om det.


#47

noen sa for siden:

Jeg synes Polyanna og Maverick skriver mye klokt i denne tråden som ellers gir meg en litt ekkel følelse. Jeg skjønner ikke helt hvem som mener hva og at utsagn som dette får stå uimotsagt på FP er uvant:

Var det planlagte overgrep fra 1000 menn? Hvor har du det fra? De udokumenterte oppslagene i diverse aviser? Omfanget av det som skjedde i Köln er vel foreløpig veldig uklart?

Altså: Jeg mener man skal ta det som skjer på alvor, men det skal være faktabasert. Da kan man få de riktige tiltakene på plass og sørge for at konsekvensene ikke går ut over de som er uskyldige.

Jeg er også lei av den polariserte debatten, her er det ikke noe svart/hvitt, men slik jeg leser denne tråden, er det også her tendenser til polarisering. Mulig det er jeg som misforstår? :vetikke:


#48

Anikka sa for siden:

Takk, Esme. Der formulerte du det som har surret i hodet mitt. Lenge. :highfive:


#49

Billa sa for siden:

Mulig politiet har bedt dem tie for å ikke hause opp noe? Uansett, nå skal hele prosessen granskes, så da får vi vel svar.


#50

Billa sa for siden:

Og der kom det - innlegget som antyder at DENNE tråden er fiendtlig og polarisert til det høyre. Jeg synes det bør være lov å lufte tanker. Vi kommer ingen vei hvis ingen tør å diskutere også de vanskelige tingene - da står vi rett og slett stille.


#51

noen sa for siden:

Jeg har ikke antydet attråden er fiendtlig og polarisert. Jeg synes det står mye klokt her både i HI og flere av innleggene. Selvfølgelig er det lov å lufte tanker, det er lov å diskutere tankene, og det er lov å problematisere andres utsagn. Og som jeg skriver er jeg åpen for at det er jeg som misforstår noen av utsagnene eller leser med feil briller som gjør at jeg får denne ugne følelsen. Det er også å lufte tanker, Billa.


#52

Billa sa for siden:

Å lufte tanker om denne tråden, mener du? Å skrive at tråden gir deg en ekkel følelse, er ikke å lufte tanker. Hvis du er åpen for at du mistolker innlegg, bør du heller spørre rett frem de det gjelder hva de EGENTLIG mener.


#53

Gaia sa for siden:

Jeg opplever det ikke som en polarisering, men som et frustrasjonsutbrudd. Utfordringen er at det er lett å bli stemplet som innvandringsfiendtlig hvis man ytrer seg kritisk i innvandringsdebatten. Samtidig så er det en utfordring at det ikke nødvendigvis er de som trenger det mest, eller som har størst beskyttelsesbehov, som klarer å ta seg til Europa, men de som har mest ressurser.


#54

noen sa for siden:

Å si at noe gir en ekkel følelse mener jeg er å lufte tanker. Hvis du mener noe annet, er vi uenige. Og jeg spurt Milfrid rett fram om hva hun mente med det hun skrev.


#55

Minerva sa for siden:

Jeg opplevde noens innlegg som spørrende. At 1000 menn skal ha planlagt overgrepene samtidig er da en udokumentert påstand?


#56

Lykken sa for siden:

Hva hun mente? Det var vel ikke så uklart akkurat. Hun har lest avisene som oss andre, så får vi se om det endrer seg.


#57

Billa sa for siden:

Tyske myndigheter synes å mene at dette var koordinert og planlagt. Det er (i Køln) anmeldt minst 516 tilfeller av seksuell trakassering fra unge menn med ikke-Europeisk utseende, og overgrepene skjedde i Hamburg, Køln og Stuttgart samtidig. Men om det er dokumentert utover det, vet jeg ikke.


#58

Polyanna sa for siden:

Jeg har sittet med en ueffen følelse de siste dagene, av en veldig ubehagelig vri, både fra folk jeg oppfatter som vanligvis i "forstandighetens leir" på FB og her i tråden.

De samme folkene har gått fra å være 100% FOR og veldig "vi må jo hjelpe og dette er mennesker i NØD og nå må vi legge motforestillingene til side og hva mener du med at det er mest unge menn? hva er det for slags brungrums og nå må vi finne frem hjerterommet dere og virkelig ikke mase om integreringsutfordinger, fy for ondskap" til å plutselig dele "arabiske menn er sexfikserte gærninger"-lenker på FB og snakke FrP-sk om at "vi må heller hjelpe dem som trenger det mest enn alle disse lykkejeger-unge-mennene som man jo slett ikke kan slippe løs på gaten for de voldtar jo for fote" og later som om internasjonale asylforpliktelser ikke finnes?

Hva er det som foregår nå???

Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg nesen, altså.


#59

Toffskij sa for siden:

Dette.


#60

Maverick sa for siden:

Igjen - Ja! Takk!

(Og så håper jeg ikke artikkelen jeg linker til ble oppfattet som en "arabiske menn er sexfikserte gærninger"-sak?)


#61

Heilo sa for siden:

Jeg er også på linje med Polyanna og flere andre i denne diskusjonen. Det er mange viktige og vanskelige balansegangen her.


#62

Polyanna sa for siden:

Jeg husker ikke hvem, altså, så dette er et generelt inntrykk. Jeg har ikke hatt tid til annet enn kjappe FB-scrollonger de siste dagene, og har blitt forvirret over at de samme artiklene som før bare ble linket til av "perifere venner man oppdager har temmelige brungrumsede meninger når man møter dem på FB" nå linkes til av BÅDE dem og de jeg vanligvis deler lenker med, liksom.


#63

Tallulah sa for siden:

Takk Polyanna.

En annen ting: Det er ingen automatikk i at man trenger mindre beskyttelse om man greier å ta seg til Europa, enn om man sitter igjen i en flyktingleir. Det er en logisk feilslutning. Det er ikke enten eller det her.


#64

noen sa for siden:

Nettopp.


#65

him sa for siden:

Husker at jeg tok opp dette med at det var mest unge menn som kom til Norge tidligere på FP, og at jeg synes det var problematisk. Det er mange år siden, og da var det mye motstand mot det. (Mulig jeg må lete opp tråden). Jeg er kanskje rar, men jeg får alltid en uggen følelse når folk er enige med meg.

Jeg kjenner jeg har større problemer enn innvandrerfientlighet, og det er at jeg stoler faktisk ikke lengre på avisene. Når det gjelder masseangrepene, så må jeg innrømme at jeg reagerer på tallene. 1000 unge menn. For meg blir det litt slik - det tallet er for pent og rundt. Det er jo sikkert fordi det er et anslag at det er blitt slik, men jeg lurer på: Hvem er det egentlig som teller?

For ikke å snakke om jeg har problemer med å stole både på politi og domstolene. Politiet her jeg bor er ekstemt overarbeidet, folk greier bare å jobbe opp til en viss grense før det startes å slurve (generell kommetar, ikke spesifikt rettet mot politiet eller i denne byen) Jeg tenker på Monica saken. Når det gjelder domstolene, så må jeg innrømme at jeg tenker det samme der. Her hvor jeg bor har det vært en del skriverier i avisen fra personer som jobber der - alt for mye å gjøre. Parafrert fra min side: "Grunnen til at det går rundt er at de som jobber her jobber 1-2 timer ekstra om dagen - ulønnet"

Jeg har veldig liten tro på at det finnes kapasitet (i systemet) til integrere så mange personer. Og det er forresten ikke bare tro. Leste om forholdende ved ... beklager, har glemt ordet, men det er en "leir" for de som skal sendes ut av landet. Om diverse myndigheter som har vært innom og gitt de strykkarakter - faktisk benevnet det som verre enn et fengsel (forholdene, sikringen, behandlingen, maten etc).

Jeg vet ikke om jeg er redd for innvandringen eller innvandrerene, men jeg er redd for at mange av systemene våre er på bristepunktet - i utgangspuntet er ikke dette relatert til hverandre, men i praksis vil jeg tro det blir det.


#66

him sa for siden:

Tråden gir meg også en ekkel følelse, ikke på grunn av de enkelte innleggene (som for meg er helt greie og som jeg kan være mye enig i). Det som gir meg en ekkel følelse er enigheten, at det er så lite diskusjon og uenighet. Jeg bryr meg selvfølgelig ikke om uenighet for uenigheten sin skyld, men det er noe med at stemmningen snur.

#67

him sa for siden:

Ikke for enkeltpersoner nei. For en større gruppering er det slik.

Det å hente inn personer som er "godkjente" flyktninger vil uten tvil spare mye "pairarbeid" (hvem er de? Har de krav på beskyttelse? Hvor gamle er de? Hvem er det de skal gjenforenes med? lyver de om at søsteren sin er kona si? Hva skal vi gjøre med 14 åringene som er gift med 28 åringene?) og det kan også gi oss muligheten til å hente inn en mer hensiktsmessig populasjon (gamle, unge, kvinner, menn, barnefamilier etc)


#68

Katta sa for siden:

Det er jo vanskelig dette med at vi har begrenset kapasitet og at vi må gi beskyttelse til de som søker asyl og som har krav på det. Det er ingen tvil om at det gir et element av "den sterkestes rett", og at det går ut over kapasiteten til å ta imot de som kanskje er enda svakere. Det er heller ingen tvil om at det er ønskelig med en viss balanse i kjønn og alder.

Det som gir meg en litt guffen følelse er at jeg selv er mor til gutter og får litt vondt av denne demoniseringen av unge menn på alder med min eldste og litt eldre som har blitt ganske vanlig den siste tiden. Ikke mest i denne tråden, men jeg synes det er tendenser her også. En 14-årig gutt med krigstraumer er like mye barn som en 14-årig voldtatt jente som kommer. Og det er ikke slik at de ikke har beskyttelsesbehov selv om det kanskje er noen som er enda verre stilt.


#69

Billa sa for siden:

Veldig mange endringer meninger etter landskapet, så også i innvandringsspørsmål. Sympati er dessuten ferskvare og svært lett omskiftelig.

Med disse Kølnangrepene har nok en del endret syn på i hvilken grad muslimske unge menn er en trussel for likestilling - så kan vi like det eller ikke. Selvsagt er det ikke sånn at det sitter grupper av unge menn rundt om og planlegger nye gruppevoldtekter, og det har jeg heller ikke forstått at noen mener i denne tråden.


#70

him sa for siden:

Angrepene i Køln vil jeg tro betyr ekstemt mye for meningene på "grasrota". Håper virkelig at det blir skikkelig etterforsket, og at man ikke kan "ta" politet på noe etter at nåværende politimester gikk av.


#71

noen sa for siden:

Det var noe av dette jeg tenkte på også. Jeg lurer dessuten på hva det gjør med disse ungdommene og unge mennene å lese alle generaliseringene.

Ellers leste jeg i dag at det ikke er lenge siden pengestøtten som mottakene har fått til å drive undervisnings- og diskusjonsgrupper på mottakene om likestilling, seksualitet osv. (husker ikke helt hva som er temaene, men det gikk altså på norske normer på disse feltene), ble kuttet, noe som gjør at tilbudet ble lagt ned de fleste steder.

Forresten synes jeg Mavericks oppfordring tidligere om å få flere menn til å melde seg som flyktningeguider o.l. var veldig god.


#72

Maverick sa for siden:

Jeg synes også det er vondt å lese hvordan unge, mannlige asylsøkere som gruppe blir omtalt. Og det er en garantert måte å sørge for radikalisering, fremmedgjøring, og å skape unge, forvirrede, rotløse menn om til sinte unge menn.


#73

Esme sa for siden:

Ja. Men samtidig så må man se at det er en del utfordringer når det kommer så ubalansert gruppe.

Dersom man hadde sendt 1000 norske gutter i alderen 15-17 år alene til et fremmed land og en kultur som hadde helt andre signaler og goder og forpliktelser enn det norske så hadde det jo blitt helt galt det også.

Barn trenger voksne fra egen kultur som guider. Jeg kan ikke skjønne annet enn at vi må sørge for å få flere familier hit uten at de trenger å dra via de livsfarlige reisene.


#74

Maverick sa for siden:

At man uttaler bekymring for hvordan samfunnet ter seg mot en sårbar gruppe, betyr på ingen måte at man ikke samtidig ser at det er utfordringer med gruppen.


#75

him sa for siden:

Det som er virkelig skremmende (for meg) er at det finnes flere dokumenterte tiltak som ikke blir tatt I bruk. Blant annet et sjø program som ble lagt ned av økonomiske grunner. Jeg skjønner at det finnes problemstillinger hvor det er usikkerhet om hva som er lurt å gjøre, men problemstillinger hvor man ikke ønsker å gjøre det man vet er lurt, spør jeg meg om de er løsbare.


#76

Esme sa for siden:

Absolutt! Og samtidig så betyr det at man uttaler bekymring for utfordrinene på ingen måte at man ikke samtidig ser sårbarheten til gruppen.

Jeg oppfatter alle her i tråden til å ha disse to tingene i hodet samtidig faktisk.

Dersom vi får til en debatt (og det er jo tilløp) hvor man snakker pragmatisk om hva man bør gjøre, nasjonalt og på enkeltpersonnivå så hadde det vært ekstremt forfriskende i forhold til hvordan det er "ute på nettet"

Men det krever tillit til at ingen tror at noen andre er helt rasistkoko eller idiotnaiv.


#77

Katta sa for siden:

Det jeg ikke skjønner er hvordan vi tør ta imot så mange unge, krigsskadde gutter og menn uten å sette igang ganske offensive tiltak på psyk-siden. DET er en tikkende bombe.


#78

gajamor sa for siden:

Det er jo akkurat det som blir sagt i forbindelse med nyttårsangrepene, både i Køln og Helsinki, og jeg klarer ikke å fatte hvordannoe slikt foregår. Man skal ha et ganske skrudd kvinnesyn når man planlegger å angripe kvinner. Og når man er så langt ute å kjøre tror jeg faktisk den type kurs som er nevnt tidligere her kan funke. Jeg har undervist nyankomne innvandrere, og på en del områder er det mange som har helt vanvittig kunnskapsmangel om enkle ting og saker. Hvordan kroppen er bygd opp og fungerer, f.eks.


#79

Katta sa for siden:

Kan man tenke at et sånt skrudd kvinnesyn er noe av den skaden de kommer med? Jeg tror ikke det er bra å være så naive at vi lukker øynene for at sånt finnes, samtidig som vi heller ikke må ha så stor tro på mennesket at vi tenker at dette er noe de har valgt selv etter å ha tenkt seg om. Det finnes ingen unnskyldning for den typen handlinger. Likvel må vi være klar over at krig og kulturell påvirkning på unge menn uten familie kan føre til noe sånt, og da må vi behandle disse tenåringene med det i bakhodet. De kan bli gode borgere og få gode liv eller det kan gå virkelig galt, og i det regnskapet har vi mulighet til å pårvirke ganske mye.


#80

Esme sa for siden:

Jepp. Samtidig så er jo mange av dem så unge at de er tilpasningsdyktige og kan, om det er riktig ord rehabiliteres til å fungere fint i samfunnet her.

Og de kommer jo, uansett hva folk i Norge mener om saken, så kommer de jo. Det er ikke vanskelig for enhver med tilgang til et kart å se at det er ikke noe problem å komme seg over grensa til Norge uansett.

Vi er nødt til å prøve å få dem til å ta del i samfunnet på en ok måte for dem selv og for oss.

Men har vi ressursene? Det er vel mer mangel på kvalifisert personell enn penger som er problemet?


#81

Bokormen sa for siden:

Finnes det bra nok og store nok nettverk til å ta imot alle disse ulike sjebnene på en god måte? Jeg greier ikke helt å la vær å sammenlikne med nordmenn med traumer i bagasjen, som har fått både umiddelbar og langvarig (og mye) hjelp, og som likevel sliter skrekkelig. (Og det helt uten å måtte navigere i en helt ny kultur samtidig, uten familie og nettverk rundt.)


#82

Gaia sa for siden:

Denne er absolutt verdt å lese.

Og ellers så tror jeg at man må begynne å tenke mye mer på hva som skal til for å integrere de nyankomne, gi dem en god forståelse av de kulturelle spillereglene som gjelder for samfunnet de har flyttet til, og få dem til å føle at det er mulig å bli en del av det norske samfunn uten å måtte gi fullstendig slipp på hele sin kulturelle identitet. Å være flyktning er tross alt en helt ekstrem situasjon, uavhengig av om det er økonomi eller fare som er årsaken til at man flykter.

Det krever en del av oss som samfunn å integrere, blant annet så må vi tørre å stille krav, samtidig som vi er åpne for at det tar tid å forstå nye kulturelle spilleregler. Jeg tror dessuten at det er viktig å bruke mye mer tid på å finne ut hva som er gode rollemodeller for de nyankomne, hvem det faktisk er de trenger å møtes av og læres opp av, og bruke tid på å rekruttere nettopp disse personene til integreringsprogrammene.


#83

rine sa for siden:

At det ikke er mulig å lufte sin bekymring rundt at asylbarna er til dels traumatiserte unge menn som ingen har videre planer for enn at de skal få komme til Norge og lære norsk uten å bli beskyldt for å gi noen (og noen andre) en "ekkel følelse" gir meg en ekkel følelse. Ikke uventet måtte det komme beskyldninger om at man egentlig har en brungrumset agenda, samme hvor reflektert og nyansert man er, og jeg synes faktisk alle i denne tråden har hatt ganske så nyanserte innlegg. Det hadde vært fint med en eneste tråd på FP der man kunne se på både positive og negative sider ved innvandring uten å indirekte bli beskyldt for å tilhøre KKK. :snill:


#84

Maverick sa for siden:

Indirekte beskyldt for å tilhøre KKK? Virkelig, rine?


#85

Toffskij sa for siden:

Hobbyen din er jo å polarisere debatter, rine.


#86

Skilpadda sa for siden:

Og det er i hvert fall veldig lite konstruktivt hvis man ønsker en seriøs meningsutveksling (som jeg synes denne tråden har vært et godt eksempel på helt frem til rines innlegg).


#87

him sa for siden:

Jeg er enig med Toffen. Som jeg prøvde å formidle tidligere. Jeg er ikke bekymret for innleggene eller enkeltpersonene. Det jeg reagerer på er samstemheten, og ... ehe ... stemningen (generelt, ikke på FP)

Ta meg selv som et eksempel: Jeg er på bokelskere.no og bruker siden ganske aktivt. Har nettopp lagt til "Islam, den 11 landeplage" i "ønsker å lese-listen" min, og får positive tilbakemeldinger på det. Jeg reagerer der som her med en "ekkel følelse" - ikke fordi jeg ikke har tenkt å lese boken eller at jeg tenker det er rart at folk som følger meg registerer det. Men fordi dette er den eneste gangen noensinne jeg har fått en kommentar på bøker inn i "ønsker listen". (Kommentarene/tilbakemelingene har ellers kommet kun på anmeldelser/omtaler av bøker og diskusjonsinnlegg). Boken er grei, kommetaren er grei men alikevel blir summen ugrei.


#88

Gaia sa for siden:

Det er jo polariseringen, både til høyre og venstre, som er det skumle og vanskelige. Når sidene inntar skyttergravene, debatten hardner, virkemidlene blir tøffere og alle skjæres over en kam. Utfordringen er jo nettopp at det å dysse ned ugrei oppførsel på en side, til slutt fører til like ugrei oppførsel på den andre siden, noe vandaliseringen av kebabsjapper, barer og biler i Leipzig er et typisk eksempel på.

At en større gruppe innvandrermenn velger å bedrive overgrep i flere Europeiske byer betyr ikke at det er noe alle innvandrermenn vil finne på. Og løsningen er ikke å tro at alle mørke menn er potensielle overgripere. Men det er heller ikke å late som om dette ikke har skjedd. De som har oppført seg uakseptabelt må oppleve at handlingen får skikkelige konsekvenser, og at det ikke er greit å gjemme seg bak "kultur". Da må i så fall svaret være at dette er en "kultur" som ikke er grei å praktisere her. Og så må man finne ut hva som skal til for å endre holdningene som ligger til grunn for at noen grupper tydeligvis syns dette er greit.

Løsningen er i alle fall ikke å la de skyldige gå, fordi man er redd for å bli stemplet som rasist, eller fordi man er redd for reaksjonene.


#89

Snipp sa for siden:

Svaret på det er nok dessverre nei.


#90

Harriet Vane sa for siden:

Jeg leser den "ekle følelsen" som et forsøk på å hitle debatten. Min innfallsvinkel i problematikken er feministisk. Norge er et temmelig feministisk samfunn, ikke perfekt, langt i fra, men vi har over tid fremelsket verdier som gir frihet for damer. Frihet til påkledning, utdanning, jobb, og i forlengelse økt frihet for menn. Feminisme er frihet for alle. Et mannsdominert samfunn i makt og kjønn, et samfunn med en haug av gammeldagse unge menn, er en fare for de feministiske verdiene, altså for min og mine døtres frihet. Jeg mener absolutt at vi skal ta i mot flyktninger, vi skal endatil hente dem hit, men jeg ønsker ikke et mannsdominert gammeldags samfunn. Jeg liker ikke menn i flokk og rene mannsdominerte miljøer, uansett hva slags farge eller bakgrunn de har.


#91

noen sa for siden:

Jeg ser at det er flere enn meg som sitter med et ubehag i forhold til hvordan vi oppfatter at det har skjedd et skifte i flyktningedebatten i forbindelse med de helt uakseptable overgrepene som har skjedd den siste tiden. Men f.eks. dette innlegget i tillegg til bl.a. Milfrids er ett av dem som gjør meg urolig:

Vi vet ikke hva som har skjedd i Köln og Helsinki enda. Vi vet ikke om dette var koordinert/planlagt mellom flere hundre eller opptil 1000 menn i Köln. Vi vet ikke nasjonaliteten til overgriperne. Det vi vet er at det har skjedd noe helt uakseptabelt, som vi må sette inn flere og bedre virkemidler for å bekjempe. Og vi har lenge visst at det er behov for å ha tiltak overfor nyankomne flyktninger for at de skal bli kjent med norske verdier og holdninger og hva de innebærer i hverdagen. (Det er jo ikke uten grunn at UDI eller hvem det nå er har finansiert disse kursene på mottakene som jeg og andre har referert til tidligere.) Vi har også sett over tid at det er en skjevhet i forhold til hvem som klarer å ta seg fram til Europa fra krigsrammede områder, og at det ligger utfordringer i dette. Men at hendelser som vi fortsatt vet lite om skal gi det jeg ser som et stort stemningsskifte, skremmer meg. Når jeg skriver dette, innebærer ikke det at jeg ikke tar problemene som ligger der på alvor.


#92

Harriet Vane sa for siden:

Alle som bedriver gruppevoldtekt (på russetreff, på nachspiel, på festival eller hvorsomhelst) har et skrudd kvinnesyn. Alle som voldtar noen har et skrudd kvinnesyn/menneskesyn. At noen i flokk kommer til enighet om å forulempe og skade andre er så fjernt fra meg, jeg forstår det liksom ikke helt.


#93

him sa for siden:

Tja. Hvis man er interessert i historie så vil jeg si at mange "normale" mennsker kan opptre veldig spesielt gitt de "riktige" omstendighetene. Overgrepene i Køln er forferdelige og grusomme, men jeg opplever de ikke som "unike" i den forstand at dette er noe helt spesielt og nytt. (gitt vide historiske og geografiske rammer)

#94

Lykken sa for siden:

Foreløpig rapport:
www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/koln-rapport-gar-i-detaljer-om-masseovergrep/3423179929.html

Forøvrig synes jeg det ikke er interessant om det 20, 400 eller 1000 stk. Det er overgrep utført at mange på en gang. Noe vet vi og jeg ser ikke at så mye skal endre på at dette er uakseptabelt.


#95

noen sa for siden:

Det er da ingen som er uenige i at dette er uakseptabelt. Selvfølgelig er det det. Spørsmålet er jo hvilke konsekvenser det skal få utover støtte og oppreisning til ofrene og straff (og forhåpentligvis en form for "forbedringsprogram") for overgriperne. Jeg synes det er f.eks. det er vesentlig hvis det viser seg at overgriperne er fra Algerie og Marokko når dette brukes som argument for å gjøre det nesten umulig for syriske 14-17-åringer å søke beskyttelse i Europa for de er potensielt tikkende bomber. Jeg synes Polyanna viser dilemmaene i dette godt i det hun skriver her:


#96

Lykken sa for siden:

Nei, jeg ser heller ingen som har argumentert for dette her?


#97

noen sa for siden:

Nettopp. Også etnisk norske gutter har gjort dette. Det betyr ikke at det ikke skal tas på alvor i forhold til den store tilstrømmingen av flyktninger vi opplever nå, siden Norge er kommet lengre enn de fleste land når det gjelder syn på kvinner og deres rettigheter. Jo større innslag utenfra og særlig fra patriarkalske samfunn (eller hva man skal kalle det), jo viktigere er det å ta tak i dette på en god måte.


#98

noen sa for siden:

Jeg tror det var særlig setningen hos Esme som jeg har uthevet og alle "Enig!" etterpå - noen med diverse kommentarer bl.a. med påstander om Kölnhendelsene - som gjorde at jeg skrev mitt første innlegg. Nå har Esme skrevet innlegg etterpå som har nyansert hva hun mener. Men det jeg har uthevet innebærer å endre asylinstituttet og straffe en gruppe (unge menn) for en forbrytelse de ikke har gjort. Når alle plutselig er enige i dette, er det veldig rart. Det samme skiftet har jo skjedd utenfor FP, så jeg hadde kanskje det i bakhodet når jeg reagerte som jeg gjorde? Og som jeg skrev i første innlegg: Jeg var faktisk usikker på hvorfor jeg fikk den "ekle" følelsen, og jeg har ikke fått ryddet opp i tankene mine helt enda.


#99

Maverick sa for siden:

Det er vel noe med at man ser mange likheter mellom retorikken nutildags og retorikken i tiden før andre verdenskrig. Noen ganger må man kunne vise til likheter, uten at det er hverken et forsøk på å bruke hitling som hersketeknikk, eller at man beskylder noen for å være støttemedlemmer til ku klux klan.


#100

Esme sa for siden:

Det er jo ingen som helst tvil om at gruppevoldtekter er mer vanlig i machokulturer enn mer likestilte samfunn. Det er absolutt ikke begrenset til muslimske samfunn, bare jamfør India for eksempel. Gruppevoldtekter på det nivået har faktisk ikke vært et skandinavisk problem.

Jeg har aldri noensinne vært redd for å bli voldtatt eller seksuelt trakassert når jeg har vært på konserter og festivaler og slikt. Det har ikke vært vanlig.
Det som blir fortalt fra We are Sthlm er faktisk noe helt nytt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.